Zoals elk jaar schrijft Buitenwarenhuis over terrastrends. Wat zijn populaire materialen voor een fraai terras? Binnen hout, composiet en sierbestrating leest u hier alles over. Voor 2015 voorzien wij een drietal interessante trends voor terrassen 

 

1. Meer natuurlijke materialen en kleuren
We gaan komend jaar weer meer echt hout zien in de tuin. Dat komt door innovaties zoals behandeld oud grijs hout. Dit zijn terrasplanken die eerst zijn geïmpregneerd voor een langere levensduur en daarna grijs geverfd. Zo heeft u in een mum van tijd een grijze vlonder, wat natuurlijk fraai afsteekt tegen uw groene beplanting. Dit heeft ook te maken met de trend dat veel mensen ‘klaar’ zijn met groen geïmpregneerd tuinhout. Alternatieven zoals grijs geïmpregneerd, onbehandeld lariks douglas en bruin geïmpregneerd zijn daardoor populair.

Dankzij uitvindingen als de Spyx vlonderbouten zijn geheel effen vlonderplanken zonder ribbels hot. Dit zijn namelijk stoere “schroeven” met een geheel stalen bolkop zonder schroefkop, die in glad geschaafde vlonderplanken worden gespijkerd. Semi-ribbels en ribbel terrasplanken zien we nog steeds, maar nemen af. Daarnaast zijn effen planken ook beter schoon te maken dan ribbelplanken en daar draait het dit jaar om: houdt uw planken vrij van vuil en alg om gladheid te voorkomen. Geheel effen vlonderplanken zien we vooral in hardhout 14,5 en zelfs 19 cm breed terug en in lariks douglas hout.

Binnen het segment composiet terrasplanken zien we dit jaar voor het eerst dat meer mensen kiezen voor massieve dekdelen in plaats van de open holkamer composiet vlonderplanken. Massieve vlonderplanken worden namelijk qua prijs steeds aantrekkelijker en hebben niet de nadelen van holkamerplanken zoals vocht in de planken bij vorst blijft een probleem. Het blijft binnen het composiet bovendien oppassen met Chinese B-merken, te herkennen aan het feit dat er geen garantie wordt gegeven of onbekende merknamen.

2. Lariks Douglas trend dendert door
De afgelopen jaren is de trend van lariks douglas al opgezet. Dit jaar is deze Europese naaldhoutsoort nog steeds populair om diverse redenen. Het hout is onbehandeld relatief duurzaam en onbehandeld past het in de tijd waarin we duurzaam bezig zijn. Lariks wordt qua prijs langzaam aan wel iets duurder, maar lang niet zo duur als hardhout wat gekoppeld is aan de stijgende dollar, waardoor hardhout (zoals Bankirai) import voor houtbedrijven fors duurder wordt.

De warme rose / rode kleur van Lariks Douglas zijn we gek op. Om deze kleur langer vast te houden adviseren wij om te behandelen met een kleurloze beits (bijvoorbeeld Maxrelease, die ook de duurzaamheid van lariks verlengt), doe dit wel tweemaal voor de optimale dekking. In 2015 zijn lariks douglas terrasplanken ook in glad geschaafd verkrijgbaar.

Uw terras combineren met een overkapping van lariks douglas hout is ook populair. Zo kunt u het buiten verblijven met enkele uurtjes verlengen en ziet u niet in de schadelijke zon. Naast overkappingen met plat dak nemen de kapschuur overkapping ook sterk toe. Deze hebben een hoge nok en geven daardoor een ruimtelijk gevoel. Bovenal hebben kapschuur terrasoverkappingen een stoer uiterlijk.

Bestrating groter en groter
Binnen sierbestrating zien we de trend dat terrassen gemaakt worden van steeds grotere tegels. De maten 60x60 cm in de kleuren grijs en antraciet zijn nu al populairder dan 50x50 cm. Zelfs de 100x100cm tegels zien we bij particulieren langzaam terug. Verder blijven de abbeystones (ook weer grijs en antraciet) populair als terrassteen.

Een trend waar we zeker bij stil moeten staan binnen het terrasbestrating segment zijn de keramisch tegels. Deze keramiektegels zijn gebakken en hebben alle voordelen van beton en natuursteen zonder dat ze de nadelen van deze beide steensoorten hebben. Daarbij zijn keramische tegels krasvrij en niet gevoelig voor alg en mos. De prijs van keramiektegels is nog redelijk pittig, eenmaal gezien wil men echter niet anders. Wie niet wil verlijmen op beton moet even opletten en de 4 cm dikte keramiek terrastegels kiezen.

Artikel door Buitenwarenhuis.nl

lijn brochure 1

Gratis woonboeken

Nog meer inspiratie opdoen? Vraag de onderstaande brochures gratis aan!

Goossens 2018
Superkeukens
Mijn Bad
Dik Geurts
Dru gashaarden
Henders & Hazel
Prominent
Design keukens
Design leuning
Xooon

 

Geslacht

 


Geboortedatum

 

Wonenonline nieuwsbrief
 Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief

 

 

Ook leuk om te lezen