Individualiteit staat hoog in het vaandel, ook als het gaat om onze leefomgeving en levensstijl. Consumenten kunnen hun persoonlijkheid en stemming nu ook laten spreken door de kleur van huishoudelijke apparaten zoals koelkasten. Dit jaar introduceert Bosch de eerste koel-vriescombinatie met eenvoudig verwisselbare deurfronten in verschillende kleuren: de Vario Style-koelkast. Negentien sprekende kleuren –van Sunflower tot Cherry red en Pearl night blue– bieden de mogelijkheid om de keuken makkelijk een hedendaagse en trendy uitstraling te geven. Groen is op dit moment een bijzonder populaire kleur en het Pantone-kleureninstituut heeft zelfs de kleur 'Greenery' tot kleur van het jaar 2017 gekozen*. Met de Vario Style-kleuren Mint green en Lime green kunnen consumenten twee trendy groentinten makkelijk integreren in hun keuken en komen ‘groene’ eigenschappen als vitaliteit, versheid en een bewuste levensstijl terug.

Afwisseling voor een kleurrijk leven
Bosch biedt met Vario Style consumenten de mogelijkheid om gemakkelijk kleur toe te voegen aan de keuken. Consumenten kunnen steeds opnieuw de kleur kiezen die bij hun smaak, stemming en interieur past. Hun koelkast weerspiegelt hun persoonlijkheid. Dankzij een bevestigingssysteem met verborgen klemmen en magneten kunnen de hoogwaardige, duurzame deurfronten in een oogwenk verwisseld worden, zonder gereedschap. Trek het front voorzichtig naar u toe, til het op en schuif het van de deur. Daarna hangt u een nieuw front op – en klaar! Binnen enkele seconden geeft de koelkast een compleet nieuw kleuraccent aan de keuken. De eerste dertien kleuren zijn verkrijgbaar vanaf najaar 2017, de overige zes volgen in het voorjaar van 2018.

Altijd de nieuwste trends in huis met Bosch
De innovaties van Bosch zijn een echte helpende hand en bieden toegevoegde waarde. Als een Vario Style-koelkast geregistreerd wordt op het digitale serviceplatform MyBosch, dan krijgen consumenten toegang tot de gebruikshandleiding, tips en suggesties en de laatste informatie. Ook zijn er exclusieve aanbiedingen voor Bosch-accessoires, handige tips om eten optimaal te bewaren en zelfs gezonde en creatieve recepten te vinden. 

Garantieverlengingen en klantenserviceafspraken worden ook eenvoudig geregeld via MyBosch. Ook worden er nieuwe frontkleuren voor de Vario Style koelvriescombinatie bekend gemaakt. De koelkast volgt alle trends op de voet en past zich moeiteloos aan de smaak en levensstijl van zijn eigenaar aan.

Frisse uitstraling, verse voedingsmiddelen
De buitenkant verandert in een handomdraai, maar de binnenkant van de Vario Style-koelkast presteert altijd goed. Dankzij het VitaFresh-vershoudsysteem met twee verschillende klimaatzones blijft voedsel langer vers. Met een gelijkmatige lage temperatuur van rond 0°C en een lage vochtigheid is het bovenste gedeelte van de VitaFresh-zone ideaal voor het bewaren van vlees en vis. In de onderste VitaFresh-zone profiteren fruit en groente dankzij twee verschillende instellingen van een ideale vochtigheid. De nieuwe Vario Style biedt alles dat van een moderne Bosch-koelkast verwacht mag worden: praktisch interieur, efficiënte led-verlichting, elektronische temperatuurregeling en optimale luchtcirculatie. Het perfecte apparaat voor verse voeding en een frisse uitstraling!

bosch-koelkast-Vario-Style-01.jpg

bosch-koelkast-Vario-Style-05.jpg

bosch-koelkast-Vario-Style-04.jpg

bosch-koelkast-Vario-Style-02.jpg

Maar weinigen zullen de koelkast zien als het product in huis dat het gezinsleven drastisch heeft veranderd. Maar de innovaties die er in de afgelopen zestig jaar bij koelkasten hebben plaatsgevonden maken dit product tot een functioneel, ergonomisch en milieuvriendelijk product. Met de technologische vooruitgang vandaag de dag, en om aan de verwachtingen van de veeleisende consument te voldoen, richten de makers zich meer dan ooit op het verbeteren van het gemak door de bruikbaarheid en toegankelijkheid bij koelkasten te verbeteren.

Innovatie
Apparaten ontwikkelen zich naar de behoeften van de consument. De meest innovatieve merken zijn de bedrijven die trends voorspellen en hierop kunnen inspelen nog voordat ze ontstaan. LG Electronics (LG) heeft door de jaren heen laten zien dat het niet bang is om de grenzen van innovatie op te zoeken en de strijd aan te gaan met conventies. De vastberadenheid om te werken aan comfort verhogende functies voor de consument heeft geleid tot een aantal vernieuwende producten, waaronder de Home Bar en de InstaView Door-in-Door™ met Inverter Linear Compressor om de energie-efficiëntie en prestatie te verbeteren.

Gebruiksgemak
In 1998 introduceerde LG de Home Bar waarmee zowel gemak als efficiëntie bij elkaar gebracht werden in één product. Na het succes van de Home Bar ging LG kijken naar andere manier om het gebruiksgemak van witgoedapparaten te verbeteren. Uit eigen onderzoek bleek dat LG-klanten hun koelkasten gemiddeld 79 keer per dag openden. Desondanks hadden vier van de tien klanten moeite om te onthouden wat erin stond. Daarom heeft LG in 2010 de innovatieve Door-in-Door™-koelkast ontwikkeld. In dit deur-compartiment kunnen producten gemakkelijker worden georganiseerd en eruit worden gehaald zonder dat de hele deur open hoeft en er kostbare koude lucht ontsnapt. Dit werd naar een hoger niveau getild met de introductie van de eerste tweedeurs Door-in-Door™ in 2014, om het gemak te verdubbelen en nog meer flexibiliteit te bieden bij het bewaren van het eten in de koelkast.

Energiezuinig
Met efficiëntie als hoogste prioriteit bij LG, ontdekten onderzoekers dat elk jaar 50-120 kW elektriciteit per jaar werd verspild door de koude lucht die ontsnapte bij het openen van de koelkastdeur. Daarom ontwikkelde LG in 2016 de InstaView Door-in-Door™ om families te laten zien wat er in de koelkast staat, zonder de deur te hoeven openen. Met twee keer kloppen op de deur wordt de binnenkant verlicht, waardoor zichtbaar wordt wat erin staat.

koelkasten-van-lg-02.png

koelkasten-van-lg-03.png

koelkasten-van-lg-04.png

Koelen & vriezen Welke deur in huis wordt het meeste gebruikt? Inderdaad de deur van de koelkast. Want hierin staan spullen die we iedere dag gebruiken. Alle tips, trends en laatste nieuws over koelkasten hebben we voor u op een rij gezet. Want de ontwikkelingen op het gebied van koelkasten volgen elkaar snel op.

Doe de deur dicht
Moderne koelkasten zijn sinds 1980 maar liefst 60% zuiniger geworden. Dit is te danken aan een verbeterde isolatie, geoptimaliseerde compressoren en de toepassing van (micro-) elektronica. Maar het echte energieverbruik hangt meer af van de manier waarop de koelkast wordt gebruikt dan van de technische voorzieningen. Als de koelkast vaak open en dicht gaat, lang openstaat of wordt gevuld met warme levensmiddelen, dan loopt het verbruik direct op. Het loont dus om bewust met de koelkast om te gaan en hem niet open te laten staan tijden een snelle slok uit de fles.

Temperatuurzones
Vrijwel alle fabrikanten werken tegenwoordig met gescheiden koelsystemen voor vriezen en koelen die los van elkaar zijn in te stellen. Een koelkast heeft daarbij verschillende temperatuurzones. Bij de meeste koelkasten is het achterin kouder dan voorin en bovenin warmer dan onderin. Voordeel hiervan is dat de beste bewaartemperatuur (circa 5 ?C) niet voor alle levensmiddelen gelijk is: vlees en vis vragen om een lagere bewaartemperatuur dan (smeerbare) boter, kaas en eieren.

Tegenwoordig zijn er ook koelkasten met een nul graden zone. In deze zone kunnen levensmiddelen die snel bederven twee tot driemaal langer goed worden gehouden dan onderin een conventionele koelkast. Bovendien blijven smaak, vitaminen en andere bouwstoffen langer behouden. Hierdoor kan het biefstukje dat op vrijdag wordt gekocht, zonder invriezen, met geen enkel bezwaar pas op zondag gebakken en gegeten worden.

Amerikaanse koelkast
Een Amerikaanse koelkast is een luxe type koelkast met twee deuren. Deze koelkasten combineren meestal een koel- en een vriesgedeelte. Beide gedeeltes bieden enorm veel ruimte, je kunt hier werkelijk alles in kwijt. Daarnaast is een Amerikaanse koelkast vaak voorzien van allerlei handige snufjes, zoals een waterdispenser waarmee je een heerlijke koud glaasje water kunt tappen, een ijsblokjesmaker om je drankje te kunnen koelen en een door-in-door systeem. Bij dit systeem zit er een luik in de deur. Hierdoor kun je gemakkelijk spullen uit de koelkastdeur pakken, zonder dat je deze helemaal open hoeft te maken.

Trends op koel- en vriesgebied:

Combis zijn in opmars: steeds vaker koopt de Nederlander een koel- vriescombinatie.

Grotere keuze in soorten en maten: overheerste vroeger het beeld van de witte, rechthoekige koelkast. Tegenwoordig is er een grote variëteit aan koelkasten

Van binnen naar buiten: uitwendige temperatuurregelaars nemen de functie van de draaiknop over en zorgen voor een preciezere werking van de koelkast.

Op de graad nauwkeurig: de temperatuur en de luchtvochtigheid binnen de koelkast zijn steeds nauwkeuriger te regelen.

Koele boel: steeds meer koelkasten hebben twee gescheiden koelsystemen, een voor het koelgedeelte en een voor het vriesgedeelte, die los van elkaar ingesteld kunnen worden.

Dynamische koelkasten: bij een koelkast met dynamische koeling zorgen een of twee ventilatoren voor een gelijkmatige verdeling van temperatuur en luchtvochtigheid.

Nul graden vak: levensmiddelen die aan bederf onderhevig zijn, kunnen in dit vak twee tot drie maal langer goed worden gehouden zonder dat ze worden ingevroren.

Zuiniger en milieuvriendelijker: koelkasten zijn sinds 1980 maar liefst 60 procent zuiniger geworden.

CFK- en HFK-vrij: de moderne koelkast is voor meer dan 95% recyclebaar.

De juiste temperatuur krijgen en houden
Vaak is de temperatuur in koelkasten te hoog. Om bederfelijke producten goed te kunnen bewaren, moet de temperatuur in de koelkast tussen de 4 en 7 C zijn. Bij voorkeur het dichtst bij de 4 ?C. Bij die temperatuur wordt de groei van bacteriën en schimmels het meest geremd. Tegenwoordig hebben veel koelkasten displays waarop de temperatuur kan worden afgelezen. Heeft uw koelkast dit niet, dan is er een andere manier om de temperatuur te kunnen meten. Zet een koelkastthermometer in een glas water in het midden van de koelkast. Na circa 12 uur kan de temperatuur worden afgelezen, waarbij de thermometer wel in het glas water moet blijven. De gemeten temperatuur dient dan ongeveer 5 C te zijn.

Koeltips

Zet geen warme producten in de koelkast, maar laat ze eerst afkoelen. Dat voorkomt onnodige rijpvorming en energieverbruik.

Zet producten na gebruik meteen weer in de koelkast. Schenk bijvoorbeeld melk in een beker in plaats van het pak tijdens de lunch op tafel te laten staan. Dan hoeft het niet weer helemaal opnieuw af te koelen. Bovendien verkort een uur buiten de koelkast de houdbaarheid van de melk al met een dag.

Controleer de temperatuur in de koelkast regelmatig op verschillende plaatsen. Gebruik daarvoor een speciale koelkastthermometer (te koop bij de huishoudwinkel en in 2003 nog gratis verkrijgbaar bij het Voedingscentrum). Zet de thermometer in een glas water, en bekijk de temperatuur na bijvoorbeeld een nacht, als de koelkast een tijd heeft dichtgezeten.

Was groente en fruit direct voor gebruik en niet voordat u het in de groentela legt.

De smaak van koude producten is wat minder. Laat het product daarom een half uur voor gebruik op kamertemperatuur komen.

Bewaar bederfelijke producten op de koudste plaatsen. Koelkasten met een *** of **** vriesvak hebben een koeling in de achterwand. Deze koelkasten zijn het koudst achterin en onderin (boven de groentela). Koelkasten met * of ** hebben bovenin een vriesvak met daaronder de koeling. Deze koelkasten zijn boven achterin het koudst.

Houd bereide gerechten goed gescheiden van rauwe producten. Rauwe producten zijn meer besmet dan gare producten. In een gaar product daarentegen kunnen bepaalde bacteriën sneller groeien.

De groentela kan voor ongesneden groenten en fruit gebruikt worden. U hoeft deze niet apart te verpakken. Leg producten die kunnen lekken onderin de koelkast. Leg geen rauw vlees boven bereide producten, zoals toetjes of salades.

Elektriciteitsverbruik per apparaat per jaar in kWh en euros, en het elektriciteitsverbruik per apparaat in euros gedurende een gemiddelde levensduur van 13 jaar.

Prachtig natuurlijk, zon vrijstaande koel/vriescombinatie in professioneel roestvrij staal of juist in een opvallende retro kleur. Maar vrijwel onzichtbaar inbouwen kan natuurlijk ook. Een overzicht.

Om de juiste koelkast, diepvriezer of koel/vriescombinatie te kunnen kiezen, is het nodig de eigen leefstijl in kaart te brengen. Vraag een is natuurlijk: hoeveel personen telt het huishouden? Worden inkopen gedaan voor de hele week of wordt meermalen per week een tocht naar de supermarkt gemaakt? Moet de koelkast plaats bieden aan veel flessen en pakken? Wordt er ook groente in bewaard? Bij een gemiddeld gebruik van een koelkast is een inhoud van 60 liter per persoon ongeveer de norm. Ter illustratie: een tafelmodel koelkast heeft een netto inhoud van rond de 130 liter.

Ook de plek waar de koelkast of vriezer komt te staan is van belang. De omgevingstemperatuur is namelijk van invloed op het functioneren van het apparaat. Plaatsing in een warme keuken vraagt om een andere klimaatklasse dan een koele bijkeuken. En dan is er nog zoiets als de beschikbare ruimte. In een kleinere keuken betekent een tafelmodel of onderbouwkoelkast extra werkblad. De meeste mensen benutten deze ruimte door er een kooktoestel boven te plaatsen. Een nadeel is de beperkte vriescapaciteit, al is het mogelijk om ook eenzelfde model vriezer naast de koelkast te plaatsen. Het populairste model is de koel/vriescombinatie, waarbij de koelkast boven het vriesgedeelte is geplaatst.

Koelkasten en diepvriezers hebben steeds vaker een afwijkende indeling. Rollende flessen behoren tot het verleden met handige flessenrekken en ook zijn er steeds meer kasten met aparte vakken, lades en rekken voor verschillende levensmiddelen. Bekend is de groentenla, die bij enkele modellen is voorzien van een geribbelde bodem, waardoor de groente meer lucht krijgt, ook aan de onderkant. Er zijn ook koelkasten met lades. Daar past veel in en ook de achterste artikelen zijn makkelijk bereikbaar. Nadeel kan zijn dat u door te stapelen niet helemaal kunt overzien wat erin zit.

De aanduiding witgoed dekt de lading allang niet meer. Koelkasten zijn er in alle kleuren van de regenboog, waaronder aluminium en roestvrij staal. Er zijn bijvoorbeeld prachtige nostalgische jaren 50-modellen, felle kleuren en zelfs exemplaren met allerlei prints. En wat te denken van de vrijstaande tweedeurskoelkasten, compleet met ijsblokjes- en watermachine: de uit Amerika overgewaaide side-by-sides. Voor de liefhebbers zijn er klimaatkasten voor de wijn. Wie helemaal up to date wil zijn, kan zelfs een koelkast met internetverbinding overwegen.

Moderne koel/vriescombinaties hebben gescheiden koelsystemen en zijn daardoor onafhankelijk van elkaar in te stellen. Ook binnenin de koelkast heerst niet per se een gelijkmatige temperatuur. Zelfs de luchtvochtigheid kan variëren. Verschilllende zones zijn ideaal. Een droge koudezone van net boven het vriespunt is ideaal voor het bewaren van vlees en vis. Zon zelfde zone, maar dan met een hoge luchtvochtigheid, is perfect voor groente. In koudezones blijven levensmiddelen gemiddeld twee keer zo lang goed als in een gewone koelkast met een temperatuur van rond de vijf graden Celsius. Een koelkast met verschillende temperatuurzones verbruikt wel meer stroom dan een conventioneel model. Liever een gelijkmatig binnenklimaat? Kies dan een kast met luchtcirculatie. Voordeel is dat nieuwe producten dan sneller op temperatuur zijn. Met de no-frosttechniek behoort het ontdooien van de vriezer tot het verleden. Het intelligente systeem zorgt daar continu zelf voor door middel van luchtcirculatie. Wat dit systeem nog prettiger maakt, is dat bevroren producten niet aan elkaar vriezen en er geen rijpvorming of ijsafzetting ontstaat.

Een aandachtspunt bij de aanschaf van een diepvriezer is de invriescapaciteit. Internationaal is afgesproken dat een vriezer in 24 uur minimaal 4,5 kilo voedingsmiddelen per 100 liter inhoud moet kunnen afkoelen van + 25 °C tot -18 °C. Met sterren wordt aangeduid wat de capaciteit per lade of vak is. In zogenaamde snelvriesvakken kunt u producten zeer snel invriezen. Smaak en kwaliteit blijven op die manier optimaal behouden. Een aantal modellen heeft programmas voor het versneld koelen of invriezen van producten. Als het gewenste resultaat is bereikt schakelt het apparaat automatisch weer terug naar de juiste temperatuur.

Energielabel
Bij de aanschaf van een koelkast of diepvriezer is het verstandig te letten op het Energielabel en het formaat. De zuinigste apparatuur heeft een A++ Energielabel. Een groot koel- of vriesapparaat gebruikt meestal meer energie dan een kleine in dezelfde energieklasse. En een koel- of vriesapparaat met veel sterren verbruikt méér dan een met weinig sterren in dezelfde energieklasse. Ideaal is een temperatuur van vier graden Celsius. Een lagere temperatuur kost onnodig energie, bij een hogere temperatuur zal voedsel te snel bederven. Ontdooi ingevroren producten in de koelkast. De kou die vrijkomt, gebruikt de koelkast voor koeling en ook dat bespaart weer energie.

Bron: Uw Keuken

Met deFAB28 Blackboard, één van de laatste aanwinsten in deFAB familie,heeft Smeg een speels nieuw communicatieplatvorm voor in huis geïntroduceerd. Berichten als“de melk is op”en“ik hou van jou” komen toch veel beter over als je ze schrijft op de koelkast dan dat je ze verstuurd via WhatsApp? Smeg biedt de perfecte oplossing door de koelkast om te toveren in een krijtbord. De buitenkant van deFAB28RDBB koelkast is voorzien van een speciale krijtverf waardoor de koelkast verandert in een memobord waarop, met de meegeleverde set kleurrijke krijtjes, eindeloos berichtjes kunnen worden uitgewisseld. De speciale laag krijtbordverf is niet alleen leuk en handig, maar ook nog eens vrij van toxische en schadelijke stoffen, krasbestendig, slijtvast en bestand tegen contact met voedsel, zweet of koude vloeistoffen. Daarnaast beschermt de krijtbordverf de koelkast tegen de effecten van zonlicht en zeelucht, waardoor op bijna iedere locatie genoten kan worden van deze speciale koelkast.

DeSmegFAB28 BlackboardKoelkast is niet alleen bijzonder mooi, maar met energieklasse A++ ook zeer energiezuinig. De koelkast heeft een koelgedeelte van 222 liter en een geïntegreerd vriesvak van 26 liter.

Ja echt, dit is een koelkast! En wat voor één: de Marshall Fridge Koelkast lijkt sprekend op een gitaarversterker van het meest legendarische Rock ’n Roll merk aller tijden. Geniaal afgewerkt met vele details. De meest briljante koelkast ooit!

De Marshall Fridge is de perfecte koelkast voor in je oefenruimte, in je keuken of gewoon in je woonkamer. Zolang ie maar in het zicht staat!

Over de looks hoeven we het eigenlijk maar kort te hebben, beelden zeggen in dit geval meer dan woorden. De koelkast is een regelrechte look-a-like van de gitaarversterkers van het legendarische merk Marshall! De koelkast is werkelijk fantastisch afgewerkt met details als:

Originele Control knoppen (die tot 11 lopen, Rock ’n Roll!);
Originele On/Off switch;
Origineel Marshall logo;
Exact hetzelfde luidsprekerdoek en zwart vinyl dat je kent van de apparatuur;
Handtekening van Jim Marshall himself op het controlpaneel!

Koelkast specificaties
De koelkast beschikt over 2 full-size legplanken. Eén van deze planken (van tempered/gehard glas) kun je verstellen. Daarnaast beschik de koelkast over een half-size legplank. Alle planken beschikken over een lekrand.

Uit onafhankelijk onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de huishoudens irritaties heeft over de indeling van de (koel)kast. Samsung heeft met de Food ShowCase een koelkast ontwikkeld om moderne gezinnen soepel en relaxed te laten functioneren.

De meeste discussies over het huishouden gaan over de organisatie in de keuken, zo blijkt uit een recent onafhankelijk onderzoek*. In 40% van de gevallen kan een effectieve indeling van de koelkast dit probleem ondervangen. Maar liefst 60% van de huishoudens geeft aan dat het niet kunnen vinden van producten een bron van irritatie is. De Food ShowCase zijn dit soort ruzies te voorkomen, met de handige laden grijp je nooit meer mis. De familievriendelijke koelkast is zo ingedeeld dat je altijd direct vindt wat je zoekt. Om te beginnen met een verdeling in een ShowCase en een InnerCase, waarbij de eerste is bedoeld voor producten die je vaak nodig hebt en de tweede voor minder frequent gebruikte spullen. Op zijn beurt bestaat de ShowCase weer uit drie zones: een Cooking Zone, een Family Zone en een Kids Zone.

“De keuken is voor veel moderne gezinnen het middelpunt van het huishouden,” zegt Rob de Klijn, Country Director Huishoudelijke Apparaten van Samsung Nederland. “Binnen de keuken is de koelkast dan weer erg belangrijk, vooral rond etenstijd. Vanuit deze gedachte hebben we de Food ShowCase ontworpen. We hebben veel onderzoek gedaan naar wat moderne gezinnen nodig hebben en dat hebben we vertaald naar een gebruiksvriendelijke koelkast, die niet alleen in optimale zones is opgedeeld, maar waarin ook optimaal gebruik wordt gemaakt van de beschikbare ruimte. Zo zijn er in de Food ShowCase geen ‘dode’ ruimtes, zoals je die in vrijwel alle koelkasten nog steeds ziet.”

Uit het Samsung onderzoek kwamen nog meer opvallende resultaten, een greep daaruit:

84% van de Europeanen beweert dat hun keuken goed georganiseerd is, terwijl in bijna tweederde van de huishoudens het niet kunnen vinden van producten in de (koel)kast de grootste bron van ergernis is
53% van de Europeanen durft zijn koelkast niet in gezelschap te openen
Een kwart van de respondenten geeft toe dat ze vaak items opstapelt in kasten of hun koelkast, zodat ze uit het zicht zijn
In 54% van de Europese huishoudens is het terugplaatsen van lege verpakkingen in de (koel)kast een grote bron van ergernis
Bijna de helft (49%) van de huishoudens heeft irritaties over het niet weggooien van producten die over de datum zijn

*Het onafhankelijke onderzoek is in 5 Europese landen uitgevoerd door Kantar Media, onder 1.000 respondenten per land.

Bewust koken, minder vaak uit eten; We nemen verschillende initiatieven om zowel geld als het milieu te besparen en om voedselverspilling te voorkomen. Pelgrim wil de consument bewust maken van de voordelen van tijdige vervanging van de koelkast. De Nederlandse fabrikant ziet het als haar verantwoordelijkheid om mensen bewust met keukenapparatuur om te laten gaan en introduceerde de GreenLife serie. Maar niet alleen bij de aanschaf, ook in het dagelijks gebruik en met de keuze voor het juiste apparaat kan veel bespaard worden.

De besparingstips zijn ´evergreens´ die veel mensen al wel kennen, maar die in de praktijk toch nog weinig toegepast worden om zowel het milieu als kosten te sparen. Op www.pelgrim.nlstaat een praktische besparingscalculator om uit te rekenen hoeveel men kan besparen met een energiezuinige koelkast. Klik de gewenste koelkast aan en bereken de besparing. In de periode van 15 mei t/m 15 augustus is er 40% korting op alle inbouwkoelkasten.

Bespaartips

Wie zijn huidige koelkast al meer dan 8 jaar heeft, mag zeker concluderen dat de kwaliteit goed is, maar moet ook onder ogen zien dat er ruim 80 euro op jaarbasis te besparen is. Dankzij de Cool & Fresh lades in de Pelgrim Greenlife modellen blijven groenten 3x langer vers en hoeven dus 3x minder snel weggegooid te worden. Een Amerikaanse koelkast is mooi, maar voor één of twee personen doorgaans te groot en dus een verspilling, zowel financieel als voor het milieu. Kies een koelkast die minimaal aan de A++ norm voldoet. Zet de koelkast, evenals de TV en andere apparaten, bij voorkeur uit tijdens de vakantie.

Best getest

Onlangs kreeg de Pelgrim PKS5178F/PO1 het predicaat ‘Best Getest’ in de categorie inbouw koelvriescombinaties in de Consumentengids van april 2013. Het grote koelvermogen en de zeer goede temperatuurstabiliteit van de vriezer waren de doorslaggevende prestaties van dit A++ Greenlife model.

Meer informatie: Pelgrim
Bron: Vereniging Comfortabel Wonen

Sharp Benelux introduceert een zeer grote vierdeurskoelkast met glazen designdeuren en geïntegreerd lcd-bedieningspaneel, de SJ-FS820V. Dit model behoort tot de grootste vierdeurskoelkasten op de consumentenmarkt en beschikt over het uiterst energiezuinige A++-label. De koelkast is ontworpen voor moderne design-keukens en maakt gebruik van Sharp’s antibacteriële Plasmacluster-technologie en hybride koeling om het voedsel langer vers te houden.

De SJ-FS820V-koelkast heeft een stijlvol ontwerp met glazen deuren, verkrijgbaar in zilver of zwart. Daarnaast onderscheidt de koelkast zich met krachtige LED-verlichting en laag energieverbruik. Sharp laat, als uitvinder van het concept van vierdeurskoelkasten, met haar laatste model zien hoe men optimaal gebruikmaakt van de koel- en bewaarmogelijkheden. Zo wordt de koelkast gekenmerkt door zeer grote compartimenten en een innovatieve indeling, inclusief een automatische ijsblokjesmachine.

Alex van der Noll, Manager Product Marketing Consumer Electronics bij Sharp Electronics Benelux bv: “De koelkast is het grootste apparaat in je keuken. Een koelkast dient daarom niet alleen uitstekend te functioneren, maar moet er ook nog eens goed uitzien. Onze SJ-FS820V volgt dan ook de laatste trends op het gebied van interieurdesign en heeft uitstekende koeleigenschappen in combinatie met een A++-energielabel. Hiermee laten we ook zien hoe belangrijk wij het vinden om producten te ontwikkelen die beter zijn voor het milieu.”

De SJ-FS820V onderscheidt zich door het gebruik van twee unieke technologieën van Sharp: Plasmacluster-technologie en hybride koeling met no frost-technologie. Deze garanderen maximale versheid van voedingsmiddelen en daarmee minder verspilling:

De Plasmacluster-technologie maakt koelkasten hygiënischer doordat het de groei van bacteriën en schimmels beperkt. Het hart van deze technologie wordt gevormd door positieve en negatieve ionen die door de gehele koelkast worden verspreid. Deze breken vieze geuren en schadelijke stoffen in de lucht af en maken bacteriën en schimmels onschadelijk.

Voor hybride koeling is een aluminium plaat achterin de koelkast bevestigd die op een constante temperatuur van 0 °C wordt gehouden. Zo blijft de luchtvochtigheidsgraad op peil in het compartiment dat daarnaast met no frost-technologie gekoeld wordt. Dankzij de hybride koeling droogt voedsel niet uit, waardoor groenten en fruit langer vers blijven en hun smaak behouden.

KitchenAid heeft het nieuwe jaar ambitieus ingezet met Vertigo, een flexibele oplossing om voedsel en wijn uitstekend te bewaren. Enkele smaakmakers? Multifunctionele lades die je kan inzetten om te koelen of in te vriezen. Verstelbare draagplateaus om je koelkast perfect op maat in te delen. En een klimaatbeheersing die knipoogt naar een ondergrondse wijnkelder. Met Vertigo tilt KitchenAid de kunst van het koelen naar een hoger niveau.

Flexibiliteit is de rode draad van Vertigo. Dit modulaire systeem van KitchenAid biedt het allernieuwste op het vlak van koelkasten en wijnkoelers. Daarbij kan je alle kanten uit, wat design en installatie betreft. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een dubbele koelkast, een vrijstaande wijnkoeler of een combinatie van koelkast en wijnkoeler. Volledig geïntegreerd, als vrijstaande modellen of als inbouw – uiteraard volgens de stijlvolle KitchenAid-normen met een strakke en luxueuze uitstraling.

Van bovenaardse koelkast…
Met Vertigo teken je voor de beste bewaaromstandigheden. De koelkasten zijn dan ook uitgerust met slimme functies. Erg vernieuwend is bijvoorbeeld de ‘Multi Temperatuur-lade’, die dienst kan doen als extra koelruimte, als vriezer of als ‘Dynamic 0°’-compartiment. Deze functie creëerde KitchenAid speciaal om specifieke ingrediënten te bewaren, zoals verse groenten & fruit, vlees, vis en zuivelproducten. Zo behoudt je speciale kaas al zijn smaak, blijft je tournedos lekker sappig en je salade fris en knapperig. Het geheim zit hem in de lage temperaturen (in te stellen tussen -2 en +2°C) en de automatisch aangepaste luchtvochtigheid. <

Daarnaast is Vertigo een wijnkoeler van formaat – goed voor ruim 80 flessen op de legplanken. Met een precisiecontrole van de temperatuur en de luchtvochtigheid leent het compartiment zich bij uitstek voor het bewaren en laten verouderen van rode wijnen, net alsof ze liggen te rusten in je eigen ondergrondse wijnkelder.

De efficiënte isolatie van de compressor garandeert volledige bescherming tegen trillingen. Zo is Vertigo zelfs voor de meest delicate flessen een veilige omgeving. Verder zijn de wijnkoelers voorzien van een deur met driedubbele, bronskleurige beglazing: een maximale bescherming tegen schadelijke uv-stralen en plotse schommelingen van de omgevingstemperatuur. Kortom, Vertigo waakt er nauwgezet over dat niets de kwaliteit en smaak van je wijn kan schaden.

Wie van gezellig koken en tafelen houdt, heeft ook behoefte aan een sfeervolle keuken met passende apparatuur. Pelgrim introduceert een nieuwe lijn retro koel- en vrieskasten met het design van toen en de techniek van nu. Achter de authentieke deur met klassiek Pelgrim logo schuilt een koelkast met LED display, antibacteriële wand en een fast freeze functie.

De nieuwe koel- en vrieslijn weerspiegelt de 90 jarige Nederlandse historie van Pelgrim. De opvallende retro modellen zijn in twee formaten en vijf verschillende kleuren verkrijgbaar, zwart, sneeuwwit, beige, bruin en rood. Het vriesdeel heeft een fast freeze functie voor het extra snel invriezen van grote hoeveelheden eten. De temperatuur wordt aangegeven op een luxe LED display en dankzij de antibacteriële wanden kunnen etenswaren hygiënisch en veilig worden bewaard. Daarnaast beschikt de koelkast over slimme opbergvakken zoals een deurvak waarin plaats is voor een dubbele rij flessen en een brede groente lade voor grote stukken groente en fruit.

Wie kookt met de beste ingrediënten en producten, weet dat de juiste temperatuur het verschil kan maken. Het ATAG Cooling Center bestaat uit een koeler, een wijnklimaatkast en een vriezer.

De glasdeuren van de wijnklimaatkast zijn voorzien van een coating met UV filter zodat wijnen optimaal beschermd worden. Het Cooling Center heeft ook een kleinere uitvoering waarbij de wijnkoeler boven de vriezer geplaatst is.

Aardbeien, radijsjes en bladsla smaken het lekkerste als zij vers van de markt komen – en nu ook uit de koelkast. Met de volledig nieuw ontwikkelde inbouwkoelkasten zijn de intelligente bewaarmogelijkheden Siemens hydroFresh nu namelijk voor het eerst ook beschik-baar in inbouwkoelkasten. De nieuwe apparaten zijn bovendien buitengewoon flexibel, ergonomisch en fraai ontworpen. En ze zijn uitgerust met de modernste energiezuinige technologie.

Met een schuifregelaar kan het klimaat in de hydroFreshbox perfect op de kwetsbare levensmiddelen worden afgestemd. Het vochtniveau kan zodanig worden ingesteld, dat fruit, groenten en slasoorten langer knapperig en vers blijven. Bijzonder slim is de gegolfde bodem van de transparante lade: deze zorgt voor een gelijkmatige luchtcirculatie in de box. Condenswater wordt altijd in de groeven opgevangen zodat fruit en groenten droog blijven. Het resultaat: levensmiddelen die er langer vers en smakelijk uitzien en ook zo smaken. Omdat vitaminegehalte en voedingsstoffen langer worden behouden, is dit ook beter voor de gezondheid.

Nieuw ontworpen interieur voor meer ruimte
Een perfect overzicht, gemakkelijk bewaren en uitnemen én ruimte waar die nodig is: allemaal kenmerken van het nieuwe interieurdesign in metallic-look. Als u bijvoorbeeld grote voorwerpen zoals flessen of schalen in de koelkast wilt bewaren, dan schuift u het voorste gedeelte van de varioShelf-glasplaat gewoon naar achteren om plek te maken. Net zo eenvoudig trekt u de uitschuifbare plateaus naar buiten om gemakkelijk bij levensmiddelen te komen die achterin de koelkast zijn geplaatst. En de aan de zijkant geplaatste niet-verblindende LED-verlichting laat alles ook nog eens in een nieuw licht zien. Want deze innovatieve verlichting is niet alleen bijzonder duurzaam en stroombesparend, maar door zijn slimme plaats in de zijwanden kan er niets voor worden gezet dat het licht blokkeert. Zo wordt de koelkast perfect verlicht.

Mag het iets comfortabeler zijn?
Met hun geavanceerde technologie voldoen de nieuwe inbouwapparaten aan alle eisen van de moderne huishouding: de nieuwe touchElektronica met het LCD display maakt het instellen van alle functies gemakkelijker dan ooit. Naast de vakantiemodus en de alarmfunctie regelt de elektronica ook de temperaturen van het koel- en vriesgedeelte afzonderlijk van elkaar. En met de lowFrost- en de noFrost-technologie gaat het ontdooien wel heel gemakkelijk – of is dat zelfs helemaal niet meer nodig. Al dit extra gemak gaat echter niet ten koste van ons milieu – alle apparaten hebben minimaal energieklasse A++ en sommigen zelfs A+++.

Om met de woorden van premier Mark Rutte te spreken: “We leven in onzekere en moeilijke tijden”. Iedereen voelt of gaat de effecten van de verschillende bezuinigingsmaatregelen in zijn portemonnee voelen. Onderzoek toont aan dat ruim een kwart van de consumenten probeert te besparen op de leefkosten. Op de stookkosten, de boodschappen, door spaarlampen of zelfs zonnepanelen aan te schaffen. Men staat echter niet stil bij de grootste energieslurper in het huishouden: de koel- en vrieskast. Dit is een apparaat dat altijd aanstaat: 24 uur per dag, 365 dagen per jaar. En waarop tientallen euro’s te besparen zijn.

Koel- en vrieskasten 72% zuiniger
Ongeveer een derde van de koel- en vrieskasten in Nederlandse huishoudens is tien jaar of ouder. In de afgelopen vijftien jaar zijn deze grootverbruikers in het huishouden zodanig verbeterd dat ze 72% zuiniger geworden zijn. De afname van het energieverbruik zien we terug in het energielabel. Sinds 1 juli 2012 is het voor fabrikanten als Bosch niet meer toegestaan om koel- en vriesapparatuur met energieklasse A of lager te verkopen aan de handel. Dat maakt A+ tot het minst zuinige label voor koelen en vriezen. En A+++ tot het aller-zuinigste.

Lagere energierekening
Een consument die heel zuinig uit denkt te zijn met een A+ koelkast heeft het dus bij het verkeerde eind. Een A+++ koelkast is maar liefst de helft zuiniger dan een A+ koelkast. Dit vertaalt zich ook in de besparing. Wanneer de consument zijn oude koel- en vrieskast vervangt door een apparaat uit de zuinigste klasse, dan kan hij ongeveer €100, -per jaar besparen op zijn energierekening.

En het milieu profiteert hier ook van. Ter illustratie: de hoeveelheid energie die nodig is om een koelkast te produceren is ruim 200 kWh. Het verschil in verbruik van een nieuw energiezuinig apparaat ten opzichte van een oud apparaat bedraagt minimaal 100 kWh per jaar. Dat betekent klimaatwinst na twee jaar.

500 miljoen in zuinige apparatuur Bosch heeft het grootste aanbod energiezuinige koel- en vrieskasten in de markt; maar liefst 70% van het assortiment valt in energieklassen A++ en A+++. Zo verbruikt de nieuwste koelkast de helft minder energie dan een spaarlamp. Het merk heeft wereldwijd 500 ingenieurs aan het werk die zich uitsluitend met innovatie bezig houden. De komende vijf jaar wordt er 500 miljoen euro geïnvesteerd in de ontwikkeling van zuinige apparatuur.

Keep it cool, horizontally... Schuiven met flessen, groenten en vlees in de koelkast is er vanaf nu niet meer bij. Want met de komst van de Cooling Drawer is er een horizontaal ladensysteem op de markt. Het revolutionaire koelingsysteem met twee schuifladen en twee bewaartemperaturen zorgt ervoor dat alle frisdranken, eieren en andere (dag)verse producten op de juiste temperatuur worden gekoeld.

Het innovatieve ladensysteem geeft de gebruiker een duidelijk overzicht van alles wat er in deze horizontale koelkast aanwezig is. De doorzichtige glasplaat van de bovenste plank laat in één oogopslag zien wat er in de onderste lade van de Cooling Drawer wordt bewaard.

De Cooling Drawer is 90 centimeter breed en daarom makkelijk in te bouwen. Met de frontpanelen met een roestvrijstalen afwerking is de Cooling Drawer een lust voor het oog in elk type keuken.

Het systeem is niet alleen een nieuwe dimensie in de hedendaagse keuken, maar daarnaast ook uitermate milieubewust. Ingedeeld in energieklasse A+, verbruikt de Cooling Drawer 25% minder energie dan een gemiddelde koelkast uit de A-klasse.

Ariston
Ariston is een merk van Indesit Company, dat hiermee Europees marktleider is in het segment van inbouwapparatuur. Flexibiliteit en gebruiksgemak kenmerken de apparaten van dit merk. De elegante hightech ontwerpen zijn een stijlvolle toevoeging voor elke moderne keuken.

De beschrijfbare Graffiti-koelkasten van Indesit zijn nu extra interessant voor voetballiefhebbers. Het nieuwste model, de BAN 13 GOL, is uitgerust met een magnetisch speelveld. Op dit veld kunnen voetballiefhebbers niet alleen hun favoriete opstellingen op de koelkastdeur maken, maar bijvoorbeeld ook scores en standen bijhouden. Om helemaal in de WK-sfeer te blijven, heeft de pennenhouder/wisser de vorm van een voetbal. Het speelveld is na het WK eenvoudig te verwijderen, waarna een enorm memobord overblijft. De koelkastdeur is voorzien van een speciale coating, waarop gebruikers naar hartenlust kunnen schrijven en tekenen.

De Indesit Graffiti-koelkasten zijn in alle betekenissen cool. De deur biedt alle ruimte voor favoriete recepten, telefoonnummers en boodschappenlijstjes, waardoor geen enkele koelkast hetzelfde is. Het persoonlijke karakter van deze energiezuinige koelkasten gaat niet ten koste van de functionaliteit. Ze bieden meer ruimte, meer functies en meer koelkracht.

Daarnaast zijn de Indesit Graffiti-koelkasten uitgerust met het ICE3 systeem. Het revolutionaire ijsblokjessysteem van Indesit waarvan de ijsblokjeshouders zich in de binnendeur van het vriesgedeelte bevinden. Dit systeem bespaart ruimte binnenin de vrieslades. Het design is daardoor praktisch en hygiënisch, de ijshouders kunnen worden afgesloten en dit voorkomt knoeien.

De keuken van nu wordt naast het gebruik voor koken steeds meer ingericht als leefruimte. De grenzen tussen wonen en koken vervagen waardoor de woonkeuken steeds meer terug in beeld komt. De huidige keukenprogrammas bieden een enorme verscheidenheid aan keukenstijlen, hierbij spelen comfort, functionaliteit en gezelligheid een grote rol in het ontwerp van de keuken. Daarbij heeft de keuze voor de juiste apparatuur een belangrijk aandeel in het design, gemak en uitstraling van de keuken.

We kopen LED lampen, wassen op 30C en zetten de verwarming een graadje lager maar vergeten één van de grootste energieverbruikers in ons huis: de koelkast. We realiseren ons te weinig dat een koelkast het enige apparaat in de keuken is dat 24 uur per dag, 365 dagen per jaar werkt. De koel- en vriesapparatuur is één van de meest vooruitstrevende producten op dit gebied. Het loont dan ook de moeite om te kijken wat u kunt besparen met aanschaf van een superzuinig koelkast.

Koel- en vriesapparatuur is onder te verdelen in twee categorien: Inbouw, te integreren achter dezelfde designpanelen als alle andere bergruimte of de tweede categorie: Vrijstaand, het design apparaat dat als eyecatcher los in de keuken staat. Een mooi voorbeeld van zon eyecatcher zijn de Side-by-Side modellen in een Europees jasje.

De koelkast is één van de belangrijkste toevoegingen van het design en comfort in de keuken. Steeds meer koelkasten hebben een unieke uitstraling dankzij nieuwe technologieën zoals in de zijwanden geïntegreerde LED-lichtzuilen die zo geconstrueerd zijn dat de gehard glazen draagplateaus op ieder niveau verstelbaar zijn. De verlichting is niet alleen energiezuinig maar heeft ook een lange levensduur. De edelstalen design koelkasten hebben een SmartSteel front waardoor vingerafdrukken nagenoeg niet zichtbaar zijn. Dit voorkomt dat de koelkasten continu gepoetst moeten worden.

Naast een mooi design en een goede uitstraling moet een koelkast ook het nodige comfort bieden. Heeft u uw handen vol, geef de deur van de koelkast een zetje en de SoftSystem deursluiting zorgt dat de beweging van de deur remt waardoor de deur van de koelkast net zo zacht en netjes sluit als de laden van de keuken. Een BioFresh systeem met regelbare luchtvochtigheid, ook wel 0C graden systeem genoemd maakt het mogelijk heel flexibel met uw verse levensmiddelen om te gaan. De kwaliteit, vitaminen, smaak en geur blijven beter en langer behouden, slechts één keer in de week boodschappen doen zonder kwaliteitsverlies en komt het niet uit dan kunt u verse groenten ook morgen, overmorgen of volgende week gebruiken.

Voor de liefhebbers van wijn zijn er talloze mogelijkheden om een wijnbewaar- of wijnklimaatkast in de keuken te integreren. Ingebouwd met een fraaie glasdeur, ingebouwd achter een meubelpaneel, geïntegreerd in een panorama design, vrijstaand of geïntegreerd in een vrijstaande Side-by-Side combinatie u heeft voldoende mogelijkheden om direct een mooie wijn op de juiste temperatuur te kunnen serveren. Bron: Vereniging Comfortabel wonen

Koelkasten Welke deur in huis wordt het meest gebruikt? Juist, de deur van de koelkast. Want de koelkast of de koel- vriescombinatie, staat vol met spullen waar we de hele dag naar grijpen. Geen wonder dat koelapparaten tot de standaardinventaris van het westerse huishouden behoren. In de eerste plaats thuis, maar steeds vaker ook in de auto, op de camping en op het strand.

Combis in opmars
Wie op zoek gaat naar een nieuwe, ziet al snel dat de moderne koelkast op tal van punten afwijkt van zijn voorgangers. Allereerst valt op dat het aanbod van apparaten die uitsluitend koelen, tegenwoordig kleiner is dan van koel- vriescombinaties. Bij wie maar eens per week naar de supermarkt gaat, spelen in toenemende mate versheid en smaak, voorraad en uiterlijk en natuurlijk het aspect van gezond, vitaminerijk voedsel een belangrijke rol in het leven. Levensmiddelen die langere tijd goed moeten blijven, kunnen vaak het best worden ingevroren.

En levensmiddelen die in bevroren toestand worden gekocht, moeten thuis ingevroren blijven. Daarom zijn combis, met vaak ruimbemeten vriesvak(ken), en diepvrieskasten sterk in opmars.

Een Amerikaan in de keuken
De side-by-sidekoelkasten zijn polulairder dan ooit. De indrukwekkende Amerikanen staan niet alleen stoer, maar bieden ook een ongekende hoeveelheid ruimte. Uitgerust met een tap voor ijswater, een ijsblokjesmachine of zelfs een geïntegreerde huisbar, brengt deze koelkast het goede leven wel heel dichtbij.

Uitwendige bedieningspanelen
Zichtbare veranderingen zijn verder bijvoorbeeld de uitwendige bedieningspanelen, vaak met kleine lampjes (ledjes) die aangeven hoe koud het in de binnenruimte is en of de deur goed gesloten is. Sommige kasten zijn zelfs voorzien van displays met cijferindicaties waarop de temperatuur exact kan worden afgelezen. En een of meer temperatuurregelaars óp de kast hebben de functie van de draaiknop in de kast overgenomen. Deze uitwendige bediening (druk- of tiptoetsen) zijn niet alleen handiger, maar werken dankzij de toepassing van verbeterde elektronica ook aanzienlijk preciezer.

Condities exact regelbaar
Niet direct zichtbare verbeteringen zijn er ook. Tien, twintig jaar geleden werkten koelers en vriezers nog vrij onnauwkeurig: de temperatuur en de luchtvochtigheid in de binnenruimte was alles behalve constant.

Koelen betekent in feite dat je de chemische en biologische processen vertraagt om op die manier de houdbaarheid van levensmiddelen te verlengen. Hoe kouder de koelkast, hoe langer je levensmiddelen kunt bewaren.

Tegenwoordig kunnen de condities in de koelkast heel exact geregeld worden. Ontdooien gaat veelal automatisch, zonder dat de koelkast hoeft te worden uitgeschakeld en het ontdooiwater wordt automatisch afgevoerd.

Steeds meer koelkasten zijn voorzien van no frost-technologie waarbij de vriezer het koellichaam, de verdamper, automatisch laat ontdooien. Het is een continu proces dat zich binnen de kast afspeelt.

Het komt erop neer, dat met behulp van een ventilator warme lucht uit het interieur wordt onttrokken. Doordat de ventilator de lucht langs de verdamper blaast, wordt de lucht afgekoeld en de gekoelde lucht gaat dan weer terug in de kast. Het vocht verdampt uiteindelijk buiten het interieur.

Een gelijkmatiger temperatuurverdeling en een lagere luchtvochtigheid, waardoor rijp en ijs geen kans krijgen, zijn het resultaat. No frost heeft bovendien het voordeel dat ingevroren waren niet aan elkaar kunnen vriezen, producten herkenbaar blijven en etiketten ook nog goed leesbaar zijn.

En een of meer temperatuurregelaars óp de kast hebben de functie van de draaiknop in de kast overgenomen. Deze uitwendige bediening (druk- of tiptoetsen) zijn niet alleen handiger, maar werken dankzij de toepassing van verbeterde elektronica ook aanzienlijk preciezer.

Verschillende koelsystemen
Steeds meer merken werken met twee gescheiden koelsystemen, een voor het vriesgedeelte en een voor het koelgedeelte, die los van elkaar ingesteld kunnen worden.

Dat temperatuur en luchtvochtigheid niet overal in de koelkast gelijk zijn, is normaal. Meestal is het achterin de koelkast kouder dan voorin en is het bovenin warmer dan onderin. Dat komt omdat de verdamper, het systeem dat warmte onttrekt aan het interieur, meestal op of in de achterwand zit en omdat warme lucht lichter is dan koude en dus opstijgt.

Hierdoor ontstaan verschillende temperatuurzones welke de mogelijkheid geven om levensmiddelen op te bergen bij de beste bewaartemperatuur. Deze is namelijk niet voor alle levensmiddelen gelijk, zo vragen vlees en vis bijvoorbeeld om een lagere bewaartemperatuur dan (smeerbare) boter, kaas en eieren.

Dynamische koeling
Bij koelkasten met dynamische koeling - het bovenbeschreven principe wordt statische koeling genoemd - is geen sprake van natuurlijke luchtcirculatie. Hier zorgen één, soms twee ventilatoren voor een gelijkmatige verdeling van temperatuur en luchtvochtigheid. Bij dit principe verloopt de koeling van nieuw ingebrachte voorraden sneller en kunnen alle levensmiddelen op elk niveau worden neergezet, wat tegelijk een voordeel (makkelijker) en een nadeel (verschil in beste bewaartemperatuur) is.

De meeste koelkasten werken daarom met statische koeling. Het groentevak is een afgesloten ruimte en doet dus niet mee aan de statische of dynamische kringloop. Dit voorkomt versnelde uitdroging van de groenten en overmatige condens vorming elders in de koelkast. Bij sommige merken en types kan de vochthuishouding in het groentevak afzonderlijk worden geregeld.

Nul graden vak
Naast koelkasten met twee temperatuurzones zijn er sinds enkele jaren ook types met drie of vier zones in de handel. Behalve om de vrieszone (-18C of kouder) en de koelzne (+2C tot +10C), gaat het om één of twee koudezones (-2C tot +3C) en soms een kelderzone (+8C tot +14C).

De koudezone, die ook wel nul graden zone wordt genoemd. is er in twee varianten: de droge koudezone (met een luchtvochtigheid van veertig tot vijftig procent) voor dierlijke producten en de vochtige koudezone (tachtig tot negentig procent) voor onverpakte plantaardige levensmiddelen. In het nul graden vak kunnen levensmiddelen die aan bederf onderhevig zijn twee tot drie maal langer goed worden gehouden dan onderin een conventionele koelkast (circa 5C).

Bovendien blijven smaak, vitaminen en andere bouwstoffen langer behouden. Het biefstukje dat op vrijdag wordt gekocht, kan, zonder dat het ingevroren hoeft te worden, zonder bezwaren pas op zondag gebakken en gegeten worden. Een handige toevoeging in sommige koelkasten heet superkoelen.

Als in één keer grote hoeveelheden levensmiddelen worden ingeladen, kan met deze functie het koelproces worden versneld. In de praktijk betekent dit dat de temperatuur eenmalig tot 2C wordt verlaagd. De functie kan met de hand worden uitgeschakeld: in sommige types gebeurt dit automatisch na zes uur.

Zuiniger en milieuvriendelijker
Andere verbeteringen houden verband met energiebesparing en milieu. Sinds 1980 zijn koelkasten meer dan zestig procent zuiniger geworden. Dit is te danken aan een verbeterde isolatie, ge optimaliseerde compressoren en de toepassing van elektronica.

Het daadwerkelijke verbruik hangt echter ook af van de manier waarop de koelkast wordt gebruikt; als de koelkast vaak open en dicht gaat of vaak wordt herladen met nog niet afgekoelde levensmiddelen, dan loopt het verbruik natuurlijk op.

De moderne koelkast is voor 95 procent of meer recyclebaar. Dat geldt ook voor de volstrekt onschadelijke koolwaterstoffen die tegenwoordig als koelmiddel worden toegepast.

Anders dan bij koelkasten en koel-vriescombinaties worden vooral vrijstaande diepvrieskasten verkocht. Dat komt omdat de vriezer vaak niet in de keuken staat, maar in bijkeuken, berging of op zolder. De ruimte is daar vaak beperkt, reden waarom kasten ongeveer driemaal zo veel worden verkocht als de meer ruimte innemende kisten. De kasten variëren sterk in grootte. De kleinste tafelmodellen hebben twee tot vier Iaden, de grootste vijf of meer.

Technische werking
De technische werking van de diepvrieskasten is gelijk aan die van koelkasten en koel- vriescombinaties. Het koelproces wordt langer doorgezet, zodat temperaturen van minus 18C en lager worden bereikt. In diepvrieskisten ligt de verdamper rondom de binnenwand. In sommige diepvrieskasten vind je verdampers tussen iedere lade.

Bron: Vereniging Comfortabel Wonen


Wie op zoek gaat naar een nieuwe, ziet al snel dat de moderne koelkast op tal van punten afwijkt van zijn voorgangers. Bij wie maar eens per week naar de supermarkt gaat, spelen in toenemende mate versheid en smaak, voorraad en uiterlijk en natuurlijk het aspect van gezond, vitaminerijk voedsel een belangrijke rol in het leven. Levensmiddelen die langere tijd goed moeten blijven, kunnen vaak het best worden ingevroren. En levensmiddelen die in bevroren toestand worden gekocht, moeten thuis ingevroren blijven. Daarom zijn combis, met vaak ruimbemeten vriesvak(ken), en diepvrieskasten sterk in opmars.

Een Amerikaan in de keuken
De side-by-side koelkasten zijn populairder dan ooit. De indrukwekkende Amerikanen staan niet alleen stoer, maar bieden ook een ongekende hoeveelheid ruimte. Uitgerust met een tap voor ijswater, een ijsblokjesmachine of zelfs een geïntegreerde huisbar, brengt deze koelkast het goede leven wel heel dichtbij.

Uitwendige bedieningspanelen
Zichtbare veranderingen zijn verder bijvoorbeeld de uitwendige bedieningspanelen, vaak met kleine lampjes (ledjes) die aangeven hoe koud het in de binnenruimte is en of de deur goed gesloten is. Sommige kasten zijn zelfs voorzien van displays met cijferindicaties waarop de temperatuur exact kan worden afgelezen. En een of meer temperatuurregelaars óp de kast hebben de functie van de draaiknop in de kast overgenomen. Deze uitwendige bediening (druk- of tiptoetsen) zijn niet alleen handiger, maar werken dankzij de toepassing van verbeterde elektronica ook aanzienlijk preciezer.

Condities exact regelbaar
Niet direct zichtbare verbeteringen zijn er ook. Tien, twintig jaar geleden werkten koelers en vriezers nog vrij onnauwkeurig: de temperatuur en de luchtvochtigheid in de binnenruimte was alles behalve constant. Koelen betekent in feite dat je de chemische en biologische processen vertraagt om op die manier de houdbaarheid van levensmiddelen te verlengen. Hoe kouder de koelkast, hoe langer je levensmiddelen kunt bewaren. Tegenwoordig kunnen de condities in de koelkast heel exact geregeld worden. Ontdooien gaat veelal automatisch, zonder dat de koelkast hoeft te worden uitgeschakeld en het ontdooiwater wordt automatisch afgevoerd.

Steeds meer koelkasten zijn voorzien van NoFrost-technologie waarbij de vriezer het koellichaam, de verdamper, automatisch laat ontdooien. Het is een continu proces dat zich binnen de kast afspeelt.

Het komt erop neer, dat met behulp van een ventilator warme lucht uit het interieur wordt onttrokken. Doordat de ventilator de lucht langs de verdamper blaast, wordt de lucht afgekoeld en de gekoelde lucht gaat dan weer terug in de kast. Het vocht verdampt uiteindelijk buiten het interieur. Een gelijkmatiger temperatuurverdeling en een lagere luchtvochtigheid, waardoor rijp en ijs geen kans krijgen zijn het resultaat. NoFrost heeft bovendien het voordeel dat ingevroren waren niet aan elkaar kunnen vriezen, producten herkenbaar blijven en etiketten ook nog goed leesbaar zijn.

Bron: vereniging comfortabel wonen

Verbluf je vrienden tijdens de borrel of een etentje door je wijnkennis bij te spijkeren en plaats te maken voor een imponerende wijnopslag. Opzienbarend is de splendide vormgegeven wijnbewaarkast van Sub-Zero voor superieur opberggemak en met ettelijke handige foefjes. Een opvallend eigentijds design focuspunt in de moderne keuken, tv-kamer, slaap of welnessroom. Onmisbare luxe en comfort voor iedere wijnkenner en -liefhebber.

Wie geen ruimte heeft voor een monumentale blikvanger kan ook kiezen voor een subtiele unit die zo in je koelkastinrichting past. De Sub-Zero wijnklimaatkast is er in variërende grootte en configuratie; met een opslagruimte van 46 tot maar liefst 147 flessen. Vrijstaand of als inbouwmodel, in klassiek roestvrij staal, met UV-werend glas en kersenhouten fronten.

De twee unieke afzonderlijke opbergzones geven de wijnkast ook beslist een meerwaarde. Zo blijft de temperatuur en luchtvochtigheid in ieder compartiment ideaal waardoor de kurk nimmer uitdroogt en er de mogelijkheid is om zowel rode, als witte wijn en champagne uiterst zorgvuldig op te bergen. Andere pluspunten zijn dat de wijnen goed van elkaar gescheiden zijn en worden bewaard op verlichte opbergplanken van roestvrijstaal afgewerkt met luxe kersenhout. En het ultragladde schuifmechanisme zorgt ervoor dat de inhoud van de fles niet of nauwelijks vibreert.

Ook intelligentie is ingebouwd in deze wijnklimaatkast. Zo wordt je gewaarschuwd wanneer je een deur open laat of wanneer het tijd is voor een onderhoudsbeurt. Kostbare wijncollectie? Sluit het apparaat dan aan op het alarmsysteem. Kortom; De Sub-Zero klimaatkasten zijn de optimale manier om een waardevolle collectie wijn op te bergen totdat er een geschikt moment is om van de wijn te genieten.

Steeds meer merken werken met twee gescheiden koelsystemen, een voor het vriesgedeelte en een voor het koelgedeelte, die los van elkaar ingesteld kunnen worden. Dat temperatuur en luchtvochtigheid niet overal in de koelkast gelijk zijn, is normaal. Meestal is het achterin de koelkast kouder dan voorin en is het bovenin warmer dan onderin. Dat komt omdat de verdamper, het systeem dat warmte onttrekt aan het interieur, meestal op of in de achterwand zit en omdat warme lucht lichter is dan koude en dus opstijgt. Hierdoor ontstaan verschillende temperatuurzones welke de mogelijkheid geven om levensmiddelen op te bergen bij de beste bewaartemperatuur. Deze is namelijk niet voor alle levensmiddelen gelijk, zo vragen vlees en vis bijvoorbeeld om een lagere bewaartemperatuur dan (smeerbare) boter, kaas en eieren.

Dynamische koeling
Bij koelkasten met dynamische koeling - het bovenbeschreven principe wordt statische koeling genoemd - is geen sprake van natuurlijke luchtcirculatie. Hier zorgen één, soms twee ventila - toren voor een gelijkmatige verdeling van temperatuur en luchtvochtigheid. Bij dit principe verloopt de koeling van nieuw ingebrachte voorraden sneller en kunnen alle levensmiddelen op elk niveau worden neergezet, wat tegelijk een voordeel (makkelijker) en een nadeel (verschil in beste bewaartemperatuur) is. De meeste koelkasten werken daarom met statische koeling. Het groentevak is een afgesloten ruimte en doet dus niet mee aan de statische of dynamische kringloop. Dit voorkomt versnelde uitdroging van de groenten en overmatige condensvorming elders in de koelkast. Bij sommige merken en types kan de vochthuishouding in het groentevak afzonderlijk worden geregeld.

Nul graden vak
Naast koelkasten met twee temperatuurzones zijn er sinds enkele jaren ook types met drie of vier zones in de handel. Behalve om de vrieszone (-18°C of kouder) en de koelzone (+2°C tot +10°C), gaat het om één of twee koudezones (-2°C tot +3°C) en soms een kelderzone (+8°C tot +14°C). De koudezone, die ook wel nul graden zone wordt genoemd, is er in twee varianten: de droge koudezone (met een luchtvochtigheid van veertig tot vijftig procent) voor dierlijke producten en de vochtige koudezone (tachtig tot negentig procent) voor onverpakte plantaardige levensmiddelen. In het nul graden vak kunnen levensmiddelen die aan bederf onderhevig zijn twee tot drie maal langer goed worden gehouden dan onderin een conventionele koelkast (circa 5°C).

Bovendien blijven smaak, vitaminen en andere bouwstoffen langer behouden. Het biefstukje dat op vrijdag wordt gekocht, kan, zonder dat het ingevroren hoeft te worden, zonder bezwaren pas op zondag gebakken en gegeten worden. Een handige toevoeging in sommige koelkasten heet superkoelen. Als in één keer grote hoeveelheden levensmiddelen worden ingeladen, kan met deze functie het koelproces worden versneld. In de praktijk betekent dit dat de temperatuur eenmalig tot 2°C wordt verlaagd. De functie kan met de hand worden uitgeschakeld: in sommige types gebeurt dit automatisch na zes uur.

Perfecte harmonie in temperatuur en vochtigheid
Nieuw in de koeltechnologie is een slimme combinatie van een temperatuursensor en een vochtigheidssensor. De temperatuursensor waarborgt een stabiele temperatuur in de koelkast en herstelt de temperatuur 10 keer sneller na het openen van de deur. De vochtigheidssensor meet continu de luchtvochtigheid en houdt deze op het juiste niveau.

Zuiniger en milieuvriendelijker
Andere verbeteringen houden verband met energiebesparing en milieu. Sinds 1980 zijn koelkasten meer dan zestig procent zuiniger geworden. Veel koelapparaten zijn dan ook voorzien van het energielabel A++. Dit is te danken aan een verbeterde isolatie, ge - optimaliseerde compressoren en de toepassing van elektronica. Het daadwerkelijke verbruik hangt echter ook af van de manier waarop de koelkast wordt gebruikt; als de koelkast vaak open en dicht gaat of vaak wordt herladen met nog niet afge - koelde levensmiddelen, dan loopt het verbruik natuurlijk op. De moderne koelkast is voor 95 procent of meer recyclebaar. Dat geldt ook voor de volstrekt onscha delijke koolwaterstoffen die tegenwoordig als koelmiddel worden toegepast. Actief filter beperkt bacteriën en hinderlijke luchtjes Een speciaal filter dat tegenwoordig in steeds meer koelkasten wordt toegepast, beperkt de hinderlijke luchtjes die sommige levensmiddelen, zoals kaas, vis of knoflook afgeven. Na verloop van tijd wordt op het bedieningspaneel van deze koelkasten automatisch aangegeven dat het filter vervangen moet worden.

Bron: Vereniging comfortabel wonen

In Nederland gooien we per jaar circa 2,4 miljard euro aan voedsel weg. Dit is 8 tot 11% van de voedsel die gekocht wordt. Omgerekend gaat het om 50 kilo per persoon en 120 kilo per huishouden dat in de vuilnisbak verdwijnt. In de meeste gevallen gaat het om producten zoals groenten, fruit, zuivelproducten en vlees, die niet vers meer zijn en in de prullenbak verdwijnen. Siemens introduceert een nieuwe lijn koel- en vriesproducten, die ervoor zorgen dat verse levensmiddelen tot 3x langer houdbaar blijven. Naast de bekende VitaFresh-functie introduceert Siemens nu met gepaste trots de hydroFreshbox. In deze box blijven bijvoorbeeld sla en groenten tot twee keer zo lang knisperig vers als bij conventionele apparaten met verslades. Dat kan een berg afval in de vuilnisbak schelen!

< Juiste temperatuur + juiste luchtvochtigheid = langer vers
Bij het bewaren van verse levensmiddelen draait alles om de juiste temperatuur in combinatie met de juiste luchtvochtigheid. De vochtigheidsgraad in de HydroFreshbox kan apart worden ingesteld. Hierdoor blijft de opslagtemperatuur constant en de lucht vochtig, zodat alle levensmiddelen vers blijven. En door de golfstructuur van de bodem blijft er geen water in de box staan, dat de producten kan aantasten. Kortom, de nieuwe hydroFreshlade zorgt ervoor dat rauwe groente, sla en veel soorten fruit er veel langer vers blijven uitzien -en ook zo smaken. Waardevolle vitamines en voedingsstoffen blijven zo waar ze thuishoren: in de levensmiddelen. En dan bespaart deze functie nog energie ook.

coolBox: stelt de houdbaarheidsdatum nog even uit
De coolBox is de perfecte aanvulling op hydroFresh. Met dit nieuwe concept geeft Siemens kwetsbare levensmiddelen eindelijk flink wat extra ruimte in de koelkast. Maar wat de coolBox pas echt perfect maakt, is de flexibele manier om de temperatuur in te stellen, waardoor precies de juiste opslagomgeving voor verschillende soorten levensmiddelen ontstaat. Dat kan tot 2 �  3 graden onder de ingestelde koeltemperatuur zijn - perfect om de houdbaarheidsdatum van bijvoorbeeld vis en vlees te verlengen.

vitaFresh: de verskampioen
vitaFresh is nog steeds onbedreigd kampioen van de koeltechnologie. Met temperaturen rond het vriespunt biedt vitaFresh dezelfde omstandigheden als een professionele koelcel. Dat komt doordat alle biologische en chemische ontbindingsprocessen vlak boven het vriespunt aanzienlijk vertragen. Hierdoor behoudt verse waar veel langer zijn voedingstoffen, vitamines, kleur en textuur - alsof het vers van de markt komt. Vis en vlees blijven tot drie keer zo lang goed in de zogenaamde droge vitaFresh-zone, waar 50 procent luchtvochtigheid heerst. In de versbox zijn bijvoorbeeld lamsboutjes na zeven dagen nog steeds mals, tegenover twee dagen in een conventionele koelkast. Dat geldt ook voor de meeste soorten groente en fruit die in de vitaFresh-zone dauwvers liggen opgeslagen. Bij een luchtvochtigheid tot 90 procent blijft veldsla bijvoorbeeld veel langer knisperig. Nectarines zien er zelfs na 28 dagen nog heerlijk uit (en zo smaken ze ook), vier keer zo lang als normaal.

Geavanceerde technologie voor verfijnde levensmiddelen
In de vitaFresh-zone dauwvers zit een speciaal systeem met een halfdoorlaatbaar membraan om de luchtvochtigheid te regelen, wat zorgt voor een omgeving met een constant hoge luchtvochtigheid voor groente en fruit. Bovendien zorgt een apart koelcircuit ervoor dat de vitaFresh-zone dauwvers helemaal los van de andere koelzones werkt. Tenslotte zorgt een thermostaat aan de buitenkant ervoor dat de temperatuur in de koelkast altijd op het voorgeschreven niveau blijft, zodat de opslagcondities en het gebruik van energie optimaal zijn.

SmartCool leidt tot A+++ energielabel. Tot 50% zuiniger dan energieklasse A+
SmartCool zorgt voor comfort in koel- en vriesapparaten

Huishoudapparaten zijn verantwoordelijk voor ongeveer de helft van het totale energieverbruik in een huishouden. De grootste energieverbruiker in huishoudapparaten is het koel- en vriesapparaat dat jarenlang 24 uur per dag aanstaat. Met de nieuwe, energie-efficiënte SmartCool koel-vriescombinaties van Bosch kan veel energie en geld bespaard worden. De apparaten met het energielabel A+++ zijn tot liefst 50 procent zuiniger dan apparaten uit energieklasse A+. Bosch zet met deze producten een nieuwe norm op het gebied van energiebesparing.

Meer comfort
Zowel van binnen als van buiten voldoen de SmartCool koelapparaten aan alle eisen die de stijl- en energiebewuste consument stelt. Ze zorgen voor meer comfort en gemak in de moderne keuken. De apparaten hebben innovatieve deuren, die tot 180 graden open kunnen. Het interieur biedt flexibele deurvakken en glazen legplateaus die in hoogte verstelbaar en uitschuifbaar zijn. Met het TouchControl Panel kan de temperatuur in het vries- en koelgedeelte afzonderlijk van elkaar worden ingesteld, wat een hoop energie kan besparen. Bovendien gaat de duurzame LED-verlichting een heel apparaatleven mee.

Verder is de SmartCool uitgerust met diverse handige boxen waarin etenswaren optimaal gekoeld worden en langer vers blijven. Zo is de ChillerBox een veilige opbergplek voor vis en vlees. Een koude luchtstroom uit het vriesvak zorgt voor een temperatuur die 2 tot 3 graden lager is dan in het overige koelgedeelte. De ruime CrisperBox houdt groente en fruit langer in goede conditie.

Meer artikelen...