De zomer breekt aan en met het warme weer zoek je al snel een plekje op in de zon. Het is natuurlijk heerlijk als dit kan in je eigen tuin op je eigen terras. Toch is het wel zo fijn als je een netjes onderhouden tuin hebt. Een tuin onderhouden kost veel tijd. Ooit wel eens gedacht aan kunstgras? Geen tijd meer kwijt aan onderhoud, maar wel lekker genieten van de zon? Het kan!De zomer breekt aan en met het warme weer zoek je al snel een plekje op in de zon. Het is natuurlijk heerlijk als dit kan in je eigen tuin op je eigen terras. Toch is het wel zo fijn als je een netjes onderhouden tuin hebt. Een tuin onderhouden kost veel tijd. Ooit wel eens gedacht aan kunstgras? Geen tijd meer kwijt aan onderhoud, maar wel lekker genieten van de zon? Het kan!

Kunstgras aanschaffen
Als je overweegt om kunstgras aan te schaffen, gaan hier enkele stappen aan vooraf. Allereerst is het van belang om te weten in wat voor soort tuin je het kunstgras wilt aanleggen. Een kleine tuin vereist een andere aanpak dan een grote tuin. Daarbij zijn er verschillende soorten kunstgras. Dit geeft je keuze uit een groot scala aan kunstgras. Zorg er dus voor dat je je van tevoren goed inleest of laat informeren door een deskundige. Raadpleeg bijvoorbeeld een website die gespecialiseerd is in kunstgras of breng een bezoek aan een tuincentrum. 

Op het moment dat je het kunstgras gaat aanschaffen zal je erachter komen dat er verschillende soorten prijsklassen zijn. Kunstgras is geen goedkope aankoop, maar daar tegenover staat dat het lang meegaat. Toch zijn er manieren om minder geld kwijt te zijn dan nodig is. Gedurende het jaar zijn er veel acties en aanbiedingen voor kwalitatief goed kunstgras. Let wel goed op dat je je laat informeren over de kwaliteit van het gras. Goedkoop leidt soms tot duurkoop.

Kunstgras leggen
Na het aanschaffen van kunstgras is het tijd om het aan te leggen. Dit kun je laten doen door een specialist, maar je kunt het ook zelf doen. Het hoeft niet moeilijk te zijn, als je er maar wel even de tijd voor neemt. Kunstgras aanleggen moet goed gebeuren en mag niet worden afgeraffeld. Neem daarom genoeg tijd ervoor en schakel indien nodig hulp in. Het is hoe dan ook aan te raden om de klus met meer dan een persoon uit te voeren. 

Zorg bij het aanleggen voor het juiste gereedschap. Op verschillende websites staan filmpjes en foto’s waar stap voor stap wordt uitgelegd hoe kunstgras leggen werkt. Lees je dus eerst goed in en ga vervolgens pas aan de slag. 

Kunstgras onderhoudenHet kunstgras ligt en het is tijd om te genieten van je tuin en terras. Kunstgras vereist velen malen minder werk aan onderhoud dan normaal gras. Toch betekent dit niet dat je er geen omkijken meer naar hebt. Het is van belang om het kunstgras schoon te houden van bladeren en takken. Dit is vooral in de herfst en winter het geval. Veeg het gras zo nu en dan schoon, zodat het mooi blijft. Heel veel meer werk heb je niet aan kunstgras. Wil je toch nog meer te weten komen? Check dan even deze website.

Ben jij die bruine vlekken elk jaar opnieuw in het gras in jouw tuin ook zo zat? Of valt het geregeld maaien van het gras jou toch een beetje tegen? Denk dan eens aan kunstgras. Kunstgras is de ideale oplossing voor hardwerkende tuinliefhebbers of als prima vervanging voor een grasmat voor met mos en bruine plekken.

Wanneer je kiest voor kunstgras biedt dit een aantal zeer belangrijke voordelen. Zoals tijd! Met kunstgras hoeft je nooit meer te maaien, verticuteren of te voorzien van bemesting en kalk. Dit scheelt niet alleen tijd maar ook geld want een paar keer per jaar je gazon bemesten loopt al snel in de papieren.

Daarnaast hoeft je op warme zomerdagen je grastapijt niet uren te besproeien om te voorkomen dat je grasveldje uitdroogt. En plaats je een zwembad voor de kids op het gras dan heb je ook geen last meer van die lelijke plek die achter blijft wanneer je het zwembad weer weghaalt na een paar mooie dagen.

Naast het voordeel dat kunstgras je tijd en geld bespaart ziet kunstgras er ook altijd mooi uit. Je hebt nooit meer last van dode plekken of onkruid waardoor het gras er bij jou altijd mooier uit ziet dan bij de buren.

Kunstgras is tegenwoordig voorzien van een mosdraadje waardoor het een echte natuurlijke uitstraling krijgt en niet meer te onderscheiden is van de natuurlijke grasmat.

Ook voor kinderen is het heerlijk om op een kunstgras-grastapijt te spelen, zelfs na uren voetballen blijft het gras mooi omdat het kleur en slijtvast is.

Als de zon weer eens doorbreekt is er niets heerlijker dan in de tuin genieten van het groen en het mooie weer. Wanneer je met je kopje koffie in de tuinstoel over de tuin uitkijkt zou je je echt ontspannen kunnen voelen. Maar vaak zie je hoeveel je nog in die tuin moet werken: je grasmat is niet mooi groen, het onkruid komt tussen de grassprieten op en er groeit mos waar de zon nooit komt. De tuin is meer werk dan dat deze zorgt voor ontspanning. Met een kunstgrasmat zijn deze zorgen voorbij.

Een tuin met gras is veel werk
Voordat je een mooi groen grasveld hebt in de tuin hebt, zitten daar al uren werk in. Gras moet gemaaid worden, onkruid verwijderd, en om gras mooi groen te krijgen is het belangrijk regelmatig te verticuteren. 's Zomers heeft het gras veel water nodig en zul je moeten sproeien. Als je kinderen dan ook nog in de tuin spelen, kunnen er kale plekken ontstaan die je grasmat ontsieren. Deze moeten dan opnieuw worden ingezaaid. In plaats van al dit werk te verzetten, kun je ook kunstgras aanleggen.

Levensecht kunstgras
Tegenwoordig ziet kunstgras er levensecht uit. De vezels zijn veerkrachtig en zijn verkrijgbaar in verschillende frisse tinten groen. Daarbij is gezorgd voor een natuurgetrouwe kleur en vorm. Er zijn verschillende soorten kunstgrassen, waarbij je kunt letten op hoe intensief de grasmat gebruikt gaat worden. Wordt de tuin veelgebruikt, bijvoorbeeld door spelende kinderen, dan kun je kiezen voor een kunstgrasmat voor intensief gebruik. De vezels van dit soort kunstgras zijn zeer duurzaam en veerkrachtig. Het gras zal snel weer zijn vorm terugkrijgen. Er zijn ook grasmatten speciaal voor siertuinen, waarbij de vezels niet bestand zijn tegen intensief gebruik.

Zorgeloos genieten
Hoe echt gras er in je tuin uitziet, hangt af van de bodem (zand, klei en de waterafvoer), de ligging ten opzichte van de zon, het weer en hoeveel werk je erin stopt. Dit is met kunstgras niet het geval: het ziet er in elke tuin en in elk seizoen goed uit. Dat betekent dat je altijd kunt genieten van een mooie, groene grasmat. Vooral met kinderen is dit een uitkomst. Zij kunnen lekker ravotten en je hoeft je geen zorgen te maken over kale plekken bij de schommel of de glijbaan. En zij hoeven niet van het gras te blijven, omdat het gemaaid moet worden of net opnieuw is ingezaaid. Met kunstgras in de tuin is het eindelijk tijd voor onbezorgd genieten van groen gras dat je tuin echt opfleurt.

Het aanleggen van een nieuw gazon kan je doen op twee manieren: met graszaad of met behulp van graszoden. Het is raadzaam de voor- en de nadelen van beide methodes goed te overwegen. Zo kan je de keuze maken die voor jou het beste is. Zaden zaaien vergt heel wat geduld terwijl het aanleggen van graszoden direct een prachtig resultaat oplevert.

Gras zaaien is goedkoper en kan normaal gezien van mei tot augustus. De aanleg van grasmatten kan bijna het ganse jaar door, behalve wanneer er vorst in de grond zit. Ook tijdens perioden van hitte stel je de aanleg ervan even uit. Al bij al is mei de beste moment: dit is namelijk het begin van het groeiseizoen.

Speelgazon of siergazon?
Of je nu kiest voor gras zaaien of het aanleggen van grasmatten heb je tegenwoordig voor beide opties de keuze tussen speelgazon en siergazon. Wanneer je kinderen hebt of wanneer je gazon intensief gebruikt wordt, wordt het ten zeerste aangeraden om te opteren voor speelgras.

Alvorens de grasmatten aan te leggen dien je de grond eerst los te werken en te egaliseren. Daarna moet de grond worden aangetrapt. De grasmatten dienen goed op elkaar aan te sluiten. Op die manier zullen ze niet gaan uitdrogen. De randen van de grasmatten dienen voldoende aangedrukt te worden. Veeg vervolgens ook wat aarde in de naden. Rol na de plaatsing het gazon na of sla de mat lichtjes aan met een schep. Hierdoor kunnen de wortels goed contact maken met de ondergrond. 

Bij het zaaien van gras is het belangrijk dat de vogels er niet met alle graszaadjes vandoor gaan. Je kunt vogels weghouden door bijvoorbeeld hier en daar stokjes in de gazon te steken die voorzien zijn van stukjes foliepapier. In pas gezaaid gras kan onkruid heel gemakkelijk kiemen. Deze ongewenste factor kun je gaan bestrijden zonder het pas gezaaide gras te gaan beschadigen. Dit kan je doen door meststoffen te gebruiken waaraan stoffen ter bestrijding van onkruid zijn toegevoegd.

Verzorging van het gazon na de aanleg
Hoe je je gazon ook hebt aangelegd, een goede verzorging van het gras blijft belangrijk. Het is belangrijk dat je gras kort na de aanleg ervan niet gaat uitdrogen. Dit geldt zowel voor gezaaid gras als voor aangelegde grasmatten. Om uitdroging tegen te gaan is het belangrijk je gazon voldoende te sproeien, zeker in droge perioden. Het is echter wel belangrijk dat je de gazon niet iedere keer drijfnat spuit. Anders zouden de wortels van de grasmatten kunnen gaan rotten. Je zou de graszaadjes ook kunnen doen wegspoelen.

Na het aanleggen in het voorjaar, kun je de graszoden best eenmaal gazonmest geven met een langzame werking. Voor een gezaaide gazon kan je bet 2 weken nadat je gezaaid hebt een kortwerkende mengmeststof strooien. Je kiest best een met heel veel stikstof. Dit alles zorgt voor een goede groei van je gazon. Een maand later voorzie je dan nog eens gazonmest met langdurige gazonmest. Het gras kan reeds na 4 à 5 weken gemaaid worden bij goed weer.

Bij het inrichten of herinrichten van een tuin, zijn er verschillende manieren om de basis van de tuin vorm te geven. Zo kunt u ervoor kiezen om gras te laten plaatsen, maar is het ook mogelijk om stenen te laten leggen. Wilt u uw tuin een natuurlijke look geven, dan kunt u het beste kiezen voor een basis van gras. U kunt gras in uw tuin laten leggen door het gras zelf in te zaaien, maar het is ook mogelijk om graszoden te laten plaatsen. Twijfelt u of u uw gras zelf in wil zaaien, of toch liever investeert in graszoden? Lees dan op deze pagina van welke voordelen u profiteert als u investeert in graszoden.

Voordeel 1: u heeft meteen resultaat
Het eerste en meteen ook belangrijkste voordeel van het plaatsen van graszoden, is dat u meteen resultaat heeft na het plaatsen van de zoden. Heeft u de zoden in de tuin gelegd, dan heeft u direct een mooi groen gazon. Kiest u ervoor om gras te zaaien, dan duurt het even voor u naar een mooi groen gazon kunt kijken.

Voordeel 2: graszoden kunnen bijna het gehele jaar door gelegd worden
Een ander voordeel van het plaatsen van graszoden, is dat u de graszoden bijna het gehele jaar kunt laten leggen. Wilt u gras zaaien, dan moet u wachten op het juiste moment. Is de grond vochtig en niet stoffig, bevroren of modderig, dan kunt u gewoon graszoden laten leggen.

Voordeel 3: vogels kunnen uw gazon niet verpesten
Kiest u ervoor om gras te zaaien, dan heeft u altijd het risico dat vogels de zaadjes van uw gras opeten. Dit zorgt ervoor dat uw gazon er niet zo uit ziet zoals gepland, maar diverse kale plekken bevat. Laat u graszoden plaatsen, dan hoeft u zich geen zorgen te maken om dit probleem. Er liggen namelijk geen zaadjes in het gras, wat uw gazon onaantrekkelijk maakt voor vogels.

Voordeel 4: de wind kan uw gazon niet verpesten
Een ander risico dat u altijd heeft bij het zaaien van uw eigen gazon, is dat de wind uw graszaadjes wegblaast. Laat u een gazon aanleggen door middel van graszoden, dan loopt u ook dit risico niet.

Voordeel 5: u heeft minder kans op onkruid
Een veelvoorkomend probleem waar mensen met een gezaaid gazon tegenaan lopen, is dat onkruid de uitstraling van het gazon verpest. Laat u uw gazon aanleggen met graszoden, dan hoeft u zich hier geen zorgen om te maken. Onkruid kan nog altijd voorkomen, maar de plantjes maken wel minder kans in een gazon dat aangelegd is met graszoden.

Voordeel 6: de randen van uw gazon worden mooi afgelijnd
Als u een gazon creëert door middel van graszoden, kunt u de randen van uw gazon mooi recht maken. Het enige wat u hiervoor hoeft te doen, is het recht plaatsen van de graszoden. Wilt u de randen van uw gazon aflijnen na het zaaien van gras, dan moet u wat meer moeite doen.

Voordeel 7: graszoden zijn voordelig
Het laatste voordeel van het plaatsen van graszoden, is het feit dat graszoden erg voordelig zijn. Veel mensen denken dat ze veel geld moeten investeren in graszoden, maar in feite kunt u al voor 1,55 euro per vierkante meter de beste graszoden voor uw tuin krijgen.

Bent u overtuigd? Graszoden kunt u eenvoudig online kopen bij Graszoden-online.nl. Bent u overtuigd van de voordelen van graszoden in uw tuin? Koop uw hoogwaardige graszoden dan bij Graszoden-online.nl voor een aantrekkelijke prijs vanaf 1,55 euro per vierkante meter. Bij Graszoden-online.nl krijgt u niet alleen goede kwaliteit graszoden, maar profiteert u ook van de laagste prijsgarantie.

Voorheen bleef het gebruik van kunstgras doorgaans beperkt tot bepaalde sportterreinen. Eigenlijk is het nog steeds dit soort terreinen waaraan we denken wanneer we aan synthetisch gras denken. De mogelijkheden van deze kunstmatige 'grassoort' namen de laatste jaren echter aanzienlijk toe, en ook de look werd almaar natuurlijker. Zo werd het van langsom verleidelijker om synthetisch gras ook te gebruiken in een residentiële context, zeker wanneer die context gelegen is in een 'lastig' klimaat. Dan kan het immers ontzettend tijdrovend, moeilijk en duur zijn om je natuurlijke grasperken gezond te houden. In deze gevallen is synthetisch gras een prima alternatief.

Voordelen van kunstgras
De overstap naar artificieel gras biedt een aantal voordelen van persoonlijke, financiële en zelfs ecologische aard. Voorop staat hier natuurlijk een uitzonderlijk lage onderhoudskost. Dit gras moet je niet afrijden, trimmen, irrigeren of bemesten. Het groeit niet en het blijft groen, heel het jaar lang. Laat je daarbij echter ook weer niet wijsmaken dat onecht gras geen onderhoud vergt. Dat is uiteraard niet het geval. Maar de onderhoudskost ligt wel een stuk lager.

Gebruiksvriendelijk
Ten tweede reikt synthetisch gras voor sommige ruimtes echt een oplossing aan. Hierdoor vergroot het de bruikbare ruimte van je huis. Tuinen die eerder meer op een woestijn dan op een grasveld leken, kunnen via synthetisch gras weer volop publiek aantrekken. Maar ook schaduwplekken, balkons, daken, zwembadranden of andere plaatsen waar gras niet of moeilijk groeit, krijgen via kunstmatig gras tal van nieuwe mogelijkheden. Dit gras is bovendien voortdurend in topconditie. Er ontstaat geen droogte, maar ook geen modderpoel. Alles is steevast gebruiksklaar.

Diervriendelijk
Ten derde is artificieel gras erg dier- en natuurvriendelijk. Gravende honden zullen je kunsttuin bijvoorbeeld niet snel open graven en/of bezaaien met dode zoden. Ook zullen de uitwerpselen van je huisdier dit gras niet van slag brengen of verkleuren. De onderlaag laat zelfs toe dat urine en ander vocht gewoon wegvloeit, min of meer zoals dat met natuurgras het geval is. Daarbij is het tot slot nog handig meegenomen dat kunstgras uiteraard volledig vrij is van pesticiden: het heeft geen mest of herbiciden nodig om te groeien of in topconditie te blijven.

Altijd een groen grasveld, het hele jaar door, wat je niet hoeft te maaien. Wie wil dat nu niet? Met kunstgras kun je heel makkelijk een mooi perk aan leggen. Kunstgras is heel veelzijdig, want het kan op veel meer plekken gelegd worden dan alleen in de achtertuin. Maar wat is er mogelijk met kunstgras?

Kunstgras op het balkon
Wil je het heerlijke gevoel van gras onder je blote voeten voelen, maar heb je geen tuin? Leg dan eens een kunstgrasveldje aan op het balkon of dakterras. Er is speciaal kunstgras dat dankzij de extra stevige ondergrond direct op het beton gelegd kan worden.

Binnenshuis
Veel kantoren die het leuk vinden om een groene binnentuin te verzorgen, maken gebruik van kunstgras. Dit is namelijk veel vriendelijker in onderhoud dan echt gras. Je hoeft het immers niet te maaien of te bemesten. Wil je thuis ook kunstgras, bijvoorbeeld in de serre? Dan is dat natuurlijk ook mogelijk.

Aan de muur
Jawel: je kunt kunstgras ook aan de muur bevestigen. Dit is wel heel ander kunstgras dan datgene wat op de vloer of de grond gelegd wordt. Meestal is de onderlaag dunner, zodat het makkelijker te bevestigen is. Kunstgras aan de muur is bijvoorbeeld leuk in een tuinkamer, serre, museum of als decoratie van een kantoor.

Voor sportvelden
Er zijn heel veel soorten kunstgras te vinden als ondergrond van een sportveld. Sportkunstgras is vaak korter van vezel, zodat er een gladdere ondergrond ontstaat voor een bal om op te stuiteren of rollen. Kunstgras kom je veel tegen op voetbal-, hockey- en tennisvelden. Bovendien is het verkrijgbaar in verschillende kleuren.

Kleurrijk grasveld
Overigens zijn ook de kunstgrasmatten met langere vezels verkrijgbaar in verschillende kleuren. Zo vind je bijvoorbeeld bij Kunstgrasnet een ruim aanbod kunstgras in allerlei soorten en kleuren. Zo kun je decoratief een speeltuin leuk aankleden met blauw, paars of geel gras. Of combineer de kleuren en maak er een waar kunstwerk van. Leuk voor speeltuinen, schoolpleinen en… bij je in de achtertuin.

 

In de stad beschikt niet iedereen over een ruim balkon of een tuintje. Dat is jammer, vooral als je in de zomer alle buren van het weer ziet genieten. Heb je een plat dak? Dan kun jij in de zomer ook buiten zitten! Je hoeft alleen maar een terras op het plat dak aan te leggen. In dit artikel leer je in een paar stappen een dakterras aanleggen.

Stap 1: De juiste kunststof grasmatten kiezen

Wat kost een dakterras? Dat kan per soort flink verschillen. Je kunt kiezen voor vlonders of kiezels, maar kunstgras is de voordeligste vorm van dakterras-bedekking. Er zijn verschillende soorten kunstgras verkrijgbaar die in prijs verschillen. Leen Bakker biedt twee soorten: grastapijt en kunstgras.

Grastapijt is vlak kunstgras (geen sprietjes) en is gemaakt van waterafvoerend polypropyleen. Grastapijt is zacht en behoudt zijn kleur prima. De coupons gaan minstens een jaar mee. Met grastapijt hoeft een dakterras echter niet veel te kosten!

Dakterras aanleggen voor wat intensiever gebruik? Kies dan de duurzame variant: turfgras. Dit kunstgras bestaat uit sprietjes, is waterbestendig en –afvoerend en is kleurvast. Bovendien is het net zo eenvoudig op maat te maken als grastapijt.

Stap 2: Aanleg kunstgras in de tuin bovenop je dak

Grastapijt is niet sterk genoeg om zo over je dak uit te rollen. Leg eerst een drukverdelend onderdoek of een laag tegels. Zorg ervoor dat je tussen de tegels en het dakleer stukjes rubber plaatst!

Turfgras is dikker en sterker en kun je wel rechtstreeks op je dak leggen. Maak je dak eerst vuil en stofvrij, leg eventueel een drukverdelend onderdoek en rol je kunstgras uit in stroken. Aan de einden van je terras snijd of knip je het kunstgras op maat.

Vind je kunstgras saai? Dan kun je het combineren met vlonders of kiezels. Zoek voor ideeën eens naar foto’s van andere dakterrassen. Voorbeelden zijn er genoeg te vinden!

Stap 3: Inrichten dakterras en genieten maar!

 

 

Klaar met de aanleg van je dakgazon? Dan is het tijd om te genieten! Richt je dakterras eerst leuk in met een tuinset, planten en wat accessoires. Voor inspiratie bekijk je meer dakterras-voorbeelden en lees je ‘Kosten besparen met slimme inrichting dakterras’.

 

 

Gras dat gemaaid wil worden en dan zo verrukkelijk geurt. Een grasveld heeft een belangrijke rustgevende, ruimtelijke en verbindende functie in een tuin.

Hoe groter, des te sterker het effect. Gras leeft en ademt zuurstof. Een grasmat bestaat altijd uit een mengsel van verschillende, polvormende en uitlopers vormende grassoorten. In feite heeft u twee keuzes. Mengsels voor een speelgazon zijn sterk en goed beloopbaar, maar wat grover dan mengsels voor een siergazon, dat er vooral mooi moet uitzien. Gras vraagt wat onderhoud, maar is wel het beste beloopbaar. Zolang het groeit moet u wekelijks maaien (gras groeit bij temperaturen boven 6 Ã�°C) en omdat u maait moet u ook mesten.

Doe dat met langwerkende gazonmest, dan heeft u er maanden geen omkijken naar. Er zijn ook mestmengsels waarmee u tegelijkertijd het mos in het gras bestrijdt en andere die in één handeling het onkruid in het gazon tegengaan. Afgemaaid gras kunt u prima als mulch tussen de struiken in uw tuin strooien. Dat geeft daar weer voeding en scheelt in de groencontainer.

 

Royal Grass ® introduceert EcoSense, een nieuwe ontwikkeling op het gebied van kunstgras die na haar levensduur volledig kan worden hergebruikt tot nieuw kunstgras.

EcoSense is een duurzaam alternatief voor "echt" gras. Het kunstgras kan toegepast worden in de tuin of op een speelplek, maar ook op daktuinen en terrassen biedt dit gras een duurzame, groene aankleding.

Deze crade-2-cradle oplossing biedt groener dan groen kwaliteitsgras voor in de tuin, het dakterras of de speelplek. Het is een verantwoord en duurzaam product. EcoSense is voor 100% vervaardigd uit één basismateriaal. Er komen geen andere materialen aan te pas om dit kunstgras te vervaardigen en daarom kan het na vele jaren van gebruiksplezier worden hergebruikt. Zo gaan er geen waardevolle grondstoffen verloren en wordt afval een nieuwe grondstof.

Royal Grass ® EcoSense heeft een zeer natuurlijke uitstraling, het is zacht en toch sterk en vraagt weinig onderhoud. Gras maaien, sproeien en ander onderhoud behoren tot het verleden. Resultaat: een mooi groen gazon in alle seizoenen.

Verder mag er op een gazon van Royal Grass ® EcoSense gespeeld worden. Een heerlijk plek voor te relaxen, een potje voetbal met de kids, een stoeipartij met de hond. Het kunstgras kan tegen een stootje en ook rondom het zwembad of jacuzzi is het een esthetische en praktische oplossing.