1769
Composiet in de tuin
Gepubliceerd: 16-02-2016 Laatste update: 06-06-2023

Composiet, de ultieme vervanger van hout. Zo goed als onderhoudsvrij, onverwoestbaar en voor velerlei doeleinden geschikt. Het materiaal is ontwikkeld in de jaren '90 in het kader van de recycling van afval en een gat in de markt gebleken. De hoofdbestanddelen van het materiaal zijn hout- en of plantenvezels in combinatie met afgewerkt kunststoffen en hechtmiddel, ook wel thermoplastisch polymeer genoemd. In tegenstelling tot tuinhout, waarvan de manier waarop het gewonnen wordt en het onderhoud zeer belastend voor het milieu is, zijn houtcomposieten milieuvriendelijk en onderhoudsarm.

Nooit meer schilderen, beitsen of oliën
Doordat houtcomposieten niet onderhevig zijn aan rot of opgepeuzeld wordt door beestjes hoeven ze niet elk jaar behandeld te worden met een verf- of olielaag. Ook weersinvloeden hebben weinig tot geen grip op composiet. Composieten schutting- of vlonderplanken niet krom, scheuren ze niet en is verkleuring door zonlicht minimaal te noemen. Af en toe een schoonmaakbeurt met een hogedrukreiniger is voldoende om het materiaal jarenlang zo goed als nieuw te houden. Aanhechtend vuil en mossen zijn eigenlijk de enige oorzaken waardoor houtcomposiet lelijk wordt. Goed bekeken is het materiaal zelfs meer geschikt dan echt hout wanneer het om toepassingen in de tuin gaat. Doordat composieten niet behandelt hoeven te worden met een impregneermiddel of olie geven ze geen giftige stoffen af en voelen ze ook niet vettig aan.

Oneindig variëren met houtcomposiet
Tuinafscheidingen, pergola's, tuinhuizen, bloembakken, border- en vijverranden, name it en houtcomposiet is er het aangewezen materiaal voor. Composieten elementen hoeven, in tegenstelling tot hout, niet geschroefd te worden. Dat betekent dat je met composieten planken een volledig strak terras kan leggen zonder ontsierende schroefgaten. De vlonderplanken, of tegels, worden met elkaar verbonden middels een kliksysteem wat je kan vergelijken met dat van laminaat. Composieten tuinpalen bezitten een kern van metaal die ze net zo sterk, zo niet sterker, maken dan massief hout. Net als met alles is er ook in houtcomposiet veel kwaliteitsverschil. Wanneer je er bij aankoop op let dat het composiet CE gecertificeerd en TÜV gekeurd is, weet je zeker dat je er minimaal 15 jaar geen omkijken naar hebt.

inspiratiebrochures1.png

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide