Het lijkt nog ver weg, maar stel je eens voor. Na een lange winter zit je op een van de eerste zonnige dagen in je tuin. Bloembollen bloeien en een vlinder fladdert vrolijk van bloem naar bloem… Dit plaatje kan werkelijkheid worden als je nu al de juiste bloembollen plant! In het voorjaar is je tuin dan één grote snoepwinkel voor vlinders.

Zoete lekkernij
Veel bolbloemen, zo heten de bloemen van bloembollen, zijn aantrekkelijk voor vlinders. Dat hebben ze te danken aan de grote hoeveelheid nectar in hun bloemen. Vlinders zijn er verzot op. Nectar is een zoete stroperige vloeistof, waarin suikers, eiwitten en vitamines zitten. De meeste vlindervrouwtjes hebben die stoffen nodig om eitjes te leggen. En terwijl ze met hun vrolijke kleuren van bloem naar bloem fladderen, zorgen ze en passant voor bestuiving van de bloemen. Een win-winsituatie dus!

Hoe maak je een snoepwinkel voor vlinders?
Om vlinders naar je tuin te lokken zijn drie zaken belangrijk: snoep in de vorm van nectar, zon en beschutting. Vlinders zijn koudbloedige diertjes en moeten opwarmen om goed te kunnen vliegen. Dit doen ze door hun vleugels te spreiden op een plekje uit de wind en in de zon. Je hebt vast weleens een vlinder tegen een schutting of op een steen zien zonnebaden. Maak je snoepwinkel door de volgende bloembollentoppers te planten:

Chionodoxa - sneeuwroem
De vrolijke stervormige bloemetjes zijn er in blauw, roze, wit of lila. Bloei: februari - maart.

Crocus - krokus
Dit is één van de bekendere bloembollen. De bloemen sluiten ‘s nachts en bij donker weer. Bloei: februari - maart.

Scilla siberica - Oosterse sterhyacint
De prachtige bloemetjes lijken op die van sneeuwroem. Ze zijn er in blauw en wit. Bloei: februari - april.

Hyacinthus - hyacint
Met de kleine krullerige bloemetjes en sprankelende lentekleuren is hyacint perfect om het voorjaarsmenu van vlinders mee aan te vullen. Ze verspreiden ook nog eens een heerlijke geur. Bloei: maart - mei.

Muscari - blauw druifje
Een plantje met naar muskus ruikende bolvormige bloemetjes, die in trossen op de bloemsteeltjes staan. Is er in blauw, paars en wit. Bloei: maart - mei.

Allium - sierui
Eén Alliumbol bestaat uit vele bloemetjes. Ze zijn er in allerlei kleuren, soorten en maten. Bloei: april - juni.

Hyacinthoides - boshyacint
De klokvormige blauwe bloemen staan in een tros op stevige stengels. Bloei: mei - juni.

Nectaroscordum – Bulgaarse sierui
De bijzondere klokvormige bloemen hangen sierlijk in groepjes aan de lange bloemstengels. Bloei: mei - juni.

Elk jaar plezier
Je krijgt een mooi effect als je bloembollen in grote groepen bij elkaar plant. Ook is het leuk om meerdere soorten door elkaar te zetten. Een geweldige combinatie is bijvoorbeeld sterhyacint met winteraconiet en sneeuwklokje. Deze snoepwinkel groeit en bloeit elk jaar gewoon weer opnieuw. Laat het loof na de bloei wel volledig afsterven; de bol slaat dan voldoende reservestoffen op voor een rijke bloei het jaar erop.

Weetjes
De hoeveelheid nectar in een bloem verschilt per plantensoort, maar hangt ook af van zaken als vocht en zonlicht. Daarom schommelt dit zelfs gedurende de dag in dezelfde bloem!
Vlinders kunnen met hun lange roltong snoepen van de nectar in bloemen waar bijen en hommels met hun kortere tong niet of minder goed bij kunnen.
Vlinders overwinteren als vlinder, pop, rups of eitje. Citroenvlinder, kleine vos en dagpauwoog zijn voorbeelden van vlinderoverwinteraars. Voor deze groep is het nectar uit de bloemen het eerste voedsel na hun winterslaap. Plant daarom ook vroegbloeiende bloembollen.
Op www.bulb.com vind je informatie en inspiratie over bloembollen. Ook lees je hoe en wanneer je bloembollen het beste kunt planten.

In een vogelvriendelijke tuin kunnen vogels prima jaarrond worden bijgevoerd, dus ook in de zomer! De vogels zijn nu volop bezig met het grootbrengen van jongen. Je kunt de vogelouders een handje helpen door ze voer en vet aan te bieden. Zo kunnen ze al hun energie gebruiken om in de natuur op zoek te gaan naar voedsel voor hun kleintjes. Bovendien laten de vogels zich nog meer in je tuin zien en geniet jij van al het leven om je huis.

Helaas bestaan er nog steeds veel misverstanden over het in de zomer bijvoeren van vogels. Zo zouden vogels er lui of afhankelijk van worden. Dit is niet waar! Vogels zijn slimme eters; ze gaan altijd eerst op zoek naar natuurlijk voedsel, pas dan komen ze naar de voederplaats. Ook zullen ze zich niet volproppen, ze stoppen als ze genoeg hebben. Ten onrechte wordt er beweerd dat het voeren van vet in de zomer tot diarree leidt bij vogels. Uit diverse onderzoeken, onder andere door de Duitse professoren Peter Berthold en Martin Kraft, blijkt echter dat vet direct door de vogel wordt opgenomen en zeker geen spijsverteringsproblemen oplevert.

Welk soort voer?
In principe kun je ook in de zomer hetzelfde vogelvoer aanbieden als gedurende de rest van het jaar. Belangrijk is dat je altijd kiest voor voer met kwalitatief hoogwaardige ingrediënten en zonder zout, zodat het niet alleen maagvulling is voor vogels maar ze daadwerkelijk de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen. In de zomer hebben vogels meer behoefte aan eiwitrijk voedsel en extra calcium. Meelwormen en insecten bevatten veel eiwitten. Meelwormen zijn in levende en ge(vries)droogde vorm te koop en worden, net als insecten, ook toegevoegd aan zadenmixen en vetproducten. Pinda’s zijn het hele jaar door een bron van energie. Neem ongebrande en ongezouten pinda’s en biedt deze altijd aan in een speciale pindasilo, zodat de vogels er stukjes vanaf kunnen pikken. Wil je toch pinda’s voeren op de voedertafel, koop dan gehakte pinda’s. Kleine vogels kunnen namelijk stikken in hele pinda’s.

Hang vet in de schaduw Hang vet in de schaduw Vet voeren kan dus prima in de zomer, ook in de natuur eten onze tuinvogels in de zomermaanden  volop plantaardige en dierlijke vetten. Bijvoorbeeld de vetrijke pitten van rijpe dennenappels of het orgaanvet van kadavers. Het is zelfs een belangrijke en snelle energieleverancier in een periode dat het broeden en grootbrengen van de jongen hard werken is voor de vogelouders. Zo levert 1 gram vet 9 kcal, terwijl 1 gram eiwit of koolhydraten maar 4 kcal levert.  Uitermate geschikt zijn het reuzenvetbolduo afgewerkt met een laagje zonnebloempitten, de pindacakes, vetblokken en de vogelpindakaas. Vivara adviseert om de vetproducten tijdens hoge temperaturen aan te bieden op een schaduwrijke plek en nooit in de volle zon te hangen.

Vraag hieronder de gratis brochure van Vivara aan voor meer informatie

Nu het al enkele dagen 25 graden of zelfs warmer is geweest, zijn we ons er misschien meer van bewust dat onze tuinvogels extra water nodig hebben. Toch wordt een vogelbad in de tuin het hele jaar door graag gebruikt en zal het ook vogels aantrekken die geen gebruik van je voederplaats maken. Water is niet alleen nodig voor vochtinname, maar tevens om het verenkleed te reinigen en te ontdoen van parasieten. Met een goed onderhouden waterbad is je tuin nóg vogelvriendelijker.

Net als bij mensen is water voor vogels nog belangrijker dan voedsel. Sommige vogels, met name insecteneters, halen veel van het water dat ze nodig hebben uit hun voedsel en hoeven soms maar een of twee keer per dag te drinken. Zaadeters daarentegen moeten veel vaker drinken, omdat in hun voedsel maar heel weinig vocht zit en ze dit dus moeten aanvullen.

Locatie van het waterbad
Zorg in droge zomerperiodes dat het vogelbad altijd voorzien is van voldoende vers water. Algengroei (de groene aanslag) is in de zomer een veelvoorkomend probleem bij waterbaden. Zet het waterbad niet pal in de zon, maar in de schaduw. Algen groeien namelijk volop in de zon omdat ze het zonlicht gebruiken als energiebron. Een plek in de schaduw vertraagt deze groei, voorkomt snelle verdamping en het water blijft langer vers. Plaats het bad ongeveer 2 meter bij bomen of struiken vandaan, zodat vogels snel kunnen vluchten tijdens gevaar. Als vogels nat zijn kunnen ze namelijk niet goed vliegen.

Waterbad in de winter
Als er in de winter sneeuw of rijp ligt, gebruiken vogels dat als waterbron. Wanneer er geen sneeuw ligt en het water is bevroren, maken de vogels weer gebruik van het waterbad. Tijdens zeer koude dagen kun je het ijs met een hamer breken. Deze kleine ijsblokjes eten de vogels op, ze smelten in hun maag. Dat vogels badderen tijdens de winter is geen probleem, in natuurlijk water zullen vogels zich ook badderen. Doordat het verenkleed is ingevet rolt het water er direct vanaf. Soms wordt ten onrechte geadviseerd om zout of suiker aan het water toe te voegen zodat het water niet bevriest. Doe dit liever niet, want grote hoeveelheden suiker kunnen schadelijk en dodelijk zijn voor vogels. Ook gaat het verenkleed plakken als vogels badderen in suikerwater, waardoor het minder goed isoleert tegen kou. Zout is erg ongezond voor vogels, ze krijgen er enkel nog meer dorst van.

Installatie waterbad
Een waterbad oogt bij voorkeur zo natuurlijk mogelijk. Met de beste bedoelingen wordt er vaak teveel water in het bad gedaan. Hierdoor gebruiken vogels het bad juist minder snel. Net zoals bij een natuurlijke plas water dient het water niet te diep te zijn. Het meest ideale waterbad heeft een gradiënt van ondiep naar diep, zodat vogels van alle maten erin kunnen badderen. Vogels prefereren waterbaden die laag op de grond staan. Is dit niet mogelijk, bijvoorbeeld door een huiskat, plaats het bad dan op circa 1 meter hoogte. Plaats om de vogels van extra grip te voorzien enkele stenen of zand in het waterbad. Vivara heeft een ruim assortiment waterschalen die ideaal zijn voor vogels en een aanwinst voor elke tuin.

Onderhoud waterbad
Om zoveel mogelijk vogels aan te trekken raden we aan om het waterbad continu te voorzien van water. In de natuur zijn betrouwbare plassen schaars en vliegen vogels grote afstanden om ze te bezoeken. Indien er een betrouwbaar waterbad in je tuin is, blijven vogels in de buurt en maken ze er veelvuldig gebruik van. Maak het waterbad regelmatig schoon, ongeveer om de 2 à 3 dagen. Laat het water niet vies worden en verschoon het waterbad zodra er groene aanslag ontstaat. Gebruik hiervoor geen schoonmaakmiddel, maar een borstel met water.

Over Vivara
Bij Vivara zijn we dagelijks bezig met het ontwikkelen, produceren en verbeteren van producten voor een diervriendelijke tuin. De behoeften van tuindieren en een hoge kwaliteit staan hierbij voorop. Vivara werkt nauw samen met verschillende natuurbeschermingsorganisaties, waaronder Vogelbescherming Nederland en De Vlinderstichting. Een deel van de opbrengst wordt afgedragen aan deze groene partners.

Vraag hieronder de gratis brochure van Vivara aan

Het voorjaar is begonnen en dat is goed te zien aan de bloeiende planten zoals de sleedoorns, wilgen, narcissen en bosanemoontjes. Ook de wilde bijen komen weer massaal tevoorschijn. Deze kleine bestuivers hebben zich sinds vorig jaar stilletjes ontwikkeld van ei tot bij. Tot in september zullen honderden bijensoorten ontwaken om nesten te bouwen en nageslacht te garanderen.

Wereldwijd zijn er ongeveer 20.000 bijensoorten bekend waarvan er circa 350 soorten voorkomen in Nederland. Deze 350 soorten kunnen onderverdeeld worden in de honingbij, zo’n 30 hommelsoorten en in wilde bijen. Wilde bijen staan bekend als solitaire bijen omdat ze alles zelf doen, van een nest maken tot voedsel zoeken en eitjes leggen. De wilde bijensoorten zijn zeer divers en specifiek, zo zijn de kleine en grote klokjesbijen gespecialiseerd op klokjes en de ranonkelbij op boterbloemen. Andere wilde bijen hebben specifiek nestmateriaal nodig. Zoals de wolbij die haren van ruwbladige planten gebruikt of de tronkenbij die hars gebruikt. Andere bijensoorten bouwen ondergrondse nesten of helemaal geen nest, zoals de koekoeksbij. Laatstgenoemde legt net als de koekoek haar eitjes in andermans nest.

Bestuiving
In Nederland hoort ongeveer 80% van de planten bestoven te worden door insecten. Wilde bijen helpen hieraan mee en staan bekend om hun hoge prestatie van bestuiving; deze is namelijk beter dan die van de honingbij. Onderzoek door Wageningen University toonde aan dat meer dan de helft van de totale bestuiving van appelbloesems vanuit de wilde bijen komt. Appelbomen die bestoven werden door wilde bijen hadden een flink hogere opbrengst in kilo’s en een hogere kwaliteit van vruchten. De appels waren groter en beter van vorm.

Achteruitgang
Voor wilde bijenpopulaties is de aanwezigheid van een natuurlijke habitat als nestgelegenheid echter van groot belang. Van de 350 bijensoorten in Nederland staan 188 soorten op de Rode Lijst. Na een sterke achteruitgang van wilde bijen in de jaren 70 en 80 heeft de bijendiversiteit zich sinds 1990 weten te stabiliseren. Desondanks gaat het nog steeds niet goed met de kleine bestuivers. Oorzaken van de achteruitgang zijn grotendeels te wijten aan de intensieve landbouw. Intensieve landbouw gaat gepaard met schaalvergroting, vermesting en een hoger insecticidegebruik, waardoor het leefgebied afneemt en de kwaliteit alsmaar verslechtert. Ook klimaatverandering lijkt een rol te spelen in de bijendiversiteit, alhoewel er vooralsnog geen negatieve invloed is gemeten. Zo blijken zuidelijke bijensoorten het erg goed te doen en breiden ze hun leefgebied uit richting het noorden. Klimaatverandering kan alsnog een grote negatieve impact veroorzaken op de bijenstand. Zo kan de overlap van bloeiende planten en bijenactiviteit veranderen; als bijen te vroeg in het jaar wakker worden, zijn er nog geen bloeiende planten en sterven de bijen door gebrek aan voedsel. Een ander gevaar is de stijgende zeespiegel, waardoor het te nat wordt voor bepaalde planten. Deze zullen dan verdwijnen en daarmee ook het voedsel voor bepaalde bijen.

Bijenhotels en bloemenweides
Je kunt zelf een steentje bijdragen door bijenhotels op te hangen of bloemenweides aan te leggen. Bijna 90 wilde bijensoorten maken gebruik van insectenhotels, hieronder vallen ook de eerder genoemde klokjesbijen, wolbijen en tronkenbijen. De bijenhotels dienen altijd richting het zuid- of zuidoosten te worden geplaatst, zodat de eerste zonnestralen op de bijenhotels kunnen vallen. Ook is het belangrijk dat er voldoende verschillende bloeiende planten in de omgeving zijn, zodat er genoeg voedsel is voor de bijen. Bang zijn dat je gestoken wordt hoeft niet, wilde bijen hebben namelijk geen angel of een kleine angel waarmee ze niet door de huid kunnen prikken. Met behulp van een bijenhotel kun je dus ongemoeid de wilde bijen van dichtbij bestuderen, zonder gevaar te lopen gestoken te worden. Vivara Natuurbeschermingsproducten biedt een ruim assortiment insectenhotels, diervriendelijke planten en bloemenmengsels en -zaden.

Over Vivara
Bij Vivara zijn we dagelijks bezig met het ontwikkelen, produceren en verbeteren van producten voor een diervriendelijke tuin. De behoeften van tuindieren en een hoge kwaliteit staan hierbij voorop. Vivara werkt nauw samen met verschillende natuurbeschermingsorganisaties, waaronder Vogelbescherming Nederland en De Vlinderstichting. Een deel van de opbrengst wordt afgedragen aan deze groene partners.

 

Het complete assortiment van Vivara is te vinden op www.vivara.nl

 

Vraag de gratis Vivara brochure aan via onze woonbrochureservice

Vogels voeren is leuk en gewenst, zeker nu de vogels extra energie nodig hebben om een nest te bouwen, te broeden en hun jongen te verzorgen! Maar wanneer de kleintjes zoals roodborsten en pimpelmezen verjaagd worden door grotere en agressieve vogels, is het ineens een stuk minder leuk. Zij pikken de pindakaaspotten of voedersilo’s in een mum van tijd leeg en de oorspronkelijke gasten hebben het nakijken.

Vivara heeft een aantal nieuwe silobeschermers en pindakaaspothouders ontwikkeld die ervoor zorgen dat grotere vogels, maar ook bijvoorbeeld eekhoorns, het voer van de kleinere tuinvogels niet kunnen opeten. Zo helpt u de kleintjes met een eigen voederplaats en kunnen de kraaiachtigen zich richten op de andere voederplekken. Stijlvolle set
De voedersilo Apollo is al jaren erg geliefd bij veel vogelvoederaars, dit door het handige ‘click & go’ systeem waarmee u de silo in een handomdraai schoon kunt maken, zonder dat u hoeft te schroeven. De populaire voedersilo’s met 2 of 4 openingen hebben nu bijpassende, moderne beschermers gekregen. De beschermkooi draait u eveneens heel gemakkelijk in en uit elkaar om schoon te maken. Silo en beschermkooi zijn als set in drie varianten verkrijgbaar voor € 39,99.

Pindakaaspothouder met beschermkap
De nieuwe pindakaaspothouders Waterford en Longford zijn voorzien van een beschermkap. Ideaal, want zo kunnen alleen kleine vogels van de vogelpindakaas snoepen. Via de achterzijde kunt u eenvoudig een nieuwe pindakaaspot erin schuiven. De pindakaaspothouder Waterford is geschikt voor één pot vogelpindakaas en in de Longford passen er drie. De Waterford-houder is verkrijgbaar voor €11,99, de Longford kost € 29,99.

Over Vivara
Bij Vivara zijn we dagelijks bezig met het ontwikkelen, produceren en verbeteren van producten voor een diervriendelijke tuin. De behoeften van tuindieren en een hoge kwaliteit staan hierbij voorop. Vivara werkt nauw samen met verschillende natuurbeschermingsorganisaties, waaronder Vogelbescherming Nederland en De Vlinderstichting. Een deel van de opbrengst wordt afgedragen aan deze groene partners.