Volgens beweringen van sommigen wordt de enige échte haard op hout gestookt. De geur en aanblik van een knapperend houtvuur zijn dan ook uniek. Maar een goed houtvuur stoken is een ware kunst. Het begint met de keuze voor het juiste hout. Want niet alle houtsoorten kunt u zomaar in de haard branden (zie het kader links van deze pagina). Vaak kiest men hardhout omdat het mooiere vlammen geeft en na verloop van de tijd lekker gloeit. Maar ook lichtere houtsoorten kunnen prima wegbranden, alleen moet u de haard dan vaker bijvullen. Gebruik in ieder geval nooit geverfd hout. Bij de verbranding daarvan komen stoffen vrij die schadelijk zijn voor uw gezondheid en het milieu. Hetzelfde geldt natuurlijk voor materialen als plastic of textiel. Nog belangrijker dan de houtsoort is droogte van het hout. Vochtig hout is niet bevorderlijk voor het vuur. Goed brandhout moet anderhalf tot twee jaar gedroogd zijn. Wilt u zeker weten dat het brandhout kurkdroog is? Leg de blokken dan één tot twee dagen voor het branden binnen, in de buurt van de haard.

Nostalgische haarden sierden honderden jaren geleden al de huiskamers en worden ook nu nog gezien als het toppunt van elegantie en romantiek. Het zijn met recht klassiekers te noemen! Haarden die de tand des tijds hebben doorstaan en die overlopen van romantiek. In UW haard onderscheiden we drie categorieën nostalgische haarden: de klassieke, Engelse en de antieke haard. Een nostalgische haard geeft net als een klassieke kast of stoel, sfeer aan uw huiskamer. Bij een nostalgische haard denkt u natuurlijk meteen aan een knapperend haardvuur. Vroeger waren er immers weinig andere mogelijkheden. Wie nu voor nostalgie kiest, hoeft gebruiksgemak niet bij voorbaat uit te sluiten. Tegenwoordig kan een nostalgische haard bijvoorbeeld op gas gestookt worden. Zo heeft u gemak en nostalgie ineen.

Klassieke haard: sober en symmetrisch
De klassieke haard siert herenhuizen die rond 1900 zijn gebouwd. Typerend is het open vuur met een symmetrisch vormgegeven schouw. In de jaren zeventig werden deze oude schouwen nog volop gesloopt (tegelijk met de en-suite deuren). Vandaag de dag worden huis en haard juist weer zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat teruggebracht. De sobere, symmetrische omlijsting valt op door zijn eenvoud: geen robuuste ornamenten, houten bewerking of gietijzeren elementen.

De klassieke haard is gemaakt uit natuursteen: marmer en kalksteen zijn de meest gebruikte soorten. Meestal is het een opmaat-schouw die feilloos integreert in het interieur van het huis. Ook kan een schouw onderdeel uitmaken van een compleet wandmeubel, vaak inclusief boekenkast. Om de haard helemaal terug te brengen in oude stijl, wordt het metselwerk - de ombouw - behandeld met bordeauxrood behang. Deze stijl is ook heel goed te combineren met een elektrische inzethaard.

Engelse haard: Britse klasse
De Engelse stijl kenmerkt zich door de houten, handgemaakte omlijsting. Het hout is gefreesd en bewerkt met de fijnste motieven. Naast de houten exemplaren bestaan er ook gietijzeren varianten, maar deze zijn vrij zeldzaam.

De Engelse haard wordt helemaal afgemaakt door het binnenwerk te betegelen met handbeschilderde tegeltjes. Engelse inbouwhaarden genieten veel populariteit bij mensen die houden van een landelijk interieur. Bovendien zijn ze over het algemeen kleiner van formaat dan de klassieke en antieke schouwen en daardoor geliefd bij degenen die wat minder ruim behuisd zijn.

Antieke haard: Barok of Bourgondisch
Onder de noemer nostalgisch, scharen we eveneens authentieke haarden uit de tijd van Lodewijk XIV: buitenissig versierde, pompeuze exemplaren - alsook de meer robuuste, landelijke haarden die passen bij een Bourgondische levenswijze. Veel antieke haarden die in Nederland via handelaren te verkrijgen zijn, komen uit chique Franse herenhuizen. Maar, ook uit ons eigen land zijn bijzondere exemplaren afkomstig. Bijvoorbeeld de oude Friese smidskachels: de vorm is rondachtig ovaal of juist vierkant en strak, uitgevoerd in koper of in gekleurd email.

Klassieke schouw
Wie kiest voor een klassieke open haard, ziet daar direct een rijkelijk geornamenteerde schouw bij. Zon opvallende schouw is uiteraard een blikvanger en geldt als een volwaardig meubelstuk, ook wanneer het vuur niet aan is. Een sobere omlijsting echter, eentje die in het interieur wordt geïntegreerd, maakt dat de nadruk op het vuur komt te liggen en niet op de schouw zelf.

Trend
De traditionele inbouwhaard, maar dan eentje met een vuurplaats waarbij de houtblokken direct op de vloer zijn geplaatst. Voor een gegarandeerd stoere uitstraling!

Meer mogelijkheden
De steeds moderner wordende technieken maken nagenoeg elke ruimte in huis geschikt voor een haard. Heeft u wel eens gedacht aan meerdere haarden in huis? Niet alleen in de woonkamer, maar ook in de keuken en in de hal. Uiteraard moet iedere haard wel tot zijn recht kunnen komen. Voldoende ruimte is dus essentieel.

Bron: Uw haard.

Het rookkanaal is niet voor een gat te vangen: het zorgt ervoor dat het vuur goed brandt en voert de schadelijke rookgassen af. Denk dus niet te luchtig over het rookkanaal.

Kopje koffie, schoorsteenveger?
Laat uw schoorsteen minstens één keer per jaar vegen - bij veel stoken twee keer per jaar - door een erkende schoorsteenveger. Dit zorgt voor betere trek en een kleinere kans op schoorsteenbranden. In sommige polissen van brandverzekeringen is dit zelfs als verplichting opgenomen! Nederland kent geen jaarlijkse veegplicht, Duitsland, Zwitserland en de Scandinavische landen wel. Het beroep van schoorsteenvegers is in Nederland ook niet beschermd. Hierdoor is het mogelijk dat malafide figuren hun diensten aanbieden. Goede schoorsteenvegers herkent u aan hun lidmaatschap van ASPD, de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond.

Rookgassen zijn ongezond en moeten zo snel mogelijk worden afgevoerd. Daar zorgt het rookkanaal voor. Een schoorsteen die niet voldoet aan alle eisen is dan ook een gevaar voor uw gezondheid. Welk rookkanaal voor u het best is, hangt af van de haard die u gaat stoken. De haardopening bepaalt namelijk de diameter van het rookkanaal. Indien de afmeting niet precies juist is, zal de kachel of haard niet optimaal werken. Bij een te grote diameter trekt de schoorsteen onvoldoende, waardoor rookgassen te traag stijgen en er te veel aanslag in de schoorsteen komt. Is de diameter te klein, dan stijgen de rookgassen te snel, wat weer te veel weerstand geeft vlak boven het rookkanaal; door de ophoping van de gassen kunnen ze terug de kamer instromen met alle gevolgen van dien.

Denk aan de buren
Een rookkanaal moet vooral goed trekken. Dat wil zeggen voldoende zuurstof aanvoeren en even goed rookgassen afvoeren. Met een goede trek zal een haard of kachel optimaal branden. Om het wat gecompliceerder te maken, zijn er verschillende soorten trek. Thermische trek wordt veroorzaak door het feit dat warme lucht lichter is dan koude. Warme rookgassen, afkomstig uit de haard of kachel, stijgen dan ook op. Natuurlijke trek komt door het drukverschil dat optreedt door hoogteverschil tussen de haard in de woonkamer en de uitmonding van het rookkanaal. Volgens het Bouwbesluit en de Gasvoorschriften (GAVO) moeten de rookgaskanalen minimaal vijftig centimeter boven de nok van het dak uitsteken. Is de uitmonding lager geplaatst, dan kunnen de rookgassen terug de pijp instromen als de wind in het kanaal blaast. Ook moet een rookkanaal voldoende lang zijn (minstens vier meter) en niet te veel bochten hebben. Anders koelen de rookgassen te veel af en laten ze teer of roet achter in het rookkanaal. Na verloop van tijd kan dit uitmonden in een schoorsteenbrand. Is een bocht onvermijdelijk, dan mag de hoek niet scherper zijn dan 45 graden en moet het kanaal daarvoor gekeurd zijn. Een ander punt om rekening mee te houden: de buren. Om te voorkomen dat zij uitgerookt worden, moet er een gepaste afstand zijn tussen de uitmonding van uw schoorsteen en openslaande ramen en deuren.

Verstand van zaken
Voordat het rookkanaal door het dak gaat, moet een aardige waslijst aan eisen worden afgevinkt. De hulp van een vakman is daarbij geen overbodige luxe. Hij kan uw veiligheid waarborgen en adviseren over verschillende rookkanalen en de meeste ideale routing naar boven. Een erkende vakman is op de hoogte van de geldende (veiligheids)normen en voorschriften. Zo weet hij (of zij) dat de reglementaire afstand tussen de binnenwand van de buis en brandbaar materiaal minstens zestien centimeter moet bedragen. En dat het rookkanaal van een onbrandbare bekleding moet zijn voorzien. Ook worden tal van eisen gesteld aan de bevestiging van het kanaal. De vloerplaat wordt onder aan het rookkanaal geplaatst en kan tien meter leiding dragen tot diameter driehonderd. Muurbeugels worden buiten om de paar meter bevestigd; binnen zitten de beugels dichter bij elkaar. De onderlinge afstanden kunnen variëren per merk.

Vraag een vakman
Ga liever niet doe-het-zelven bij de aanleg van een rookkanaal. Laat het over aan een erkende vakman, die over de nodige kennis en het juiste materiaal beschikt om uw haard van een passende schoorsteen te voorzien. Als u denkt de klus toch zelf te kunnen klaren, dan is een gedegen voorbereiding op zijn plaats. Voorzie uw rookkanaal van een regenkap. Zo voorkomt u dat de schoorsteen van binnenuit verweert door regenwater en dat vogels hem ontdekken als een comfortabele plaats om te nestelen. Regenwater kan vervelende gevolgen hebben voor de schoorsteenbezitter. Vooral oudere huizen zijn gevoelig voor vochtplekken op plafond en muren. Is de schoorsteen gescheurd of zijn de bakstenen poreus geworden, dan kan er een flexibele pijp in het rookkanaal geïnstalleerd worden. Dit is opnieuw een klus voor de vakman. Ook het repareren van een beschadigde loodslab bij de dakdoorvoer - de strook geplet lood die in een horizontale voeg in de schoorsteen is bevestigd - is vaak een taak voor de specialist. Zijn alleen de voegen van het metstelwerk door verwering aangetast, of is slechts de mortellaag boven de schoorsteen gescheurd? Dan kunnen handige klussers het karwei zelf klaren.

Het juiste materiaal
Een goed kanaal is bestand tegen temperatuurstoten. Rookkanalen kunnen gemaakt zijn van aluminium, gegalvaniseerd staal, roestvrij staal, keramische elementen zoals gebakken klei, of metselwerk (in oude huizen). Een losstaande haard in de woonkamer mag een enkelwandige pijp hebben tot het betonnen plafond. Gesloten gasgestookte haarden worden uitgevoerd met een dubbelwandige RVS pijp. De buitenpijp zorgt voor de aanvoer van lucht en de binnenpijp transporteert rookgassen naar buiten. Er bestaat een grote variëteit aan rookkanalen. De keuze van het juiste kanaal hangt af van het type apparaat dat u gaat aanschaffen. Bij gesloten gastoestellen zijn bijvoorbeeld heel ander rookkanalen nodig dan bij een houtgestookt toestel. De prijsverschillen tussen de diverse kanalen zijn ook zeer groot. Informeer goed alvorens u tot aankoop overgaat.

Isoleer
Een gladde binnenwand van het rookkanaal is bevorderlijk voor de trek, want de rookgassen ondervinden dan weinig weerstand in het rookkanaal. Bovendien blijft een gladde binnenkant beter schoon. Daarnaast is de juiste isolatie van het rookkanaal essentieel om brandgevaar te voorkomen. De gassen die door het rookkanaal naar buiten moeten, kunnen bij normaal stoken oplopen tot wel 400?C. Voor de thermische trek is het van belang dat de rookgassen tot aan de uitmonding toe zo heet mogelijk blijven. Goede isolatie van het rookkanaal zorgt dat de binnenwand van het rookkanaal snel warm wordt en dat ook blijft. Dus zelfs als de haard even wat minder fel brandt, blijft de trek voldoende.

Loeiende schoorsteen
Is het vuur naar volle tevredenheid ontstoken, houdt dan altijd een oogje in het zeil terwijl u van de haard geniet. Hoort u opeens een loeiend geluid in de schoorsteen, dan kan er een schoorsteenbrand zijn. Raak niet in paniek. Sluit direct de schoorsteenklep en doof het vuur in de haard met droog zand of keukenzout. Gebruik nooit water, want dat zorgt voor gevaarlijke spatten en een grotere rookontwikkeling. Waarschuw bij twijfel de brandweer. Na een brand moet de schoorsteen altijd worden geveegd en gecheckt. Gelukkig kunt u de kans op een schoorsteenbrand eenvoudig verkleinen. Laat uw schoorsteen gewoon elk jaar vegen en de haard controleren door een erkende vakman.

Voorkom verkleuring
Bij het stoken van een haard of kachel stroomt afgekoelde lucht langzaam over de vloer naar de haard. In het convectiesysteem van de haard of kachel wordt lucht verwarmd, waardoor een snel opstijgende warme luchtkolom ontstaat, die zich door de ruimte verspreidt. In deze lucht zitten altijd stof en andere vervuilende deeltjes, die zich afzetten op koude en vooral vochtige vlakken. Het gevolg: witte of lichtgekleurde muren en plafonds worden na verloop van tijd grauw en gelig. Vooral nieuwbouwwoningen die nog niet helemaal droog zijn, zijn hier gevoelig voor.

Het Sfeerverwarmingsgilde heeft een aantal tips voor u, die het ontstaan van verkleuringen grotendeels kunnen voorkomen.

Koude winterdagen en frisse zomeravonden worden behaaglijk en gezellig met een Jena haardkachel. Deze nieuwe kachel van fabrikant Hase biedt meer dan een tijdloos design en instant warmte en geborgenheid. In het bovenste vak kunnen gerechten en dranken warm gehouden worden. Met de optioneel verkrijgbare bakladedeur wordt dit vak getransformeerd tot een goed werkende oven voor het bakken van de heerlijkste gerechten. Ook heel praktisch: onder de verbrandingskamer is ruimte voor het opbergen van de houtvoorraad. Zo biedt Jena meer dan sfeer en behaaglijkheid in de woning.

Jena heeft een tijdloos, evenwichtig design en heeft alles in zich om een nieuwe designklassieker te worden. De kachel past harmonieus in verschillende woonstijlen. Met een keuze uit verschillende materialen en kleuren biedt Jena altijd een uitvoering met een sfeer naar wens. De uitvoering in speksteen is heel bijzonder dankzij de fluweelzachte, gladde oppervlakken en de zacht afgeronde kanten. Dankzij de subtiele kleurnuances en structuren van dit natuurlijke materiaal heeft elke speksteenkachel een onmiskenbaar eigen karakter. Wie de voorkeur geeft aan de variant in keramiek, heeft de keuze uit dertien schitterende glazuurkleuren. Alle keramische tegels worden zorgvuldig vervaardigd in het eigen atelier van Hase en vallen op door de levendige oppervlakken en het spannende kleurenspel.

kSchoon en eenvoudig te bedienen
De kachels van Hase overtuigen door de zorgvuldige afwerking, de hoge functionaliteit en het dito warmterendement in combinatie met de milieuvriendelijke eigenschappen. Jena is hiervan een stijlvol voorbeeld. Door middel van twee regelaars aan de zijkant van de kachel zijn de bovenste en de onderste luchttoevoer exact te regelen voor een vlammenspel naar wens. Een deel van de luchtstroom wordt langs het raam van de verbrandingskamer gevoerd. Dit biedt als belangrijk voordeel dat het raam schoon en helder blijft. Ook het verwijderen van de verbrandingsas is uiterst eenvoudig. De lichte asbak kan met een deksel worden afgesloten en met één hand gemakkelijk en zonder knoeien worden geleegd.

Rendement en duurzaamheid
Een Hase-kachel kenmerkt zich door een compromisloze keuze voor kwaliteit en rendement. Zo zorgt de dubbelwandige staalconstructie voor een gelijkmatige warmteafgifte. De thermoplaten aan de binnenkant van de kachel zijn in eigen huis geproduceerd en onderscheiden zich door een bijzondere duurzaamheid. Die hoge kwaliteit vertaalt zich in de garantie. Hase biedt vijf jaar werkingsgarantie, tien jaar bijkoopgarantie voor de keramische delen van de kachel en ook een langlopende bijkoopgarantie voor onderdelen die aan slijtage onderhevig zijn.

De haardkachel Jena is 115,5 cm hoog, 54 cm breed en 49,5 cm diep. Hij weegt 204 kg in de keramische en 248 kg in de speksteenuitvoering. Met een warmtevermogen van 3 tot 6,5 kW is de Jena ideaal voor ruimten met een gemiddelde warmtebehoefte.


 • Berk: loofboom met zacht hout. Brandt snel en helder. De schors en twijgen zijn goed aanmaakmateriaal.

 • Beuk: aanbevolen brandhout. Geeft een grote, regelmatige vlam en levert lekker veel warmte.

 • Den: het dennenhout levert veel warmte, maar brandt snel en geeft knetterende vonken. De hars vervuilt de schoorsteen. Liever niet gebruiken.

 • Eik: uitstekend brandhout. Deze harde houtsoort geeft een bestendig vuur en vormt prima as.

 • Es: ook in vochtige toestand brandt dit hout goed en het ruikt lekker bovendien.

 • Esdoorn: brandt goed, maar snel. Niet geschikt voor het aanmaken van vuur. Verspreidt een scherpe geur. • Hulst: voldoet goed.

 • Iep: brandt alleen in droge toestand. Slecht aanmaakmateriaal.

 • Kastanje: mits kurkdroog levert het goede hitte. Anders is het ongeschikt.

 • Lariks: gevaarlijk vanwege de vonkvorming. Liever niet gebruiken.

 • Linde: moet goed droog zijn en is het best te gebruiken met andere houtsoorten.

 • Meidoorn: vooral geschikt als aanmaakmateriaal.

 • Populier: brandt alleen als het gortdroog is en verspreidt een gemene stank.


Verwerkt u het hout zelf tot haardhout, gebruik dan een kloofbijl om de stammetjes in vieren te splitsen. Een handbijl is ideaal om kleine takjes van het hout te scheiden. Gebruik verder een houten hakblok om te zorgen dat de bijl scherp blijft. Kijk voordat u begint of de kop wel goed aan de steel vastzit en stop met hakken zodra u vermoeid bent.

Bron: Uw haard. Vraag hier gratis haardenbrochures aan.

Stor is authentiek. Een moderne houthaard geïnspireerd op de industriële bouwstijl van rond 1900. De vorm, de afgeronde achterzijde met geklonken lamellen, het dikke staal en de uitgekiende verbrandingstechniek, zijn de geslaagde synthese tussen geschiedenis en heden. Door de grote branderkamer en draaiconstructie, geeft de krachtige Stor flinke stralings- en convectiewarmte.

Het stoere karakter van de haard wordt nog eens extra geaccentueerd door de stevige deur. De olijfhouten greep op deze haard is uniek doordat hij is vervaardigd van hout uit de tuin van Harrie Leenders, van zijn huis in Italië.

De Stor kan vrij in de ruimte worden geplaatst, en kan 2 x 60° draaien. Vanzelfsprekend voldoet Stor aan alle (milieu)technische eisen en normen die momenteel gelden voor houtkachels.

Stor wordt uitgevoerd in zwart.

Kwaliteit, design en gebruiksgemak kenmerken de omvangrijke collectie, die sinds kort is uitgebreid met de Mini S-FDh-4S van het Duitse Spartherm. Een strak vormgegeven doorkijkhaard, waarmee u dubbel kunt genieten van sfeer, warmte en stijl.

Thuis in elk interieur
Spartherm houtgestookte haarden zijn al jaren een begrip. Sinds 2007 distribueert DRU deze sfeermakers in Nederland, België en het Verenigd Koninkrijk. Bijzonder aan de hoogwaardige, eenvoudig te plaatsen en gemakkelijk te bedienen haarden is de innovatieve en soepel lopende liftdeur. Deze deur sluit perfect af, is eenvoudig te reinigen en staat garant voor een optimaal vuurbeeld. Maar ook het strakke design, de schone verbranding en hoogwaardige materialen zorgen ervoor dat een Spartherm haard zich thuis voelt in elk interieur.

Karaktervolle doorkijkhaard
Met de Spartherm Mini S-FDh-4S doorkijkhaard geeft u op bijzondere wijze stijl en karakter aan uw interieur. Creëer sfeervolle hoekjes in uw woonkamer en geniet aan beide kanten van de haard van een authentiek vlammenspel en behaaglijke warmte. Het compacte formaat van de haard zorgt ervoor dat hij vrijwel in elke woning moeiteloos te plaatsen is. Speel met ruimte en geniet dubbel van een prachtig, veilig en sfeervol vlammenspel in elk jaargetijde.

BARBAS kondigt een reeks nieuwe houthaarden aan: de Universal-5 en Cuatro-2 serie. Deze toestellen zorgen er niet alleen voor dat u er deze winter lekker warm bij zit, maar ook dat u op de kleintjes let. De nieuwe inzet- en inbouw houthaarden van BARBAS verlagen de energiekosten aanzienlijk en zijn bovendien gunstig voor het milieu.

De nieuwe modellen uit de Universal-5 en Cuatro-2 serie passen zowel qua afmeting als qua ontwerp in elk interieur, ongeacht of deze een klassieke of moderne indeling heeft. Door uitsluitend gebruik te maken van kwalitatief hoogwaardige materialen biedt BARBAS solide producten. Dit bewijst het merk al jaren. Zo zorgt bijvoorbeeld het interieur van de haarden standaard voorzien van een grijze coating - voor een hoge isolatie- en een hoge esthetische waarde.

Met deze nieuwe houthaarden spelen wij niet alleen in op de wens naar een moderner design, ook op de groeiende vraag naar hoger rendement, zegt Robert de Louwere, Managing Director bij BARBAS. Door het huidige economische klimaat zijn steeds meer mensen op zoek naar een manier om kosten te besparen. Een houthaard kan de energierekening aanzienlijk omlaag brengen. De stookkosten zijn namelijk niet afhankelijk van stijgende gas- en aardolieprijzen. Met een rendement van 78% wordt de aangevoerde brandstof bovendien maximaal omgezet in nuttige warmte.

Cuatro-2 serie
De nieuwe Cuatro-2 serie van BARBAS bestaat uit een drietal modellen: de Cuatro-2 60, 70 en 80. Drie identieke producten die enkel qua afmetingen van elkaar verschillen. De haarden zijn zowel als inbouw- en als inzetmodel toe te passen. Als inzethaard zijn de haarden, zonder enig hak- of breekwerk, perfect toepasbaar in een bestaande vuuropening. Als inbouwhaard kunnen de haarden praktisch overal worden geplaatst en ingebouwd. Optioneel is de Cuatro-2 uit te rusten met een krachtige ventilator en een convectieset. Beiden zorgen voor een snellere en meer gelijkmatige verdeling van de warmte.

De Cuatro-2 kan tevens als een gesloten verbrandingssysteem worden ingebouwd. Hierbij betrekt de haard de zuurstof die nodig is voor de verbranding van buiten de opstellingsruimte. Ideaal voor mechanisch geventileerde, (nieuwbouw)woningen.

Universal-5 serie
BARBAS kondigt maar liefst zes nieuwe modellen aan in de Universal-5 serie, te weten de Universal-5 60, 65, 70, 75, 80 en 85. Nieuwe hout inzethaarden die de Unilux en Universal serie in het Barbas assortiment zullen vervangen. De modellen zijn als het ware in een nieuw jasje gestoken. Hierbij is extra aandacht besteed aan een strakker en eigentijds design. Doordat de afmetingen van de haarden uit de Universal-5 serie perfect aansluiten op de afmetingen van bestaande situaties, zoals bestaande openhaarden, kunnen de haarden gemakkelijk zonder hak- of breekwerk in een bestaande vuuropening worden geplaatst. De haard is zowel met als zonder kader in te bouwen, afhankelijk van de wensen.

Optioneel is de Universal-5 uit te rusten met twee 42Volt ventilatoren en een convectieset. Wederom zorgen beiden voor een snellere en meer gelijkmatige verdeling van de warmte. De ventilatoren bevinden zich achter het klepje, aan de onderzijde van de deur. Dit in tegenstelling tot de Cuatro-2 modellen, waarbij de optionele ventilator onder de haard wordt bevestigd. Juist dit verschil maakt van de Universal-5 een inzethaard en van de Cuatro-2, wanneer uitgerust met ventilator, een inbouwhaard.

Emissiewaarde
In ouderwetse houtkachels werden soms CO2-emissiewaardes van 4 tot 17,6 procent genoteerd. Vandaag de dag bepalen de wettelijke normen in Europese landen een maximum van 0,4 tot 0,5 procent CO2-uitstoot. Alle modellen uit de Cuatro-2 en Universal-5 serie bieden een hoog rendement van maar liefst 78 procent i.c.m. zeer lage emissiewaarden van minder dan 25 procent van de toegestane norm. Hiermee voldoen de nieuwste haarden aan de huidige en toekomstige strenge regelgevingen omtrent uitstoot en energie en zijn de houtkachels van BARBAS niet alleen gunstig voor de portemonnee maar ook voor het milieu.

Voor echte haardliefhebbers gaat er niets boven een ouderwets knisperend houtvuur. Nadeel van een echte openhaard was altijd het lage rendement. Verreweg de meeste warmte ging letterlijk in rook op. Met de ingenieuze nieuwe houtkachels is dat probleem verdwenen. Sfeer is nu ook nog eens heel voordelig!

Een houtkachel is een afsluitbaar stooktoestel dat los geplaatst kan worden, maar wel aangesloten moet worden op een rookkanaal. De techniek van houtkachels heeft de laatste jaren een grote ontwikkeling doorgemaakt. Door allerlei technische snufjes is het rendement gestegen, soms tot wel 80 procent. Bovendien is de uitstoot sterk teruggedrongen. Dat is dus goed nieuws voor uw portemonnee en voor het milieu. En de sfeer is er niet minder om. Veel houtkachels zijn voorzien van grote panoramische ruiten, zodat u optimaal van het vlammenspel kunt genieten. Bovendien kunt u bij de meeste toestellen de ruiten ook open zetten. Zo hebt u een gezellige open haard op momenten dat u dat wenst.

Nog meer voordeel
In sommige gevallen is het mogelijk om een houtkachel aan te sluiten op uw centrale verwarming. Dit kan u extra energiebesparing opleveren. Het behoort ook tot de mogelijkheden om een deel van de warme lucht naar een aangrenzend vertrek te sturen. Dit zijn allemaal nieuwe technieken om het optimale resultaat uit uw houthaard te halen.

Een houtgestookte haard staat garant voor een maximum aan sfeer. Niet voor niets natuurlijk: hout is de oervorm van alle brandstoffen. Het roept een sluimerend jagersinstinct in ons wakker: niets is leuker dan houtblokken verzamelen, kloven, een voorraadje aanleggen en vervolgens stoken. Niets werkt bovendien rustgevender dan de kruidige geur en het karakteristieke geknetter van smeulende en brandende blokken.

Maar hout als brandstof heeft ook nadelen. Het vergt voorbereiding. Om te beginnen moet het hout goed droog zijn voordat kan worden gestookt. Vers gekapt, gekloofd hout heeft ongeveer een jaar droogtijd nodig.

Een droge opslagruimte is dus een must. Het stoken van een houtvuurtje is handwerk dat aandacht en behendigheid vraagt. Een houtvuur kan niet even snel worden gedoofd. Voor een houtgestookte kachel of haard is bovendien altijd een rookkanaal nodig dat uitmondt boven de nok van het dak en dat rookkanaal moet minimaal een keer per jaar worden geveegd. Kijk voor meer tips over rookkanalen en veilig stoken verderop in dit nummer.

Bron: Uw haard.

De houthaard is aan een opmars bezig. En dat is niet zo vreemd. Door allerlei technische ontwikkelingen hebben houthaarden en houtkachels tegenwoordig een zeer hoog rendement. Bovendien kunt u met een houthaard flink op uw stookkosten besparen. En dat is juist in deze tijd natuurlijk erg interessant.

De houthaard heeft een aantal voordelen, voor uzelf en voor het milieu. We belichten eerst maar eens uw eigen voordeel. Met een houthaard kun u uw energierekening namelijk behoorlijk omlaag brengen.Dat voordeel kunt u vooral in het voor- en naseizoen behalen, zegt Roel van Maaren, van de Stichting Nederlandse Haard- en Kachelbranche (NHK). In de lente en de herfst is het vaak niet nodig om het hele huis te verwarmen. Met een houthaard kunt u gemakkelijk lokaal verwarmen, bijvoorbeeld alleen de woonkamer als u daar leest of televisie kijkt. Maar het grootste voordeel van de houthaard is misschien wel dat u niet afhankelijk bent van de stijgende gas- en aardolieprijzen. Begin dit jaar zijn de brandstofprijzen door de Nederlandse Overheid weer fors verhoogd. De verwachting is dat fossiele brandstof in de loop der jaren alleen maar duurder wordt. Misschien dat door de economische teruggang de vraag iets kleiner wordt, maar dat zal zich weer herstellen. En feit blijft: de hoeveelheid gas en olie wordt alleen maar kleiner. Er komt immers niets meer bij.

CO-2 neutraal
Hout is een hernieuwbare brandstof. Bomen die nu worden aangepland kunnen over tien, twintig jaar weer worden gebruikt. Dat is niet alleen gunstig voor uw portemonnee, maar ook voor het milieu. Hout is namelijk CO-2 neutraal. Van Maaren: Het is een term die je veel hoort de laatste tijd. Het wil zeggen dat er door de verbranding geen extra koolstofdioxide, CO-2 dus, in de atmosfeer komt. Als je hout verbrandt, komt er C0-2 vrij. Maar die vrijgekomen CO-2 wordt door bomen weer gebruikt om te groeien. Zij zetten via hun bladeren koolstof om in zuurstof. De bomen die worden aangepland zuiveren dus op natuurlijke wijze de CO-2 die door verbranding wordt uitgestoten. En zo draag je met een houtkachel of houthaard dus bij aan een beter milieu en ben je ook nog eens minder afhankelijk van aardgas.

Knisperend houtvuur
De techniek van de houtkachel heeft de afgelopen decennia een grote ontwikkeling door gemaakt. Vroeger was het nadeel van een houtkachel dat de kachel een laag rendement had. Maar dat probleem is door de technische vernieuwingen helemaal verholpen. Van Maaren: Houtkachels halen tegenwoordig met gemak een rendement van 80 a 85 procent. Maar door al deze voordelen zou je bijna vergeten dat veel mensen nog altijd een haardkachel aanschaffen uit nostalgie. Voor echte haardliefhebbers gaat er niets boven een authentiek knisperend houtvuur. En die sfeer die krijg je er helemaal gratis bij!

Van klassiek tot superstrak
Door de stijging van de populariteit is ook de variëteit in modellen sterk toegenomen. De oude, vertrouwde houtkachel of houthaard met beperkt zicht op het vuur heeft plaats gemaakt voor toestellen met veel glas waardoor het zicht op het vuur enorm is toegenomen. De uitvoeringen van deze toestellen zijn er van klassiek tot superstrak. Langzamerhand wordt het idee dat een haard in de kamer ingebouwd zou moeten zijn steeds meer losgelaten. En hierdoor neemt het aantal haardvarianten flink toe. Voor wie de ruimte ervoor heeft, is de centrale haard bijvoorbeeld een optie. Deze haard wordt niet in de muur, maar middenin de kamer geplaatst. En omdat deze haard aan alle kanten van glas is voorzien, heeft u dus altijd uitstekend zicht op het vuur. Hiermee maakt u de haard letterlijk de blikvanger van uw interieur. Een ander voorbeeld is de tunnelhaard, ook wel doorkijkhaard genoemd. Deze wordt geplaatst in een scheidingswand, zodat u warmte en sfeer in twee vertrekken tegelijk heeft.

Nog meer voordeel
Tot slot: nog één voordeel. In sommige gevallen is het mogelijk om een houtkachel aan te sluiten op uw centrale verwarming. Dit kan u extra energiebesparing opleveren. Het behoort ook tot de mogelijkheden om een deel van de warme lucht naar een aangrenzend vertrek te sturen. Dit zijn allemaal nieuwe technieken om het optimale resultaat uit uw houthaard te halen.

Meer weten over houthaarden?
Denkt u erover om binnenkort uw haard te vernieuwen? Stuur dan een email naar secretariaat@cwonen.nl De vereniging zorgt er dan voor dat de leden van Comfortabel Wonen u gratis en vrijblijvend informeren over hetgeen er op dit moment in de handel is.

Bron: Voorlichtingsburo Wonen.