Een douche nemen is vaak hèt ultieme ontspanningsmoment van de dag. AXOR tilt dat moment naar een hoger niveau en introduceert de PowderRain. Dit gloednieuwe straaltype omhult je van kop tot teen met zijdezachte, piepkleine regendruppels. Alsof je geaaid wordt door talloze donsveertjes. Je ontdekt de PowderRain in de nieuwe ronde hoofddouche AXOR 350 en AXOR Showerpipe 800.
De manier waarop het water langs je lichaam stroomt, draagt op een belangrijke manier bij aan de ervaring van het douchen. Komen de druppels stevig neer, of juist zacht? Striemend of spetterend? De nieuwe PowderRain-straal van AXOR laat je in elk geval je zachtste douche-ervaring ooit beleven.

Nat, natter, natst
De straalschijf van de douchekop is bezaaid met meer dan duizend uiterst nauwkeurig gepositioneerde siliconen nopjes waar een microfijne waterstraal uit stroomt. Deze zorgen er samen voor dat de PowderRain je de ultieme douche-ervaring bezorgt. Een zijdezachte regenbui daalt op je neer en vormt een beschermende watermantel om je lichaam. Zacht, zorgzaam en toch krachtig. Als een cocon. En in tegenstelling tot bij een gewone douchebeurt, spatten de waterdruppels niet op wanneer ze je huid raken. Doordat ze microfijn en licht zijn, blijven ze er net beter op liggen, waardoor de PowderRain je letterlijk natter maakt dan elke andere douche.

Pure eenvoud: de hoofddouche en Showerpipe van AXOR
De nieuwe douchestraal kun je ervaren onder de gloednieuwe designhoofddouche van AXOR, de AXOR 350 1 jet. Met zijn pure designtaal, royale afmetingen en ronde design is het een archetypisch voorbeeld van een knappe hoofddouche. En die bovendien perfect past in ongeveer elk type badkamer. Het vakmanschap herken je aan de fijne randen en afwerking van de hoogkwalitatieve metalen straalplaat. 

AXOR Showerpipe
De hoofddouche met PowderRain is ook beschikbaar als Showerpipe. Dit type opbouwdouche komt steeds vaker voor: zonder te hoeven hakken of breken maak je met een Showerpipe van je douche een kleine wellnessplek. Het gaat namelijk om een compleet douchesysteem dat je monteert op je bestaande leidingen. In dit geval combineert de AXOR Showerpipe 800 de royale hoofddouche AXOR 350 1jet met een thermostaat, een glazen tablet waar je je zeep en overige douche items op kwijt kunt en een handdouche.

Douche in een kleurtje
Als kers op de taart biedt AXOR de keuze tussen vijftien bijzondere afwerkingen voor een persoonlijke touch in de badkamer dankzij de PVD-techniek (Physical Vapor Deposition), via AXOR FinishPlus special surfaces. Zo kun je naast de standaardoptie chroom ook kiezen voor bijvoorbeeld goud of zwart. Bovendien maakt het proces het kraanwerk beter bestand tegen onder meer krassen.

Heldere designtaal in een radicaal puristische badkamer. Met AXOR Uno introduceert AXOR een badkamercollectie die teruggrijpt naar de pure stijl van Le Corbusier. Het kraanwerk herken je aan zijn heldere designtaal die een intuïtief gebruik toelaat. De collectie bestaat uit meer dan zeventig producten voor op de wastafel, in de douche en bij het bad. AXOR Uno is ontworpen in samenwerking met de Phoenix Design Studio uit Stuttgart en werd in maart bekroond met een iF Gold Design Award 2017.

Purisme in vorm en functie
AXOR Uno heeft een consistente opbouw, helemaal volgens de compromisloze designprincipes van de oorspronkelijke puristische beweging. Het kraanwerk bestaat uit twee rechte buizen die zich precies zoals de gulden snede het voorschrijft, tot elkaar verhouden: samengevoegd in een rechte hoek. Dat zorgt voor een elegante en slanke look in elke setting. De bijzondere afwerkingsmogelijkheden, met onder ander keuze uit vijftien kleurafwerkingen dankzij AXOR Manufaktur, maken dan weer dat je kunt kiezen voor een doordacht totaalconcept in de badkamer.

Drie bedieningsvormen
Je hebt de keuze tussen een eenvoudige, puristische of bijzonder puristische kraan, afhankelijk van je smaak, maar ook van de manier waarop je een kraan wil gebruiken. Met de traditionele beugelgreep kies je voor een klassiek gebruiksgemak met architecturale vormen. Met de innovatieve Select-knop kies je voor purisme in vorm en functie. Via één druk op de knop laat je het water namelijk stromen of stoppen. Deze technologie, ontwikkeld door Hansgrohe, reduceert de bediening van een mengkraan tot het essentiële. Tot slot kun je ook kiezen voor de zeer puristisch vormgegeven kraan met Zero-grepen. De cilindervorm wordt visueel amper onderbroken, behalve bij het aanzetten van de kraan. Dan gaat de knop naar boven.

‘AXOR Uno is het summum van purisme: strak, minimalistisch en subtiel, zowel in vorm als functie’, zegt Silke Giessler, hoofd brand marketing van AXOR. ‘De reeks belichaamt de meest fascinerende vormen uit het purisme. Elk individueel product weerspiegelt de kwaliteit van het materiaal en is precies en consistent opgebouwd. In deze collectie ontdek je onze toewijding om perfectie in design, vakmanschap en functionaliteit te integreren in elk product.’

De gouden jaren ’20 van de vorige eeuw kenden grote welvaart. Hierdoor geïnspireerd, ontwikkelde AXOR samen met Phoenix Design een badkamer- en keukencollectie in de stijl van de eerste industrieel geproduceerde kranen: AXOR Montreux. Met de authentieke en traditionele vormen die zo kenmerkend zijn voor de vroege jaren 1920, herinnert AXOR Montreux op stijlvolle wijze aan de tijd van de wetenschappelijke en culturele opkomst. Nieuwe aanvullingen op deze bestaande klassieker van AXOR werden afgelopen week tijdens de gerenommeerde beurs Interieur in Kortrijk gepresenteerd.

De evolutie van het industriedesign
De industriële productiemethodes en vormgevingsstijl van de jaren 1920 staan nu nog steeds voor waardigheid en standing. Kenmerken van het industriedesign zijn de leidingen en afsluiters. In de kranen van AXOR Montreux komen deze terug in de klassieke kruisgrepen, maar ook in de combinatie met charmant porseleinen, rechte grepen. Een voor deze huidige tijd bijzondere kraan is het 3-gats brugmodel. Met de kruisgrepen en authentiek porseleinen inzetten toont deze kraan haar klassieke designachtergrond perfect.

Technologische vooruitgang
AXOR Montreux staat ook voor de technologische vooruitgang: moderne bouwkunde zet kranen, douchesystemen en accessoires om in innovatieve interpretaties van de jaren 1920 – met alle comfort van nu. De klassieke keukenkraan van AXOR zorgt met zijn draaibare en uittrekbare uitloop voor maximale bewegingsvrijheid. De kranen voor bij de wastafel bieden met diverse uitloophoogtes veel mogelijkheden, waardoor er altijd een ComfortZone is die past bij de persoonlijke gebruikswensen. In de douche kan men genieten van eenvoudige functionaliteit en optimaal douchecomfort met de AXOR Montreux Showerpipe. De gescheiden bedieningselementen voor hoofd- en handdouche hebben industriële rechte grepen.

Authentiek, gedetailleerd design in combinatie met de modernste productiemethodes karakteriseren de nieuwe badkamer- en keukenkranen van AXOR Montreux. Tevens zijn de kranen in meerdere kleuren verkrijgbaar: standaard chroom en de door middel van PVD-technologie vervaardigde kleur brushed nikkel. Dankzij dit PVD proces (Physical Vapor Deposition) is het oppervlak veel harder, waardoor het beter bestand is tegen krassen en corrosie dan gegalvaniseerde oppervlakken. Met AXOR Montreux kan iedereen in de badkamer én in de keuken genieten van de beste producten in zowel vorm als functie.

Modulair, multifunctioneel en universeel toepasbaar: voor de eerste keer introduceert Axor, het designermerk van Hansgrohe, een uitgebreid accessoiressysteem dat bestaat uit grepen, rails en planchetten – de Axor Universal accessoires. De producten kunnen als losse elementen of als een systeemoplossing in badkamers en zelfs in de keuken toegepast worden. De collectie is ontworpen door Axor in samenwerking met architect/designer Antonio Citterio.

Het flexibele systeem maakt het mogelijk verschillende accessoires in één component te combineren. Zo kan één accessoire rail dienen als badgreep, handdoekrek én planchet. Het programma biedt hoogwaardige componenten voor een individuele oplossing.

Tijdloos, elegant design gecombineerd met hoogwaardig vakmanschap onderscheiden de twaalf Axor Universal accessoires. Heldere lijnen en royale oppervlakken geven waarde, zachte rondingen en de contouren zorgen voor elegantie. Materialen zoals verchroomd metaal, spiegelend en wit glas dragen niet alleen bij aan duurzaamheid en hygiëne, maar zijn ook eenvoudig te reinigen. De Axor Universal accessoires kunnen worden gecombineerd met diverse Axor collecties en vele verschillende badkamerinrichtingen. Speciale klantenwensen zijn mogelijk via Axor Manufaktur: deze in-house afdeling zorgt er voor dat standaardproducten geheel op maat gemaakte producten worden. De Axor Universal accessoires zijn bijvoorbeeld verkrijgbaar in zes krasvaste, robuuste PVD- oppervlakken, in zowel polished als brushed chrome, gold optic, red gold, black chrome, nickel of bronze.

Philippe Grohe en Antonio Citterio introduceren derde badkamer- collectie voor Axor. Een esthetische verschijning, uitmuntende functionaliteit en hoogwaardig vakmanschap: met Axor Citterio E introduceren Philippe Grohe en de Italiaanse architect en designer Antonio Citterio een nieuwe collectie van badkamerproducten die elegantie, kwaliteit en waarde uitstralen. Tijdens de meubelbeurs Salone del Mobile in Milaan werd de nieuwe collectie gepresenteerd in de Axor Showroom DuriniQuindici, tijdens de beurs Interieur in Kortrijk kan de Nederlandse en Belgische markt kennis maken met deze bijzonder elegante Axor designercollectie.

“Onze succesvolle samenwerking begon 14 jaar geleden”, vertelt Philippe Grohe, Brandmanager Axor, het designermerk van Hansgrohe. “Het succesverhaal dat begon met Axor Citterio collectie is voortdurend in ontwikkeling. Axor Citterio E is een charmante combinatie van moderne en klassieke eigenschappen – elegante en tijdloze producten van de hoogste kwaliteit die niet alleen de badkamer als geheel verbeteren, maar ook onze ervaringen met het element water.”

Joystick of kruisgreep: een goed ontworpen kraan is altijd prettig in gebruik De Axor Citterio E kranen worden gekenmerkt door een uitgebalanceerd contrast van zachte vormen, heldere lijnen en precieze oppervlakken – kenmerken van elegante, hoogwaardige kwaliteit. Zachte, slanke kraangrepen karakteriseren het design van de gehele collectie, zowel in de ééngreeps wastafelkraan met zijn moderne, rechte joystick-greep als in de 3-gats kranen met hun klassieke kruisgrepen. Alle 37 producten die de collectie compleet maken, delen een visueel aantrekkelijke en harmonieuze look die een variatie aan stijlen biedt, van art nouveau tot modern urban.

“Het resultaat van deze meest recente samenwerking is de ‘essentie van luxe’. De producten worden niet alleen gekenmerkt door de flexibele toepassing, maar ook bij de bijzonder eenvoudige bediening en een prettig gevoel bij het aanraken,” legt designer Antonio Citterio uit.

Eenvoudige bediening van de waterhoeveelheid en temperatuur is een belangrijk kenmerk van deze nieuwe collectie – van kranen voor de wastafel, bij het bad en in de douche. Met hun archetypische vormen zorgen de verschillende greepvarianten van de thermostaatmodule ervoor dat de gebruiker deze intuïtief begrijpt. De kruisgreep regelt de waterhoeveelheid en de cylindrische thermostaatgreep regelt de temperatuur. Voor hotel-badkamers geeft een tweeweg-omstelkraan aan welke douchekop in gebruik is. In toevoeging op de Axor collecties zorgt de Hansgrohe Select-technologie met één druk op de knop voor de aparte bediening van hoofd- hand- en zijdouches. Bij het bad kan de gebruiker wisselen van de baduitloop naar de handdouche door een greep te bedienen met een duidelijk functiesymbool – zelfs met ingezeepte handen.

Speciale verzoeken van klanten worden verzorgd door Axor Manufaktur – een speciale afdeling die standaard kranen individualiseert. Een aantal producten uit de Axor Citterio E collectie zijn bijvoorbeeld verkrijgbaar in zes kras- en slijtvaste PVD- afgewerkte oppervlakken in onder andere polished of brushed chrome, polished of brushed black chrome, polished of brushed bronze, polished of brushed nickel, polished en brished gold optic en polished of brushed red gold.

Axor, het designermerk van Hansgrohe, presenteert in het kader van de Furniture Fair in Milaan een wereldprimeur: Axor Starck V. De in samenwerking met Philippe Starck ontwikkelde wastafelkraan brengt de kracht en schoonheid van het water op het hoogste niveau. De kraan heeft een transparant glazen uitloop en laat in werking een fascinerende vortex – draaikolk – ontstaan, een intensieve waterbeleving bij de wastafel. De innovatie is te zien in de Axor showroom in Milaan aan de Via Durini 15 en wordt later dit jaar in Nederland geïntroduceerd.

Philippe Grohe, brandmanager Axor en kleinzoon van bedrijfsoprichter
Hans Grohe: “Het fenomeen draaikolk (vortex) fascineert mijn vader Klaus Grohe al vele jaren. Zijn idee, water door een draaikolk tastbaar maken, was doorslaggevend voor de ontwikkeling van deze kraan. In onze langjarige vriend en designpartner Philippe Starck hebben we een partner gevonden die een unieke vorm voor de draaikolk gecreëerd heeft. Ook zijn waardevolle ideeën hebben wij in het ontwikkelingsproces verwerkt. Axor Starck V is het resultaat van het succesvolle samenspel van technische kennis, hoogwaardig water- en productdesign en een jarenlange ervaring in badkamerdesign.” Het resultaat is volgens Philippe Starck “een kraan die tot het minimum gereduceerd is: transparant, bijna onzichtbaar en in het midden ontspringt een wonder – de draaikolk.”

De draaikolk: verbinding tussen mens en water
Van oudsher staat bij de productontwikkeling van Axor de menselijke verbinding tussen water en ruimte centraal. Dit principe komt ook bij Axor Starck V weer terug. Met de schoonheid en de dynamiek van de draaikolk verbindt de kraan de functionele en emotionele aspecten van het water bij de wastafel. De kraan wordt van een gebruiksvoorwerp dat tot een waardevolle bron wordt opgewaardeerd.

Water door technologie en innovatie tastbaar maken
Geheel trouw aan het Hansgrohe principe van een esthetische, functionele en duurzame productontwikkeling, kenmerkt Axor Starck V zich door meerdere technologische innovaties. De uitloop van de kraan is bijvoorbeeld gemaakt van organisch gevormd kristalglas, een bijzonder duurzaam materiaal. Tevens heeft de kraan een waterdoorlaat van slechts 4 liter water per minuut – zonder compromissen te doen aan de waterbeleving. De beweegbare, open en afneembare uitloop biedt veel comfort: deze kan eenvoudig gedemonteerd worden en indien nodig in de vaatwasser gereinigd worden.

De nieuwe Axor douches designed by Front maken de technische aspecten van het douchen zichtbaar en koppelen deze aan sprekend industrieel design. Techniek die normaal verborgen blijft – buizen, fittingen en afsluiters – verandert het Scandinavische ontwerperstrio in elegante designobjecten. Zo ontstond bijvoorbeeld uit een eenvoudige trechter een goed geproportioneerde hoofddouche.

“Met ons design wilden we op zeer elegante wijze de aandacht vestigen op de verborgen esthetiek van technologie door leidingen, verbindingen, kranen en fittingen om te zetten in een sfeervol designobject”, legt Charlotte von der Lanken van Front Design uit. Traditionele, specifieke douchecomponenten zijn tot een visueel aantrekkelijk designobject getransformeerd. In totaal vijf Axor producten voor de douche dragen de handtekening en het tijdloze design van Front: een handdouche, een doucheset bestaande uit een handdouche, glijstang en doucheslang, een hoofddouche in wand- of plafonduitvoering met twee straalsoorten en een Showerpipe bestaande uit een thermostaat, in hoogte verstelbare hoofddouche en een handdouche.

De Axor douches designed by Front passen veelzijdig in allerlei omgevingen: van de gerenoveerde oude badkamer tot aan de moderne loft. Bovendien passen ze uitstekend bij vele andere producten uit de verschillende Axor collecties.

Nieuwe douche zorgt voor meer huiselijkheid in de badkamer. Axor, het designermerk van Hansgrohe SE, presenteert de nieuwe ShowerLamp designed by Nendo. Het design is geïnspireerd op de vorm van een lampenkap en staat voor meer huiselijkheid in de badkamer.

Oki Sato, het creatieve brein achter de Japanse designstudio Nendo, fuseert op magische wijze licht en water met de nieuwe Axor LampShower. “Geen lamp en geen douche, het is een hybride”, aldus de 35-jarige Sato. De helderheid van het design en de combinatie van licht en water verlenen de douche een bijzondere zinnenprikkelende dimensie. Aan dit effect dragen de breedgerande douchekorf en het warme sfeerlicht bij. “De natuurlijke samensmelting van licht en water in de nieuwe Axor LampShower geeft de badkamer een knusser gevoel en laat het hectische gevoel dat ons dagelijks leven met zich meebrengt verdwijnen”, legt Philippe Grohe uit.

Woon- en badkamer worden één
De Axor LampShower laat de gebruikelijke grenzen tussen ruimtes verdwijnen. Ineens lijkt de badkamer een natuurlijk gedeelte van de woonkamer. De Axor LampShower is beschikbaar voor montage aan het plafond of aan de wand. In aanvulling op de standaard uitvoering in de kleur chroom, kunnen de producten dankzij Axor Manufaktur geïndividualiseerd worden in vele verschillende kleuruitvoeringen, zoals goud, zwart of wit. De Axor LampShower kan eenvoudig met douche- en badkamerproducten uit de verschillende andere Axor badkamercollecties gecombineerd worden

De focus op de essentie van dingen was de belangrijkste inspiratiebron van Philippe Starck voor deze nieuwe collectie. In het unieke, organische maar minimalistische design zien we lijnen en vormen die we ook terug vinden in de natuur. De twee grepen vallen optisch weg in het kraanhuis. In welke positie de grepen ook staan, de vormgeving blijft perfect ergonomisch en in harmonie met de omgeving. Axor Starck Organic past heel natuurlijk in de meest uiteenlopende badkamer stijlen en is een echte blikvanger in iedere omgeving.

“De essentie van ons werk is voor mij om mensen in staat te stellen gefascineerd te raken door water”, zegt Philippe Grohe, brandmanager van Axor, “en innovatieve oplossingen aan te bieden van het hoogste esthetische en technische niveau. Philippe Starck was de juiste persoon om mee samen te werken aan dit project. Tijdens de samenwerking van de afgelopen 20 jaar heeft hij ons steeds opnieuw geïnspireerd om te komen tot radicale manieren om gevestigde denkpatronen, gedrag en design te doorbreken,” vertelt Philippe Grohe. Philippe Starck legt uit wat hem heeft bewogen in het begin van het project: “Een nieuwe intuïtie maakte zich van mij meester. Het was eigenlijk meer een vraag: Wat is leven en wat is de energie van het leven? Ik begon te werken, niet op een andere manier maar vanuit een nieuwe invalshoek met hetzelfde minimalisme.”

Een laag waterverbruik brengt een nieuwe beleving, zonder concessies te doen aan functie en comfort.

Speciaal voor de meest gebruikte kraan in de badkamer, de wastafelmengkraan, ontwikkelde het straallaboratorium van Hansgrohe een nieuw soort waterstraal. Als een riante douchestraal bestaat de straal uit 90 straalopeningen, die ieder ontelbare zachte waterdruppels doorlaten. Deze nieuwe en extreem efficiënte douchestraal voor de wastafel geeft niet alleen een nieuwe sensatie, maar is ook heel functioneel door het grote bereik.

Met de revolutionaire, nieuwe straal zet de Axor Starck Organic wastafelmengkraan een nieuwe standaard: een waterverbruik van slechts 3,5 l/min met behoud van alle functionaliteit en comfort. Sterker nog, meer comfort! Dus niet alleen een goed gevoel, maar ook een schoon geweten! Een waterdoorlaat van 3,5 l/min met behoud van comfort betekent, dat een verantwoordelijk en bewust waterverbruik de positieve norm wordt. Als bij gelegenheid meer water nodig is, kan de waterdoorlaat worden verhoogd naar 5 l/min.

Ter vergelijking: de internationale standaard voor de waterdoorlaat van wastafelmengkranen is 7 l/min of hoger. Drie jaar geleden heeft Hansgrohe voor alle wastafelmengkranen van de merken Hansgrohe en Axor de waterdoorlaat teruggebracht naar 5 l/min door middel van de EcoSmart technologie. Nu maakt Axor opnieuw haar naam als innovatieve leider in de sanitairbranche waar, door met een riante waterstraal te komen met een verbruik van slechts 3,5 l/min.

Bewust gebruik van water: aparte bediening van volume en temperatuur voor meer comfort en een lager waterverbruik.

De wastafelmengkranen in de nieuwe collectie maken het mogelijk om water en energie op een intuïtieve, ergonomische en economische manier te gebruiken. Het volume en de temperatuur zijn apart te bedienen. De Axor Starck Organic wastafelmengkraan wordt open en dicht gedraaid aan de onderkant van de uitloop. Het volume wordt ook middels deze greep bediend. Dit is heel ergonomisch, omdat de handen daar zijn waar het water uit de kraan komt. De temperatuur wordt boven aan de kraan geregeld. Als deze standaard op de energiebesparende koud water stand wordt gezet, wordt automatisch energie bespaard.

Innovatief en duurzaam
De naam Axor Starck Organic slaat niet alleen op het design van de collectie of op de verantwoordelijke omgang met water en energie, maar ook op het duurzame productieproces: dankzij de constructie van de kraan wordt ongeveer een derde van het messing bespaard, waardoor minder grondstoffen en energie nodig zijn. Het water stroomt door slangen in het kraanhuis, waardoor ieder contact tussen het water en het kraanhuis wordt voorkomen. Hiermee is de kraan dus ook geschikt voor gebruikers met een nikkel- en/of loodallergie.

Net als alle andere Axor kranen wordt Axor Starck Organic exclusief geproduceerd in de Axor fabriek nabij het hoofdkantoor van Hansgrohe in Schiltach, Zwarte Woud Duitsland. Deze fabriek is een van de modernste in zijn soort, zeker op het gebied van duurzame prestaties. Voor Axor betekent “Made in Germany” meer dan een locatie. Het staat voor de ultieme kwaliteit en vakmanschap in de breedste zin van het woord.

Waarom is design zo belangrijk geworden in ons leven? En waarom heeft design een belangrijke rol gespeeld, in het bijzonder in de badkamer in de afgelopen decennia? Philippe Starck, een van de toonaangevende ontwerpers van deze tijd, wil met zijn design en de functie ervan het leven mooier en beter vormgeven. Zijn werk laat zien wat er met design kan worden bereikt indien het wordt gebruikt als een middel om traditionele gebruiken en patronen te doorbreken. In de hedendaagse moderne badkamers zien we nog steeds een zeer functionele ruimte, maar wel een ruimte waar hoogwaardige materialen, mooie kleuren en vormen tot een sfeervolle ambiance worden gecombineerd. De ruimte laat ons water ervaren in vele en gevarieerde vormen en maakt het mogelijk om tijd aan onszelf te besteden om het drukke dagelijkse leven te ontvluchten.

Inmiddels is het 20 jaar geleden dat Axor samen met ‘s werelds grootste architecten en ontwerpers startte met het ontwikkelen van visies voor de badkamer.

Axor Urquiola is een multitalent in vele opzichten. De badkamercollectie, die het designermerk Axor van Hansgrohe samen met Patricia Urquiola ontwikkelde, toont tijdloos design en is dankzij het brede assortiment producten in iedere badkamerinrichting toepasbaar. Bij de productontwikkeling liet de ontwerpster zich inspireren door archetypen zoals de klassieke tweegreeps mengkraan, de wastobbe en de Aziatische Paravent, een kamerscherm. Producten als deze werden opnieuw geïnterpreteerd en ontworpen, zoals de Axor Urquiola ééngreeps wastafelmengkraan en het vrijstaande bad. Met nieuwe producten voor de wastafel, bidet, bad en douche biedt de collectie nu nog meer mogelijkheden voor de badkamer waarin alle zintuigen geprikkeld worden.

Van heldere vormen tot natuurlijk lijnenspel
Patricia Urquiola onderstreept met haar nieuwe kranen voor de wastafel en het bad nogmaals de kenmerken van haar badkamercollectie. De zinnenprikkelende vormgeving en de voor de ontwerpster typerende versmelting van vorm en functie van de Axor Urquiola tweegreeps wastafelmengkraan toont de inspiratie uit de natuur. De grepen groeien als kenmerkende designelementen als natuurlijke takken asymmetrisch uit het kraanlichaam. Dankzij de grote openingen zijn de grepen comfortabel bedienbaar. De klassiek vormgegeven 4-gats badrandmengkranen volgen het design van de 3-gats wastafelmengkranen, zodat een consequent ontworpen badkamer mogelijk is. Ook bij de badrand- en tegelrandmengkranen vormen de opvallende grepen het typerende kenmerk van het productdesign.

Blikvanger voor de douche
Een zowel optische als functionele blikvanger is de nieuwe Axor Urquiola douchezuil met thermostaatkraan. De vormgeving van de douchezuil, is aangepast op de ééngreeps wastafelmengkraan. Dankzij de combinatie van de rechthoekige hoofddouche en de asymmetrisch geplaatste kraangrepen is het complete douchesysteem een opvallende verschijning. Daarmee is het tijdloze design van de Axor Urquiola badkamercollectie tot in de doucheruimte doorgevoerd.

De brede hoofddouche met een afmeting van 251 x 151 mm is perfect op de ergonomie van het lichaam afgestemd en voorzien van de bewezen Hansgrohe AirPower technologie. In de douche wordt water met lucht verrijkt, waardoor een volle, zachte doucheregen ontstaat voor prikkelend doucheplezier.

"Als individueel element speelt ieder product een belangrijke rol in de totale badkamersfeer", verklaart Philippe Grohe, brandmanager Axor. "Uiteindelijk passen zij bij elkaar door in de ruimte te versmelten. Voor een consequent design is het belangrijk dat de producten, van wastafel tot douche, harmonisch bij elkaar passen."

Axor, het designermerk van Hansgrohe AG, staat voor de hoogste kwaliteit en perfect en innovatief design in exclusieve badkamers. Met een veelvoud aan op zichzelf staande, complete collecties die Axor in samenwerking met internationaal gerenommeerde architecten en designers als Philippe Starck, Antonio Citterio, Jean-Marie Massaud, Patricia Urquiola en Phoenix Design ontwikkelt, biedt het designermerk een breed aanbod voor onderscheidende, individuele badkameroplossingen en ruimtevisies. Axor collecties bevinden zich onder andere in Burj Dubai, de Yoo Appartementen in Manhattan, Bulgari Hotels in Milaan en Bali, evenals op de Queen Mary II, de Lufthansa First Class Lounge op Frankfurt Main Airport en de Else Club in Moskou. Brandmanager is Philippe Grohe (43), kleinzoon van de oprichter Hans Grohe.

"Wie heeft nu niet de wens om zijn badkamer geheel naar eigen individuele voorkeur in te richten?" Met Axor Bouroullec bieden wij de vrijheid van vrije indeling – zodat deze ruimte geheel op de persoonlijke behoeftes en wensen van de gebruiker kan worden toegesneden." Philippe Grohe, brandmanager Axor (www.axor-design.com), vat hiermee het principe van de nieuwe badkamercollectie Axor Bouroullec samen. De collectie is ontwikkeld door Axor, het designermerk van Hansgrohe AG, in samenwerking met de Franse broers Ronan en Erwan Bouroullec. De ontwerpers zijn steeds op zoek naar de juiste balans tussen vorm en functie van een object, evenals de interactie tussen de gebruiker en de omgeving.

Met Axor Bouroullec definiëren Axor en de designers het thema individualisering in de badkamer: als in een spel kunnen de kranen op vele manieren met de planchetten gecombineerd worden. "Nu hoeft de kraan niet meer precies en alleen maar in het midden en op de achterrand van de wastafel geplaatst te worden", verklaard Philippe Grohe. Bij Axor Bouroullec kunnen de kranen vrij ingedeeld worden: op een geïntegreerd planchet, die als centraal designelement steeds terugkomt in deze collectie, voor of naast de wastafel of op de wand. Als resultaat biedt de badkamercollectie een veelvoud aan individuele vormgeving– en oplossingsmogelijkheden, om iedereen zijn ideaal van functionaliteit, esthetiek en persoonlijke balans te laten verwezenlijken.

Al sinds enkele jaren werken Ronan en Erwan Bouroullec met Axor samen. Hun eerste schreden in de badkamer zetten zij in 2005 in het kader van het Axor WaterDream project. "Op basis hiervan hebben wij - door onze jarenlange designsamenwerking – met Axor Bouroullec een mijlpaal op het gebied van individuele badkamervormgeving bereikt", aldus Philippe Grohe.

Het collectieconcept: "De vrijheid van vrije indeling"
Het karakteristieke kenmerk van Axor Bouroullec is de uitnodiging aan de gebruiker, zijn persoonlijke oplossing voor zijn eigen geheel individueel vormgegeven badkamer te vinden. Bij de wastafel bieden de planchetten niet alleen veel plaats voor persoonlijke spullen, tegelijkertijd zijn zij ook de basis voor de keuze uit vele compositiemogelijkheden van kraan en wastafel. De kraanuitlopen en –grepen zijn vrij te plaatsen op de planchetten – en wel precies daar, waar zij in de individuele situatie gebruikt gaan worden: bijvoorbeeld op een plaats die voor kinderen makkelijk bereikbaar is of op een positie die zich uitstekend voor linkshandige gebruikers leent. Of een plek die kenmerkend is voor iemands persoonlijke smaak. In combinatie met de wastafels, die als wand– of inbouwmodel met één of twee geïntegreerde planchetten verkrijgbaar zijn, vermenigvuldigen de vormgeving– en indelingopties zich verder. "Uiteindelijk heeft iedereen de vrijheid om te beslissen welke oplossing voor hem of haar het beste is", verklaren Ronan en Erwan Bouroullec.

De sleutel tot de collectie: het spel met de planchetten
Niet voor niets speelt het planchet binnen de collectie de hoofdrol en vormt een consequent element voor design, functie, service en comfort. Zo kunnen de planchetten overal in de badkamer ingezet worden: als wastafelelement waar de kraan op geplaatst kan worden of als nuttig, ruimtebiedend accessoire. Ook de Axor Bouroullec opbouwkranen zijn verbonden aan het principe van comfort, service en multifunctionaliteit: met hun planchetten zijn de watervoerende elementen voor wastafel, douche en bad tegelijkertijd een praktisch meubel. Hiermee vormen zij een volledig nieuwe kraansoort.

Ronan en Erwan Bouroullec concentreren zich bij de productvormgeving op zowel zintuiglijke als praktische aspecten - dit is in de gehele collectie terug te zien. Vandaar dat Axor Bouroullec ook voor de douche de passende oplossing biedt voor invulling van individuele behoeften. Hier zorgen de geïntegreerde planchetten van de opbouwkraan voor een opgeruimde douche, terwijl zij tegelijkertijd een eenduidig badkamerdesign mogelijk maken. Net als bij de wastafel geeft het Axor Bouroullec bad alle vrijheid om zelf te kiezen: gebruik ik de beide planchetten om de radio op grijpafstand in de buurt te hebben, de natte spons op te leggen of om de badkraan te plaatsen?

Of zij nu een deel van de wastafel of het bad zijn of als een individueel accessoire of als kraan zelf fungeren – de planchetten vervullen altijd meer dan één functie.

Het design: opvallend onopvallend
Bovendien voegen de individuele elementen van Axor Bouroullec zich in hun onopdringerige en elegante uiterlijk perfect in verschillende badkamerinrichtingen. De vloeiende, eenvoudige en natuurlijke vormen – zonder hoeken en kanten – volgen de stroom van het water en nodigen zo uit tot aanraken. "Voor ons was het belangrijk," vertellen de ontwerpers Ronan en Erwan Bouroullec, "producten vorm te geven die door hun rustige uitstraling een warme balans in de ruimte opleveren. Onze intentie was dat de gebruiker zich helemaal prettig voelt als hij zich in de badkamer bevindt." Geheel volgens deze eis hebben ergonomie en comfort vanzelfsprekend de hoogste prioriteit bij Axor Bouroullec.

Het zien en aanraken voelt gewoonweg prettig en goed aan. Aan de basis hiervan liggen functionaliteit en kwaliteit op het hoogste niveau ten grondslag – twee kenmerken, die wederom de basis voor de levensduur van de producten vormen. Tegelijkertijd speelt voor de ontwerpers het thema duurzaamheid een beslissende rol. "Zo zet Axor Bouroullec met een minimaal metaalgebruik bij de kranen en de gereduceerde waterdoorlaat van 5 liter per minuut ook op het gebied van zorgzame omgang met duurzame bronnen nieuwe maatstaven," verklaart Philippe Grohe.

De eerste badkamer met Axor Bouroullec door Bouroullec
Hoe dit vormgevingsprincipe er in de praktijk kan uitzien, tonen de ontwerpers zelf. Zij creëerden met Axor Bouroullec een geheel persoonlijke badkamer, waarin iedereen – familie, vrienden, gasten – zijn eigen plek voor ontspanning vindt en waar men zich prettig en op zijn gemak kan voelen. De heldere en opgeruimde structuur in combinatie met de lichte kleuraccenten en veel zacht, warm licht creëren een gevoel van vrijheid: "Feel free to compose".

Just mix it! luidt het motto van de Axor Starck ShowerCollection. Een eenvoudig modulair systeem van douches, kranen en accessoires biedt ons bijna onbegrensde mogelijkheden voor vormgevingsvrijheid. Dankzij dit systeem is het mogelijk om van de douche een wellness-ruimte op maat te maken. De 12 x 12 cm grote modules kunnen geheel volgens uw ideeën worden aangebracht: volledig lineair of vrij gearrangeerd en alles is mogelijk.

Axor Citterio M staat voor Milaan, metropool, modern. Een slanke, tijdloze badkamercollectie, ontworpen door de gerenommeerde Italiaanse architect en designer Antonio Citterio. Zijn precieze hand is onmiskenbaar: een tot in het kleinste detail verfijnde en doordachte vormgeving, waarbij de zachte rondingen en rechte vlakken harmonieus met elkaar verbonden zijn. Dit herkenbare design is duidelijk terug te zien in de nieuwe kranen die aan de collectie worden toegevoegd. De drie nieuwe 3-gats-wastafelmengkranen, twee 4-gats badrandmengkranen en een stopkraan, zijn allemaal perfect combineerbaar met de bestaande producten uit de collectie.

De nieuwe stervormige grepen zorgen voor een aantrekkelijk optisch accent. Met de kenmerkende vormen zet Antonio Citterio het elegante, eigenzinnige lijnenspel van de Axor Citterio M collectie voort. De stergreep overtuigt echter niet alleen optisch, hij kan dankzij zijn typische geometrie ook altijd eenvoudig worden bediend en voelt prettig in de hand.

De wanduitvoeringen van de wastafelmengkraan zijn verkrijgbaar in twee verschillende lengtes van de uitloop: 166 mm of 226 mm. Tevens kan worden gekozen voor een uitvoering met sierplaat of rozetten; zo is er altijd een wastafelmengkraan die bij de badkamersfeer past. Dankzij de EcoSmart technologie wordt de waterdoorstroom van de Axor Citterio M kranen begrensd op maximaal 5,7 liter water per minuut. Hierdoor wordt niet alleen water, maar ook energie bespaard.

Philippe Starck en Axor hebben met Axor Starck de badkamercultuur veranderd. Want door zich op het wezenlijke te concentreren gaf deze collectie de badkamer een nieuw doel: door het element water wordt de badkamer een plek waar reiniging uitgroeit tot een ritueel, een plek die bezinning en één zijn met jezelf mogelijk maakt. Axor Starck is in zijn vormgeving slank, modern en compromisloos minimalistisch. De esthetiek volgt de functies waarmee een weldadige rust de ruimte binnenstroomt en de aandacht vestigt op het wezenlijke: het water.

Meer mogelijkheden met nieuwe producten
Nieuw in het assortiment wastafelkranen van Axor Starck is de verhoogde wastafelkraan die met een hoogte van 260 mm tussen de ééngreeps wastafelkraan en de ééngreeps Highriser wastafelkraan past. Daarmee kunnen ook vlakke waskommen gecombineerd worden met kranen in het onmiskenbare design van Axor Starck.

Naast de tweestralige Axor Starck staafhanddouche met een normale- en monostraal, kan er nu ook voor de nieuwe éénstralige staafhanddouche met een normale straal gekozen worden. De nieuwe handdouche is gemaakt in een hoogwaardige metaaluitvoering en is duurzaam: dankzij de EcoSmart-technologie is de waterdoorstroming gereduceerd tot 9 liter per minuut, met behoud van het comfort voor de gebruiker. Voor de volledigheid is er ook een bijpassende doucheset verkrijgbaar.

Het is de wens van vele gebruikers om de badkamer geheel naar eigen wens in te kunnen delen. Met de producten uit de Axor Bouroullec collectie is deze vrijheid mogelijk. De kranen uit de collectie, ontworpen door de broers Ronan en Erwan Bouroullec, kunnen als in een spel op vele manieren met planchetten en wastafels gecombineerd worden. Nieuwe wastafelmengkranen, een bijpassend wastafelmeubel en een online Axor Bouroullec configurator bieden nog meer mogelijkheden voor de gebruiker.

Overal toepasbaar
De Axor Bouroullec collectie is uitgebreid met een aantal 2- en 3-gats wastafel-mengkranen, verkrijgbaar met uitlopen in diverse hoogtes van 90 mm tot een highriser van 300 mm. De kranen zijn voorzien van zeer functionele vlakke grepen, deze zijn ergonomisch gevormd zodat ze eenvoudig en comfortabel zijn in gebruik, zelfs met natte handen. De uitloop en grepen kunnen naar wens onafhankelijk van elkaar op en rond de wastafel worden geplaatst.

De ruime keuze aan kranen maakt het mogelijk om het bijzondere design van Axor Bouroullec te combineren met wastafels van andere collecties. Of het nu gaat om een wasbak met een hoge rand, een ronde vorm of een ultra platte vorm, er is voor iedere vorm een passende wastafelmengkraan beschikbaar. De kranen passen overal prima bij en het ondersteunt daarmee de gebruiker bij het creëren van zijn favoriete badkamer stijl.

De nieuwe wastafelmengkranen zijn verkrijgbaar met en zonder waste en zijn ook beschikbaar met cilindrische grepen.

Een originele Bouroullec wastafelmeubel
Axor Bouroullec biedt niet alleen innovatieve producten voor wastafels, er is nu ook een origineel Bouroullec wastafelmeubel aan de collectie toegevoegd. Het onderstel en de tafelpoten zijn van licht eiken en het tafelblad is gemaakt van wit Corian, een hoogwaardige massieve kunststof. Ook met dit meubel heeft de gebruiker de vrijheid om een eigen indeling te maken. Het meubel is verkrijgbaar met en zonder zaagsnede voor een wastafel.

Een eigen badkamer plannen
Met de nieuwe online configurator, de Axor Bouroullec Composer, is het voor de gebruiker mogelijk een eigen visualisatie van de badkamer te creëren en daarmee de indeling geheel naar wens te plannen. De Composer toont de verscheidenheid in producten en mogelijke combinaties voor zowel op en om de wastafel en het bad en biedt ook suggesties van passende kleuren en materialen. De naar wens gecreëerde badkamervisualisatie is een ideale voorbereiding voor een bezoek aan een showroom. Een Ipad versie van de Composer is in ontwikkeling en zal binnenkort beschikbaar worden.

De badkamer verandert, van functionele wasruimte naar een wellness-ruimte voor lichaam en geest. Mensen brengen steeds meer tijd door in de badkamer. Hiermee wordt de badkamer een elementair onderdeel van het individuele wonen. De Franse topdesigner Philippe Starck heeft met de ShowerCollection een compleet programma ontworpen. Het modulaire systeem is als een mozaïek dat uit kleine vierkante objecten bestaat. Het systeem maakt het mogelijk om eindeloos veel combinaties en oplossingen te maken. Deze zeer succesvolle collectie wordt nu uitgebreid met een hoofddouche en baduitloop.

Nieuwe hoofddouche
De nieuwe 24 x 24 cm hoofddouches zetten het vierkante designprincipe van de Axor Starck ShowerCollection voort en passen perfect in kleinere doucheruimtes. De hoofddouches zijn verkrijgbaar in drie uitvoeringen: in het plafond, met plafondaansluiting en in de klassieke wandaansluiting met een douche-arm. De doorstroombegrenzer is standaard ingesteld op 12 liter gemengd water per minuut, genoeg voor een zeer aangename douche. Naar wens kan deze worden ingesteld naar 20 liter per minuut voor een nog luxueuzere ervaring.

Design én functionaliteit
Een aantrekkelijk aspect van de nieuwe hoofddouches is de nieuwe functionaliteit, die het schoonmaken makkelijker maakt. Dankzij twee clips aan de zijkant kan de verchroomde kap van de straalschijf eenvoudig worden losgemaakt. Zo is de hoofddouche eenvoudig te reinigen, het onderdeel kan zelfs in de vaatwasmachine schoongemaakt worden.

Axor Starck ShowerCollection nu ook voor het bad
Voor bij het bad is er een multifunctionele baduitloop met watervalstraal toegevoegd, welke ook als douche gebruikt kan worden. De baduitloop is 24 cm breed en volgt daarmee het modulaire principe van de collectie. Het planchet, tevens ook de uitloop, valt op door zijn spiegelende afwerking. De baduitloop kan naar wens flexibel geïnstalleerd worden, traditioneel bij het bad, met bijbehorende kranen uit de collectie, maar ook op hoofdhoogte voor een verkwikkende nek massage met behulp van de speciale jet.

Alle modules uit de Axor Starck ShowerCollection zijn in iedere gewenste indeling te combineren: horizontaal of verticaal, gecentreerd of asymmetrisch over de ruimte verdeeld. Zo ontstaan individueel ontworpen douche-inrichtingen. De minimalistische vormgeving brengt rust in de doucheruimte.