De venijnboom (Taxus baccata) is een conifeer die van nature voorkomt in Europa, Noord Amerika, West Azië en Noord Afrika. Ook in Nederland komt taxus van nature voor en je treft hem aan in kalkrijke loofbossen, struwelen, heggen, op hellingen en in bossen in de duinen. De venijnboom groeit goed op zonnige plekken maar gedijt ook op zwaar beschaduwde plekken onder bomen. Een taxus in van nature een piramidaal groeiende boom die een hoogte kan bereiken van 18 meter. De schilferende bast is roodbruin en de wintergroene naalden zijn 1 tot 1,5 cm lang en zijn glanzend donkergroen.

Taxus baccata snoeien
Taxus (Taxus baccata) is een van de meest gebruikte haagplanten. En dat is niet voor niets. Taxus vormt mooie, dichte en strakke, donkergroene hagen die goed in vorm te snoeien zijn. Maar hoe en wanneer kan ik taxus snoeien? Wanneer kan ik taxus snoeien?

Taxus baccata snoeien kan in principe jaarrond. Een mooie tijd is in juni, net wanneer het eerste schot volgroeid is. Augustus en september is ook een mooie periode om je taxus te snoeien. Dan is je haag aan het einde van het groeiseizoen mooi strak gesnoeid.

Taxus baccata groeisnelheid
Hoe vaak je een heg snoeit is afhankelijk van de groeisnelheid. Taxus baccata groeisnelheid is onder goede omstandigheden ongeveer 30 cm per jaar. Wilt u een mooie volle taxushaag, dan kunt u hem het beste 2 keer in het groeiseizoen snoeien. Doordat je je regelmatig snoeit, raakt je haag mooi vol en vertakt.

Met welk weer kan in Taxus baccata snoeien?
De ideale weersomstandigheden om taxus baccata te snoeien is een bewolkte dag. Snoei je je taxus haag bij zonnig weer, bestaat de kans dat de naalden verbranden. Dan krijg je gele plekken en dat wil je natuurlijk niet!

Hoe snoei ik taxus?
Het is het mooiste als je je heg taps snoeit; dus boven iets smaller dan onder. Hierdoor komt er voldoende zon op de zijkant van de heg, waardoor je taxus mooi vol groeit zonder gaten. Heeft je heg nog niet de juiste hoogte? Snoei dan de zijkanten, maar ook de toppen licht. Doordat je de toppen licht snoeit, vertakt je haag beter, waardoor deze ook voller wordt. Je hoeft niet iedere keer de toppen te snoeien, alleen wanneer je taxusheg dreigt onvoldoende vol te raken.

Planten en verplanten taxus
Taxus (Taxus baccata) is een van de meest gebruikte haagplanten. En dat is niet voor niets. Taxus vormt mooie, dichte en strakke, donkergroene hagen die goed in vorm te snoeien zijn. Het planten en verplanten van taxus gebeurt meestal in het plantseizoen, dat loopt van oktober tot april.

Hoeveel taxus per meter?
De vraag die bij het planten van een taxushaag altijd terug komt is: ‘hoeveel taxus per meter?’ Hoeveel taxus per meter je plant is afhankelijk van de maat van de plant. Van de maat 60-80 en 80-100 (cm) plant je 4 per meter. Bij grotere maten neemt het aantal af. Van de maat 100-125 (cm) plant je er 3 per strekkende meter en van de maat 150-175 plant je er 2 per meter. De website van haag-heg.nl heeft een handige tool waarmee je exact kunt bepalen hoeveel taxus je per meter nodig hebt.

In welke grond plant ik een haag van taxus?
Het planten van taxus is geen hogere wiskunde, maar er zijn een aantal dingen waar je op moet letten. Het belangrijkste is een goede bodem. Zorg ervoor dat de bodem goed water doorlaat. Wil het water niet goed weg, dan gaat taxus geheid dood. Helaas zien we dit nog wel eens bij nieuwbouwwoningen waar de grond door de bouwwerkzaamheden erg verdicht is. Taxus groeit op iedere grondsoort (klei, zand, veen, löss) als deze maar niet te nat is. Zorg voor een mooie losse grond met een goede open structuur.

Taxus planten wanneer?
Wanneer ga je taxus planten? Het planten en verplanten van taxus gebeurt meestal in het plantseizoen, dat loopt van oktober tot april. Wanneer je taxus gaat planten is afhankelijk van het type taxus dat je koopt. Je kunt taxus kopen met kluit, kale wortel (blote wortel) of met pot.

Taxus met kluit
Taxus is in drie verschillende uitvoeringen leverbaar. Namelijk met kluit, pot of kale wortel (ook wel blote wortel genoemd). Taxus met kluit is het meest gangbaar. Deze zijn een groot deel van het jaar te planten, behalve in de zomer.

Taxus met kale wortel
Taxus met kale, of blote, wortel is prijstechnisch het meeste voordelig. Echter het nadeel is dat deze planten erg gevoelig zijn voor uitdroging en daarom meer uitval kunnen geven. Het planten van taxus met kale wortel vereist meer vakmanschap. Echter als u een goed gevoel heeft voor tuinieren is deze keuze een prima keuze. Zorg er voor dat de wortels nooit bloot komen te liggen en bescherm ze met een plastic of jute zak tegen uitdroging.

Taxus met pot
Taxus in pot is het gehele jaar te planten. Het grote voordeel van taxus geplant in pot is dat de kluit volledig intact is. Bij bomen met kluit of kale wortel beschadigen de wortels bij het rooien op de kwekerij altijd een beetje, waardoor het verplanten een shock kan geven. Met taxus in pot heb je dit niet.


lijn brochure 1

Tip: Gratis woonbrochures

Nog meer inspiratie opdoen? Vraag de onderstaande brochures gratis aan!

Mijn Bad
Morres wonen
Superkeukens
Mandemakers
Voortman
Henders & Hazel
Prominent
Design keukens
Keukenkampioen
Design trapleuning

 

Geslacht

 


Geboortedatum

 

Wonenonline nieuwsbrief
 Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief

 

 

Ook leuk om te lezen