Heb je een nieuwe woning gekocht waar wel het een en ander aan verbouwd moet worden of is je huidige woning aan een flinke opfrisser toe? Met een beetje creativiteit kan je al heel wat veranderingen bewerkstelligen. Wij geven je een paar handige tips.

De badkamer
Wil je de badkamer een flinke opknapbeurt geven maar begin je liever niet aan het grote hak en breekwerk dan kan je met een grote schoonmaak en een pot verf al snel een nieuwe mooie badkamer maken. Heb je badkamertegels in een kleur die je echt niet meer kunt aanzien dan zou je kunnen overwegen om de tegels een andere kleur te geven. Er is speciale tegelverf op de markt waarmee je prima je oude badkamertegels kunt overschilderen. Ook kan je tegels bestickeren met speciale tegelstickers. Vervang die oude douchekop eens voor een regendouche en plaats op de wastafel een andere kraan. Leg een badmat in een andere kleur op de grond en voorzie je badkamer van wat nieuwe badkameraccessoires. Je kunt weer jaren met je nieuwe badkamer door.

Een extra slaapkamer
Kom je in jouw huis een slaapkamer te kort dan kan je met het plaatsen van een tussenwandje heel gemakkelijk een extra kamer creeeren. Heb je bijvoorbeeld een ruime zolder die je eigenlijk alleen maar als opbergruimte gebruikt dan zou je hier met een tussenwand een kamer kunnen maken. Eventueel kan je in de kamer een dakkapel laten plaatsen voor extra licht en ruimte.

Een nieuwe keuken?
Het aankopen en plaatsen van een nieuwe keuken is doorgaans een prijzige aangelegenheid. Ben je je keuken meer dan zat en wil je toch eens wat anders dan komt hier ook weer de pot verf om de hoek kijken. Verf de keukenkastjes eens in een andere kleur en plaats nieuwe handgrepen. Je keuken ziet er weer tip en top uit. Als je een beetje ruimte hebt op je keukenblad kan je er een leuke stellage op zetten waarin je allemaal kruidenpotjes zet of bevestig aan de achterwand van je keuken wat planken en plaats hier wat mooie voorraad potten op. Heb je wat meer budget dan zou je er ook voor kunnen kiezen om nieuwe frontjes op je keuken te zetten. Zo kan je van een klassieke keuken gemakkelijk een moderne keuken maken.

Een nieuw plafond
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je een nieuw plafond in je woning zou willen plaatsen. Wil je bijvoorbeeld je plafond verlagen om verlichtingspots te plaatsen of om je kamer te isoleren. Heb je een lelijk plafond maar geen zin in de rommel die je krijgt als je het station laat stucadoren? Dan is een spanplafond de oplossing voor jou. Een spanplafond is een plafond wat bestaat uit een hoogwaardige kunststof die onder het bestaande plafond wordt geplaatst. Ideaal om lelijke plekken van jouw huidige plafond uit het zicht te halen maar ook handig om leidingen en elektra onzichtbaar weg te werken.

Een ander voordeel van een spanplafond is dat je de akoestiek in de kamer kunt verbeteren of je verlichting kunt optimaliseren. Draadjes werk je gemakkelijk weg. Tijdens het plaatsen van een spanplafond kan je de meubels gewoon laten staan, zo heb je binnen 1 dag een gloednieuw plafond

En voor wie een wit plafond maar saai vind. Wist je dat je een spanplafond ook met foto's kunt laten bedrukken. Zo kan je je creativiteit niet alleen op de muur kwijt maar nu ook op het plafond.

Een spanplafond is duurzaam en onderhoudsarm en naast warmte- en vochtbestendig, ook alg-, bacterie- en schimmelwerend. En ook niet onbelangrijk, een spanplafond is brandwerend. Een spanplafond kan zowel binnen als buiten worden toegepast en ziet er net zo mooi uit als een gestuukt plafond. Neem voor meer informatie over spanplafonds eens een kijkje op de website van Plameco

Lenen of huren van gereedschap
Heb je voor je verbouwing gereedschap nodig wat je zelf niet hebt dan hoeft je dit natuurlijk niet nieuw aan te schaffen. Bij diverse bouwmarkten kan je allerlei gereedschappen huren. Bijvoorbeeld een schuurmachine om de vloer te schuren of een zaag om een muur door te breken. Dit scheelt je al snel honderden tot duizenden euro's.

Als je je bestaande of nieuw aangekochte woning wilt gaan verbouwen heb je hiervoor wel de middelen nodig. Een verbouwing loopt al snel in de papieren en komt niet altijd uit qua moment. Zo kun je bij je woning geconfronteerd worden met achterstallig onderhoud of verborgen gebreken. Gelukkig zijn er diverse mogelijkheden hoe je verantwoord naar je doel toe kunt werken en de verbouwing kunt realiseren.

We geven je 5 opties hoe je je doel kunt verwezenlijken en je verbouwing kunt financieren.

  1. Spaargeld

Heb je voldoende spaargeld achter de hand is dit met de huidige lage spaarrente het meest voordelig om in te zetten en zo de verbouwing te betalen. Is de verbouwing in de toekomst gepland, gebruik de tijd om naar je doel toe te werken. Open bijvoorbeeld een nieuwe gratis spaarrekening met als specifiek spaardoel de geplande verbouwing.

  1. Nieuwe hypotheek met extra ruimte

Heb je een bestaande hypotheek waar binnenkort de rentevast periode oploopt kan het interessant zijn om een nieuwe hypotheek met extra bestedingsruimte af te sluiten met de huidige lage hypotheekrente. Zo profiteer je van lagere maandlasten en creëer je extra bestedingsruimte zonder dat dit maandelijks extra kost.

  1. Heropname binnen de bestaande hypotheek

Als je extra ruimte hebt binnen je bestaande hypotheek kun je zonder tussenkomst van de notaris de extra ruimte opnemen. Er wordt wel door de hypotheekverstrekker opnieuw getoetst of een en ander haalbaar is op de meest actuele normen en zal er eventueel een nieuw taxatierapport gemaakt moeten worden.

  1. 2de hypotheek afsluiten

Als je al een goede hypotheek hebt of wanneer het niet interessant is om de hypotheek over te sluiten kun je een 2de hypotheek afsluiten. Hiermee kun je tegen gunstige voorwaarden de verbouwing financieren. Hiervoor zal je wel opnieuw naar de notaris moeten om deze 2de hypotheek af te sluiten. Verder zal er getoetst worden door de hypotheekverstrekker als er voldoende overwaarde aanwezig is om deze 2de hypotheek af te sluiten.

  1. Consumptief krediet regelen

Betreft het een relatief kleine verbouwing dan kan een persoonlijke lening de beste optie zijn. Hier zal wel een hogere rente in rekening gebracht worden, maar zijn er geen afsluitkosten zoals taxatie en notariskosten. Daarnaast kan dit vaak al binnen 1 dag geregeld worden en is de rente in deze vorm ook gewoon fiscaal aftrekbaar.