Nederlanders verhuizen gemiddeld 7 keer in hun leven. Een ruime 40% van de Nederlanders kiest hierbij voor een huurwoning. Echter gaat de zoektocht naar een huurhuis niet altijd even gemakkelijk. Wij geven een aantal tips voor deze zoektocht.

Er is een groot te kort aan huurwoningen in Nederland, wat deze zoektocht zo lastig maakt. Vooral de middeninkomens hebben het erg moeilijk om een leuke en geschikte huurwoning te vinden.

Tip 1: Weten waar je zoekt
In Nederland worden sociale huurwoningen aangeboden en woningen in de vrije sector. Sociale huurwoningen zijn doorgaans goedkoper dan woningen in de vrije sector. Als je opzoek bent naar een sociale huurwoningen is het raadzaam om jezelf in te schrijven bij verschillende woning coöperaties. Op Wikipedia vindt je een lijst met woning coöperaties in Nederland.

Voor sociale huurwoningen geldt vaak een maximale inkomen eis. Wanneer je in de vrije sector wilt huren, vragen ze vaak juist een hoog inkomen van soms wel 3 tot 5 maal de kale huurprijs. Op bijvoorbeeld Huizenmarkt.nl vindt je een ruim aanbod met woningen in de vrije sector.

Tip 2: Abonneer je op automatische meldingen
Veel websites die woningen in de vrije sector aanbieden, werken met een automatisch melding systeem. Het werkt heel eenvoudig. Je geeft je zoekvoorkeuren op en telkens als er een nieuwe woning beschikbaar is die voldoet aan je zoekvoorkeuren, dan krijg je hier een melding van in je mailbox of op bijvoorbeeld je telefoon.

Woning coöperaties hebben dit systeem vaak niet. Het is dan aan te raden om dagelijks te kijken op de website van de woning coöperatie of er nieuw aanbod beschikbaar is.

Tip 3: Vraag de hulp in van een makelaar
Soms kan het handig zijn om hulp te vragen aan een makelaar. Loop eens binnen bij de lokale verhuurmakelaar en maak je wensen kenbaar. Hun kunnen je vast verder helpen met je zoektocht. Soms is er meer aanbod beschikbaar dan er op de website staat of komt er binnenkort wat vrij, wat nog niet op de website staat. Vaak werken verhuurmakelaars ook met no cure no pay, je betaald alleen bij resultaat. Sommige makelaars rekenen helemaal niets voor een zoekopdracht, maar verdienen enkel aan de verhuurder.

Tip 4: Kijk eens naar omliggende plaatsen
Door je zoektocht uit te breiden naar omliggende plaatsen, heb je keuze uit veel meer woningen. Het aanbod van huurwoningen kan per plaats erg verschillen. Als je bijvoorbeeld niet persee in Amsterdam wilt wonen, kijk dan eens in Hoofddorp, Amstelveen of Haarlem. Het biedt een hoop mogelijkheden.

Tip 5: Maak gebruik van Sociale Media
Veel mensen hebben een groter bereik op sociale media dan ze denken. Het kan een idee zijn iets op sociale media te plaatsen. Als het je lukt dat kennisen je berichtje delen, kan je soms zomaar wat leuks aangeboden krijgen. Steeds meer mensen vinden hun huis via sociale media.

Dit waren onze tips. Veel succes met je zoektocht naar een leuke huurwoning!

Kijk eerst naar je financiële situatie Voordat je op zoek gaat naar je droomhuis, en een keuze maakt tussen huren of kopen, is het van belang dat je weet of je geld kunt lenen van de bank. Dit noemen we de hypotheek. De hoogte van deze hypotheek is afhankelijk van je inkomen en het eventuele eigen geld wat je kunt investeren. De ING adviseur geeft je een persoonlijk advies over welke hypotheek het best past bij jouw situatie en waar je rekening mee moet houden als je een huis koopt.

Bepaal je woonwensen
Als je weet wat je maandelijks ongeveer aan woonlasten kwijt wilt zijn, is het van belang je woonwensen op een rijtje te zetten. Ben je van plan om ergens voor een korte tijd te gaan wonen dan kan je beter kiezen voor huren. Wil je je voor langere tijd settelen bedenk dan of je liever woont in een nieuwbouw woning of bestaande bouw, een appartement of een huis met een tuin? Hoe groot moet het huis zijn? Hoeveel kamers heb je nodig? In welke buurt wil je wonen,... Heb je dit allemaal op een rijtje en vraag je jezelf nog steeds af of je moet kopen of huren? Wij hebben een aantal voor en nadelen op een rijtje gezet;

Voordelen kopen;
Een eigen woning mag je, binnen de wettelijke mogelijkheden verbouwen en aanpassen

Je hebt de mogelijkheid om vermogen op te bouwen (je woning kan een mooi spaarpotje zijn)

De hypotheekrente is (gedeeltelijk) aftrekbaar voor de belasting

Je hebt stabiele maandlasten als je hebt gekozen voor een langere rentevaste periode

Nadelen kopen;
Voordat je je huis gekocht hebt ben je al heel wat kosten kwijt zoals overdrachtsbelasting (2% van de aankoopsom), de notariskosten en eventuele makelaarskosten

Je bent zelf verantwoordelijk voor het onderhoud aan je woning

Je krijgt te maken met extra belastingen en verzekeringen

Je kan minder gemakkelijk verhuizen omdat je eerst je eigen woning moet verkopen

Voordelen huren
Je kan op elk moment de huur opzeggen en dus gemakkelijk weer verhuizen

Je krijgt niet te maken met extra belastingen en verzekeringen

Je bent meestal niet verantwoordelijk voor het onderhoud en reparaties aan je woning.

Nadelen huren
Je hebt minder vrijheid om de woning naar je wens aan te passen

Het maandelijks betaalde bedrag aan huur ben je kwijt. Met een huurhuis is het niet mogelijk om vermogen op te bouwen

Je hebt geen belastingvoordeel.

Je maandelijkse huurlasten stijgen jaarlijks

Kies je er uiteindelijk voor om een woning te kopen dan vind je op mijngeld.nl nog een scala aan informatieve artikelen die inzichtelijk maken wat jouw eigen woning kost.


We leven tegenwoordig in een 24 uurs economie. We kunnen altijd wel ergens terecht om onze boodschappen te doen, om te tanken en zelfs onze auto verkopen kan binnen 24 uur.

Tegenwoordig is het ook mogelijk om binnen 24 uur je huis te verkopen. En dat is vrij bijzonder. Bel maar eens een makelaar op met de vraag of deze je huis wilt verkopen. Er is nauwelijks een makelaar te vinden welke binnen 2 weken je woning kan komen bekijken. En als de makelaar dan eindelijk langs geweest is dan laat deze je doodleuk een paar weken wachten om zijn taxatie of waardebepaling aan je door te geven. Waarna eindelijk het verkoopproces van je woning gestart kan worden.

In bepaalde situaties heb je simpelweg niet de tijd om voor de verkoop van je huis het traditionele pad van de makelaar te bewandelen. Dergelijke situaties zijn als je een executieverkoop wilt voorkomen, het huis verkopen bij scheiding, bij dubbele maandlasten, bij emigratie of bij een erfenis.

In dergelijke situaties bieden gespecialiseerde huizenopkopers uitkomst. Zij beschikken over eigen vermogen waardoor zij zonder financieringsvoorbehoud een bod op de woning kunnen uitbrengen. Omdat heel de bedrijfsvoering is ingericht om snel te handelen kan de verkoop van een woning vaak al binnen 24 uur helemaal rond zijn. Dat is vanaf het moment dat je een bod op je huis aanvraagt en het gestort krijgen van het geld op je rekening.

Een bijkomende voordeel van je huis snel verkopen via een huizenopkoper is dat je gigantisch op de kosten bespaart. Als je je huis via de makelaar zou verkopen dan ben je echt duizenden euro’s kwijt aan courtagekosten (makelaarskosten). Daarboven op krijg je vaak nog te maken met de kosten voor de promotie via Funda en anderen huizensites. En krijg je als verkopende partij ook nog eens een deel van de notariskosten in rekening gebracht. Indien je je huis verkoopt via een huizenopkoper dan heb je al deze kosten niet dus dat is snel verdient. 

Ben jij een zelfstandige zonder personeel, ofwel een ZZP'er en wil je een eigen woning kopen dan zal je al snel merken dat je tegen een aantal struikelblokken aanloopt omdat er voor ZZP-ers strenge regels gelden voor het verkrijgen van een hypotheek. Zeker wanneer je nog niet zo lang bezig bent kan het knap lastig zijn om een hypotheek te regelen. Toch zijn er mogelijkheden.

Een hypotheek voor een ZZP-er is gelijk aan een hypotheek voor een ondernemer. Wanneer een ondernemer een hypotheek wil afsluiten wordt er naar de cijfers van de afgelopen drie jaar gekeken. Deze regel is opgelegd aan de banken door de Autoriteit Financiële Markten (AFM).   De AFM is een onafhankelijke gedragstoezichthouder en maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als ZZP-er ben je afhankelijk van de opdrachten die je binnen krijgt. Deze kunnen per periode enorm verschillen waardoor er niet een gegarandeerd maandinkomen is zoals het geval is wanneer je in loondienst bent. Daarnaast kan je als ZZP-er bij arbeidsongeschiktheid of een periode van weinig opdrachten niet terugvallen op een uitkering. Je zult jezelf hiervoor moeten verzekeren. 

Al met al komen er nogal wat zaken bij kijken als je als ZZP-er een hypotheek wilt afsluiten. Toch zijn er nog best mogelijkheden om als ZZP-er een eigen woning te kopen. Neem maar eens een kijkje op de website van nibcdirect.nl. Zij bieden een speciale zzp hypotheek voor ondernemers, ook als je nog maar 12 maanden actief bent. Op basis van jouw jaarcijfers en/of een prognose van een AA-accountant berekenen zij een gemiddeld inkomen. Ben je 1 a 2 jaar zelfstandig dan wordt 75% van je inkomen meegenomen. Wanneer je tussen de 2 en 3 jaar bezig bent dan  wordt 90% van je inkomen meegenomen en ben je langer dan 3 jaar zelfstandig dan wordt 100% van je inkomen meegenomen.

Laat je goed informeren als ZZP-er als je een hypotheek wilt afsluiten. NIBC Direct kan je hierbij goed assisteren en je op weg helpen naar jouw eigen droomhuis.