Voor velen is tuinieren een hobby die heerlijk helpt ontspannen. Lekker in de natuur bezig zijn en verstand op nul. Maar wist je dat tuinieren ook gezond is? Waar wacht je nog op, eindig het buitenseizoen met bloembollen planten.

Effect van groen
Professor Roger Ulrich van de Universiteit van Texas deed onderzoek naar het effect van groen op mensen. Het blijkt dat de mensen in een natuurlijke omgeving sneller van stres herstellen dan in een niet natuurlijke omgeving. Bomen, planten en bloemen zorgen ervoor dat een hoge bloeddruk en hartslag sneller op normaal niveau komt. Uit ander onderzoek blijkt ook dat het voor patiënten beter is om na een operatie uitzicht op een natuurlijk omgeving te krijgen. Hierdoor herstellen ze sneller, kunnen ze eerder naar huis, hebben ze minder pijnstillers nodig en klaagden ze minder. Wauw! Alleen al in een natuurlijke omgeving zijn heeft een geweldig effect!

Tuinieren-is-gezond-plant-bloembollen-02.jpg
Calorieënverbrander
Het fijne van tuinieren is dat je het meestal voor je plezier doet. Lekker in oude kleren met de zon op je gezicht, in de aarde wroeten. Het resulteert in een mooie, kleurrijke en geurende tuin. Maar ook een strak lijf! Je verbrandt namelijk 350 calorieën per uur met het planten, zaaien en snoeien van bloemen, planten en bomen. Met spitten en harken verbrand je zelfs meer calorieën dan fietsen. Na een drukke, stressvolle dag is het dus een uitkomst om thuis te komen en heerlijk in je tuin te scharrelen.

Tuinieren-is-gezond-plant-bloembollen-03.jpg
Bloembollen planten
Het buitenseizoen zit er bijna op maar gelukkig is dit het moment om bloembollen te planten. Het maakt je zen, verbrandt lekker veel calorieën én het zorgt ervoor dat je in het voorjaar wordt getrakteerd op de eerste kleur in de tuin. De perfecte periode om bloembollen te planten is van september tot en met december, voor de eerste nachtvorst. Volg de vier stappen en het kan niet mis gaan.

Tuinieren-is-gezond-plant-bloembollen-05.jpg

 1. Maak eerst de aarde goed los met een spade op de plaats waar de bloembollen komen.
 2. Graaf een gat, met een spade of een bloembollenplanter.
 3. Plant de bloembollen in het gat met de punt omhoog en de bolle kant naar beneden.
 4. Maak het gat dicht met de uitgegraven aarde en druk het wat aan.

Tips

 • Inspiratie doen over soorten bloembollen of mixen? Ga dan naar www.bulb.com.
 • Wist je dat je bloembollen ook in laagjes kunt planten? Dit heet lasagnebeplanting.
 • Heb je geen tuin, maar wel een balkon of terras? Bloembollen doen het gelukkig ook fantastisch in potten en plantenbakken. Zorg voor genoeg potgrond om vocht voor de bloembollen te kunnen vasthouden.

Hoera, het plantseizoen voor bloembollen is in volle gang! Je wilt alvast je tuin voorbereiden op een kleurrijk voorjaar, maar welke kleur bloembollen kies je nu eigenlijk? De kleurencombinaties uit drie tuintrends helpen je op weg.

Keuzes maken
Ken je dat? Sta je verlekkerd naar het schap te kijken met tientallen verschillende kleuren bloembollen, weet je niet welke je moet kiezen! Het liefst mogen ze allemaal in een tasje mee naar jouw tuin, maar er moeten keuzes gemaakt worden. Gelukkig is hulp nabij. De tuintrends vertellen precies welke kleuren hip zijn en goed bij elkaar passen. Er zijn drie trends om uit te kiezen: de harmonieuze, evenwichtige en energieke tuin. Bij elke trend hoort een passend kleurenpalet.

Harmonieuze tuin
Plekjes waar we ons kunnen terugtrekken en de natuur om ons heen kunnen voelen, staan symbool in de harmonieuze tuin. Hier worden zintuigen geprikkeld en heerst het zengevoel. In het rustige kleurenpalet staan verschillende groentinten centraal. Rustige kleuren als lichtgeel, roze en lila geven de harmonieuze tuin een extra positieve sfeer. Bloembollen in deze kleuren fungeren als de kers op de taart. En de geur van deze bloembollen voegen beleving aan de tuin toe en zijn een verrassing voor je reukorgaan.

balk-1-Welke-kleur-bloembollen-kies-jij-0001.jpg

Welke-kleur-bloembollen-kies-jij-01.jpg

Welke-kleur-bloembollen-kies-jij-02.jpg

Welke-kleur-bloembollen-kies-jij-03.jpg

Welke-kleur-bloembollen-kies-jij-04.jpg
Evenwichtige tuin
Waar groen voorheen een ondergeschoven kindje leek, staat het nu gelijk aan niet-levende producten zoals tuinmeubels of een BBQ. Dat komt omdat we evenwicht zoeken in ons leven. Welkom in de evenwichtige tuin. Bloembollen spelen een belangrijke rol in het creëren van een evenwichtige tuin. Vrouwelijke romantische kleuren als roze en paars gecombineerd met mannelijke zakelijke kleuren als bruin en rood brengen balans. Perfecte soorten bloembollen voor deze tuin zijn tulpen, roze druifjes (Muscari) en hyacinten.

balk-2-Welke-kleur-bloembollen-kies-jij-00002.jpg

Welke-kleur-bloembollen-kies-jij-05.jpg

Welke-kleur-bloembollen-kies-jij-06.jpg

Welke-kleur-bloembollen-kies-jij-07.jpg

Welke-kleur-bloembollen-kies-jij-08.jpg
Energieke tuin
Fit zijn en energie uitstralen zijn belangrijke eigenschappen die veel mensen van zichzelf verlangen. Optimisme en fris de nieuwe tijd ingaan staan dan ook symbool voor de energieke tuin. Door in de tuin en op het balkon/terras krachtige kleuren te gebruiken maak je van de buitenruimte een ontspannen en tegelijk een actieve plek. Energieke kleuren en strakke krachtige bloemen geven de tuin dan ook een sportief gevoel, vooral als je ze in opvallende kleurbanen plant. Het kleurenpalet van wit, en harde tinten geel, rood en paars straalt dan ook een echte winnaarsmentaliteit uit.

balk-3-Welke-kleur-bloembollen-kies-jij-00003.jpg
Welke-kleur-bloembollen-kies-jij-09.jpg

Welke-kleur-bloembollen-kies-jij-010.jpg

Welke-kleur-bloembollen-kies-jij-011.jpg
Welke-kleur-bloembollen-kies-jij-012.jpg

Bron: iBulb

 

 

 

Slow cooking hip? Wat dacht je van slow gardening? Dompel jezelf helemaal onder in de natuur en laat je verwonderen. Want als je nu bloembollen plant, kan je maandenlang het fascinerende groeiproces van de natuur volgen.

Verbonden met de natuur
Met je blote handen woel je door de aarde die nog warm is van de zomerzon. Elke bloembol die je in het najaar in de grond stopt, heeft het in zich om uit te groeien tot prachtige bloem. Hoe mooi is dat! Na het planten moet je even geduld hebben; slow gardening. Vanaf het vroege voorjaar kan je volop genieten van sprankelende kleuren én friszoete geuren.

slow gardening 002.jpg

Mixen maar!
In de vrije natuur staan bloemen niet netjes soort bij soort, laat staan in rijtjes... Het is een grote mengelmoes – en die is onweerstaanbaar. Wil je de schoonheid van de natuur in je eigen tuin beleven? Kies dan ook voor een mix van soorten, kleuren en bloemvormen. Geef de hoofdrol aan kleinbloemige soorten; die ogen heel natuurlijk, bijvoorbeeld kleinbloemige narcis (Narcissus), kievitsbloem (Fritillaria meleagris) en botanische tulpen (kleine, wilde tulpen met korte steeltjes). Door dicht bij de natuur te blijven, wordt je tuin een fijne plek om je even terug te trekken en helemaal tot rust te komen.

slow gardening 003.jpg

Wild en makkelijk
Veel voorjaarsbollen zijn geschikt voor verwildering. Deze zogenoemde verwilderingsbollen vermeerderen zich vanzelf onder de grond; makkelijker wordt het niet! Mooie verwilderingsbollen zijn bijvoorbeeld krokus (Crocus), sterhyacint (Scilla), indianenbloem (Camassia) en oude wijfjes (Ipheion). Plant verwilderingsbollen op een plek waar de grond met rust gelaten wordt (dus niet spitten of graven). Verwilderingsbollen zijn bijvoorbeeld prachtig onder bomen en struiken die in het voorjaar nog geen blad hebben en in het gras.

slow gardening 004.jpg

Blije bijen
Ook bijen genieten vrolijk mee van slow gardening in je tuin. Vanaf het vroege voorjaar gaan bijen op zoek naar voedsel. Dat vinden ze onder meer bij bloeiende bloembollen, zoals sneeuwklokjes (Galanthus), krokussen (Crocus) en blauwe druifjes (Muscari). Nog meer leven in je tuin! Door veel verschillende bollen te planten lever je ook nog eens een positieve bijdrage aan de biodiversiteit. Als je het lastig vindt om de bloembollen à la Moeder Natuur te planten, pas dan de strooimethode toe. Koop verschillende soorten bloembollen, hussel ze door elkaar en strooi ze nonchalant uit over het gras of in de border. Plant de bloembollen (met een plantschepje) op de plek waar ze gevallen zijn. En dan even wachten. Komend voorjaar zie je het resultaat!

slow gardening 005.jpg

Tips

 • Creëer je eigen pluktuin met voorjaarsbloeiende bollen, zoals tulp (Tulipa), blauw druifje (Muscari) en sierui (Allium). Mooi in een vaasje met enkele bloesemtakjes.
 • Combineer bloembollen met vaste planten en eenjarigen voor een mooi natuurlijk effect. Laat sierui (Allium) bijvoorbeeld tussen de ooievaarsbek (Geranium) uitschieten en combineer blauwe druifjes (Muscari) met vergeet-me-nietjes (Myosotis). Laat een hovenier of ontwerper een beplantingsplan maken, en vraag dan ook om voorjaarsbloeiende bollen.
 • Kijk voor meer inspiratie en bollenplanttips op www.bulb.com.

 Ben jij zo’n type dat de wereld aankan? Boordevol energie en geïnspireerd door het feit dat de natuur goed voor je is? Dan is de energieke tuin een paradijs om je in onder te dompelen voor een fris en actief gevoel.

Natuur
De energie is voelbaar in de tijd waarin we leven. Fit zijn en daadkracht uitstralen is zo belangrijk dat gezondheid meer waarde heeft dan materialisme. De natuur om ons heen is onmisbaar omdat bomen, bloemen en planten de ultieme leveranciers van zuurstof zijn. Ze geven daarmee letterlijk energie en levenskracht.

Energieboost-van-bloembollen-02.jpg

Energieke tuin
Actief zijn en geestkracht hebben zijn belangrijke eigenschappen die veel mensen van zichzelf verlangen. Optimisme en fris de nieuwe tijd ingaan staan dan ook symbool voor de energieke tuin. Door in de tuin en op het balkon en terras sterke kleuren te gebruiken, maak je van de buitenruimte een ontspannen en tegelijkertijd actieve plek. Energieke kleuren en strakke, krachtige bloemen geven de tuin een sportief gevoel, vooral als je ze in opvallende kleurbanen plant. Het kleurenpalet van wit, harde tinten rood, blauw en paars straalt daardoor de gewenste winnaarsmentaliteit uit.

Energieboost-van-bloembollen-03.jpg

Bloembollen
Straks komen de maanden van grauw en koud weer, maar daarna komen in het voorjaar weer de zon, warmte en licht om de hoek kijken. Dat is fijn, want daardoor voel je je fit en blij. Wees lief voor jezelf en zorg ervoor dat je dit frisse voorjaarsgevoel straks vasthoudt en er zoveel mogelijk van geniet. Hoe? Met bloembollen natuurlijk. Ze versterken het energieke gevoel omdat ze zo vroeg in het voorjaar kleur brengen. Plant dus nu bloembollen om in het voorjaar van een extra lange energieboost te genieten.

Energieboost-van-bloembollen-04.jpg

Energieboost-van-bloembollen-05.jpg

Energieboost-van-bloembollen-06.jpg

Energieboost-van-bloembollen-17.jpg

Voel je je ook lekker met bloemen en planten om je heen? Dat is niet zo vreemd. Groen maakt gelukkig en geeft een veilig gevoel. Welkom in de harmonieuze tuin waarin je zintuigen worden geprikkeld en je je helemaal zen voelt. Bloembollen zijn de kers op de taart in deze tuin.

Opladen
Door onduidelijke berichtgeving uit de wereld weten we niet meer waar we op kunnen vertrouwen. Wat is nu waar en wat niet? Daarom vertrouwen we steeds meer op onszelf en de natuur. Ons eigen kompas leidt ons naar de waarheid. Want waar kun je beter op vertrouwen dan op je eigen ogen, oren en neus? We omringen ons daarom met groen, wat ervoor zorgt dat we ons eraan kunnen opladen en erin kunnen terugtrekken.

harmonie-in-de-tuin-003.jpg
Besloten gevoel
Plekjes waar we ons kunnen terugtrekken en de natuur om ons heen kunnen voelen staan symbool in de harmonieuze tuin. Alles wat de zintuigen aanwakkert, is belangrijk. De harmonieuze tuin zit vol natuurlijke en ronde vormen die je omarmen en tot rust laten komen. De contrastrijke natuurlijke en grove materialen helpen bij het creëren van een besloten gevoel.

Beleving met bloembollen
Groen is erg belangrijk in deze tuin en is daarom de hoofdkleur. Maar kleuren zijn onmisbaar. Rustige kleuren als wit, roze en lila geven de harmonieuze tuin een positieve sfeer. Geurende en prachtig gekleurde bloembollen voegen beleving toe. Roze tulpen, witte en blauwe druifjes en de ronde lilakleurige sierui zijn een lust voor je ogen. En de geur die ze verspreiden is een verrassing voor je neus.

harmonie-in-de-tuin-004.jpg
Wist je dat…
…tulpen, sieruien en andere bolgewassen perfect zijn voor het doen van rituelen in je tuin? Bijvoorbeeld voor het maken van een mandala. Deze staat symbool voor oneindigheid met de binnen- en buitenwereld. Bloembollen in de harmonieuze tuin maken de cirkel rond.

Beeld: iBulb

Last van de korte dagen? Met de vrolijke kleuren van cyclaam laat je je hele interieur bloeien en krijgt de vallende blaadjes blues geen vat op je.

Vrolijke vlaggetjes
Cyclaam mag er dan frêle uitzien, het is een sterke plant die uit een stevig knolletje komt. En er valt van alles mee te beleven. De groene bladeren groeien in een rozet, zijn hartvormig en hebben vaak een mooie zilvergrijze of lichtgroene tekening. Tussen de blaadjes rollen zich ijle stengels uit waaraan dan waanzinnige bloemen komen, die als vlaggen omhoog staan. Ze kunnen glad zijn, franjes hebben of wijd uitstaan als een rokje en ze hebben kleuren waar de natuur extra haar best op heeft gedaan.

woonplant-cyclaam-002.jpg

Energieke cheerleader
De kleuren van Cyclaam - felpaars, knalrood, alle kleuren roze of een mix – maken deze woonplant een aanwinst voor de trend waarin kleur en gekkigheid je door de donkere dagen slepen. Met de speelse vorm van de planten kun je prachtige effecten bewerkstelligen en door in plantarrangementen met de kleuren aan de gang te gaan, kun je strepen en cirkels van bloemen maken. Handwerk als basis versterkt het effect, denk daarbij aan geborduurde of geweven hoezen voor potten of een kunststof pot waar je met hulp van een lijmpistool en oude knopen iets moois en persoonlijks van hebt gemaakt.

Expressief type
Cyclaam behoort tot de familie Primula (ook bekend als Sleutelbloem). De planten hebben van nature een enorme levenslust, groei- en bloeikracht. Het zijn echte volhouders en bovendien expressieve huisgenoten. Menen ze aandacht tekort te komen, dan laten ze meteen demonstratief hun kopjes hangen. Zet je ze in een schoteltje lauw water, dan staan ze er na een half uur alweer heel wat monterder bij. Zo krijg je echt een band met je plant.

woonplant-cyclaam-003.jpg

Verzorging Cyclaam
● Cyclaam staat het liefst op een lichte, koele plek in de woonkamer.
● Water geven via een dompelbad of schoteltje. Wat de plant na een uurtje niet heeft opgezogen, kun je weggooien.
● Eens in de drie weken plantenvoeding geven.
● Zolang het niet vriest kan Cyclaam ook naar buiten.
● Door de uitgebloeide bloemen te verwijderen, stimuleer je Cyclaam om door te bloeien.

Afkomstig uit Perzië
Cyclaam is al heel lang bekend als sierplant. De soort die in het wild voorkomt in de bossen en op steenachtige berghellingen rond de Middellandse Zee van Spanje tot Iran is de oervorm van de kamerplanten van nu. Filosoof Plato omschreef de plant al in de 4de eeuw voor Christus en vroeger stond de knol van de plant bekend om haar laxerende werking. In Europa arriveerde Cyclaam in de 16e eeuw en werd onder andere in de botanische tuinen van de Engelse koningin Elisabeth gekweekt. Daarna raakte de bloeier even uit beeld, maar raakte in de 19de eeuw weer in de mode dankzij de Romantiek en is sindsdien nooit meer verdwenen.

woonplant-cyclaam-004.jpg

Trivia Cyclaam
● Cyclaam, in het Grieks kykla, betekent ‘cirkel’ of ‘ronde schijf’ en verwijst naar de ronde knollen waar ze uit groeien.
● Vrijwel alle Cyclamen die hier bekend zijn als kamer- of tuinplant komen voort uit de Cyclamen persicum.
● De katholieke kerk beschouwde de cyclaam als symbool van Maria’s bloeiende hart.
● Cyclaam staat symbool voor het meevoelende, toegewijde hart en werd om die reden bij oude kloosters, ribats (de islamitische versie hiervan, een soort versterkt fort) en kerkhoven in de landen rond de Middellandse Zee aangeplant.
● In Japan is Cyclaam de heilige bloem van de liefde.
● Wie geduld heeft, laat Cyclaam na de bloei rusten en wordt getrakteerd op een tweede ronde bloemen.

Woonplant van de maand
Cyclaam is Woonplant van november 2017. De 'Woonplant van de maand’ is een initiatief van het Bloemenbureau. Maandelijks kiest het Bloemenbureau in overleg met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant die het opvallend goed doet bij de consument, of juist (nog) niet zo bekend is, maar wel potentie heeft om het goed te doen in de woonkamer.

woonplant-cyclaam-008.jpg

Wil je volgend jaar sterren in je tuin? Plant dan nu bolletjes van Ipheion of voorjaarsster. Dit vrolijke bolgewas is nog vrij onbekend. En dat terwijl deze bloembol behalve een aanwinst voor je tuin ook nog eens heel makkelijk is. Bovendien komt ze elk jaar terug. Hoog tijd om Ipheion in de spotlight te zetten!

Oude Wijfjes
Ipheion is een vrolijk bolgewas dat elke tuin kan opfleuren. De stervormige bloemetjes zijn wit, lilaroze of blauw gekleurd. Behalve voorjaarssterren worden ze ook wel Oude Wijfjes genoemd. Deze grappige naam heeft het plantje te danken aan een kweekster die ze op een gegeven moment zo noemde. Anderen hebben deze naam gewoon overgenomen.

sterren-in-de-tuin-02.jpg

Makkelijk bolletje
Ipheion is niet veeleisend. Kies alleen wel voor een plaats in de zon of lichte schaduw. Plant ze zo’n 5 centimeter uit elkaar in niet te natte grond. Uit één bolletje kunnen wel vijf bloemstengels groeien! De bloemetjes komen mooi uit aan de rand van een border of in het gazon. Maar ook in pot of tussen stenen, bijvoorbeeld in een rotstuin, voelt Ipheion zich prima thuis. Plant ze voor november op de juiste plek en laat de natuur haar gang gaan. Je wordt elk jaar opnieuw beloond. Sterker nog, de bolletjes breiden zich alleen maar verder uit; na een paar jaar heb je flinke pollen of zelfs hele tapijtjes in je tuin.

Extra vrolijk
Ipheion blijft bescheiden laag. Zet ze daarom niet naast sterk groeiende planten, want dan raken ze overwoekerd. Een supercombinatie is met blauwe druifjes (bijv. Muscari ‘Blue Spike’ of ‘Heavenly Blue’). Samen zorgen ze voor een sprookjesachtige sfeer in je voorjaarstuin. Ze passen ook goed bij een laagblijvende tulp (bijv. Tulipa kaufmanniana), een dwergiris (bijv. Iris reticulata) of blauwe anemoon (Anemone blanda).

sterren-in-de-tuin-03.jpg
Een greep uit de voorjaarssterren

Ipheion uniflorum
De soort zelf heeft witachtige bloempjes met lichtblauwe nerven. Hoogte: 15-20 centimeter. Bloeitijd: maart – juni.

Ipheion uniflorum ‘Alberto Castillo’
Bloeit rijk met helderwitte bloemetjes. De bloemen zijn groter dan die van de andere voorjaarssterren. Hoogte: 20 centimeter. Bloeitijd: mei - juni

Ipheion 'Jessie'
Jessie is in 2003 op de markt gekomen. Prachtige blauwe bloemetjes. Hoogte: 10-15 centimeter. Bloeitijd: mei - juni.

Ipheion 'Tessa'
Sinds 2008 te koop. Schitterende lilaroze bloemetjes. Hoogte: 10-15 centimeter. Bloeitijd: mei - juni.

sterren-in-de-tuin-04.jpg
Leuke weetjes

 • Ipheion is een echte verwilderaar en vermeerdert zich gemakkelijk via de bolletjes. Sommige soorten verspreiden zich ook via zaad.
 • Ipheion komt oorspronkelijk uit Brazilië, Uruguay, Argentinië en Peru, wat verklaart waarom het zonneaanbidders zijn.
 • ‘Alberto Castillo’ is in 1980 in een verlaten tuin in Buenos Aires ontdekt. Hoe romantisch klinkt dat?
 • De naar knoflook ruikende bladeren en bollen verraden dat Ipheion lid is van de lookfamilie (Alliaceae). De bloemetjes ruiken lekker zoet.
 • We want more? Als de plantjes van Ipheion goed gesetteld zijn, dan bloeien sommige soorten in het najaar gewoon nog een keer! Een toegift dus.
 • Neem een kijkje op www.bulb.com. Daar vind je nog veel meer bijzondere soorten bloembollen.

In het najaar bloembollen planten zorgt in het voorjaar voor veel kleur in de tuin. Gezellig! Maar wist je dat je bloembollen ook een verrassender plekje kan geven dan in de volle grond?

Kleur in de tuin
Na een koude, grauwe winter is het hoog tijd voor ontluikend groen en kleur in de tuin. Bloembollen zijn de eerste kleurbrengers in de buitenkamer en de voorbode van een sprankelende lente. Normaal gesproken plant je bloembollen in de volle grond of in plantenbakken. Maar doe eens gek en denk aan iets anders dan de standaard bloempot. Het hergebruiken van spullen is namelijk heel erg leuk en het scheelt ook nog eens in de portemonnee.

Nieuwe functie
Heb je dingen die je weg wilt gooien, zoals een vergiet, een oud bad, een grote hoed of een reeks kannen? Gooi het niet weg maar geef het een nieuwe functie als bloempot. Ze doen perfect dienst als plekje om bloembollen in te planten. Het geeft naast een verrassend effect ook nog eens een vintage look in je tuin.

vintage-met-bloembollen-03.jpg

Planten
Maar hoe doe je dat nu precies, gerecyclede materialen als bloempot gebruiken? In vijf stappen is het voor elkaar en kun je genieten van jouw zelfgemaakte vintage in de tuin.

1 Leg onderin het gerecyclede item wat potscherven, grind of hydrokorrels. Zorg voor gaten onderin zodat overtollig water weg kan stromen.
2 Vul je creatieve plantenbak voor de helft met potgrond.
3 Plant de bloembollen in de potgrond. Zet voor een spetterend resultaat veel bloembollen bij elkaar.
4 Vul het tot drie kwart aan met potgrond en druk het aan.
5 Geef de bloembollen water voor een goede start. Door het water beginnen de bloembollen met wortelen.

Tip
Door voor vroeg- en laatbloeiende bloembollen te kiezen, geniet je van een extra lang bloeiseizoen.

vintage-met-bloembollen04.jpg

 

Waar groen voorheen een ondergeschoven kindje leek, staat het nu gelijk aan niet-levende producten zoals tuinmeubels of een BBQ. Dat komt omdat we evenwicht zoeken in ons leven. Bloembollen spelen een belangrijke rol in het creëren van een evenwichtige tuin.

Begrip en verbinding
Kenmerkend voor de tijd waarin we nu leven is dat de wereld om ons heen uit balans is. In al het menselijke geweld is het evenwicht tussen waarden en normen zoekgeraakt. Daarom zijn we onbewust op zoek naar begrip en verbinding, vooral op plekken waar we tot rust willen komen, zoals de tuin.

bloembollen-creeeren-evenwicht-02.jpg
Gelijkwaardig
De status van groen in de tuin verandert in razend tempo. In de evenwichtige tuin is alles wat in en om het huis staat, groeit of bloeit, even belangrijk. Stoere materialen hebben zachte, vrouwelijk kleuren, mannelijke materialen hebben een elegante oppervlaktestructuur. Alles wat in de tuin staat, is dus onderdeel van een evenwichtig geheel. Mannen en vrouwen voelen zich er dan ook allebei op hun plek.

Aan de slag
Bloembollen in de hardere pasteltinten roze en paars brengen de tuin in evenwicht, helemaal als ze geïntegreerd worden in het ontwerp. Perfecte soorten bloembollen voor de evenwichtige tuin zijn tulpen, blauwe druifjes (Muscari) en hyacinten. Weet je niet hoe je ze moet planten? In 5 stappen is het voor elkaar.

bloembollen-creeeren-evenwicht-03.jpg

Stap 1
Graaf een gat voor een groep bloembollen of kleinere gaten voor het planten van enkele bloembollen of kleinere groepjes. De grootte van de bloembol bepaalt hoe diep je moet planten. Grote bloembollen (5 cm en groter) plant je 15 cm diep en kleine bloembollen (2,5-5 cm) 7 tot 10 cm diep.

Stap 2
Verwijder onkruid en mix daarna wat tuinaarde door de grond om het beter te draineren.

Stap 3
Zet de bloembollen voorzichtig in de grond met de punt naar boven. Grote bloembollen hebben een afstand van 7 tot 20 centimeter nodig en kleine bollen 3 tot 7 centimeter.

Stap 4
Bedek de bloembollen met de uitgegraven aarde.

Stap 5
Als de grond droog is, geef dan de bloembollen wat water.

Beeld: iBulb

bloembollen-creeeren-evenwicht-04.jpg

bloembollen-creeeren-evenwicht-05.jpg

bloembollen-creeeren-evenwicht-06.jpg

bloembollen-creeeren-evenwicht-07.jpg

Wil je iets bijzonders in je voorjaarstuin? Denk dan eens aan Fritillaria! Het leuke van Fritillaria is de enorme variatie aan kleuren en vormen. Of je nu van ingetogen en zachte tinten houdt of juist van felgekleurd en excentriek, er is altijd wel een Fritillaria die bij je past!

Bekervormige bloemetjes
Misschien zegt de naam Fritillaria je niets, maar ken je wel de kievitsbloem of de keizerskroon. Dat zijn de twee bekendste fritillaria’s. Het Latijnse woord fritillus betekent dobbelbeker en verwijst naar de bekervorm van de bloemetjes. Bovendien bestaat de tekening van kievitsbloemen uit een blokvormig patroon dat wat weg heeft van dobbelstenen. De bloeitijd van bijna alle frittilaria’s is april en mei.

Ingetogen kievitsbloem en excentrieke keizerskroon
Fritillaria’s komen uit verschillende delen van de wereld: van China, Midden- en Zuid-Europa tot Noord-Amerika. In de loop der jaren zijn verschillende soorten in tuinen beland. Een kleine greep uit het bonte gezelschap:

Fritillaria-02.jpg
Fritillaria meleagris - kievitsbloem
Plant met feeërieke paarse bloemen die eruit zien als kievitseitjes. Wordt tot 30 cm hoog. ‘Alba’ heeft witte bloemen.

Fritillaria michailovskyi
De verfijnde roodbruine bloemen hebben felgele randen die als een rokje uitwaaieren. Wordt 20 cm hoog.

Fritillaria-07.jpg

Fritillaria imperialis – keizerskroon
De flamboyante bloemen zijn geel, oranjerood of rood. Mollen hebben een hekel aan de geur van keizerskronen. Een prima middel dus om deze diertjes mee uit de tuin te weren. Wordt 100 tot 120 cm hoog. ‘Maxima Lutea’ heeft grote citroengele bloemen en opvallende zaaddozen.

Fritillaria-03.jpg

Fritillaria persica – Perzische keizerskroon
De pareltjes van auberginekleurige bloemetjes staan op een tot 90 cm hoge stengel. De groen-witte bloemen van ‘Ivory Bells’ hebben een ivoren gloed.

Fritillaria-04.jpg

Fritillaria raddeana
De sprookjesachtige crèmekleurige bloemen, met opvallende gele meeldraden, zijn vaak eind maart al te zien.

Massa’s mogelijkheden
Fritillaria’s komen goed tot hun recht in groepen of in een mix van meerdere soorten bij elkaar. Ze combineren ook goed met andere bolgewassen of vaste planten. Stel je een combinatie van laatbloeiende narcissen met de puperrode bloemen van Fritillaria persica eens voor. De meeste fritillaria’s kunnen prima in pot. Leuk op het terras of bij de voordeur! Neem eens een kijkje op www.bulb.com. Daar vind je heel veel informatie en inspiratie over bloembollen.

Fritillaria-05.jpg
Tips voor de mooiste fritillaria’s
Net als andere voorjaarsbloeiers plant je fritillaria’s in oktober of november. Het planten en verzorgen van fritillaria's gaat als volgt:

Het planten
De knollen hebben geen beschermhuid. Ze zijn dus eigenlijk naakt en drogen daarom snel uit. Plant ze na aankoop zo snel mogelijk.
Plant op een vochtig, goed gedraineerd plaatsje in de zon of halfschaduw.
Plant ze diep: kleine knollen 6 tot 10 cm, grotere meer dan 20 cm.
In de knollen van Frittilaria imperialis (keizerskroon) zit een gaatje op de plaats waar de stengel van het jaar ervoor zat. Dat is de bovenkant. Plant ze schuin, dan blijft er geen water in het gaatje in staan.

Verzorging
Geef wat extra water tijdens en na de bloei. Zorg voor ondersteuning van de hogere fritillaria’s. In het najaar sterven ze af, de bol overwintert in de grond. Let goed op de winterhardheid van je Fritillaria. Fritillaria imperialis wil bij vorst graag een dekbed van blad of compost. Fritillaria persica kan het beste gerooid worden en in het najaar opnieuw geplant. En Fritillaria meleagris verwilderen gemakkelijk; je kunt ze dus gewoon in de grond laten zitten en ze duiken het jaar erna spontaan op allerlei plaatsen op.

Fritillaria weetjes
Fritillaria imperialis (keizerskroon) is één van de eerst gekweekte planten. De botanicus Carolus Clusius plantte hem al in de zestiende eeuw in Leiden.
De naam Keizerskroon (Fritillaria imperialis) verwijst naar de vorm van de zaaddozen, die zich oprichten en samen een kroon vormen.
Fritillaria meleagris (kievitsbloem) komt in Nederland in het wild voor in natte graslanden en langs oevers. Ze staan op de rode lijst voor bedreigde planten.

Beeld: iBulb

De bolchrysant is een echte najaars-schoonheid. Deze gouden bloem - Chrysanthemum betekent 'gouden bloem' – is een zonnetje van zichzelf. Met najaarstemperaturen, schaduw en af en toe een zonnestraal krijg je een rijke bloei. Zo rijk dat de kleine chrysanten zich vormen tot een grote bol.

Een bolle struik met kleuren die perfect passen bij een Indian Summer; paars, lila, cognac, geel, oker, wit, oudroze en donkerrood. Deze tuinplant is ook perfect als cadeau. Naast dat je de lievelingskleur van de gelukkige kunt kiezen, wens je diegene – volgens de symboliek – een lang gelukkig en gezond leven toe.

Beeld credits Mooiwatplantendoen.nl

bolchrysant-003.jpg

bolchrysant-002.jpg

 

Wil je tijdens de ontluikende lente ook van een bloeiende tuin genieten? Plant dan nu bloembollen. Ze brengen in het voorjaar een spektakel aan kleur in de tuin waardoor het een feestje is om over een paar maanden van het eerste zonnetje te genieten.

nu-bloembollen-planten-01.jpg

Schijn bedriegt
Bloembollen en -knollen worden verkocht in verpakkingen met daarop meestal een afbeelding van de bloem. Dat komt omdat bloembollen in eerste instantie niet kunnen laten zien wat ze in huis hebben. Maar schijn bedriegt. Wanneer de bloembollen zich na het planten te goed doen aan aarde en wat water, ontpoppen ze zich tot ware tuinjuwelen. De droge bloembollen transformeren tot prachtige bloemen die de tuin opvrolijken.

5 stappen
Omdat de bloem al in de bol aanwezig is, heb je geen ‘groene vingers’ nodig om ze te kunnen planten. In vijf stappen is het gedaan, en het lukt altijd! Voordat je het weet lig je met je neus op de aarde om de eerste groene puntjes, die zich boven de grond wagen, te bewonderen. En dat is nog maar het begin van de verrassing.

Stap 1
Graaf een gat voor een groep bloembollen of meerdere kleine gaten voor het planten van enkele bloembollen of kleinere groepjes. De grootte van de bloembol bepaalt hoe diep je moet planten. Grote bloembollen (5 cm en groter) plant je 15 cm diep en kleine bloembollen (2,5 – 5 cm) 7 tot 10 cm diep.

Stap 2
Verwijder onkruid en mix daarna wat tuinaarde door de grond om het beter te draineren.

Stap 3
Zet de bloembollen voorzichtig in de grond met de punt naar boven. Grote bloembollen hebben een afstand van 7 tot 20 centimeter nodig en kleine bollen 3 tot 7 centimeter.

Stap 4
Bedek de bloembollen met de uitgegraven aarde.

Stap 5
Als de grond droog is giet dan, na het planten, water over de plek waar de bloembollen zijn geplant.

nu-bloembollen-planten3.jpg

Plantmoment
Bloembollen planten doe je vanaf half september tot half december. Maar wat is nu het meest ideale moment in deze drie maanden? Wanneer de temperatuur onder de 10 graden is gedaald, staat het sein op groen. Je kunt dan naar hartenlust de tuin beplanten. Zorg er wel voor dat de bloembollen vóór de vorst in de grond zitten.

nu-bloembollen-planten02.jpg

Dé nieuwste trend in de tuin is zelf verschillende bloembollen mengen, deze nonchalant in tuin te strooien en ze vervolgens op die plek planten waar ze op de grond vallen. Dit persoonlijke bloembollen mengsel geeft je in het voorjaar een tuin met unieke kleuren waar precies jij ontzettend blij van wordt. Dus waar wacht je op? Bloembollen mengen en planten maar!

Uniek
Bloembollen mengen is niet moeilijk. Kies bloembollen met kleuren, vormen, hoogtes en geuren waar jij van houdt. Zijn dat grote felgekleurde keizerskronen in combinatie met tulpen in een zachtere tint? Of zijn het 5 verschillende soorten bloembollen in dezelfde kleur? Met bloembollen mengen is alles mogelijk en niets te gek. Jouw gecreëerde bloembollen-mengsel zal je in het voorjaar opfleuren door de persoonlijke touch.

Keus in bloembollen soorten
Zelf mengen is super leuk! Maar welke soorten bloembollen kies je? Er is keus uit enkeljarige, meerjarige en bloembollen die vermeerderen. Enkeljarige bloembollen staan bekend om hun expressieve kleuren. Soorten als tulpen, narcissen en krokussen geven dan ook een kleurexplosie in de tuin. Wil je liever bloembollen mengen die volgend jaar nogmaals in dezelfde glorie in je tuin stralen? Kies dan voor meerjarige bloembollen zoals sneeuwroem (Chionodoxa) en boshyacinten (Hyacinthoides). Er zijn zelfs vewilderingsbollen waar je mee kunt mengen, zoals sterhyacinten (Scilla) en bepaalde soorten narcissen (Narcissus). Deze bloembollen breiden zich ieder jaar verder uit.

Truc
Voor bloembollen mengen is er een handig trucje. Doe, voor een zo natuurlijk mogelijk resultaat, alle uitgekozen bloembollen in een grote emmer. Hussel ze daarna met je handen goed door elkaar. Strooi het mengsel dan nonchalant uit over het stuk tuin waar ze geplant gaan worden. Wanneer alle bloembollen een plekje hebben plant je ze daar waar ze op de grond gevallen zijn. Dit kan vanaf september tot eind december, zolang het maar voor de eerste vorst gebeurt.

Tips & tricks

 • Wil je extra lang van je unieke bloembollen mengsel genieten? Kies dan voor bloembollen met achtereenvolgende bloeitijden. De eerste bloeien in januari en de laatbloeiende bloeien in mei.
 • Plant de bloembollen 3 maal zo diep als dat ze hoog zijn, dan kan er niets mis gaan.
 • Houd voor een lekker volle border ongeveer 50 bloembollen per vierkante meter aan.
 • Wil je voor en na de bloei van bloembollen geen kale plek in de tuin? Plant er dan lage vaste planten tussen zoals vrouwenmantel of maagdenpalm.
 • Bloembollen mengsels kun je ook prima in potten planten. Zorg ervoor dat de pot groot genoeg is en dat er een gat onderin zit zodat overtollig water weg kan lopen.

bloembollen mengen 02.jpg

bloembollen mengen 03.jpg

bloembollen mengen 04.jpg

 

 

 

 

Hang de vlag maar uit want de bloembol van het jaar is bekend! Het zijn de dubbele tulpen die dit jaar deze titel mogen dragen. Deze bloembol heeft extra veel bloemblaadjes en geeft heerlijk geurende bloemen. En als kers op de taart bloeien dubbele tulpen niet alleen vroeg maar ook laat in het voorjaar.

Dubbele tulpen versus pioentulpen
Dubbele tulpen hebben geen 6 bloemblaadjes zoals normaal, maar veel meer. De bloemen zijn rond en super groot. Ze kunnen een diameter van wel 10 cm krijgen. Dubbele tulpen bestaan uit 2 groepen; de vroegbloeiende en laatbloeiende dubbele tulpen. Omdat late dubbele tulpen door al die grote bloemblaadjes de looks van pioenen hebben en ook nog eens net zo lekker ruiken als pioenen, wordt de late dubbele tulp ook pioentulp genoemd. 

Vroegbloeiende dubbele tulpen
Al in april showen vroegbloeiende dubbele tulpen hun verbluffende bloemen, en dat blijven ze doen tot in mei. Omdat de stelen van vroege dubbele tulpen kort en sterk zijn, knakken ze minder snel door bijvoorbeeld wind of regen. Ze sieren je tuin zonder dus zonder enige moeite.

Laatbloeiende dubbele tulpen
Laatbloeiende dubbele tulpen krijgen langere stelen en bloeien later in het voorjaar dan de vroegbloeiende dubbele tulpen. Vanaf mei zijn de bloemen volop te zien en te ruiken. Het is het meer dan waard om iets langer te moeten wachten op de bloemen van deze tulpen; ze geven namelijk nog grotere bloemen dan de vroegbloeiende dubbele tulpen. Met gemak groeien de bloemen tot een diameter van 10 centimeter, zeker als ze lekker in het zonnetje staan.

Tips
Heb je geen tuin? Dan kun je toch van beeldschone dubbele tulpen genieten. Ze doen het namelijk perfect in bloempotten en plantenbakken.
Dubbele tulpen openen hun bloemen wagenwijd wanneer de zon op hen schijnt. Als de zon weg is sluiten ze hun bloemen weer.
Wil je een prachtig bloementapijt in de tuin? Plant dubbele tulpen dan in groepen van minstens 10 bloembollen met een plantafstand van 7,5 cm. Als de zon schijnt en de bloemen wijd open staan, is geen stukje zwarte grond meer te zien tussen de weelderige bloemen.
Wist je dat de dubbele tulp in allerlei kleuren te koop is? Van wit tot paars en van gevlekt tot gestreept.
Dubbele tulpen plant je in het najaar van september tot en met december. Zorg er wel voor dat ze voor de eerste vorst in de grond zitten.

In veel tuinen is het een kale boel in de winter. Maar wist je dat het helemaal niet nodig is om vanuit huis zo’n somber uitzicht naar buiten te hebben? Zelfs de saaiste tuin krijgt vorm en kleur met groenblijvende planten. Weg met de winterblues; geniet van een heerlijk buitenkijkseizoen! 

Groenblijvende planten zijn survivors
Het leuke van groenblijvende planten is dat ze in de winter hun blad behouden en dus groen blijven. Het zijn echte survivors. Bijna alle soorten belonen je ook nog eens met prachtige bloemen. Gemiddeld doen ze dat zo'n drie weken per jaar, de rest van het jaar blijven ze pronken met hun prachtige blad. De verschillende tinten en vormen geven een waanzinnige sfeer in je wintertuin.

Soorten groenblijvende planten
Er is steeds mee keus in soorten groenblijvende planten. Om het kiezen makkelijker te maken hebben we tien toppers voor je op een rij gezet. 

Winterviool (Viola)
Kerstroos (Helleborus)
Mansoor (Asarum)
Purperklokje (Heuchera)
Kruipphlox
Schaduwkruid (Pachysandra terminalis)
Kruipend zenegroen (Ajuga)
Scheefbloem of scheefkelk (Iberis)
Maagdenpalm (Vinca minor)
Goudaardbei (Waldsteinia ternata)
Wist je dat...
Er ook half-groenblijvende planten bestaan? Deze planten behouden hun bladeren maar die verkleuren wel. Dit geeft de meest prachtige plaatjes! De schoenlappersplant (Bergenia) is hier een ideaal bijvoorbeeld van. Zijn bladeren kleuren van groen naar prachtig rood in de winter.

Verzorgingstips
Groenblijvende planten hebben weinig onderhoud nodig. Ze gedijen het beste als je ze ’s winters zoveel mogelijk met rust laat.

Knip in het vroege voorjaar het afgestorven delen van de plant weg, maar let op dat je hierbij geen jonge scheuten beschadigt.

De meeste groenblijvende planten kunnen goed tegen vorst. Sommige zijn minder goed bestand tegen een flinke vorstperiode. Lees de informatie op het etiket en dek, indien nodig, de wortels af met een laag bladeren, schors of oude takken. 

Wil je meer weten over groenblijvende planten die van het buitenkijkseizoen een feestje maken? Kijk eens op www.perennialpower.nl.

Wil je rust en harmonie in je tuin? Denk dan eens aan bladplanten. Kies bladplanten die bij jou passen en maak op een eenvoudige manier een solide basis voor een tuin waarin je je prettig voelt. Bovendien komen de bloemen van de andere planten extra goed tot hun recht in die oase van bladeren.

Jaar in jaar uit bladplanten
Bij bladplanten zijn het vooral de bladeren die de aandacht trekken. Niet de bloemen, maar de bijzondere kleur of vorm van het blad springt in het oog. De variatie in soorten is enorm. De bladeren van deze vaste planten zijn het hele tuinseizoen aanwezig en geven body aan je tuin. Door een aantal hogere exemplaren van dezelfde soort op verschillende plaatsen terug te laten komen, schep je een sfeer van rust en harmonie. Een rij met één soort langs het pad, de border of het terras geeft hetzelfde effect. Bladplanten vragen weinig onderhoud en in het voorjaar komen ze vanzelf weer terug. Zo kun je er jaar in jaar uit van genieten.

Bladplanten voor zon of schaduw
Hou bij de aankoop van bladplanten rekening met de standplaats. Hartlelie (Hosta) groeit bijvoorbeeld goed in de schaduw of halfschaduw. Als bonus geven ze ook nog eens prachtige bloemen. Bamboe Pleioblastus auricomus houdt van zowel de zon als de schaduw. Stelregel is dat purperkleurige bladplanten zonnig moeten staan. Hoe minder zon ze krijgen, hoe groener het blad wordt. Lichtergekleurd blad verbrandt sneller en verdient daarom juist een plaatsje in de (half)schaduw.

Combineren met bladplanten
Dankzij de veelzijdigheid van bladplanten zijn verrassende combinaties mogelijk. Zo steekt het ronde, lichtgekleurde blad van purperklokje (Heuchera ‘Caramel’) prachtig af tegen het groene fijne blad van naaldvaren (Polystichum). Maar je kan ook voor bladplanten met dezelfde vormen of tinten kiezen. Een kwestie van smaak en uitproberen.

Wist je dit over bladplanten?
De Latijnse naam van blad is folium, meervoud folia. Zo kan je uit de naam van Rodgersia aesculifolia afleiden dat het blad op dat van een Aesculus oftwel paardenkastanje lijkt.
De bladeren van varens worden ook wel veren genoemd. In het voorjaar rollen ze als een feesttoetertje uit het hart van de plant, waarna ze zich ontvouwen.
Groen blad is een belangrijke zuurstofleverancier. Dat komt door fotosynthese; een proces van bladgroenkorrels waarbij koolstofdioxide omgezet wordt in zuurstof.
Sommige grassen, zoals Japans bloedgras (Imperata cylindrica ’Red Baron’), hebben prachtige intense kleuren.
Op www.perennialpower.nl is nog veel meer informatie over bladplanten te vinden.

Een plant die van nature vooral op alpenweides te vinden is, de Gentiaan, zorgt door de intens helderblauwe kleur voor schilderachtige plaatjes. Niet gek dat de kleur van deze tuinplant met klokvormige bloemen al eeuwen op beroemde doeken te vinden is.

Het kleurenpalet van de Gentiaan beperkt zich niet alleen tot het blauwe; van juli tot en met oktober pronkt deze tuinplant namelijk ook in witte en roze varianten.
Kleine gebruiksaanwijzing: pot of plant de Gentiaan in vochthoudende grond op een zonnige plek. Staat-ie eenmaal, dan heb je er geen omkijken meer naar. Alhoewel dat dan ook weer heel zonde zou zijn...

Wist je dat...

De wortels van sommige Gentianen gebruikt worden voor likeuren, zoals bijvoorbeeld Schnapps?

Omdat de Gentiaan de Alpen zo opfleurt, heeft deze tuinplant een plek gekregen op het Oostenrijkse muntstuk van 1 eurocent.

klokjes-02.png

klokjes-03.png

Wil je mooie planten in de tuin waar je ieder voorjaar veel plezier aan beleeft? Kies voor vaste planten. Deze zijn winterhard en komen dus ieder jaar weer terug of blijven zelfs groen in de winter. Er valt genoeg te kiezen. Maar voordat je op pad gaat om vaste planten uit te zoeken is het goed om te weten wat winterhardheid precies inhoudt en waar je op moet letten.

Wat zijn winterharde planten?
Planten zijn winterhard als ze de winter zonder schade overleven. De planten vormen boven de grond nieuwe stengels, bladeren, bloemen en zaden waardoor ze in het voorjaar groter en krachtiger terugkomen. Zo heb je lang plezier van een schitterende tuin! Winterharde vaste planten zijn onder te verdelen in bladverliezend en groenblijvend.

Groenblijvend
Het blad van groenblijvende vaste planten valt niet af en blijft letterlijk groen in de winter. Daarmee geven ze net dat vleugje sfeer aan een kale wintertuin. Fraaie winterharde vaste planten die groen blijven zijn bijvoorbeeld kerstroos (Helleborus), schoenlappersplant (Bergenia), scheefbloem of scheefkelk (Iberis), Phlox (subulata) en purperklokje (Heuchera).

Bladverliezend
Bladverliezende winterharde planten sterven in het najaar bovengronds af en trekken zich ondergronds terug voor hun winterslaap. Ze beschermen zich tegen de kou en overleven vaak het meest barre winterweer. Voorbeelden van prachtige winterharde bladverliezende vaste planten zijn vrouwenmantel (Alchemilla), zonnehoed (Echinacea), hartlelie (Hosta) en hemelsleutel (Sedum). Om de bladverliezende vaste planten extra te beschermen laat je de afgevallen bladeren gewoon liggen. Zo gaan ze onder een lekker dekentje zorgeloos de winter tegemoet en komen in het voorjaar als herboren tevoorschijn.

Goed om te weten
Winterharde planten die in bakken en potten staan zijn gevoeliger voor vorst. Help ze daarom een beetje en bescherm de planten tegen de kou. Kijk voor meer informatie over vaste planten op www.perennialpower.nl.

 

 

De zomer breekt aan en met het warme weer zoek je al snel een plekje op in de zon. Het is natuurlijk heerlijk als dit kan in je eigen tuin op je eigen terras. Toch is het wel zo fijn als je een netjes onderhouden tuin hebt. Een tuin onderhouden kost veel tijd. Ooit wel eens gedacht aan kunstgras? Geen tijd meer kwijt aan onderhoud, maar wel lekker genieten van de zon? Het kan!De zomer breekt aan en met het warme weer zoek je al snel een plekje op in de zon. Het is natuurlijk heerlijk als dit kan in je eigen tuin op je eigen terras. Toch is het wel zo fijn als je een netjes onderhouden tuin hebt. Een tuin onderhouden kost veel tijd. Ooit wel eens gedacht aan kunstgras? Geen tijd meer kwijt aan onderhoud, maar wel lekker genieten van de zon? Het kan!

Kunstgras aanschaffen
Als je overweegt om kunstgras aan te schaffen, gaan hier enkele stappen aan vooraf. Allereerst is het van belang om te weten in wat voor soort tuin je het kunstgras wilt aanleggen. Een kleine tuin vereist een andere aanpak dan een grote tuin. Daarbij zijn er verschillende soorten kunstgras. Dit geeft je keuze uit een groot scala aan kunstgras. Zorg er dus voor dat je je van tevoren goed inleest of laat informeren door een deskundige. Raadpleeg bijvoorbeeld een website die gespecialiseerd is in kunstgras of breng een bezoek aan een tuincentrum. 

Op het moment dat je het kunstgras gaat aanschaffen zal je erachter komen dat er verschillende soorten prijsklassen zijn. Kunstgras is geen goedkope aankoop, maar daar tegenover staat dat het lang meegaat. Toch zijn er manieren om minder geld kwijt te zijn dan nodig is. Gedurende het jaar zijn er veel acties en aanbiedingen voor kwalitatief goed kunstgras. Let wel goed op dat je je laat informeren over de kwaliteit van het gras. Goedkoop leidt soms tot duurkoop.

Kunstgras leggen
Na het aanschaffen van kunstgras is het tijd om het aan te leggen. Dit kun je laten doen door een specialist, maar je kunt het ook zelf doen. Het hoeft niet moeilijk te zijn, als je er maar wel even de tijd voor neemt. Kunstgras aanleggen moet goed gebeuren en mag niet worden afgeraffeld. Neem daarom genoeg tijd ervoor en schakel indien nodig hulp in. Het is hoe dan ook aan te raden om de klus met meer dan een persoon uit te voeren. 

Zorg bij het aanleggen voor het juiste gereedschap. Op verschillende websites staan filmpjes en foto’s waar stap voor stap wordt uitgelegd hoe kunstgras leggen werkt. Lees je dus eerst goed in en ga vervolgens pas aan de slag. 

Kunstgras onderhoudenHet kunstgras ligt en het is tijd om te genieten van je tuin en terras. Kunstgras vereist velen malen minder werk aan onderhoud dan normaal gras. Toch betekent dit niet dat je er geen omkijken meer naar hebt. Het is van belang om het kunstgras schoon te houden van bladeren en takken. Dit is vooral in de herfst en winter het geval. Veeg het gras zo nu en dan schoon, zodat het mooi blijft. Heel veel meer werk heb je niet aan kunstgras. Wil je toch nog meer te weten komen? Check dan even deze website.

Leibomen zijn er in verschillende soorten. Er zijn ook groenblijvende leibomen die dus in de winter groen blijven. Dit is een mooie oplossing om toch ook in de winter privé in je huis te houden. Deze meeste verkochte is dan de leilaurier. Deze bomen zijn over het algemeen duurder als een gewone Leilinde.

Leibomen zijn er in verschillende soorten. Er zijn ook groenblijvende leibomen die dus in de winter groen blijven. Dit is een mooie oplossing om toch ook in de winter privé in je huis te houden. Deze meeste verkochte is dan de leilaurier. Deze bomen zijn over het algemeen duurder als een gewone Leilinde. De leilinde is niet in winter groenblijvend, maar wel bladhoudend.  Deze is mooi van blad met grotere bladeren. Bij ons zit het rek al in de bomen, dus je kunt ze zo in de grond zetten. Wij raden wel aan om er boompalen erbij te zetten, totdat de boom goed geworteld is.Dit is na ongeveer een jaar, dan kunnen de boompalen weer verwijderd worden.

Heb je een nieuwe woning gekocht of wil je een keer wat anders als haag in de tuin. Dan zou de Beukenhaag en haagbeuk een goede keus kunnen zijn, dit zijn een veel komende haagplanten in de Nederlandse tuinen.Heb je een nieuwe woning gekocht of wil je een keer wat anders als haag in de tuin. Dan zou de Beukenhaag en haagbeuk een goede keus kunnen zijn, dit zijn een veel komende haagplanten in de Nederlandse tuinen.

Voor en nadelen van deze haagplanten.
Voordelen zijn dat ze lekker goedkoop zijn. Deze groeien ook wel in elke grondsoort, dus je hoeft niet perse speciale grond aan te brengen maar wel moeten ze in goede aarde geplaatst worden. Voor een enkele rij kun je er 5 per strekkende meter aanhouden. Voor een dubbele rij kun je er 9 per meter aanhouden.

Nadelen zijn dat ze niet in de winter groenblijvend  zijn, maar wel bladhoudend. Dus je minder privé in de tuin heb als in de zomer.

Bodemdekkers zijn een mooi planten om grote vlakken in de tuin af te dekken. Dus voorkomt dus veel onkruid in de tuin. De meest voorkomende is de Hedera, Dit zijn groenblijvende planten en lekker goedkoop in aanschaf.

Wij verkopen planten met 2 jaar garantie tegen scherpe prijzen.

Haagplanten zijn er in vele soorten en maten. De meeste voorkomende haagplanten zijn de Laurier coniferen taxus en Portugese laurier.

De bovenstaande soorten kun je in 2 catagorieen indelen.

Luxe uitstraling

De taxus en Portugese laurier kom je minder in Nederland in de tuinen tegen. Deze hebben een luxere uitstraling. Deze zijn meestal een stuk duurder als de gemiddelde haag. Deze is wat smaller en fijner van vorm. Deze groeit ongeveer 20 cm per jaar.

Makkelijk laag budget

Coniferen en de laurier komen vaker voor in de tuinen. Deze staan bekend om sneller groeiende haag tegen een vrij laag budget. Laurier kunnen wel tot 40 cm per jaar groeien.Deze zijn ook groenblijvend in de winter. Online kun je makkelijk deze struiken bestellen lekker vanuit je luie stoel.

Wij staan voor een zeer goede service, een hoge kwaliteit en een scherpe prijs. De service doordat de producten in korte tijd bij u thuis geleverd worden. Door deze snelle bezorging blijft de kwaliteit van het geleverde uitstekend, zoals die bij de leverancier vakkundig gekweekt is. De prijs is bij ons zo scherp doordat we onze producten bij de bron inkopen.

Bij onlinegroen.nl koopt u kwaliteit met 5 jaar 100% aankoop garantie op al onze producten.

 

 

Midzomernacht & bloemen - Het midzomernachtfeest is een vrolijke boel met dans, vreugdevuren en kleurrijke bloemen. Er is geen betere manier om de zomer te verwelkomen. Geniet ervan!

Vleugje magie
Van oudsher is midzomernacht een bijzonder moment – vaak omgeven met een vleugje magie. Het midzomernachtfeest is verbonden aan de zomerzonnewende op 21 juni. Het feest wordt ook wel gevierd even voor of na deze datum. Wanneer je het ook viert, het midzomernachtfeest is vooral een vreugdevol en bloemrijk feest.

Geur & kleur
Midzomernacht markeert het begin van de zomer; we kunnen ons verheugen op aangename temperaturen. En dan is het ook nog eens lekker lang licht. Waar kun je midzomernacht dan beter vieren dan in de buitenlucht, compleet met vreugdevuur en bloemen ! In deze tijd van het jaar zijn de bloemen op hun allermooist; de positieve energie spat ervan af. Ook het aanbod is overweldigend: van waanzinnige gladiolen tot magische calla's, van stralende irissen tot wonderschone lelies. De zinnenprikkelende bloemengeuren maken het zomergevoel compleet.

Vers van het veld
Een vaas met één soort bloemen is prachtig, maar voor het midzomernachtfeest mag het wel iets uitbundiger. Combineer bloemen in verschillende kleuren en vormen. Varieer ook in hoogte. Schik de bloemen lekker nonchalant, alsof je je boeket 's morgens vroeg uit de bloementuin hebt geplukt. Welke kleuren bij elkaar? Laat je inspireren door de natuur die hartje zomer vol in bloei staat. Eigenlijk kan alles.

Mooi rond
Bloemenkransen horen – als symbool voor geluk – bij het midzomernachtfeest. Het maken van een bloemenkrans is een mooie manier om in het moment te zijn; even stil te staan bij de tijd van het jaar. Maak er een voor in het haar of als tafelversiering. Je kunt van bloemen ook een mandala maken, bijvoorbeeld samen met vriendinnen of kinderen. Verzamel daarvoor mooie materialen uit de natuur en combineer deze met veldachtige bloemen van de bloemist. Door deze samen in een cirkelvorm te schikken ontstaat een unieke bloemenmandala. Het lijkt wel magie...

Lang genieten
Als je een mooi boeket hebt gekocht of gekregen, wil je er natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Snij schuin twee tot drie centimeter van de stelen af en verwijder het onderste blad (dat in het water zou komen te staan). Maak de vaas goed schoon en vul deze met schoon water. Je bloemen zullen stralen!

Meer artikelen...