Apparatuur is bij uitstek geschikt om het leven van de thuiskok naar een hoger plan te tillen. Sommige ovens en kookplaten zouden in een restaurantkeuken niet misstaan. En dan zijn er nog vrijstaande fornuizen van formaat. Professioneel is het sleutelwoord als het gaat om kookapparatuur.

Kookplaten
De keuze aan gas- en inductiekookplaten, grillplaten, friteuses en ovens is overweldigend. Ze zijn met elk werkblad te combineren en worden in zeer grote verscheidenheid aangeboden. De meest gangbare technieken zijn koken op gas en op inductie. Combinaties van deze verschillende technieken zijn tegenwoordig eerder regel dan uitzondering. Begrijpelijk, want gas heeft bijvoorbeeld het voordeel dat het vermogen stevig is en je meer controle hebt, omdat je de vlam ziet. Inductie heeft weer als pre dat je bijvoorbeeld chocolade kunt smelten, zonder dat een au bain Marie-constructie nodig is. Kookplaten zijn meestal uitgerust met vier, vijf en zes kookzones. Tip: hoe breder de plaat, hoe meer ruimte er is voor grote pannen terwijl verhoudingsgewijs nauwelijks meer werkbladruimte wordt gebruikt. Helemaal hot zijn de modules die in elke combinatie naast elkaar in het blad worden geïntegreerd. en de modellen die rechtsreeks op het werkblad worden gemonteerd, zodat je alleen de gasbrander en bedieningsknoppen ziet. fotomielehome

Ovens
De trend van het moment: twee inbouwovens naast of boven elkaar, elk met een eigen expertise uiteraard, zoals gas, elektrisch, hetelucht, (combi)magnetron of stoom. Conventionele elektrische ovens maken gebruik van onder- en bovenwarmte. Die zijn meestal onafhankelijk van elkaar instelbaar, wat voor sommige gerechten goed van pas komt. De heteluchtoven werkt met luchtcirculatie. Een ventilator blaast hete lucht door het interieur van de oven, die daardoor zeer gelijkmatig van temperatuur is. Dat maakt dat je de oven tegelijkertijd op verschillende niveaus kunt benutten. Let bij de aanschaf van een oven ook op de hoogste en laagste stand. Een pizza wordt het lekkerst op een temperatuur van 300 graden. Daarentegen blijft een stoofschotel lekker mals bij een temperatuur van 70 graden. Niet alle ovens hebben dat bereik. Bereidingstijden en temperaturen zijn vooraf instelbaar. Bediening gaat middels draaiknoppen, druktoetsen, tiptoetsen of zelfs sensoren. Fabrikanten besteden veel aandacht aan veiligheid. Een kinderslot, verzonken grillelementen, speciale functies voor snel afkoelen en extra geïsoleerde deuren zijn daar voorbeelden van. Reinigen wordt steeds makkelijker. Zeker met een zelfreinigende oven. De etensresten worden dan op zeer hoge temperatuur effectief weggebrand. Alleen nog even een vochtig sponsje langs de binnenzijde halen is dan genoeg. Deze handige functie is bekend onder verschillende namen, zoals pyrolyse en multi-cleansystem.

Stoomoven
Helemaal hot is de stoomoven. Door stomen blijven smaak, structuur, kleur en voedingsstoffen optimaal behouden. Toevoeging van vet is niet nodig, wat de gerechten gezond en mager houdt. Er zijn twee soorten stoomovens. Een oven met hoge druk verhit gerechten zeer snel, wat vergelijkbaar is met de werking van een snelkookpan. Tussendoor kun je de deur niet openen. Het is dus niet mogelijk om gerechten met een verschillende bereidingstijd tegelijkertijd klaar te maken. In de drukloze stoomoven kan dat wel. Er zijn modellen met waterreservoir en er zijn er die je kunt aansluiten op de waterleiding en de afvoer.

Magnetron
Een magnetron zal in maar weinig huishoudens ontbreken. Een (combi)magnetron gebruikt microgolven, die kleine deeltjes van het voedsel in beweging brengen. Door de wrijving die ontstaat wordt het voedsel verwarmd. Smaak, vitaminen en voedingsstoffen blijven door deze techniek grotendeels behouden. In de magnetron zit een draaiplateau voor een optimale verdeling van de microgolven. De magnetron is geschikt voor koken, opwarmen en ontdooien. Voor koken is een vermogen van 750 Watt vereist. Met een combinatieoven beschik je over een oven/grillfunctie en magnetron. Met de magnetron wordt het gerecht snel gaar en de grill zorgt voor een bruin korstje. Nadeel is wel dat je niet gelijktijdig over een magnetron- en ovenfunctie kunt beschikken.

Fornuizen
Ze zijn niet meer weg te denken uit de thuiskeuken: fornuizen die in een restaurantkeuken niet zouden misstaan. Met name maat XXL (denk 150 cm breed) staat volop in de belangstelling. Het aardige is: ze zijn vrijwel custom made. Een of meerdere oven, het soort oven, gas, inductie, frituurpan, teppan Yakki-plaat, wokbrander: al deze zaken kunne naar believen worden gecombineerd tot het ideale kooktoestel ontstaat. En dan is er nog de uiterlijke verschijningsvorm: kies professioneel roestvrij staal zonder toeters en bellen of een nostalgische geëmailleerde uitvoering in een opvallende kleur. De mogelijkheden zijn oneindig bij de nieuwe labels en de merken die op een lange historie kunnen bogen.

Bron: Uw Keuken |

Jaarlijks maken nieuwe kleuren en materialen in interieurland hun intrede. Keukens blijven als duurzame investering in huis vaak verscholen van opvallende wijzigingen. Mensen kiezen gezien de investering liever voor veilige basiskleuren. Fornuizenmerk Stoves vindt dit niet nodig. Daarom introduceert het merk de mogelijkheid van een extra set verwisselbare deuren voor haar vrijstaande Richmond fornuizen. Voor deze deuren zijn acht nieuwe seizoenskleuren in het leven geroepen. De standaard meegeleverde zwarte deuren zijn eenvoudig zelf te verwisselen naar gelang stemming, seizoen of jaar.

Acht nieuwe kleuren Fornuizen zijn van nature blikvangers. Een gekleurd fornuis geeft een keuken daarom meteen een andere look aldus Stoves. Voor 2012 heeft het fornuizenmerk acht nieuwe kleuren in het leven geroepen voor de extra deuren. Deze zijn volledig afgestemd op de vier seizoenen en de natuur. De kleuren hebben hieraan gerelateerde namen gekregen als Dramatic Dawn (grijs), Rolling Countryside (fris groen), First Bloom (warm geel), Day’s Break (lichtblauw), Midnight Gaze (indigoblauw), Wild Berry (paars), Hot Jalapeno (vuurrood) en Icy Brook (spierwit). De basiskleur voor het fornuis is zwart. Alleen de voorkant van het fornuis verandert van kleur met nieuwe deuren. Het bedieningspaneel, de vangschaal, de plint en de zijkanten van het fornuis blijven altijd zwart. Heeft iemand na verloop van tijd genoeg van een bepaalde kleur? Dan kunnen de kleurrijke deuren zelf eenvoudig worden teruggezet naar het altijd veilige zwart.

Kookliefhebbers De Richmond fornuizen zijn verkrijgbaar in de breedtematen 90 cm, 100 cm en 110 cm. Ze zijn gemaakt voor mensen die geen recept schuwen en in de keuken graag bepalen. Tijdens het koken kunnen koks bij de twee grootste fornuizen gebruik maken van zevens kookzones en vier ovens waaronder een variabele grill in een conventionele oven, een multifunctionele oven met negen verschillende functies, een 3-D heteluchtoven en een sudderoven. Het fornuis van 90 cm heeft drie verschillende ovens en vijf kookzones.