Nu barst het leven weer los, komen de tuinkriebels boven, wil je naar buiten in je eigen stukje natuur dat tuin heet. Wat je wilt is: genieten van frisse geuren, jong groen, vrolijke bloemen, de wind in je gezicht, zon, en heerlijk rulle, rijke grond. Het is je allemaal en van harte gegund. Geniet ervan, met volle teugen. Lente!

Tuintrends 2011
De natuur komt steeds centraler te staan in de tuin. En tuinen worden meer en meer geïntegreerd in het landschap door bijvoorbeeld groene daken en wanden. Het wordt aangetoond door de drie nieuwe modeltuinen die in De Tuinen van Appeltern zijn gerealiseerd. In die modeltuinen zie je de vertaling van de nieuwste tuintrends voor verschillende typen tuinbezitters. Het ene tuintype gaat voor creativiteit en flexibiliteit, die gaat heel optimistisch voor een gezellige leeftuin met veel groen die de titel Stralend meekreeg. De tuin met de titel Gebiologeerd is op het lijf geschreven van mensen die gevoel voor design graag met heel praktische toepassingen combineren: groene daken, een regenton die tegelijk gieter is. De tuin Oorspronkelijk is ideaal voor tuinbezitters die houden van authentieke materialen, locale producten, landleven, een leuk tuinhuisje, lekker met planten bezig zijn. Ga zelf jouw stijl ontdekken in De Tuinen van Appeltern (alle dagen open). Je vindt er alles over op www.appeltern.nl. Volg je gevoel!

Hij is er weer: De Nationale Tuinbon!
Vanaf heden kun je iedereen verrassen met de Nationale Tuinbon. Deze groene cadeaubon werkt als een soort pinpas waarop je een tegoed van 10 euro oplopend tot 250 euro kunt hebben. Je kunt het tegoed in gedeelten besteden, dus kom je leuke dingen van een paar euro tegen: geen probleem! Je kunt er overal in Nederland in ca. 200 tuincentra mee terecht. Natuurlijk kun je de Nationale Tuinbon daar ook aanschaffen. Erg leuk als cadeau, maar misschien ook handig voor jezelf!

Gazon hulp
Je gazon heeft je aandacht nu hard nodig. Maar wat en hoe? Ieder gazon is anders en vraagt om de beste voorbereiding op het komende gebruiksseizoen. Natuurlijk weer maaien. Soms moet er mos worden verwijderd, kalk gestrooid (maar wel een soort die niet met stikstofrijke mest reageert), in ieder geval moet de grasmat voeding krijgen (maar welke soort kies je dan?). Het kan zijn dat er moet worden belucht of misschien zelfs geverticuteerd. Met een verticuteerhark of -machine wordt de laag vuil en grasafval uit de grasmat gehaald, de grond bij de wortels losser gemaakt en de grasgroei gestimuleerd. Mogelijk moet er ook onkruid worden bestreden en verwijderd. Of is een totale opknapbeurt nodig? Zijn er kale plekken? Een vakkundige hovenier uit je omgeving helpt je graag met raad én daad om je gazon weer in topvorm te krijgen.

Doen in mei

Blijven wieden.

Gazon regelmatig maaien.

Goed sproeien: het kan in mei soms lang droog zijn.

Na de IJsheiligen (11-15 mei) de kuipplanten buiten zetten en zomerbloemen planten. In verse potgrond zit voor zes weken plantenvoeding.

Planten controleren op schimmels (vooral op grauwe schimmel, botrytis, en meeldauw).

Eventueel mollen bestrijden (ze hebben in mei jongen en zijn extra actief).

Niet-winterharde planten (waterhyacint, mosselplantje enz.) in de vijver zetten.

Water in de tuin
Vanaf april zie je langzaam meer leven in de vijver ontstaan. Zorg dat de pomp (weer) goed werkt. Maak de filterinstallatie schoon en zorg dat ook die goed werkt (nieuwe bacterieflora erin), zodat de korte periode met algenbloei die in het voor jaar kan optreden, geen kwaad kan. Haal al het afgestorven plantenmateriaal weg (zeker ook uit het water), plant en verplant in stevige waterplantenmanden die je bij oever- en moerasplanten goed moet verzwaren (stenen erin of tegel eronder vastmaken) om omwaaien straks te voorkomen. Vanaf half mei mogen ook de niet-winterharde plantensoorten weer in de vijver. Controleer de waterkwaliteit met behulp van een testsetje en neem zo nodig maatregelen. Ga de vissen weer voorzichtig voeren. Als je nu je vijver goede verzorgt, kun je er straks zorgeloos van genieten.

Vaste plant(en) van het jaar 2011
Dit jaar gaat het niet maar om één vaste plant: er wordt een hele serie vaste planten uitgebreid in het zonnetje gezet. Vaste planten waarvan je geweldige boeketten kunt knippen. Rijke bloeiers in de tuin die ook op de vaas een heel lang leven hebben. Zelf plukken en je eigen tuinboeket maken van de vaste planten die je hebt. Pluk nooit veel van één plant, maar van verschillende bloeiende planten steeds een beetje. Dan valt het helemaal niet op dat er bloemen zijn verdwenen. Knip liefst bloemen die nog wel in knop zitten, maar al iets kleur tonen. Ze zullen vanzelf openbloeien op de vaas. Knip de stelen boven jonge scheuten af. Die geven vaak weer nieuwe bloemen. Een boeket hoeft niet altijd groot te zijn. Een paar bloemen op een vaas is dikwijls net zo mooi. Zet de bloemen altijd in schoon, vers water en doe daar wat snijbloemenvoeding in. Snij de stelen schuin af. Kies wat je mooi vindt en maak de sfeer die je leuk vindt. Er is zoveel moois om van te knippen! Om heel blij van te worden!

colour-your-life


lijn brochure 1

Gratis woonboeken

Nog meer inspiratie opdoen? Vraag de onderstaande brochures gratis aan!

Goossens 2018
Superkeukens
Mijn Bad
Dik Geurts
Dru gashaarden
Henders & Hazel
Prominent
Design keukens
Design leuning
Xooon

 

Geslacht

 


Geboortedatum

 

Wonenonline nieuwsbrief
 Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief

 

 

Ook leuk om te lezen