Het kopen van een open haard vergt een zorgvuldige afweging van veel factoren. Een heel belangrijke daarbij is het rookkanaal. Een rookkanaal heeft als belangrijkste functie het afvoeren van rookgassen.

Nieuwbouw
Heeft u nog geen rookkanaal en wilt u er wel een laten plaatsen, dan heeft u daarvoor veelal een vergunning nodig. Het rookkanaal moet voldoen aan de voorwaarden van het Bouwbesluit. De uitmonding moet op de juiste manier bepaald worden om een goede trek te bevorderen en hinder naar de omgeving te voorkomen. De eisen verschillen per gemeente. Informeer daarom altijd bij uw gemeente naar de specifieke voorwaarden die in uw woonplaats gelden.

Bestaand rookkanaal
Als u al een rookkanaal in uw woning heeft, bedenk dan goed dat de diameter, de lengte en de vorm daarvan bepalend zijn voor de keuze van een haard. Een vakman kan beoordelen of het kanaal nog in goede staat is, of eventueel gereinigd dient te worden, en welke haard er op aangesloten kan worden.

Flexibele schoorsteenvoering
Is een bestaand schoorsteenkanaal niet meer helemaal lekdicht, dan kan een flexibele schoorsteenvoering uitkomst bieden. Een flexibele schoorsteenvoering is is een buigzaam, roestvrijstalen kanaal dat door de bestaande schoorsteen kan worden getrokken, waardoor deze weer lekdicht is. De kanalen zijn zowel in dubbelwandige als enkelwandige uitvoering leverbaar. Deze laatste zijn zeer flexibel en daardoor goed te gebruiken bij een schoorsteen met veel bochten.

Enkelwandig roestvrijstalen kanaal
Een enkelwandig roestvrijstalen kanaal wordt veel gebruikt bij de renovatie van een bestaande schoorsteen. De lekdichtheid is groot en de temperatuurbestendigheid hoog. Bovendien is het kanaal aan de binnenkant zo glad dat nauwelijks roetafzetting plaatsvindt. Verder worden deze kanalen ook veelvuldig toegepast voor een nieuw rookkanaal. Het kanaal dient in dat geval wel voorzien te worden van isolatiemateriaal en een brandvrije omkokering. Daarna is het gegarandeerd veilig en duurzaam.

Dubbelwandig roestvrijstalen systeemkanaal
Dit type kanaal is snel en eenvoudig te monteren met behulp van bajonetverbindingen. Het heeft een grote constructieve sterkte waardoor het ook eenvoudig vrijstaand op het dak kan worden geplaatst. De kanalen zijn reeds in de fabriek voorzien van een volledige isolatie.

Concentrisch kanaal
Een concentrisch kanaal is een kanaal waardoor zowel de rookgasafvoer als de luchttoevoer plaatsvinden. Het is geschikt voor gastoestellen met een gesloten verbrandingssysteem.

Bron: Vereniging Comfortabel Wonen

Het Opti-Myst vuurbeeld maakte al een einde aan het ’platte vuurbeeld’ in elektrische haarden. Faber heeft het 3-dimensionaal vuurbeeld zo ontwikkeld dat de haarden er van alle kanten uitzien alsof een echt haardvuur brandt.

Een kwart van de Nederlandse huishoudens heeft een (open) haard in huis. Nog eens veertig procent zou dit graag willen, zo bleek uit een onderzoek in opdracht van Faber naar haarden en sfeerbeleving. De meerderheid van de ondervraagden geeft bij een haard de voorkeur aan een elektrische variant, mits deze de sfeer van een echte open haard heel dicht zou benaderen. Bij een elektrische haard mist men namelijk vooral de echtheid van de vlammen (56%). Alleen stroom en water nodig
Een waterreservoir of aansluiting op een vaste wateraansluiting, licht (LED of halogeen), warmte en een verdamper creëren revolutionaire vlammen, niet te onderscheiden van echt vuur. De vrijkomende ultradunne waterdamp draagt ook nog eens bij aan de vochthuishouding in huis.

Cassette 500 en 1000
Met de nieuwe Cassette 500 en 1000 Opti-Myst zijn de bestaande opties uitgebreid met de mogelijkheid om het reservoir te koppelen aan een vaste wateraansluiting. Daarnaast zijn de Cassettes uit deze serie zeer geschikt om aaneen te schakelen. Het vuurbeeld blijft doorlopen. Met name voor de horeca maar ook voor thuis de mogelijkheid om iedere gewenste setting te creëren.

Met de lancering van een nieuw, origineel binnenmodel en de ontwikkeling van een sfeervolle en authentieke serie ‘outdoor’ haarden, die het wonderlijke vlammenspel naar buiten verplaatst. Deze creaties verenigen comfort en rendement, en vormen de perfecte symbiose tussen design, innovatie en efficiëntie.

Met ruim 45 jaar internationaal succes, blijft Focus trouw aan zijn innovatieve insteek die het nuttige met het esthetische verenigt. Het bedrijf introduceert de Grappus, die het assortiment binnenhuishaarden verrijkt, en een serie nieuwe ingenieuze en sfeervolle ‘outdoor’ modellen, die uitnodigen tot gezellige momenten buiten. De Grappus is veel meer dan alleen een houthaard: het is een object dat het vuur ritme geeft, op een hoger niveau brengt en de ruimte inricht. Doordat de haard vrij hoog is geplaatst, tegenover het houtvak, is de haard gemakkelijk in gebruik en past deze in elke ruimte. Deze innovatie voor 2014 werd voor het eerst in samenwerking met een externe designer, Thibault Desombre, ontwikkeld en vormt een harmonieus samenspel tussen een kachel met grootse prestaties, een haard met vlammen die in volle glorie zichtbaar zijn en een display om hout direct bij de hand te hebben. Dit zelfdragende model won de Etoile de l'Observeur du Design (Franse ontwerpprijs - Parijs 2013), de Interior Innovation Award, de Red Dot Award 2014 en werd genomineerd voor de German Design Award.

"Een haardvuur is een unieke en warme huisgenoot die een grootse bijdrage levert aan fijne en bijzondere momenten van samenzijn met familie en vrienden”, vertelt Dominique Imbert, oprichter van Focus. “Onze R&D-afdeling zet zich dagelijks in om dit verder vorm te geven, door innovatieve en kwalitatieve objecten te ontwikkelen die dankzij hun puurheid de aandacht weten te trekken.”

Bepaalde modellen van de hangende haarden uit het Focus-assortiment zijn specifiek aangepast voor buitengebruik. Deze modellen krijgen een speciale behandeling waardoor ze bestand zijn tegen weersinvloeden en kunnen zowel in het tussenseizoen als in de winter gebruikt worden. De ogen van hen die zich eromheen scharen zullen ongetwijfeld oplichten. De Bathyscafocus Outdoor bijvoorbeeld, met zijn onderzeeërachtige look en zijn geringe omvang, draait rond zijn as om alle gasten volop te laten genieten van het vlammenspektakel dat de haard tentoonspreidt.

Dankzij zijn zuivere, ergonomische en bescheiden vorm, zijn hangende en draaiende haard, en de thermische gevoeligheid van het overdrachtsoppervlak, zet de Ergofocus Outdoor de traditie en exclusiviteit van de Focus-haarden voort. Deze haarden zijn elegante objecten en etherische metgezellen, die meedraaien met de ruimte, de tijd, het leven en de toepassing.

Om het plezier buiten te vergroten en de prestaties van het magische vlammenspel af te wisselen, presenteert Focus daarnaast de Sunfocus waarop het vuur op een schaal wordt aangeboden. Het uitgesproken karakter, de pure lijnen en het gebruiksgemak vormen de voornaamste troeven.

De Gyrofocus is het symbool van het merk en een prestigieus model dat in 1968 door Dominique Imbert is ontworpen. Het is nu ook verkrijgbaar in een outdoorversie, waardoor het zijn gerenommeerde internationale prestige van de knusse cocon van de binnenhuisruimte naar buiten verplaatst.

Kaarsjes aan, gordijnen dicht, warme chocolademelk en…..een sfeerhaard van Wanders fires & stoves. De prachtige Black Pearl bijvoorbeeld, die nieuw op de markt is. Een uniek model, in eigen huis ontworpen en gefabriceerd en bijzonder door het glas aan alle zijden van de kachel waardoor je vanuit de hele ruimte het prachtige houtvuur ziet.

De Black Pearl is een prachtige hanghaard die aan de muur bevestigd wordt, maar waar je door het glas rondom overal een perfecte blik op het romantische vuur kunt werpen. De Black Pearl is het broertje van de hoekige Black Diamond die al een daverend succes in de haardenmarkt is. De Black Pearl is ovaal van vorm en past net als zijn broertje binnen elk interieur. De prachtige keramische glasplaat bovenop de haard maakt het geheel extra chic. Het worden koude wintermaanden dus haal snel extra warmte en romantiek in huis. Overigens doet de Black Pearl het ook goed in een kantoor, horecagelegenheid of evenementenzaal. Overal waar sfeer, gezelligheid, romantiek, warmte en mooi design gewaardeerd wordt.

Wanders fires & stoves
Wanders fires & stoves is een modern geoutilleerd familiebedrijf uit de Achterhoek waar al ruim veertig jaar sfeerhaarden worden gemaakt. Research en ontwikkeling staan hoog in het vaandel en het gehele productieproces van de gas- en houthaarden – van ontwerp tot montage – vindt plaats in eigen huis. Wanders beschikt over een uitgebreid programma van technisch hoogwaardige kachels en sfeerhaarden, die voldoen aan de hoogste internationaal geldende kwaliteitscriteria. Wanderskachels zijn via distributeurs verkrijgbaar in Nederland, België, Frankrijk, Engeland, Duitsland, Zwitserland en Ierland.