Koude winterdagen en frisse zomeravonden worden behaaglijk en gezellig met een Jena haardkachel. Deze nieuwe kachel van fabrikant Hase biedt meer dan een tijdloos design en instant warmte en geborgenheid. In het bovenste vak kunnen gerechten en dranken warm gehouden worden. Met de optioneel verkrijgbare bakladedeur wordt dit vak getransformeerd tot een goed werkende oven voor het bakken van de heerlijkste gerechten. Ook heel praktisch: onder de verbrandingskamer is ruimte voor het opbergen van de houtvoorraad. Zo biedt Jena meer dan sfeer en behaaglijkheid in de woning.

Jena heeft een tijdloos, evenwichtig design en heeft alles in zich om een nieuwe designklassieker te worden. De kachel past harmonieus in verschillende woonstijlen. Met een keuze uit verschillende materialen en kleuren biedt Jena altijd een uitvoering met een sfeer naar wens. De uitvoering in speksteen is heel bijzonder dankzij de fluweelzachte, gladde oppervlakken en de zacht afgeronde kanten. Dankzij de subtiele kleurnuances en structuren van dit natuurlijke materiaal heeft elke speksteenkachel een onmiskenbaar eigen karakter. Wie de voorkeur geeft aan de variant in keramiek, heeft de keuze uit dertien schitterende glazuurkleuren. Alle keramische tegels worden zorgvuldig vervaardigd in het eigen atelier van Hase en vallen op door de levendige oppervlakken en het spannende kleurenspel.

kSchoon en eenvoudig te bedienen
De kachels van Hase overtuigen door de zorgvuldige afwerking, de hoge functionaliteit en het dito warmterendement in combinatie met de milieuvriendelijke eigenschappen. Jena is hiervan een stijlvol voorbeeld. Door middel van twee regelaars aan de zijkant van de kachel zijn de bovenste en de onderste luchttoevoer exact te regelen voor een vlammenspel naar wens. Een deel van de luchtstroom wordt langs het raam van de verbrandingskamer gevoerd. Dit biedt als belangrijk voordeel dat het raam schoon en helder blijft. Ook het verwijderen van de verbrandingsas is uiterst eenvoudig. De lichte asbak kan met een deksel worden afgesloten en met één hand gemakkelijk en zonder knoeien worden geleegd.

Rendement en duurzaamheid
Een Hase-kachel kenmerkt zich door een compromisloze keuze voor kwaliteit en rendement. Zo zorgt de dubbelwandige staalconstructie voor een gelijkmatige warmteafgifte. De thermoplaten aan de binnenkant van de kachel zijn in eigen huis geproduceerd en onderscheiden zich door een bijzondere duurzaamheid. Die hoge kwaliteit vertaalt zich in de garantie. Hase biedt vijf jaar werkingsgarantie, tien jaar bijkoopgarantie voor de keramische delen van de kachel en ook een langlopende bijkoopgarantie voor onderdelen die aan slijtage onderhevig zijn.

De haardkachel Jena is 115,5 cm hoog, 54 cm breed en 49,5 cm diep. Hij weegt 204 kg in de keramische en 248 kg in de speksteenuitvoering. Met een warmtevermogen van 3 tot 6,5 kW is de Jena ideaal voor ruimten met een gemiddelde warmtebehoefte. • Berk: loofboom met zacht hout. Brandt snel en helder. De schors en twijgen zijn goed aanmaakmateriaal.


 • Beuk: aanbevolen brandhout. Geeft een grote, regelmatige vlam en levert lekker veel warmte.


 • Den: het dennenhout levert veel warmte, maar brandt snel en geeft knetterende vonken. De hars vervuilt de schoorsteen. Liever niet gebruiken.


 • Eik: uitstekend brandhout. Deze harde houtsoort geeft een bestendig vuur en vormt prima as.


 • Es: ook in vochtige toestand brandt dit hout goed en het ruikt lekker bovendien.


 • Esdoorn: brandt goed, maar snel. Niet geschikt voor het aanmaken van vuur. Verspreidt een scherpe geur. • Hulst: voldoet goed.


 • Iep: brandt alleen in droge toestand. Slecht aanmaakmateriaal.


 • Kastanje: mits kurkdroog levert het goede hitte. Anders is het ongeschikt.


 • Lariks: gevaarlijk vanwege de vonkvorming. Liever niet gebruiken.


 • Linde: moet goed droog zijn en is het best te gebruiken met andere houtsoorten.


 • Meidoorn: vooral geschikt als aanmaakmateriaal.


 • Populier: brandt alleen als het gortdroog is en verspreidt een gemene stank.


Verwerkt u het hout zelf tot haardhout, gebruik dan een kloofbijl om de stammetjes in vieren te splitsen. Een handbijl is ideaal om kleine takjes van het hout te scheiden. Gebruik verder een houten hakblok om te zorgen dat de bijl scherp blijft. Kijk voordat u begint of de kop wel goed aan de steel vastzit en stop met hakken zodra u vermoeid bent.

Bron: Uw haard. Vraag hier gratis haardenbrochures aan.

Stor is authentiek. Een moderne houthaard geïnspireerd op de industriële bouwstijl van rond 1900. De vorm, de afgeronde achterzijde met geklonken lamellen, het dikke staal en de uitgekiende verbrandingstechniek, zijn de geslaagde synthese tussen geschiedenis en heden. Door de grote branderkamer en draaiconstructie, geeft de krachtige Stor flinke stralings- en convectiewarmte.

Het stoere karakter van de haard wordt nog eens extra geaccentueerd door de stevige deur. De olijfhouten greep op deze haard is uniek doordat hij is vervaardigd van hout uit de tuin van Harrie Leenders, van zijn huis in Italië.

De Stor kan vrij in de ruimte worden geplaatst, en kan 2 x 60° draaien. Vanzelfsprekend voldoet Stor aan alle (milieu)technische eisen en normen die momenteel gelden voor houtkachels.

Stor wordt uitgevoerd in zwart.


Kwaliteit, design en gebruiksgemak kenmerken de omvangrijke collectie, die sinds kort is uitgebreid met de Mini S-FDh-4S van het Duitse Spartherm. Een strak vormgegeven doorkijkhaard, waarmee u dubbel kunt genieten van sfeer, warmte en stijl.

Thuis in elk interieur
Spartherm houtgestookte haarden zijn al jaren een begrip. Sinds 2007 distribueert DRU deze sfeermakers in Nederland, België en het Verenigd Koninkrijk. Bijzonder aan de hoogwaardige, eenvoudig te plaatsen en gemakkelijk te bedienen haarden is de innovatieve en soepel lopende liftdeur. Deze deur sluit perfect af, is eenvoudig te reinigen en staat garant voor een optimaal vuurbeeld. Maar ook het strakke design, de schone verbranding en hoogwaardige materialen zorgen ervoor dat een Spartherm haard zich thuis voelt in elk interieur.

Karaktervolle doorkijkhaard
Met de Spartherm Mini S-FDh-4S doorkijkhaard geeft u op bijzondere wijze stijl en karakter aan uw interieur. Creëer sfeervolle hoekjes in uw woonkamer en geniet aan beide kanten van de haard van een authentiek vlammenspel en behaaglijke warmte. Het compacte formaat van de haard zorgt ervoor dat hij vrijwel in elke woning moeiteloos te plaatsen is. Speel met ruimte en geniet dubbel van een prachtig, veilig en sfeervol vlammenspel in elk jaargetijde. De Spartherm Mini S-FDh-4S is al leverbaar vanaf € 3.089,-


BARBAS kondigt een reeks nieuwe houthaarden aan: de Universal-5 en Cuatro-2 serie. Deze toestellen zorgen er niet alleen voor dat u er deze winter lekker warm bij zit, maar ook dat u op de kleintjes let. De nieuwe inzet- en inbouw houthaarden van BARBAS verlagen de energiekosten aanzienlijk en zijn bovendien gunstig voor het milieu.

De nieuwe modellen uit de Universal-5 en Cuatro-2 serie passen zowel qua afmeting als qua ontwerp in elk interieur, ongeacht of deze een klassieke of moderne indeling heeft. Door uitsluitend gebruik te maken van kwalitatief hoogwaardige materialen biedt BARBAS solide producten. Dit bewijst het merk al jaren. Zo zorgt bijvoorbeeld het interieur van de haarden standaard voorzien van een grijze coating - voor een hoge isolatie- en een hoge esthetische waarde.

Met deze nieuwe houthaarden spelen wij niet alleen in op de wens naar een moderner design, ook op de groeiende vraag naar hoger rendement, zegt Robert de Louwere, Managing Director bij BARBAS. Door het huidige economische klimaat zijn steeds meer mensen op zoek naar een manier om kosten te besparen. Een houthaard kan de energierekening aanzienlijk omlaag brengen. De stookkosten zijn namelijk niet afhankelijk van stijgende gas- en aardolieprijzen. Met een rendement van 78% wordt de aangevoerde brandstof bovendien maximaal omgezet in nuttige warmte.

Cuatro-2 serie
De nieuwe Cuatro-2 serie van BARBAS bestaat uit een drietal modellen: de Cuatro-2 60, 70 en 80. Drie identieke producten die enkel qua afmetingen van elkaar verschillen. De haarden zijn zowel als inbouw- en als inzetmodel toe te passen. Als inzethaard zijn de haarden, zonder enig hak- of breekwerk, perfect toepasbaar in een bestaande vuuropening. Als inbouwhaard kunnen de haarden praktisch overal worden geplaatst en ingebouwd. Optioneel is de Cuatro-2 uit te rusten met een krachtige ventilator en een convectieset. Beiden zorgen voor een snellere en meer gelijkmatige verdeling van de warmte.

De Cuatro-2 kan tevens als een gesloten verbrandingssysteem worden ingebouwd. Hierbij betrekt de haard de zuurstof die nodig is voor de verbranding van buiten de opstellingsruimte. Ideaal voor mechanisch geventileerde, (nieuwbouw)woningen.

Universal-5 serie
BARBAS kondigt maar liefst zes nieuwe modellen aan in de Universal-5 serie, te weten de Universal-5 60, 65, 70, 75, 80 en 85. Nieuwe hout inzethaarden die de Unilux en Universal serie in het Barbas assortiment zullen vervangen. De modellen zijn als het ware in een nieuw jasje gestoken. Hierbij is extra aandacht besteed aan een strakker en eigentijds design. Doordat de afmetingen van de haarden uit de Universal-5 serie perfect aansluiten op de afmetingen van bestaande situaties, zoals bestaande openhaarden, kunnen de haarden gemakkelijk zonder hak- of breekwerk in een bestaande vuuropening worden geplaatst. De haard is zowel met als zonder kader in te bouwen, afhankelijk van de wensen.

Optioneel is de Universal-5 uit te rusten met twee 42Volt ventilatoren en een convectieset. Wederom zorgen beiden voor een snellere en meer gelijkmatige verdeling van de warmte. De ventilatoren bevinden zich achter het klepje, aan de onderzijde van de deur. Dit in tegenstelling tot de Cuatro-2 modellen, waarbij de optionele ventilator onder de haard wordt bevestigd. Juist dit verschil maakt van de Universal-5 een inzethaard en van de Cuatro-2, wanneer uitgerust met ventilator, een inbouwhaard.

Emissiewaarde
In ouderwetse houtkachels werden soms CO2-emissiewaardes van 4 tot 17,6 procent genoteerd. Vandaag de dag bepalen de wettelijke normen in Europese landen een maximum van 0,4 tot 0,5 procent CO2-uitstoot. Alle modellen uit de Cuatro-2 en Universal-5 serie bieden een hoog rendement van maar liefst 78 procent i.c.m. zeer lage emissiewaarden van minder dan 25 procent van de toegestane norm. Hiermee voldoen de nieuwste haarden aan de huidige en toekomstige strenge regelgevingen omtrent uitstoot en energie en zijn de houtkachels van BARBAS niet alleen gunstig voor de portemonnee maar ook voor het milieu.

Voor echte haardliefhebbers gaat er niets boven een ouderwets knisperend houtvuur. Nadeel van een echte openhaard was altijd het lage rendement. Verreweg de meeste warmte ging letterlijk in rook op. Met de ingenieuze nieuwe houtkachels is dat probleem verdwenen. Sfeer is nu ook nog eens heel voordelig!

Een houtkachel is een afsluitbaar stooktoestel dat los geplaatst kan worden, maar wel aangesloten moet worden op een rookkanaal. De techniek van houtkachels heeft de laatste jaren een grote ontwikkeling doorgemaakt. Door allerlei technische snufjes is het rendement gestegen, soms tot wel 80 procent. Bovendien is de uitstoot sterk teruggedrongen. Dat is dus goed nieuws voor uw portemonnee en voor het milieu. En de sfeer is er niet minder om. Veel houtkachels zijn voorzien van grote panoramische ruiten, zodat u optimaal van het vlammenspel kunt genieten. Bovendien kunt u bij de meeste toestellen de ruiten ook open zetten. Zo hebt u een gezellige open haard op momenten dat u dat wenst.

Nog meer voordeel

In sommige gevallen is het mogelijk om een houtkachel aan te sluiten op uw centrale verwarming. Dit kan u extra energiebesparing opleveren. Het behoort ook tot de mogelijkheden om een deel van de warme lucht naar een aangrenzend vertrek te sturen. Dit zijn allemaal nieuwe technieken om het optimale resultaat uit uw houthaard te halen.

Van alle kanten

De oude, vertrouwde fronthaard, waarbij u alleen tegen de voorzijde van de haard aankijkt, is in alle soorten en maten te verkrijgen: van nostalgisch klassiek tot superstrak. Langzamerhand wordt het idee dat een haard in de kamer ingebouwd zou moeten zijn steeds meer losgelaten. En hierdoor neemt het aantal haardvarianten flink toe. Voor wie de ruimte ervoor heeft, is de centrale haard bijvoorbeeld een optie. Deze haard wordt niet tegen de muur, maar middenin de kamer geplaatst. En omdat deze haard aan alle kanten van glas is voorzien, heeft u dus altijd uitstekend zicht op het vuur. Hiermee maakt u de haard letterlijk de blikvanger van uw interieur. Een ander voorbeeld is de tunnelhaard, ook wel doorkijkhaard genoemd. Deze wordt geplaatst in een scheidingswand, zodat u warmte en sfeer in twee vertrekken tegelijk heeft.

Perfect haardvuur

Het hoort bij de romantiek van een eigen haard: vuurtje stoken. Het lijkt kinderspel, maar een goed brandend haardvuur vergt toch wel enige kennis en techniek. Verdiept u zich ten eerste goed in het soort hout dat u stookt. Niet elke houtsoort leent zich voor de haard. Larikshout bijvoorbeeld, geeft vonken en populierenhout verspreidt een onaangename geur. Beuken, eiken en essen branden daarentegen uitstekend. En het moge bekend zijn: hoe droger het hout, hoe beter het brandt. Om de haard aan te steken neemt u kleinere blokken die u losjes op elkaar legt. Zo komt er voldoende zuurstof bij die nodig is voor de verbranding. Leg er vervolgens wat aanmaakblokjes bij om het vuur zo goed mogelijk op gang te helpen. Maak hiervoor nooit gebruik van papierproppen. De verbrandingstemperatuur van papier is vrij laag en het geeft bovendien veel as. Gebruik ook geen ontvlambare vloeistoffen als spiritus, dit kan namelijk gevaarlijke steekvlammen opleveren. Als het hout eenmaal goed brandt, kunt u er grotere blokken op leggen. Met deze basisregels komt u al een eind in de buurt van het perfecte haardvuur.

Een lekker stel

Bij het stoken zijn een tang, pook, veger en schep onmisbaar. Dit kwartet kunt u in de meest uiteenlopende vormen krijgen: van klassiek robuust tot modern design. Zo is deze handige combinatie niet alleen functioneel, maar het staat ook nog eens mooi naast uw haard of kachel. Datzelfde geldt voor een decoratieve box om uw houtvoorraad in te bewaren. Het assortiment haardaccessoires breidt zich overigens steeds verder uit. In sommige houtkachels kunt u bijvoorbeeld ook een speciaal barbecuerooster plaatsen. Dat wordt lekker vaak barbecuen, zelfs in de winter!

Tips

Bent u warm gelopen voor een houtgestookte haard en wilt u overgaan tot aankoop? Dan zijn er enkele zaken waar u op moet letten. Daarmee vergemakkelijkt u de aanschaf. Bovendien komt u later niet voor verrassingen te staan.
 • Voordat u een haard in uw huis laat aanleggen, is het verstandig om na te gaan of daarvoor in uw gemeente beperkende voorwaarden gelden. Even bellen dus met het gemeentehuis.


 • Lees de polis van uw opstalverzekering nog eens goed door. In de beroemde kleine lettertjes staat vaak aan welke eisen uw haard voor de verzekeringsmaatschappij moet voldoen, ook op het gebied van het onderhoud van het rookkanaal.


 • Kijk voordat u naar de haardenspeciaalzaak gaat eerst eens in woon- en vakbladen. Scheur plaatsjes uit van haarden die u mooi vindt. Dit is een handig vertrekpunt voor een gesprek met de specialist. Een bezoek aan de haardenspecialist wordt ook een stuk gemakkelijker als u een (bouw)tekening van uw huis meebrengt.


Bron: Vereniging Confortabel Wonen

Een houtgestookte haard staat garant voor een maximum aan sfeer. Niet voor niets natuurlijk: hout is de oervorm van alle brandstoffen. Het roept een sluimerend jagersinstinct in ons wakker: niets is leuker dan houtblokken verzamelen, kloven, een voorraadje aanleggen en vervolgens stoken. Niets werkt bovendien rustgevender dan de kruidige geur en het karakteristieke geknetter van smeulende en brandende blokken.

Maar hout als brandstof heeft ook nadelen. Het vergt voorbereiding. Om te beginnen moet het hout goed droog zijn voordat kan worden gestookt. Vers gekapt, gekloofd hout heeft ongeveer een jaar droogtijd nodig.

Een droge opslagruimte is dus een must. Het stoken van een houtvuurtje is handwerk dat aandacht en behendigheid vraagt. Een houtvuur kan niet even snel worden gedoofd. Voor een houtgestookte kachel of haard is bovendien altijd een rookkanaal nodig dat uitmondt boven de nok van het dak en dat rookkanaal moet minimaal een keer per jaar worden geveegd. Kijk voor meer tips over rookkanalen en veilig stoken verderop in dit nummer.

Bron: Uw haard. Vraag hier gratis haardenbrochures aan.

De houthaard is aan een opmars bezig. En dat is niet zo vreemd. Door allerlei technische ontwikkelingen hebben houthaarden en houtkachels tegenwoordig een zeer hoog rendement. Bovendien kunt u met een houthaard flink op uw stookkosten besparen. En dat is juist in deze tijd natuurlijk erg interessant.

De houthaard heeft een aantal voordelen, voor uzelf en voor het milieu. We belichten eerst maar eens uw eigen voordeel. Met een houthaard kun u uw energierekening namelijk behoorlijk omlaag brengen.Dat voordeel kunt u vooral in het voor- en naseizoen behalen, zegt Roel van Maaren, van de Stichting Nederlandse Haard- en Kachelbranche (NHK). In de lente en de herfst is het vaak niet nodig om het hele huis te verwarmen. Met een houthaard kunt u gemakkelijk lokaal verwarmen, bijvoorbeeld alleen de woonkamer als u daar leest of televisie kijkt. Maar het grootste voordeel van de houthaard is misschien wel dat u niet afhankelijk bent van de stijgende gas- en aardolieprijzen. Begin dit jaar zijn de brandstofprijzen door de Nederlandse Overheid weer fors verhoogd. De verwachting is dat fossiele brandstof in de loop der jaren alleen maar duurder wordt. Misschien dat door de economische teruggang de vraag iets kleiner wordt, maar dat zal zich weer herstellen. En feit blijft: de hoeveelheid gas en olie wordt alleen maar kleiner. Er komt immers niets meer bij.

CO-2 neutraal
Hout is een hernieuwbare brandstof. Bomen die nu worden aangepland kunnen over tien, twintig jaar weer worden gebruikt. Dat is niet alleen gunstig voor uw portemonnee, maar ook voor het milieu. Hout is namelijk CO-2 neutraal. Van Maaren: Het is een term die je veel hoort de laatste tijd. Het wil zeggen dat er door de verbranding geen extra koolstofdioxide, CO-2 dus, in de atmosfeer komt. Als je hout verbrandt, komt er C0-2 vrij. Maar die vrijgekomen CO-2 wordt door bomen weer gebruikt om te groeien. Zij zetten via hun bladeren koolstof om in zuurstof. De bomen die worden aangepland zuiveren dus op natuurlijke wijze de CO-2 die door verbranding wordt uitgestoten. En zo draag je met een houtkachel of houthaard dus bij aan een beter milieu en ben je ook nog eens minder afhankelijk van aardgas.

Knisperend houtvuur
De techniek van de houtkachel heeft de afgelopen decennia een grote ontwikkeling door gemaakt. Vroeger was het nadeel van een houtkachel dat de kachel een laag rendement had. Maar dat probleem is door de technische vernieuwingen helemaal verholpen. Van Maaren: Houtkachels halen tegenwoordig met gemak een rendement van 80 a 85 procent. Maar door al deze voordelen zou je bijna vergeten dat veel mensen nog altijd een haardkachel aanschaffen uit nostalgie. Voor echte haardliefhebbers gaat er niets boven een authentiek knisperend houtvuur. En die sfeer die krijg je er helemaal gratis bij!

Van klassiek tot superstrak
Door de stijging van de populariteit is ook de variëteit in modellen sterk toegenomen. De oude, vertrouwde houtkachel of houthaard met beperkt zicht op het vuur heeft plaats gemaakt voor toestellen met veel glas waardoor het zicht op het vuur enorm is toegenomen. De uitvoeringen van deze toestellen zijn er van klassiek tot superstrak. Langzamerhand wordt het idee dat een haard in de kamer ingebouwd zou moeten zijn steeds meer losgelaten. En hierdoor neemt het aantal haardvarianten flink toe. Voor wie de ruimte ervoor heeft, is de centrale haard bijvoorbeeld een optie. Deze haard wordt niet in de muur, maar middenin de kamer geplaatst. En omdat deze haard aan alle kanten van glas is voorzien, heeft u dus altijd uitstekend zicht op het vuur. Hiermee maakt u de haard letterlijk de blikvanger van uw interieur. Een ander voorbeeld is de tunnelhaard, ook wel doorkijkhaard genoemd. Deze wordt geplaatst in een scheidingswand, zodat u warmte en sfeer in twee vertrekken tegelijk heeft.

Nog meer voordeel
Tot slot: nog één voordeel. In sommige gevallen is het mogelijk om een houtkachel aan te sluiten op uw centrale verwarming. Dit kan u extra energiebesparing opleveren. Het behoort ook tot de mogelijkheden om een deel van de warme lucht naar een aangrenzend vertrek te sturen. Dit zijn allemaal nieuwe technieken om het optimale resultaat uit uw houthaard te halen.

Meer weten over houthaarden?
Denkt u erover om binnenkort uw haard te vernieuwen? Stuur dan een email naar secretariaat@cwonen.nl De vereniging zorgt er dan voor dat de leden van Comfortabel Wonen u gratis en vrijblijvend informeren over hetgeen er op dit moment in de handel is.

Bron: Voorlichtingsburo Wonen.