2406
Grando vtwonen keuken
Gepubliceerd: 01-09-2012

De laatste jaren zagen we de opmars van de functionele keuken naar een keuken als verlengstuk van de woonkamer. De gesloten keuken behoort definitief tot het verleden want in deze ruimte doen we veel meer dan koken alleen. Het is een ontspanningsruimte en ontmoetingsplek. Ondanks deze verandering van ruimte en sfeer is het functionele aspect van de keuken zelf allerminst naar de achtergrond verdwenen. Nieuwe, verbeterde en verborgen functies domineren meer dan ooit! Opvallend is de integratie van professionele producten in de gewone keuken. Door onder andere de vele kookprogrammas op tv lijkt de Nederlandse hobbykok professionele ambities te hebben. Ontspannen koken dus, in een leefkeuken met professionele producten. Het einddoel? Genieten! Want ook wij Nederlanders lijken steeds meer waarde te hechten aan lekker koken én eten! én inductie. www.kitchenaid.nl

Kokkerellen en kletsen, in de woonkeuken
In veel woningen krijgt de keuken een steeds groter oppervlakte toebedeeld. Naast het aanrecht moet er immers ook plek zijn voor een bar, een kookeiland en een buffetkast. Of de eettafel in het kook- of woongedeelte komt te staan is steeds moeilijker te bepalen, want de grenzen tussen deze ruimtes vervagen. Met ogenschijnlijk zwevende blokken, grote wandopstellingen en losstaande werkeilanden ziet de keuken anno 2011 er heel anders uit dan 10 jaar geleden. De traditionele bovenkastjes zijn taboe: grote wandkasten met schuifdeuren herbergen (en verbergen) nu onze potten, pannen en apparaten. De keuken loopt steeds vaker naadloos (letterlijk) in de andere leefruimtes over. Het mooie is dat de negatieve gevolgen van deze open structuur door nieuwe technische ontwikkelingen moeiteloos worden opgevangen! Met een krachtig afzuigsysteem (ook voor kookeilanden) hoef je de maaltijd niet - een uur later op de bank - te herbeleven. Functionele apparaten en werkgerei zijn of netjes weggewerkt, of zo mooi vormgegeven dat je ze graag wilt laten zien.

Strak en smakelijk
De zones van de strak vormgegeven MaxiSense inductiekookplaat passen zich aan aan de afmeting en grootte van bijna elke pan. De eko-timer bespaart energie doordat de restwarmte van de kookplaat gedurende de laatste minuten van het koken wordt gebruikt. Met de CountUp-timer kan de voortgang van elk gerecht nauwlettend in de gaten worden gehouden. Daarnaast is de kooktijd instelbaar per zone, is er een warmhoudfunctie en kindervergrendeling mogelijk. Genoeg functies dus! www.aeg.nl

Nieuwe generatie gasbranders
De i-Cooking van ABK Innovent won niet alleen de 2011 Interior Innovation Award maar ook de Best of Best award! De nieuwste generatie i-Cooking gasbranders is rechtstreeks inbouwbaar in vrijwel elk type werkblad, zoals natuursteen, composiet, glas en beton. De positie en het aantal branders is volledig zelf te kiezen! www.abk-innovent.com

Gekleurd glas in de keuken
Bosch biedt inbouwapparaten met glazen fronts zonder omlijsting, in verschillende kleuren. Het kleurenprogramma zorgt voor meer flexibiliteit in de keukenplanning en geeft de keuken een persoonlijk karakter. Naast roestvrij staal introduceert Bosch inbouwapparaten in de kleurvarianten zwart, wit, Quartz (hier te zien) en Satin brown. De fronts zijn stootvast en eenvoudig schoon te maken. www.bosch-home.nl

Functionaliteit & betrouwbaarheid
Uit een recent onderzoek van Qudata Markt- & Trendanalyses blijkt dat de lage prijs van een keuken zeker een rol speelt in het beslissingsproces, maar dat de consument meer waarde hecht aan de functionaliteit en betrouwbaarheid van de keuken. Want laten we eerlijk zijn: het is de functie van de keuken die telt: eten bewaren, bereiden én nuttigen. Een ruime en zuinige koelkast, een goede vaatwasser en een krachtige maar stijlvolle afzuigkap zijn daarbij belangrijk, maar het liefst zien we ze mooi geïntegreerd of netjes weggewerkt achter strakke deuren en lades. Nieuwe technieken bieden meer vrijheid in de keuken en functionaliteit en design gaan daarbij hand in hand.

Effectief voor eiland
De eiland afzuigkappen van Atag zijn speciaal ontworpen voor de - in de leefkeuken zeer populaire - kookeilanden. Ze zijn verkrijgbaar van 90 tot 180 cm, met of zonder motor en in grafiet of zwart. www.atag.nl

Energiezuinig én in stijl koelen
De koel-vrieskasten SANTO CS 91800 F (inbouw) en SANTO 83600 CSM1 (vrijstaand) behoren tot de zuinigste in Nederland: ze besparen 60% energie. Daarnaast zijn functionele innovaties belangrijk, zoals de Coolmatic-optie die ervoor zorgt dat vers voedsel snel gekoeld kan worden en de Turbo Frostmatic-optie die snel invriezen mogelijk maakt. De vrijstaande variant heeft een FreshBox voor het bewaren van vis en vleeswaren en is geheel uitgevoerd in RVS. www.aeg.nl

Inductie, overal!
Inductie staat voor secuur en snel koken bij een gering energieverbruik. Gaggenau presenteerde onlangs de inductiekookplaat met volledig kookoppervlak CX 480, waarbij het volledige oppervlak als kookzone benut kan worden en men dus niet meer "vast zit" aan de vooraf bepaalde zones. Het kookgerei wordt automatisch gedetecteerd en alleen maar daar verhit, waar het staat. Als het verplaatst wordt, detecteert de kookplaat de nieuwe positie en neemt de ingestelde temperatuur over om daar verder te gaan met verhitten. www.gaggenau.com

Schoon, schoner, schoonst!
Met vijf sproeiniveaus en een dubbel roterende sproeiarm zou volgens AEG elke plek van de vaat bereikt moeten worden. De nieuwe vaatwasser ProClean biedt daarnaast ruimte aan 10 liter meer vaat en de indeling is flexibel. De korven met LevelControl zijn flexibel waardoor er dus bijvoorbeeld ook hoge wijnglazen in passen. Dankzij de Fuzzy Logic technologie meet de vaatwasser hoeveel vaat erin staat en hoeveel water en energieverbruik dus nodig is. www.aeg.nl

Kokendwaterkraan
Volgers Quooker is in 1 op de 10 verkochte keukens momenteel een Quooker aanwezig: de 100.000e is onlangs verkocht. Deze kraan levert kokend water (100 graden) en bespaart dus tijd en energie. Nieuw is de Quooker Twintaps: de Quooker en mengkraan in hetzelfde design. Er is daarbij keuze uit verschillende stijlen en uitvoeringen. De Basic, Classic, Design, Modern, Nordic Square en Nordic Round zijn er in chroom, mat-chroom, rvs look, steel, verguld en brons. Voor elke keuken een passende Quooker! www.quooker.nl Fris en strak of stoer en robuust Naast ruimtelijkheid en functionaliteit is ook de esthetiek belangrijk. Want nu we steeds meer van onze keuken laten zien, moet deze wel passen bij de stijl van het interieur! (Hoogglans) wit blijft onverminderd populair: schoon, fris en strak. Ook grijs- en bruintinten zijn nog steeds actueel. Een combinatie van wit en felle kleuren zoals geel, oranje en rood - in keukenaccessoires of, voor de durfal, het aanrechtblad - wint ook aan populariteit. Daarnaast is er meer aandacht voor stoere, robuuste en rauwe elementen zoals (ruw) hout in combinatie met metaal. Roestvrij staal past tegenwoordig in elke keuken. Door de toevoeging van houten elementen wordt de strakke, moderne keuken iets vriendelijker terwijl een keuken met landelijke uitstraling moderner wordt door de toevoeging van RVS. Glas in de keuken is een recente trend: thermisch gehard en daardoor stoot-, slijt- en krasvrij.

Helder wit
Helder wit, in de nieuwe collectie van AEG. www.aeg.nl

Stralend wit
De eenvoud en balans van stralend wit, dat is het uitgangspunt van werkblad Lagoon uit de Nebula serie van Silestone. www.silestone.com

Knusse keuken
Deze keuken, de Silva van Bruynzeel, illustreert hoe nieuwe houtfronten te combineren zijn met unis en RVS. De Silva zet in op warmte en gezelligheid in huis: een keuken waarin men kan genieten met familie, vrienden en andere tafelgenoten. www.bruynzeelkeukens.nl Warme moderne keuken
Keukensysteem b3 van Bulthaup biedt een vrijheid van inrichten, met de multifunctionele achtermuur waar bijvoorbeeld leidingen achter kunnen worden weggewerkt. De muur laat tevens de keuken en woonkamer versmelten en keukenkastjes zweven. Keukensysteem b3 straalt, volgens de makers, de betrouwbaarheid van een klassieke keuken uit maar streeft tevens een optimalisering van vorm en functie na. Door evenwichtige proporties en warme materialen past de keuken goed in de leefruimte van de gebruiker. www.bulthaup.nl

Vtwonen keuken
Grando Keukens ontwikkelde met vtwonen een warme donkerbruine keuken waarin alle ingrediënten voor een leefkeuken aanwezig zijn, in een praktische eilandopstelling. Apparatuur is verwerkt in het eiland en daarnaast is er nog opbergruimte in lades en kastjes. De afzuigkap dient tevens als opbergrek. Pitt Cooking is een optie: kookpitten zijn daarbij geïntegreerd zijn in het werkblad, voor een strakke look en extra hygiëne. De keuken is er naast donkerbruin ook in andere kleuren, zoals fris wit. www.grando.nl

Nachtblauw blad
Nuit Bleue is een nieuwe lijn voor werkbladen, van Silestone by Cosentino. De kleur ervan is geïnspireerd op het Belgische blauwe hardsteen (populair in de modern landelijke keuken), met kleurnuances, aderen en korrels. Volgens Silestone doet Nuit Bleue qua schoonheid niet onder voor natuursteen. Daarnaast is het eenvoudig te onderhouden, duurzamer en voorzien van antibacteriële bescherming. Het Nuit Bleue aanrechtblad is er in de uitvoeringen Polished, Leather en Vulcano (foto). www.silestone.com

Kleurrijk koken!
De spoelbakken uit de Integrity lijn van Silestone zijn niet alleen om hun kleuren opvallend. De bakken zijn namelijk geïntegreerd in het werkblad. Dit zorgt voor homogeniteit en eenheid in de keuken. Een uniforme uitstraling. De vlakken gaan vloeiend in elkaar over want werkblad en spoelbak zijn van hetzelfde materiaal en in dezelfde kleuren. Integrity by Silestone is er in vele kleuren, met als opvallende uitvoeringen de kleur Magenta Energy", de felgroene kleur "Fun" en de rode "Vital". In deze Life serie tevens de kleuren Enjoy (blauw), Cool (oranje) en Dream (geel). www.silestone.com

Solid Glass
Solid Glass van Erbi is blank glas dat thermisch gehard is. Nadat het glas voorzien is van een randafwerking (gepolijste randen) en uitsparingen voor eventueel de kookplaat en de spoelbak, gaat het blad in een 600 graden hete oven. Als het blad afgekoeld is, wordt tenslotte de onderzijde in een neutrale kleur gespoten. De bovenzijde wordt geëtst om het materiaal een mat uiterlijk te geven. Solid Glass is er in verschillende kleuren (bottle green, rosso) en patronen en is tevens als achterwand in de keuken te gebruiken. www.erbi.nl Professioneel koken = professionele keuken!

Een belangrijke tendens in keukenland is de professionalisering van keukenapparatuur. Steeds vaker worden professionele producten in de "gewone" keuken toegepast. Goede bakplaten, uitgebalanceerde luchtstromen, geïntegreerde gas- of wokbranders, stoomovens en snelvriezers stellen ons in staat tot verfijnde smaken te komen. Dat, in combinatie met een bijpassend wijntje op de juiste temperatuur, zorgt ervoor dat we de deur (bijna) niet meer uit hoeven voor een sterrenmaaltijd...

Beste wijn, uit eigen kast
Wijn staat voor genieten van het goede leven en is een belangrijk onderdeel van een hoogstaande kookcultuur. Maar wijn kan alleen op de juiste temperatuur zijn aromas volledig vrijgeven. Om wijn ook thuis op professionele wijze te kunnen bewaren, heeft Gaggenau de wijnklimaatkast RW 424 met twee afzonderlijk regelbare klimaatzones geïntroduceerd. De RW 424 biedt plaats aan 64 flessen die zowel op kelder- als op drinktemperatuur bewaard kunnen worden. www.gaggenau.com

Wokken en sudderen
Ouderwets sudderen of op hoog vuur wokken met de nieuwste ATAG roestvrijstalen gaskookplaten. De MAGNA kookplaten zijn voorzien van een gecombineerde wok- en sudderbrander, zuinige en snelle A+ branders en bieden veel gebruiksgemak. www.atag.nl

Van vacuüm verpakking tot verfijnde smaak
KitchenAid probeert de topchef en hobbykok dichter bij elkaar te brengen. Met de introductie van het Chef TouchTM systeem komt het professionele Sous-vide koken uit de sterrenrestaurants naar de thuiskeuken, met drie apparaten in één systeem: om de perfecte smaak, textuur en presentatie op het bord te toveren. Het Sous-vide of vacuümkoken zorgde de laatste jaren voor een revolutie in professionele keukens. Het geheim zit in het samenbrengen van verschillende ingrediënten en specerijen, deze vacuüm te verpakken in speciale zakjes en dan te stomen op een temperatuur die niet hoger reikt dan 100 graden. Resultaat: een gezonde bereiding, langere houdbaarheid en verfijnde smaak. Chef TouchTM verenigt drie vitale functies: een vacuümlade, een stoomoven en een snelkoeler/shock freezer. www.cheftouch.eu

Koken als een chef kok
Viking introduceert een nieuwe generatie fornuizen die ontwikkeld zijn in samenwerking met chef koks, om maximaal kookplezier en comfort te garanderen. VIKING fornuizen zijn bekend om hun stoere, robuuste en roestvrijstalen uiterlijk. Nieuw is dat de fornuizen nu in maar liefst 24 kleuren te verkrijgen zijn. Viking heeft al zijn fornuizen voorzien van de nieuwste technieken, zoals de infrarood gasgrill, een goede bakplaat en barbecue, een ingenieus verlichtingssysteem, een grote ovenventilator die in twee richtingen werkt voor een uitgebalanceerde luchtstroom en gasbranders die geïntegreerd zijn in het fornuis en zorgen voor een beheerst en gelijkmatig kookproces. www.vikingrange.nl

Cave a vin
Ook Viking speelt in op de behoefte om goede - en goed gekoelde - wijn bij het eten te nuttigen. Deze wijnkelderkast biedt ruimte aan maar liefst 150 flessen wijn en beschikt over drie in te stellen temperatuurzones. www.vikingrange.nl

Door: Priscilla de Putter, Perscentrum Wonen

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide