Hoe meer gezinsleden een huishouden telt, hoe meer koel- en vriesruimte nodig is. Onzichtbaar inbouwen is alvast een optie. Maar kiezen voor zon vrijstaande koel/vriescombinatie in professioneel roestvrij staal of juist in een opvallende kleur kan natuurlijk ook.

Vraag één bij het kiezen van de juiste koel/vriescombinatie is natuurlijk: hoeveel personen telt het huishouden? En vervolgens: hoe zit het met de voorraadvorming. Worden er inkopen gedaan voor de hele week of wordt meermalen per week een supermarkt bezocht? Moet de koelkast plaats bieden aan veel flessen en pakken? Wordt er ook groente in bewaard? Bij een gemiddeld gebruik van een koelkast is een inhoud van 60 liter per persoon ongeveer de norm. Ter illustratie: een tafelmodel koelkast heeft een netto inhoud van rond de 130 liter.

Ook de plek waar de koelkast of vriezer komt te staan is van belang. De omgevingstemperatuur is namelijk van invloed op het functioneren van het apparaat. Plaatsing in een warme keuken vraagt om een andere klimaatklasse dan een koele bijkeuken. En dan is er nog zoiets als de beschikbare ruimte. In een kleinere keuken betekent een tafelmodel of onderbouwkoelkast extra werkblad. Een nadeel is de beperkte vriescapaciteit, al is het mogelijk ook eenzelfde model vriezer naast de koelkast te plaatsen. Het populairste model is de koel/vriescombinatie, waarbij de koelkast boven het vriesgedeelte is geplaatst.

Koelkasten en diepvriezers hebben steeds vaker een afwijkende indeling. Rollende flessen behoren tot het verleden met handige flessenrekken en ook zijn er steeds meer kasten met aparte vakken, lades en rekken voor verschillende levensmiddelen. Bekend is de groentelade, die bij enkele modellen is voorzien van een geribbelde bodem, waardoor de groente meer lucht krijgt, ook aan de onderkant. Er zijn ook koelkasten met lades. Daar past veel in en ook de achterste artikelen zijn makkelijk bereikbaar. Nadeel kan zijn dat u door te stapelen niet helemaal kunt overzien wat erin zit.

Koelkasten zijn er in alle kleuren van de regenboog, waaronder aluminium en roestvrij staal. Er zijn bijvoorbeeld prachtige retro-modellen, felle kleuren en zelfs exemplaren met allerlei prints. En wat te denken van de vrijstaande tweedeurskoelkasten, compleet met ijsblokjes- en watermachine: de uit Amerika overgewaaide side-by-side. Voor de liefhebbers zijn er klimaatkasten voor de wijn. Wie helemaal up-to-date wil zijn, kan zelfs een koelkast met internetverbinding overwegen.

Moderne koel/vriescombinaties hebben gescheiden koelsystemen en zijn daardoor onafhankelijk van elkaar in te stellen. Ook binnenin de koelkast heerst niet per se een gelijkmatige temperatuur. Zelfs de luchtvochtigheid kan variëren. Verschillende zones zijn ideaal. Een droge koudezone van net boven het vriespunt is ideaal voor het bewaren van vlees en vis. Zon zelfde zone, maar dan met een hoge luchtvochtigheid, is perfect voor groente. In koudezones blijven levensmiddelen gemiddeld twee keer zo lang goed als in een gewone koelkast met een temperatuur van rond de vijf graden Celsius. Een koelkast met verschillende temperatuurzones verbruikt wel meer stroom dan een conventioneel model. Liever een gelijkmatig binnenklimaat? Kies dan een kast met luchtcirculatie. Voordeel is dat nieuwe producten dan sneller op temperatuur zijn. Met de no-frosttechniek behoort het ontdooien van de vriezer tot het verleden. Het intelligente systeem zorgt daar continu zelf voor door middel van luchtcirculatie. Wat dit systeem nog prettiger maakt, is dat bevroren producten niet aan elkaar vriezen en er geen rijpvorming of ijsafzetting ontstaat.

Een aandachtspunt bij de aanschaf van een diepvriezer is de invriescapaciteit. Internationaal is afgesproken dat een vriezer in 24 uur minimaal 4,5 kilo voedingsmiddelen per honderd liter inhoud moet kunnen afkoelen van + 25 graden tot -18 graden. Met sterren wordt aangeduid wat de capaciteit per lade of vak is. In zogenaamde snelvriesvakken kunt u producten zeer snel invriezen. Smaak en kwaliteit blijven op die manier optimaal behouden. Een aantal modellen heeft programmas voor het versneld koelen of invriezen van producten. Als het gewenste resultaat is bereikt schakelt het apparaat automatisch weer terug naar de juiste temperatuur.

Bron: Uw Keuken

Hoe groter het huishouden, hoe meer koel- en vriesruimte nodig is. Onzichtbaar inbouwen is alvast een optie. Maar kiezen voor zon vrijstaande koel/vriescombinatie in professioneel roestvrij staal of juist in een opvallende kleur kan natuurlijk ook.

Voor het kiezen van de juiste koelkast, diepvriezer of koel/vriescombinatie is het nodig de leefstijl in kaart te brengen. Vraag één is natuurlijk: hoeveel personen telt het huishouden? Worden inkopen gedaan voor de hele week of wordt meermalen per week een tocht naar de supermarkt gemaakt? Moet de koelkast plaats bieden aan veel flessen en pakken? Wordt er ook groente in bewaard? Bij een gemiddeld gebruik van een koelkast is een inhoud van 60 liter per persoon ongeveer de norm. Ter illustratie: een tafelmodel koelkast heeft een netto inhoud van rond de 130 liter. Ook de plek waar de koelkast of vriezer komt te staan is van belang. De omgevingstemperatuur is namelijk van invloed op het functioneren van het apparaat. Plaatsing in een warme keuken vraagt om een andere klimaatklasse dan een koele bijkeuken. En dan is er nog zoiets als de beschikbare ruimte. In een kleinere keuken betekent een tafelmodel of onderbouwkoelkast extra werkblad. De meeste mensen benutten deze ruimte door er een kooktoestel boven te plaatsen. Een nadeel is de beperkte vriescapaciteit, al is het mogelijk ook eenzelfde model vriezer naast de koelkast te plaatsen. Het populairste model is de koel/vriescombinatie, waarbij de koelkast boven het vriesgedeelte is geplaatst. Koelkasten en diepvriezers hebben steeds vaker een afwijkende indeling. Rollende flessen behoren tot het verleden met handige flessenrekken en ook zijn er steeds meer kasten met aparte vakken, lades en rekken voor verschillende levensmiddelen. Bekend is de groentelade, die bij enkele modellen is voorzien van een geribbelde bodem, waardoor de groente meer lucht krijgt, ook aan de onderkant. Er zijn ook koelkasten met lades. Daar past veel in en ook de achterste artikelen zijn makkelijk bereikbaar. Nadeel kan zijn dat u door te stapelen niet helemaal kunt overzien wat erin zit.

De aanduiding witgoed dekt de lading allang niet meer. Koelkasten zijn er in alle kleuren van de regenboog, waaronder aluminium en roestvrij staal. Er zijn bijvoorbeeld prachtige nostalgische jaren 50-modellen, felle kleuren en zelfs exemplaren met allerlei prints. En wat te denken van de vrijstaande tweedeurskoelkasten, compleet met ijsblokjes- en watermachine: de uit Amerika overgewaaide side-by-sides. Voor de liefhebbers zijn er klimaatkasten voor de wijn. Wie helemaal up-to-date wil zijn, kan zelfs een koelkast met internetverbinding overwegen.

Moderne koel/vriescombinaties hebben gescheiden koelsystemen en zijn daardoor onafhankelijk van elkaar in te stellen. Ook binnenin de koelkast heerst niet per se een gelijkmatige temperatuur. Zelfs de luchtvochtigheid kan variëren. Verschillende zones zijn ideaal. Een droge koudezone van net boven het vriespunt is ideaal voor het bewaren van vlees en vis. Zon zelfde zone, maar dan met een hoge luchtvochtigheid, is perfect voor groente. In koudezones blijven levensmiddelen gemiddeld twee keer zo lang goed als in een gewone koelkast met een temperatuur van rond de vijf graden Celsius. Een koelkast met verschillende temperatuurzones verbruikt wel meer stroom dan een conventioneel model. Liever een gelijkmatig binnenklimaat? Kies dan een kast met luchtcirculatie. Voordeel is dat nieuwe producten dan sneller op temperatuur zijn. Met de no-frosttechniek behoort het ontdooien van de vriezer tot het verleden. Het intelligente systeem zorgt daar continu zelf voor door middel van luchtcirculatie. Wat dit systeem nog prettiger maakt, is dat bevroren producten niet aan elkaar vriezen en er geen rijpvorming of ijsafzetting ontstaat.

Een aandachtspunt bij de aanschaf van een diepvriezer is de invriescapaciteit. Internationaal is afgesproken dat een vriezer in 24 uur minimaal 4,5 kilo voedingsmiddelen per honderd liter inhoud moet kunnen afkoelen van + 25°C tot -18°C. Met sterren wordt aangeduid wat de capaciteit per lade of vak is. In zogenaamde snelvriesvakken kunt u producten zeer snel invriezen. Smaak en kwaliteit blijven op die manier optimaal behouden. Een aantal modellen heeft programmas voor het versneld koelen of invriezen van producten. Als het gewenste resultaat is bereikt schakelt het apparaat automatisch weer terug naar de juiste temperatuur.

Het bewaren en laten rijpen van wijn vraagt om een stabiele omgevingstemperatuur, optimale vochtigheidsgraad en een ruimte die donker is en zo min mogelijk trillingen toelaat. Er zijn twee soorten wijnbewaarkasten: de wijnbewaarkoelkast biedt dezelfde klimatologische omstandigheden als een koele kelder. Binnen in de kast is de luchtvochtigheid 70%, de toevoer van verse lucht wordt geregeld door actieve koolfilters en speciale dempers voorkomen dat uw kostbare wijnvoorraad ook maar even trilt. Het zijn de optimale condities voor het lang bewaren van wijn.

Er zijn echter ook wijnklimaatkasten die de wijn op de juiste serveertemperatuur houden. Ideaal voor wijnliefhebbers die graag regelmatig van een glaasje willen genieten. Wijnklimaatkasten zijn veelal voorzien van enkele, van elkaar gescheiden en onafhankelijk van elkaar te regelen temperatuurzones. Daardoor is het mogelijk om zowel rode als witte wijn tegelijk op de ideale temperatuur te bewaren en een ander gedeelte te gebruiken om de wijn langzaam op drinktemperatuur te laten komen.

Het bewaren en laten rijpen van wijn vraagt om een stabiele omgevingstemperatuur, optimale vochtigheidsgraad en een ruimte die donker is en zo min mogelijk trillingen toelaat.

Wijnbewaarkasten zijn veelal voorzien van uittrekbare en in hoogte verstelbare rekken, die zijn uitgevoerd in metaal of hout, en die veel verschillende formaten flessen aankunnen. Door een speciale constructie blijven de flessen, ook bij het uitschuiven, zeer stabiel liggen. Wijnklimaatkasten kunnen volledig in de keuken worden geïntegreerd zodat alleen het bedieningpaneel nog zichtbaar is, maar zijn ook als vrijstaand model, uitgevoerd in bijvoorbeeld roestvrijstaal, verkrijgbaar.

Bron: vereniging comfortabel wonen

Gastronorm is de (wereldwijde) standaardisatie van de afmetingen van bakken, braadpannen, plateaus en andere elementen die in een professionele keuken worden toegepast. De nieuwe koelkasten van Gaggenau zijn nu voor het eerst uitgerust met speciale voorzieningen voor Gastronorm-inzetbakken, waardoor de levensmiddelen zo min mogelijk ruimte innemen in het interieur. De Gastronorm-inzetbakken van hygiënisch roestvrij staal bieden onovertroffen gebruiksgemak: Ze kunnen tijdens het hele kookproces worden gebruikt. Zo kan men bijvoorbeeld groenten bewaren in de inzetbakken in de koelkast, de groenten hierin afspoelen, het daarna in de (combi)-stoomoven zetten en na gebruik in de afwasautomaat plaatsen.

Professioneel bereiden, bereiden, warm houden én bewaren.
Het Gastronorm-systeem bestaat uit een set roestvrijstalen inzetbakken en een aluminium braadslede en vormt een essentieel onderdeel van elke professionele keukenuitrusting. Gastronorm-bakken zorgen voor een soepele bereiding en een efficiënte tijdsindeling. In deze bakken met internationaal geldende standaardafmetingen kunnen gerechten worden voorbereid, bereid, warm gehouden of opgewarmd en bewaard. Onbegrensde mogelijkheden in de keuken.
Gaggenau heeft de gebruiksvriendelijke Gastronorm-inzetbakken al in 1999 gepresenteerd bij de introductie van onze eerste combi-stoomoven. Sindsdien zijn de toepassingsmogelijkheden van dit systeem voortdurend uitgebreid. Zowel de inzetbakken als de braadslede kunnen in combinatie met talloze Gaggenau-apparaten worden gebruikt, variërend van onze inductiekookplaten tot onze bakovens, stoomovens, combi-stoomovens en warmhoudlades.

Met de nieuwe Vario 200-serie zorgt Gaggenau er nu voor dat het Gastronorm-systeem ook in combinatie met onze hoogwaardige koel- en vriesapparatuur kan worden gebruikt. De apparaten zijn uitgerust met speciale voorzieningen voor het gemakkelijk inschuiven van de inzetbakken, waardoor de levensmiddelen zo min mogelijk ruimte innemen in het interieur. Om de gerechten vers te houden is het assortiment nu uitgebreid met bijpassende deksels voor alle Gastronorm-inzetbakken. De deksels zijn verkrijgbaar als extra toebehoren. Nu kunnen Gastronorm-inzetbakken in alle fasen van het kookproces worden gebruikt, zonder de noodzaak voor extra kookgerei.

Alle aandacht voor het koken.
Met de praktische Gastronorm-accessoires van Gaggenau wordt werken in de keuken meer ontspannen. De functionele, tijdloze vormgeving zorgt voor een opgeruimde omgeving en komt overal tot zijn recht. Het Gastronorm-systeem is daarom ook bijzonder geschikt voor open keukens.

Een echte Amerikaanse koelkast in de keuken, het hééft iets. Die robuuste vorm, de handige extras, de onverholen symboliek: het maakt allemaal indruk op de doorsnee Europeaan. Dikwijls gekopieerd, maar zelden geëvenaard, is het Amerikaanse merk KitchenAid®. We stellen kort drie opvallende modellen voor.

Professionele prestaties en een aantrekkelijk design. Een stevige behuizing van EasyClean roestvrij staal en speciale verchroomde details binnenin: de typische eigenschappen van de KitchenAid® koelkasten komen ook in de volgende exclusieve modellen terug. de supersize koel-vriescombinAtie (KRBC 9010)

De extra brede binnenruimte (80 cm) geeft een panoramisch zicht over de inhoud. Handig, want ook bredere schotels vinden er probleemloos een plaatsje. De deuren draaien open binnen het kader, de zijkanten en de bovenkant zijn eveneens in hoogwaardig roestvrij staal EasyClean vervaardigd. Voor de grote opslagbehoefte is er de dubbele Supersize koel- vriescombinatie (KRBD 9910).

Gemeenschappelijke troeven:
- Het No-Frost-systeem controleert de circulatie in de vriezer. Dit systeem zorgt voor een ideale luchtvochtigheid binnenin, waardoor condens en ijsvorming op het voedsel en de wanden worden vermeden en het niet nodig is het apparaat regelmatig te ontdooien.
- In de lade met gecontroleerde luchtvochtigheid smaken en ruiken groenten en fruit beter en blijven ze 50 % langer goed dan in een normale lade. Bovendien zien ze er ook veel beter uit.
- De indicator geeft aan wanneer de temperatuur in het speciale vak voor zuivelproducten en zaken als bereide salades of banket minder dan 4°C bedraagt. Zo wordt het voedsel perfect veilig bewaard zonder risico op bacteriegroei.
- De Multi-Flow-technologie garandeert dat de koude lucht gelijkmatig wordt verspreid in de binnenruimte, waardoor op de verschillende niveaus van de koelkast een ideale temperatuur wordt gecreëerd (enkel van toepassing op de side by side).
- Ook beschikbaar met rechte greep (KRBC 9025, KRFC 9025 & KRBV 9725).
- De mogelijkheid om te kiezen voor een rechte greep zorgt dat de koelkasten naadloos integreerbaar zijn in strakke en minimalistische keukens.

Dit spreekwoord is eveneens van toepassing op de nieuwe inbouw wijnklimaatkasten, EWK 1220 (inbouw) en UWK 8200 (onderbouw) van K�¼ppersbusch. Wijnliefhebbers en -kenners weten als geen ander dat de juiste temperatuur bij wijn bepalend kan zijn voor de smaak en afdronk. Hetzelfde geldt voor licht, dit speelt ook een rol bij de smaakontwikkeling. In de koelkast wordt witte wijn al gauw te koud en kamertemperatuur is juist voor een rode wijn te warm.

De nieuwe inbouw wijnklimaatkasten bieden een oplossing voor het zorgvuldig opbergen van wijnen. Of het nu om rode of witte wijn of champagne gaat, deze nieuwe inbouw wijnklimaatkasten zorgen voor de juiste temperatuur.

De heldere lijnvoering van het ontwerp verleent de keuken een modern karakter. Door de glazen deur heeft men een mooi zicht op de voorraad wijn. De elektronische bediening zorgt voor een gebruiksvriendelijke instelling van de temperatuur.

In twee ruimtelijk gescheiden temperatuurzones wordt de wijn naar smaak en behoefte gekoeld. Deze zones kunnen separaat worden ingesteld van +6 � C tot + 18 �C. De kast beschikt over een dynamisch circulatieluchtsysteem waardoor een gelijkmatige temperatuurverdeling is gegarandeerd. Verder zorgt het geïntegreerde waterreservoir voor extra bevochting waardoor de juiste waarden in de kast worden bereikt.

De bovenste temperatuurzone beschikt bovendien over een snelkoelfunctie. Erg gemakkelijk als een witte wijn of champagne snel koud moet komen te staan voor onverwacht bezoek of een spontaan plopmoment.

De wijnkasten wordt op subtiele en energiezuinige wijze verlicht middels een geïntegreerde LED verlichting.

Er zijn twee uitvoeringen, model EWK 1220 biedt plaats aan 111 flessen en de UWK 8200 biedt plaats aan 50 flessen. Er is een korf waar reeds geopende flessen kunnen worden bewaard.

De Italiaans-Nederlandse neo pop-art kunstenaar Selwyn Senatori tovert komende weken de bekende FAB koelkasten van het Italiaanse Smeg om tot ware designstukken. Liefhebbers van Italiaans design, kunstliefhebbers en andere geïnteresseerden kunnen Selwyn live aan het werk zien in de etalage van zijn pas geopende POP-UP Atelier op De Dam in Amsterdam. Selwyn wil met zijn POP-UP Atelier, waar iedereen binnen kan lopen om een kijkje te nemen, kunst dichter bij de consument brengen.

De koelkasten worden beschildert in de bekende neo pop-art stijl van Selwyn, een unieke en moderne stijl waar hij internationale faam mee haalt. Centraal in zijn kleurrijke werk staat zijn Italiaanse achtergrond; al het moois uit Italië komt voorbij, van goed eten en mooie wijnen tot films, muziek en vrouwen.

De door Selwyn beschilderde Smeg FAB30 koelkasten zijn de komende tijd te bezichtigen in Selwyns POP-UP Atelier op De Dam. De koelkasten zijn ook te koop voor € 2.000,-

De Hotpoint-Ariston Quadrio heeft een Good Design Award 2009 gewonnen in de categorie huishoudelijke apparatuur. De opvallende vierdeurs koel-vriescombinatie is ontworpen door de Japanse designer Makio Hasuike. De jury roemde de Quadrio om zijn verfijnde design met ronde vormen, metallic kleuren en roestvrijstalen handgrepen. Het Chicago Athenaeum-Museum of Architecture and Design reikt de Good Design Awards jaarlijks uit aan producten die een innovatief design combineren met bijzondere functionaliteit. Eerder ontving Indesit Company, het moederbedrijf van Hotpoint-Ariston, een Good Design Award voor de Indesit Moon-wasmachine (2007) en voor de Scholtès Multiplo (2008).

Tegelijkertijd met het winnen van deze award introduceert Hotpoint-Ariston een aantal belangrijke innovaties voor de Quadrio. Zo zijn er nu modellen met een lade met variabele temperatuurzone. De temperatuur van de bovenste vrieslade is in dat geval flexibel in te stellen tussen 0 graden en -26 graden Celsius. Gebruikers kiezen dus zelf of ze meer behoefte hebben aan een nulgradenzone - bijvoorbeeld voor frisdrank of bier - of aan extra vriesruimte. Daarnaast is de Hotpoint-Ariston Quadrio met No Frost nu ook beschikbaar in uitvoeringen met energielabel A+. Bovendien is de vierdeurs koel-vriescombinatie nu ook in het wit verkrijgbaar, naast de al bestaande kleuren zwart, roestvrijstaal en antraciet.

Een expertpanel beoordeelde ruim vijfhonderd projecten uit 48 landen op aspecten als innovatie, vorm, materiaal, functies en gebruiksgemak. Daarnaast lette het vooral op de dynamiek en vitaliteit die het eigentijdse productdesign uitstraalt. Met de Good Design Awards richt het Chicago Athenaeum-Museum of Architecture and Design zich op de pioniers in industrieel design. Het museum is een van de meest prestigieuze culturele instellingen en het enige designmuseum in de Verenigde Staten. De instelling werkt samen met het European Centre for Architecture, Art, Design and Urban Studies (in Dublin en Athene) en met de Metropolitan Arts Press. De Good Design Awards bestaan sinds 1950.

De diepvrieskast en in mindere mate de diepvrieskist worden steeds belangrijker. Ruim de helft van de Nederlandse huishoudens bezit er inmiddels een. Enkele wetenswaardigheden over het apparaat waar de kiloslager zijn bestaan aan te danken heeft.

Anders dan bij koelkasten en koel-vriescombinaties worden vooral vrijstaande diepvrieskasten verkocht. Dat komt omdat de vriezer vaak niet in de keuken staat, maar in bijkeuken, berging of op zolder. De ruimte is daar vaak beperkt, reden waarom kasten ongeveer driemaal zo veel worden verkocht als de meer ruimte innemende kisten. De kasten variëren sterk in grootte. De kleinste tafelmodellen hebben twee tot vier Iaden, de grootste vijf of meer.

Technische werking
De technische werking van de diepvrieskasten is gelijk aan die van koelkasten en koel- vriescombinaties. Het koelproces wordt langer doorgezet, zodat temperaturen van minus 18°C en lager worden bereikt. In diepvrieskisten ligt de verdamper rondom de binnenwand. In sommige diepvrieskasten vind je verdampers tussen iedere lade. In de meeste diepvrieskisten is de conden - sor, het zigzagvormige buizenstelsel dat warmte afgeeft aan de buitenlucht, weggewerkt achter de buitenwanden. Deze geven daardoor enigszins warmte af.

Ontdooien en invriezen
Er worden verschillende automatische ontdooi- of anti-rijpsystemen toegepast, die zorgen dat vochtige lucht uit de kist of kast worden gehaald, waardoor rijp- en ijsvorming wordt tegengegaan ("NoFrost"). Bijna alle types beschikken over een invriesfunctie

Volgens internationale standaardisatieafspraken moet een vriezer in een etmaal tenminste 4,5 kilo levensmiddelen per 100 liter inhoud van een temperatuur van +25°C tot minus 18°C kunnen afkoelen.

Energieverbruik
Het energieverbruik van diepvriezers hangt sterk af van het aantal malen dat de deur wordt geopend en van de beladingsgraad. Een halfvolle kast of kist werkt minder efficiënt dan een volle. Sommige types hebben energiespaarfuncties. Diepvrieskasten verliezen bij opening meer koude lucht dan diepvrieskisten. Dat komt omdat koude lucht zwaarder is dan warme. In diepvrieskisten blijft de koude lucht dus hangen, tenzij er door gerommel in de kast een luchtwerveling ontstaat. In diepvrieskasten wordt het koudeverlies beperkt door het gebruik van deuren of Iaden.

Nadeel van diepvrieskisten is dat levensmiddelen minder overzichtelijk opgeborgen kunnen worden en vaak gestapeld worden. Sommige diepvrieskasten hebben op de Iaden of kleppen een systeem aangebracht dat aangeeft wat in het betreffende vak is opgeborgen.

Waarschuwingslampjes
De meeste moderne diepvrieskasten en -kisten hebben een uitwendig bedieningspaneel, waarop kleine lampjes aangeven of alles in orde is. Groen wil zeggen dat het apparaat in bedrijf is, geel is de kleur van invriezen (permanent koelen), rood duidt op een onrechtmatige temperatuurstijging, bijvoorbeeld omdat de deur niet goed gesloten is. Sommige modellen geven in het laatste geval ook een geluidssignaal.

Beproefde techniek
op veel fronten drastisch verfijnd Koelen en vriezen is gebaseerd op het natuurkundige verschijnsel dat vloeistoffen verdampen (lees: gasvormig worden) als ze verwarmd worden en daarbij warmte opnemen. Vergelijk het maar met een duik in het zwembad op een warme zomerdag. Terug op het droge verdampt het zonlicht de waterdruppels op de huid, wat een verkoelend effect heeft. Dit basisprincipe van koelen en vriezen is al heel lang bekend: de oude Egyptenaren maakten er - met de middelen die hen ter beschikking stonden - al gebruik van. Sinds de eerste elektrische koelkast op de markt kwam, is de op dat principe gebaseerde technologie niet of nauwelijks meer veranderd. Maar wel werden steeds nieuwe vindingen toegevoegd en slaagden de fabrikanten erin om in vrijwel alle stappen van het koel- en vriesproces verfijningen aan te brengen

Of het nu gaat om gebruiksgemak of houdbaarheid van levensmiddelen, om zuinigheid of milieuvriendelijkheid; op alle fronten geven de moderne koel- en diepvrieskast en de koel- vriescombinatie de voorgaande generaties het nakijken.

Bron: vereniging comfortabel wonen

ATAG breidt haar assortiment uit met een koelkast en vriezer die zich aanpassen aan het ontwerp van de keuken, in plaats van andersom. De eenlingen kunnen als een stijlvolle side-by-side combinatie geplaatst worden maar desgewenst ook afzonderlijk. Dankzij een identiek design en formaat zorgen de koelkast en de vriezer altijd voor persoonlijke balans en maximale functionaliteit in de keuken.

Balans
ATAG kiest voor flexibiliteit. De koelkast en vriezer sluiten naadloos op elkaar aan dankzij het design en de identieke hoogte van 178 cm. De toestellen zijn uit te bouwen tot een luxueuze side-by-side maar wel met als voordeel dat ieder apparaat apart ingesteld kan worden. Handig, met name bij het schoonmaken, want zowel de koelkast als vriezer kunnen apart in- en uitgeschakeld worden.

Functionaliteit
De toestellen behoren tot de energieklasse A+. De koelruimte verbruikt slechts 0,45 kWh per 24 uur en de diepvriezer neemt 0,83 kWh per uur voor zijn rekening. De beide modellen zijn ruim genoeg voor een hele week boodschappen, zo kan er 307 liter in de koelkast en 211 liter in de diepvriezer opgeslagen worden en beschikken ze over een volledig elektronische temperatuurregeling.

Koelen
Het koelgedeelte is voorzien van zes hardglazen plateaus die in de hoogte verstelbaar zijn voor een flexibele indeling. In het onderste gedeelte zit een DuraFresh sectie, bestaande uit drie ClimatFresh boxen op uittrekbare telescooprails, die een optimale bewaring van specifieke producten garanderen. De bovenste box is dankzij de lage luchtvochtigheid geschikt voor vis, vlees en zuivelproducten. De luchtvochtigheid van de twee onderste boxen kan naar keuze ingesteld worden. Enerzijds kan die dan laag gehouden worden voor vis, vlees of zuivelproducten, en anderzijds hoog voor groenten en fruit. Met de functie Fast Cool kunnen grotere hoeveelheden snel op koelkasttemperatuur gebracht worden.

Vriezen
Het diepvriesgedeelte beschikt over acht transparante vriesladen, die een duidelijk overzicht bieden, terwijl de energiezuinige LED-verlichting helder licht werpt op de voedingswaren. Het toestel hoeft nooit ontdooid te worden, dankzij NoFrost, een technologie waarbij de ijsvorming op de wanden voorkomen wordt. Ook hier is er een handige functie, Fast Freeze, die grotere pakketten in snel tempo kan invriezen.

AEG introduceert twee koel-vrieskasten met energielabel A+++. Deze verbruiken maar liefst 60% minder energie dan vergelijkbare apparaten met label A. Zo bespaart het inbouwmodel SCS 91800 F tot € 710,- per 10 jaar (in verhouding tot een 15 jaar oud apparaat). Vanzelfsprekend zijn alle koel/vriesapparaten van AEG 100% CFK- en HFK-vrij. Dit betekent dat ze geen schade aanrichten aan de ozonlaag en niet bijdragen aan het broeikaseffect.

Specifieke koel/vries voorzieningen
Alle AEG koel-vrieskasten hebben een regelbare thermostaat voor de instelling van de temperatuur. De AEG Coolmatic-optie zorgt ervoor dat voedsel snel gekoeld kan worden. En met de Turbo Frostmatic-optie is snel invriezen mogelijk alle levensmiddelen blijven in optimale conditie. De gescheiden bediening van het koel- en vriesdeel is praktisch en zowel Coolmatic als Frostmatic worden automatisch uitgeschakeld na een ingestelde periode, waarna de normale temperatuur weer wordt bereikt.

De vrijstaande variant heeft daarnaast een FreshBox voor het bewaren van vis en vleeswaren, een MaxiBox groentelade. Het vrijstaande model SANTO 83600 CSM1 is volledig uitgevoerd in roestvrij staal en heeft daarnaast stijlvolle, roestvrij stalen deurgrepen.

De CoolKeeper: voor een lekker koel biertje Nu het volop zomer is, zijn de vaatjes bier in menig huishouden niet aan te slepen. Maar hoe houd je de voorraad vaatjes koel? In de meeste koelkasten nemen ze te veel plek in en buiten op het balkon is ook geen optie met die zomerse temperaturen. Daarom heeft Solitaire een speciaal op maat gemaakte designkoelunit ontwikkeld: de Solitaire CoolKeeper.

De Solitaire CoolKeeper heeft een nettoinhoud van 58 liter en is geschikt voor het koelen van 3 vaatjes bier à 4 liter (bijv. Heineken, Brand, Amstel) of 2 vaatjes à 6 liter (bijv. Grolsch, Bavaria, Jupiler, Dommelsch en Hertog Jan). Maar natuurlijk koelt hij ook de drankjes voor de BOB. Bovenop de biervaatjes passen er bijvoorbeeld nog zon 12 blikjes frisdrank in. Ze blijven goed op hun plaats door de speciale chromen draaibare inhangmand. De temperatuur is instelbaar van 1?C tot 10?C. Het koelgedeelte heeft een frostedblauwe glazen deksel dat uitdraaibaar is en zo ook gebruikt kan worden als afzetplateau voor net getapte glazen bier.

Aan de bovenzijde heeft de CoolKeeper een op maat gemaakt draaiplateau van roestvrij staal waarop een biertap zoals de BeerTender of PerfectDraft precies past. Een leklade aan de voorzijde van het plateau vangt al het overtollige bierschuim op. Een ronde opening aan de achterzijde zorgt voor het netjes doorvoeren van de kabel van de biertap.

De CoolKeeper is mobiel: je kunt m zo naast de stoel neerzetten of in de tuin tijdens het barbecuen. Hij is leverbaar in twee modellen: één met een buitenzijde van stoer geborsteld roestvrij staal en één met een subtiele zilvermetallic-look. Bij beide modellen is het koelinterieur van roestvrij staal.