1179
Duurzame tuin
Gepubliceerd: 24-01-2017

Wil jij graag een duurzame tuin aanleggen? Dan zijn er verscheidene dingen waar je op moet letten. Zo moet je uitzoeken hoe en waar je producten zijn gemaakt, hoe ze worden geleverd en wat je zelf nog moet doen bij de aanleg van je tuin. Daardoor is het aanleggen van een duurzame tuin vaak wat lastiger dan een ‘gewone’ tuin aanleggen. Maar… je krijgt er ook heel wat voor terug!

Wat is een duurzame tuin?

Er zijn twee vormen van het begrip ‘duurzaam’. Het wordt namelijk gebruikt om aan te geven dat iets goed is voor het milieu (denk aan duurzame energie) en het wordt gebruikt voor goede kwaliteit (als iets duurzaam is gaat het lang mee). Als je een duurzame tuin gaat aanleggen, kies je het liefst voor een combinatie van beide vormen: een tuin die niet belastend is voor het milieu, waarin goede producten worden gebruikt en die lang meegaat zonder dat je er al teveel werk van hebt.

Tip 1: Kies voor levend, sterk gras van graszaad
Levend gras is een stuk beter voor het milieu dan kunstgras. Daarnaast is het beter voor het milieu als je kiest voor graszaad, omdat het leggen van graszoden heel wat omslachtiger is. Het gras wordt eerst ergens gecultiveerd, dan wordt de grasmat losgehaald en opgerold, dan moet hij worden vervoerd en bij jou weer worden gelegd. Hier komen heel wat machines bij te pas, die elk het milieu weer vervuilen. Van graszaad kun je ook een gazon aanleggen, wat veel milieuvriendelijker is. Uiteraard kies je voor een robuuste, sterke grassoort zodat je gazon met vrij weinig onderhoud mooi blijft en haast niet stuk te krijgen is.

Tip 2: Sterke inheemse beplanting
Het is tegenwoordig helemaal in om allerlei leuke exotische planten in de tuin te zetten. Maar… exotische planten kosten relatief veel meer van het milieu dan inheemse planten die hier thuishoren. Zo hoeven deze planten niet in kassen of in het buitenland gekweekt te worden. Er zijn veel sterke inheemse planten die weinig onderhoud nodig hebben en sterk zijn. Denk aan bolbloemen, varens, kleine struiken (buxus, lavendel), grote struiken zoals coniferen of inheemse bomen als appel- of perenbomen.

Tip 3: Duurzame stenen en tegels
Bij het aanleggen van paden of een terras gebruik je vaak stenen en tegels. Hierbij zijn er echter grote verschillen in duurzaamheid! Zo zijn sommige tegels veel milieuvriendelijker dan andere als het gaat om winning of productie en verschilt ook de levensduur behoorlijk. Betontegels zijn bijvoorbeeld relatief slecht voor het milieu, maar hebben anderzijds een enorm lange levensduur. Bij natuursteen hangt het vooral af van de locatie waar de stenen en tegels vandaan worden gehaald. Doe dus eerst onderzoek voordat je gaat bestellen!

Tip 4: Duurzaam hout in de tuin
Bij alle gebruik van hout is het belangrijk dat je goed let op de duurzaamheid. Zo is Douglas hout bijzonder duurzaam omdat het één van de sterkste houtsoorten is om in de tuin te gebruiken. Het hout wordt na verloop van tijd steeds mooier en heeft een verwachte levensduur van 10 tot 15 jaar. Ben jij een echte klusser en weet je alles van het zelf maken van overkappingen, een veranda, tuinmeubels en ander houtwerk? Dan kun je een kijkje nemen bij een professionele houthandel, zoals houthandel PontMeyer. Zij leveren hout dat gebruikt kan worden bij allerlei grote bouwprojecten in de tuin. Het hout is afkomstig uit duurzame houthandel en is voorzien van het FSC keurmerk.

Tip 5: Let op de afkomst van decoraties en toevoegingen
Wil jij graag wat decoraties en toevoegingen in de tuin? Let dan op de herkomst van de producten! Zo kun je bijvoorbeeld goedkoop allerlei spulletjes halen bij leuke tuinwinkels, maar vaak zijn de producten dan niet duurzaam. Over het algemeen kun je zeggen: hoe goedkoper, hoe minder duurzaam. Producten die duurzaam zijn, kosten nu eenmaal vaak wat meer. In ruil heb je dan meestal wel een sterker product dat langer meegaat en je kunt er zeker van zijn dat er geen kinderarbeid of milieubeschadiging mee is veroorzaakt.

Het aanleggen van een duurzame tuin is een heel goed idee. Zo creëer je een tuin die het milieu spaart én waarbij je zeker weet dat hij jarenlang mee gaat zonder dat er erg veel onderhoud nodig is. Bovendien hoef je ook niet elk jaar weer allerlei nieuwe planten te kopen en blijven je paden, terras en tuinmeubels lang netjes. Kortom: een duurzame tuin is niet alleen leuk voor het milieu, maar zeker ook voor jezelf!

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide