Dé keukentrends voor 2018 zijn ‘Ethnic Nature’ en “Monochrome’. Dekker Zevenhuizen, markteleider in keukenbladen, zal deze keukentrends voor 2018 presenteren tijdens de vakbeurs house4kitchen. Hier alvast een tipje van de sluier…

Keukentrends Ethnic Nature en Monochrome

Dekker_monochrome_black_toplaminaat_B.jpg

Groen, aardetinten, handgemaakt, maar ook industriële metalen goud en koper, vormen de keywords in Ethnic Nature. Deze trend is geïnspireerd op etnische culturen en tropische natuur. Minder exotisch, maar zeker niet minder spannend is Monochrome: een terugkerende trend met steeds een ander accent. Monochrome staat voor ton sur ton, waarbij we een combinatie van verschillende materialen en structuren zien en een uitgesproken vormentaal. Denk aan ultramat Fenix NTM® en hoogglans keramiek, en structuren met diagonale effecten.

Vertaling van de trends naar de Nederlandse keukenmarkt

Inspiratie voor de inrichting haalt Dekker uit alles wat ons wonen en leven beïnvloedt: mode, natuur, auto’s, architectuur, meubels. Een eigen team van materiaaldeskundigen, branchekenners en marketeers vertaalt die trends vervolgens naar de Nederlandse keukenbranche. Het team ontwikkelt materialen, kleuren en producten die niet alleen actueel, maar ook onderscheidend zijn. Moodboards laten zien welke ‒nieuwe, maar ook bestaande ‒ materialen, structuren en kleuren perfect passen in de trends.

house4kitchen

Tijdens de vakbeurs house4kitchen presenteert Dekker Zevenhuizen de keukentrends 2018. Zowel Ethnic Nature als ook het stoere Monochrome zal worden getoond. Een stand vol nieuwe maatwerkkleuren, gekleurde kranen en spoelbakken en wandplanken die de creativiteit zullen prikkelen.

Meer informatie: Dekker
Bron: Comfortabel Wonen

Bent u zich aan het oriënteren op een design keuken? Dan haalt u met een design keuken van Uw KeukenSpeciaalzaak gegarandeerd een ontwerp in huis dat in het oog springt. Met onze design keukens bent u naast een stijlvolle uitstraling ook verzekerd van kwaliteit en een hoogwaardige afwerking, uiteraard voorzien van de nieuwste apparatuur.

Eerlijke prijzen
Als consument zijnde wilt u op een eerlijke manier behandeld worden. Wellicht heeft u in het verleden slechte ervaringen gehad met de aanschaf van uw keuken. Daarom is Uw KeukenSpeciaalzaak altijd open en eerlijk, u zult bij ons geen tijdelijke kortingen of stuntprijzen vinden. Wij prefereren een transparant prijsbeleid en een afstemming op uw persoonlijke behoeften.

Gratis keukenboek
Wilt u meer weten over de mogelijkheden van design keukens? Vraag dan hieronder het gratis Boek Vooraf van Uw Keukenspeciaalzaak aan. Dit rijk geïllustreerde keukenhandboek bevat meer dan 80 pagina’s aan nuttige informatie, prachtige foto’s voor inspiratie, de nieuwste trends en mogelijkheden, waardevolle tips & ideeën.

Ons voedsel is wel één van de hottest items in het moderne-mensen-leven van nu. Nieuwe, alternatieve horeca formules schieten als paddestoelen uit de grond, grote chefs zijn wereldsterren en kookboeken, kookclubs, kookprogramma’s, we vréten het! Er heerst bovendien een ware koffiecultuur, we rijden zonder probleem kilometers om voor gezonde ingrediënten en we verbouwen onze eigen tomaten op het balkon. Duurzaamheid is een belangrijk focuspunt en dat verandert onze gewoonten. En ook onze keuken. Was dit al lang het warme, gezellige centrum van het huis, het wordt ook steeds meer de high tech werkplaats voor de gedreven hobbykok, de machinekamer van het huis. Hulpmiddelen als stoomovens en slowjuicers zijn allang geen luxe meer. We halen professionele koffie apparatuur in huis en het duurt niet lang meer of onze koelkast houdt zelf het boodschappenlijstje bij en stuurt het naar de supermarkt. In het keukendesign van nu en de naaste toekomst zijn weer een aantal nieuwe snufjes te melden. De afzuigkap die vlakbij de kookplaat zit weggewerkt in het aanrechtblad is zo’n fijne vinding. Alleen als je hem nodig hebt komt hij tevoorschijn en zuigt alle geurtjes en dampen direct van dichtbij op. Er zijn kasten die automatisch open gaan door middel van een bewegingsmelder. Eén gebaar in de ruimte en zie, je keuken opent zich, klaar voor gebruik. Indirect licht, al dan niet in een wenskleur, verhoogt efficiëncy en welzijn. En natuurlijk is er aandacht voor gezondheid en duurzaamheid, bijvoorbeeld in de vorm van een water systeem, dat gefilterd, gekoeld en desgewenst koolzuurhoudend water uit je keukenkraan tovert. En dat alles in de prachtig vormgegeven omgeving van hedendaags keukendesign, met veel aandacht voor details en mooie materiaalcombinaties.

Met al dat technische geweld willen we het natuurlijk wèl leefbaar en gezellig houden. De keuken is tenslotte de plek waar we het meeste samenkomen. Planten, kunst, antiek, warme materialen en de juiste raambekleding verhogen de huiselijke sfeer.

VALCUCINE’S GENIUS LOCI: SESAM OPEN U!
Innovatie, welzijn en tijdloze duurzaamheid zijn de drie peilers die in Valcucine’s keukendesign vakkundig worden verenigd. De nieuwe keuken Genius Loci beidt het summum aan gemak en luxe: extreem handig in gebruik en een lust voor het oog. De keuken verbergt alle functies en keukengerei achter gesloten deuren. Met één gebaar als van een dirigent, openen de deuren zich automatisch, de kraan draait naar voren, klaar voor gebruik en achter de glazen achterwand gaat het licht aan: in elke gewenste kleur. Als een verborgen schat wordt het interieur zichtbaar en klaar voor gebruik. Het kokkerellen kan beginnen!

Valcucine ontwikkelde hiervoor de gepatenteerde V-Motion Kit, een nieuw en slim systeem waarmee deurpanelen automatisch worden geopend en gesloten, zonder iets aan te raken. De Genios Loci geeft meer ruimte en bewegingsvrijheid en een opgeruimd beeld als de deuren weer gesloten zijn. Mooi detail zijn de verschillende materialen voor de ladenfronten, naar keuze in glas- of marmer mozaïek, ingelegd hout, metaal, koper of titanium. Decoratie mogelijkheden te over voor een customized keuken naar eigen smaak.

BARISTA WERKPLEK IN SIEMATIC’S CLASSIC LIFESTYLE
De nieuwe SieMatic ‘Classic-Lifestyle’ keuken is tijdloos van vormgeving met minimalistische kenmerken en prachtige materiaalcombinaties. Mooie nieuwe details zijn de metalen randen voor StoneDesign werkbladen en de metalen wallframes voor wandkasten. Tegelijkertijd is deze keuken voorzien van een aantal spannende nieuwe opties. De Barista werkplek bijvoorbeeld, zal de koffie-aficionados onder ons zeker tot de verbeelding spreken! Het is een aparte mini keuken, met alles wat nodig is voor het superbe koffie genot: een werkblad met ruimte voor alle koffieapparatuur, veel opbergmogelijkheden voor ingrediënten, een geïntegreerd koffie-afvalbakje en uiteraard een spoelbak met kraan. De Classic-Lifestyle keuken verbindt innovatie met traditie en is bovendien verrijkt met een heel opvallend meubel, geïnspireerd op de klassieke Chinese bruidskast met de kenmerkende cirkelvormige sluiting. Een prominente schoonheid is het, die kan worden geïntegreerd als onderdeel van de keuken, maar ook als los element kan dienen, bijvoorbeeld als behuizing voor inbouwapparatuur. Een verwijzing naar exotisch antiek als nieuw element in de moderne keuken omgeving.

Liefhebber van dergelijke eclectische combinaties in het interieur is Harry Eigenberg, de nieuwe ambassadeur van SieMatic. Deze flamboyante interieur-ontwerper, kunst- en antiekverzamelaar met zijn eigen galerie in Den Haag, noemt zijn eclectische stijl ‘romantisch minimalisme’. Zijn samenwerking met SieMatic aan het Vondelpark in Amsterdam zal bestaan uit stylingadvies aan klanten tot en met het ontwerpen en decoreren van een compleet keukeninterieur. Eigenbergs eigen woon- en werkplek is als een kleurrijke juwelendoos vol unieke objecten en kunst.

PRIJS VOOR GROHE BLUE® HOME WATER SYSTEEM
Het bekende kranenmerk Grohe ontwikkelde een super handig watersysteem, waarmee je perfect gekoeld, gefilterd en desgewenst bruisend water uit je kraan kunt tappen. Dit systeem heet Grohe Blue® Home en werd aan de vooravond van de Internationale Möbel Messe in Keulen onderscheiden met de BEST OF THE BEST Iconic Award, categorie Interior Innovation. Dankzij het compacte ontwerp is het apparaat ook naar een klein keukenkastje van min 30cm te installeren. Het voordeel zit niet alleen in het gemak van nooit meer flessen kopen en sjouwen, maar is ook nog eens goed voor het milieu.

Nog zo’n mooi ontwerp van Grohe zijn de nieuwe keukenkranen Essence en Concetto Professional. Dit zijn kranen met een flexibele slang, zoals ze in professionele keukens worden gebruikt. Heel handig en efficiënt in het gebruik zijn ze. Met een simpele switch tussen sproeier en een waterstraal èn een handig magnetisch ‘dock’ waarin je de slang eenvoudig vastklikt tot kraan. De siliconen slang met ingebouwde veer, kan 360 graden draaien en is verkrijgbaar in mat zwart, wit, grijs en bruin. Ter gelegenheid van de introductie komt er een gelimiteerde uitgave verkrijgbaar van de slang in zeven vrolijke kleuren.

DE KLEURRIJKE KEUKEN VAN BRABANTIA
Al bijna honderd jaar is het bedrijf nu en sinds 1953 zijn er meer dan 50 miljoen pedaalemmers gemaakt! Brabantia, groot in handige huishoudelijke artikelen, is uitgegroeid tot een waar Internationaal Designmerk. De NewIcon, het toppunt van functionaliteit, is een mooie en zorgvuldig vormgegeven pedaalemmer, die gezien mag worden. Hij wordt nu in drie nieuwe kleuren uitgebracht: zacht roze, helder geel en mosgroen. Verkrijgbaar in vijf maten, de grootste van 30 liter is uitstekend als keukenhulp. Voor 40% bestaat deze pedaalemmer uit gerecyclede materialen en na gebruik is hij voor 98% recyclebaar. Brabantia neemt duurzaamheid serieus en steunt The Ocean Cleanup en hun missie om de oceanen plasticvrij te maken. Voor elke NewIcon die het merk verkoopt, wordt er iets (hoeveel wordt niet vermeld) aan dit project gedoneerd.

Drie nieuwe raspen, elk met een eigen functie en een eigen kleur, zijn toegevoegd aan de Tasty Colours Collectie van Brabantia. Ze zijn gemaakt uit een antislip materiaal dat goed in de hand ligt en niet wegglijdt in een kom of schaal. Met deze drie nieuwe aanwinsten krijg je alles klein, van knoflook tot kool! Brabantia geeft hierop 5 jaar garantie, op de pedaalemmer zelfs tien.

SFEERVOLLE RAAMBEKLEDING VAN BECE®
Speciaal voor de keuken zijn er vele opties in raambekleding die tegen een stootje kunnen. Dat wil zeggen dat ze vochtbestendig zijn en makkelijk te reinigen. Overdag wil je het licht misschien temperen en ’s avonds ongestoord tafelen zonder inkijk. Door de juiste raambekleding te kiezen maak je de keuken helemaal op maat naar je eigen wensen en leefstijl. Horizontale of verticale jaloezieën van aluminium of kunststof zijn bijvoorbeeld uitstekend bestand tegen vet, vuil en vocht. Je kunt ze eenvoudig openen en sluiten, zodat je lichtinval, sfeer en zicht naar behoeven regelt.

Een plissé- of dupligordijn in een vochtbestendige stof is ook een prima optie. Ligt je keuken aan een drukke straat? Kies dan voor een vrij pakket, rolgordijnen die je op elke gewenste hoogte hangt, bijvoorbeeld midden op het raam. Je laat dan aan de bovenkant het licht door en zorgt op ooghoogte voor voldoende privacy. Rolgordijnen in een vochtbestendige stof zijn er bovendien ook in vele dessins, denk aan een sfeervolle botanische print of een dip-dye variatie.

PLANTEN, JUIST IN DE KEUKEN
Hobbykoks en plantenliefhebbers zweren er bij: een eigen kruidentuin binnen handbereik. En niet alleen omdat planten in huis zo hip zijn, het is vooral heerlijk om met verse kruiden te koken. Basilicum, bieslook, dille, thym, koriander… je kunt het allemaal zelf kweken in huis, op de vensterbank, het aanrecht, of aan de muur. Een verticale kruidentuin neemt nauwelijks plaats in en ziet er fantastisch uit. Op Pinterest vind je een overvloed aan ideeën op dit gebied.

Een ander mooi idee, maar ietsje ingewikkelder, is een hangend plateau boven het kookeiland. Prachtige plek voor een afzuigkap, potten, pannen en …planten. Kies wel voor een bereikbare hoogte want je moet ze natuurlijk regelmatig water geven. Arclinea heeft een dergelijke oplossing voorhanden in de PRINCIPIA keuken, een prachtontwerp van Antonio Citterio.

Bron: Perscentrum Wonen

In de keuken is persoonlijke smaak het enige dat telt. Niet alleen tijdens het bereiden van ons favoriete gerecht, maar ook in het keukenontwerp. De beschikbare ruimte bepaalt de vorm en afmetingen, maar verder is er qua stijlen, kleuren, materialen, wanden, vloeren en apparatuur keuze te over. Na de kleurexplosie van enkele jaren geleden, straalt het actuele keukenbeeld vooral rust en stijl uit in wit en zwart en tientallen shades in grijs. Combineer deze monochrome basis met accenten in hout, koper en leer, en geef marmer en natuursteen een hoofdrol voor een keuken anno 2016.

Robuust werkblad
Werkbladen zijn bij uitstek geschikt om een contrasterend accent in de keuken aan te brengen. Houten werkbladen, zowel donker als licht, geven direct een warme sfeer aan een witte keuken. Een natuurstenen werkblad is favoriet in een grijze tot zwarte kleur. In deze keuken uit de Siematic 29-serie zijn niet alleen de werkbladen, maar ook de zijwanden van stevig natuursteen. Voor de fronts kun je kiezen uit maar liefst 1950 kleuren.

Architectonisch landschap
De bekende ontwerper Piet Boon maakt keukens voor fijnproevers in de meest mooie materiaalcombinaties. Zijn Landscape keuken is strak en architectonisch, met zwevende lijnen en consequent doorgevoerde symmetrie. Gemaakt van pure materialen om direct warm voor te lopen: zeer donker hout, met een middenstuk in bruin marmer en accenten in koper.

Steengoede keuken
Marmer is sfeerbepalend in de keuken BloxX van Culimaat. Wat een uitdaging moet het zijn geweest om het zware marmeren blad ‘zwevend’ te houden. Het grijs-witte marmer is een fantastische mix & match met de geïntegreerde kastenwand. Achter de houten draaischuifdeuren en een lederen schuifpaneel zijn de apparatuur én een bar verscholen. Alles draait hier om de stijlvolle materialen, met marmer en natuursteen in de hoofdrol.

Klein maar fijn
Of je nu klein woont uit idealistische overwegingen of beperkende omstandigheden, klein wonen boet niet in op kwaliteit. In een kleine woning staat functionaliteit op één en dat geldt zeker voor de keuken. Bulthaup speelt daar op in met maatconcepten die creatief omspringen met ruimte en design.

Bron: Perscentrum wonen

De keuken als woonkamer, 4-in-1 kranen en Smart cooking. Een greep uit de trends die Franke Kitchen Systems verwacht voor het komende jaar binnen de keukenwereld. Wat kunnen we nog meer verwachten in 2016?

Draadloos wonen
Met de populariteit van open keukens neemt ook de wens voor strak design toe. Apparaten nemen minder ruimte in beslag, kranen worden elektronisch aangestuurd en afzuigkappen zijn minder groot en steeds meer geïntegreerd in het gehele design. Daarnaast zijn ze vaker verkrijgbaar in diverse kleuren. Zo past de gekozen afzuigkap altijd bij de kleur en stijl van de keuken.

Smart cooking
Een opkomende trend in de keukenwereld; kookpitten die rechtstreeks worden verwerkt in je favoriete werkblad. Franke heeft onlangs Smart Cooking geïntroduceerd. Met Smart Cooking kunnen tot wel vijf branders worden opgenomen in het 4mm massief roestvrijstalen werkblad van Franke. Doordat de branders ruim van elkaar geplaatst zijn, ontstaat er voldoende ruimte tussen de branders onderling. Op deze manier krijg je een strak design met eenvoudig onderhoud.

4-in-1 kraan
Als opvolger van de 3-in-1 kraan die naast warm en koud water ook kokend water geeft, is er nu de 4-in-1 kraan. Deze kraan biedt als vierde optie gefilterd koud water uit de kraan, in smaak vergelijkbaar met bronwater. De verwachting is dat men steeds vaker zal kiezen voor een 3-in-1 of 4-in1 kraan in vergelijking met de traditionele mengkraan met enkel warm en koud water.

Keuken als woonkamer
Het keukeneiland blijft ook in 2016 hot. Doordat het eiland aan alle kanten te gebruiken is, biedt het veel opbergruimte. Op deze manier krijg je een functionele keuken waar al het kookgerei een overzichtelijk plekje krijgt. De keuken is steeds vaker onderdeel van de woonkamer en het is dan ook belangrijk dat het keukeneiland past bij de complete inrichting en niet wordt gezien als los element.

Smartphones en tablets binnen handbereik
Het is steeds gebruikelijker om je tablet of smartphone in de keuken te gebruiken om bijvoorbeeld recepten te lezen. Daarom zien we in de keuken van 2016 meer ingebouwde oplaadpunten. Een draadloos oplaadpunt rechtstreeks in het werkblad wordt de toekomst. Daarnaast wordt apparatuur steeds vaker aangestuurd via apps. Connectiviteit tussen apparaten wordt steeds meer de standaard. Via een app checken of de koelkast aangevuld moet worden en rechtstreeks de producten kunnen bestellen, zal over een aantal jaar normaal zijn. Wel zo prettig dan als je telefoon of tablet opgeladen in de buurt is voor gebruik!

Show je mooie spullen
Ondanks dat we voldoende opbergruimte hebben in de keuken, zien we steeds vaker dat plankjes en rekken worden voorzien van onze favoriete spullen. Mooi servies of leuke potjes worden als decoratie gebruikt om de keuken te stylen. We maken in 2016 van onze keukens kleine stillevens.

Frans Colen, Marketing & Communicatie Manager bij Franke Nederland: “De keuken mag in 2016 nog meer gezien worden. Er wordt aandacht besteed aan het gemakkelijk bedienen van apparatuur, maar daarnaast wordt zeker gekeken naar details in kleur en design. De keuken als verlengde van de woonkamer blijft een trend.”

Bij de 'Küchenmeile A30' presenteert Poggenpohl de producthoogtepunten voor 2016 aan het vakpubliek. Nieuwe front- en korpuskleuren evenals technische innovaties worden op indrukwekkende wijze gepresenteerd in de compleet nieuw vormgegeven huistentoonstelling.

De premiumproducent breidt zijn programma uit met belangrijke thema's. Het Poggenpohl-kleurenpalet, bestaande uit uitgelezen 'architectenkleuren', wordt aangevuld met de nieuwe kleur diamantgrijs. De moderne effen kleuren van het kleurenpalet zijn dusdanig op elkaar afgestemd, dat zij zowel los tot ontplooiing komen, maar ook geïntegreerd in het totale woongedeelte harmonieus gecombineerd kunnen worden.

Poggenpohl biedt de effen kleuren voor veel oppervlakte-uitvoeringen aan, van melaminehars coating tot exclusief glas. De hoge competentie op het gebied van echt hout breidt Poggenpohl uit met drie elegante fineersoorten: eiken honingbruin, kersen zilverbruin hoogglans en Makassar structuur hoogglans. Samen met het exclusieve nieuwe glazen front in spiegel brons mat biedt het Poggenpohl programma voor 2016 expressieve fronten voor het high-end segment.

Een belangrijke vernieuwing is er bij de kastvormgeving: aanvullend op het traditionele Poggenpohl-logodecor zijn de kastbinnenkleur steengrijs en, tegen meerprijs, de decorprint noten naturel leverbaar. Een innovatief hoogtepunt is te zien bij de plinten. Op het eerste gezicht nauwelijks te herkennen, past de nieuwe plintstofzuiger onopvallend bij het totaalbeeld van de keuken. Wanneer bij het ontbijt kruimels op de grond vallen of bij het snijden kleine stukjes van het werkblad raken, is hij onmiddellijk beschikbaar. De plintstofzuiger is een perfect compromis tussen klassieke stofzuiger en centrale stofzuigerinstallatie. Hij heeft net zoveel power als een installatie, maar neemt nauwelijks ruimte in beslag. Het vuil wordt in normale stofzuigerzakken opgevangen. De plintstofzuiger is eenvoudig te monteren en kan ook achteraf worden geplaatst.

Is jouw keuken al klaar voor de toekomst? IKEA inspireert met nieuwe producten om je keuken helemaal van deze tijd te maken. Wat dacht je van een design werkblad in diverse uitvoeringen of een superhygiënische gootsteen? Vergroot het kookplezier met een intelligente inbouwkookplaat, een stijlvolle afzuigkap of een stoer, vrijstaand gasfornuis met oven. Of geef je keuken een frisse uitstraling door nieuwe, moderne fronten op de keukenkasten te plaatsen. Vanaf augustus verkrijgbaar bij IKEA.

Intelligente kookplaat
Stel je eens voor dat je de warmte van je kookplaat kan bedienen door je potten en pannen te verplaatsen. Of dat je de pitten op je kookplaat kan combineren tot één grote pit. Het lijkt wel een beetje op de keuken van de toekomst, maar het kan écht met de intelligente HÖGKLASSIG kookplaat van IKEA. Een flexibele zone tussen de pitten maakt dit mogelijk. Zo wordt koken leuker en makkelijker!

Stijlvol lucht afzuigen
Dat een afzuigkap heel stijlvol kan zijn, bewijst IKEA met de TJÄNLIG afzuigkap. Deze afzuiginstallatie combineert functionaliteit met een verfrissend design door de beige kleur. De afzuiger heeft drie standen en is geschikt om aan de muur te monteren.

Voor de professionele thuiskok
Als er één fornuis de show steelt dan is het wel het stoere, vrijstaande GRILJERA fornuis. Een professioneel 5-pits gasfornuis gecombineerd met een multifunctionele elektrische oven. Verkrijgbaar in modern roestvrijstalen uitvoering of beige design. Hier weet de professionele thuiskok wel raad mee.

Gootsteen om te zoenen
Het klinkt misschien vreemd, maar de nieuwe HÄLLVIKEN gootsteen is echt om te zoenen. De moderne witte, vierkanten gootsteen is namelijk gemaakt van kwartscomposiet, een zeer hygiënisch materiaal dat net zo sterk is als graniet. Niet voor niets geeft IKEA 25 jaar garantie op dit product.

Werkbladen in alle kleuren
Het design van je werkblad is zeer bepalend voor de uitstraling van je keuken. IKEA combineert functie en kleur in de laminaten werkbladen van de nieuwe PERSONLIG serie. Kies je voor het witte of zwarte marmereffect? Of ga je voor een werkblad met beton uitstraling?

Vraag nu geheel vrijblijvend het extra dikke (116 pagina's) keukenboek van Mandemakers Keukens aan. Dit keukenboek is voor heel veel mensen de start gebleken tot een prachtige Mandemakers keuken.

In dit keukenkoek vindt u de verhalen van diverse klanten van Mandemakers Keukens. Door prachtige en grote foto's krijgt u een goed beeld wat er allemaal mogelijk is bij Mandemakers Keukens.

De laatste tips en keukentrends.
116 pagina’s aan keuken inspiratie.
Nu aanvragen, binnen enkele dagen GRATIS in huis.

De nieuwste keukentrend? Liefhebbers van robuuste keukens zoeken de houtbeleving niet langer in grove houten fronten. Men wil die ambachtelijke old wood uitstraling, maar niet het moeilijke onderhoud. Keukenspecialist Paul Roescher signaleerde deze behoefte en lanceert een in eigen beheer ontwikkeld concept! De in Duitsland gebouwde Artisan Oak Edition combineert creatieve variaties in plankdiktes en nerfrichtingen met een duurzaam kunsthout. Het concept wordt geïntroduceerd in de Roescher showrooms.

Plankvariaties
Het Artisan Oak concept is krachtig dankzij de eenvoud. Door een keukenfront op te bouwen uit verschillende planken, opent zich een wereld aan mogelijkheden. Er kan worden gevarieerd met horizontale en verticale planken, maar ook met de dikte van de planken. Het dikteverschil accentueert de planklijnen en geeft het front nog meer karakter. Speciaal voor de Artisan Oak Edition ontwikkelde Roescher een drietal unieke kleuren zeer sterk en makkelijk te onderhouden kunsthout. Wie een robuuste en sprekende uitstraling zoekt, hoeft dankzij de combinatie van materiaal en plankenontwerp niet langer te kijken naar natuurhout.

Trendspotters
Liefhebbers van houten keukens uit het hele land weten Paul Roescher te vinden. De trendspotters van Roescher merkten de veranderende vraag van keukenzoekers op. “Onze klanten ontvangen speciale onderhoudsinstructies voor natuurhouten keukens,” aldus Roescher. “Steeds vaker zagen wij hierna mensen terugdeinzen voor de kenmerken van hout. Daarom introduceerden wij al eerder speciale makkelijker te reinigen natuurhouten keukens. We gaan nu een stap verder door een nog gebruiksvriendelijker old wood alternatief te bieden. Het idee voor gebruik van kunsthout in planken en verschillende diktes is de oplossing.”

Vakmanschap
Dit idee is uitgewerkt tot een unieke serie Roescher Quality keukens. Deze interieurbouwkwaliteit keuken wordt in Duitsland geproduceerd en staat bekend om een ongeëvenaarde uitvoering en degelijkheid. Dit is te danken aan de ambachtelijke productiewijze en het gebruik van alleen de allerbeste ingrediënten. De keukens zijn van dezelfde makelij als de eerder genoemde speciale natuurhouten keukens. Voor deze old wood keukens wordt het plankenconcept uitgevoerd in een minder open en grove houtsoort. De liefde voor hout staat centraal, maar de dagelijkse reiniging wordt niet vergeten!

Voordelen
Het bij de Artisan Oak toegepaste kunsthout is sterk, stootvast en makkelijk schoon te maken. Het materiaal is volledig dicht, maar heeft een duidelijk voelbare houtstructuur. Dit is de uitkomst voor iedereen die niet zit te wachten op de kenmerken van natuurhout. Naast dat grof en open hout erg moeilijk schoon is te maken, kan hout kromtrekken vanwege een wisselende luchtvochtigheid. Daarom heeft een natuurhouten Roescher Quality keuken onzichtbaar versterkte fronten, bekleed met handgeselecteerd hout. Zo is er voor elk wat wils. Want van boerderij tot moderne bungalow; de stoere houten keuken past in bijna iedere woning.

Voorbeeldkeukens
De Paul Roescher showrooms in Rijssen en Apeldoorn zijn beide verrijkt met een Artisan Oak Edition keuken. Ook natuurhouten keukens zijn hier in overvloed te vinden. Voor wie ervan droomt te koken met een vrijstaand fornuis, is een meterslange fornuizenstraat neergezet. Om de rest van de keuken of zelfs het hele huis goed aan te pakken, bezoekt men de grote afdelingen voor tegels, vloeren, badkamers, haarden en schuifdeurkasten. De introductie van de Artisan Oak Edition wordt extra kracht bijgezet door middel van introductie-acties. Daardoor is een ambachtelijke old wood keuken nu voordeliger en aantrekkelijker dan ooit!

Steeds vaker worden de twee in één adem genoemd: de keuken en design. Fijn koken en lekker eten zijn nu eenmaal plezieriger in een zowel functionele als mooie ruimte die in alle wensen voorziet. En dat ook de keuken, net als de andere ruimtes in huis, aan trends onderhevig is, zien we terug op de internationale designbeurzen. Perscentrum Wonen bezocht de beurzen in Londen, Parijs en Nederland en zet de belangrijkste keukentrends op een rij.

Groene keukens

De meest duurzame: Farm Kitchen i.s.m. Gaggenau en Bulbo op de 100% Design beurs in Londen

Daktuinen, stadsboeren en doe-het-zelf imkers nemen het voortouw en laten ons langzaamaan wennen aan het idee dat alles wat van dichtbij komt, beter is. Tot nog toe is het een kleine, creatieve voorhoede die deze filosofie ook al in de praktijk brengt.

Op 100% Design werd de Farm Kitchen gepresenteerd. Met deze keuken wordt de trend toegankelijk voor een breder publiek, waaronder ook mensen met een druk gezinsleven, een veeleisende baan en zónder groene vingers. De Londense designstudio’s Architecture and Food (A&f) en Mette integreerden micro-agricultuur, wat simpelweg inhoudt dat voedsel verbouwt kan worden in de keuken. Het juiste licht, irrigatie en andere groeistimulansen garanderen een reguliere kleinschalige productie van groenten en kruiden. Gaggenau en Bulbo voorzagen in de bijbehorende apparatuur. Waar deze technische elementen snel kunnen overheersen, blonk de Farm Kitchen uit in een warme, kleur- en geurrijke esthetiek waar ‘levende’ muren en verticale tuinen de zintuigen stimuleren. Je eigen voedsel verbouwen voordat je het kookt komt zo letterlijk binnen handbereik!

De mooiste: de leefkeuken van Charles Zana voor de AD Intérieurs expo in Parijs

De Franse editie van interieurtijdschrift Architectural Digest nodigde de top 15 aan (binnenhuis)architecten uit om een 17de eeuws hôtel particuliere te transformeren tot een modern woonpaleis om van te watertanden. Alle kamers en ook de tuin van Enclos des Bernardins ondergingen een metamorfose.

Charles Zana ontwierp een keuken die hij door de toevoeging van een royale hoekbank omdoopte tot lichte woonruimte. Hij speelde met verschillende materialen en maakte onconventionele combinaties: glad marmer met ruw hout, onyx met messing, zijde met verkoold hout en porselein met plastic. Het geeft die moderne twist waar Zana in zijn werk naar streeft.

De 3D-tegels werden geproduceerd in een Italiaanse fabriek en in de grote wandkast is het servies even mooi als de kunstobjecten en foto’s waarnaast het staat uitgestald. Hierin komt ook accentkleur groen terug die verder vertegenwoordigd is in de tie-dye gordijnen, het zijden vloerkleed en de grote bank waarop de hele familie past.

Zana zegt dat hij een project geslaagd vindt, wanneer het harde werk van de architect niet zichtbaar is in het eindresultaat. Omdat de ruimte voelt alsof hij altijd zo was, en er niks is veranderd. Zo voelt het ook in de woonkeuken. Tot Zana uit de doeken doet hoe hij de ruimte aantrof: als lege huls zonder scheidingswanden en zonder vloer. Wat ons betreft een ‘missie geslaagd’ voor Zana, deze keuken.

Tactiel: de aaibare keuken

In een keuken staat hygiëne logischerwijs hoog in het vaandel, maar dat betekent niet dat die er ook steriel uit moet zien. Gladde, koude oppervlakken maken vrij baan voor kleuren en finishes met een warme uitstraling.

Op de 100% Design beurs in Londen presenteerde Kitchen Architecture de nieuwe aluminium finish van bulthaup met een warme en aangename look & feel. De zandbeige kleur speelt met het licht en vraagt erom aangeraakt te worden. Dat is ook het geval bij de soft-touch lak die nieuw is in de b3-lijn van bulthaup. De finish voelt zijdezacht en heeft een exceptioneel matte afwerking in de bruintinten lava, cashmere en clay.

Een nieuwe lak zagen we ook bij Piqu met de naam Gum, waarmee oppervlakken rubberachtig aanvoelen terwijl de afwerking mat en extreem vlak maar niet reflecterend is. Gum belooft een unieke ervaring met een exclusieve uitstraling.

Op kleinere schaal heeft het bestek dat Jesper Stahl ontwierp voor Design House Stockholm hetzelfde effect. Op de Maison & Objet beurs in Parijs ervoeren we dat mat gepolijst staal voorzien van zwarte handgrepen van thermoplastic niet koud aanvoelt. Dit bestek werd zo geperfectioneerd dat het de ultieme balans houdt tussen functionele ergonomie en design. Stahl zelf durft zijn bestek zelfs een ‘collectie sieraden’ te noemen.

Koperkolder en goudkoorts

In het interieur zijn de koperkolder, goudkoorts en messingmanie hevig toegeslagen! De edelmetalen verspreiden zich als een virus over alle accessoires en meubels in huis en ook de keuken is aan de beurt. Het glimmende koper van de iconische Mauvielpan reflecteert in de glanzende goud- en koperkleuren van de gootsteen (Alveus), lamp (&tradition), apparatuur (Ketel One) en kranen (VOLA).

Natuursteen

Al dat edelmetaal combineert mooi met natuursteen, dat via de andere ruimtes in huis ook zijn weg naar de keuken heeft gevonden. En wie denkt dat er met steen weinig te innoveren valt, heeft het mis.

Piqu en Stone Interiors presenteerden op 100% Design in Londen de Monolith: een exceptionele versmelting van natuursteen en kookeiland. Waar het vernuft zit? Tegen de verwachting in is het meubel niet voorzien van dun stenen fineer. Een revolutionair systeem maakt volledig stenen laden en deuren mogelijk die middels een bookmatch verbinding overlopen in een solide werkoppervlak. Een mix van ambachtelijk vakmanschap en cutting edge technologie. Net als koken zelf eigenlijk.

Bron: Perscentrum Wonen

Maak een keukenstatement met 'Blanco Zeus' van Silestone by Cosentino® Een witte keuken is van alle tijden, maar met een kwartswerkblad in Blanco Zeus geef je er toch een goddelijke toets aan. Silestone by Cosentino® combineert het witste wit met praktisch com-fort én spannende structuren. Zo wordt je keuken, meer dan ooit, een leuke leefruimte waar iedereen graag samen zit.

Als wereldleider in kwartsoppervlakken heeft Silestone by Cosentino® het grootste kleurenassorti-ment in huis. Daarbij is wit een klassieker, ongevoelig voor modegrillen, én tegelijk trendy deze zomer. Blanco Zeus tekent dan ook voor een tijdloze klasse en geeft je keuken instant een wow-effect.

Met dit witste wit geef je je keuken niet alleen een designtoets, maar haal je ook een werkblad in huis dat bijzonder gebruiksvriendelijk is én blijft. Want alle kwartsoppervlakken van Silestone by Cosentino® zijn kras- en vlekbestendig. Bovendien zijn ze – uniek – voorzien van de bacteriostati-sche bescherming waarvoor Cosentino® bekendstaat. Optimale hygiëne gegarandeerd dus! Dagelijkse reiniging met een spons en sopje volstaat.

Blanco Zeus is er in drie uitvoeringen: ‘gepolijst’ voor liefhebbers van strakke hoogglans, ‘suede’ voor een matte, zachte look en ‘volcano’ voor meer structuur in het kwartsoppervlak. Met meer dan 90% natuurlijk kwarts is Silestone by Cosentino® trouwens een van de meest duurzame na-tuurlijke materialen.

Over Silestone by Cosentino®
Silestone by Cosentino®, het leidende merk in kwartsoppervlakken, bestaat voor meer dan 90% uit natuurlijk kwarts. Dit hoogtechnologische materiaal is zeer bestand tegen vlekken, stoten en krassen en heeft een lage vochtabsorptiegraad. Het heeft ook een exclusieve bacteriostatische eigenschap, verschillende productgaranties en certificaten en wordt geleverd met het hoogste niveau aan service, kwaliteit en verantwoordelijkheid van de Cosentino Group. Silestone® is beschikbaar in meer dan 60 kleuren, drie afwerkingen en verschillende formaten. Dankzij deze speciale eigenschappen zijn Silestone®-oppervlakken uitermate geschikt voor keukens, badkamers en andere veeleisende ruimtes zoals laboratoria, ziekenhuizen, hotels, restaurants en dergelijke.

Silestone® is terug te vinden in enkele van de meest unieke gebouwen ter wereld, zoals het hotel Burj Al Arab in Dubaï, het Wembley stadion in Londen, de Agbar Toren in Barcelona en het vlaggenschip van Telefónica in Madrid. Als pionier op het gebied van kwartsoppervlakken heeft Silestone® gezorgd voor een revolutie in de internationale steenindustrie is het uitgegroeid tot een wereldwijd toonaangevend merk. Vandaag wordt in één op de vier keukens in Spanje gebruikgemaakt van Silestone®. In de Verenigde Staten vertegenwoordigt het marktaandeel van Silestone® 75% van alle kwartsoppervlakken en 7% van alle keukenwerkbladen. Silestone® was het eerste merk van kwartsoppervlak om te adverteren in het grootste publiciteitsevent ter wereld, de US Superbowl. Het merk is ook sponsor van drievoudig wereldkampioen motorracen Jorge Lorenzo.

De keuken is naadloos verbonden met koken. Het woord “keuken” is immers afgeleid van hetzelfde Latijnse woord voor koken: coquere. Wat is eigenlijk de invloed van onze culinaire ambities op de keuken zèlf? We gingen op zoek naar de laatste keukentrends in de breedste zin van het woord en schakelden daarbij de hulp in van food journalist Monique van Loon. Ze is hoofdredacteur van Culy.nl en bovenal gek op koken én haar keuken.

Met de Authentic Life campagne toont Silestone het gebruik van hun producten in het dagelijkse gebruik van mensen. Zoals ECO by Cosentino, een gerecycled oppervlak gemaakt van 75% hergebruikte materialen, voor bijvoorbeeld keukenwerkbladen.

De keuken anno 2013

De laatste jaren is de keuken flink aan verandering onderhevig. De keuken anno 2013 is zowel een ruimte als een meubel, is open, een actief onderdeel van de leefruimte, is tevens een sociale zone in huis en sluit aan bij de stijl en sfeer van de rest van het interieur. Maar laten we in hemelsnaam niet vergeten waarom deze ruimte ooit in het leven is geroepen: om voedsel te bereiden! De keuken volgens de Van Dale:

De keuken is dus direct verboden aan onze eerste levensbehoefte; eten! Niet gek dus, dat we overeenkomstige trends zien in gerechten én het gereedschap waarmee we het maken.

Trend: Go Green!

Duurzaamheid is belangrijker in het interieur, en dus ook in de keuken. Natuurlijke materialen zoals bamboe en bio-plastic spelen hierop in. Daarnaast zijn kranen waterbesparend en is apparatuur energiezuinig. De keuken wordt dus steeds ‘groener’, met extra aandacht voor eco, bio en natuurlijk. Net als de producten die we gebruiken voor onze maaltijd!

Superfoods
Monique van Loon (1988) herkent de hang naar “groen en gezond”. Ze is mede-oprichter en hoofdredacteur vanCuly.nl: een online magazine om je vingers bij af te likken. Dit najaar verschijnt haar eerste boek ‘The Culy way of life’. “Sinds meer celebs kookboeken uitbrengen zie je allerlei gezonde granen, zaden en bessen voorbij komen. Kokoswater is nu populair en quinoa is zelfs in de supermarkt te vinden! Mensen kijken steeds meer naar wat er uit de natuur komt en kiezen dan voor een pure vorm, zoals zilvervliesrijst. We zijn de laatste tijd echt into superfoods, ingrediënten die extreem goed voor ons lijf zijn, zoals gojibessen, boerenkool (ja echt!), noten en chiazaden.” Kortom: we zijn ons meer bewust van wat we eten en kiezen liever voor een bof- dan een plofkip. Een aantal nieuwe producten illustreren deze “groentendens” in de keuken.

Bulbo voor stadsboeren

Overal en altijd jouw zelfgegroeide groenten: dat is het doel van Bulbo. Hun slogan? “Farm different: light & food”. Want het verbouwen van groenten is zeker anders wanneer dit binnenshuis gebeurt! Met behulp van speciale LED lampen groeien groenten een stuk sneller en zijn niet afhankelijk van weersomstandigheden. Handig, vooral met ons Nederlandse klimaat. www.bulbolight.com

Gerookt eiken

De nieuwe keuken Lux van het Italiaanse Snaidero is eigentijds, modern en versmolten met de architectuur. Er is een duidelijke verdeling gemaakt tussen ‘koken’ en ‘opbergen’. Fris wit is gecombineerd met deurfronten van gerookt eiken, voor een natuurlijke look.

Van kokend naar koud

De 3 in 1 kraan Fusion van Quooker is energiezuinig, waterbesparend en geeft koud, warm en kokend water. Met een dubbel-druk-draai bedieningsknop is hij extra veilig en vooral tijdbesparend, want hij wisselt direct van koud naar kokend water, en andersom.

Hippe hapjes en hulpjes

Wat zijn op dit moment populaire gerechten, en met welke middelen maak je ze? Monique noemt haar favorieten van dit moment: “Een salade met quinoa is populair, heel gezond en gelukkig meer mainstream nu. Aubergines a la Ottolenghi zijn heerlijk geroosterd in de oven met karnemelksaus en granaatappelpitjes. Als dessert (of tussendoor) kies je voor frozen yoghurt.” Het Perscentrum Wonen selecteerde de recepten en handige hulpjes om ze mee te maken.

Voor deze Quinoa salade (4 pers.) heb je nodig: 300 gram Quinoa, 1 have witte kool, 1 rode peper, 1 venkel, 1 wortel, 1 handje walnoten, 1 handje hazelnoten, 1 handje amandelen, 1 handje peterselie, sap van een halve citroen, 2 el. olijfolie, zout en peper. Handig hulpje: een fijne zeef of vergiet, zoals deze uit de felgekleurde familie van Joseph-Joseph.

Voor Aubergines a la Ottolenghi (4 pers.) zijn de benodigdheden: 2 aubergines, 1 komkommer, 2 handjes granaatappelpitjes, 100 ml. yoghurt, 150 ml. karnemelk, 1 el. citroensap, 1 el. Za’ atar (kruidenmelange), 1 el. tahin pasta, 1 teen knoflook, 4 el. olijfolie, komijnzaad, zout & peper. Handig hulpje: de nieuwe Speedoven van KitchenAid; een ‘traditionele’ oven met magnetron- en heteluchtfuncties, 5 braadfuncties, 5 bakkerij- en 6 patisseriefuncties, grill en turbogrill en tevens een nieuwe ‘Slow Cooking’-functie.

Verse frozen yoghurt (1 l.) maak je met: 250 ml. volle yoghurt, 450 gram aardbeien, 115 ml. honing, 2 handjes verse basilicum, 1 el. citroensap. Handig hulpje: de kMix Boutique van Kenwood in felgeel, of een andere knalkleur.

Trend: Go Go Gadget Kitchen!

Dat onze smaak en eetgewoontes veranderen is een feit, en dit heeft zijn weerslag op de keuken. Die wordt technischer, met allerlei vernuftige hulpjes: Go Go Gadget Kitchen! Een afzuigkap? Tegenwoordig is er ook het afzuigblad; geïntegreerd in het werkblad en daardoor ruimtelijker. Ook koken met apps is nabije toekomstmuziek. De lichtsterkte van je lamp is al te regelen via een app op je smartphone en ook in de keuken is deze ontwikkeling gaande. Zo kan je straks de oven op afstand aanzetten! Panasonic introduceerde een dergelijke app al in Japan.

Keuken Veda van Kvik is clean, wit en minimalistisch en behoort tot de Verner Panton-collectie; opgeleukt met de vrolijke ”Geometri”-print die in de jaren zestig werd ontworpen en oorspronkelijk werd gebruikt om de vloeren en plafonds van het Astoria Hotel te decoreren. “Ik ben echt een keukengadget-verzamelaar”

Monique juicht nieuwe technieken en slimme keukenapparaten toe, als echte gadget freak: “Mijn keuken is wit, clean en strak, want er staan al zoveel spullen in dat ik niet wil dat de keuken zelf al rommelig oogt. Ik ben echt een keukengadget-verzamelaar, heb talloze serviezen en besteksets en vooral veel gekke kookhulpjes. Een flink gasfornuis met een wokbrander in het midden (die wordt echt loeiheet), een groot aanrecht met twee delen om te werken. Eentje voor mijn vriend en eentje voor mij. Ik zou graag een Thermomix willen, maar eigenlijk is ‘ie te duur én te onhandig groot voor in mijn keuken. En een nieuwe slowjuicer; mijn oude sapcentrifuge is wel aan vervanging toe.” Over smaak valt niet te twisten, maar met handige gadgets wordt eten bereiden in ieder geval makkelijker (en vaak leuker). We selecteerden een aantal nieuwe items voor de keuken.

Kraan, ga aan!

Daar sta je dan met je deeghanden. Ging die kraan maar automatisch aan… De nieuwe kraan Minta Touch vanGrohe biedt de oplossing. Door de kraan kort aan te raken met je pols of onderarm gaat deze aan: praktisch en hygiënisch.

Koken voor een weeshuis

Het 110 cm brede Victoria fornuis van Smeg combineert de laatste technologie met klassiek design. Het TR4110-fornuis is voorzien van 3 ovens (2 multifunctionele ovens en 1 grilloven) en heeft een gaskookplaat met 7 branders. Genoeg capaciteit dus, wie komt er eten?

Sappig!

Dé Hurom Slow Juicer bracht twee nieuwe kleuren, naast de klassieke witte juicer. Hij is er nu ook in metallic zwart en zilver met zwarte accenten.

Afzuigblad

Deze ‘afzuigkap’ van Siemens komt alleen tevoorschijn wanneer je ‘m nodig hebt. Na het koken verdwijnt de afzuiger – of ‘tafelventilatiesysteem, zoals Siemens het noemt – weer in het werkblad. Opgeruimd staat netjes!

3 onmisbare keukenhulpjes volgens Monique van Loon

1. Een goede koekenpan
2. Mijn vuurtorenrode KitchenAid voor mixen en kloppen
3. Een handige citruspers voor limoenen en citroenen

Al 15 jaar geleden ontwierp Björn Dahlström de Tools pannenset voor Iittala; inmiddels zijn het klassiekers in de keuken.

De KitchenAid keukenmachine heeft een goede motor en groot vermogen door de directe as-aandrijving. Naast een goede mixer is ‘ie vooral erg mooi, een echte eyecatcher!

Nieuw van het Finse merk Muuto is de Turn Around Juicer; een eenvoudig maar functioneel ontwerp van massief hout. Geen ingewikkelde gadget dus, wel een mooi sculptuurtje op de keukentafel.

Heb je kookzin gekregen? Verwen jezelf met een nieuwe keukengadget (het vakantiegeld is toch net gestort) en kijk op Culy.nl voor meer inspiratie!

De opkomst van instant kokend water, de mogelijkheid om keukenapparatuur te bedienen met de smartphone en de keuken als leefruimte: Franke Kitchen Systems heeft weer enkele keukentrends gespot. Welke vijf ontwikkelingen kunnen we komend jaar verwachten? Welke vijf ontwikkelingen kunnen we komend jaar verwachten?

Kokend water
Steeds meer Nederlanders zien de voordelen in van een kokend water systeem en de verwachting is dan ook dat in 2013 veel huishoudens ervoor zullen kiezen om een kokend water kraan in de keuken te laten installeren. Niet alleen is een kokend water systeem erg handig (denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om snel groente of rijst te kunnen koken), er wordt ook minder energie verbruikt dan wanneer er een waterkoker of fluitketel wordt gebruikt. Franke verwacht dan ook dat over vijf tot tien jaar iedere keuken een kokend water systeem zal hebben.

Duurzaamheid
Het toenemende gebruik van kokend water systemen sluit dan ook aan bij de volgende trend: Nederlanders zoeken naar allerlei manieren om te kunnen besparen op de energiekosten. Bovendien wordt op die manier het milieu meer ontzien. Ook de keukenbranche ontkomt niet aan deze ontwikkeling. Waterbesparende kranen zullen komend jaar populairder worden en ook de opkomst van energiezuinige keukenapparatuur past in de trend om bewuster met energie om te gaan.

De keuken als leefruimte
De keuken wordt meer en meer een plek waar een belangrijk deel van het gezinsleven plaatsvindt. Ook de inrichting van de keuken verandert hierdoor: denk aan een open inrichting en het gebruik van stijlvolle apparatuur dat gezien mag worden.

Bediening apparatuur met smartphone
Nederlanders gebruiken hun smartphone tegenwoordig voor allerlei functies: eten bestellen, muziek luisteren en de temperatuur regelen. Ook het mobiel bedienen van keukenapparatuur is in opkomst en zal in 2013 steeds gebruikelijker worden. Zo kun je voordat je vertrekt van je werk met je smartphone alvast de oven aanzetten. Zo is de oven al voorverwarmd en kan de pizza er direct in als je thuiskomt.

Vermindering innovatie door crisis
Behalve dat de huidige economische situatie ervoor zorgt dat consumenten op zoek gaan naar energiebesparende maatregelen, heeft de crisis ook op een andere manier zijn invloed op de keukenbranche. De beschikbare budgetten voor de innovatie-afdelingen bij keukenproducenten zullen naar verwachting lager zijn komend jaar. Dit heeft tot gevolg dat reeds bestaande producten zullen worden doorontwikkeld in plaats van dat er een groot aanbod aan nieuwe producten gepresenteerd gaat worden. Daarnaast investeert retail minder snel in nieuwe showroommodellen en houdt de handel bestaande modellen langer in het assortiment.

“Gemak, energiebesparing en duurzaamheid zijn de sleutelwoorden voor 2013,” aldus Frans Colen, Marketing & Communicatie Manager bij Franke Nederland. “Bovendien zet de trend door dat de keuken een belangrijk onderdeel van de leefruimte in een huis. De keuken wordt in 2013 nog meer een plek in huis die gezien mag worden.”

Meer dan twintig jaar geleden introduceerde SieMatic een nieuw begrip: Individueel Design. Een andere manier van denken, resulterend in een betere wijze van adviseren, met als gevolg dat de kopers van een SieMatic veel meer en langer tevreden zijn over hun keuken.

Bij Individueel Design staat niet de keuken maar de gebruiker centraal. Door eerst de mens(en) te leren kennen, kan de SieMatic adviseur een keuken ontwerpen die volledig is afgestemd op de wensen maar ook op de smaak, de stijl van wonen en van leven.

Omdat een huis meer omvat dan een keuken, heeft Individueel Design van SieMatic zich ook gericht op het vervullen van wensen in de woonruimte. De grens tussen de keuken en de living is vervaagd en keukens zijn zo mooi geworden, dat ze ook vanuit de woonruimte gezien mogen worden. SieMatic ontwikkelde nieuwe keukens die zich prefect laten uitbreiden tot woonmeubelen, waardoor keuken en living optisch een fraaie eenheid gaan vormen.

Tijdens de jaarlijkse presentatie van nieuws, in het SieMatic Forum in Löhne, Duitsland, werd duidelijk dat SieMatic weer enkele stappen verder gaat in het creëren van een totaalbeeld in het interieur.

Voor haar nieuwste keukenontwerp “Leaf” heeft Culimaat zich laten inspireren door de natuur. En net als in de natuur geldt ook bij deze keuken, niks is wat het lijkt… Geen geometrische en strakke grafische lijnen maar een organische vorm kenmerkt dit bijzondere keukenontwerp waarin men ondanks de extravagante vormgeving ook gewoon lekker kan koken. De keuken is van alle gemakken en alle apparatuur voorzien. Deze zijn echter op een dusdanige wijze in het ontwerp geïntegreerd of weggewerkt dat ze niet afleiden en alle aandacht naar het uitgebalanceerde ontwerp gaat.

In vergelijking tot de meer traditionele kookeilanden heeft Leaf een open constructie. Dit geeft de ruimte een luchtig karakter en het werkt bovendien ergonomisch erg prettig. Dit vereist een geheel nieuwe manier van denken en benaderen want kabels en andere technische aan- en afvoeren kunnen hier niet meer in de onderbouw worden weggewerkt. Deze worden via de kastelementen geleid naar de HI-MACS® solid staander. Bijzonder detail is dat de lades van deze unit elektrisch worden bediend.

De organische vorm is tot stand kunnen komen dankzij het gebruik van HI-MACS®. Dit is een materiaal met oneindig veel mogelijkheden dat bestaat uit 75% natuurlijke mineralen en pigmenten die samengebonden zijn met een zuiver acrylaat. De natuurlijke acrylsteen die uit dit proces ontstaat is zeer duurzaam. HI-MACS® heeft gesloten poriën en is door de thermische vervormbaarheid in bijna iedere gewenste vorm te creëren en vrijwel onzichtbaar te verlijmen. Het materiaal is bestand tegen een groot aantal zuren en alkalische oplossingen. Door de gesloten poriën is het materiaal goed reinigbaar en daardoor zeer hygiënisch. De doorschijnende kleuren ontwikkelen onder invloed van licht een mysterieuze transparantie, die ook de diepte van het materiaal weerspiegelen.

De inductiekookplaten zijn vlak geïntegreerd en worden met tiptoetsen op de speciale zone bediend. De ronde rvs onderbouw spoelbak sluit perfect aan op het werkblad. Opbergruimte is gecreëerd in de wandkast waarin zich ook andere apparatuur zoals oven, stoomoven, vaatwasser, koel- en wijnkast bevinden, die door uitgekiende draaischuifdeuren aan het zicht onttrokken worden wanneer ze niet in gebruik zijn.

De afzuigkap heeft meer weg van een verlichtingsarmatuur maar functioneert perfect en zorgt derhalve voor schone lucht.

Dit bijzonder keukenontwerp zal voor het eerst worden gepresenteerd tijdens de Excellent Wonen & Leven Beurs 2012 te Eindhoven. Deze beurs vindt plaats van 15 t/m 19 november aanstaande in het beursgebouw te Eindhoven.

Weg met de traditionele afgesloten keuken: maak plaats voor een kook-eet-praat zone in huis! De dichte of traditionele keuken, die alleen dient om te koken, is passé! De open keuken domineert al een tijdje, maar de opmars naar de keuken als daadwerkelijk verlengstuk van de woonkamer is nu in volle gang. Denk aan een gezellige open plek die naadloos overloopt van de zitruimte in de werkruimte. Denk aan een sociale hotspot in huis. De keuken van de toekomst is niet alleen sociaal, maar ook een element met allerlei verborgen functies. Van uitschuifbare werkbladen tot snijplanken; de keuken is vergelijkbaar met een Zwitsers zakmes! Het benodigde gereedschap komt pas tevoorschijn zodra je het nodig hebt. Wat materialen betreft is hout op dit moment de absolute favoriet: het is warm en kan ik elke stijl worden toegepast. Hout zorgt hoe dan ook voor die sfeer die we zoeken in onze sociale keuken!

Fris wit voor Brad Pitt
Keuken OLA20 van Snaidero is ademt rust, elegantie en stijl. Fris wit, voor een ruimtelijke keuken. Houten details, zoals de sculpturale houten voet onder het tafelblad, voor een warm accent. Als we Snaidero mogen geloven nuttigt Brad Pitt met zijn gezin het ontbijt sinds kort in deze keuken! www.snaidero.it

De vrije keuken
Eenvoudig, sociaal en vrij: dat zijn de woorden die architect Pietro Arosio in gedachten had toen hij keuken Board ontwierp, voor Snaidero. Deze keuken is flexibel, aan te passen aan iedere woonomgeving en onder andere in trendkleur petrol verkrijgbaar. www.snaidero.it

Kunstzinnige keuken
Shaping Silestone is een veelzijdig modulair keukenconcept dat transformeert tot multifunctioneel keukenmeubel. De keuken werd ontworpen door de beroemde Campana broers en combineert conceptueel design, beeldhouwkunst en dagelijkse functionaliteit. Fijn hardhout fineer werd in de fronten verwerkt, van een walnootboom die een halve eeuw geleden werd gekapt! www.cosentinogroup.net

Stoer met eiken en beton
VTwonen heeft met Grando Keukens een nieuwe stoere keuken ontwikkeld. Door een rechte belijning te combineren met ruwe materialen heeft het geheel een warme uitstraling. De fronts zijn van eiken met steenkleur. Het keukenblad is gegoten in een mal van houten planken, waardoor het prachtige nerven heeft. www.grando.nl

Kleurig keukenhulpje
De verrijdbare Block Table van Normann Copenhagen is een functioneel meubel voor de keuken. Gemaakt van essenhout en staal in mintkleur is hij niet alleen handig, maar ook erg hip! www.normann-copenhagen.com

Huiselijk met hout
De keuken SE 4004 van SieMatic is een goede basis voor creatieve keukenontwerpen, waarbij moderne techniek wordt gecombineerd met huiselijke behaaglijkheid. Ook de houten fronten dragen hieraan bij!www.siematic.be

Harmonisch aanrechtblad
De nieuwe Nebula serie van Silestone introduceert nieuwe materialen en contrasterende effecten voor het aanrechtblad. Lyra zorgt voor een harmonie tussen zwart en wit. www.silestone.com

Industrieel koken
De Mano keuken van Kvik is strak, greeploos en verkrijgbaar in diverse uitvoeringen. Zoals de Mano Sera, met zwarthouten fronten voor een industriёle stijl. www.kvik.nl

Ingrediënten? Hout, staal & cement!
De opmars naar een woonkeuken de keuken als volwaardige leefruimte is al een tijdje aan de gang. Diesel tilt dit naar een nieuw level, met de Social Kitchen die ze voor Scavolini ontwierpen. Het is een plek om samen te komen, om te ontspannen. Hout, staal, cement en glas zijn de belangrijkste materialen en geven de keuken een stoere vintage look. www.scavolini.com

Landelijk met licht hout
De Mano Forte van Kvik heeft dezelfde basis als andere Mano keukens, maar onderscheidt zich door de lichthouten fronten. Voor een modern landeljike uitstraling in de keuken. 

Door: Monique van der Reijden, Perscentrum Wonen

BeauxArts, aan elkaar geschreven, is de merknaam die SieMatic gebruikt voor keukens die zijn ontworpen volgens de architectuuropvattingen die in de tweede helft van de 19e eeuw werden onderwezen aan de école des Beaux Arts in Parijs. Deze architectuursstijl werd Beaux-Arts genoemd. Essentieel voor de Parijse opvatting was dat de architect niet primair als bouwtechnicus maar als kunstenaar werd opgeleid. Hierdoor kregen gebouwen een kunstzinnig en monumentaal aanzien.

Onbegrensde mogelijkheden
Beaux-Arts beleefde haar hoogtepunt tussen 1885 en 1920. In Europa maar vooral in de Verenigde Staten van Amerika werd de stijl populair. De industriële revolutie bracht een nieuwe generatie succesvolle ondernemers voort, die hun verworven rijkdom graag tot uitdrukking wilde brengen in hun bedrijfsgebouwen en woningen. Het was ook de tijd waarin de bekende wolkenkrabbers werden gebouwd, niet alleen omwille van een efficiënt gebruik van peperdure vierkante stadsmeters, maar bovenal symbolen van de toen nieuwe Amerikaanse welvaart en uitdrukking gevend aan de suprematie van het land van de onbegrensde mogelijkheden.

Jonge architecten
De Beaux-Arts architectuurstijl, met haar pompeuze overdaad aan zuilen, pilasters en decoratieve elementen, sloot perfect aan op het verlangen naar spraakmakende, imposante gebouwen. Deze wensen werden ingewilligd door jonge Amerikaanse architecten, zoals Stanford White, Charles Follen McKim, Henry Hobson Richardson, Daniel Burnham en Richard Morris Hunt, die studeerden aan de Parijse école des Beaux Arts. Met hun persoonlijke vertaling van de principes van Beaux-Arts creëerden ze gebouwen en interieurs die, in die tijd, voor velen een norm werden voor een nieuwe vorm van klassieke architectuur.

Compositie van stijlen
Eigenlijk was Beaux-Arts helemaal geen nieuwe stijl. Het was een compositie van stijlen uit diverse culturen, zoals het Amerikaanse volk een smeltkroes is van imigranten uit alle delen van de wereld. Misschien heeft dit wel bijgedragen aan het Amerikaanse succes van Beaux-Arts: men herkende er altijd wel iets uit het moederland in terug. Beaux-Arts mixt de architectuur van het Romeinse keizerrijk en de Italiaanse Renaissance, maar ook van de Franse en Italiaanse Barok. Het refereert aan de late Franse Gothiek en de Rococo, maar gaat ook terug tot de architectuur van de oude Grieken.

Vrijheidsbeeld en Rotterdams stadhuis
Beroemde Amerikaanse Beaux-Arts bouwwerken en monumenten zijn het Chicago Museum of Science and Industry, het Chicago Art Institute, de New York Stock Exchange, de Public Library in New York, de Washington Square Arch in New York en de Statue of Liberty. Ook in Nederland is in de Beaux-Arts stijl gebouwd, bijvoorbeeld het Rotterdamse stadhuis aan de Coolsingel, ontworpen in 1913 door de Nederlandse architect Henri Evers.

Karakteristiek aan de BeauxArts keukenstijl
De gebouwen die in de Beaux-Arts stijl zijn ontworpen doen wellicht vermoeden dat het overdadig gebruik van pilaren, pilasters, bas-reliëf panelen en andere ornamenten ook het design van de nieuwe SieMatic keukens domineren. Integendeel. Het ontwerp van de keukens gaat uit van de essentie van Beaux-Arts, niet van de bouwkundige vormen en decoraties.

Oogstrelende harmonie
Net als de architectuurstijl berust de BeauxArts keukenstijl op een compositie van verschillende stijlen, die in één keukenontwerp worden verenigd. Dit is nooit eerder gedaan. Ogenschijnlijk onverenigbare keukenfrontstijlen en uiteenlopende materialen, zoals hout, matte lak, marmer- en granietsoorten, staal en glas, blijken in SieMatic BeauxArts keukens aangenaam en oogstrelend te harmoniëren.

Einde aan eenvormigheid
Het lijkt alsof de keuken zich heeft ontworsteld aan het strakke keurslijf dat meer dan 40 jaar het keukenbeeld domineerde: alles hetzelfde qua lijnvoering, materialen, kleuren, grepen en afwerking. De aanbouwkeuken kan opeens anders, waardoor deze er niet meer als een eenvormige aanbouwkeuken uitziet.

Creatieve vrijheid
BeauxArts brengt een ongekende creatieve vrijheid bij het ontwerpen van keukens. Modern of klassiek? Het is geen keuze meer maar een realistische combinatie. De warme nerfstructuur van naakt hout of de rust van mat gelakte oppervlakken? Nu kan het allebei in dezelfde keuken. Verschillende steensoorten en handingelegd mozaïek als werkbladen. Kasten in contrasterende stijlen, met diverse grepen, staan broederlijk naast elkaar. De SieMatic BeauxArts Collection kent zelfs een grote, vrijstaande variant op de traditionele Chinese bruidskast die als elegante camouflage dient voor een reusachtige koel-vriescombinatie.

Symmetrisch evenwicht
Eveneens kenmerkend voor de architectuurstijl en de keukens van BeauxArts is de symmetrie, in klassieke verhoudingen, die ontstaat door grote volumes een centrale plaats te geven en daar evenwichtig omheen te ontwerpen. Kolossale fornuizen, typisch Amerikaans, worden aan weerzijden vergezeld door onderkasten met laden. Bij het spoelgedeelte zien we dezelfde symmetrische vlakverdeling. Moderne, blankstalen koelkasten en klassiek gelijnde vitrinekasten, met veel laden en bijzonder glas, staan vaak los in de ruimte of worden zo naast elkaar geplaatst dat het lijkt alsof ze daar bij toeval terecht zijn gekomen.

Indirecte verlichting
Het licht in de nieuwe BeauxArts keukens van SieMatic is ook bijzonder. Waar in de conventionele keukenontwerpen het licht vooral functioneel is gepositioneerd, boven het werkblad, of dient om de fronten van de bovenkasten aan te lichten, zijn de lichtbronnen in de BeauxArts keukens zoveel mogelijk verstopt. Uit het plafond, de wandkasten en de nissen verspreidt het licht zich indirect over de werkplekken en de centrale ruimte. Het effect is even subtiel als overtuigend: er ontstaat een sfeer van genoeglijke intimiteit maar tegelijkertijd lijkt de keukenruimte groter, terwijl de werkzaamheden in de keuken ruim voldoende worden uitgelicht.

Bijzonder is ook de toepassing van woonkamerachtige wandarmaturen, die niet alleen de sfeer verhogen maar ook het effect van de symmetrie versterken. Deze wandlampen behoren ook tot het SieMatic BeauxArts leveringsprogramma.

Warme kleuren
Hoewel in principe elke lakkleur leverbaar is, met een keuze uit maar liefst 1950 verschillende tinten, is voor BeauxArts een selectie gemaakt van warme, matte lakkleuren zoals lichtbruin, lichtgroen, lichtgeel en lichtblauw. In de nabije toekomst worden daar geheel nieuwe, aardse tinten aan toegevoegd; mooie bruinen, natuurgroenen en okergelen.

Amerikaans-Duits design van internationale allure
Mick de Giulio is een keukenontwerper in Chicago die in vrij korte tijd furore heeft gemaakt bij Amerikanen die een stijlvolle keuken willen. Zijn opdrachtgevers zijn gefortuneerde zakenmensen en succesvolle kunstenaars en artiesten die zoeken naar interieurdesign met een eigen persoonlijkheid. En alles moet perfect zijn, van de allerhoogste kwaliteit. Om die reden werkt Mick de Giulio al jaren met de keukenmeubelen van SieMatic, die hij beter vindt dan wat er in Amerika wordt geproduceerd.

Founding father
Mick de Giulio is de founding father van de BeauxArts keukenarchitectuur. Zijn bijzondere filosofie, werkwijze en ontwerpen maakten grote indruk op de SieMatic directie in Duitsland. De zakenrelaties werden goede vrienden en het idee ontstond om van het Amerikaanse BeauxArts een internationaal keukenconcept te maken, dat nu door SieMatic Mabelwerke GmbH in meer dan 40 landen wordt geïntroduceerd. Dat betekent dat BeauxArts niet slechts bereikbaar is voor de happy few maar ook voor mensen met meer smaak dan geld. Want SieMatic, als grondlegger van het begrip Individueel Design, respecteert niet alleen ieders persoonlijke stijlvoorkeur maar ook ieders budget.

Commitment to excellence
Mick de Giulio is niet alleen een begenadigd en gedreven keukendesigner maar ook een bijzonder mens, die zich naast zakelijke ook andere levensdoelen stelt. U leest alles over hem, zijn bedrijf, zijn filosofie en zijn gerealiseerde keukens op zijn internetsite www.degiulio.org.

SieMatic BeauxArts komt op het juiste moment
SieMatic was de eerste met greeploze keukens. Inmiddels biedt elke keukenzaak daar clonen van aan. Tijd dus voor iets nieuws. Een nieuw tijdperk na het minimalisme en de landhuiskeuken. SieMatic neemt opnieuw het initiatief. En net als met alle voorgaande innovaties van SieMatic is het weer even wennen: BeauxArts is totaal anders, lijkt nergens op.

Tijd is er rijp voor
In de inrichting van vele Nederlandse huizen is het strakke, eenduidig moderne inmiddels achterhaald. We zien klassieke en antieke meubelen en voorwerpen die zich uitstekend blijken thuis te voelen in het eigentijdse, basale interieur. Een Friese staartklok boven een bank van Rolf Benz. De stoel van grootmoeder naast een kast van Interlabke. Een 18e eeuwse secretaire met een stoel van Casprini. Alles kan. Alles wordt gedaan. Het maakt wonen tot een uiterst persoonlijke belevenis. En SieMatic maakt dat nu ook mogelijk in de keuken.

Individueel Design
Het credo van SieMatic krijgt met BeauxArts een nieuwe dimensie. Nooit eerder gaf een designkeuken de bezitters zoveel vrijheid om er hun eigen keuken van te maken. De filosofie achter BeauxArts is dat binnen het stramien van symmetrie alles moet kunnen. Daarbij geldt slechts één principe: de smaak en de praktische wensen van de keukengebruikers. Sleutelwoorden zijn: sfeer, comfort, gemak en personality. Bij de in het SieMatic Forum in Lahne, Duitsland, opgestelde showroomvoorbeelden zien we zowel ontwerpen die het koken centraal stellen, en het genieten daaromheen, als ook een keuken met een kleine bibliotheek met open haard, boekenkasten en twee gastvrije oorfauteuils.

Bron: Vereniging confortabel wonen

 

Hout geeft al generaties lang het interieur van huizen een natuurlijke, warme uitstraling. Bij een keukenblad van massief edelhout kunt u kiezen uit verschillende houtsoorten, van licht tot heel donker. Niet alleen heeft elke houtsoort zijn eigen specifieke eigenschappen, zelfs van dezelfde houtsoort is geen enkel blad exact hetzelfde. Evenmin als dat bij bomen het geval is.

Edelhouten keukenbladen zijn verkrijgbaar met diverse randafwerkingen, zowel in vlakke uitvoering als met waterkering.

Hout is een (vocht)gevoelig materiaal. Daarom moeten de meeste keukenbladen van edelhout in het begin (afhankelijk van de afwerking) regelmatig behandeld worden met een speciale olie totdat het blad verzadigd is van olie. Daardoor blijft het blad mooi en glad en is de kans op vlekken het kleinst.

Neem uw keukenblad dagelijks af met een vochtige doek. Verwijder vuil en vlekken direct. Hardnekkige vlekken kunt u verwijderen met een licht vochtige, in terpentine gedrenkte doek.

Bron: Vereniging Comfortabel Wonen

Zoals de vormen die ontstaan uit origami, de Oosterse kunst van het papiervouwen, onthult Karim Rashids nieuwe Origami Island keuken - een ontwerp voor Amr Helmy Designs - een complex ontwerp dat zowel elegant als subtiel is. Deze keuken, volledig ontworpen in DuPont Corian ®, werd met veel vakmanschap ontwikkeld door de Egyptische producent Amr Helmy Designs, een bedrijf dat zich gespecialiseerd heeft in innovatieve projecten met DuPont Corian ® hightech bekledingsmateriaal.

De asymmetrische contouren van Origami Island creëren een gestroomlijnd gesculptureerd design. De smalle basis vloeit over in een groot werkblad verdeeld in drie functionele zones: de afwaszone met geïntegreerd aanrecht, de kookzone met kookplaat en de eetzone. Het eiland wordt vervolledigd door een grote wandkast met plaats voor vaatwerk, lades en keukenapparaten.

De panelen en lades van de kast zijn uitgevoerd in DuPont Corian ® en afgewerkt met een driedimensionaal retropop-patroon. Dat patroon is ook opgenomen aan de binnenzijde van het volledige front, wat een verrassend visueel effect oplevert.

Origami Island is een onconventionele keuken. Het is een project van de eclectische Karim Rashid, die via zijn design zijn verlangen om de wereld te veranderen uitdrukt en met dit originele, maar functionele en uitnodigende ontwerp ons uitnodigt te genieten in een gezellige keuken.

In het moderne segment zijn vrijwel alle keukens hoogglans afgewerkt. Witte keukens zetten de toon. Deze kleur heeft wel iets extras nodig maar combineert gelukkig perfect met vrijwel elke andere kleur en/of materiaal. Geel is nieuw en ook paars wordt getipt: van lila tot aubergine. Naast kekke lakkleuren zien we veel glanzend glas, vooral toegepast in laden, kastdeurtjes en wandpanelen maar ook in werkbladen en apparatuur.

Zo zijn ovens en kookplaten er in een bont palet smakelijke kleuren. Wat te denken van Yellow Saffron, Lime Sorbet, Parsley Green of Pink Watermelon. De stylingtip om je (witte) keuken een eigen persoonlijk kleuraccent te geven. Wie het nog bonter wil maken, kan kiezen voor gedessineerde fronten: digital art op glas. Ook hightech materialen zoals fiberglas en Corian zien we steeds meer: superstrak en blijvend mooi. Houten keukens blijven onverminderd populair maar worden tactieler. Dat wil zeggen dat het hout vaak zichtbare een voelbare porien heeft die doen denken aan de esthetiek van oude verweerde houtoppervlakken. Blonde houtsoorten winnen terrein.

Foto: Een nieuwe trend is het reduceren van de keuken tot een architectonisch element in de ruimte. Een keukenblok waar alle functies, van wasbak tot kookplaat en van afzuigkap tot kraan, onzichtbaar in geïntegreerd zijn. Voor meer informatie www.comprex.it

Bron Perscentrum Wonen

Bulthaup b3 - een moderne klassieker zet de wereldwijde norm Innovatief denken en een consequente lijn volgen bij het ontwikkelen en vormgeven van topkeukens, dat is waar bulthaup van oudsher voor staat. Nu onze omgeving van industriële samenleving verandert in een kennismaatschappij, is het zaak om de lijn die de ontwerppioniers hebben ingezet door te trekken - op basis van producten met universaliteit en flexibiliteit als karakteristieken. Keukensysteem bulthaup b3 koppelt het verlangen naar de betrouwbaarheid van een klassieke keuken aan het streven naar optimalisering van alle aspecten van vorm en functie. Evenwichtige proporties, warme materialen en een exacte afwerking voor producten die onopdringerig hun plek innemen in de leefruimte van de gebruiker - dankzij deze kenmerken kon bulthaup b3 uitgroeien tot een moderne klassieker.

Concept achter het nieuwe bulthaup b3 uittreksysteem: Intelligente oplossingen voor de bergruimte

Vereiste nr. 1 van een functionele keuken is voldoende bergruimte voor keukengerei en accessoires. bulthaup heeft een nieuw concept voor een systeem van uittrekelementen ontwikkeld dat duidelijk verschilt van de standaard uittreksystemen die we nu kennen. Het gaat om een flexibel en modulair systeem met lades en uittrekelementen in de uitvoeringen aluminium, eikenhout en notenhout. De gebruiker krijgt ook bij het binnenwerk van de lades verschillende mogelijkheden: eikenhout, notenhout, kunststof of linoleum. Dankzij de modulaire opbouw is het systeem individueel te plannen en daarmee past het bulthaup b3 uittreksysteem perfect binnen het b3 keukensysteem dat oplossingen biedt voor alle denkbare situaties en plattegronden.

Er komt een ruime keuze beschikbaar aan indelingen en inzetelementen voor kruidenpotjes, messenblokken en rolhouders in alle diepte- en breedtematen. De lades en uittrekelementen glijden bij het sluiten soepel en zacht terug in de kast. Bij het uittreksysteem hoort een voorraadkast met een volledig uittrekbaar element. Het front van de kast is uit één stuk, zonder storende naden. Om te voorkomen dat het uittrekelement bij volle belading gaat doorbuigen bij het uittrekken, maakt bulthaup gebruik van een innovatief ladebeslag voor extra stabiliteit. De volledig uittrekbare kast is een elegante toevoeging voor een optimaal gebruik van de beschikbare ruimte.

bulthaup b3: Ongedeelde hoge kastfronten zijn mooi zonder storende naden.

bulthaup biedt ontwerpers tal van mogelijkheden om keuken en woonruimte om te vormen tot een plek waar genieten, lichtheid en elegantie voorop staan. Sinds kort is het mogelijk om alle hoge kasten met ongedeeld front in de woonruimte te integreren. Door gebruik te maken van een nieuw en innovatief beslag kunnen de hoge kasten worden voorzien van een passende deur, wat een sluitend ontwerp zonder horizontale onderbrekingen oplevert. Zo kunnen ontwerpers optiek, materiaal en techniek combineren tot een minimalistische vorm met een vederlichte uitstraling.

Natuurlijke vormen voor feel good woonkwaliteit

Een lichte en sensuele uitstraling van de keuken is het resultaat van technische innovaties en een schat aan ambachtelijke kennis en ervaring. bulthaup gaat met het nieuwe massief notenhouten front nog een stap verder: de materiaaldikte van slechts 13 mm is de ultieme symbiose van ambacht en technisch vernuft. Het massiefhouten front bestaat uit drie lagen hout met daartussen twee dunne bladen aluminium. Het prachtige donkere hout voelt heerlijk aan en geeft een natuurlijke uitstraling. Voor binnenhuisarchitecten is notenhout hét materiaal om warmte te brengen in een woonruimte.

Hout heeft een verhaal en dat geeft de objecten die ervan zijn gemaakt een geheel eigen karakter.

Floating Spaces, BeauxArts.02 en SmartDesign: SieMatic gaat het najaar in met twee vernieuwende concepten én een opgefriste klassieker voor de keuken van de 21ste eeuw. Of hoe SieMatic zichzelf steeds opnieuw weet uit te vinden.

"FloatingSpaces", leefruimte en keuken worden één
FloatingSpaces streeft naar een bijna volledige integratie van de keuken binnen de woonkamer of leefruimte. Vloeiende overgangen tussen ruimtes en functionele elementen zorgen voor een uniek soort continuïteit rond koken en wonen, maar ook in technologie en esthetiek.

Een van de centrale elementen is het paneelsysteem, nieuw ontwikkeld door SieMatic, waardoor keuken en woonkamer naadloos samensmelten. Het paneelsysteem is beschikbaar in veel van de materialen in SieMatics aanbod, met natuurlijke houtsoorten en afwerkingen met matte of glanzende lak en laminaat die gecombineerd kunnen worden op tal van manieren. De bijpassende paneelplanken bieden tal van mogelijkheden voor een flexibel wanddesign. Zo kom je uit bij uniforme of contrasterende arrangementen van verschillende kleuren, materialen en functionele elementen, verkrijgbaar in verschillende maten en lengtes.

SieMatic BeauxArts.02: dynamisch spanningsveld
In het najaar van 2006 werd de eerste SieMatic BeauxArts gelanceerd. Deze onconventionele designinterpretatie van de klassieke keuken door SieMatic is nu verfijnd in de nieuwe BeauxArts.02, samengesteld uit verschillende - zelfs schijnbaar tegenstrijdige - stijlen, onvoorspelbaar en aantrekkelijk tegelijk. De aparte functionele zones breken volledig met de traditionele keukenlay-out.

De filosofie van BeauxArts.02 is volgens ontwerper Mick De Giulio dan ook een dynamische spanning, om alles mogelijk te maken binnen het concept van de asymmetrie binnen symmetrie. Modern of klassiek, warm hout of mat gelakt, het één sluit het ander niet uit, zolang het maar past. Verrassend detail: een spiegelplint die de indruk geeft dat de onderkasten boven de vloer zweven en de 3D-accenten door de wisselwerking van RVS, glas en lichte lakkleuren.

Bernd Poensgen van SieMatic België en Frankrijk: "We hebben het succesvolle concept van de BeauxArts vertaald naar een lichter en meer lineair ontwerp. Elegante kasten naast rustieke fornuizen, antieke elementen tussen roestvrij stalen ladefronten: het is allemaal mogelijk met BeauxArts.02. Met deze veelheid aan combinaties willen we de toenemende behoefte aan individualiteit invullen."

Betaalbare exclusiviteit door SmartDesign
Flexibele planning, meer stand alone dan wall-to-wall design: met SmartDesign in de S3 bewijst SieMatic dat je ook in kleinere ruimtes niet aan individualiteit of exclusiviteit hoeft in te boeten.

De SieMatic S3 behoudt de herkenbare, tijdloze en luxueuze lijn van de S-filosofie, maar onderscheidt zich tegelijk van zijn voorgangers. De nadruk ligt dus niet zozeer op multimedia of innovatie, maar op toegankelijkheid en een slim design. Opvallend in de S3 is het verticale karakter, zie de bovenkasten die tot tegen het plafond reiken (1,3 m) en de kolomvormige dampkap, wat ook in de kleinere keuken een heel speciale uitstraling creëert. De geïntegreerde greeplijst in de kleur van de afwerking is een andere nieuwigheid. En de nieuwe Polygloss kunststof is een krasvrije en budgetvriendelijke variant voor lakfronten.

Bernd Poensgen van SieMatic België en Frankrijk: "Als instapmodel in de greeploze keuken garandeert de S3 de vertrouwde combinatie van SieMatic: elegantie én functionaliteit. Door het gebruik van standaardafmetingen kan je de kost uiteraard beter in de hand houden, en komt het er vooral op aan de keuken goed in de ruimte te plannen."

Over SieMatic
De Duitse familie Siekmann richtte in 1929 August Siekmann Mabelwerke op. In 1960 ging het bedrijf internationaal, onder de naam SieMatic. Sinds 1961 is SieMatic op de Belgische markt verkrijgbaar. In België zijn er zon 21 dealers die SieMatic aanbieden, een aantal dat naar 30 zal groeien in de nabije toekomst. Sinds 2007 is SieMatic België als autonome divisie met 5 medewerkers gevestigd in Antwerpen onder leiding van General Manager Bernd Poensgen, die sinds oktober 2010 ook verantwoordelijk is voor Frankrijk. Wereldwijd stelt SieMatic zon 650 medewerkers tewerk en realiseert men een omzet van ca. 150 miljoen euro. In 2010 vierde SieMatic zijn 50-jarig bestaan en daarmee ook dat van de elegante greeploze keuken. SieMatic is een van de weinige keukenmerken met een FSC-certificaat: dit keurmerk geeft aan dat een product afkomstig is uit een duurzaam beheerd bos en dat de hele handelsketen tot bij de eindconsument wordt gecontroleerd. De eindklant heeft hiermee de garantie dat het hout van zijn keuken afkomstig is uit een goed beheerd, FSC-gecertificeerd bos.

In het bijna 120-jarige bestaan van het bedrijf heeft Poggenpohl steeds weer voor mijlpalen op het gebied van uiterlijk en design gezorgd. Voor het eerst wordt PLUSMODO® gepresenteerd in een aardse terrakleur. Als eerste keukenproducent wereldwijd presenteert Poggenpohl een keuken met een chic glas-carbon-front. En ook voor het eerst kan een breed publiek uit Duitsland het nieuwe keukenconcept +ARTESIO® bewonderen dat Poggenpohl in samenwerking met sterarchitect en designer Hadi Teherani heeft ontworpen.

Poggenpohl is tegenwoordig het bekendste keukenmerk ter wereld. De naam is synoniem voor individuele en exclusieve premiumkeukens en voor absolute kwaliteit in alle details. Topinnovaties op het gebied van uiterlijk, design en uitvoeringen lopen hierbij als een rode draad door de lange geschiedenis van het bedrijf. Dat dit ook in de toekomst zo zal blijven, blijkt uit de innovaties voor 2011.

Kleuren uit de natuur
Enkele jaren geleden presenteerde Poggenpohl voor het eerst de door de gerenommeerde Spaanse designer Jorge Pensi ontworpen keuken PLUSMODO®. Designgerichte klanten uit de hele wereld waren enthousiast over de geslaagde combinatie van open en gesloten gedeeltes. Het massieve en toch nagenoeg zwevende werkblad geldt als een van de herkenningskenmerken van deze keukenarchitectuur, die inmiddels met talrijke designprijzen werd onderscheiden. In navolging van de actuele trend naar kleuren uit de natuur is PLUSMODO® per direct ook verkrijgbaar met fronten in terra, alabaster en zand.

Van de racebaan in de keuken
Met een nieuw front verschijnt ook de chicste keuken van Poggenpohl, de Porsche Design-keuken P7340. Als eerste keukenproducent ter wereld gebruikt Poggenpohl carbon voor de vormgeving van de fronten. Deze koolstofvezelverbinding die wij uit de autosport kennen, is ultralicht, maar toch extreem vast en temperatuurbestendig en wordt tegenwoordig in veel takken van de lucht- en ruimtevaart gebruikt, maar ook steeds vaker in de autobranche. Dankzij een complex productieproces is carbon een zeer hoogwaardig materiaal. Voor het carbonfront van zijn Porsche Design-keuken wordt het materiaal gelamineerd en op een glazen front aangebracht. Hierdoor wordt het driedimensionale uiterlijk van carbon nog eens extra geaccentueerd.

Door zijn technische uitstraling geldt de gezamenlijk door Porsche Design en Poggenpohl ontwikkelde keuken P7340 sinds zijn introductie drie jaar geleden als moderne keuken voor een hoofdzakelijk mannelijk publiek. Het greeploze design en de combinatie van de technische materialen aluminium en glas krijgt nu door de combinatie met carbon nog meer exclusiviteit.

De keuken als middelpunt van de woonkamerarchitectuur
Nieuwe wegen bewandelt Poggenpohl ook met het in samenwerking met sterarchitect en designer Hadi Teherani uit Hamburg ontworpen +ARTESIO®. Dit innovatieve keukenconcept gaat veel verder dan de in de keukenbranche gebruikelijke inbouwkeukens en biedt veeleer een allesomvattende oplossing, waarbij meubeldesign, wand, vloer en plafond architectonisch met elkaar versmelten. Op die manier ontstaat een holistisch ruimtelijk concept waarbij de themas huis, architectuur, wonen en keuken in elkaar overlopen.

Het design van +ARTESIO®, dat zeer duidelijk van de hand van Teherani stamt, wordt gekenmerkt door een innovatieve functionele boog. Hierdoor ontstaat een geheel nieuw ruimtelijk gevoel dat de keuken niet alleen tot het middelpunt van het leven thuis maakt, maar ook optisch een brug slaat tussen koken en wonen.

+ARTESIO® werd afgelopen jaar voor het eerst gepresenteerd. De destijds unieke symbiose van architectuur en keukendesign kreeg internationaal veel respons. Inmiddels werd +ARTESIO® onderscheiden met de internationale iF Award voor uitstekend productdesign en de Good Design Award van The Chicago Athenaeum, museum voor architectuur en design. De komende weken start de wereldwijde verkoop.

Goed uitgerust voor de toekomst
Met de op de LivingKitchen in Keulen voorgestelde innovaties laat Poggenpohl zien dat het bedrijf goed is voorbereid op de toekomst. In het kader van de beurs benadrukte Elmar Duffner, bedrijfsleider van Poggenpohl: "Mede dankzij onze globale oriëntering zijn wij goed door de economische crisis gekomen. Met ons nieuwe keukenconcept +ARTESIO® bewandelen wij weer eens nieuwe wegen en versterken wij onze positie als internationale premiumproducent."

Meer artikelen...