25 jaar geleden zorgde ze voor een revolutie in het badkamerdesign, nu geldt ze als een icoon van de moderne badkamervormgeving: Tara van Dornbracht heeft zich sinds haar introductie in 1992 ontwikkeld tot een vaak gekopieerd en veelvuldig onderscheiden designklassieker. Ter gelegenheid van het huidige jubileum van Tara lanceert Dornbracht de kranenserie in het oppervlak Cyprum.
  
Nauwelijks een andere kraan dan Tara heeft fundamenteel zoveel betekend voor het badkamerdesign. Met haar minimalistisch design, de karakteristieke kruisgrepen en de slanke, ronde uitloop kwam ze begin jaren negentig helemaal niet overeen met de trend. Maar desondanks of juist om deze progressieve vormenspraak werd Tara binnen een korte tijd een designicoon. Slechts 10 jaar na de introductie verscheen met “Tara. Kraan en archetype” een publicatie die was toegewijd aan het succesverhaal.
 
Sindsdien heeft Dornbracht dit consequent voortgezet. In 2008 werd het design van Tara subtiel bewerkt, geheel in overeenstemming met de leidraad: “een klassieker verandert men niet, men verfijnt hem.” Een reductie van de diameter van grepen en rozetten en een minimale verlenging van de kraanbody maakten Tara slanker, rechter en verfijnder. De contouren van alle Tara kranen werden in aangescherpt om de perfecte geometrie en symmetrie van de vormenspraak nog duidelijker te laten spreken.
 
“Tara belichaamt de designprincipes van Dornbracht: Proportie, Precisie, Progressiviteit, Persoonlijkheid en Performance”, zegt Andreas Dornbracht. Deze zogenaamde 5 P’s vormen de basis van een duurzame esthetica, die zich niet laat leiden door tijdgebonden smaak maar door universele vormgevingsprincipes. “Ook 25 jaar na haar introductie is Tara nog steeds actueel en geldt net als voorheen als een begrip voor de belichaming van Avantgarde in de badkamer.
 
Kenmerkend voor een klassieker als Tara is dat ze universeel toepasbaar is en zich in de meest verschillende contexten laat ensceneren. Dit komt niet alleen door de heldere vormspraak maar ook door de veelvoud aan oppervlakken. Zoals alle series van Dornbracht is ze in talrijke varianten verkrijgbaar van chroom, platina en champagne tot messing en goud en daarnaast in verschillende matte en gelakte varianten. Dankzij deze veelvoud past Tara zn sur ton in de badkamerarchitectuur of wordt ze ingezet om contrastrijke accenten te zetten. Soms werkt ze klassiek, soms progressief maar altijd actueel en modern. Zo opent Tara talrijke opties voor een persoonlijk vormgeving van de badkamer en geeft ze ook een antwoord op de megatrend individualisering.
 
Met Tara in Cyprum bewijst Dornbracht nogmaals de veranderlijkheid van de iconische kranenserie. Het rosé-gouden oppervlak uit 18-karaat goud en koper kenmerkt zich door een bijzondere glans die warmte en elegantie uitstraalt.
 
Tara is in vele uitvoeringen voor toepassing bij wastafel, bad, douche en bidet alsook als keukenkraan beschikbaar. Naast de klassieke kruisgrepen zijn alle varianten ook met hendelgrepen verkrijgbaar. Een perfect op de kraan afgestemde accessoire programma complementeert de serie.

Met één druk op de hendel levert de Hot & Cold Water Dispenser van Dornbracht onmiddellijk heet water (93°C) of koud water. Warme dranken zoals koffie en thee kunnen zo op elk moment snel en comfortabel worden bereid. Ook kunnen babyflesjes met heet water worden uitgespoeld of hardnekkige etensresten van het servies worden verwijderd. Voor wie wil genieten van een lekker glas koud water drukt de hendel eenvoudig naar achteren in plaats van naar voren. Eenvoudige bediening met één hendel, de bedieningshendel naar achter levert koud water en de bedieningshendel naar voren levert heet water.

Hot Water Dispensers en Hot & Cold Water Dispensers zijn verkrijgbaar in de kleuren chroom en platina mat.

 

De designklassieker van Dornbracht Tara. Dit ontwerp van Sieger Design werd al meer dan 20 jaar geleden voor het eerst geïntroduceerd. Als een echte designklassieker bewijst deze kraan nog steeds on top of trend te zijn. Hier uitgevoerd als keukenmengkraan in het luxe oppervlak Cyprum. Het is een oppervlak in hoogglans dat op basis van 18 karaats goud met koper wordt vervaardigd. De naam is een kunstwoord, afgeleid van het Latijnse woord 'cuprum' voor 'koper'.

Voor steeds meer mensen met een passie voor koken wordt koken een serieuze hobby. Vanzelfsprekend groeit daarop de vraag naar keukenuitrustingen die voldoen aan de steeds hogere eisen die door ambitieuze hobbykoks aan de apparatuur worden gesteld. Geïnspireerd door professionele apparatuur, werkt Dornbracht continu aan het verbeteren van de processen in de keuken. De kranen van Dornbracht brengen hetzelfde comfort als dat van de professionele keuken, maar dan in de keuken thuis. Het voordeel: hoe gemakkelijker je kunt werken des te meer tijd er over blijft voor creativiteit bij de bereiding van gerechten.

De nieuwe pull-down-kranen Sync en Tara Ultra zorgen bijvoorbeeld voor bijzondere flexibiliteit. Hun uittrekbare uitloop laat zich comfortabel naar iedere gewenste stand brengen en vergroot zo de actieradius bij de spoelbak. Daarbij biedt het type pull-down twee straalsoorten: een natuurlijk, heldere lamineerstraal (optimaal voor snel en precies vullen van pannen) en een krachtige douchestraal (perfect voor het wassen en spoel van groenten, vlees en vis).

De keukenkraan ENO is vanaf nu verkrijgbaar met verhoogde uitloop en naar keuze als variant met uittrekbare uitloop met twee straalsoorten. Voor nog meer flexibiliteit en comfort aan de spoelbak.

 

Dornbracht breidt de populaire serie Tara Ultra uit met het nieuwe pulldown systeem: met een naar beneden uittrekbare uitloop biedt dit type nog meer bewegingsvrijheid aan de spoelbak.

Het bijzondere kenmerk van de nieuwe pulldown mengkraan is de naar beneden uittrekbare uitloop die dankzij de flexibele uittrekslang comfortabel naar de werkplek kan worden geleid en op die manier het werk in de keuken eenvoudiger maakt. Een matzwarte, temperatuurgeïsoleerde greep stuurt de hand van de gebruiker intuïtief naar het uittrekelement dat optimaal in de hand ligt. Tara Ultra: nieuw functietype, bewezen vormentaal
Terwijl de nieuwe pulldown mengkraan van de serie Tara Ultra op functioneel niveau scoort door zijn meerwaarde, blijft de karakteristieke vormentaal behouden: zijn bijzonder hoge, slanke uitloop biedt veel bewegingsvrijheid en ruimte om goed met grote pannen en andere kookbenodigdheden te werken. Ook typisch Tara Ultra: de markante rechthoekige hendel. Dankzij het tijdloze design is de mengkraan uiterst veelzijdig toepasbaar.

Dornbracht: Kwaliteit Made in Germany
De pulldown mengkraan van de serie Tara Ultra is leverbaar in de galvanische oppervlakken chroom en platina mat. Hun karakteristieke glans en buitengewone kleurdiepte bewijzen de uitstekende afwerking van de mengkranen van Dornbracht. Net als alle mengkranen van de premium producent wordt ook Tara Ultra volledig in Duitsland vervaardigd en staat daarmee voor hoogste manufactuurkwaliteit Made in Germany.

Dornbracht breidt zijn serie eno uit met twee nieuwe mengkranen met verhoogde uitloop: een variant met uittrekbare uitloop en een variant met uittrekbare douche. Beide varianten kunnen desgewenst worden voorzien van een perlator- of douchestraal. De uitloop is verhoogd met 90 mm en daarmee optimaal afgestemd op de behoeften in de keuken. eno is een eenhendelmengkraan voor de keuken die het warmwaterverbruik door een doordacht hendelconcept intuïtief omlaag brengt: in neutrale stand van de hendel komt er bij de eno alleen koud water uit. Op die manier helpt eno niet alleen de energiekosten voor de warmwatervoorziening te reduceren, maar ook de CO2-uitstoot gering te houden – een voordeel voor het milieu.

Dornbracht eno: strak design, precieze functionaliteit
Wat het design betreft kenmerkt eno zich door een strakke en zakelijke vormentaal, die wordt geaccentueerd door de markante hoek van precies 90 graden waaronder de hendel geopend wordt en de afwerking zonder kerf. De precieze overgang tussen uitloop en kraanhuis onderstreept de balans en de harmonische proporties.

Premium mengkranen Made in Germany
De uitbreidingen van de serie eno zijn in de uitvoeringen chroom en platina mat leverbaar. De galvanisch afgewerkte oppervlakken worden gekenmerkt door een karakteristieke glans en een buitengewone kleurdiepte, die de uitstekende kwaliteit van de keukenmengkranen van Dornbracht tot uiting brengen. De kranen worden voor 100 procent in Duitsland vervaardigd en staan voor de hoogte manufactuurkwaliteit.

Met de invoering van de nieuwe keukenmengkraan Sync stelt Dornbracht tegelijkertijd een nieuw type voor: een pulldown mengkraan met douchefunctie. De naar beneden uittrekbare uitloop van Sync vergroot de actieradius van de mengkraan en maakt het werken in de keuken zo nog comfortabeler. Met zijn dynamische vormentaal haakt Sync in op het iconische design van Dornbracht en combineert op die manier hoogwaardige esthetiek met eersteklas functionaliteit. Wezenlijk voordeel van de nieuwe pulldown mengkraan van Dornbracht is de naar beneden uittrekbare uitloop die dankzij de flexibele uittrekslang comfortabel naar de werkplek kan worden geleid. Hierdoor wordt een zo groot mogelijke bewegingsvrijheid op de werkplek rondom de spoelbak bereikt. Een matzwarte, temperatuurgeïsoleerde greep stuurt de hand van de gebruiker intuïtief naar het uittrekelement dat optimaal in de hand ligt. De zwenkradius van 360 graden van Sync alsmede de hoge uitloop en brede sprong van de mengkraan zorgen voor extra speelruimte. Twee straalsoorten: laminaire en douchestraal
Sync biedt al naar gelang het gebruiksdoel twee straalsoorten: een natuurlijke, heldere laminaire straal en een krachtige douchestraal. De douche is speciaal door Dornbracht ontwikkeld om het slanke design van de uitloop met een diameter van slechts 28 mm te realiseren: dat is precisie tot in het detail. De omstelling tussen laminaire en douchestraal gebeurt comfortabel via een druk op de knop aan de achterzijde van het zwarte uittrekelement. Daarbij faciliteren de lange hendel en de ergonomische hoek van 90 graden waaronder de hendel geopend wordt de juiste dosering van de hoeveelheid water.

Sync: nieuwe designicoon met dynamische vormentaal
De nieuwe premium mengkraan Sync wordt gekenmerkt door een dynamische, naar voren gerichte vormentaal, die de gebruiker letterlijk tegemoet komt. Karakteristiek is de conische overgang tussen kraanhuis en uitloop alsmede de parallel daarmee verlopende binnen contour van de hendel zonder kerf. De conische vorm van het kraanhuis zet zich ook voort in het trapeziumvormige profiel van de hendel. Sync is ook leverbaar als designvariant met een ronde, cirkelvormige uitloop.

Beproefde Dornbracht kwaliteit
Sync is leverbaar in de galvanische oppervlakken chroom en platina mat. Galvanische oppervlakken zijn uiterst bestendig en voldoen daarom op bijzondere wijze aan de specifieke eisen in de keuken. Hun karakteristieke glans en hun buitengewone kleurdiepte bewijzen de uitstekende kwaliteit van de mengkranen van Dornbracht. Net als alle mengkranen van de premium producent wordt ook Sync volledig in Duitsland vervaardigd. Op die manier borgt de premium mengkranenproducent een voortdurende hoge standaard en precieze manufactuurkwaliteit Made in Germany.

De nieuwe éénhendel mengkraan Pivot van Dornbracht is speciaal ontwikkeld voor toepassing op een kookeiland. Pivot verenigt hoogwaardige esthetiek met praktische functionaliteit. Het bijzonder lange overstek van het 55 cm grote zwenkbereik maakt een 360° actieradius mogelijk en komt tegemoet aan maximale flexibiliteits- en comforteisen in de keuken.

De productnaam is afgeleid van het Franse woord 'pivot', spil of draaipunt, en heeft betrekking op de omzetting van de kraan als beweegbaar middelpunt van het kookeiland. De 360° actieradius maakt verschillende toepassingen mogelijk, bijvoorbeeld het makkelijk vullen van een pan met water op het fornuis of het wassen van groenten boven de wasbak. De handige draaigreep direct aan de uitloop garandeert een eenvoudige, ergonomische bediening. Bij het koken past Pivot zich aan de individuele wensen en eisen van keukengebruikers aan.

De slanke, gereduceerde vorm harmonieert met het terughoudende design van de Tara Ultra serie. Pivot vertaalt de minimalistische perfectie van de hele serie in een nieuw, buitengewoon type mengkraan, die gekenmerkt wordt door zijn sculpturale karakter. De hendel rondt de heldere vormentaal af en maakt van Pivot een stijlvol alternatief voor de slang- en uittrekbare handdouche.

Het design stamt van Sieger Design. Pivot is verkrijgbaar in de oppervlakken chroom en platina mat.

Uitgekiende details en een comfortabele werking: hoogwaardige keukenaccessoires als passende aanvulling op elke Dornbracht serie maken de sfeer in de keuken compleet. Stijlvast en functioneel vereenvoudigt het de verschillende processen en dwingt een professionalisering van de keuken af, geheel in lijn met het programma 'Accessorizing the Kitchen'. Het portfolio aan accessoires bevat zeepdispensers, afvoerpluggen en verschillende sproeikoppen, die de betreffende toepassingsgebieden nog meer comfort en functionaliteit verlenen. Geïntegreerde zeepdispensers zorgen voor een eenvoudige reiniging van de handen, sproeikoppen bieden doelgerichte inzetmogelijkheden voor verschillende eisen bij het afwassen. Voor de afvoerplug kan worden gekozen tussen een conventionele en een elektrische variant, die elk een comfortabele en hygiënische bediening van de afvoer in de gootsteen mogelijk maken.

Alle accessoires zijn afgestemd op de individuele eisen in de keuken en verkrijgbaar in uiteenlopende uitvoeringen: rond of hoekig, met of zonder rozet, in chroom of platina mat. De gereduceerde en heldere vormentaal volgt consequent het designxconcept van de betreffende serie en creëert een evenwichtige eenheid tussen mengkraan en toebehoren. Alle accessoires zijn perfect afgestemd op de series en de oppervlakken.

Dornbracht programma uitbreiding: Elio éénhendel mengkraan met uittrekbare uitloop / nieuwe enkele spoelbak. Met de uitbreiding van het productprogramma van de keukenserie Elio presenteert Dornbracht de éénhendel mengkraan Elio met een nieuwe uittrekbare uitloop. Voor het eerst biedt Dornbracht nu passend bij Elio en andere kranenseries een enkele spoelbak van hoogwaardig roestvaststaal met geïntegreerde kraangatbank, waarbij de mengkraan direct op de spoelbak wordt gemonteerd. Zo passen mengkraan en spoelbak zich optimaal aan het design van moderne keukens aan.

Met deze qua vorm terughoudende en functionele mengkraan vult Dornbracht zijn programma aan met een veel gevraagd model: uittrekbare kranen worden wegens hun grote functionaliteit zeer gewaardeerd omdat ze de actieradius van de uitloop duidelijk vergroten. De uittrekbare uitloop van de nieuwe mengkraan gaat bijzonder lang mee, ligt prettig in de hand en is gemakkelijk te bedienen.

Net als bij alle series voor de keuken staat bij de nieuwe Elio éénhendel mengkraan naast het design de functionaliteit op de eerste plaats. De nieuwe weefselslang werd ontwikkeld voor de hoge eisen aan uittrekbare uitlopen: hij is extreem knikbestendig en daarbij soepel en geruisloos in de omgang. Deze eigenschappen zorgen voor een bijzonder comfortabel gebruik in en rondom de spoelbak. De zilvergrijze kleur van de weefselslang werd afgestemd op de kraanoppervlakken chroom en platina mat.

Bij de vormgeving van Elio werd speciaal gelet op een ergonomische ondersteuning van dagelijkse bewegingen. Door zijn ronde, harmonische vorm valt hij perfect te combineren met moderne keukenmaterialen.

 

Op basis van het in 2011 uitgevoerde prototypeonderzoek presenteert Dornbracht in 2013 de eerste elektronische productoplossing voor de keuken: eUnit Kitchen. Het geheel nieuwe concept is de volgende stap in de richting van Dornbrachts leiderschap qua technologische innovatie op keukengebied.

Om de arbeidsprocessen in de keuken te analyseren voerde Dornbracht een gedetailleerd onderzoek van de verschillende processen in de keuken uit. Bij het prototypeonderzoek werd gekeken, welke meerwaarde elektronisch geregelde mengkranen bij keukentoepassingen leveren en hoe zij gestandaardiseerde arbeidsprocessen kunnen ondersteunen. De resultaten van de analyse werden intern gebruikt in het kader van de productontwikkeling.

Deze vinden thans hun weerslag in de exclusieve, elektronische productoplossing eUnit Kitchen. Manuele handelingen worden nu technisch geoptimaliseerd en ondersteund: waterstroom, -dosering en -temperatuur plus excenterbediening. De verschillende functies worden bij elkaar gebracht en kunnen via één bedieningselement worden opgeroepen. Een intuïtieve, eenvoudige logica vereenvoudigt de arbeidsprocessen, zodat meer tijd overblijft voor de creativiteit bij de toebereiding, bij de presentatie van de gerechten en voor de communicatie met de gasten.

Met name de nieuw ontwikkelde voetsensor levert een comfortabele meerwaarde bij de arbeidsprocessen in de keuken. Hij vervangt de 'ontbrekende' vrije hand en regelt de On/Off functie van de waterstroom helemaal zonder handgreep. Daarmee biedt hij een hygiënische en handige oplossing, wanneer vuile of volle handen niet meer beschikbaar zijn. De voetsensor is uit de professionele keuken overgenomen voor privé keukengebruik en zorgt voor een toenemende professionalisering.

Daarbij komt de functie van de waterdosering, die een precieze afgifte van de hoeveelheid water mogelijk maakt. Deze meet exact af, hoeveel water voor het bereiden van gerechten nodig is – van een geringe dosis bij het bakken tot grote hoeveelheden om bijvoorbeeld pasta te koken.

De minimalistische esthetiek van de bedieningselementen past perfect in het gereduceerde design van moderne keukens en smelt als in de spoelbak geïntegreerde variant samen tot een eenheid met spoelbak en mengkraan. De bedieningselementen sluiten in één lijn af met het werkblad zodat dit vrij blijft voor het bereiden van gerechten en het neerzetten van kookgerei. Het subtiele lichtaura dat bij het bedienen van de regelaar schijnt, signaleert activiteit en verleent de eUnit een zacht, sfeervol accent.

Bij de ontwikkeling werd extra waarde gehecht aan een eenvoudige, ruimtebesparende installatie: door de compacte constructie kan eUnit Kitchen in het kader van een eenvoudig 'plug-and-play'-principe in de onderkast worden geplaatst, zonder dat er veel ruimte voor nodig is. eUnit Kitchen is direct klaar om aangesloten te worden, zodat installatie en montage zonder professionele hulp zelf uitgevoerd kunnen worden.

Het elektronische bedieningsconcept eUnit is leverbaar vanaf medio 2013

 

Dornbracht programma-uitbreiding: twee nieuwe Water Units voor individuele wensen in de keuken. Dornbracht breidt met twee nieuwe losse spoelbakvarianten de veeleisende gebruiksmogelijkheden van de Water Units in de keuken uit. Ze vormen een aanvulling op de hoogwaardige, onderling perfect afgestemde all-in-pakketten van Dornbracht spoelbakken en kranen.

Voor één van de losse spoelbakken werd een bijzonder plat afdruipvlak ontwikkeld dat lichtjes afloopt richting spoelbak en een eenvoudig weglopen van het water mogelijk maakt. Een afvoer op het afdruipvlak is niet meer nodig. Deze functionele verdere ontwikkeling creëert een maximum aan speelruimte en comfort. De montage geschiedt in één lijn en verbindt functionaliteit met minimalistische esthetiek.

De programma-uitbreiding van de Water Units omvat nog een losse spoelbakvariant, die een aangesloten kraangatbank presenteert, waarin mengkranen en toebehoren ook zonder rozet een eenheid vormen. Door het uitgebreide, gelijkmatige oppervlak van roestvaststaal ontstaat een stijlvolle, evenwichtige optiek, die alle elementen van de afzonderlijke series integreert en laat samensmelten tot een afgeronde compositie. Voltooid door de puristisch strakke vormentaal ontstaat een functionele harmonie op het hoogste niveau.

Alle Water Units zijn met de hand gemaakte spoelbakken van roestvaststaal die in hun specifieke design zijn afgestemd op de wensen in de keuken. Ze worden speciaal voor de functies in verschillende werkzones ontwikkeld en werpen met hun massieve materialiteit en sobere elegantie een geheel nieuw licht op de keuken als functionele ruimte.

 

Toen Dornbracht Tara in 1992 op de markt bracht, was het minimalistische design van de mengkraan met de karakteristieke kruisgrepen een revolutie – exact, simpel en elegant.Als tweegreepsmengkraan was Tara begin jaren negentig – een tijd waarin de éénhendelmengkraan de markt domineerde – eigenlijk niet erg trendy. Maar al spoedig groeide het progressieve concept van Tara uit tot archetype van de moderne badkamerkraan. Tot de dag van vandaag werd Tara onderscheiden met talloze internationale designprijzen, en hij wordt wereldwijd steeds weer gekopieerd. Een moderne klassieker, waaraan met de publicatie TARA. Kraan en archetype. al bij het 10-jarige jubileum een heel boek werd gewijd (verschenen bij uitgeverij Birkhäuser). En ook voor zijn twintigste bewijst Tara dat hij als geen andere kraan staat voor een tijdloos design en de esthetische duurzaamheid van Dornbracht producten: hij is met ruim één miljoen stuks een van de meest verkochte Dornbracht kranen. "Tara is een van onze meest succesvolle kranen en vormt voor een groot deel de grondsteen voor de faam van Dornbracht als baanbrekende fabrikant van hoogwaardige kranen en accessoires voor badkamer en keuken", aldus directeur Andreas Dornbracht. "Tara staat symbool voor de vier P’s van Dornbracht: proportionaliteit, precisie, progressiviteit en pregnantie. Zijn kruisgrepen verbinden moderniteit met vertrouwde traditie. Tara is puristisch en modern. Hij geeft tegelijkertijd het gevoel, een oude vriend te zijn. Een Tara-badkamer, die 20 jaar geleden werd gebouwd, is nog steeds actueel."

Nadat Tara meer dan een decennium de maatstaf voor badkamers was, presenteerde Dornbracht in samenwerking met Sieger Design in 2008 de verfijning van zijn klassieker qua design en techniek als maatstaf voor de toekomst. Een hedendaagse interpretatie en de consequente voortzetting van Tara, geen radicale breuk. "Een klassieker verander je niet“, zegt Michael Sieger van Sieger Design. "Je verfijnt hem." En dus zijn het details, die Tara nog eleganter laten ogen: de body van de kraan werd verlengd om de mengkraan optisch te rekken. Rozetten en grepen werden slanker gemaakt en de contouren werden al met al wat strakker. Allemaal om de perfecte geometrie en symmetrie van het heldere vormenspel nog duidelijker te doen uitkomen.

Met de speciale edities Tara Black Edition en Tara White Edition is Tara sinds 2008 ook verkrijgbaar in de oppervlakken zwart mat en wit mat. Deze oppervlakken worden het symbool van een haptische avantgarde. De architectonische kleuren zwart en wit refereren daarbij daarbij bewust naar de wereld van Bauhaus. Design-recensent Thomas Edelmann schreef daarover in een essay naar aanleiding van de verfijning van Tara: "De klassieker heeft het potentieel, zich aan te passen aan gewijzigde omstandigheden. Hij staat open voor nieuwe opvattingen. Daarmee ensceneert Tara nu met wit en zwart de onvoorwerpelijke kleuren van de jaren 1960, creëert voor ons een nieuwe avantgarde en laat ons veranderd hieruit opduiken."

Tara is er voor badkamer en keuken. Voor wastafel, ligbad, douche en bidet is hij verkrijgbaar in de oppervlakken zwart (Black Edition), wit (White Edition), platina, platina mat en chroom. Bijpassende accessoires ronden het programma af. Voor de keuken als éénhendelmengkraan met of zonder spoeldouchegarnituurin de oppervlakken platina, platina mat en chroom.

Het productdesign stamt van Sieger Design.

Als productstudie presenteerde Dornbracht op de vak- en consumentenbeurs Living Kitchen een elektronische mengkraan voor de keuken. De centrale component van dit prototype is een electronisch bedieningspaneel dat is afgeleid van het Dornbracht eTool voor de douche. Het intuïtief begrijpelijke bedieningspaneel maakt het mogelijk, mengkraan, afvoer en afwasmiddeldispenser elektronisch centraal te regelen en programmas te activeren. Daarnaast kan het water met een voetsensor worden aan- en uitgezet

De overkoepelende uiteenzetting met de themas architectuur, productdesign, techniek, water en met name de mens, was voor Dornbracht de afgelopen twee decennia bepalend op badkamergebied. Daaruit zijn innovaties voortgekomen waarmee de onderneming een pioniersrol in de branche heeft ingenomen. Als prominente voorbeelden gelden de elektronisch geregelde RainSky E regenmodule en de afgelopen voorjaar gepresenteerde Ambiance Tuning Technique met het elektronische eTool bedieningspaneel voor de douche. Als symbiose van waterbelevenis, esthetische architectuur, minimalistisch design, bedieningscomfort en innovatieve regeltechnologie heeft Ambiance Tuning Technique het fenomeen douchen opnieuw gedefinieerd.

Bij alle overwegingen plaatst Dornbracht de mens en diens handelingen centraal.

Om de positieve ervaringen en technische innovaties uit de badkamer ook op de keuken over te dragen, voerde Dornbracht samen met zijn partner Sieger Design een analyse uit van de processen en handelingen op de water-werkplek. Daarbij stond de vraag naar de meerwaarde van elektronisch gestuurde mengkranen in de keuken in het middelpunt: hoe kun je standaard arbeidsprocessen ondersteunen, zodat er meer tijd overblijft voor creativiteit bij de bereiding en presentatie van het eten en voor communicatie met de gasten?

Productstudie biedt volautomatische programmas voor de water-werkplek

Het resultaat is een productstudie die behalve watervolume en -temperatuur ook de afvoer en de afwasmiddeldosering centraal en elektronisch via een intuïtief begrijpelijk bedieningspaneel regelt. Bovendien biedt het systeem de mogelijkheid programmas op te roepen die de wasbak bijvoorbeeld voor het wassen van sla of voor het afwassen met één druk op de knopvullen. Daarbij worden de waterhoeveelheid, -temperatuur en een bij het afwassen en ook de hoeveelheid afwasmiddel volautomatisch gedoseerd. Een lichtaura rond de toetsen geeft voor de gebruiker intuïtief begrijpelijk de actuele instellingen aan.

Behalve met het bedieningspaneel kan het water ook met een voetsensor worden aan- en uitgezet. Een lichtsensor wordt daarvoor in de plint van de onderkast geïnstalleerd en door een onopvallende lichtkegel op de grond aangegeven. Dit biedt de mogelijkheid de waterstroom handsfree te activeren en te stoppen. Dit idee komt uit de professionele keuken en werd door Dornbracht geïntroduceerd voor particuliere woningen.

Naast vele productnoviteiten presenteerde Dornbracht tijdens de IMM Keulen, de internationale meubelbeurs, die van 14 tot en met 20 januari 2008 werd gehouden, een compleet nieuw kranen- en waterwerkplaatsconcept: de Kitchen Zones. Hiermee wordt de scheiding van de verschillende functies in professionele keukens voor het eerst ook in de privé keuken mogelijk.

Groente en fruit wassen, vis fileren, borden spoelen, glazen afwassen, pannen en bakblikken schoonmaken: voor elke werkzaamheid worden totaal verschillende eisen aan de waterplaats van een keuken gesteld. Toch bestaan er slechts zeer weinig privé keukens waarin al deze functies op de juiste wijze gescheiden zijn. Maar waarom is dat nog zo? En hoe kunnen we dat veranderen, nu de keuken allang niet meer alleen werk-, maar ook leefruimte is? Het behandelen van deze vraagstukken leidde bij Dornbracht tot het ontwikkelen van producten die zich qua functie steeds op hun essentie concentreren: voorbereiden en klaarmaken. Of spoelen en afwassen en een combinatie van beiden op plaatsen waar weinig ruimte is.

Kitchen Zone Preparation
Het belangrijkste bij het voorbereiden en klaarmaken is de zorgvuldige behandeling van de levensmiddelen, de voorpret over de maaltijd, het genieten. In een zeer vlakke spoelbak maakt bij Prep Set 1 een speciaal professioneel spoelgarnituur het mogelijk om met een milde straal groenten, fruit en vlees zachtjes af te spoelen. De tweede spoelbak is extra diep en daarmee optimaal geschikt voor taken als het wassen van sla. Via het geïntegreerde afvoergarnituur kan de spoelbak met water worden gevuld. Beide spoelbakken zijn bewust breder gemaakt, zodat veel ergonomischer kan worden gewerkt. Het grote bereik van het professionele spoelgarnituur maakt het vullen van pannen zeer eenvoudig.

Kitchen Zone cleaning
Het belangrijkste bij het afwassen is de grondige reiniging van servies en pannen - functionaliteit en snelheid. De extra harde straal van het professionele spoelgarnituur bij de linker spoelbak van de Clean Set 1 verwijdert vuil en vastgekoekte resten optimaal. Dankzij het grote bereik kunnen de gebruikte voorwerpen reeds van te voren buiten de spoelbak worden gevuld om in te weken. Bij de tweede spoelbak zorgt de afzonderlijke eenhendelmengkraan voor een sneller vullen. Zeer praktisch is ook de geïntegreerde afwasmiddelhouder direct naast de uitloop. Voor het naspoelen van het gereinigde servies wordt de professionele spoeldouche ingezet. Via het geïntegreerde afvoergarnituur kan de diepe spoelbak met water worden gevuld.

Kitchen Zone Universal
Het belangrijkste is hier het scheiden en optimaliseren van de verschillende functies in kleine ruimtes - de democratisering van het concept van gescheiden functies. De Uni Set 1 zorgt ervoor dat ook bij keukens waarin door geringe afmetingen geen scheiding van de werkzaamheden mogelijk is, van de voordelen van de Kitchen Zones kan worden geprofiteerd. De Uni Set 1 heeft een multifunctioneel diep bekken en een vlak bekken voor het voorbereiden en klaarmaken. Voor de benodigde bewegingsvrijheid zorgt een uittrekbare spoeldouche, die kan worden gebruikt voor zowel het voorbereiden en klaarmaken als het spoelen en afwassen. Met de afzonderlijke eenhendelmengkraan kunnen ook diepe spoelbakken snel worden gevuld. Een afwasmiddelhouder en afvoergarnituur zijn ruimtebesparend geïntegreerd.

"Onafhankelijk van hun specifieke functies blinken alle Kitchen Zones uit door hun heldere horizontale lijnverhoudingen, parallel aan de werkbladen. Verticaal komen ze overeen met het klassieke voegenbeeld van de keukenmeubelen," aldus Benedikt Sauerland van Sieger Design over het geavanceerde designconcept. "Zo ontstaan doordachte verhoudingen tussen ruimte en object, die de waterplaatsen op harmonieuze wijze met elke omgeving laten samensmelten. Samen met Dornbracht, maar ook met externe specialisten als keukenontwerpers en professionele chef-koks, hebben we in verschillende workshops het eisenprofiel voor dit compleet nieuwe zonesconcept uitgewerkt. Doel was de verschillende procesketens en bijbehorende eisenprofielen in de keuken vast te stellen, daaruit de verschillende zones af te leiden en deze qua functie z? nauwkeurig te definiëren, dat op basis daarvan de productvormgeving kon beginnen. Een zeer spannende en uiterst complexe opdracht die ontwerpers niet elke dag krijgen."

Alle Kitchen Zone Sets zijn gebaseerd op de nieuwe kranenserie Tara Ultra, die eveneens door Dornbracht op de Kûchenmeile werd geïntroduceerd. De sets zijn vanaf de zomer 2008 verkrijgbaar, in de oppervlakken chroom en platina mat.

Dornbracht doet er alles aan om bij alle producten emotie en functionaliteit te verenigen. Bij de ontwikkeling van de serie Tara Ultra zijn heel doelgericht actuele ontwikkelingen en wensen bij de keukenplanning gerealiseerd. Tara Ultra is zeer minimalistisch qua design en concentreert zich op de perfecte toepassing in de keuken. De bijzonder hoge, slanke uitloop biedt veel bewegingsvrijheid bij het werken met grote pannen en schalen. De ergonomisch geplaatste hendel heeft een nieuwe, bijzonder opvallende vormgeving.

De Tara Ultra eengreeps mengkraan is verkrijgbaar in in totaal zeven uitvoeringen met een sprong van 200, 240 en 280 mm. De uitvoeringen met een sprong van 240 mm zijn ook beschikbaar met de hendel aan de linkerkant ,voor gebruik in combinatie met heetwaterbereiders, linkszijdige grepen, spoeldouches en professionele spoeldouchegarnituren. In de uitvoering als tweegatskraan met professioneel spoeldouchegarnituur beschikt Tara Ultra over een nog groter bereik, praktisch voor bijvoorbeeld het vullen van pannen naast de spoelbak.

De eengreeps mengkraan Profi met draaibare arm en een geintegreerde spoeldouche heeft twee straalsoorten - de normale en douchestraal. Met een druk op de knop kan comfortabel tussen de straalsoorten heen en weer worden geschakeld. Een aparte uitloop en een automatische omstelling hoeven niet meer te worden ingebouwd. De 2-gats mengkraan Profi is nog flexibiler. Het mengkraanelement kan op een willekeurige plek in de buurt van de spoelbak worden geplaatst en overeenkomstig de behoefte van de individuele gebruiker worden gemonteerd.

Tara Ultra - emotie en functionaliteit voor de keuken Dornbracht doet er alles aan om bij alle producten emotie en functionaliteit te verenigen. Bij de ontwikkeling van de serie Tara Ultra zijn heel doelgericht actuele ontwikkelingen en wensen bij de keukenplanning gerealiseerd. Tara Ultra is zeer minimalistisch qua design en concentreert zich op de perfecte toepassing in de keuken. De bijzonder hoge, slanke uitloop biedt veel bewegingsvrijheid bij het werken met grote pannen en schalen. De ergonomisch geplaatste hendel heeft een nieuwe, bijzonder opvallende vormgeving.

De Tara Ultra eengreeps mengkraan is verkrijgbaar in in totaal zeven uitvoeringen met een sprong van 200, 240 en 280 mm. De uitvoeringen met een sprong van 240 mm zijn ook beschikbaar met de hendel aan de linkerkant ,voor gebruik in combinatie met heetwaterbereiders, linkszijdige grepen, spoeldouches en professionele spoeldouchegarnituren. In de uitvoering als tweegatskraan met professioneel spoeldouchegarnituur beschikt Tara Ultra over een nog groter bereik, praktisch voor bijvoorbeeld het vullen van pannen naast de spoelbak.

De eengreeps mengkraan Profi met draaibare arm en een geintegreerde spoeldouche heeft twee straalsoorten - de normale en douchestraal. Met een druk op de knop kan comfortabel tussen de straalsoorten heen en weer worden geschakeld. Een aparte uitloop en een automatische omstelling hoeven niet meer te worden ingebouwd. De 2-gats mengkraan Profi is nog flexibiler. Het mengkraanelement kan op een willekeurige plek in de buurt van de spoelbak worden geplaatst en overeenkomstig de behoefte van de individuele gebruiker worden gemonteerd.

Over Dornbracht
Aloys F. Dornbracht GmbH & Co. KG, met hoofdkantoor in Iserlohn, is een internationaal opererend fabrikant van hoogwaardige designkranen en accessoires voor badkamer en keuken. De onderneming wint met zijn producten regelmatig internationale designprijzen en onderscheidt zich bovendien sinds 1996 door een sterk cultureel engagement. Sinds 2006 verschijnt de publicatie Dornbracht - the SPIRIT of WATER in een badkamer- en keukeneditie, die de visie van Dornbracht als onderneming met culturele betrokkenheid uiteenzet en wijst op de veelzijdigheid van het merk Dornbracht. Enerzijds magazine, anderzijds catalogus, legt de publicatie het verband tussen inspiratie, dialoog en innovatie, dat het denken en werken bij Dornbracht bepaalt.

Water bijvoegen, zonder de pan van de kookplaat te moeten nemen, pastawater in de nabijheid afgieten in de professionele keuken bijna een vanzelfsprekendheid. En met de uitvoering van de COOKING zone in de keuken bij u thuis nu precies zo. Want de POT FILLER heet zo om deze reden. De daarbij passende spoelbakken zijn zo diep, dat ook grote pannen daarin afgekoeld en uitgeschud kunnen worden.

Eno is een nieuwe éénhendel mengkraan voor de keuken, wiens hendelconcept intuïtief het warmwaterverbruik verlaagt. Terwijl gangbare éénhendel mengkranen in neutrale stand van de hendel gemengd koud-warm water leveren, stroomt bij eno in deze stand uitsluitend koud water. Zo ontstaan er geen overbodige energiekosten voor de bereiding van heet water.

Qua design wordt eno gekenmerkt door een heldere, zakelijke vormentaal die ook door de exacte 90 graden openingshoek van de hendel wordt onderstreept. Behalve de klassieke éénhendel mengkraan variant is eno desgewenst ook verkrijgbaar met uittrekbare sproeikop of uittrekbaar mondstuk.

Dornbracht presenteert eno, een nieuwe éénhendel mengkraan voor de keuken, welke door het hendelconcept intuïtief het warmwaterverbruik verlaagt. Terwijl normale éénhendel mengkranen in neutrale stand van de hendel gemengd koud-warm water leveren, stroomt bij eno in deze stand uitsluitend koud water. Zo ontstaan bij het gewoon openen van de kraan geen energiekosten voor warmwater. Qua design wordt eno gekenmerkt door een heldere, zakelijke vormentaal die ook door de exacte 90°-openingshoek van de hendel wordt onderstreept.

"eno onderstreept eens te meer onze hoge kwaliteitseisen qua design en functionaliteit voor de gebruiker", aldus directeur Andreas Dornbracht. "Om deze kwaliteit te democratiseren hebben we met eno de ideale mengkraan voor het basispremiumsegment ontwikkeld."

Behalve de klassieke éénhendel mengkraan variant is eno ook verkrijgbaar met uittrekbare sproeikop of uittrekbaar mondstuk. De sproeikop-variant biedt daarbij naast de perlator-straal met de sproeistraal een extra tweede straalsoort. Binnen het Dornbracht Water Zones programma kan eno uitstekend gecombineerd worden met de Water Zone Universal. Als accessoires vormen de wastebediening met draaiknop en de inbouwafwasmiddeldispenser zonder rozet ideale aanvullingen op de kranen. Het design stamt van Sieger Design. eno is als éénhendel mengkraan in de oppervlaktes chroom en platina mat verkrijgbaar.

Met de Water Zones presenteert Dornbracht een volledig nieuw concept voor de leefruimte keuken. Ze maken een scheiding van de verschillende functionele bereiken, zoals dat in een professionele keuken gebruikelijk is, voor het eerst ook mogelijk voor particuliere keukens.

Behalve aan het fornuis brengen mensen in een keuken de meeste tijd door aan de spoelbak - een werkzone die in tegenstelling tot de rest van de keuken de afgelopen decennia nauwelijks verder werd ontwikkeld. Terwijl modulariteit in keukendesign sinds jaren een centrale rol speelt - op de eigen behoeften afgestemde, individuele bouwstenen in plaats van een vaste inbouwkeuken - bleef het spoelgedeelte grotendeels uitgezonderd van deze variatie. Eén bak, misschien twee, een kraan, misschien nog een dispenser voor afwasmiddel. Meer individualiteit was zeldzaam. De opkomst van de afwasmachine had het belang van de spoelbak in gedachten naar de achtergrond verdrongen. Daarbij toont onderzoek aan dat ook nu nog meer dan de helft van al het werk in de keuken aan de spoelbak plaatsvindt.

Juist de eerste basisactiviteit in de keuken - het schoonmaken, wassen en voorbereiden van levensmiddelen - speelt zich hoofdzakelijk aan de spoelbak af. Hierbij stellen keukengebruikers volgens internetportaal homesolute.com prijs op een sproeikop om groente voor te wassen - idealiter een zwenkbare sproeikop met handkraan, zoals men die in professionele keukens aantreft. "Wie er een heeft, zal hem onmisbaar vinden", schrijft Otl Aicher al in 1982 in De keuken om te koken, tot nu toe een van de standaardwerken voor keukenplanners. Erg belangrijk daarbij, aldus Aicher, is dat de kracht van de waterstraal daarbij geregeld kan worden - al naargelang of je aardappelen wast of bladsla. Een permanent harde straal zou de sla beschadigen, met een permanent zachte straal krijg je de aardappelen niet schoon genoeg. Nog een belangrijk punt voor de werkzaamheden bij het spoelen, wassen en voorbereiden is de indeling van de gootsteen. Idealiter is deze in tweeën gedeeld, waarbij een van de bakken zo vlak mogelijk is en als afdruipgedeelte dient.

Passend bij haar kranen presenteert Dornbracht Water Dispensers. Met één druk op de hendel leveren de Water Dispensers onmiddellijk heet water (93 °C). Warme dranken zoals koffie en thee kunnen zo op elk moment snel en comfortabel worden bereid.

Naast een variant als Hot Water Dispenser is hij ook verkrijgbaar als Hot & Cold Water Dispenser. Ook bij deze variant is de bediening uiterst comfortabel: bedieningshendel naar achter: koud water, bedieningshendel naar voren: heet water. De Water Dispensers zijn ideaal voor gebruik in de Water Zone Drinking, die binnen het concept van de Water Zones tegemoet komt aan de wens van een eigen drinkwaterbron in de keuken of in andere ruimtes.

Hot Water Dispensers en Hot & Cold Water Dispensers zijn vanaf maart 2012 verkrijgbaar in de kleuren chroom en platina mat.

Verkoopadviesprijs Hot Water Dispenser: vanaf € 453,51 (incl. btw). Verkoopadviesprijs Hot & Cold Water Dispenser: vanaf € 488,50 (incl. btw).