Brandstof en het soort toestel zijn niet de enige afwegingen. Ook de beoogde plek is van belang: waar wordt de haard geïnstalleerd? De capaciteit van het stooktoestel moet passen bij de afmeting van de ruimte en bij de beoogde functie.

De ontwikkeling van nieuwe technieken en ontwerpen heeft niet stil gestaan. Tegenwoordig kan de haard overal in de ruimte worden geplaatst. Geïntegreerd in de wand, los in de ruimte of zelfs zwevend boven de vloer zijn een aantal van de mogelijkheden. Een superstrak resultaat bereik je met een inzethaard die naadloos in de wand wordt geïntegreerd. Heel anders wordt het effect met een vrijstaande of hangende haard. Omdat deze los in de ruimte worden geplaatst, nemen ze een prominente plaats in binnen het interieur.

Helemaal hot is de haard als ruimteverdeler. Denk aan een doorkijkhaard tussen de woonkamer en de keuken of eetkamer. Of tussen de badkamer en de slaapkamer, zodat je zowel vanuit het bad als vanuit het bed van hetzelfde vuurtje kunt genieten. Houd in ruimtes waar je doorgaans minder lang verblijft wel rekening met de regelbaarheid van het vuur. Voor slaap- en badkamers zijn haarden en kachels op gas en elektra een betere keuze dan hout. Een gashaard of elektrische kachel brandt immers in een oogwenk en kan met dezelfde snelheid worden gedoofd.

In Nederland worden de meeste haarden en kachels gebruikt als sfeerverwarmers en in het voor- en najaar om lekker bij te verwarmen, zonder de CV te hoeven inschakelen. Het is dus belangrijk om een toestel met niet teveel kilowatts te kiezen. Voor een huiskamer van 40m2 is een netto capaciteit van 5kW al snel voldoende. Bij een grotere woonkamer kunt u iets meer nemen. Een té grote capaciteit betekent dat u het haardvuur moet gaan temperen en dat er door onvolledige verbranding te veel schadelijke stoffen vrijkomen en er van de mooie vlammen niet veel meer overblijft. Bron: Uw haard. 

Met een paar eenvoudige voorzieningen kun je ook in ons klimaat 365 dagen per jaar van het buitenleven genieten. Benodigdheid één is een stoere buitenhaard. Voor de warmte uiteraard. Hoewel het handig is als je er ook op kunt koken en grillen.

Alles wat nodig is voor vier seizoenen buitenleven: beschutting tegen wind en regen, een fijne zitplek en een warmtebron, want echt zwoele zomeravonden komen in Nederland niet al te vaak voor. Met een buitenhaard wordt het aantal uren dat het buiten aangenaam toeven is, aanmerkelijk vergroot. Wat betreft stookmethoden staan de houtgestookte buitenhaarden nog altijd met stip op nummer één. Let op dat de rookuitstroom hoog genoeg is; je wilt natuurlijk niet in de rook zitten. En zijn buren dichtbij, kies dan voor een verrijdbaar exemplaar dat je naar gelang de windrichting kunt verplaatsen. Liever makkelijker? Kies een gasgestookt model. één druk op de knop volstaat om de haard te laten ontbranden. Er zijn ook al buitenhaarden op bio-ethanol gesignaleerd.

Complete buitenkeukens met alles er op en er aan zijn momenteel de trend, maar ook zonder kun je buiten koken en eten. Wat smeulende houtskooltjes zijn in feite alles wat nodig is. De beste buitenhaarden bieden sfeerverwarming en kooktoestel ineen. Voor de meeste houtgestookte haarden geldt dan ook dat ze met een rooster worden geleverd waarop je kunt grillen. Wat handigheid en geduld zijn wel vereist. Pas als de houtblokken alleen nog maar smeulen kan het roosterfeest beginnen. Er zijn uiteraard ook toestellen waarbij het accent helemaal op culinair genieten ligt. Denk aan de bekende gas- en houtskoolbarbecue en aan de pizzasteenoven. De binnenkant van laatstgenoemde oven is bekleed met chamottestenen die de warmte langdurig vasthouden. Tijdens de verwarming van de oven ontstaat waterdamp, die gedurende het bakproces weer wordt afgegeven aan het product. Dat zorgt voor die heel speciale smaak en een krokante korst. Door de hoge temperatuur is de steenoven ideaal voor het bakken van pizzas, maar je kunt er ook brood in bakken of vlees in braden. Authentiek en ambachtelijk dankzij een knappend houtvuurtje. Eet smakelijk!

Is de keuze voor de brandstof gemaakt, dan wordt het tijd om het stooktoestel te kiezen. Er zijn in principe drie mogelijkheden: een klassieke open haard, een kachel en een inbouwhaard. Alle drie varianten zijn er in een keur aan stijlen en maten.

Open haard
De klassieke open haard is zoals de naam al aangeeft, niet voorzien van een glasruit maar heeft een volledig open front. Een open haard kan zowel een houthaard zijn als een gastoestel. Deze haarden zijn mooi voor de sfeer maar hebben een lager rendement dan een gesloten toestel. Het merendeel van de warmte verdwijnt via de schoorsteen naar buiten. Aan het rookgasafvoerkanaal worden bovendien fikse eisen gesteld.

Kachel
Hout- of gasgestookte kachels zijn er in vele afmetingen en designs. Mooi maar ook lekker warm omdat de efficiency kan oplopen tot ruim 70%. Het allerzuinigst zijn de zogenaamde speksteenkachels. Die geven namelijk nog uren warmte af nadat het vuur is gedoofd. Wel duurt het uiteraard even voordat het speksteen is opgewarmd. Het voordeel van vrijstaande of vrijhangende toestellen is dat ze gemakkelijker te plaatsen zijn dan inbouwapparaten. Ook hier is een rookgasafvoerkanaal nodig. Er zijn ook vrijstaande gasgestookte toestellen die concentrisch kunnen worden aangesloten. Aansluiten via de buitenmuur bespaart breekwerk en kosten.

Inbouwhaard
Als derde mogelijkheid is er de inbouwhaard op hout of gas. Deze zijn er in een keur aan stijlen en formaten, zowel strak in een wand geplaatst als in combinatie met een natuurstenen sierschouw. Met name de langgerekte modellen zijn momenteel en vogue. Het vuur brandt achter thermisch glas en dat zorgt voor het hogere rendement. Moeite met kiezen? Neem dan een zogenaamde liftdeurhaard die sfeer met een hoog rendement combineert. De haard biedt twee opties: open vuur of veilig achter glas. Bij een geopende deur daalt het rendement wel sterk. Wie al een open haard heeft maar meer rendement wenst, kan een inzethaard overwegen. Ze zijn er in een gas- en houtgestookte variant. Bij gasgestookte inbouwhaarden is er ook een ruime keuze uit haarden die direct via de buitenmuur (concentrisch) kunnen worden aangesloten.

Bron: Uw haard. 

Voor het kiezen van de juiste kachel of haard en het plaatsen daarvan is vakkennis een vereiste. Let dus op de kwaliteitskeurmerken. Zowel gas- als houttoestellen moeten voldoen aan de vereiste CE-richtlijnen en dus voorzien zien van een CE-keurmerk. TNO-Keur is een keurmerk voor rookkanalen waarbij vooral op de technische aspecten van het kanaal wordt gelet. KOMO-Keur is een kwaliteitsverklaring voor rookkanalen van de Stichting Bouw Kwaliteit. Rookkanalen met een KOMO-keur voldoen aan de eisen uit het Bouwbesluit en zijn dus 100% veilig. Vooropgesteld dat ze goed zijn geplaatst en gemonteerd.

Wat de bedrijven betreft: in Nederland zijn circa honderd specialisten aangesloten bij het Sfeerverwarmingsgilde (SVG). SVG-leden hebben de mogelijkheid tot het volgen van opleidingen op hun vakgebied en zijn goed op de hoogte van de laatste innovaties en trends. Bovendien hebben SVG-leden een geschillenprocedure. Voor nog meer zekerheid heeft de branchevereniging een officiële erkenningsregeling voor installateurs van sfeerverwarming in het leven geroepen. Aan het predikaat Erkend Installateur van Stichting EVIS kunnen de betere installateurs worden herkend. Meer weten? Kijk op www.stichting-evis.nl. Onderhoud is uiteraard ook van belang. Kies bij voorkeur een schoorsteenveger die is aangesloten bij de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond (ASPB). Deze organisatie heeft onder meer een geschillenregeling voor consumenten (www.aspb.nl).

Bron: Uw haard.