Het belangrijkste nieuws op het SieMatic Forum 2016 is de compleet vernieuwde SieMatic-lifestyle CLASSIC. De gepresenteerde keukencomposities worden gekenmerkt door een verfijnd samenspel tussen klassieke en minimalistische stijlelementen, tussen symmetrie en asymmetrie, en tussen matte en hoogglans oppervlakken van verschillende materialen. Dat laatste varieert van gelakt hout en steen tot metalen die duidelijke accenten zetten: in deuren met facetlijsten, wandborden, glasvitrines, meubelen, schouwen en grepen.

Onder de aantrekkelijkste nieuwe ontwikkelingen bevinden zich stilistische vernieuwingen zoals de elegante metalen randen voor SieMatic StoneDesign-werkbladen en unieke noviteiten zoals de elegante metalen wallframes die speciaal ontwikkeld zijn voor aan de wand, en zo extra allure verschaffen.

Een ander signature piece van de SieMatic-collectie CLASSIC is een uitzonderlijk, vrijstaand element dat op elegante wijze is vormgegeven qua materiaalgebruik en ontwerptaal: de moderne SieMatic-interpretatie van de traditionele Chinese bruidskast. Dit zowel visueel als functioneel unieke meubelstuk in mat zwart eiken met accenten van gepolijst nikkel is beschikbaar in een variëteit aan versies: niet alleen als opbergmeubel maar ook voorzien van een koel- of vriesapparatuur.

De indelings- en ontwerpprincipes van de SieMatic-lifestyle CLASSIC is gebaseerd op de exclusieve SieMatic BeauxArts collectie, die tien jaar geleden internationaal werd voorgesteld. Dit succesvolle concept, dat op harmonieuze wijze schijnbaar tegengestelde stijlen combineert, is verder doorontwikkeld. Het volgt de principes van de gelijknamige architectonische stroming die eind negentiende eeuw brak met de geldende regels en zo het beeld van de moderne Amerikaanse metropool schiep. En waarvan de wereldberoemde, tijdloos elegante gebouwen het plaatselijke straatbeeld nog altijd verrijken.

 

Met de stijlgroep URBAN richt SieMatic zich tot fans van het levendige, onverwachte en inspirerende leven in de stad. Deze nieuwe keuken is er eentje vol contrasten, waarbij je losse elementen op maat kan combineren tot een karaktervol geheel. Spannend maar ook rustig, gedurfd en bescheiden – deze keuken voelt zich even thuis in een loft als in een gerenoveerd appartement of charmant rijhuis.

Midden in de natuur
Daarbij springt het groene accent meteen in het oog. Om je eigen moestuintje bij de hand te hebben, ontwierp SieMatic stijlvolle kruidenbakken met waterdichte inzetten in inox en afgewerkt met zachte Flock-kunststof onderaan. De houders kan je gemakkelijk uitnemen en op het werkblad zetten. Zo breng je, midden in de stad, een stukje buiten naar binnen en creëer je instant een warme overgang van keuken naar leefruimte.

Een persoonlijk accent
URBAN staat voor een open keuken die uitnodigt. Familie en vrienden koken en genieten gezellig mee en ontdekken eerlijke producten, verse ingrediënten… in de open regalen aan de voorkant van het eiland. Ook de open regalen in de achterwand vertellen jouw verhaal. Geef je keuken een persoonlijke toets met een leuk reissouvenir, sfeervolle foto’s of unieke decoratie. Van rommelmarktvondst tot designklassieker, al je ervaringen kan je hier kwijt.

Materialen met textuur
Ook wat materialen betreft, zoekt URBAN de natuur op: van een robuust werkblad uit graniet, 14 cm dik, tot regalen in donkerzwarte eik. SieMatic brengt ‘toon op toon’-combinaties en gaat ook contrasten niet uit de weg: lades in een lichte kleur versus een donker corpus of omgekeerd. Deze keuken brengt dynamiek en knipoogt, met een zachte gloed van gepolijst roestvrij staal, tegelijk naar de typische levendigheid in de stad. Meer dan ooit vormen losstaande elementen een flexibel geheel en kan je spelen met onconventionele combinaties.

Van ontbijt tot aperitief
Het flexibel design van URBAN – open en gesloten elementen, lichte en donkere materialen, verticale en horizontale structuren – zorgt voor een mooi afgestemde mix van tegenstellingen én staat voor een wereld van mogelijkheden. Samen ontbijten, koken, aperitieven… deze keuken is meer dan ooit de centrale leefplek in huis. Uitgerust met een laadstation voor tablets en smartphones en een geïntegreerde USB-aansluiting, leent URBAN zich trouwens even goed voor een dagje thuiswerk.

Ultradun werkblad en zijwanden
Met stijlconcept PURE zet SieMatic zijn vertrouwde minimalistische look verder. Blikvanger is een ultradun werkblad van 6,5 mm dat stijlvol doorgetrokken wordt naar even ranke zijwanden – uniek in de keukensector. Deze keuken oogt fris en strak, slim ontworpen ook om alles een plaats te geven. Het resultaat is een elegante industriële look, met inox in een hoofdrol voor zowel kasten als werkblad.

SieMatic-app
SieMatic trekt ook volop de kaart van technologische vernieuwing. Zo kan je je PURE-keuken uitrusten met een ingewerkte dampkap in de kookplaten. Of kan je bijvoorbeeld de ingebouwde ledverlichting onder de bovenkasten eenvoudig bedienen met een app.

Originele ontbijtkast
Op Batibouw laat SieMatic zien dat strak en sober perfect samengaan met sfeer. Deze tweede PURE-keuken vertrekt vanuit huiselijke gezelligheid. Een zwevend blok keukenkasten verwelkomt je op het eerste gezicht in de woonruimte. Een mooie integratie, waarbij achter deze sculpturale scheidingswand het hart van de keuken schuilt: een massief eiland, afgewerkt met houten panelen van 6,5 mm dikte, twee keer zo dun als de al extra fijne zijwanden van 13 mm. Twee ingenieus inschuivende deuren doen daarbij dienst als originele ontbijtkast. Alles bij de hand – je kan je espressomachine of broodrooster makkelijk opbergen – voor een energieke én stijlvolle start van de dag.

Aan het begin van de 20ste eeuw bestond een keuken uit een fornuis, een waterpomp, een tafel en een kast. De productie van deze buffetkasten legde de basis voor het merk SieMatic, dat nu in meer dan 60 landen tot het summum van keuken- en interieurdesign wordt gerekend. SieMatic heeft zich altijd ten doel gesteld de keuken te verbeteren waar dat kan. Door tal van innovaties heeft het merk belangrijk bijgedragen aan de ontwikkeling van de keuken zoals die er nu uitziet.
In 1960 introduceerde SieMatic in Europa de eerste keuken waarbij alle meubelen -met de koelkast en het fornuis- compact tegen elkaar waren geplaatst. Dit jaar komt SieMatic met Urban, een keukenconcept waarbij alle meubelen los in de ruimte staan. Center piece is de SieMatic 29, een knipoog naar de buffetkast uit 1929. Het is echter veel meer dan dat. De SieMatic 29 is een kast waarin naar wens alle mogelijke functies kunnen worden ondergebracht, zoals spoelen, bereiden, koken, bakken, stomen, koelen, vriezen, afwassen, koffie zetten en opbergen. Compleet met alle daarvoor noodzakelijke aansluitpunten voor water, afvoer, gas en elektra, met geïntegreerde verlichting. Dit alles in een vernieuwend, tijdloos elegant design, naar keuze leverbaar in diverse uitvoeringen, zowel open als gesloten. Ook voor toepassing in andere ruimtes in huis.

De SieMatic 29 is ontwikkeld door het Berlijnse designbureau KINZO.

 

Met SieMatic 29 herschrijft SieMatic een stukje geschiedenis. De eerste buffetkast waarmee het merk zijn eerste succes kende, krijgt nu een eigentijdse look en staat centraal in de nieuwe stijlgroep SieMatic URBAN. Voor België wordt de keukenarchitectuur in primeur voorgesteld op Batibouw (hal 11, stand 311). Ontdek hoe je een spannende mix maakt van op zichzelf staande elementen, elk met hun eigen karakter en tijdloze elegantie

Stedelijk design typeert SieMatic URBAN, de nieuwe stijlgroep waarmee SieMatic zich richt tot liefhebbers van het levendige, onverwachte en inspirerende leven in de stad. In deze designwereld komen karaktervolle elementen bij elkaar en creëren ze een nieuw intuïtief geheel vol contrasten. Spannend maar ook rustig, innovatief en vertrouwd, gedurfd en bescheiden. Want of je nu in New York, Londen, Berlijn, Barcelona of Brussel woont, in een loft, gerenoveerd appartement of charmant rijhuis, het leven in de stad is in beweging en verrast voortdurend.

Op Batibouw stelt SieMatic SieMatic 29 voor, als blikvanger van de nieuwe URBAN-stijl. Dit keukenmeubel is geïnspireerd op de eerste buffetkast uit 1929. De eigentijdse herinterpretatie van deze designklassieker past perfect binnen de nieuwe stijlgroep. Los geplaatst, geeft hij je keuken meteen karakter. En in combinatie met andere elementen, vormt hij een functionele en flexibele oplossing om je keukenmateriaal op te bergen of zelfs je spoeltafel en kookplaat in te verwerken.

De poten van de buffetkast, in mat zwart gelakt metaal, hebben een subtiel afgeronde vorm en tekenen voor een elegante toets. De schuin aflopende en afgeronde zijpanelen het kenmerk van dit meubel kan je op maat kiezen in elk materiaal en elke kleur van SieMatic. Ook de nis is personaliseerbaar: in eenzelfde tint of als kleurrijk contrast. SieMatic 29 kan je vlot combineren met andere keukenmeubelen, in verschillende breedtes, met gesloten deuren of open leggers. Elk element staat op zich maar vormt tegelijk een eigenzinnig geheel. En zo past SieMatic 29 perfect binnen de URBAN-stijl met een comeback van historische elementen en een sterke drang naar persoonlijke expressie.

Naast SieMatic URBAN stelt SieMatic op Batibouw de nieuwe stijlgroepen PURE (elementaire eenvoud) en CLASSIC (ambachtelijke authenticiteit) voor. De drie stijlen vinden elkaar in een tijdloze elegantie, het handelsmerk van SieMatic.

 

Door haar assortiment op te delen in drie stijlgroepen – Pure, Classic en Urban – laat SieMatic haar talent voor designkeukens nogmaals zien. Spannende materialen en intrigerende contrasten komen knap samen, telkens met een eigen accent. De drie stijlgroepen vinden elkaar in een tijdloze elegantie. Te ontdekken op Batibouw (hal 11, stand 311) waar nieuwe fronten, een ultradun werkblad en warme kleuren de architectuur in de keuken van 2015 vorm geven.

SieMatic Pure, elementaire eenvoud
SieMatic vat haar elegante, minimalistische keukens voortaan onder de noemer Pure. En dat gaat verder dan louter strakke lijnen of sobere designs. De elementaire eenvoud van SieMatic wordt over de hele wereld begrepen en gewaardeerd: met gevoel gekozen kleuren, dynamische nissen, een precieze afwerking tot in detail… De ruimteconcepten combineren grafische vormen met huiselijke elegantie en creëren zo een schat aan creatieve mogelijkheden, mét een blijvende waarde.

• 6,5 mm, de nieuwe afmeting in front, werkblad en greep
Op Batibouw springen de nieuwe frontpanelen meteen in het oog, een eigentijds vervolg op het pure keukendesign waar SieMatic om bekendstaat. Heel trendsettend zijn de dunne lijnen die een verfijnd kader vormen van 6,5 mm. Deze ranke vormgeving trekt SieMatic ook door naar het werkblad – 6,5 mm dik, uniek – en de grepen. Er zijn twee nieuwe modellen: een slanke, volledig ingewerkte greep en een robuustere variant voor meer contrast.

• Intimistische kleur Umbra
Met Lotus reikte SieMatic fans van witte keukens al een heldere oplossing aan. De nieuwe kleur Titan White gaat nog een stap verder met extreem wit, voor een stralende keuken. Ook nieuw binnen het volledige kleurenpalet – SieMatic ColorSystem – zijn Nutmeg, de zachte bruintint van nootmuskaat, en Umbra, een sobere maar intimistische donkere kleur. Drie nieuwkomers die de waaier van elegante kleuren extra cachet geven. Op Batibouw komt het minimalistisch effect van Puregoed tot zijn recht, in een combinatie van gezellig Umbra met zwarte matte eik.

• MultiMatic Aluminium, voor een perfect totaalbeeld
Zijn handigheid heeft MultiMatic al langer bewezen: dit flexibel interieursysteem geeft je tot 30% extra kastruimte. De accessoires – elegant ontworpen en in een handomdraai zonder gereedschap te bevestigen – geven alles in je keuken een eigen plaats. Zo berg je gemakkelijk deksels van pannen op, hou je een helder overzicht op de voorraden en zoek je niet langer naar kleine keukenbenodigdheden. Na de aluminiumkleurige lades en inlegbodems brengt Siematic nu de MultiMatic-accessoires uit in een aluminium editie, waaronder ook heel wat slimme nieuwigheden. Perfect om het totaalbeeld te vervolledigen én nog meer individuele oplossingen te creëren.

SieMatic Classic, oude en nieuwe waarden verweven
Klassiek, in een nieuwe compositie. Zo kan je de stijl van SieMatic Classic omschrijven. In deze wereld van klassieke designs hoef je trouwens geen traditionalist te zijn. Want ook voor eigentijdse fans van klassiek vertaalt SieMatic het enthousiasme voor het ambachtelijke en authentieke naar een tijdloze elegantie. Dat betekent ook spelen met stijlen, tegenstrijdige elementen combineren en oude en nieuwe waarden op elkaar afstemmen.

• Metaalglans
Voor de nieuwe designtaal Classic vertrekt SieMatic opnieuw vanuit materialen. Metalen als goudbrons en nikkel geven je keuken een eigen interpretatie. Tel daarbij de glansschakeringen – van zijdeglans tot geborstelde oppervlakken – en je kan smaakvol de kaart van contrasten trekken. De keuken van morgen is dan ook niet meer louter in één tint, maar speelt verschillen in kleur en ook materiaal origineel uit.

• Nobele accenten
Voor SieMatic betekent Classic ook een perfecte combinatie van meesterlijk vakmanschap en moderne industriële productie. Dat vertaalt zich naar meubels tot in de puntjes afgewerkt, architecturale details en edele materialen. Op Batibouw toont SieMatic enkele blikvangers, zoals een glazen vitrinekast met ultrafijne verticale lamellen (6,5 mm), glanzende fronten en plinten in nikkel.

SieMatic Urban, mix van materialen
Stedelijk design typeert de derde en laatste stijlgroep, SieMatic Urban. In een notendop: een mix van elementen en een combinatie van materialen, verschillende niveaus in de keuken… maar ook hier staat tijdloze elegantie centraal. De primeur vanSieMatic Urban is voorbehouden voor LivingKitchen in Keulen (19 tot 25 januari). De Belgische première is op Batibouw te bewonderen!

Win tot 30% aan kastruimte met het vernieuwde interieursysteem MultiMatic MultiMatic, zo heet de geheime keukenheld van SieMatic. Dit flexibele interieursysteem past bescheiden in elke keukenkast maar opent een wereld van nieuwe mogelijkheden. Je wint tot 30% ruimte en kan kiezen uit tientallen slimme, stijlvolle accessoires die je in een handomdraai bevestigt. Voor dit vernuftige én vernieuwde systeem – matter, vlakker en met een extra kleur – kreeg SieMatic heel wat internationale designprijzen uitgereikt.

MultiMatic: witter, matter & vlakker Met MultiMatic heeft SieMatic de binnenkant van de keuken volledig opnieuw bedacht. Je keuken inrichten was nog nooit zo individueel en functioneel: alles krijgt een plaats waar jij het wilt én je bespaart tot 30% ruimte. De vernieuwde verstelmechaniek is nu smaller en vlakker, en mat uitgevoerd in wit of aluminiumgrijs om beter te kunnen afstemmen op elke uitvoering. Ook het nieuw ontworpen fluisterzacht afsluitend profiel heeft een aluminiumgrijze tint voor een perfect totaalbeeld met je woonuitstraling.

Mooi is één, makkelijk twee. De MultiMatic-innovatie blinkt uit in comfort: je hebt altijd alles bij de hand, netjes en overzichtelijk op een vaste plaats. Veranderen kan je wanneer je wilt, in een handomdraai, zonder gereedschap. Het gepatenteerde systeem is leverbaar in elke SieMatic-kast, standaard aan de binnenwanden of aan de binnenzijde van de deur.

Omdat het flexibele interieursysteem zo uniek is, sleepte SieMatic tal van internationale prijzen in de wacht: MultiMatic kreeg de ‘iF Design Award’ van het Industrie Forum Design Hannover, de ‘reddot award’ van het Design Zentrum Nordrhein Westfalen en de ‘Good Design Award’ van het Chicago Athenaeum Museum of Architecture and Design.

MultiMatic-accessoires: van korf tot flessenrek Met SieMatic is je keuken een volwaardige leefruimte, mét volwaardige opbergruimte. De vele interieurelementen van MultiMatic geven je alle vrijheid tot een persoonlijke inrichting. Zo veranderen keukenkasten in creatieve opbergplekken voor handdoeken en accessoires, voor flessen wijn en voorraaddozen maar ook voor elastiekjes of koffiefilters.

Enkele voorbeelden: de korf is in hoogte en diepte verstelbaar en kan je veelzijdig inzetten, bijvoorbeeld voor conservenblikken of jampotten. De aluminiumkleurige klemmen houden je notities, bonnen of foto’s goed in het zicht, terwijl de losse haken onmisbaar zijn voor kook- of schoonmaakspullen. En dan zijn er nog de droogdoekhouder, het flessenrek, de bakblikhouder, de interieurlade of de binnenlade voor zilveren bestek. Dankzij MultiMatic benut je de binnenruimte optimaal.

 

Signia Projects by SieMatic Group lanceert budgetvriendelijke greeploze keuken En of de nieuwe keuken BLX in het oog springt. Dat heeft veel te maken met de frisse kleuren zoals geeloranje, Miami-groen en pastelblauw. Maar evenveel met de zuivere designlijnen, de maximale opbergruimte en het greeploze comfort. Deze budgetvriendelijke keuken van Signia geeft je alle ruimte tot een persoonlijke keuken op maat.

Met de nieuwe keuken BLX introduceert Signia, het merk binnen de Siematic Group dat zich tot de projectmarkt richt, een budgetvriendelijk alternatief met greeploos comfort. Daarbij is het pure design een grote troef. BLX overtuigt door strakke, eigentijdse lijnen, met oog voor detail. Zo lijken de randen en de voorzijde van de kunststof fronten samen te smelten. Deze perfecte totaalindruk – zowel zichtbaar als voelbaar – is het gevolg van de ultramoderne lasertechnologie die Signia gebruikt.

Ook wat persoonlijke accenten betreft, geeft BLX ruimte tot vrijheid. De nieuwe oppervlakken zijn modern: frisse kleuren in geeloranje, Miami-groen en pastelblauw leggen verfijnde accenten in matte of glanzende lak. De contrasterende tint grafietgrijs is er zowel in mat, glans als hoogglans in verschillende materialen. Extra warmte creëer je met natuurlijk, zaagruw hout in eiken titanium en eiken tabak.

De keuken BLX staat voor tal van slimme details: kasten met led-binnenverlichting en een inventief titaniumkleurig nissysteem. Ook voor het werkblad is er een waaier aan oplossingen: van onderhoudsvriendelijke kunststof – onder meer in trendy betongrijs – tot 18 verschillende variaties in echte steen, voor een koele elegantie

Keukenontwerpers bedenken allerlei -vaak dure- oplossingen om stopcontacten onzichtbaar te maken. Vinden ze mooier, maar is het ook echt handig? U wilt snel een mixer of ander apparaat van stroom voorzien, zonder daarvoor op knoppen te moeten duwen of klepjes open te doen. De ontwerpers van SieMatic begrijpen dat. Ze denken esthetisch maar ook praktisch.

Daarom worden in een SieMatic keuken stopcontacten niet verstopt maar juist als designelement toegepast. Op een plek die veilig is bij nattigheid en u niet hindert bij uw werk in de keuken. Mooi vlak ingebouwd, zonder zichtbare montagerand, en direct dus handig snel toegankelijk. Bovendien minder kostbaar, dus deze SieMatic oplossing bespaart niet alleen extra moeite maar ook geld.

Zon, zee… en zelfgemaakte pasta. De nieuwe keukenlijn van SieMatic brengt een zomers gevoel in huis: licht, expressief en vol energie. Tegelijk heeft klassiek er nog nooit zo eigentijds uitgezien. De keukenfronten met profiel geven de keuken een traditionele elegantie, terwijl de handige open legplanken moderne frisheid uitstralen. Voor wie houdt van klassiek zonder franje of van hedendaags zonder minimalisme.

Mediterrane sfeer, frisse look
Voor de nieuwe keukenlijn trekt SieMatic een nieuw stijlregister open: modern met een klassiek gehalte. Door de combinatie van eigentijdse vormen met klassieke details, krijgt deze praktische leefkeuken een stijlvolle elegantie. De keukenfronten kregen bijvoorbeeld een klassieke facetrand, maar ogen heel eigentijds door de breedte van de omlijstingen. Ook de vlakke laden en de dikke open legplanken met verlichting versterken het moderne karakter.

Het stenen werkblad geeft een zacht contrast. In deze keuken past hightech apparatuur net zo goed als een grote, traditionele vrijstaande oven. De lotuswitte lak is ook een fris alternatief voor het klassieke gebroken wit. Het losgeplaatste fornuis en de schouw tekenen dan weer voor een landelijk accent. De wandlampjes maken het beeld compleet.

General Manager Bernd Poensgen: “In deze zomerse keuken zijn de basisvormen gebleven, maar ontdaan van al hun franje. Dat creëert een rustig interieurbeeld met veel warmte, luxe en intimiteit. Een mooi voorbeeld van een ‘klassiek idee modern uitgevoerd’ is de servieskast: strak ingebouwd in een nis – een knipoog naar de vroegere voorraadkasten. Niet alleen in design, maar ook in materiaal is SieMatic vernieuwend. Zo zijn de grepen in glanzend nikkel speciaal behandeld voor mensen met een allergie.”

Voorraadpotten: porselein & potlood
Zo verfrissend als de nieuwe zomerse keuken vanbuiten oogt, zo praktisch is hij ingedeeld. Dat vond ook de Duitse Raad voor Productontwikkeling die het modulaire rangeersysteem van SieMatic bekroonde met de ‘German Design Award 2013’ in de categorie Interieurdesign. De jury loofde het mooie evenwicht van design en functionaliteit, van nauwgezet vakmanschap tot een moderne mix van materialen.

Het houten indeelsysteem van laden en uittrekelementen is dan ook erg doordacht: alles krijgt een eigen plekje, maar tegelijk blijft de indeling flexibel zodat je op elk moment kan veranderen. SieMatic trekt de functionaliteit trouwens door tot de ladebodem. Inlegbodems van smalle stroken eikenhout met daartussen rubberen strips – geïnspireerd op het beeld van een scheepsdek – voorkomen dat pannen en potten verschuiven of krassen maken.

Blikvangers zijn alvast de witte voorraadpotten van Kahla, die de gekende Duitse producent van designserviezen in porselein exclusief voor SieMatic ontwierp. Deze accessoires ogen zo mooi dat ze ook op de open legplanken of de eettafel niet misstaan. Leuk detail: op de porseleinen deksels kan je met potlood schrijven. Doordat het oppervlak niet geëmailleerd is, kan je de tekst ook makkelijk wissen met een gum. Ook handig: de deksels van de houten voorraadboxen kan je als presenteerschaal gebruiken en zijn ook beschrijfbaar. Informerend én inspirerend dus.

In 2013 zet de trend zich verder van keuken en leefkamer in één. Een persoonlijke inrichting, met eigen kleuraccenten, speelt dan ook meer dan ooit. SieMatic inspireert je alvast met de nieuwe lijn S3, een eigentijdse keuken met ruimte voor flexibiliteit. Ook de trend van greeploos design vult SieMatic innovatief in.

S3, ruimte voor verbeelding
SieMatic heeft haar keukenlijn S3 een nieuwe look aangemeten. Het resultaat is een jong, fris en praktisch design met een origineel greepconcept. Zo kan je verschillende kleuren kiezen voor de geïntegreerde greeplijst of de greep zelf, die je makkelijk kan vervangen. En daarmee kan je alle kanten uit, van sober tot extra spannend.

Meer dan twintig jaar geleden introduceerde SieMatic een nieuw begrip: Individueel Design. Een andere manier van denken, resulterend in een betere wijze van adviseren, met als gevolg dat de kopers van een SieMatic veel meer en langer tevreden zijn over hun keuken.

Bij Individueel Design staat niet de keuken maar de gebruiker centraal. Door eerst de mens(en) te leren kennen, kan de SieMatic adviseur een keuken ontwerpen die volledig is afgestemd op de wensen maar ook op de smaak, de stijl van wonen en van leven.

Omdat een huis meer omvat dan een keuken, heeft Individueel Design van SieMatic zich ook gericht op het vervullen van wensen in de woonruimte. De grens tussen de keuken en de living is vervaagd en keukens zijn zo mooi geworden, dat ze ook vanuit de woonruimte gezien mogen worden. SieMatic ontwikkelde nieuwe keukens die zich prefect laten uitbreiden tot woonmeubelen, waardoor keuken en living optisch een fraaie eenheid gaan vormen.

Tijdens de jaarlijkse presentatie van nieuws, in het SieMatic Forum in Löhne, Duitsland, werd duidelijk dat SieMatic weer enkele stappen verder gaat in het creëren van een totaalbeeld in het interieur.

De economie en het inzakken van de huizenmarkt reduceren de vraag naar keukens. Veel keukenaanbieders blijven klanten lokken met aanbiedingen, maar dat maakt de markt niet groter. Rainier Zweep, directeur van SieMatic Nederland: "Er zijn natuurlijk nog altijd consumenten die een keuken willen aanschaffen en daarbij meer kijken naar design, comfort en kwaliteit dan naar aanbiedingen. Ze willen een perfecte keuken die precies past bij hun huis maar ook bij hun stijl van leven. Vaak zijn het succesvolle ondernemers en mensen met een topfunctie. Die worden belemmerd doordat ze eigenlijk geen tijd hebben om een keuken te kiezen, met alles wat daarbij komt kijken. Een probleem dat we al heel lang kennen, maar pas nu kunnen we deze doelgroep een perfecte oplossing aanbieden."

Speciaal opgeleide interieuradviseurs Nederland telt een aantal zelfstandig werkende interieuradviseurs, woonstylisten en binnenhuisarchitecten die zich hebben verenigd in de beroepsvereniging CRISP. Een van deze interieuradviseurs, Bianca Gels, heeft jarenlang als keukenadviseur bij een SieMatic showroom gewerkt. Zij kwam bij Rainier Zweep met het idee om geselecteerde interieuradviseurs op de SieMatic Keukenacademie op te leiden tot SieMatic Stylist, die keukenkopers kan adviseren en begeleiden tijdens het gehele oriëntatie- en aanschaftraject. Bianca Gels: "Keukenadviseurs beperken zich tot advies over de keukenkasten en apparatuur en ontwerpen daarvoor de voor de klant meest praktische keukenvorm en indeling. De SieMatic Stylist bekijkt de keuken vanuit de stijl van het totale interieur, als volledige ruimte, dus inclusief wanden, vloeren, verlichting, stoffering en toegevoegde meubelen."

Schetsend meedenken met de klant Juist dat meedenken met de klant, die de keuken ook ziet als een van de ruimtes in huis, blijkt in een behoefte te voorzien. De SieMatic Stylist begint met een kennismakingsgesprek bij de klant thuis. Er wordt gesproken over wensen en mogelijkheden, die de SieMatic Stylist meteen kan uitschetsen, zodat er letterlijk een goed beeld ontstaat van de gewenste invulling van de keukenruimte. De SieMatic Stylist heeft een grote kennis op het gebied van interieurproducten en kan met mood boards, fotos en materiaalstalen het advies structureren en ondersteunen. Dit bepaart de klant zeer veel tijd. Bovendien geeft de SieMatic Stylist de zekerheid dat er een stijlvol resultaat ontstaat, in harmonie met de overige inrichting van de woning.

Grote toegevoegde waarde Desgewenst gaat de SieMatic Stylist mee naar de showroom om keukens te bekijken, maar de SieMatic Stylist verkoopt geen keukens. De SieMatic adviseur en de SieMatic Stylist werken samen. Als de klant weinig tijd heeft, kan de SieMatic Stylist alles verder uitzoeken en begeleiden. Met de prettige zekerheid dat aan alles wordt gedacht dat de klant zou kunnen vergeten. Dat scheelt niet alleen tijd maar ook zorgen. De klant wint meer dan wat de SieMatic Stylist kost. Bianca Gels: "De toegevoegde waarde van de SieMatic Stylist is vele malen hoger dan de kosten, waarover uiteraard vooraf duidelijke afspraken worden gemaakt."

Inmiddels zijn er bijna 40 gecertificeerde SieMatic Stylisten in Nederland. Die werken allemaal zelfstandig, maar hun professionele werkwijze is wel binnen bepaalde grenzen vastgelegd. Om SieMatic Stylist te blijven, moeten ze aan hoge kwaliteitscriteria voldoen.

BeauxArts, aan elkaar geschreven, is de merknaam die SieMatic gebruikt voor keukens die zijn ontworpen volgens de architectuuropvattingen die in de tweede helft van de 19e eeuw werden onderwezen aan de école des Beaux Arts in Parijs. Deze architectuursstijl werd Beaux-Arts genoemd. Essentieel voor de Parijse opvatting was dat de architect niet primair als bouwtechnicus maar als kunstenaar werd opgeleid. Hierdoor kregen gebouwen een kunstzinnig en monumentaal aanzien.

Onbegrensde mogelijkheden
Beaux-Arts beleefde haar hoogtepunt tussen 1885 en 1920. In Europa maar vooral in de Verenigde Staten van Amerika werd de stijl populair. De industriële revolutie bracht een nieuwe generatie succesvolle ondernemers voort, die hun verworven rijkdom graag tot uitdrukking wilde brengen in hun bedrijfsgebouwen en woningen. Het was ook de tijd waarin de bekende wolkenkrabbers werden gebouwd, niet alleen omwille van een efficiënt gebruik van peperdure vierkante stadsmeters, maar bovenal symbolen van de toen nieuwe Amerikaanse welvaart en uitdrukking gevend aan de suprematie van het land van de onbegrensde mogelijkheden.

Jonge architecten
De Beaux-Arts architectuurstijl, met haar pompeuze overdaad aan zuilen, pilasters en decoratieve elementen, sloot perfect aan op het verlangen naar spraakmakende, imposante gebouwen. Deze wensen werden ingewilligd door jonge Amerikaanse architecten, zoals Stanford White, Charles Follen McKim, Henry Hobson Richardson, Daniel Burnham en Richard Morris Hunt, die studeerden aan de Parijse école des Beaux Arts. Met hun persoonlijke vertaling van de principes van Beaux-Arts creëerden ze gebouwen en interieurs die, in die tijd, voor velen een norm werden voor een nieuwe vorm van klassieke architectuur.

Compositie van stijlen
Eigenlijk was Beaux-Arts helemaal geen nieuwe stijl. Het was een compositie van stijlen uit diverse culturen, zoals het Amerikaanse volk een smeltkroes is van imigranten uit alle delen van de wereld. Misschien heeft dit wel bijgedragen aan het Amerikaanse succes van Beaux-Arts: men herkende er altijd wel iets uit het moederland in terug. Beaux-Arts mixt de architectuur van het Romeinse keizerrijk en de Italiaanse Renaissance, maar ook van de Franse en Italiaanse Barok. Het refereert aan de late Franse Gothiek en de Rococo, maar gaat ook terug tot de architectuur van de oude Grieken.

Vrijheidsbeeld en Rotterdams stadhuis
Beroemde Amerikaanse Beaux-Arts bouwwerken en monumenten zijn het Chicago Museum of Science and Industry, het Chicago Art Institute, de New York Stock Exchange, de Public Library in New York, de Washington Square Arch in New York en de Statue of Liberty. Ook in Nederland is in de Beaux-Arts stijl gebouwd, bijvoorbeeld het Rotterdamse stadhuis aan de Coolsingel, ontworpen in 1913 door de Nederlandse architect Henri Evers.

Karakteristiek aan de BeauxArts keukenstijl
De gebouwen die in de Beaux-Arts stijl zijn ontworpen doen wellicht vermoeden dat het overdadig gebruik van pilaren, pilasters, bas-reliëf panelen en andere ornamenten ook het design van de nieuwe SieMatic keukens domineren. Integendeel. Het ontwerp van de keukens gaat uit van de essentie van Beaux-Arts, niet van de bouwkundige vormen en decoraties.

Oogstrelende harmonie
Net als de architectuurstijl berust de BeauxArts keukenstijl op een compositie van verschillende stijlen, die in één keukenontwerp worden verenigd. Dit is nooit eerder gedaan. Ogenschijnlijk onverenigbare keukenfrontstijlen en uiteenlopende materialen, zoals hout, matte lak, marmer- en granietsoorten, staal en glas, blijken in SieMatic BeauxArts keukens aangenaam en oogstrelend te harmoniëren.

Einde aan eenvormigheid
Het lijkt alsof de keuken zich heeft ontworsteld aan het strakke keurslijf dat meer dan 40 jaar het keukenbeeld domineerde: alles hetzelfde qua lijnvoering, materialen, kleuren, grepen en afwerking. De aanbouwkeuken kan opeens anders, waardoor deze er niet meer als een eenvormige aanbouwkeuken uitziet.

Creatieve vrijheid
BeauxArts brengt een ongekende creatieve vrijheid bij het ontwerpen van keukens. Modern of klassiek? Het is geen keuze meer maar een realistische combinatie. De warme nerfstructuur van naakt hout of de rust van mat gelakte oppervlakken? Nu kan het allebei in dezelfde keuken. Verschillende steensoorten en handingelegd mozaïek als werkbladen. Kasten in contrasterende stijlen, met diverse grepen, staan broederlijk naast elkaar. De SieMatic BeauxArts Collection kent zelfs een grote, vrijstaande variant op de traditionele Chinese bruidskast die als elegante camouflage dient voor een reusachtige koel-vriescombinatie.

Symmetrisch evenwicht
Eveneens kenmerkend voor de architectuurstijl en de keukens van BeauxArts is de symmetrie, in klassieke verhoudingen, die ontstaat door grote volumes een centrale plaats te geven en daar evenwichtig omheen te ontwerpen. Kolossale fornuizen, typisch Amerikaans, worden aan weerzijden vergezeld door onderkasten met laden. Bij het spoelgedeelte zien we dezelfde symmetrische vlakverdeling. Moderne, blankstalen koelkasten en klassiek gelijnde vitrinekasten, met veel laden en bijzonder glas, staan vaak los in de ruimte of worden zo naast elkaar geplaatst dat het lijkt alsof ze daar bij toeval terecht zijn gekomen.

Indirecte verlichting
Het licht in de nieuwe BeauxArts keukens van SieMatic is ook bijzonder. Waar in de conventionele keukenontwerpen het licht vooral functioneel is gepositioneerd, boven het werkblad, of dient om de fronten van de bovenkasten aan te lichten, zijn de lichtbronnen in de BeauxArts keukens zoveel mogelijk verstopt. Uit het plafond, de wandkasten en de nissen verspreidt het licht zich indirect over de werkplekken en de centrale ruimte. Het effect is even subtiel als overtuigend: er ontstaat een sfeer van genoeglijke intimiteit maar tegelijkertijd lijkt de keukenruimte groter, terwijl de werkzaamheden in de keuken ruim voldoende worden uitgelicht.

Bijzonder is ook de toepassing van woonkamerachtige wandarmaturen, die niet alleen de sfeer verhogen maar ook het effect van de symmetrie versterken. Deze wandlampen behoren ook tot het SieMatic BeauxArts leveringsprogramma.

Warme kleuren
Hoewel in principe elke lakkleur leverbaar is, met een keuze uit maar liefst 1950 verschillende tinten, is voor BeauxArts een selectie gemaakt van warme, matte lakkleuren zoals lichtbruin, lichtgroen, lichtgeel en lichtblauw. In de nabije toekomst worden daar geheel nieuwe, aardse tinten aan toegevoegd; mooie bruinen, natuurgroenen en okergelen.

Amerikaans-Duits design van internationale allure
Mick de Giulio is een keukenontwerper in Chicago die in vrij korte tijd furore heeft gemaakt bij Amerikanen die een stijlvolle keuken willen. Zijn opdrachtgevers zijn gefortuneerde zakenmensen en succesvolle kunstenaars en artiesten die zoeken naar interieurdesign met een eigen persoonlijkheid. En alles moet perfect zijn, van de allerhoogste kwaliteit. Om die reden werkt Mick de Giulio al jaren met de keukenmeubelen van SieMatic, die hij beter vindt dan wat er in Amerika wordt geproduceerd.

Founding father
Mick de Giulio is de founding father van de BeauxArts keukenarchitectuur. Zijn bijzondere filosofie, werkwijze en ontwerpen maakten grote indruk op de SieMatic directie in Duitsland. De zakenrelaties werden goede vrienden en het idee ontstond om van het Amerikaanse BeauxArts een internationaal keukenconcept te maken, dat nu door SieMatic Mabelwerke GmbH in meer dan 40 landen wordt geïntroduceerd. Dat betekent dat BeauxArts niet slechts bereikbaar is voor de happy few maar ook voor mensen met meer smaak dan geld. Want SieMatic, als grondlegger van het begrip Individueel Design, respecteert niet alleen ieders persoonlijke stijlvoorkeur maar ook ieders budget.

Commitment to excellence
Mick de Giulio is niet alleen een begenadigd en gedreven keukendesigner maar ook een bijzonder mens, die zich naast zakelijke ook andere levensdoelen stelt. U leest alles over hem, zijn bedrijf, zijn filosofie en zijn gerealiseerde keukens op zijn internetsite www.degiulio.org.

SieMatic BeauxArts komt op het juiste moment
SieMatic was de eerste met greeploze keukens. Inmiddels biedt elke keukenzaak daar clonen van aan. Tijd dus voor iets nieuws. Een nieuw tijdperk na het minimalisme en de landhuiskeuken. SieMatic neemt opnieuw het initiatief. En net als met alle voorgaande innovaties van SieMatic is het weer even wennen: BeauxArts is totaal anders, lijkt nergens op.

Tijd is er rijp voor
In de inrichting van vele Nederlandse huizen is het strakke, eenduidig moderne inmiddels achterhaald. We zien klassieke en antieke meubelen en voorwerpen die zich uitstekend blijken thuis te voelen in het eigentijdse, basale interieur. Een Friese staartklok boven een bank van Rolf Benz. De stoel van grootmoeder naast een kast van Interlabke. Een 18e eeuwse secretaire met een stoel van Casprini. Alles kan. Alles wordt gedaan. Het maakt wonen tot een uiterst persoonlijke belevenis. En SieMatic maakt dat nu ook mogelijk in de keuken.

Individueel Design
Het credo van SieMatic krijgt met BeauxArts een nieuwe dimensie. Nooit eerder gaf een designkeuken de bezitters zoveel vrijheid om er hun eigen keuken van te maken. De filosofie achter BeauxArts is dat binnen het stramien van symmetrie alles moet kunnen. Daarbij geldt slechts één principe: de smaak en de praktische wensen van de keukengebruikers. Sleutelwoorden zijn: sfeer, comfort, gemak en personality. Bij de in het SieMatic Forum in Lahne, Duitsland, opgestelde showroomvoorbeelden zien we zowel ontwerpen die het koken centraal stellen, en het genieten daaromheen, als ook een keuken met een kleine bibliotheek met open haard, boekenkasten en twee gastvrije oorfauteuils.

Bron: Vereniging confortabel wonen

 

Vijftig jaar geleden introduceerde SieMatic de eerste greeploze keuken. Het werd de langst durende trend in keukendesign. Greeploze kleukens zijn nog steeds favoriet bij een groot aantal consumenten. De innovatie van SieMatic leidde uiteindelijk tot de ontwikkeling van minimalistische keukens: strak, architectonisch vormgegeven zonder enige vorm van franjes. De SieMatic 6006 van toen was jarenlang een verkoophit, vooral nadat SieMatic de keuken in tal van gedurfde kleuren ging leveren.

De geschiedenis van de SieMatic 6006 is bekend: in het jaar 2000 vierde SieMatic het 40-jarige jubileum met een geactualiseerde versie van de 6006. Het werd opnieuw een groot succes. De vormgeving van de beroemde geïntegreerde greeplijst, een patent van SieMatic, kreeg modificaties die zowel het design als het gebruikscomfort optimaliseerden.

Dit jaar viert SieMatic de 50ste verjaardag van de 6006 met een op vele punten geactualiseerde SieMatic 6006 KM. Vorige maand is deze in de definitieve uitvoering tijdens de SieMatic Huisbeurs voor het eerst aan de dealers gepresenteerd. De reacties waren zeer positief. Over enkele weken zal deze nieuwe SieMatic designklassieker in de Nederlandse keukenshowrooms worden geplaatst, maar wie niet zo lang kan of wil wachten is nu al welkom voor informatie, uitgewerkte ontwerpvoorbeelden, foto’s en materiaalstalen. Karakteristiek voor de nieuwe SieMatic 6006 KM is en blijft de frontbelijning die boven de plint een fraaie ronding vertoont. Een keuken met een buikje, dat het geheel juist eleganter maakt. Nieuw is dat deze ronding onder kasten met inbouwapparatuur is uitgevoerd in een mat edelstaal of zwart ventilatierooster.

Het interieur van de laden en uittrekelementen is overgenomen uit de SieMatic S2. Een flexibele indeling, Individueel Design, uitgevoerd in licht eikenhout, aluminium en wit porselein. De bodem van uittrekelementen is voorzien van een op houten zeiljachten geïnspireerd anti-slip systeem met dunne rubberen strips die voorkomen dat de inhoud kan gaan schuiven. Praktisch en mooi zijn de inzetdozen, potten en potjes van porselein. Bij de grote afmetingen is het deksel gematteerd en met potlood beschrijfbaar. De kleine potjes hebben een handig venster in het deksel.

De nieuwe SieMatic 600 KM is leverbaar in warme aardetinten zoals de afgebeelde kleur greige.

Met deze 6006 KM en de S1, S2 en de eveneens nieuwe SC 66 K laat SieMatic zien dat de uitvinder van de greeploze keuken nog steeds voorop loopt bij het verder ontwikkelen en innoveren van deze geliefde stijl.

BeauxArts.02 van designer Mick de Giulio is nieuwe blikvanger SieMatic doet het weer: een radicale ommezwaai van het traditionele keukenontwerp! De BeauxArts.02 is de opvolger van de in 2006 gelanceerde BeauxArts, toen ook al een gedurfde interpretatie van de klassieke keuken. De filosofie blijft dezelfde, maar wordt nu verfijnd tot een lichter en meer lineair design. De in Chicago gevestigde designer Mick De Giulio tekende (opnieuw) het ontwerp van deze nieuwe klassieke elegantie.

De Beaux-Arts stijl ontstond aan het begin van de 20e eeuw door progressieve Amerikaanse architecten die hadden gestudeerd aan de befaamde Ecole des Beaux-Arts in Parijs. Niet zozeer nieuw, was Beaux-Arts veeleer een gedurfde combinatie van stilistische richtingen uit verschillende culturen en landen. Van oudheid tot gotiek, barok en rococo in één architectonische smeltkroes.

As long as it makes sense
Zo is ook de SieMatic BeauxArts collectie samengesteld uit verschillende - zelfs schijnbaar tegenstrijdige - stijlen, onvoorspelbaar en aantrekkelijk tegelijk. De aparte functionele zones breken volledig met de traditionele keukenlay-out. Bijvoorbeeld het kookveld los van de gootsteen of het werkblad. Of kastfronten, handgrepen en werkbladen broederlijk naast elkaar in verschillende materialen, kleuren en verhoudingen. De filosofie van BeauxArts is om alles mogelijk te maken binnen het concept van de asymmetrie binnen symmetrie. Modern of klassiek, warm hout of mat gelakt, het één sluit het ander geenszins uit, zolang het maar past.

Bernd Poensgen van SieMatic Belgium: "Elegante kasten naast rustieke fornuizen, antieke elementen tussen roestvrij stalen ladefronten: het is allemaal mogelijk met BeauxArts.02. Met deze bijna oneindige combinaties willen we de toenemende behoefte aan individualiteit invullen. Zo brengen we de vrijheid en creativiteit van het koken zélf over naar de plaats waar het gebeurt."

Ondanks de recessie, die vooral de interieurbranche treft, gaat SieMatic gewoon door met het ontwikkelen en introduceren van nieuwe keukens. Het toont vertrouwen in de toekomst. Bovendien verwacht men van een innovatief internationaal merk als SieMatic vernieuwende ideeën, die niet alleen aansluiten bij veranderende trends en consumentenvoorkeuren maar daar ook op vooruit lopen. Terwijl de meeste keukens nog steeds in tinten wit worden gekocht, kiest SieMatic uit het kleurengamma van de nieuwe SC 66 K juist de mat zwarte uitvoering als voorbeeld.

Zwart staat voor de nieuwe zakelijkheid in de keuken. Minimalistisch design, dus greeploos. De geïntegreerde greeplijst van de SC 66 K is in de kleur van de keukenkasten, dus in de afgebeelde keuken mat zwart. Het werkblad is van edelstaal. Deze combinatie oogt als een juweel met zwarte parels en witgoud. Bij het openen van de laden en uittrekelementen voegen zich daar drie materialen aan toe: de interieurs zijn vervaardigd uit licht eikenhout, aluminium en wit porselein.

Dit interieursysteem, exclusief voor SieMatic, is onbeperkt in te delen naar de eigen smaak en de persoonlijke opvattingen over wat handig en praktisch is. Puur Individueel Design dus ook achter de fronten.

De tweede afgebeelde keuken toont dat de SieMatic SC 66 door een andere kleur ook een verrassend andere sfeer uitstraalt. Deze tint heet kasjmir en de originele tegels zijn mat gedesineerd met een oriëntaals karakter. De geïntegreerde greeplijsten zijn mat zwart en ook het optisch 1 cm dunne werkblad is uit zwart StoneDesign uit de SieMatic collectie. De fronten van de halfhoge kasten wekken de indruk te zijn vervaardigd uit noten met een zweem van titanium waarvan de nerfstructuur is uitgeborsteld. Het gaat hier echter om kunststof dat het voordeel biedt minder kwetsbaar te zijn, gemakkelijker te onderhouden, minder kostbaar en duurzamer dan echt hout.

Bij de introductie aan de internationale SieMatic dealers tijdens de SieMatic Huisbeurs in Duitsland, vorige maand, ontlokte deze versie van de SC 66 bij een der aanwezigen de typering ë�African beauty.

Met deze SC 66, de eveneens nieuwe 6006 KM en de S1 en S2 bewijst SieMatic haar voorsprong als uitvinder van de greeploze keuken.

Ter gelegenheid van het 50ste jubileum van de greeploze keuken maakt SieMatic het iedereen, zonder aankoopverplichting, mogelijk om elke maand een SieMatic keukencheque t.w.v. € 15.000 te winnen. Deze actie duurt tot en met januari 2011. Meer informatie vindt u op www.siematic.nl en in de showrooms.

Betaalbare exclusiviteit door SmartDesign. Na de grote doorbraak van de SieMatic S1 en S2 was het reikhalzend uitkijken naar de komst van de S3. En wat blijkt? De rol van de S-klasse is nog lang niet uitgespeeld. Met als ondertitel SmartDesign volgt de S3 getrouw de minimalistische exclusieve lijn van de S-klasse, maar wel met standaardma De S3 behoudt de herkenbare, tijdloze en luxueuze lijn van de S-filosofie, maar onderscheidt zich tegelijk van zijn voorgangers. Was de S2 al een licht afgeslankte versie van het paradepaard S1, dan gaat de S3 nog op die trend door. De nadruk ligt dus niet zozeer op multimedia of innovatie, maar op toegankelijkheid en een slim design.

Bernd Poensgen van SieMatic Belgium: "Als instapmodel in de greeploze keuken garandeert de S3 de vertrouwde combinatie van SieMatic: elegantie én functionaliteit. Door het gebruik van standaardafmetingen kan je de kost uiteraard beter in de hand houden, en komt het er vooral op aan de keuken goed in de ruimte te plannen."

Karakteristieken
Maar SieMatic zou SieMatic niet zijn, mochten er geen nieuwe accenten opduiken in het design. Opvallend in de S3 is het verticale karakter, zie de bovenkasten die tot tegen het plafond reiken (1,3 m) en de kolomvormige dampkap, wat ook in de kleinere keuken een heel speciale uitstraling creëert. De geïntegreerde greeplijst in de kleur van de afwerking is een andere nieuwigheid. En de nieuwe Polygloss kunststof is een krasvrije en budgetvriendelijke variant voor lakfronten .

Tot slot werd ook op het vlak van kleur werk gemaakt van een ruime keuze aan bestaande en nieuwe mogelijkheden. Zo is de S3 verkrijgbaar in lotus- en magnoliawitte lakversie, 6 matte of hoogglans kleuren en 6 houtimitatiekleuren (waarvan 3 nieuwe: pine titanium, oak natural grijs en mali wenge)

Keukens zijn in de afgelopen 50 jaar steeds completer, mooier en praktischer geworden. Een nadeel daarvan is dat ze ook volumineuzer werden. De diepe kasten verkleinen de beschikbare keukenruimte. Ook zijn ze niet altijd handig omdat de spullen in de diepe kast achter elkaar staan en dus minder makkelijk gepakt kunnen worden. Dat geldt vooral bij bovenkasten.

20 Jaar geleden heeft SieMatic het beeld van de keuken al aanzienlijk verbeterd door toepassing van het arkussysteem: minder kasten en een contrasterende omlijsting die de keuken minder kolossaal en dus eleganter maakt. Met de introductie van de SieMatic S2 keukenserie wordt daar, zowel letterlijk als figuurlijk, een dimensie aan toegevoegd.

Bij het nieuwe arkussysteem van de SieMatic S2 lijkt het alsof rond de diepe kasten een achterwand is aangebracht, in de kleur van de kasten of juist in een andere kleur of materiaalsoort. Maar het is veel meer dan een fraaie achterwand. Een lichte vingerdruk op de arkuspanelen opent een zee aan verborgen bergruimte. Het gaat om kasten met een nuttige diepte van 25 cm, de ideale afmeting om serviesgoed, glazen, flessen en voorraden direct toegankelijk bij de hand te hebben.

De SieMatic S2 is greeploos en dat geldt ook voor de deuren van de arkuskasten, die niet als deuren herkenbaar zijn. Een mooie designoplossing die keukens optisch minder volumineus maakt en toch tegemoet komt aan de behoefte aan opbergruimte.

De fronten van de SieMatic S2 zijn leverbaar in tal van kleuren hoogwaardige lak, zowel in mat als hoogglanzend, maar ook aluminiumkleur. Voor het contrast wordt het arkussysteem uitgevoerd in luxe houtsoorten en glas in de tinten brons, wit en zwart.

Met FloatingSpaces vervaagt SieMatic de grens tussen keuken en woonruimte De open keuken is de ideale oplossing voor mensen die zowel hun keuken als hun woonruimte optisch willen vergroten. Zonder scheidingsmuur kan ook de eettafel onderdeel worden van de keuken, wat niet alleen praktisch maar ook gezellig is. Bovendien is het voor de chef de cuisine van het huis wel zo leuk om tijden het werken in de keuken betrokken te blijven met wat er in de woonruimte gebeurt.

Toch bleef de keuken qua meubilering jarenlang een apart deel van het interieur. SieMatic heeft dit nu opgelost met FloatingSpaces: een wand vol flexibele mogelijkheden om de keukenarchitectuur vloeiend te laten integreren in de woonarchitectuur.

In technische zin gaat het om wandpanelen met een verborgen bevestigingssysteem, waaraan wandborden en andere accessoires kunnen worden opgehangen. De maatvoering sluit precies aan op die van de keuken en ook qua materiaal en kleur wordt een mooie visuele eenheid gecreeerd. De open wandkast, die met FloatingSpaces ontstaat, heeft echter een puur huiselijk karakter.

De elementen kunnen heel eenvoudig, zonder gereedschap, aan de wand worden bevestigd. SieMatic heeft rekening gehouden met het gegeven dat veel mensen van tijd tot tijd hun interieur willen aanpassen aan hun veranderende smaak en wensen. Met het FloatingSpaces systeem kan dat onbeperkt, in slechts een paar minuten.

De wandborden zijn uitgevoerd in glanzend PUR-lak met geronde kanten, standaard leverbaar in 7 woontinten of in 1.950 kleuren naar keuze. Afgebeeld is een combinatie van de SieMatic SE 5005 L en de SieMatic SE 4004 H.

Ogenschijnlijk bescheiden uitvindingen kunnen tot belangrijke verbeteringen leiden. ZeroMatic is daar een goed voorbeeld van. Om dat duidelijk te maken, moeten we eerst een beetje technisch worden.

Hoewel de kwaliteit per merk verschilt, bestaat het plaatmateriaal van kunststof keukens in principe uit een laag geperste houtvezels tussen twee dunne lagen kunststof. De randen worden afgewerkt met een zogeheten afkanting, eveneens van kunststof. Dit is bij SieMatic een relatief dikke, licht elastische stootrand die de randen en hoeken beschermt. De afkanting wordt onder verhitting met het materiaal verlijmd en hoewel dat bij SieMatic met uiterste precisie gebeurt, bleef toch altijd een miniscuul naadje zichtbaar tussen de afkanting en de plaatbekleding.

De nieuwste lasertechniek maakt het nu mogelijk om de afkanting naadloos te versmelten met de kunststof plaatbekleding. Met als resultaat een puntgave, ononderbroken omkleding van elke SieMatic keukendeur en elk SieMatic ladenfront. Hierdoor hebben kunststof keukens nu een uitstraling die vergelijkbaar is met die van gelakte keukens. Deze verhoogde kwaliteit wordt aangeduidt met de toevoeging ZeroMatic.

Niet alleen visueel maakt ZeroMatic onderscheid, ook praktische voordelen zijn belangrijk. Door het versmelten van de naden behoren microscopisch kleine lijmrandjes tot het verleden. Vocht en vuil krijgen geen kans meer. En de ZeroMatic deuren en fronten zijn gemakkelijker te reinigen. Verder zijn de belastbaarheid, stootvastheid en degelijkheid aanmerkelijk vergroot.

Zonder licht hebben we geen leven. Licht zorgt dat we, ook in duisternis, goed kunnen zien. De kleur van licht is ook van grote invloed op ons gevoel, onze stemming en ons welzijn. Allemaal redenen om licht goed doordacht in onze interieurplannen op te nemen. Vooral in de keuken. Daarom ontwikkelde SieMatic nieuwe lichtsystemen die zich gemakkelijk laten aanpassen aan uw behoefte om goed te zien en om u prettig te voelen.

Voor individuele sfeer
Met SieMatic verlichtingselementen kunt u precies bepalen hoeveel licht u op uw werkplek nodig hebt. En welke sfeer u wenst. De ornamenten passen onder onderkasten en in open planken of hangen vrij. Ze bieden veelzijdige verlichtingsfuncties die u naar wens en behoefte kunt regelen en controleren.

U combineert ideale werkverlichting met lichtaccenten die de ruimte de bij het moment passende sfeer geven. Het sfeerlicht levert ontelbare stemmingskleuren en schijnt naar boven of beneden of allebei tegelijk.

Deze verlichting maakt gebruik van de nieuwste LED-technologie. Hierdoor is het principe van Individueel Design van SieMatic ook toepasbaar om met licht uw eigen sfeer te creeren.

Voor individuele inrichting
Het SieMatic verlichtingselement laat zich ook gemakkelijk inpassen in de talrijke functie-elementen voor wanden en nissen. Decoratief en praktisch: u kunt beter zien wat u zoekt en dat gemakkelijker pakken of terugzetten.

Voor individuele bediening
Het SieMatic lichtsysteem laat u kiezen welke vorm van bediening u prettig vindt:

* de kleine Touch-LED schakelaar met lichtblauw verlichting is in het verlichtingselement geïntegreerd en ook in het donker snel te vinden
* als met tovenaarshand, zonder dat u iets hoeft te doen, functioneert de nauwelijks zichtbare sesorschakelaar die eveneens in het verlichtingselement is aangebracht - met afstandsbediening kunt u de verlichting gemakkelijk vanaf de eettafel bedienen
* een conventionele wipschakelaar is uiteraard ook leverbaar
* is ook de werkplekverlichting voorzien van een LED lichtband, dan kan het totale lichtsysteem worden bestuurd vanaf uw iPhone of iPad met een App die dimmen en mengen van alle lichtkleuren mogelijk maakt
* uiteraard is het SieMatic lichtsysteem ook te koppelen aan een domotica-installatie.

Floating Spaces, BeauxArts.02 en SmartDesign: SieMatic gaat het najaar in met twee vernieuwende concepten én een opgefriste klassieker voor de keuken van de 21ste eeuw. Of hoe SieMatic zichzelf steeds opnieuw weet uit te vinden.

"FloatingSpaces", leefruimte en keuken worden één
FloatingSpaces streeft naar een bijna volledige integratie van de keuken binnen de woonkamer of leefruimte. Vloeiende overgangen tussen ruimtes en functionele elementen zorgen voor een uniek soort continuïteit rond koken en wonen, maar ook in technologie en esthetiek.

Een van de centrale elementen is het paneelsysteem, nieuw ontwikkeld door SieMatic, waardoor keuken en woonkamer naadloos samensmelten. Het paneelsysteem is beschikbaar in veel van de materialen in SieMatics aanbod, met natuurlijke houtsoorten en afwerkingen met matte of glanzende lak en laminaat die gecombineerd kunnen worden op tal van manieren. De bijpassende paneelplanken bieden tal van mogelijkheden voor een flexibel wanddesign. Zo kom je uit bij uniforme of contrasterende arrangementen van verschillende kleuren, materialen en functionele elementen, verkrijgbaar in verschillende maten en lengtes.

SieMatic BeauxArts.02: dynamisch spanningsveld
In het najaar van 2006 werd de eerste SieMatic BeauxArts gelanceerd. Deze onconventionele designinterpretatie van de klassieke keuken door SieMatic is nu verfijnd in de nieuwe BeauxArts.02, samengesteld uit verschillende - zelfs schijnbaar tegenstrijdige - stijlen, onvoorspelbaar en aantrekkelijk tegelijk. De aparte functionele zones breken volledig met de traditionele keukenlay-out.

De filosofie van BeauxArts.02 is volgens ontwerper Mick De Giulio dan ook een dynamische spanning, om alles mogelijk te maken binnen het concept van de asymmetrie binnen symmetrie. Modern of klassiek, warm hout of mat gelakt, het één sluit het ander niet uit, zolang het maar past. Verrassend detail: een spiegelplint die de indruk geeft dat de onderkasten boven de vloer zweven en de 3D-accenten door de wisselwerking van RVS, glas en lichte lakkleuren.

Bernd Poensgen van SieMatic België en Frankrijk: "We hebben het succesvolle concept van de BeauxArts vertaald naar een lichter en meer lineair ontwerp. Elegante kasten naast rustieke fornuizen, antieke elementen tussen roestvrij stalen ladefronten: het is allemaal mogelijk met BeauxArts.02. Met deze veelheid aan combinaties willen we de toenemende behoefte aan individualiteit invullen."

Betaalbare exclusiviteit door SmartDesign
Flexibele planning, meer stand alone dan wall-to-wall design: met SmartDesign in de S3 bewijst SieMatic dat je ook in kleinere ruimtes niet aan individualiteit of exclusiviteit hoeft in te boeten.

De SieMatic S3 behoudt de herkenbare, tijdloze en luxueuze lijn van de S-filosofie, maar onderscheidt zich tegelijk van zijn voorgangers. De nadruk ligt dus niet zozeer op multimedia of innovatie, maar op toegankelijkheid en een slim design. Opvallend in de S3 is het verticale karakter, zie de bovenkasten die tot tegen het plafond reiken (1,3 m) en de kolomvormige dampkap, wat ook in de kleinere keuken een heel speciale uitstraling creëert. De geïntegreerde greeplijst in de kleur van de afwerking is een andere nieuwigheid. En de nieuwe Polygloss kunststof is een krasvrije en budgetvriendelijke variant voor lakfronten.

Bernd Poensgen van SieMatic België en Frankrijk: "Als instapmodel in de greeploze keuken garandeert de S3 de vertrouwde combinatie van SieMatic: elegantie én functionaliteit. Door het gebruik van standaardafmetingen kan je de kost uiteraard beter in de hand houden, en komt het er vooral op aan de keuken goed in de ruimte te plannen."

Over SieMatic
De Duitse familie Siekmann richtte in 1929 August Siekmann Mabelwerke op. In 1960 ging het bedrijf internationaal, onder de naam SieMatic. Sinds 1961 is SieMatic op de Belgische markt verkrijgbaar. In België zijn er zon 21 dealers die SieMatic aanbieden, een aantal dat naar 30 zal groeien in de nabije toekomst. Sinds 2007 is SieMatic België als autonome divisie met 5 medewerkers gevestigd in Antwerpen onder leiding van General Manager Bernd Poensgen, die sinds oktober 2010 ook verantwoordelijk is voor Frankrijk. Wereldwijd stelt SieMatic zon 650 medewerkers tewerk en realiseert men een omzet van ca. 150 miljoen euro. In 2010 vierde SieMatic zijn 50-jarig bestaan en daarmee ook dat van de elegante greeploze keuken. SieMatic is een van de weinige keukenmerken met een FSC-certificaat: dit keurmerk geeft aan dat een product afkomstig is uit een duurzaam beheerd bos en dat de hele handelsketen tot bij de eindconsument wordt gecontroleerd. De eindklant heeft hiermee de garantie dat het hout van zijn keuken afkomstig is uit een goed beheerd, FSC-gecertificeerd bos.

Met de introductie van de 66K eerder dit jaar, lanceerde SieMatic ook enkele nieuwigheden die inmiddels ook de trend zetten voor de rest van het gamma: de introductie van de zwarte geïntegreerde greeplijst én de innovatieve frontafwerking Polygloss. De nieuwe, discrete grepen houden dan weer het midden tussen het greeploze concept en geïntegreerde greeplijsten.

De SieMatic 66K verschilt van de 6006-zusterreeks vooral door haar rechte in plaats van afgeronde fronten en een zwarte geïntegreerde greeplijst. Daardoor zal de 66K voor sommigen een wat toegankelijker design uitstralen, multi-inzetbaar in elke omgeving. Carte blanche voor interieurarchitecten, zeg maar.

Andere blikvangers zijn de fronten van Polygloss, een speciaal soort kunststof die momenteel snel furore maakt. "Polygloss werd pas geïntroduceerd in januari, maar is al duidelijk een succesverhaal", zegt Bernd Poensgen van SieMatic Belgium. "En dat is niet verwonderlijk, want het materiaal combineert de voordelen van kunststof (lagere prijs, krasbestendigheid) met de luxueuze look van echte hoogglans of matte lak. Bovendien wordt de naad van de opgekleefde kanten haast onzichtbaar".

Polygloss is beschikbaar in 3 zijdematte en 3 glanzende frontkleuren, respectievelijk kristalwit (zeer zuiver wit), dakargrijs (warme grijstint) en stratusgrijs (zeer donkere grijstint). De Polygloss fronten zijn beschikbaar over de verschillende programmas van SieMatic heen. Dus niet alleen in de greeploze keukens (S2 en S3), maar ook in het gamma met grepen (SC), en in de keukens met geïntegreerde grepen (66).

Discrete grepen in het hele gamma verkrijgbaar
Met greep, greeploos of schijnbaar greeploos: in de SieMatic-traditie van de minimalistische keuken is niet altijd alles wat het lijkt. Zelfs de nieuwe discrete grepen, als stijlvol horizontaal accent bovenop het front bevestigd, doorbreken de strakke lijn niet - ze zijn zelfs nauwelijks zichtbaar. Noem het een subtiele tussenvorm, ergens tussen het greeploze en greephoudende concept in. Deze greep is leverbaar in het hele gamma.

Meer artikelen...