Nu barst het leven weer los, komen de tuinkriebels boven, wil je naar buiten in je eigen stukje natuur dat tuin heet. Wat je wilt is: genieten van frisse geuren, jong groen, vrolijke bloemen, de wind in je gezicht, zon, en heerlijk rulle, rijke grond. Het is je allemaal en van harte gegund. Geniet ervan, met volle teugen. Lente!

Tuintrends 2011
De natuur komt steeds centraler te staan in de tuin. En tuinen worden meer en meer geïntegreerd in het landschap door bijvoorbeeld groene daken en wanden. Het wordt aangetoond door de drie nieuwe modeltuinen die in De Tuinen van Appeltern zijn gerealiseerd. In die modeltuinen zie je de vertaling van de nieuwste tuintrends voor verschillende typen tuinbezitters. Het ene tuintype gaat voor creativiteit en flexibiliteit, die gaat heel optimistisch voor een gezellige leeftuin met veel groen die de titel Stralend meekreeg. De tuin met de titel Gebiologeerd is op het lijf geschreven van mensen die gevoel voor design graag met heel praktische toepassingen combineren: groene daken, een regenton die tegelijk gieter is. De tuin Oorspronkelijk is ideaal voor tuinbezitters die houden van authentieke materialen, locale producten, landleven, een leuk tuinhuisje, lekker met planten bezig zijn. Ga zelf jouw stijl ontdekken in De Tuinen van Appeltern (alle dagen open). Je vindt er alles over op www.appeltern.nl. Volg je gevoel!

Hij is er weer: De Nationale Tuinbon!
Vanaf heden kun je iedereen verrassen met de Nationale Tuinbon. Deze groene cadeaubon werkt als een soort pinpas waarop je een tegoed van 10 euro oplopend tot 250 euro kunt hebben. Je kunt het tegoed in gedeelten besteden, dus kom je leuke dingen van een paar euro tegen: geen probleem! Je kunt er overal in Nederland in ca. 200 tuincentra mee terecht. Natuurlijk kun je de Nationale Tuinbon daar ook aanschaffen. Erg leuk als cadeau, maar misschien ook handig voor jezelf!

Gazon hulp
Je gazon heeft je aandacht nu hard nodig. Maar wat en hoe? Ieder gazon is anders en vraagt om de beste voorbereiding op het komende gebruiksseizoen. Natuurlijk weer maaien. Soms moet er mos worden verwijderd, kalk gestrooid (maar wel een soort die niet met stikstofrijke mest reageert), in ieder geval moet de grasmat voeding krijgen (maar welke soort kies je dan?). Het kan zijn dat er moet worden belucht of misschien zelfs geverticuteerd. Met een verticuteerhark of -machine wordt de laag vuil en grasafval uit de grasmat gehaald, de grond bij de wortels losser gemaakt en de grasgroei gestimuleerd. Mogelijk moet er ook onkruid worden bestreden en verwijderd. Of is een totale opknapbeurt nodig? Zijn er kale plekken? Een vakkundige hovenier uit je omgeving helpt je graag met raad én daad om je gazon weer in topvorm te krijgen.

Doen in mei

Blijven wieden.

Gazon regelmatig maaien.

Goed sproeien: het kan in mei soms lang droog zijn.

Na de IJsheiligen (11-15 mei) de kuipplanten buiten zetten en zomerbloemen planten. In verse potgrond zit voor zes weken plantenvoeding.

Planten controleren op schimmels (vooral op grauwe schimmel, botrytis, en meeldauw).

Eventueel mollen bestrijden (ze hebben in mei jongen en zijn extra actief).

Niet-winterharde planten (waterhyacint, mosselplantje enz.) in de vijver zetten.

Water in de tuin
Vanaf april zie je langzaam meer leven in de vijver ontstaan. Zorg dat de pomp (weer) goed werkt. Maak de filterinstallatie schoon en zorg dat ook die goed werkt (nieuwe bacterieflora erin), zodat de korte periode met algenbloei die in het voor jaar kan optreden, geen kwaad kan. Haal al het afgestorven plantenmateriaal weg (zeker ook uit het water), plant en verplant in stevige waterplantenmanden die je bij oever- en moerasplanten goed moet verzwaren (stenen erin of tegel eronder vastmaken) om omwaaien straks te voorkomen. Vanaf half mei mogen ook de niet-winterharde plantensoorten weer in de vijver. Controleer de waterkwaliteit met behulp van een testsetje en neem zo nodig maatregelen. Ga de vissen weer voorzichtig voeren. Als je nu je vijver goede verzorgt, kun je er straks zorgeloos van genieten.

Vaste plant(en) van het jaar 2011
Dit jaar gaat het niet maar om één vaste plant: er wordt een hele serie vaste planten uitgebreid in het zonnetje gezet. Vaste planten waarvan je geweldige boeketten kunt knippen. Rijke bloeiers in de tuin die ook op de vaas een heel lang leven hebben. Zelf plukken en je eigen tuinboeket maken van de vaste planten die je hebt. Pluk nooit veel van één plant, maar van verschillende bloeiende planten steeds een beetje. Dan valt het helemaal niet op dat er bloemen zijn verdwenen. Knip liefst bloemen die nog wel in knop zitten, maar al iets kleur tonen. Ze zullen vanzelf openbloeien op de vaas. Knip de stelen boven jonge scheuten af. Die geven vaak weer nieuwe bloemen. Een boeket hoeft niet altijd groot te zijn. Een paar bloemen op een vaas is dikwijls net zo mooi. Zet de bloemen altijd in schoon, vers water en doe daar wat snijbloemenvoeding in. Snij de stelen schuin af. Kies wat je mooi vindt en maak de sfeer die je leuk vindt. Er is zoveel moois om van te knippen! Om heel blij van te worden!

colour-your-life


Langzaam is de tuin uit zijn lange winterslaap ontwaakt. Overal schiet fris groen uit grond en takken en de tuin bloeit weer! Het tuinjaar begint met prachtige, vrolijke, felle en zuivere kleuren. En het ruikt zo lekker buiten! Dat komt door die heerlijke voorjaarszon die de grond opwarmt, de verse zuurstof uit het jonge, met volle teugen ademende blad, de zachte bloemengeuren.

De tuin leeft weer!

Insecten - de hommels als eerste - vliegen al druk van bloem naar bloem. Overal klinken blije, uitnodigende vogelgeluiden. Een heel nieuw tuinseizoen is begonnen. Bent u ook zo vol verwachting? Wordt het nog fijner in uw tuin dan vorig jaar? Moet u er nog veel aan doen of heeft u al een tuin waarin het vooral genieten is? Zon tuin waarin u alleen zo nu en dan een beetje hoeft bij te sturen om hem mooi te houden? Met de juiste beplanting kan dat. Daar is niet eens zo veel voor nodig.

Tips voor een prachtige en toch onderhoudsarme tuin
 • Laat kale grond tussen struiken begroeien met bodembedekkers. Dat scheelt wiedwerk, want ze onderdrukken onkruid. Ze houden bovendien de grond beter vochtig en de grondtemperatuur gelijkmatiger.


 • Houd rekening met wat de planten zelf willen. Dan blijven ze gezond en sterk.


 • Kies planten waar u vaker in het jaar plezier van hebt: bijvoorbeeld struiken en bomen die prachtig bloeien, mooi blad hebben, mooie of lekkere vruchten geven en soms schitterende herfstkleuren vertonen.


 • Zorg voor afwisseling in bloem- en bladkleuren, vormen en maten van planten.


Het uitzoeken van de mooiste en meest geschikte planten alleen al is een feest. In uw tuincentrum zal men u graag adviseren over de juiste plantenkeuzes voor uw tuinsituatie en wensen.

Tuindingen om nu te doen
 • Haal afgestorven blad en stengels weg bij vaste planten.


 • Geef uw planten een lekkere organische basisbemesting.


 • U kunt in maart nog prima vruchtbomen planten. Dat geldt trouwens voor alle bladverliezende bomen en struiken die met kale wortels of ingegaasde kluit worden geleverd. In pot gekweekte planten kunt u het hele jaar door planten.


 • Maart is trouwens ook rozen planttijd.


 • Groenblijvende heesters en coniferen kunt u het beste eind april, begin mei planten.


 • Clematis die in de zomer en herfst bloeit kan in maart stevig worden teruggeknipt.


 • Controleer of de klimplanten nog goed aan hun klimsteunen vastzitten en of die klimsteunen nog stevig genoeg zijn.


 • Struikrozen snoeien. Van oudsher gebeurt dat tussen 1 maart en 1 april. Struikrozen tot op 10 à 15 cm boven de grond afknippen. Ook klimrozen kunnen worden uitgedund. Alle te dunne, zieke en verkeerd groeiende takken helemaal wegnemen.


 • Ook zomerbloeiende heesters kunt u nu snoeien. - Nestkastjes schoonmaken en ophangen.


 • Het gras begint al flink te groeien. Dat wordt weer maaien! Kale plekken inzaaien of bezoden kan ook weer. Geef het gras ook een goede bemesting. Eventueel zelfs eerst verticuteren.


 • Controleer uw kuipplanten in de winteropslag op ziekten en plagen. Bestrijd die zo nodig. Uw kuipplanten eventueel ook nog snoeien. Ze lopen nu vaak al uit, maar ze mogen pas na half mei naar buiten. Dus pas als er geen kans op nachtvorst meer is.


Nu de zon steeds meer kracht krijgt, is het heerlijk om buiten te lezen, te eten en lekker te ontspannen. De komende maanden zullen balkon en terras veel gebruikt worden. Hoe gezelliger we die ruimtes inrichten des te leuker gaat de zomer worden. De hoogste tijd dus om je balkon of terras een zomermetamorfose te geven. Met balkon- en terrasplanten creëer je eenvoudig een snelle zomermetamorfose Zomerkriebels
Als het weer een beetje meezit, kun je in mei al lekker in een luie stoel op je balkon of terras genieten van een stralend zonnetje. Met frisse, kleurrijke Mediterrane planten beleef je dat zomergevoel nog eens extra. Een bak vol Spaanse Margrieten of Vlijtige Liesjes laat je stralen en een imposante Bougainvillea of Solanum betovert je. De keuze is zo ruim dat er voor altijd wel een zomerbloeier is die jou zomerkriebels geeft!

Schaduw
Gelukkig hoeft ook een schaduwrijk balkon of terras er niet saai en kleurloos uit te zien. Zomerbloeiers zoals Fuchsia, Vlijtig Liesje, Geranium en Begonia kunnen flink wat schaduw verdragen. Mensen met een klein balkon of terras kunnen eveneens optimaal genieten van een bloemrijke buitenkamer. Door in de hoogte te werken behoudt je voldoende ruimte en geniet je van de mooiste zomerbloeiers. Hang bijvoorbeeld balkonbakken aan de reling of werk met hanging baskets! In een paar minuutjes heb je ze gevuld en kan het grote genieten beginnen.

Supersnel
Zomerbloeiers in potten zijn gemakkelijke planten en supersnel toe te passen op het balkon of terras. Een bloembak is snel gevuld en de bloeitijd is ongekend. Pas als in het verre najaar de vorst invalt is het zomerfestijn afgelopen. Geef wel regelmatig water (vooral bij droogte) en verwen ze af en toe met plantenvoeding. Als beloning trakteren ze je op een rijke bloei en een zomerlang kleur!

Balkon- en terrasplanten zijn vanaf half april volop verkrijgbaar bij tuincentrum en bloemist.


Bij bloembollen denken we meestal aan tulpen of narcissen. Naast deze lentebloeiers zijn er ook bloembollen die je juist in het voorjaar plant en in de zomer bloeien. Deze zomerbollen komen vaak oorspronkelijk uit tropische landen en geven een natuurlijk, kleurrijk en exotisch tintje aan de zomertuin. Juist als de bloei van de meeste tuinplanten over het hoogtepunt heen is, geven zomerbollen nog volop kleur aan de tuin.

Van bol tot beauty
Het zelf kweken van zomerbloemen is de laatste jaren weer in populariteit gestegen. Dat kweken kan via zaad, stek of bloembollen. Vanaf februari zijn zomerbollen volop verkrijgbaar en vaak kun je ze al in april en mei (zodra de kans op vorst is verdwenen) in de grond zetten. Het planten van zomerbollen is een eenvoudig klusje. Op de verpakking van alle zomerbollen staat exact aangegeven hoe ze eruit komen te zien en hoe te planten. Gedurende de zomermaanden zie je de ontwikkeling van bol naar beauty!

Tip: Plant een aantal extra zomerbollen, zodat je deze fraaie zomerbloeiers ook uit eigen zomertuin kunt plukken voor een zinderend zomerboeket!

Zomerbollen top 10

1. Dahlia

2. Crocosmia

3. Zantedeschia

4. Gladiolus callianthus Murielae (Abessijnse gladiool)

5. Lelie

6. Gladiool

7. Begonia

8. Eucomis (Ananasplant)

9. Anemone coronaria

10. Canna (Indisch bloemriet)

(bron: Internationaal Bloembollen Centrum)