2176
Keukentrends 2013
Gepubliceerd: 31-05-2013

De keuken is naadloos verbonden met koken. Het woord “keuken” is immers afgeleid van hetzelfde Latijnse woord voor koken: coquere. Wat is eigenlijk de invloed van onze culinaire ambities op de keuken zèlf? We gingen op zoek naar de laatste keukentrends in de breedste zin van het woord en schakelden daarbij de hulp in van food journalist Monique van Loon. Ze is hoofdredacteur van Culy.nl en bovenal gek op koken én haar keuken.

Met de Authentic Life campagne toont Silestone het gebruik van hun producten in het dagelijkse gebruik van mensen. Zoals ECO by Cosentino, een gerecycled oppervlak gemaakt van 75% hergebruikte materialen, voor bijvoorbeeld keukenwerkbladen.

De keuken anno 2013

De laatste jaren is de keuken flink aan verandering onderhevig. De keuken anno 2013 is zowel een ruimte als een meubel, is open, een actief onderdeel van de leefruimte, is tevens een sociale zone in huis en sluit aan bij de stijl en sfeer van de rest van het interieur. Maar laten we in hemelsnaam niet vergeten waarom deze ruimte ooit in het leven is geroepen: om voedsel te bereiden! De keuken volgens de Van Dale:

De keuken is dus direct verboden aan onze eerste levensbehoefte; eten! Niet gek dus, dat we overeenkomstige trends zien in gerechten én het gereedschap waarmee we het maken.

Trend: Go Green!

Duurzaamheid is belangrijker in het interieur, en dus ook in de keuken. Natuurlijke materialen zoals bamboe en bio-plastic spelen hierop in. Daarnaast zijn kranen waterbesparend en is apparatuur energiezuinig. De keuken wordt dus steeds ‘groener’, met extra aandacht voor eco, bio en natuurlijk. Net als de producten die we gebruiken voor onze maaltijd!

Superfoods
Monique van Loon (1988) herkent de hang naar “groen en gezond”. Ze is mede-oprichter en hoofdredacteur vanCuly.nl: een online magazine om je vingers bij af te likken. Dit najaar verschijnt haar eerste boek ‘The Culy way of life’. “Sinds meer celebs kookboeken uitbrengen zie je allerlei gezonde granen, zaden en bessen voorbij komen. Kokoswater is nu populair en quinoa is zelfs in de supermarkt te vinden! Mensen kijken steeds meer naar wat er uit de natuur komt en kiezen dan voor een pure vorm, zoals zilvervliesrijst. We zijn de laatste tijd echt into superfoods, ingrediënten die extreem goed voor ons lijf zijn, zoals gojibessen, boerenkool (ja echt!), noten en chiazaden.” Kortom: we zijn ons meer bewust van wat we eten en kiezen liever voor een bof- dan een plofkip. Een aantal nieuwe producten illustreren deze “groentendens” in de keuken.

Bulbo voor stadsboeren

Overal en altijd jouw zelfgegroeide groenten: dat is het doel van Bulbo. Hun slogan? “Farm different: light & food”. Want het verbouwen van groenten is zeker anders wanneer dit binnenshuis gebeurt! Met behulp van speciale LED lampen groeien groenten een stuk sneller en zijn niet afhankelijk van weersomstandigheden. Handig, vooral met ons Nederlandse klimaat. www.bulbolight.com

Gerookt eiken

De nieuwe keuken Lux van het Italiaanse Snaidero is eigentijds, modern en versmolten met de architectuur. Er is een duidelijke verdeling gemaakt tussen ‘koken’ en ‘opbergen’. Fris wit is gecombineerd met deurfronten van gerookt eiken, voor een natuurlijke look.

Van kokend naar koud

De 3 in 1 kraan Fusion van Quooker is energiezuinig, waterbesparend en geeft koud, warm en kokend water. Met een dubbel-druk-draai bedieningsknop is hij extra veilig en vooral tijdbesparend, want hij wisselt direct van koud naar kokend water, en andersom.

Hippe hapjes en hulpjes

Wat zijn op dit moment populaire gerechten, en met welke middelen maak je ze? Monique noemt haar favorieten van dit moment: “Een salade met quinoa is populair, heel gezond en gelukkig meer mainstream nu. Aubergines a la Ottolenghi zijn heerlijk geroosterd in de oven met karnemelksaus en granaatappelpitjes. Als dessert (of tussendoor) kies je voor frozen yoghurt.” Het Perscentrum Wonen selecteerde de recepten en handige hulpjes om ze mee te maken.

Voor deze Quinoa salade (4 pers.) heb je nodig: 300 gram Quinoa, 1 have witte kool, 1 rode peper, 1 venkel, 1 wortel, 1 handje walnoten, 1 handje hazelnoten, 1 handje amandelen, 1 handje peterselie, sap van een halve citroen, 2 el. olijfolie, zout en peper. Handig hulpje: een fijne zeef of vergiet, zoals deze uit de felgekleurde familie van Joseph-Joseph.

Voor Aubergines a la Ottolenghi (4 pers.) zijn de benodigdheden: 2 aubergines, 1 komkommer, 2 handjes granaatappelpitjes, 100 ml. yoghurt, 150 ml. karnemelk, 1 el. citroensap, 1 el. Za’ atar (kruidenmelange), 1 el. tahin pasta, 1 teen knoflook, 4 el. olijfolie, komijnzaad, zout & peper. Handig hulpje: de nieuwe Speedoven van KitchenAid; een ‘traditionele’ oven met magnetron- en heteluchtfuncties, 5 braadfuncties, 5 bakkerij- en 6 patisseriefuncties, grill en turbogrill en tevens een nieuwe ‘Slow Cooking’-functie.

Verse frozen yoghurt (1 l.) maak je met: 250 ml. volle yoghurt, 450 gram aardbeien, 115 ml. honing, 2 handjes verse basilicum, 1 el. citroensap. Handig hulpje: de kMix Boutique van Kenwood in felgeel, of een andere knalkleur.

Trend: Go Go Gadget Kitchen!

Dat onze smaak en eetgewoontes veranderen is een feit, en dit heeft zijn weerslag op de keuken. Die wordt technischer, met allerlei vernuftige hulpjes: Go Go Gadget Kitchen! Een afzuigkap? Tegenwoordig is er ook het afzuigblad; geïntegreerd in het werkblad en daardoor ruimtelijker. Ook koken met apps is nabije toekomstmuziek. De lichtsterkte van je lamp is al te regelen via een app op je smartphone en ook in de keuken is deze ontwikkeling gaande. Zo kan je straks de oven op afstand aanzetten! Panasonic introduceerde een dergelijke app al in Japan.

Keuken Veda van Kvik is clean, wit en minimalistisch en behoort tot de Verner Panton-collectie; opgeleukt met de vrolijke ”Geometri”-print die in de jaren zestig werd ontworpen en oorspronkelijk werd gebruikt om de vloeren en plafonds van het Astoria Hotel te decoreren. “Ik ben echt een keukengadget-verzamelaar”

Monique juicht nieuwe technieken en slimme keukenapparaten toe, als echte gadget freak: “Mijn keuken is wit, clean en strak, want er staan al zoveel spullen in dat ik niet wil dat de keuken zelf al rommelig oogt. Ik ben echt een keukengadget-verzamelaar, heb talloze serviezen en besteksets en vooral veel gekke kookhulpjes. Een flink gasfornuis met een wokbrander in het midden (die wordt echt loeiheet), een groot aanrecht met twee delen om te werken. Eentje voor mijn vriend en eentje voor mij. Ik zou graag een Thermomix willen, maar eigenlijk is ‘ie te duur én te onhandig groot voor in mijn keuken. En een nieuwe slowjuicer; mijn oude sapcentrifuge is wel aan vervanging toe.” Over smaak valt niet te twisten, maar met handige gadgets wordt eten bereiden in ieder geval makkelijker (en vaak leuker). We selecteerden een aantal nieuwe items voor de keuken.

Kraan, ga aan!

Daar sta je dan met je deeghanden. Ging die kraan maar automatisch aan… De nieuwe kraan Minta Touch vanGrohe biedt de oplossing. Door de kraan kort aan te raken met je pols of onderarm gaat deze aan: praktisch en hygiënisch.

Koken voor een weeshuis

Het 110 cm brede Victoria fornuis van Smeg combineert de laatste technologie met klassiek design. Het TR4110-fornuis is voorzien van 3 ovens (2 multifunctionele ovens en 1 grilloven) en heeft een gaskookplaat met 7 branders. Genoeg capaciteit dus, wie komt er eten?

Sappig!

Dé Hurom Slow Juicer bracht twee nieuwe kleuren, naast de klassieke witte juicer. Hij is er nu ook in metallic zwart en zilver met zwarte accenten.

Afzuigblad

Deze ‘afzuigkap’ van Siemens komt alleen tevoorschijn wanneer je ‘m nodig hebt. Na het koken verdwijnt de afzuiger – of ‘tafelventilatiesysteem, zoals Siemens het noemt – weer in het werkblad. Opgeruimd staat netjes!

3 onmisbare keukenhulpjes volgens Monique van Loon

1. Een goede koekenpan
2. Mijn vuurtorenrode KitchenAid voor mixen en kloppen
3. Een handige citruspers voor limoenen en citroenen

Al 15 jaar geleden ontwierp Björn Dahlström de Tools pannenset voor Iittala; inmiddels zijn het klassiekers in de keuken.

De KitchenAid keukenmachine heeft een goede motor en groot vermogen door de directe as-aandrijving. Naast een goede mixer is ‘ie vooral erg mooi, een echte eyecatcher!

Nieuw van het Finse merk Muuto is de Turn Around Juicer; een eenvoudig maar functioneel ontwerp van massief hout. Geen ingewikkelde gadget dus, wel een mooi sculptuurtje op de keukentafel.

Heb je kookzin gekregen? Verwen jezelf met een nieuwe keukengadget (het vakantiegeld is toch net gestort) en kijk op Culy.nl voor meer inspiratie!

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide