Fornuizenmerk Belling breidt zijn huidige collectie uit met inductiefornuizen. Inductie is elektrisch koken met behulp van een magnetisch veld. Deze manier van koken wint in Nederland steeds meer aan terrein. Dat is niet vreemd kijkend naar eigenschappen als veiligheid, snelle verwarming, energiebesparing en efficiency. Koken op inductie is in aanschaf veelal nog duurder dan koken op gas. Belling onderscheidt zich door de prijzen van haar inductiefornuizen vrijwel gelijk aan die van gasfornuizen te houden. Het merk introduceert inductie voor zowel haar moderne als klassieke modellen van 90 cm breed. Het klassieke Classic model is naast zwart sinds dit jaar ook beschikbaar in vijf andere verwisselbare kleuren; het strak vormgegeven DB4 model is er in passend RVS.

Energiezuinig koken
De Belling inductiefornuizen zijn voorzien van vier inductie kookzones, een handzame tiptoetsbediening op de glasplaat en drie verschillende ovens: een elektrische grill, een heteluchtoven en een longdoor 3D heteluchtoven. Koken op inductie neemt toe in Nederland. Gebruikers roemen de korte kooktijd die bijna twee keer zo snel is als gas. Daarnaast is het een veilige manier van koken. Bij het koken op inductie warmt door het magnetische veld niet de kookzone, maar direct de pan op. Spetters komen dus op een koude glasplaat en branden zo niet in. Ook is er geen kans op oververhitting. De warmtetoevoer is heel nauwkeurig en constant. Dit voorkomt warmteverlies en is dus energiebesparend. Belling is in zijn prijsklasse bovendien het enige merk met drie energiezuinige ovens. De Belling inductiefornuizen hebben het energielabel A.

Stel zelf de ATAG kookplaat samen die bij jouw kookstijl past. Want smaken verschillen.Wie net zoals ATAG een passie voor koken heeft kan nu zelf bepalen welke kookplaat combinaties in zijn of haar keuken passen. Kookliefhebbers kiezen voor maatwerk, en daarom biedt ATAG een breed assortiment kookplaten variërend van 33 tot 90 cm breed. Zo kun je naar hartenlust wokken, frituren, grillen, sudderen en Japans grillen met de ATAG Puzzelo en ATAG Magna design kookplaten. Want smaken verschillen.

De ATAG Puzzelo serie bestaat uit kookplaten waarmee eindeloos gevarieerd kan worden, mede dankzij de kleinere formaten die mogelijk zijn. Culinair frituren, snel koken op inductie, grillen op de Japanse Teppan Yaki en wokken op gas, met de Puzzelos van ATAG kunnen kookliefhebbers de meest smaakvolle kookplaten samenstellen.

Grillplaat voor Teppan Yaki (33 cm of 60 cm breed) Op de RVS Teppan Yaki kunnen gerechten rechtstreeks op de verwarmde bakplaat bereid worden. Heerlijk voor Japanse gerechten, maar ook voor vlees, een eitje of pannenkoeken. De grillplaat is koppelbaar aan alle Puzzelo of MAGNA kookplaten en heeft een uitneembaar vetopvang bakje dat in de vaatwasser kan.

Keramische kookplaat of Inductiekookplaat met wokzone (33 - 38 cm breed) De multifunctionele komvormige Puzzelo inductiekookplaat zorgt ervoor dat de wok volledig en snel verhit wordt. De wokpan is door de komvorm ideaal voor het opkloppen van crèmes, sauzen of parfait. Dankzij de exact instelbare lage temperatuur is zelfs het pocheren van eieren mogelijk. Met de deksel op de wokpan van het kookmerk Demeyere kun je groenten en vis smoren of gerechten stoven in bijvoorbeeld kokosmelk, wijn of bouillon.

Gaskookplaat met wokbrander (33 cm breed) Wie van snel en gezond wokken houdt kiest voor een kookplaat met krachtige wokbrander. Door de snelle verhitting blijven ingrediënten knapperig en behouden zij hun kleur, smaak en voedingswaarde.

Friteuse (33 cm breed) Deze ATAG friteuse is handig in te bouwen naast de andere Puzzelo kookplaten. De friteuse zorgt voor een snelle bereiding van bijvoorbeeld garnalen, vleessnacks of frietjes.

Magna lijn (33 90 cm breed) De Puzzelos zijn naadloos te combineren met de MAGNA designlijn voor fanatieke hobbykoks die willen experimenteren met verschillende kooktechnieken. De solide en robuuste producten zijn hoogwaardig afgewerkt en uitgevoerd met een RVS rand aan de zijkanten. Hierdoor zijn ze aan elkaar te koppelen en mooi te combineren met de Puzzelo variatie kookplaten. De Puzzelos zijn ook naast elkaar ideaal voor plaatsing in een kookeiland.

Tijdens de jaarlijkse Huisshow presenteerde ATAG de Smaakmakers van 2013. Het kookmerk introduceerde een inspirerende collectie voor de gepassioneerde thuiskok. Met als highlights de Fusion Volcano wokbrander, het Cooling Center en de vernieuwde Max-lijn luidt ATAG een smaakvol seizoen in.

En een keuken zonder oven is als een appeltaart zonder appel. De ovens in de uitgebreide Max design lijn hebben een grotere oveninhoud, van 51 liter, en hebben dubbele luchtventilatoren voor snellere en meer gelijkmatige warmteverdeling. Bij de QuliMax en SteamMax is het waterreservoir nu in het dashboard geïntegreerd, zodat er meer ruimte is voor gerechten.

Kers op de taart: De handgrepen zijn nu gevestigd op de glazen deur, stijlvol en subtiel.

Pelgrim lanceert E-Life serie. Quality Time management in de keuken. Door de keukenapparaten uit de E-Life serie zorgt Pelgrim voor meer kwaliteitsmomenten en minder stress in de keuken. De E-Life lijn bestaat uit apparatuur die op gevoel bediend kan worden dankzij de elektronische aansturing, zoals een inductiekookplaat, vaatwasser en oven met touch control bediening.

Hierdoor blijft er meer tijd en energie over om te genieten van de gezelligheid tijdens het koken en eten.

Wokken, koken of braden; met de AEG nieuwe inductiekookplaten wordt het nog makkelijker, sneller en veiliger

Zet een willekeurig kookprogramma op televisie aan en er staan pannen te pruttelen op een gaskookplaat. Koken op een inductiekookplaat is nog steeds onderhevig aan vooroordelen. Zo zou men de temperatuur niet goed kunnen regelen en niet alle gerechten er op kunnen bereiden, zoals een wokgerecht. AEG introduceert twee type inductiekookplaten, de MaxiSense en de MaxiSight . Makkelijk, snel en veilig zijn de begrippen die van toepassing zijn op deze kookplaten.

De AEG MaxiSense en de MaxiSight inductiekookplaten zijn uiterst efficiënt en zeer gebruiksvriendelijk dankzij de nieuwste innovaties. Bovendien heeft de MaxiSight als eerste kookplaat in Europa een TFT-kleurendisplay, waarop de temperatuur en de status van iedere kookzone zichtbaar is. Zo heeft men tijdens het koken de volledige controle.

Energiezuinig
Ook het energiegebruik hebben de AEG inductiekookplaten onder controle. De MaxiSense en de MaxiSight inductiekookplaten verbruiken veel minder energie dan een gaskookplaat. Bij koken op een inductiezone wordt 90 procent van de energie gebruikt voor het verwarmen van de inhoud van de pan. In tegenstelling tot een gaskookplaat, waarbij slechts 55 procent van de energie hiervoor wordt gebruikt. Bovendien zijn de nieuwe AEG inductiekookplaten uitgerust met een handige timer. Deze timer schakelt automatisch voor afloop van de kooktijd de kookzone uit, zodat alle restwarmte optimaal wordt benut.

Direct de juiste temperatuur
Een veel gehoord vooroordeel is het niet goed kunnen regelen van de temperatuur bij het koken op inductie. Bij de nieuwe inductiekookplaten van AEG, kan de temperatuur nauwkeurig en direct worden ingesteld en aangepast. Zodra de kookzone is ingeschakeld wordt onmiddellijk een elektromagnetisch veld gecreëerd dat de inhoud van de pan verhit, in plaats van het gebied rondom en onder de pan. De gebruiksvriendelijke DirectControl bediening reageert snel en met slechts één beweging kan de juiste temperatuur van iedere kookzone worden ingesteld. Om de snelheid te optimaliseren hebben de MaxiSense en de MaxiSight een powerboost-functie. Schakel de powerboost-functie in en één liter water kan in slechts twee minuten worden gekookt.

Elke maat pan
De nieuwe AEG MaxiSense en MaxiSight beschikken over flexibele kookzones die zich automatisch aan de maat en de vorm van de pan aanpassen. Overal in de pan vindt een gelijkmatige verwarming van de inhoud plaats. De inhoud van één grote ovale pan kan op twee zones tegelijkertijd worden verwarmd, terwijl op één kookzone prima de inhoud van twee kleine pannen kan worden verwarmd. Met een druk op de knop worden twee kookzones aan elkaar geschakeld en zijn grote pannen niet langer een probleem.

Veilig en hygiënisch
Naast de snelheid en het gebruikscomfort is een inductiekookplaat ook nog eens zeer hygiënisch. Doordat de inhoud van de pan wordt verwarmd tijdens het koken, en niet de gehele omgeving, is de kookplaat eenvoudig te reinigen en ook nog eens veiliger. Etensrestjes of vlekken kunnen gemakkelijk worden verwijderd en zullen niet aanbakken op de inductieplaat. Door het gladde oppervlak is de kookplaat makkelijk schoon te maken.

Wokken op inductie
De AEG Fushionwok bestaat uit een metalen ring en bijpassende wokpan. Met deze designcombinatie kan men met gemak roerbakken op de inductiekookplaat. Daarnaast is deze combinatie een stabiele basis voor, na en tijdens het wokken.

Het koken op inductie mag gerust gezien worden als een technisch wonder van formaat. Het combineert de voordelen van koken op gas en van keramisch koken. Bij inductiekoken is er geen sprake van een warmtebron, maar wordt de warmte door een magnetisch veld, afkomstig van een inductiespoel onder de keramische plaat, rechtstreeks opgewekt in de panbodem. Daarmee is ook verklaard waarom een inductiekookplaat alleen kan werken met pannen die een stalen of gietijzeren, oftewel een magnetisch gevoelige en geleidende bodem hebben. De kookplaat wordt alleen heet omdat de pan hitte afgeeft. De omgekeerde wereld dus. Omdat de kookplaat niet heel erg heet wordt, kunnen overgekookte vloeistoffen niet in branden en is de kookplaat daarom eenvoudig te reinigen. Met de schoonmaakvergrendeling, waarbij de bediening 20 seconden wordt geblokkeerd, kunt u dit tijdens het koken ook heel eenvoudig doen als er iets is overgekookt.

De inductieplaten zijn zeer nauwkeurig te regelen en reageren heel erg snel. Nieuw is een zeer gebruiksvriendelijk bedienings-concept waarbij het even met de vinger de kookplaat aanraken al voldoende is om de kookzone en vervolgens de juiste temperatuur te selecteren. Een inductiekookplaat is bovendien bijzonder geschikt voor mensen die nog wel eens willen vergeten het gas uit te doen: als de pan van een inductieplaat wordt gehaald, schakelt de kookzone automatisch uit en geeft de plaat geen warmte meer af. Dus kan er niets vervelends meer mee gebeuren. Als u zelfs vergeet de pan eraf te halen dan schakelt de kookplaat ook uit als deze te heet wordt. Veiligheid dus alom!

Geheel nieuw is de ontwikkeling van de CrossTouch, de flexibele inductiekookplaat voor elke maat pan. Bij de CrossTouch zijn de vier zones in het midden voorzien van kruismarkeringen. De gebruikte pan hoeft slechts op een deel van deze markering te staan om ervoor te zorgen dat de gehele bodem automatisch en veilig wordt verwarmd. Twee kookzones kun nen zelfs één grote worden, zolang de bodem van de pan maar in aanraking komt met de middelpunten van beide zones. Ideaal dus voor bijvoorbeeld langwerpige vispannen. Inductiekookplaten zijn in het gebruik efficiënter dan keramischeen gaskookplaten omat er nagenoeg geen warmteverlies is. Het resultaat daarvan is een energiebesparing tot wel 40 procent ten opzichte van een traditionele kookplaat. Een ander bijkomend voordeel is de snelheid waarmee wordt gekookt. Op een inductiekookplaat kookt 2 liter water binnen 5 minuten, tegen 10 minuten op bijvoorbeeld een keramische kookplaat.

Bron: Vereniging comfortabel wonen

Solitaire Professional fornuizen: keuze volop Eigenzinnig, stoer en met een tijdloze schoonheid. Dat is Solitaire Professional Een robuust uiterlijk gecombineerd met professioneel kookcomfort.

Aan de basis van Solitaire Professional staan vijf modellen gaselektrofornuizen: de Florida en Utah van 70 cm breed, de California van 90 cm, de Arizona van 100 cm en de Texas van maar liefst 120 cm. Forse maten die zorgen voor veel extra ruimte in de Arizona en de Texas. Die wordt bij de Texas dan ook goed benut door de toepassing van dubbele ovens. Groot genoeg om bijvoorbeeld een heel stokbrood in af te bakken.

De fornuizen zijn vervolgens in allerlei varianten leverbaar. Kookconfiguratie, kleur, alles is naar eigen smaak samen te stellen. Dat komt bij elkaar opgeteld op 110 modelvarianten!

Het kleurenpalet waaruit de consument kan kiezen speelt in op de huidige trends en bestaat uit graphite black, ferrari red, classic green, lime green en canary yellow. Voor diegenen die het wat rustiger aan willen doen is er de uitvoering in geheel stainless steel.

Daarnaast beschikken bijna alle gaselektrofornuizen standaard over een wok- en visbrander. Bij de California, Arizona en Texas kan de consument ook nog zelf bepalen of hij naast de gaskookzones een frytop wilt hebben, om gezond met weinig olie te bakken. Of toch een friteuse om lekkere frietjes te maken. Zelfs barbecuen in de keuken kan met de kooltjesbarbecue. En als hij niet kan kiezen dan neemt hij gewoon een friteuse én frytop gecombineerd met de gaskookzones.

Alle fornuizen zijn ook leverbaar met een elektrische kookplaat in plaats van de gaskookzones.

Pure lijnen en een profiel waaraan evenveel zorg is besteed als aan haute-couture: Corne, de jongste telg uit het beroemde huis La Cornue, is één grote uitnodiging tot kookplezier. La Cornue noemt de CornuFé: "Het perfecte huwelijk tussen traditie en technologische vernieuwing." en wil met dit fornuis haar niet te evenaren knowhow toegankelijk maken voor iedereen. Met zijn aantrekkelijke prijs en grote kwaliteiten, maakt CornuFé zich op om uw keuken radicaal te veranderen!

Zwart, ivoorwit, "Parijs" blauw, roestvrij staal en "Cabaret" rood: CornuFé past zich moeiteloos aan, aan uw smaak en uw interieur. Zijn afwerkingen in roestvrij staal met gepolijste messing, koper of nikkel geven hem een onweerstaanbaar moderne uitstraling. De deuren gaan naar de zijkant open, waardoor alle handelingen eenvoudiger worden. De handvatten van de oven hebben de vorm van een slakkenhuis, voor een fijne grip. CornuFé is natuurlijk uitgerust met de nieuwste kook- en designsnufjes. Het aantal schroeven - waarvan de vorm geïnspireerd is op de motorwereld - is beperkt tot een minimum, om het onderhoud te vergemakkelijken. Zijn centrale brander, met een vermogen van 5,5 kW, zijn twee zelfstandige ovens, zijn steunstang en zijn gietijzeren pannendragers waarborgen u wonderbaarlijke kookresultaten.

CornuFé is meer dan alleen een kookfornuis: het is een kunstwerk op zich. Echt liefde op het eerste gezicht! CornuFé brengt meteen warmte in huis. Laat u verleiden door zijn charmes

Ideale afmetingen
CornuFé is 110 cm of 90 cm lang en 65 cm diep: unieke afmetingen die succes garanderen op elk vlak! Met zijn twee ovens van elk 36 cm diep kunt u al uw culinaire dromen waarmaken.

Hij doet u gegarandeerd smelten
U zult versteld staan van de vijf krachtige professionele branders. En ook de grillplaat met zijn anti-aanbaklaag en zijn generfde rooster is een voltreffer. Daarnaast is er de sudderplaat : een absolute must om lekkere stoofpotjes te bereiden. Beide platen zijn als optie te verkrijgen. Bewonder zijn twee elektrische ovens: één multifunctionele oven en één heteluchtoven. Dit zijn twee ovens volgens een klassiek ontwerp die u direct en los van elkaar kunt gebruiken, al naar gelang het u het beste uitkomt, zonder uw bakgewoonten te veranderen. In het onderste gedeelte zit bovendien een ruime lade om uw kookgerei in op te bergen.

Een gastvrij fornuis
Bakken, braden, koken, smoren, fruiten, grillen, stoven : met zijn afmetingen en technische mogelijkheden bedient CornuFé u op uw wenken. Op gevaar af dat uw vrienden zich voortaan elke dag uitnodigen om bij u te tafelen.

La Cornue: Ontwerper van culinaire kunst sinds 1908

Een vorm van levenskunst
La Cornue is een familiebedrijf dat in 1908 werd opgericht door Albert Dupuy en dat unieke fornuizen vervaardigt voor particulieren. La Cornue biedt het perfecte huwelijk tussen culinaire traditie en technologische vernieuwing. De fornuizen van La Cornue genieten wereldwijde faam door hun prestaties en hun elegante, oorspronkelijke en originele lijnen.

Haal La Cornue in uw keuken
Om zijn liefde voor de keuken en voor mooie voorwerpen nog duidelijker te maken, ontwierp La Cornue een gamma producten, meubelen en accessoires rond culinaire kunst. U kunt daarbij kiezen uit meer dan 300 referenties die stuk voor stuk de knowhow van een prestigieus huis uitstralen: van een groentemes in palissanderhout met messing en staal tot een bordenkast in massief eikenhout.

Fornuis dat bestaat uit een 5-pits gas- of inductie kookgedeelte en twee elektrische ovens: één multifunctionele oven en één heteluchtoven (van elk 2,5 kW).

Verkrijgbaar in volledig roestvrij staal en 5 kleuren email: zwart, ivoorwit, "Parijs" blauw, inox en "Cabaret" rood

Verkrijgbaar in 3 afwerkingen : gepolijste messing, koper of nikkel gecombineerd met roestvrij staal.

Meer informatie vindt u op de websites:

www.cornufe.com

Zuiniger, sneller, efficiënter én veiliger. Per 1 april 2010 is een vlambeveiliging op te produceren gaskookplaten verplicht. ATAG neemt het voortouw en ontwikkelt nu al gaskookplaten met genoemde beveiliging en verregaande verfijnde technieken daar rondom. Veiligheid en gebruikersgemak in één.

Easy Flame Control: automatisch herontsteken
De complete lijn New Matrix-gaskookplaten van ATAG is uitgevoerd met elektronische beveiliging Easy Flame Control of thermische beveiliging. Easy Flame Control controleert of er een vlam aanwezig is. Dooft de vlam, dan wordt deze automatisch opnieuw ontstoken, uiteraard op dezelfde stand die vooraf was ingesteld. Lukt het opnieuw ontsteken niet, bijvoorbeeld door tocht of overkoken, dan wordt de gastoevoer na tien seconden automatisch afgesloten. Bovendien heeft ATAG de elektronische gaskookplaten voorzien van een kookduurbegrenzer. Dit betekent dat de gastoevoer na zes uur automatisch wordt uitgeschakeld, zodat de vlam dooft. Een veilig idee als u na vertrek twijfelt of u de kookplaat heeft uitgeschakeld.

Bedieningsgemak
Easy Flame Control is tevens een unieke manier om de gaskookplaat aan- of uit te schakelen. Bij deze elektronische ontsteking kan de gaskookplaat met één druk op de centrale aan-/uitknop ingeschakeld worden, waarna de verschillende kookzones uiterst precies bediend worden met de solide regelknoppen. Gaat tijdens het bereiden van het gerecht de telefoon of de deurbel? Geen enkel probleem met deze centrale aan-/uitknop. Met één simpele beweging schakelen alle gaspitten tegelijkertijd snel en eenvoudig uit. Met deze knop kan ook het kinderslot in- en uitgeschakeld worden. Als het kinderslot is ingesteld, dan knippert de verlichte ring.

Thermische beveiliging: geen vlam, geen gas
ATAG heeft ook enkele gaskookplaten uitgerust met een thermische beveiliging. Als de vlam dooft door bijvoorbeeld overkoken of een tochtvlaag, dan wordt de gastoevoer naar deze brander onmiddellijk afgesloten.

ATAG gaskookplaten met A+ bekroond met Kookkeur
Alle ATAG gaskookplaten hebben de snelle en uiterst efficiënte A+ branders. En zijn bekroond met het kwaliteitskeurmerk Kookkeur. Topprestaties werden gemeten op snelheid, milieuvriendelijkheid, warmteverdeling, suddercapaciteiten en maximale kookprestaties. Een keurmerk om trots op te zijn. De A+ branders bestaan niet uit losse onderdelen, maar uit één geheel en worden gecombineerd met afzonderlijk af te nemen gietijzeren pandragers. Beide makkelijk schoon te maken.

Intuïtief design
Strak, slim en supermooi, dat geldt ook voor de nieuwe Matrix kookplaten in het roestvrij staal of Grafiet-zwart. Alles met de menselijke maat. Want bij het design gaat ATAG uit van natuurlijke bewegingen van de mens, zogenaamd intuïtief design. Een aanvulling op ergonomisch design waarbij het werken met de gaskookplaten zo min mogelijk moeite kost. Intuïtief design speelt in op natuurlijke bewegingen zodat niemand hoeft na te denken welke knop bij welke pit hoort of welke kant uit te draaien voor hoge of lager. Het zit simpel in de menselijke logica. ATAG ontwikkelt voor de Nederlandse consument. Omdat Nederlanders van sudderen houden, is elke gaskookplaat van ATAG voorzien van een sudderbrander met een extra lage stand. Deze bevindt zich altijd achteraan, omdat men daar weinig bij hoeft tijdens het gaarproces. De sterkbranders voor grote pannen zitten altijd vooraan, zodat er makkelijk en actief in de pannen geroerd kan worden. De wokbrander is echter altijd links gepositioneerd, zodat er veel ruimte overblijft om meerdere pannen te plaatsen. Tenslotte staan de branders altijd zo ver mogelijk uit elkaar. Meerdere en grote pannen tegelijkertijd op de gaskookplaat is zo geen probleem meer. Makkelijk en veilig!

De fornuizen van La Cornue zijn befaamd om hun ambachtelijke kwaliteit sinds 1908.
Ze zijn ook geliefd vanwege de vele kleuren en afwerkingen, die onbeperkte combinatiemogelijkheden bieden. Zo kunnen (thuis)koks hun fornuis een hoogst persoonlijke signatuur geven. De nieuwe tint Aquamarijn is een gedurfde aanvulling op het kleurenspectrum.

Superieure kwaliteit
La Cornue heeft een grote reputatie vanwege de onverwoestbare duurzaamheid van de fornuizen. De Ch teau-fornuizen zijn indrukwekkend als een stoomlocomotief, alleen veel eleganter. Door de toepassing van luxueuze materialen en de onverslaanbare culinaire prestaties zijn deze beroemde fornuizen de keuze van (thuis)koks die alleen genoegen nemen met het allerbeste.

Couture-fornuis
Rood, aubergine, koningsblauw: de fornuizen van La Cornue kunnen worden afgewerkt in hoogwaardig email in 24 uitgesproken kleuren. Daarbij kan worden gekozen voor 12 verschillende afwerkingen in chroom, roestvrij staal, koper, messing en nikkel. Zo ontstaat een uniek haute-couture fornuis - een bezit voor het leven.

De nieuwe tint Aquamarijn wordt toegepast op alle onderdelen van de Ch teau-lijn: de fornuizen, de afzuigkappen, de flamberge-grill en het keukenmeubilair. De bijzondere kleur reflecteert het veranderende licht in de keuken en geeft het interieur een dromerig, romantisch accent. Een uitnodiging om je verbeelding de ruimte te geven en betoverende gerechten te creëren.

Ambachtelijke productie
De emaille kleurlagen op de fornuizen van La Cornue worden op ambachtelijke wijze aangebracht tijdens een streng gecontroleerd proces. Alle componenten worden tegelijkertijd ondergedompeld in een bad van vloeibaar email. Hierdoor is verzekerd dat alle componenten exact dezelfde kleur zullen hebben. De emaille laag wordt door verhitting tot een temperatuur van 700 tot 900eC zeer hard en glad, bestendig tegen de invloed van licht, lucht en vocht. Daarmee is het behoud van het fraaie uiterlijk van het fornuis voor generaties verzekerd.

Centenary jubileumfornuis
La Cornue is een eeuw oud, maar blijft innovatief. Dat bewijst de Ch teau Centenary-lijn. Deze nieuwe serie fornuizen demonstreert op fraaie wijze de superieure kwaliteit van La Cornue. Zo zijn er de nieuwe 6 kWh gasbranders die adembenemende kookprestaties mogelijk maken. De branders zijn daarbij verrassend genoeg ook nog 25% zuiniger met energie dan hun voorgangers. Ook de uiterst betrouwbare ovens zijn nog verder verbeterd: de isolatie is geoptimaliseerd waardoor de fronten niet warmer worden dan 66eC.

Professionele- en serieuze thuiskoks vinden in de Centenary Ch teau een fornuis dat uniek is in de wereld.

Prijs:

vanaf � 19.580,- excl. btw

Nu de feestdagen weer voor de deur staan en de kredietcrisis maakt dat we massaal aan het kokkerellen slaan voor het kerstdiner thuis, mag een vleugje glamour niet ontbreken in de keuken. Combineer het uitgedachte design en de functionaliteit van Neff met een subtiele glamourous touch van Swarovski en je krijgt de exclusieve Neff Twistpad Crystal Edition. Neff heeft haar bekroonde Twistpad-knop voor inductiekookplaten speciaal laten uitvoeren met 24 Swarovski kristallen rondom, waarmee een schitterende combinatie van functionaliteit en glamour ontstaat. Swarovski edelstenen zijn de laatste jaren ongekend populair en worden in tal van toepassingen gebruikt om producten te verfraaien. Niet eerder werden zij toegepast in de keuken.

Twistpad bekroond concept
De inductiekookplaten van Neff worden al jaren uitgerust met een bekroond bedieningsconcept, de Twistpad. De afneembare magnetische bedieningsknop is niet alleen handig en makkelijk te bedienen; het geeft de kookplaat een strakke uitstraling. De kookzone die men wil gebruiken selecteert men door lichtjes de knop te kantelen naar de gewenste kant, om vervolgens draaiend de temperatuur in te stellen. Na het koken, of zelfs tijdens, kan men de Twistpad eraf halen om de kookplaat helemaal af te kunnen nemen. In oktober jl. werd de nieuwste inductiekookplaat met Twistpad van Neff bekroond met de prestigieuze Duitse Designpreis Gold voor 2010, een bewijs van design uitstekend design.

De Twistpad Crystal Edition met Swarovski kristallen heeft een verkoopadviesprijs van 120 euro en is verkrijgbaar bij de Neff dealer. Kijk voor meer informatie op www.neff.nl

Nieuw in Nederland: vrijstaande fornuizen van Stoves voor de moderne en landelijke keuken. Fornuizen met maximaal zevens kookzones, vier ovens en uitgesproken kleuren

De enige met een standaard oven voor Slow Cooking

In Engeland als marktleider bekroond met prijzen voor kwaliteit en klantgerichtheid

Producten nog ambachtelijk in eigen fabriek gemaakt

Stoves is met vrijstaande fornuizen en bijbehorende afzuigkappen een nieuwkomer op de Nederlandse markt. In Engeland behoren de fornuizen al jaren tot de best verkochte van het land. De solide en energiezuinige A-klasse fornuizen kenmerken zich door een hoeveelheid aan praktische, comfortabele en esthetische functies. Waar bij anderen voor extras een meerprijs geldt, zijn deze bij Stoves standaard in de prijs opgenomen. Een consument kan kiezen uit een drietal designs, vier verschillende ovens, zeven kookzones, uitgesproken kleuren, verschillende afmetingen en energiesoort. De fornuizen passen met hun strakke en robuuste design zowel in een moderne als landelijke keuken. Stoves is in ruim veertig winkels in Nederland inmiddels te koop.

Complete fornuizen
Stoves introduceert in Nederland drie series: de moderne Sterling, de landelijke Richmond en de kleurrijke Flavours. Afhankelijk van de beschikbare ruimte en persoonlijke wensen kan een kok kiezen voor een breedte variërend van 80 - 110 cm, twee tot vier ovens, vier tot zeven kookzones en de energiesoort gas of elektrisch. Alle fornuizen hebben het energieklasse A label en zijn afgewerkt met Easy Clean Pristine Emaille. Deze emaille heeft als voordeel dat het veel eenvoudiger schoon te maken is dan gewoon emaille. Dat komt door de compacte structuur van het materiaal, dat ervoor zorgt dat vuil zich nauwelijks aan het oppervlak kan hechten. Voor extra functies geldt bij anderen vaak een meerprijs. Bij Stoves zijn alle functies zoals bijvoorbeeld dubbele telescopische roostergeleiders, gietijzeren grillplaat, een Powercoolsysteem, uitneembare ovendeuren en een inductiezone met een Powerboostfunctie tot 3 kW standaard bij de prijs inbegrepen. Drie type Stoves Range Cookers: Sterling, Richmond en Flavours

Sterling is een modern roestvrijstalen fornuis met een breedte van 110 cm of 80 cm. Koken kan op gas of inductie. De uitvoering van 80 cm beschikt over twee verschillende ovens: een multifunctionele oven met variabele grill en een sudderoven voor Slow Cooking. Bij het fornuis met een breedte van 110 cm is hier als derde een extra heteluchtoven aan toegevoegd. De respectievelijk vijf of zeven kookzones liggen bij het gasfornuis verzonken in het bovenblad. De consumentenprijs varieert van euro 2795,- tot euro 4595,-.

Het Richmond gasfornuis in de kleuren zwart en champagne heeft vooral een landelijke stoere uitstraling. Het fornuis is verkrijgbaar in een breedte van 90 cm, 100 cm en 110 cm. Drie verschillende ovens en vijf kookzones sieren de kleinste maat van 90 cm. Bij het fornuis van 100 en 110 cm heeft een kok de beschikking over zelfs vier ovens en 7 kookzones. Met een variabele grill in zowel de conventionele oven als de multifunctionele oven, een heteluchtoven en een sudderoven zou geen gerecht meer mogen mislukken. De consumentenprijs varieert van euro 3795,- tot euro 4695,- De Flavours Cooker valt op door zijn uitgesproken kleuren. Een fornuis met een breedte van 110 cm in een papaya, sushi, jalapeno of aubergine kleur zal in zowel een moderne als landelijke keuken de aandacht naar zich toe trekken. Dit gasfornuis is uitgerust met 4 verschillende ovens en 7 kookzones. Het is mogelijk om bij de Flavours Cooker en ook de Richmond Cooker een achterspatstrook van glas te monteren. De consumentenprijs bedraagt euro 4695,-

De enige met een standaard Slow Cooking oven
Stoves is het enige merk dat als standaard een sudderoven of misschien wel beter een Slow Cooking oven kent. Hiermee speelt het in op de trend van gezonde voeding bereiden. Deze oven zorgt bij lage temperaturen er namelijk voor dat de belangrijkste voedingsstoffen behouden blijven. Het is daarnaast een eenvoudige manier om gerechten warm te houden.

Ambachtelijk in eigen fabriek gemaakt
Het merk Stoves bestaat al ruim 95 jaar. De producten worden nog met de hand gemaakt. In de eigen fabriek in Liverpool is alles in eigen beheer. Duizend mensen zijn betrokken bij het proces van de tekentafel tot aan de verpakking toe. Stoves maakt gebruik van de meest duurzame materialen en besteedt veel aandacht aan de afwerking. De kwaliteit van de producten en de klantgerichtheid van de organisatie zijn in Engeland herhaaldelijk met prijzen bekroond. Ook in Nederland heeft Stoves een eigen serviceorganisatie opgezet. Op ieder product wordt vijf jaar productgarantie gegeven. Stoves wordt uitsluitend verkocht via een selectief bestand van op dit moment veertig dealers in Nederland. Dit aantal zal in de komende periode worden uitgebreid.


Tot enkele jaren geleden waren de mogelijkheden van koken beperkt: gas of elektrisch. Door de snelle technische ontwikkelingen zijn er naast het nog steeds populaire koken op gas, nieuwe kookvormen ontstaan zoals keramisch- en inductiekoken, waarbij uw favoriete gerecht door middel van een magnetisch veld wordt bereid.

Een nieuw snufje is de aankookautomaat; gerechten worden razendsnel aan de kook gebracht en vervolgens wordt automatisch teruggeschakeld naar een vooraf inge stelde temperatuur en kooktijd. Wilt u helemaal uptodate zijn, dan kiest u daarnaast voor een overkookbeveiliging: een infraroodsensor achter de kookplaat die de temperatuur van het gerecht in de gaten houdt en indien nodig "gas" terugneemt.

Door de snelle technische ontwikkelingen zijn er naast het nog steeds populaire koken op gas, nieuwe kookvormen ontstaan zoals keramisch- en inductiekoken, waarbij uw favoriete gerecht door middel van een magnetisch veld wordt bereid. De verschillende kooksystemen zijn nagenoeg allemaal verkrijgbaar in een groot aantal uitvoeringen: met één of met juist heel veel pitten of kookzones, vrijstaand, inbouw, modern, nostalgisch, als dominoelement of als semi-professioneel fornuis. Nieuw zijn de kookplaten die naadloos in het werkblad kunnen worden ingebouwd. Dat geeft direct een heel ander beeld aan het design van de keuken.

Verschillende fabrikanten hebben toonzalen en infocenters waar u de diverse systemen en uitvoeringen naast elkaar kunt bekijken. Of u doet op afspraak mee aan een kookles om ze zelf uit te proberen.

Bron: Vereniging Comfortabel Wonen

Zowel koken op inductie als koken op gas is populair in Nederland. Siemens introduceert regelmatig innovaties op beide gebieden. Het bedrijf brengt nu een compleet nieuwe generatie roestvrijstalen gaskookplaten op de markt. Deze gaskookplaten passen met hun prachtige uiterlijk perfect bij de nieuwe generatie inbouwapparatuur van Siemens en hebben qua functionaliteit, gebruiksvriendelijkheid, veiligheid en design een upgrade gekregen.

Design
Het design van de nieuwe gaskookplaten past perfect bij de nieuwe generatie inbouwapparatuur van Siemens. De hoogwaardige materialen, handige functionaliteiten en vlakke uitstraling geven de keuken de finishing touch. De kookplaten hebben mooie ronde knoppen in rvs-look, die eenvoudig te bedienen zijn. Door slechts aan de knop te draaien, gaat de vlam branden, zonder dat de knop ingedrukt hoeft te worden voor de ontsteking. De afstand tussen de branders is verder geoptimaliseerd, waardoor er nog meer bewegingsvrijheid is.

Nederland gasland
Naast koken op inductie is koken op gas nog steeds geliefd. De hitte is direct en op ?zicht? te regelen en er is geen vertraging van de warmteoverdracht. De grootte van de vlam is een maat voor het geleverde vermogen en de zichtbaarheid is tevens een optische waarschuwing tegen verbranding. Bij koken op gas is de vorm van de pan niet van belang omdat de vlam de vorm van de pan aanneemt. De vlam warmt de bodem van de pan sterk op, waardoor bijvoorbeeld het vlees snel dichtschroeit en de sappen goed bewaard blijven.

Langzaam laten sudderen
De term slow cooking is ook in Nederland helemaal ingeburgerd. Het langzaam laten sudderen van gerechten past perfect in deze trend. Een aantal kookplaten heeft dan ook een nieuwe, verbeterde sudderkap gekregen die onderdeel is van de brander. Door het sudderkapje op een laag vermogen te laten branden maakt de vlam geen contact met de pan; de vlam blijft onder de sudderkap. Dit is ideaal om suddergerechten zoals draadjesvlees of stoofschotels mee te bereiden, maar ook de meest delicate sauzen. Daarnaast is het de perfecte warmhouder van gerechten. En is er toch iets meer vermogen nodig, dan kan de brander eenvoudig wat hoger worden gezet.

Professioneel wokken
Wokken is onverminderd populair in Nederland. Het is een gezonde, makkelijke en lekkere manier van voedsel bereiden. De gaskookplaten beschikken over een sterke wok, bij diverse modellen tot 5,0 kW, wat het mogelijk maakt om nog professioneler te wokken. De wok zit in het midden of links. Links wokken neemt toe in populariteit bij de Nederlander, zo blijkt uit onderzoek.

Geen vlam, geen gas!
Bij Siemens staat veiligheid voorop. Alle branders op de gaskookplaat zijn thermisch beveiligd. Wanneer de vlam uitgaat door bijvoorbeeld overkoken of een luchtstroom, wordt de gastoevoer naar de brander direct afgesloten. Oftewel: geen vlam, geen gas! Ongemerkt vrijkomen van gas is dan onmogelijk, wat de veiligheid in het huishouden vergroot. Volgens wetgeving van de Europese Commissie is thermische beveiliging op gaskookplaten in Nederland vanaf 2010 verplicht.

De gaskookplaten zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen, vari�«rend van 60 cm breed tot 120 cm breed.

Tot enkele jaren geleden waren de mogelijkheden van koken beperkt: gas of elektrisch. Het koken op inductie mag gerust gezien worden als een technisch wonder van formaat. Het combineert de voordelen van koken op gas en van keramisch koken. Bij inductiekoken is er geen sprake van een warmtebron, maar wordt de warmte door een magnetisch veld, afkomstig van een inductiespoel onder de keramische plaat, rechtstreeks opgewekt in de panbodem.

Daarmee is ook verklaard waarom een inductiekookplaat alleen kan werken met pannen die een stalen of gietijzeren, oftewel een magnetisch gevoelige, bodem hebben. De kookplaat wordt alleen heet omdat de pan hitte afgeeft. De omgekeerde wereld dus. De inductieplaten zijn zeer nauwkeurig te regelen. Een ander voordeel is dat overgekookte vloeistoffen niet in kunnen branden en dat de kookplaat ook daarom eenvoudig te reinigen is. Een inductiekookplaat is bovendien bijzonder geschikt voor mensen die nog wel eens willen vergeten het gas uit te doen: als de pan van een inductieplaat wordt gehaald, schakelt de kookzone automatisch uit en geeft de plaat geen warmte meer af. Dus kan er niets vervelends meer mee gebeuren.

Geheel nieuw is de ontwikkeling van de CrossTouch, de flexibele inductiekookplaat voor elke maat pan. Bij de CrossTouch zijn de vier zones in het midden voorzien van kruismarkeringen. De gebruikte pan hoeft slechts op een deel van deze markering te staan om ervoor te zorgen dat de gehele bodem automatisch en veilig wordt verwarmd. Twee kookzones kunnen zelfs één grote worden, zolang de bodem van de pan maar in aanraking komt met de middelpunten van beide zones. Ideaal dus voor bijvoorbeeld langwerpige vispannen.

Bron: Vereniging Comfortabel Wonen

Kwaliteit drijft altijd boven: dat geldt a priori voor de houtgestookte fornuizen uit de Classic serie van RAYBURN. Deze Britse merknaam is al meer dan 60 jaar synoniem voor een gezonde levensstijl in uw keuken. Wie zweert bij koken met verse lokale producten, weet dat de RAYBURN Classic het zuinigste en best regelbare gietijzeren fornuis op de markt is. Gezond en goed eten, en tegelijk de sappigheid en de smaak van de bereide gerechten maximaal behouden.

Het authentieke fornuis van RAYBURN maakt handig gebruik van indirecte warmte. In tegenstelling tot conventionele fornuizen waarin gerechten vaak uitdrogen, houdt een RAYBURN juist alle sappigheid en smaak vast. RAYBURN is voorzien van een brede gietijzeren hoofdoven en een ruime tweede oven, perfect dus voor braden en bakken. De zelfreinigende hoofdoven met grote capaciteit is tot in detail instelbaar waardoor u op verschillende temperaturen tegelijk kunt bakken. Via een thermometer in de deur van de hoofdoven kan de temperatuur van de centrale oven opgevolgd worden. Beide ovens hebben een afvoer naar het rookkanaal, waardoor u in de keuken geen geurtje bespeurt. De onderste oven is 30 % kleiner en geeft 50 % minder warmte af dan de hoofdoven. Ideaal om uw gerechten langzaam te laten garen of te stomen.

Milieuvriendelijk en oergezellig
De houtgestookte RAYBURN 300W en 345W zijn synoniem voor milieuvriendelijke verbranding. Hout is immers de meest duurzame, vervangbare basisbrandstof. De verbranding van hout is bovendien CO2 neutraal. De hoeveelheid kooldioxide die aan de atmosfeer wordt afgegeven, is identiek aan de hoeveelheid die zou zijn vrijgekomen als het stuk hout op de grond in het bos zou zijn weggerot. En niet te vergeten: wat gaat er boven de gezelligheid van een houtvuur? Uw RAYBURN zorgt niet alleen voor een schone verbranding, maar is dankzij de indirecte warmtetechnologie een belangrijke bron van stabiele, natuurlijke en regelbare warmte in huis. De warmte wordt door straling van het vuur overgebracht naar de zware gietijzeren onderdelen van het fornuis die deze warmte vasthouden. Het gebruik van houtblokken is schoon, efficiënt en voordelig. De heerlijke houtgeur krijg je er als bonus bovenop. Daarbij is de 345W is niet zomaar een fornuis. Het doet ook dienst als centrale verwarming en voorziet gloeiend heet water om te koken.

RAYBURN is de voor de hand liggende keuze in elke woning waar een minimale belasting van het milieu, praktisch modern comfort en goed, gezond eten hoog op de agenda staan.

Kortom: een RAYBURN aanschaffen is investeren in duurzame levenskwaliteit!

Aga Rangemaster, producent van wereldberoemde fornuizen, vroeg serviezenontwerpster Emma Bridgewater om de klassieke gietijzeren Aga op een verrassende manier te decoreren. Het kleurrijke resultaat is de exclusieve Polka Dot Aga die in een gelimiteerde oplage zal worden geproduceerd. Dit bijzondere fornuis maakt deel uit van de Great British Cooker campagne waarmee Aga Rangemaster 300 jaar Britse historie markeert.

Opvallend noppendesign op gietijzeren Aga
Een echte Aga vormt het hart van een warm huis. De traditionele Aga is een echte Britse icoon. De liefde van Aga-bezitters voor hun fornuis duurt een leven lang. Bovendien worden Agas doorgegeven van generatie op generatie. De beroemde serviesontwerpster Emma Bridgewater sluit met haar klassiek-Britse serviezen aan bij deze traditie. Haar originele ontwerpen zijn instant classics en hebben zich in enkele decennia in het collectieve geheugen gegrift. Emma Bridgewater heeft het opvallende noppendesign van haar populaire Polka Dot servies nu toegepast op de klassieke, gietijzeren Aga. Het resultaat: een jonge, frisse, sprankelende Aga die in elk keukendecor een fantastische blikvanger is.

De door Emma Bridgewater gedecoreerde Polka Dot Aga wordt geproduceerd in een gelimiteerde oplage. De prijs van dit unieke gasfornuis met drie ovens bedraagt € 11.745 exclusief BTW.

Opgroeien met Aga
Emma Bridgewater groeide zelf op met een Aga. Ze vertelt: "De eerste keuken die ik me kan herinneren had de kleur van zwartebessenpuree - althans, dat was de omschrijving van mijn moeder aan de verbijsterde schilders. We hadden een grote witte Aga die op kolen werd gestookt. Elke ochtend en avond moest er een kit met kolen in. Ik herinner me goed de dramatische kreet: Pas op! Opzij! op het moment dat de gloeiend hete as moest worden verwijderd.

Onze kleren hingen aan een rek boven de Aga te drogen, onze kippen liepen de keuken in en uit onder de misprijzende blikken van Alfie, onze Siamese kat. En intussen rolde mijn moeder op een witte formica tafel het deeg uit voor weer een verrukkelijk jaren 60-gerecht dat zij in de Aga bereidde."

Altijd Aga als basis
"Er zijn sindsdien verschillende belangrijke keukens in mijn leven geweest - en bijna allemaal hadden ze als basis een geweldige Aga," zegt Emma Bridgewater. "Toen ik begon met het ontwerpen van serviezen, voor het eerste ontwerp, had ik al een helder beeld voor ogen van een geschrobde keukentafel, een servieskast met witte planken en natuurlijk de Aga die het beeld bepaalde. Met deze herinneringen in gedachten voelt het helemaal goed om nu met de geweldige mensen van Aga samen te werken. Eigenlijk begrijp ik niet waarom we dit niet al veel eerder hebben gedaan.

Ik heb genoten van ons recente bezoek aan de Aga fabriek in Telford. Dit deel van Shropshire, bekend als Coalbrookdale, is de bakermat van onze industriële revolutie. Ik vond het bijzonder om te ontdekken dat Agas daar van begin tot einde met de hand worden gemaakt door ervaren ambachtslieden, zoals dat al gebeurt vanaf het moment dat we ophielden met koken boven een open vuur. Ik ben heel trots en blij met deze samenwerking", aldus Emma Bridgewater.

De Aga-legende
Het beroemdste fornuis ter wereld heeft een geschiedenis die al meer dan zeventig jaar teruggaat. Uitvinder van de Aga is de Zweedse natuurkundige en Nobelprijswinnaar

Dr. Gustaf Dalen, die nadat hij bij een ongeluk blind was geworden, thuis bemerkte dat zijn vrouw een inefficent fornuis had waarop gerechten gemakkelijk aanbrandden. Hij bedacht dat het veel praktischer zou zijn om gebruik te maken van stralingswarmte. Zo ontwikkelde hij het eerste Aga fornuis met een gietijzeren kern die geleidelijk warmte afgeeft. Hierdoor worden ingredienten gaar met behoud van de natuurlijke smaak. En door het principe van warmteopslag geeft zijn vinding ook een behaaglijke warmte af in de keuken.

Geavanceerde kooktechnieken hoeven niet langer verstopt te blijven in nietszeggende apparatuur. De nieuwe Rayburn Cookmaster XT is hiervan het expressieve bewijs. Dit krachtige en veelzijdige gasfornuis kan alles wat u op culinair gebied verwacht en heeft daarbij een stoer design dat prachtig past in moderne keukens. Het zwarte gietijzer met de chromen handgrepen en de fraai gevormde handdoekrail zijn een lust voor het oog.

Indirecte warmtetechnologie
De Rayburn Cookmaster dankt zijn superieure kookeigenschappen aan het gebruik van indirecte warmtetechnologie. Hierdoor droogt voedsel tijdens de bereiding niet uit en blijven de smaak en de sappigheid behouden. Met als resultaat gezondere, lekkerdere gerechten. De Cookmaster speelt in op elke kookstijl: van praktisch en alledaags tot verfijnd en avontuurlijk. Op de XT kan elk gerecht perfect worden bereid.

Innovatieve kookplaat met warmtezones
Onder de stijlvol gevormde deksels bevindt zich een innovatieve, grote gietijzeren kookplaat met verschillende warmtezones: van zachtjes sudderen aan de ene kant geleidelijk oplopend tot supersnel koken aan de andere. Koken was nog nooit zo gemakkelijk: u schuift gewoon uw pannen heen en weer over de kookplaat naar de zone met de gewenste temperatuur. Klaar met koken? Dan sluit u eenvoudig beide deksels. De kookplaat van de Rayburn XT is de grootste van alle Rayburn Cookmaster modellen, u zult er hele kerstmaaltijden op bereiden zonder een hand om te draaien.

Professionele ovens
Ook bakken gaat perfect met de nieuwe XT. Het fornuis heeft twee professionele ovens die hoogwaardige prestaties leveren. De bovenste, grootste, oven heeft verschillende warmtezones, net als de bakplaat. U hoeft dus geen temperatuur in te stellen en kunt gerechten simpelweg in de gewenste warmtezone in de oven plaatsen. Wilt u meerdere gerechten tegelijk bereiden? Dan plaatst u er gewoon schalen bij. Omdat de XT gebruik maakt van een zogenaamd powerflue rookgasafvoersysteem, worden de bakluchten direct afgevoerd. Daardoor kunt u zelfs gelijktijdig een kip met knoflook en een citroentaart bereiden. De smaken zullen zich absoluut niet vermengen. In deze zelfreinigende oven kan overigens ook worden gegrild.

De tweede, kleinere oven, bevindt zich onderin het fornuis. Deze heeft een lagere temperatuur, waardoor hij ideaal is voor het langzaam bereiden van gerechten, stoven en sudderen.

Gietijzer voor een lang leven
De naam Rayburn is al meer dan zestig jaar synoniem voor een goede levensstijl met gezonde, verse producten die met liefde worden bereid. Gietijzeren fornuizen zijn gebouwd voor een lang leven als warm centrum van de keuken. De XT bereikt een nieuwe generatie kookliefhebbers die naast geavanceerde technieken hoge eisen stellen aan (retro)vormgeving.

De tijd dat een fornuis standaard uit vier pitten bestond ligt inmiddels ver achter ons. Tegenwoordig stel je gewoon je eigen kookcentrum samen. Kookplaten worden aangevuld met wokbranders, friteuses en een grilplaat. Of met de nieuwste keukentrend: de Japanse Teppan Yaki.

Japanse restaurants zijn in opmars in ons land. En dat is niet vreemd. De Japanse keuken staat immers niet alleen bekend om zijn verfijnde smaak, maar ook om zijn lichte en gezonde recepten. Bij Japans koken draait alles om de eenvoud. Groente, vlees en vis moeten vers zijn en komen zo kort mogelijk met de bakplaat in aanraking, waardoor zoveel mogelijk vitaminen en mineralen behouden blijven. Teppan Yaki betekent grillen op de bakplaat. Het past perfect in een gezond dieet, want er is slechts één eetlepel olie nodig om groenten, vlees en vis te bereiden. Steeds meer mensen in het Westen nemen deze kooktechniek over en zo verovert de Teppan Yaki plaat ook een plaats in de Europese huishoudens.

Eenvoudig en exact
Verschillende merken brengen een Teppan Yaki plaat voor consumenten op de markt. De plaat heeft een zeer precieze temperatuurinstelling, waardoor het bereiden van Japanse gerechten erg gemakkelijk wordt. De meeste Teppan Yaki platen hebben twee separaat instelbare temperatuurzones, zodat u bijvoorbeeld snel vlees kunt aanbraden, terwijl u er naast groenten langzaam kunt laten smoren. De Teppan Yaki plaat is zeer duurzaam. Hij is uiteraard prima bestand tegen harde spatels en ander gereedschap en is door het gladde oppervlak gemakkelijk schoon te houden. Een Teppan Yaki plaat mag eenvoudigweg niet meer ontbreken in de keuken van de moderne hobbykok.

Kies uw kooksysteem
De Teppan Yaki plaat is maar een van de opties die u kunt kiezen voor uw op maat gemaakte kookcentrum. Een veel gekozen element is de wokbrander. Wokken deed al veel eerder zn intrede in onze keuken en daarom kiezen veel mensen nu al standaard voor een wokbrander. Er zijn wokbranders op gas, maar er zijn ook inductiewokbranders. De "wokbrander" is dan vaak in de kookplaat uitgehold een soort kuiltje dus waar de bijgeleverde wok precies in past. Zowel gas als inductie hebben als voordeel dat er snel een hoge temperatuur bereikt kan worden en dat de temperatuur zich nauwkeurig laat regelen. Ook kiezen steeds meer mensen voor een ingebouwde friteuse. Wist u trouwens dat frituren helemaal niet ongezond hoeft te zijn? Als u vloeibaar frituurvet gebruik met onverzadigde vetzuren op de juiste temperatuur frituurt en regelmatig het vet vervangt, kan een frietje op zn tijd absoluut geen kwaad.

Welke warmtebron?
Vroeger moest u bij de aanschaf van het fornuis een keuze maken: kies ik voor een keramische kookplaat, voor inductie of voor gas? Door de komst van het modulaire kooksysteem is dat niet meer nodig. U kunt namelijk voor meerdere warmtebronnen tegelijk kiezen. Wilt u de kookplaten op inductie, maar de wokbrander op gas? Geen probleem. U kiest per module welke manier van koken het beste bij u past. De ideale kookplaat is gewoon een kwestie van kiezen en combineren.

Verbeterde techniek
Of u nu kiest voor gas, inductie, of keramisch - of een combinatie ervan - alle manieren van koken hebben de afgelopen jaren een behoorlijke technologische vooruitgang ondergaan. In Nederland kiezen veel mensen nog altijd voor gas, bijna driekwart van de bevolking. Dat is niet vreemd. Nederland heeft een traditie als het om gas gaat. Een uitgebreid gasnetwerk zorgt ervoor dat vrijwel ieder huishouden op gas kan koken. En het is eenvoudig. De warmte is namelijk goed te doseren. Veel mensen vinden het prettig dat het zichtbaar is wat er gebeurt: je ziet immers dat de vlam harder of zachter gaat branden. Nadeel van gasbranders is dat ze wat onhygiënischer zijn. Daarom staan gasbranders tegenwoordig vaak op een glaskeramische ondergrond. Dat is namelijk zeer onderhoudsvriendelijk. Een andere verbetering is de zogenoemde veiligheidsvlam. Als de vlam per ongeluk uitgaat, wordt de gastoevoer automatisch afgesloten. Zo voorkom je dat er een onveilige situatie ontstaat.

De opmars van inductie
Inductie is elektrisch koken met behulp van een magnetisch veld. Deze manier van koken wint terrein in de Nederlandse keuken. Door een verbeterde techniek heeft inductie tegenwoordig dezelfde voordelen als koken op gas. Koken met inductie betekent namelijk dat je de warmtebeheersing en de warmteverdeling heel nauwkeurig kunt sturen. Inductie heeft nog eens als bijkomend voordeel dat de verwarming sneller gaat dan bij gas. Water kookt ongeveer een derde keer zo snel als op een gaskookplaat. Ook steeds meer professionele koks kiezen tegenwoordig voor inductie. Misschien dat deze manier van koken het oer-Hollandse gas ooit van de troon gaat stoten. Verschillende specialisten zijn het eens dat dit de nieuwe manier van koken is.

Bron: Vereniging comfortabel wonen

KitchenAids Chef TouchTM heeft de jury duidelijk overtuigd. In één van de meest befaamde internationale product-competities, de Red Dot Design Award, krijgt de innovatieve Chef TouchTM van KitchenAid de "Red Dot"-kwaliteitsstempel voor "high design value" van de jury, die uit gerespecteerde experts bestaat. Meer dan 1000 gasten uit de design-, verenigings- en mediawereld vierden op 4 juli 2011 de winnaars van de Red Dot Design Award. 

Dankzij KitchenAids Chef TouchTM kunnen thuiskoks voor het eerst "sous-vide" of vacuum koken. De "sous-vide" kooktechniek is een delicate, hoogkwalitatieve kookmethode op lage temperatuur, die je vrij spel geeft met je culinaire creativiteit. Verse ingrediënten en kruiden worden vacuum verpakt in speciale zakjes en gebakken in een stoomoven, die nooit warmer wordt dan 100 gradeb. Door de lagere kooktemperaturen en vacuumverpakking blijven het water en de natuurlijke organoleptische elementen in het voedsel behouden.

Dit maakt je gerechten zacht, sappig, vol van kleur en smaak en ook nog eens gezonder. Fruit, vis, vlees en groenten bewaren hun volle smaak en natuurlijke sappigheid.. Vergeleken met traditionele kookmethoden, verliest vlees tot 42% minder water wanneer je het "sous-vide" kookt. Groenten raken 89% minder vocht kwijt en fruit 77%. Vis en vlees blijven vochtig en sappig zonder uit te drogen of overgaar te worden. Groenten blijven er helder en fris uitzien en behouden hun natuurlijke knapperigheid.

Chef TouchTM is een uniek systeem dat uit drie toestellen bestaat: een Stoomoven, een Vacuumapparaat en een Shock Freezer. Zij werken in een perfecte synergie die je ongelooflijke resultaten biedt waarvan je ofwel recht uit de oven ofwel later kan genieten. Hoe dan ook, ze leveren steeds fantastische kwaliteit af.

Het Vacuumapparaat laat je toe je verse ingrediënten en kruiden vacuum te verzegelen in speciale zakjes. Dankzij de geavanceerde professionele technologie bedraagt de restdruk in het zakje slechts 5 mbar, wat zorgt voor een langere houdbaarheid en versheid in vergelijking met conventionele koelkasten. Dit lagere drukniveau laat ook perfect "sousvide"-koken toe: zo verdeelt de stoom zich gelijk over het hele voedsel.

Zodra het voedsel in de zakjes verzegeld is, kan je het in de Stoomoven plaatsen. Met één van de 10 "sous-vide" kookfuncties, of met de manuele methode voor de creatieve experts, bereid je je eten op een zachte, gezonde wijze die de smaak, kleur en de vastheid van het voedsel bewaart. De zakjes voorkomen dat de sappen verdampen, zodat de smaak versterkt wordt tijdens het bakken. Het risico dat chemicaliën of de smaak van plastic in het voedsel vrijkomen, is onbestaande: onafhankelijke tests bewijzen dit. Wanneer je eten klaar is, kan je er dadelijk van genieten of kan je het zakje blast chillen om het in de koelkast te bewaren. Als je het in de diepvriezer wil bewaren, kan je het shock freezen.

De Shock Freezer kan rauw of gebakken voedsel in slechts enkele minuten koelen of bevriezen. Hij bewaart het aroma, de smaak en de voedingswaarde van je voedsel dus met 2 professionele functies: Blast Chilling en Fast Freezing. De Blast Chilling-functie brengt de temperatuur van ovenheet voedsel terug naar +3 graden, wat hoge kwaliteit van het voedsel en de bewaring ervan garandeert. Fast Freezing verlaagt de kerntemperatuur van het voedsel snel naar -18 graden.

"We zijn erg trots dat we de Red Dot Award for product design in ontvangst mogen nemen. Toen we KitchenAids Chef TouchTM ontwierpen, hebben we heel veel moeite gedaan om een echt innovatief concept en een echte design waarde neer te zetten. Het is fantastisch dat het resultaat nu erkend wordt met zon prestigieuze award. KitchenAids Chef TouchTM ontsteekt de passie van mensen die van koken houden. De gepassioneerde foodies beschikken nu over een tool dat hun ambities tegemoet komt. Het laat hen toe de kwalitiatieve keuken van de sterrenchefs thuis te reproduceren en ervan te genieten" zegt Alessandro Finetto, Directeur, Global Consumer Design KitchenAid.

"Zoals altijd, bekeek onze jury alle ingezonden producten met een kritisch oog. We houden erg veel rekening met Design kwaliteit in het jureringproces. Oprechte en nieuwe, creatieve oplossingen worden ook beloond. Beide criteria zijn niet alleen een maatstaf voor goed design, maar ook voor het potentiële succes op de markt en het plafond is hier zeker nog niet bereikt", zegt Professor Dr. Peter Zec, oprichter van de Red Dot Design Award. Dit jaar stuurden designers en bedrijven uit 60 verschillende landen 4433 producten in voor de Red Dot Award: Product Design.

De winnende producten in het Red Dot Design Museum
Je kan KitchenAids Chef TouchTM zélf ervaren: samen met de andere winnende producten, wordt de productcategorie aan het grote publiek getoond van 5 juli tot 1 augustus 2011 tijdens de tentoonstelling "Design on stage winners Red Dot Award: product design 2011". De tentoonstelling gaat door in het Red Dot Design Museum op de werelderfgoedsite van het Zeche Zollverein Coal Mine Industrial Complex in Essen.

Met meer dan 1500 producten verspreid over meer dan 4000 m2, huisvest het Red Dot Design Museum de grootste permanente tentoonstelling van hedendaags design ter wereld.

De Red Dot Design Award
De Red Dot Design Award dateert uit 1955 en is uitgegroeid tot s werelds grootste en meest befaamde design wedstrijd. Er zijn 3 verschillende disciplines: Red Dot Award: Product design, Red Dot Award: Communication design en Red Dot Award: Design concept. Enkel in 2010 waren er al bijna 14000 inzendingen uit 68 landen.

Wokken of roerbakken is een van oorsprong uit Azië afkomstige kooktechniek voor het bereiden van voedsel in een wok (in Indonesië wadjan of wadjang), in sterk verhitte olie en op een hoog vuur. Hierbij wordt het gerecht continu omgeroerd of omgeschud.

Wokken stamt uit de omgeving van de Chinese stad Kanton en is ontstaan in de tijd dat er weinig hout groeide en vuurbronnen dus schaars waren. Hierdoor was men gedwongen tot economisch koken. De oplossing vond men door groenten en vlees in kleine stukjes te snijden en in een bolle pan, boven een hoog vuur, snel bakken. Een kenmerkende eigenschap van deze methode is dat de temperatuur hoger blijft dan de kooktemperatuur van water (dus ruim boven 100°C).

Door de vorm van de wok is het contactoppervlakte groot zodat het vrijkomende vocht direct verdampt. Hierdoor is de berei dings - tijd kort waardoor de typerende smaak ontstaat en kleur, smaak, vitamines en andere voedingsstoffen zoveel mogelijk bewaard blijven. Wokken kan tegenwoordig ook uitstekend op een speciale uitgeholde inductieplaat. Maar door de grote brandercapaciteit en de regelbaarheid zijn gasbranders nog steeds de favoriete wokbranders van zowel de professionele- als de hobbykok.

Bron: Vereniging comfortabel wonen

Professioneel is het sleutelwoord als het gaat om kookapparatuur. Sommige ovens en kookplaten zouden niet misstaan in een restaurantkeuken. Apparatuur is bij uitstek geschikt om het leven van de thuiskok naar een hoger plan te tillen.

De keuze aan gas- en inductiekookplaten, grillplaten, friteuses en ovens is overweldigend. En dan zijn er nog de fornuizen van formaat (kijk in de fornuizenspecial elders in dit nummer). Geen plek voor zon ruimtevreter? Dan is inbouwen het devies. Kookplaten zijn met elk werkblad te combineren en worden in zeer grote verscheidenheid aangeboden. De meest gangbare technieken zijn koken op gas, keramisch en inductie. Tegenwoordig zijn er steeds vaker combinaties van verschillende kooktechnieken. Gewone kookplaten zijn verkrijgbaar met vier, vijf en zes kookzones. Tip: hoe breder de plaat, hoe meer ruimte er is voor grote pannen terwijl verhoudingsgewijs nauwelijks meer werkbladruimte wordt gebruikt. Het kookvermogen wordt uitgedrukt in Watt, zowel bij gas als bij elektrisch. Hoe hoger het wattage, hoe krachtiger de kookzone. Hot: gaspitten die direct in het werkblad worden gemonteerd. Ook een oven zal in maar weinig huishoudens ontbreken. De trend van het moment is twee inbouwovens naast of boven elkaar, elk met een eigen expertise uiteraard, zoals gas, elektrisch, hetelucht, (combi)magnetron of stoom. Conventionele elektrische ovens maken gebruik van onder- en bovenwarmte. Die zijn meestal onafhankelijk van elkaar instelbaar, wat voor sommige gerechten goed van pas komt. De heteluchtoven werkt met luchtcirculatie. Een ventilator blaast hete lucht door het interieur van de oven, die daardoor zeer gelijkmatig van temperatuur is. Dat maakt dat je de oven tegelijkertijd op verschillende niveaus kunt benutten. Let bij de aanschaf van een oven ook op de hoogste en laagste stand. Een pizza wordt het lekkerst op een temperatuur van 300?C. Daarentegen blijft een stoofschotel lekker mals bij een temperatuur van 70?C. Niet alle ovens hebben dat bereik.

Een (combi)magnetron gebruikt microgolven, die kleine deeltjes van het voedsel in beweging brengen. Door de wrijving die ontstaat wordt het voedsel verwarmd. Smaak, vitaminen en voedingsstoffen blijven door deze techniek grotendeels behouden. In de magnetron zit een draaiplateau voor een optimale verdeling van de microgolven. De magnetron is geschikt voor koken, opwarmen en ontdooien. Voor koken is een vermogen van 750 Watt vereist. Met een combinatieoven beschik je over een oven/grillfunctie en magnetron. Met de magnetron wordt het gerecht snel gaar en de grill zorgt voor een bruin korstje. Nadeel is wel dat je niet gelijktijdig over een magnetron- en ovenfunctie kunt beschikken. Helemaal hot is de stoomoven. Door stomen blijven smaak, structuur, kleur en voedingsstoffen optimaal behouden. Toevoeging van vet is niet nodig, wat de gerechten gezond en mager houdt. Er zijn twee soorten stoomovens. Een oven met hoge druk verhit gerechten zeer snel, wat vergelijkbaar is met de werking van een snelkookpan. Tussendoor kun je de deur niet openen. Het is dus niet mogelijk om gerechten met een verschillende bereidingstijd tegelijkertijd klaar te maken. In de drukloze stoomoven kan dat wel. Er zijn modellen met waterreservoir en er zijn er die je kunt aansluiten op de waterleiding en de afvoer.

De meeste moderne ovens zijn programmeerbaar. Bereidingstijden en temperaturen zijn vooraf instelbaar. Bediening gaat middels draaiknoppen, druktoetsen, tiptoetsen of zelfs sensoren. Fabrikanten besteden veel aandacht aan veiligheid. Een kinderslot, verzonken grillelementen, speciale functies voor snel afkoelen en extra geïsoleerde deuren zijn daar voorbeelden van. Reinigen wordt steeds makkelijker. Zeker met een zelfreinigende oven. De etensresten worden dan op zeer hoge temperatuur effectief weggebrand. Alleen nog even een vochtig sponsje langs de binnenzijde halen is dan genoeg. Deze handige functie is bekend onder verschillende namen, zoals pyrolyse en multi-cleansystem.

PITT Cooking heeft veel te verbergen. En dat is maar goed ook, want die verborgen schatten vormen de belangrijkste kern om efficiënt en veilig te koken. Het geheim van PITT Cooking is niet zichtbaar, maar merkbaar aanwezig. Verborgen onder keukenbladen van Dekker Zevenhuizen, Erbi of Kemie schuilt de kern van dit succesvolle merk. Met alleen de schitterende branders in het zicht, wordt een strak, slim en uiterst fraai beeld gecreëerd. De pannendragers en de branders zijn de blikvangers; de perfecte technologie het goed bewaarde geheim.

Het concept van PITT Cooking heeft een uitgesproken en herkenbaar design, dat perfect aansluit bij het totaalbeeld van de keukenontwerpen van nu. De vlakke, bijna architectonische uitstraling die wordt gecreëerd door de pannendragers en de branders te combineren met de schitterende keukenbladen van Dekker Zevenhuizen, Erbi of Kemie verovert momenteel Nederland. De intelligente, innovatieve apparatuur van PITT Cooking is van hoogwaardige kwaliteit, functioneel en kan volledig worden afgestemd op ieders stijl van koken. Over de toepassing is zorgvuldig nagedacht met als uiteindelijk resultaat, dat alle onderdelen in perfecte harmonie samengaan.

Dutch Design
PITT Cooking is een KIWA GASTEC gecertificeerd product. KIWA GASTEC beoordeelt of de constructie aan de wettelijke veiligheidseisen voldoet. Maar ook of de (gas)uitstoot binnen de wettelijke waarden blijft. Dankzij dit keurmerk kan PITT Cooking de producten geheel in eigen beheer ontwerpen en produceren. In Nederland, want dat komt de kwaliteit enkel ten goede.

PITT Cooking werkt exclusief met Nederlandse bladenleveranciers: Dekker Zevenhuizen, Erbi en Kemie. Een samenwerking die garant staat voor de allerbeste kwaliteiten: Composiet, Graniet, Beton/Terazzo, Glas, Keramiek, Corian, LG Hi-Macs, RVS, Green-Core & Top Core. De combinatiemogelijkheden met PITT Cooking zijn eindeloos.

Perfect Technology
Het geheim van PITT Cooking schuilt in de unieke toepassing, die volledig op maat en naar wens van de gebruiker kan worden geïnstalleerd. Met de allerbeste kwaliteiten in materialen en de hoogste technologische toepassingen, die als verborgen schatten onder het keukenblad schuil gaan.

PITT Cooking biedt de mogelijkheid tot een ruime branderopzet voor het plaatsen van grote pannen (ook bij het inbouwen van een bladdiepte van 60 cm). PITT Cooking heeft bij de 11 basisopstellingen de branders in de verticale hartafstand 28 cm uit elkaar staan, dit t.o.v. de 20 cm bij de traditionele opstelling. Over de horizontale afstand is dit minstens 32 cm t.o.v. de 26 cm bij de traditionele opstelling. Bij de XL varianten is dit bij beide assen 5 cm meer. Door deze speciale techniek kan de al ruime basisopstelling probleemloos in een werkbladdiepte van 60 cm worden geplaatst. Bij de XL variant is dit al vanaf een werkbladdiepte van 65 cm mogelijk..

Unieke kenmerken van PITT Cooking:

Gietijzeren, zeer compacte pannendragers.
Onderhoudsgemak
3 type branders: 2 KW, 3 KW, 30% hoog rendement 0.2-5 KW brander.
Deze laatste brander maakt sudderen en wokken mogelijk. Bediening uit een knop; doordraaien naar laag vermogen, rechts opdraaien naar max. 5 KW vermogen
Branders bestaan uit losse elementen
Geëmailleerd hitteschild in combinatie met een siliconen afdichtingsring, ter bescherming van het werkblad.
Hoogwaardig aluminium bedieningsknoppen in een aluminium afdichtingsschaal

Kernwaarden van PITT Cooking:

Afmeting branders traditionele kookplaat
Horizontaal. 26 cm Verticaal. 20 cm
PITT Horizontaal min 32 cm (XL +5 cm) Verticaal 28cm (XL + 5 cm)
23 modellen
11 configuraties
6 modulaire systemen
6 XL varianten
Alle configuraties zijn eindeloos met elkaar te combineren
Alle configuraties hebben slechts èèn vaste gasaansluiting
Op alle producten van PITT Cooking rust een volledige garantie van 5 jaar.
Dekker Zevenhuizen, Erbi en Kemie geven op hun werkbladen de gebruikelijke garantie!

Voor meer informatie: PITT Cooking - www.pittcooking.nl

 

Meer artikelen...