Met de nieuwe Küppersbusch inductiekookplaat is geen extra afzuigkap nodig. Deze is namelijk geïntegreerd. Dat is de KMI 8.500.0 uit de Premium+ range van Küppersbusch. Vet en dampen worden direct in de kookplaat afgezogen. Hierdoor is een extra afzuigkap boven de kookplaat overbodig, en is inbouwen onder een raam eenvoudig te realiseren.

Kookplaat en afzuigkap worden op de kookplaat KMI 8500.0 gescheiden door een eenvoudig bedienbaar controlepaneel. Het uitneembare metalen vetfilter garandeert een snelle reiniging in de vaatwasser. De afzuigunit van deze kookplaat wordt in de plint van de keuken gemonteerd waardoor het geluidsniveau sterk wordt teruggebracht. Hierdoor ontstaat een perfecte afzuiging met een laag geluidsniveau op de kookplaat.

De installatie van het KMI 8500.0 is zeer eenvoudig: een apparaat, een uitsparing in het werkblad, geen extra aansluiting - meer is er niet nodig. De Flex-air module kan onzichtbaar en ruimtebesparend geïntegreerd worden in de plint onder de keuken. Deze set bestaat uit flexibele componenten en een krachtige afzuigunit. De KMI 8500.0 is via een geselecteerd dealernetwerk te koop. Verkoopadviesprijs: € 2.995,-- incl. BTW.

Over Küppersbusch
Küppersbusch Hausgeräte GmbH, gevestigd in Gelsenkirchen is een internationaal opererende leverancier van premium keukenapparatuur. De naam Küppersbusch staat voor innovatie en traditie sinds 140 jaar. Met kennis, creatieve ideeën ontwikkelt het bedrijf toonaangevende technologieën die nieuwe normen voor moderne keukenapparatuur stellen. Küppersbusch is een full-range leverancier. Küppersbusch biedt een totaal assortiment keukenapparatuur van ovens tot spoelbakken, alles in één hand. Het bedrijf wint regelmatig nationale en internationale design awards voor het ontwerp van de keuken producten.

In een keuken wordt gekookt en waar gekookt wordt ontstaan kookluchtjes en kookdamp. Wij zijn er eigenlijk al helemaal aan gewend dat daar in de keuken twee aparte apparaten voor zijn: de kookplaat en de afzuigkap. AEG heeft bedacht dat deze twee functies gecombineerd kunnen worden in één apparaat: de ComboHob. Dit is een inductiekookplaat met geïntegreerd afzuigsysteem. Hierdoor is een afzonderlijke afzuigkap niet meer nodig, wat voor meer vrijheid en ruimte in de keuken zorgt. De ComboHob heeft een strak design en kan gemakkelijker schakelen in temperatuur. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van de Hob2Hood-technologie waarbij kookplaat en afzuiging met elkaar communiceren. Bovendien is de ComboHob veiliger doordat alleen het oppervlak van de pan en niet de rest van de kookplaat wordt verwarmd.

Verbeterde functies op de inductieplaat
De inductiekookplaat van de ComboHob heeft nu verbeterde functies – door middel van de TouchControl-bediening kan er gemakkelijker geschakeld worden tussen warm en koud. Daarnaast geeft de ComboHob exacte temperaturen, waardoor precisie in het kookproces thuis te bereiken is.

Met de ComboHob kun je veiliger koken
Bij een inductiekookplaat kan het oppervlak rondom de pannen al snel erg heet worden. Bij gebruik van de ComboHob wordt alleen de bodem van de pannen verhit, waardoor het resterende oppervlak van de inductiekookplaat onverwarmd blijft. Dit zorgt voor veiliger koken. De filter van het afzuigsysteem is daarnaast gemakkelijk te vervangen. Het glazen oppervlak van de inductiekookplaat hoeft alleen met een doekje afgenomen te worden om er weer als nieuw uit te zien. Automatische aanpassingen tijdens het koken
Tijdens het koken kun je soms vergeten het afzuigsysteem aan te zetten. De ComboHob werkt met de Hob2Hood-technologie, waarbij de kookplaat met het afzuigsysteem communiceert. In het bedieningspaneel van de kookplaat is een infraroodsensor geïntegreerd. Wanneer de inductiekookplaat is ingeschakeld, sturen de temperatuursensoren een signaal naar het afzuigsysteem. Hierdoor zal dit automatisch in werking treden. Mocht de temperatuur veranderen tijdens het koken, dan past het afzuigsysteem zich hierop aan. Pas na het voldoende afkoelen van de kookzone(s) zal het afzuigsysteem zichzelf uitschakelen, waardoor er geen eetgeuren blijven hangen.

Mooi design voor de moderne keuken
Omdat de ComboHob een inductiekookplaat met een afzuigsysteem combineert, is een afzonderlijke afzuigkap niet meer nodig. Dit zorgt voor een ruimtelijke en open keuken. De ComboHob heeft een compleet zwart, glanzend oppervlak, waar het afzuigsysteem mooi in is weggewerkt. Door de TouchControl-bediening zijn er geen knoppen aanwezig, wat de ComboHob een perfecte mix van functionaliteit en design voor elke keuken maakt.

Meer informatie: AEG

De markt voor afzuigkappen is volop in beweging. Er is vrijwel geen enkel ander productsegment binnen de huishoudapparatuur waarin de behoefte zo is verschoven van pure functionaliteit naar design. In de meeste huishoudens is het uiterlijk van de afzuigkap minstens zo belangrijk geworden als de prestaties, een minimale geluidsoverlast en het reinigingsgemak. Hierbij draait het allemaal om persoonlijke voorkeur: het ontwerp van de afzuigkap is een duidelijke afspiegeling van het individuele stijlgevoel van de gebruiker. In dit licht presenteert Bosch een nieuwe collectie prachtige afzuigkappen tijdens IFA 2016. Stuk voor stuk combineren deze apparaten topprestaties, eenvoudige bediening en perfecte resultaten met een ontwerp dat met kop en schouders boven de rest uitsteekt.

Vormgeving haakt in op emotie
Huishoudens waarin design een belangrijke rol speelt, komen altijd op deze vraag uit: moeten we de afzuigkap onzichtbaar wegwerken, of wordt hij het pronkstuk van de ruimte? In het laatste geval heeft Bosch een scala aan mogelijkheden. “Soms kan de consument er niet omheen dat de afzuigkap in een kleine alkoof geplaatst moet worden”, licht Robert Sachon, hoofdontwerper van huishoudelijke apparatuur van Bosch, toe. “Maar onze afzuigkappen hebben veel meer speelruimte in vorm en afmeting dan andere apparaten, en dat biedt talloze nieuwe mogelijkheden.” Dus waarom veranderen we de afzuigkap niet in een echte eyecatcher? De kunstzinnig vormgegeven, platte afzuigkap uit de Serie 8 van Bosch (modelnummer DWF97MP70) doet denken aan een schilderij in modern-klassieke stijl. Het model is opgebouwd uit hoogwaardig vormgegeven glazen oppervlakken en krijgt daardoor zowel een tijdloze als hedendaagse uitstraling. Hiermee doorbreekt Bosch de sobere stijl kenmerkend voor afzuigkappen. Dit apparaat laat emotie leven in de keuken, en zorgt tegelijkertijd voor efficiënte, ideale luchtverversing.

Nieuwe stijliconen
Bosch lanceert niet alleen unieke modellen die in elke keuken de aandacht naar zich toe trekken, er zijn ook schuin aflopende en Verticale afzuigkappen die een harmonieuze aanvulling vormen op de uitstraling van de inbouwapparatuur uit de Serie 8. Naast de behuizing van hoogwaardig roestvrijstaal zijn de afzuigkappen uitgerust met een intuïtieve bedieningsring, een opvallend en veelgeprezen element bekend van de ovens van Bosch. Ook de kubusvormige, compacte afzuigkap voor boven een kookeiland of aan de muur is uitgerust met de bedieningsring. De afzuigkap voldoet aan de hoogste ontwerp- en prestatie-eisen, zelfs als de ruimte minimaal is. De elegante, schuin aflopende wandschouwmodellen van glas met opvallende roestvrijstalen accenten zijn ware decoratieve elementen in huis, en zijn opgenomen in de collecties van de Serie 8 en Serie 6. Blikvanger van de afzuigkap uit de Serie 6 – die qua ontwerp naadloos aansluit op de inbouwapparatuur van deze collectie – is het smalle chromen detail met het Bosch-logo op het glas. De ergonomische vorm van de schuin aflopende wandschouwmodellen biedt gebruikers maximale bewegingsruimte tijdens het koken. Net als de platte, minimalistische en uiterst krachtige afzuigkappen, die boven de kookplaat aan de muur zorgen voor een optimaal klimaat in de keuken.

Uniek gebruiksgemak
Nu de bedieningsring is toegevoegd aan de afzuigkappen, is de ring van de inbouwapparatuur uit de Serie 8 rond. De combinatie van draaien en tikken is een unieke gebruikservaring: het vinden van de juiste functie is nu heel eenvoudig. Bij veel andere modellen zorgt DirectSelect Premium voor optimaal bedieningsgemak: elke stand of functie is direct te selecteren. Bovendien zijn de bedieningsring en DirectSelect Premium opvallende designelementen. “Voor onze afzuigkappen houden we steeds minder vast aan hun uitstraling als simpel gebruiksvoorwerp”, aldus Sachon. “Wat telt is het totaalplaatje: van de aantrekkelijke, elegante vormen tot het hoogwaardige lichtontwerp.”

Automatisch het perfecte resultaat
Automatisch perfect gereinigde lucht? Dat is nu mogelijk dankzij de krachtige sensoren in de afzuigkappen: de PerfectAir-sensor. De PerfectAir sensor in de afzuigkap controleert de damp constant en past de zuigkracht automatisch aan de opstijgende damp aan – in welke stand de afzuigkap ook staat, zelfs in intensiefstand. Zo zorgt het apparaat ook voor minder geluidsoverlast: hij kiest altijd voor de laagst mogelijke zuigstand. Over geluid gesproken: de nieuwe schuin aflopende wandschouwmodellen van Bosch zijn de stilste die in Europa verkrijgbaar zijn. Deze afzuigkappen produceren namelijk maximaal 54 decibel, vergelijkbaar met het geluidsniveau van een rustig gesprek.

Verbonden apparaten
De nieuwe, aantrekkelijke afzuigkappen uit de Serie 8 zijn ook nog eens uitgerust met een geïntegreerde WiFi-module, waarmee ze via de Home Connect-app praktisch vanaf elke willekeurige plek te bedienen zijn, bijvoorbeeld aan de eettafel. Daarnaast neemt Bosch opnieuw een voorsprong op de concurrentie als het gaat om bediening tijdens het koken. Consumenten die een Home Connect inductiekookplaat van Bosch hebben met TFT touchscherm of DirectSelect Premium, kunnen de afzuigkap volledig bedienen via de kookplaat.

Slimme toestellen die met elkaar communiceren maken deel uit van de nieuwe keukentrend op basis van het 'Internet of Things". Twee nieuwe dampkap¬reeksen van AEG spelen in op deze trend. Op basis van het gerecht passen de nieuwe dampkappen automatisch hun instellingen aan voor een optimale keukenbeleving met minder geurtjes en lawaai. En bovendien komen ze in een strak en modern ontwerp.

De keuken is het middelpunt van de moderne woning en de dampkap speelt een belangrijke rol bij het creëren van de juiste sfeer. De twee nieuwe dampkapreeksen van AEG zijn gebaseerd op vier sleutelconcepten:


Prestaties: Mensen willen een dampkap die snel en efficiënt ongewenste geurtjes kan verwijderen uit de keuken.

Omgeving: Mensen willen comfortabel kunnen koken zonder luidruchtige toestellen en willen duidelijk kunnen zien wat ze aan het doen zijn.

Automatische hulp: Kookliefhebbers willen zich daarop kunnen concentreren zonder te moeten nadenken over de geurtjes in de kamer

Kwalitatief design: Mensen zien de keuken als een ontmoetingspunt als er gasten in huis zijn, dus willen ze een dampkap met een exclusief en aantrekkelijk design die hun keuken die 'extra touch' geeft.

De dampkap past zich automatisch aan de kookplaat aan
Er komen steeds meer geconnecteerde toestellen op de markt, een trend waar ook deze twee dampkapreeksen op inspelen. Hob2Hood is een geavanceerd systeem dat de dampkap automatisch inschakelt en de ventilatorsnelheid aanpast aan de kookactiviteiten. Hoe sneller en hoe hoger het vuur, hoe hoger de ventilatorsnelheid, zodat de kok zich kan concentreren op zijn taak terwijl de dampkap ervoor zorgt dat de keuken fris en geurvrij blijft.

Uiterst efficiënte koolstoffilter neemt geurtjes op
De twee nieuwe dampkapreeksen hebben een nieuwe, uiterst efficiënte koolstoffilter die snel en doeltreffend geurtjes uit de keuken verwijdert, met een absorptiepercentage van meer dan 85%. De filter kan gereactiveerd worden in de oven en gaat zo tot drie jaar mee. De filters zijn ook makkelijk te monteren zonder andere delen van de dampkap te hoeven demonteren.

Schone lucht, snel en doeltreffend
Deze moderne reeks dampkappen met een verticaal design heeft een strakke look die een stijlvol element toevoegt aan elke keuken. De dampkappen hebben een krachtige motor met een minimaal energieverbruik die snel onaangename geurtjes verwijdert. De reeks is verkrijgbaar met energielabel A of A+ en is uitgerust met SilenceTech, AEG's geavanceerde dampkaptechnologie met het laagste geluidsniveau. Ook inbegrepen zijn dimbare LED's om de lichtintensiteit aan te passen en zo een aangename sfeerverlichting te creëren in de keuken. De reeks is verkrijgbaar in roestvrij staal, wit en zwart.

Geruisloos frisse lucht
Deze reeks decoratieve dampkappen is verkrijgbaar in een schouwmodel of in een T-vorm. De dampkappen hebben een unieke Breeze-functie, een extra ventilatorsnelheid die u kunt inschakelen na het koken om geruisloos geurtjes te blijven verwijderen zonder storend lawaai terwijl u eet. Nieuwe LED-lichtjes zorgen voor een betere zichtbaarheid en sfeerverlichting tijdens het koken. Het ontwerp van de vetfilter behoort exclusief tot AEG en draagt bij tot het moderne design.

Perfect integreerbare ruimteventilatie. Uiterst efficiënte oplossingen, gevarieerd design en eenvoudige plaatsing – dat is de Gaggenau 200 serie afzuigsystemen. De platte schermkappen AF 200/210/211 en de ventilatiemodules AC 200 completeren de serie nu met krachtige apparaten. Deze zijn te combineren met alle Gaggenau-kookplaten en -apparaten en kunnen worden geïntegreerd in elke keuken-architectuur. Het minimalistische design toont elementen van geborsteld roestvrij staal, aluminium en glas. De kookzone wordt individueel verlicht met dimbaar, neutraal wit led-licht. Alle modellen hebben een krachtige ventilator en een afvoer- en circulatiefunctie. De nieuwe producten met de energie-efficiencyklasse A tot A+ zijn vanaf november 2015 verkrijgbaar.

„In een stijlvolle omgeving worden met name bij de ventilatie steeds hogere eisen gesteld aan het design en de functionaliteit van de apparaten. Als toonaangevende vernieuwer presenteerden wij al in 1982 de eerste uitschuifbare platte schermkap om in te bouwen in de bovenkast. Wij ontwikkelen sindsdien consequent nieuwe uiterst efficiënte oplossingen voor individuele keukenplanningen”, aldus Sven Schnee, Head of Global Brand Gaggenau.

Veelzijdig qua design en functionaliteit.
De 60 en 90 cm brede platte schermkappen AF 200/201/211 in vijf varianten zijn speciaal bedoeld om onopvallend in de bovenkast in te bouwen. Alle modellen zijn perfect geschikt als vervanger van de voorgaande modellen AH 250 en AH 900. Ze beschikken over een dampscherm van geborsteld roestvrij staal of aluminium met glazen inzet, die de kookdamp met groot vermogen afzuigt. De kap wordt uitgeschoven door licht op de greeplijst te drukken. Een gepatenteerd verzinkframe is apart verkrijgbaar. Hiermee verdwijnt de platte schermkap volledig in de bovenkast.

Ook de ventilatiemodules AC 200 in de breedtes 52 cm, 70 cm en 86 cm kunnen vrijwel onzichtbaar in de bovenkasten of kappen worden geïnstalleerd.

Hoog vermogen.
Alle modellen zijn gebaseerd op ventilatietechnologie met de uiterst efficiënte BLDC techniek en werken daardoor bijzonder energiezuinig en stil. Ze beschikken verder over drie elektronisch gestuurde vermogensstanden en een intensiefstand. Heel comfortabel is de automatische functie bij de platte schermkap. Hiermee wordt het vermogen automatisch aangepast aan de kookdampontwikkeling.

Eenvoudige hantering.
De montage van de platte schermkappen is heel eenvoudig dankzij een gepatenteerd snelbevestigingssysteem. Ook de ventilatiemodules zijn gemakkelijk te installeren. Alle apparaten zijn leverbaar als afvoer- en circulatieoplossing. In combinatie met de efficiënte circulatiemodule bezitten ze een groot vermogen. Hierdoor zijn ze heel geschikt voor vertrekken waarin het plaatsen van afvoerbuizen ingewikkeld of onmogelijk is, zoals in oude gebouwen, huurwoningen of energiezuinige huizen. Voor een gemakkelijke hantering van de apparaten zorgen de geïntegreerde ventilatoren, waarop met enkele handgrepen een circulatiemodule met actief koolstoffilter te plaatsen is. De vetfilters zijn probleemloos te verwijderen en kunnen in de afwasmachine worden gereinigd.

Met de nieuwe producten van de 200 serie afzuigsystemen onderstreept Gaggenau zijn competentie als specialist voor afzuigsystemen voor de individuele keukenplanning.

Bij het design van een afzuigkap lopen de meningen vaak uiteen. De ene keer doet hij dienst als blikvanger in de keuken, in andere gevallen wordt hij gewoon in de meubels geintegreerd en doet hij onopvallend zijn werk. De nieuwe afzuigunits van Miele zijn ingetogen en elegant  en ze verbruiken weinig energie.

Een afzuigunit is een afzuigkap die beperkt is tot het allerbelangrijkste en waarvoor in principe alleen inbouw in een bovenkast of een op maat gemaakte schouw nodig is. Alleen het aanzuiggedeelte en de bedieningselementen zijn zichtbaar. De nieuwe Miele-afzuigunits kenmerken zich door de uiterst slanke constructie. Met een diepte van slechts 30 centimeter zijn ze ideaal voor integratie in platte bovenkasten, die de moderne keuken optisch gezien speelser maken.

Afzuigunits zijn verkrijgbaar in twee afmetingen: 90 en 120 centimeter breed. Het aanzuiggedeelte is bij deze apparaten bekleed met een paneel; de wasem wordt tijdens het koken door de rondom aangebrachte luchtopeningen aan de randen van het paneel sneller opgenomen en naar het daarachter gelegen roestvrijstalen/metalen vetfilter gevoerd (bij circulatiegebruik is daarnaast een actief koolstoffilter nodig). De zichtbare kapromp en het paneel zijn gemaakt van roestvrij staal. Het paneel kan in de afwasautomaat worden schoongemaakt.

Beide apparaten zijn volgens het nieuwe energielabel voor afzuigkappen, dat vanaf januari 2015 in de EU geldt, ingedeeld in klasse A. Om dit te bereiken gebruikt Miele bij haar afzuigunits duurzame led-verlichting en efficiente gelijkstroommotoren. Dergelijke motoren dragen ertoe bij dat het geluidsniveau zelfs op de hoogste stand (3), die in de praktijk echter zelden nodig is, uiterst laag blijft.

Een gemeenschappelijk kenmerk van de twee modellen is de functie Con@ctivity 2.0. Deze past het zuigvermogen automatisch aan het kookproces aan dat op de kookplaat plaatsvindt. Daartoe geeft de Miele-kookplaat er is keuze uit talloze modellen het vermogen van de kookzones draadloos door aan de kap. Het installeren van Con@ctivity 2.0 is eenvoudig. Bij de afzuigunit wordt een USB-stick geleverd die in de kookplaat wordt gestoken.

De Miele-afzuigunits kunnen werken volgens het luchtafvoer- of luchtcirculatieprincipe of met een externe ventilator (voor het 120 centimeter brede model is alleen luchtafvoer of een externe ventilator mogelijk). Als los verkrijgbaar accessoire is voor deze apparaten ook een afstandsbediening verkrijgbaar.

 

Franke Kitchen Systems breidt zijn aanbod van Maris-afzuigkappen uit met de Maris Built-In, Maris Built-under, Maris T-shape en de Maris Plus. Alle modellen zijn energiezuinig en strak afgewerkt. Ideaal voor keukens waarin een krachtige afzuigkap gewenst is die tegelijkertijd subtiel oogt.

Maris Plus
De Maris Plus is een hoofdvrije verticale afzuigkap voorzien van functioneel licht voor de kook zone en biedt daarnaast gedimd licht voor een aangename sfeer in de keuken. Perfect voor een gezellig etentje met vrienden of familie. Het gebruik van LED verlichting zorgt bovendien voor een energiezuinige verlichting met een lange levensduur. Daarnaast is de Maris Plus uitgevoerd met een energiezuinige motor, deze is maar liefst 85% zuiniger dan een conventionele motor. De Maris Plus is te bedienen met een Ghost touch control-bedieningspaneel. Uitgeschakeld is het bedieningspaneel onzichtbaar en alleen door contact met de vinger wordt deze geactiveerd. Op deze manier behoudt de afzuigkap zijn strakke uitstraling. Voor nog meer gemak kan de afzuigkap ook worden bediend met een infrarood afstandsbediening. De afzuigkap heeft vier afzuigstanden met speciale randafzuiging. Door het gebruik van slijtvast glas is de Maris Plus eenvoudig te reinigen.

Maris Built-in en Maris Built-under
De Maris Built-in en Maris Built-under hebben een subtiel design, zijn sterk in prestaties en economisch in verbruik. De afzuigkap is uitgevoerd in wit glas waardoor het design eenvoudig kan worden geïntegreerd in het keukenontwerp, ideaal voor open keukens.

De Maris Built-under is uitermate geschikt voor keukens waar men een plafond unit wenst, maar hier geen mogelijkheid heeft voor afzuiging. Omdat de afzuigkap is uitgevoerd met een recirculatie systeem is afzuiging via het plafond niet nodig.

Ook deze modellen zijn beide uitgevoerd met een motor die 85% zuiniger is dan een reguliere motor.

Maris T-shape
Voor de wand- en eilandmodellen heeft Franke een oplossing in de vorm van de Maris T-shape. Dit zijn afzuigkappen die zich kenmerken door de combinatie van roestvrijstaal en glas.

Alle Maris modellen zijn voorzien van de mogelijkheid tot gedimd licht. Met een tot zeven keer hogere stroomsnelheid wordt de volledige kook zone afgezogen, waardoor bij een open keuken niet de hele woonkamer wordt voorzien van kookluchtjes.

Frans Colen, Marketing & Communicatie Manager bij Franke Nederland: “Steeds meer kookliefhebbers zijn op zoek naar een afzuigkap die stijlvol oogt en past in het design van de hele keuken. Daarnaast blijft het belangrijk dat een afzuigkap voldoende kracht heeft om de lucht die vrij komt bij het koken weg te nemen. De twee nieuwe Maris afzuigkappen voldoen aan beide eisen.”

De Maris modellen zijn leverbaar vanaf januari.

Miele continueert de trend van volledig integreerbare apparaten voor in de keuken met de nieuwe DownDraft-afzuigkap (DA 6890). Deze afzuigkap is zeer geschikt voor kookeilanden, wanneer uit optische of pragmatische redenen geen afzuigkap aan het plafond bevestigd kan worden.

Wanneer de DownDraft-afzuigkap is uitgeschakeld, is de afzuigkap vrijwel onzichtbaar verborgen in de onderkast. Alleen het stijlvolle glazen bedieningspaneel doet vermoeden dat er hoogstaande techniek achter verborgen zit. In het glazen bedieningspaneel zijn de tiptoetsen geïntegreerd, waardoor het bedieningselement in design en functie perfect is afgestemd op de andere apparaten uit de nieuwe generatie inbouwapparaten (6000-serie). Wanneer de 90 cm brede afzuigkap wordt ingeschakeld, verschijnt het wasemscherm motorisch aangestuurd uit het werkblad.

Miele adviseert de DownDraft-afzuigkap DA 6890 te combineren met de inductiekookplaat KM 6379 PowerFlex van Miele. De vier kookzones op deze kookplaat zijn vrijwel op gelijke hoogte gerangschikt, zodat de wasem op de juiste wijze wordt geabsorbeerd via het afzuiggedeelte van de afzuigkap die achter de kookplaat is geïnstalleerd. Bovendien vormen deze 90 cm brede apparaten bij elkaar optisch gezien een elegante eenheid.

De DownDraft-afzuigkap beschikt over led-verlichting, die ervoor zorgt dat de kookplaat goed verlicht wordt. Een ander praktisch detail dat niet direct in het oog springt, maar wat wel relevant is bij het installeren van de afzuigkap in een onderkast, is het feit dat de motor in verschillende posities op de afzuigkap kan worden aangesloten. Hierdoor blijft er, afhankelijk van de breedte van de onderkast, ruimte over voor lades onder de kookplaat. Bovendien is de DownDraft-afzuigkap zowel geschikt voor luchtafvoer- als voor luchtcirculatiesysteem.

Een afzuigkap die alleen zichtbaar is wanneer hij nodig is. Dat is de Downdraft van Franke Kitchen Systems. Deze afzuigkap trekt zich namelijk volledig terug in het aanrecht als hij niet wordt gebruikt. Is hij wel in gebruik, dan trekt het stijlvolle ontwerp van de Downdraft de volle aandacht. De Downdraft afzuigkap past zich eenvoudig aan op de wensen van de kok. De zwarte, glazen plaat in een roestvrijstalen frame komt op commando omhoog tot een maximale hoogte van 40 centimeter. Na gebruik zakt de kap weer terug in het aanrecht waar hij bedekt wordt door een zwart, glazen paneel. Dit frame sluit perfect aan bij de keramische kookplaten die steeds vaker worden gebruikt.

Technische eigenschappen
Naast het visuele en functionele karakter, heeft de Downdraft ook diverse handige, technische eigenschappen. De afzuigkap kent drie standen en een extra intensieve ventilatie met een maximaal vermogen van 725 m3. De verschillende niveaus zijn eenvoudig in te stellen met een touchscreen en afstandsbediening. De afzuigkap heeft daarnaast aan de bovenzijde een geïntegreerde LED-balk die voor verlichting rond de kookplaat zorgt.

Energiezuinig
De 88 centimeter brede Downdraft met geïntegreerde of externe ventilator kan voor zowel luchtafvoer als circulatie gebruikt worden. Deze circulatiestand vormt een ideale oplossing voor energiezuinige huizen. De circulatie zorgt voor een ventilatiesysteem met gefilterde lucht, waardoor er geen warmteverlies plaatsvindt. Frans Colen, Marketing & Communicatie Manager bij Franke Nederland: “De Downdraft is dé uitkomst voor open keukens, kookeilanden, keukens onder een schuin dak of fornuizen die direct tegen een raam aan staan. In zulke keukens zijn hangende afzuigkappen vaak minder mooi, niet functioneel of zelfs onmogelijk om te plaatsen. Doordat de Downdraft uit het aanrecht komt, biedt de afzuigkap een oplossing voor dit soort situaties. En het ziet er ook nog eens heel chique uit. Deze kap past perfect in iedere moderne keuken.”

De afzuigkappen van Boretti hebben een hoog design-gehalte. Mooie materialen, aparte vormen, gedurfde kleuren en royale afmetingen spelen de afzuigkap in the picture. Met de Valloria gaat Boretti nog een stap verder. Het is haast een kunstwerk aan de wand. Een blikvanger die geurtjes vangt. Met een open schap voor bijvoorbeeld kookboeken of verse kruiden. Niet eerder was het kookklimaat zó aantrekkelijk.

Met de wandafzuigkap Valloria brengt Boretti oogstrelend Italiaans design in de Nederlandse keuken. Met haar afgeronde hoeken en strakke open schap, is Valloria enerzijds organisch en vrouwelijk, anderzijds stoer en robuust. Multifunctionaliteit is troef. Valloria is voorzien van de laatste technische snufjes. Zo hoef je de soft-touch tiptoetsen alleen zachtjes met je vingers aan te raken. De ingebouwde led-verlichting geeft gericht licht op de pannen én sfeerverlichting voor ná het koken.

Automatisch beter
De Valloria heeft een zogenaamde naloopstand, waardoor de ventilatie ook na het koken nog even doorgaat om de laatste kookluchtjes af te voeren en dan automatisch afslaat. Ideaal is ook de warmtesensor die als het ware meedenkt met de kok. Worden er ineens twee pannen extra bijgezet die flink wasemen, dan schakelt de Valloria automatisch naar een hogere stand. Maar in élk van de vier standen – maximaal vermogen is 600 m³ per uur - doet de Valloria haar werk vrijwel geruisloos. Indien geplaatst met een schacht dan geeft de filterinidicatie aan wanneer de losse, metalen vetfilters schoongemaakt moeten worden. Die kunnen heel handig, gewoon in de vaatwasser. Gebruik zonder schacht is ook mogelijk. In dat geval geeft de filterindicator aan wanneer de koolstoffilters vervangen dienen te worden. Valloria is standaard verkrijgbaar in wit en zwart. Maar Boretti levert haar inbouwapparatuur, tegen een kleine meerprijs, in maar liefst 236 RAL-kleuren.

Valloria: mooie ventilatie voor vieze luchtjes.

De passie van Boretti
Boretti heeft een passie voor Italiaans design: passione nella cucina. Als geen ander brengen zij kleur in de keuken. Zo kan niet alleen de Valloria, maar ál hun (inbouw)apparatuur in maar liefst 236 RAL-kleuren geleverd worden. Van zeeblauw tot chocoladebruin, van pimpelpaars tot olijfgroen; geen kleur is te gek voor Boretti. Boretti levert een compleet concept: van afzuigkap tot afvalbak, van koelkast tot koffieapparaat. Kortom: voer voor fijnproevers!

Dat een afzuigkap geen noodzakelijk kwaad in de keuken hoeft te zijn, bewijst Keukenhuys De Tweede Kamer. Het exclusieve keukenbedrijf ontwierp een afzuigkap die een lust voor het oog is. Sterker nog, een afzuigkap die als zodanig nauwelijks te herkennen is, want de rvs recirculatiekap oogt als een design lamp en geeft bovendien ook nog eens prachtig licht. Met recht een eyecatcher in de keuken.

Hij ziet eruit als een rvs plafondlamp in de vorm van een halve bol en geeft bovendien ook licht. Maar het is toch echt een afzuigkap, die door een ingenieus filtersysteem geen externe afvoer nodig heeft. Deze zogeheten recirculatiekap filtert geur en vet uit de lucht en blaast zuivere lucht uit. Dat doet hij fluisterstil, dankzij de gelijkstroomventilator produceert de kap een minimum aan geluid. Doordat geen afvoer nodig is, biedt het kunstige stukje techniek een maximale plaatsingsvrijheid. Daarbij is het een fraai ogend object in de keuken, passend bij de prachtige keukendesigns van Keukenhuys De Tweede Kamer.

Beeldschone eenvoud
Gemak dient de kok, want deze recirculatiekap is met één draaiknop te sturen: aan of uit, snel of langzaam, met gedimd licht of fellere verlichting. Aansturing is ook mogelijk met een afstandsbediening. De kap is bovendien energiezuinig (105 W in de maximale stand met verlichting). De filters zijn eenvoudig te verwijderen en kunnen in de afwasmachine gereinigd worden. In dezelfde vormgeving is bovendien een lamp leverbaar die perfect combineert met de recirculatiekap.

De keuken is steeds vaker het centrale punt in huis; er is een groeiend verlangen om het niet alleen een functionele plek te maken, maar ook een ruimte die iets vertelt over onszelf. De Art Gallery afzuigkappen van Whirlpool bieden u de mogelijkheid nieuw leven in uw keuken te blazen en deze aan te passen voor verschillende momenten en gelegenheden.

Kunst en technologie
De afzuigkappen van de Art Gallery collectie van Whirlpool maken het eenvoudig om een persoonlijk tintje aan uw keuken te geven. De Art Gallery collectie omvat 4 panelen die op de voorkant van de afzuigkap passen, elk met een ander ontwerp. Hierdoor kunt u het design kiezen dat het beste bij uw stemming past op elk gewenst moment.

Maar de Art Gallery afzuigkap ziet er niet alleen geweldig uit. Het vlakke, roestvrijstalen oppervlak van de motorunit is gemakkelijk te reinigen en tevens zorgt de Art Gallery afzuigkap voor een doeltreffende en geruisloze luchtafzuiging - zelfs in recirculatiestand. De Art Gallery afzuigkap is uitgerust met halogeenverlichting.

Nog nooit was frisse lucht zo spannend: Siemens presenteert een verzonken tafelventilatiesysteem. Dit platte, 90 cm lange, nieuwe systeem voor de afvoer van luchtjes, komt tevoorschijn als er gekookt wordt en verdwijnt na afloop weer in het werkblad, waardoor het letterlijk onzichtbaar wordt. Het systeem is ideaal voor een kookeiland en biedt meer mogelijkheden voor de opstelling van de keuken. En de elegantie van dit systeem gaat niet ten koste van de efficiency: met een afvoercapaciteit van tot wel 800 m3/u blijft het zicht boven de kookplaat altijd helder.

Het verzonken afzuigsysteem kent een afwisseling tussen een actieve en een passieve stand: het is alleen zichtbaar als het in de passieve stand staat - en er wordt gekookt. Het is de ideale oplossing voor alle installatiesituaties waarin vrij zicht noodzakelijk is. De open ruimte in de keuken wordt niet onderbroken –denk aan kookeilanden- omdat het apparaat letterlijk onzichtbaar is wanneer het niet wordt gebruikt. De roestvrijstalen constructie wordt achter de kookplaat in het werkblad bevestigd, waardoor het zicht over de keuken niet wordt belemmerd. Het apparaat komt pas tevoorschijn zodra het wordt ingeschakeld, namelijk met één druk op de touchControl op het glazen paneel aan de bovenzijde. Wasem en geurtjes worden direct naast de kookplaat afgezogen. Het apparaat is voorzien van drie niveaus in de normale stand en twee turbostanden met een maximum vermogen van 800 m3/u.

Weergaloze schoonheid

Er zijn zelfs mensen die het apparaat na afloop niet in het kookeiland willen laten verdwijnen. Door de kenmerkende strakke lijnen komen het design en de materialen van de kookplaat zó perfect tot uitdrukking, dat ze er moeite mee hebben om die eenheid te verstoren. Een gladde, zwarte glasplaat wordt bevestigd in de roestvrijstalen basis en keukenwasem verdwijnt direct aan de rand. Deze schitterende prestatie wordt afgemaakt met een even simpele als fraaie verlichting: een reeks LEDs over de volledige lengte van de tafelventilatie-unit verlichten de hele kookplaat, zelfs in de hoeken. De verzonken tafelventilatie LD97AA870 is opgenomen in het studioLine programma van Siemens. Dit is een unieke lijn inbouwapparatuur, die verkrijgbaar is bij een selecte groep keukenspeciaalzaken: de studioLine partners.

Franke Kitchen Systems presenteert de nieuwe Maris afzuigkap. Deze stijlvolle hoofdvrije afzuigkap is ontworpen door het beroemde design-duo King & Miranda, bekend van hun ontwerp voor Scavolini keukens. Daarnaast heeft de Maris de iF Design Award 2012 ontvangen.

De Maris afzuigkap is uitgevoerd in geheel zwart glas of in een combinatie van een zwarte glazen achterplaat met roestvrijstalen panelen. Daarnaast is de Maris voorzien van een groot filter achter het paneel en een extra filter aan de onderzijde. De breedte van de Maris afzuigkap is 90 centimeter.

Gebruiksgemak
Naast een strakke designlook, heeft de Maris ook diverse handige technische eigenschappen. Zo kent de afzuigkap drie standen en een extra intensieve ventilatie, met een maximale luchtstroom van 700 m ³. Door het gebruik van een Touch 5 bedieningspaneel is het afzuigniveau heel eenvoudig in te stellen.

Tevens kan de Maris zo worden ingesteld dat de afzuigkap na het koken de aangegeven tijd aanblijft en daarna automatisch uitgaat.

Dit zorgt ervoor dat alle kookluchtjes automatisch worden weggenomen, ook na het koken. Twee dimbare halogeenlichten zorgen voor een goede verlichting van het fornuis, maar kunnen ook gebruikt worden als sfeerverlichting in de keuken.

Miele introduceert de plafondunit DA 2900 D met meerzone randafzuiging, die strak aan het plafond wordt bevestigd. Op deze manier is meer ruimte in de keuken te creëren. Bovendien kan de nieuwe plafondunit van Miele een energiebesparing tot wel 70 procent opleveren. Om de afzuigkap zo optimaal mogelijk aan het design van de keukenmeubelen te kunnen aanpassen, zijn de decorpanelen in roestvrij staal of in glas verkrijgbaar. Deze vier afzonderlijke, decoratieve afdekplaten zorgen voor een uitstekende wasemgeleiding en een nog betere vetafscheiding.

Efficiënte wasemgeleiding De plafondunit DA 2900 D is voorzien van meerzone randafzuiging, waarbij het grote aanzuigvlak is voorzien van vier afzonderlijke, decoratieve panelen. Deze decorpanelen zorgen voor een efficiënte wasemgeleiding, omdat kookdampen zowel aan de buitenranden van de decorpanelen als door de tussenruimten naar de metalen vetfilters worden geleid. Hierdoor is de vetafscheiding beter en ontstaat er nauwelijks condens. Evenals de vetfilters kunnen ook de afzonderlijke panelen gemakkelijk in de afwasautomaat gereinigd worden.

Energiebesparing tot wel 70 procent Wat het energieverbruik betreft is de nieuwe plafondafzuigkap grensverleggend. Een hoogwaardige gelijkstroommotor heeft aanzienlijk minder energie nodig dan traditionele ventilatormotoren. De plafondafzuigkap DA 2900 D van Miele is bovendien voorzien van led-verlichting, die de kookplaat verlicht met warmwit licht. Met dit ECO-pakket kan de plafondafzuigkap DA 2900 D van Miele in vergelijking tot conventionele technologie een energiebesparing opleveren tot wel 70 procent.

Bedieningsgemak De nieuwe plafondunit DA 2900 D van Miele kan worden bediend via de meegeleverde afstandsbediening. Via deze afstandsbediening wordt de verlichting, het vermogen en de luchtafzuiging achteraf geregeld. Bovendien is de plafondunit voorbereid op Con@ctivity. Dit is het innovatieve systeem van Miele voor communicatie tussen de afzuigkap en de kookplaat, dat zorgt voor een automatisch geregeld afzuigproces. De plafondunit en de betreffende kookplaat dienen voorzien te worden van een communicatiemodule. De plafondunit reageert vervolgens automatisch op de instellingen van de kookplaat. Bovendien wordt de verlichting automatisch in- en uitgeschakeld. Vanzelfsprekend kan de afzuigkap ook altijd handmatig worden ingesteld.

De plafondunit DA 2900 D van Miele heeft een afmeting van 110 bij 79 centimeter en is dankzij de modulaire opbouw verkrijgbaar met luchtafvoersysteem, circulatiesysteem of met een externe ventilator.

 

meestal een mooi ontworpen afzuigkap in rvs, aluminium of met glasaccenten, en tegenwoordig zelfs ook volledig in glas. Deze afzuigkappen kunnen als wandmodel of als eilandmodel worden geleverd. De laatste jaren is het zogenaamde hoofdvrije model een trend geworden. Het apparaat is schuin naar boven geplaatst waardoor de kans om je hoofd te stoten wordt verminderd.

de integrale afzuigkap:
deze modellen worden nagenoeg geheel weggewerkt achter de kasten en doen dus onzichtbaar hun werk. Van dit soort afzuigkappen zijn meerdere uitvoeringen verkrijgbaar. Soms als tussenunit, waarbij het naar voren te trekken deurpaneel als opvangscherm dient.

de vlakscherm afzuigkap:
een afzuigkap die voor een gedeelte is weggewerkt in de kasten en waarbij het scherm naar voren kan worden getrokken indien afzuiging gewenst is.

de werkbladafzuigkap:
een staand model die achter de kookplaat wordt gemonteerd, meestal voorzien van verlichting, die de kookdamp direct aanzuigt daar waar het ontstaat. Er bestaan modellen die tevens als afzetruimte kunnen worden gebruikt en ook in dit soort afzuigkappen is tegenwoordig een ruime keuze.

de downdraft afzuigkap:
vanuit de Verenigde Staten overgewaaid en op dit moment een zeer gewild apparaat. De afzuigkap is nagenoeg onzichtbaar in het werkblad achter de kookplaat gemonteerd en wanneer afzuiging gewenst is, komt het apparaat vanuit het werkblad zon 40 cm. omhoog en zuigt de kookdampen op perfecte wijze af. Het grote voordeel van dit soort systemen is, is dat de afzuigkap niet zichtbaar is als niet gekookt wordt en het biedt nog meer mogelijkheden aan het ontwerp van de keuken. Koken voor het raam, met uitzicht op de tuin, zonder dat de afzuigkap in de weg hangt is een veel toegepaste oplossing.

de plafondafzuigkap:
dit soort afzuigkappen worden in het plafond ingebouwd en ontnemen dus ook niet meer het vrije zicht naar de woon of eetkamer, c.q. de tuin. Plafond afzuig - kappen winnen in toenemende mate aan populariteit, maar er moet wel een kanttekening gemaakt worden m.b.t. de werking ervan. Deze afzuigkappen werken goed, maar zijn niet vergelijkbaar qua werking met de modellen die direct boven, c.q. direct achter de kookplaat worden geplaatst, zoals de werkblad- en downdraft modellen.

de inbouwunits:
deze afzuigkappen, verkrijgbaar in diverse uitvoeringen, worden in een bestaande schouw of kast geplaatst. De mooie antieke schouw in een boerderij bijvoorbeeld, wordt met een inbouwunit een heuse afzuigkap.

ALGEMEEN:
De technische mogelijkheden van alle aange - geven afzuigkappen gaat veel verder dan alleen een sterke ventilator. Er bestaan afzuigkappen die met een sensor de aan te zuigen damp berekenen en aan de hand daarvan de capaciteit van de ventilator regelt; een goede afzuigkap is voorzien van een naloop automaat, die ervoor zorgt dat na het koken de ventilator nog zon 15 minuten doorgaat en dan automatisch uitschakelt de verlichting van sommige modellen is dimbaar en LED verlichting wordt steeds meer toegepast. Bedenk dat een afzuigkap vaak ook als een irritant apparaat in de keuken wordt ervaren en dat dus een goede keuze vooraf heel belangrijk is. Bovendien moeten de technische mogelijk - heden ter plaatse van tevoren goed moet worden geanalyseerd.

Bron: vereniging comfortabel wonen

Wie kent het niet, nare kookluchtjes in huis. Net te laat, bedenk je vaak de afzuigkap aan te zetten. Met de nieuwste afzuigkappen loopt u dat risico een stuk minder. Die zijn zo uitdagend, zowel wat betreft vormgeving als techniek, dat u ze met plezier gebruikt en beslist niet vergeet.

Personal touch
De afzuigkap mag weer worden gezien. En terecht, want de modellen zijn wondermooi en vormen de finishing touch van uw keuken interieur. Professioneel ogende designmodellen van glas, roestvrij staal, of nog moderner: aluminium, zijn helmaal in. Ook een combinatie van de drie materialen kan. In de neutrale grijstint of juist kleurrijk. Maar wellicht heeft u een keuken met landelijke charme en vindt u een grote, houten schouw het summum. Of kiest u toch voor bijna weg in de vorm van een flinterdunne onderbouwversie of een kap van slechts enkele centimeters dik. Uw smaak bepaalt in belangrijke mate de uiteindelijke keuze. Technieken zoals tiptoetsen verhogen het bedieningsgemak en een designschouw met schuin geplaatste glazen draagplateaus houdt rekening met de ergonomie van lange mensen. Of wat dacht u van afstandsbediening? Klinkt misschien wat overdreven, maar bij een roestvrij stalen kap scheelt het u veel vingerafdrukken.

Wel zien, niet horen
Wist u dat een afzuigkap naast de wasem ook de verbrandingsvetten en -gassen die bij koken vrijkomen, wegzuigt? Reden te meer, hem aan te zetten. Dat kan tegenwoordig overigen steeds geruislozer. Wel zien, niet horen, is het motto van de moderne afzuigkap. Nog een voordeel van een afzuigkap: het verbetert uw zicht bij het koken. Vooral halogeenverlichting is hiervoor ideaal. Bij bepaalde modellen brengt dimlicht na gedane arbeid de sfeer en gezelligheid terug. Of u kiest voor een model waarbij de lichtintensiteit geleidelijk wordt in- en uitgeschakeld. Overigens worden ook de filters steeds ingenieuzer zodat het schoonmaken hiervan gewoon in de vaatwasser kan.

Innovatieve technieken
Via aanzuigopeningen, randafzuiging en automatische naventilatie wordt vrijwel alles afgevoerd. Sommige fabrikanten hebben zelfs een extra ventilator aan de voorzijde ingebouwd. Luchtjes kunnen niet meer ontsnappen. Vooral bij open keukens van belang. Ook zijn er kappen met een intensiefstand die na tien minuten automatisch terugschakelt. Handig bij het aanbraden van gerechten. Interval luchtreinigingssytemen schakelen de afzuigkap elk uur een paar minuten in. Resultaat: altijd schone lucht in uw keuken. Het nieuwste van het nieuwste is een sensorautomaat met dampherkenning die automatisch in- en uitschakelt en zorgt voor de meest optimale ventilatiestand. Via overzichtelijke displays wordt u tot slot geïnformeerd welke functie is ingesteld en hoe het staat met de verzadiging van uw vet - en actiefkoolstoffilter.

Typen
Ook afzuigkappen kennen inmiddels een diversiteit aan uitvoeringen. De schouwkap is eigenlijk de moderne variant van de vroegere schouw uit grootmoederstijd. Bevestigd aan de muur of los hangend boven een kookeiland. Ook bestaan er draaibare modellen die u boven meerdere kookzones kunt plaatsen. De integreerbare kappen worden tussen twee bovenkasten of tussen een muur en een kastje bevestigd. Tot slot zijn er de onderbouwafzuigkappen die onder een bovenkastje worden gemonteerd. Een ruimtebesparende en minder in het oog lopende oplossing. Het is verstandig u vooraf te laten informeren over de technische mogelijkheden in uw keuken. Die bepalen mede het systeem dat u kunt gebruiken: luchtafvoer of recirculatie. Luchtafvoer is het meest effectief omdat de stoffen via metaalfilters de buitenlucht ingaan en frisse lucht wordt aangezogen. Bij recirculatie reinigen actiefkoolstoffilters de lucht en blazen deze terug. Maar wat uw keuze ook wordt, een afzuigkap verhoogt uw kookplezier in dubbele betekenis.

Bosch brengt frisse lucht in de keuken met twee nieuwe schouwkappen. Met een strakke heldere vormgeving en een verfijnde techniek zorgen deze fraaie pottenkijkers voor een aangename atmosfeer tijdens het koken.

Kookeiland
De eilandschouwkap DIE945E is perfect voor de ruime open keuken met kookeiland. Want met zijn grote afzuigcapaciteit van 800 m3/h laat hij alle kookluchtjes binnen de kortste tijd uit huis verdwijnen. De schouwkap van fraai geborsteld roestvrij staal is 90 cm breed en daarmee geschikt voor boven alle kookplaten met dezelfde breedte. Uitgevoerd met comfortabele elektronische tiptoetsbediening en metalen vetfilters die zo de afwasautomaat in kunnen.

IJzersterk duo
De schouwkap DKE745K is van geborsteld roestvrij staal en 70 cm breed. Samen met de net zo brede gaskookplaat PCL755TNL een ijzersterk en veilig duo. De gaskookplaat heeft bijvoorbeeld een thermo-elektrische beveiliging. Dus geen vlam, dan ook geen gas. Primeur: extra veilig koken garandeert ook de unieke geintegreerde timer waarmee de kooktijd geprogrammeerd kan worden. Zodat de aardappels niet onopgemerkt te lang op het vuur blijven staan. Ook worden de branders automatisch uitgeschakeld na zes uur ononderbroken gebruik. Ondertussen zorgt de schouwkap met zijn krachtige vermogen van 800m3/h dat alle kookdampen in de keuken zo snel mogelijk verdwijnen.


Meer informatie:

Bosch inbouwapparaten: 0800-0710 (gratis)
www.bosch-huishoudelijke-apparaten.nl

Bron: Vereniging Confortabel wonen

Met nare kookluchtjes in huis doe je niemand plezier. Zeker niet de visite die na het eten komt. Vaak te laat wordt bedacht de afzuigkap aan te zetten. Met de nieuwste afzuigkappen loopt u dat risico een stuk minder. Die zijn zo uitdagend - zowel wat betreft vormgeving als techniek -dat u ze met plezier gebruikt en beslist niet vergeet.

Personal touch
De afzuigkap mag weer worden gezien. En terecht, want de modellen zijn wondermooi en vormen de finishing touch van uw keukeninterieur. Professioneel ogende designmodellen van glas, roestvrij staal, of nog moderner: aluminium, zijn helmaal in. Ook een combinatie van de drie materialen kan. In de neutrale grijstint of juist kleurrijk. Maar wellicht heeft u een keuken met landelijke charme en vindt u een grote, houten schouw het summum. Of kiest u toch voor bijna weg in de vorm van een flinterdunne onderbouwversie of een kap van slechts enkele centimeters dik. Uw smaak bepaalt in belangrijke mate de uiteindelijke keuze. Technieken zoals tiptoetsen verhogen het bedieningsgemak en een designschouw met schuin geplaatste glazen draagplateaus houdt rekening met de ergonomie van lange mensen. Of wat dacht u van afstandsbediening? Klinkt misschien wat overdreven, maar bij een roestvrij stalen kap scheelt het u veel vingerafdrukken.

Wel zien, niet horen
Wist u dat een afzuigkap naast de wasem ook de verbrandingsvetten en -gassen die bij koken vrijkomen, wegzuigt? Reden te meer, hem aan te zetten. Dat kan tegenwoordig overigen steeds geruislozer. Wel zien, niet horen, is het motto van de moderne afzuigkap. Nog een voordeel van een afzuigkap: het verbetert uw zicht bij het koken. Vooral halogeenverlichting is hiervoor ideaal. Bij bepaalde modellen brengt dimlicht na gedane arbeid de sfeer en gezelligheid terug. Of u kiest voor een model waarbij de lichtintensiteit geleidelijk wordt in- en uitgeschakeld. Overigens worden ook de filters steeds ingenieuzer zodat het schoonmaken hiervan gewoon in de vaatwasser kan. N?g een belemmering minder.

Innovatieve technieken
Via aanzuigopeningen, randafzuiging en automatische na-ventilatie wordt vrijwel alles afgevoerd. Sommige fabrikanten hebben zelfs een extra ventilator aan de voorzijde ingebouwd. Luchtjes kunnen niet meer ontsnappen. Vooral bij open keukens van belang. Ook zijn er kappen met een intensief-stand die na tien minuten automatisch terugschakelt. Handig bij het aanbraden van gerechten. Interval luchtreinigingssytemen schakelen de afzuigkap elk uur een paar minuten in. Resultaat: altijd schone lucht in uw keuken. Het nieuwste van het nieuwste is een sensorautomaat met dampherkenning die automatisch in- en uitschakelt en zorgt voor de meest optimale ventilatiestand. Via overzichtelijke displays wordt u tot slot geïnformeerd welke functie is ingesteld en hoe het staat met de verzadiging van uw vet - en actiefkoolstoffilter.

Modellen
Ook afzuigkappen kennen inmiddels een diversiteit aan uitvoeringen.


De schouwkap wint op dit moment snel terrein.Uitgevoerd in roestvrij staal, aluminium of glas onderscheiden ze zich door allerlei technische snufjes, een grote afzuigcapaciteit, professionele uitvoering en de prachtigste designs. Bevestigd aan de muur of los hangend boven een kookeiland. Er is op dit moment zelfs een kap op de markt met een losse schacht en vijf los verkrijgbare glazen luifels, zodat u de mogelijkheid heeft om flexibel om te gaan met uw keukendesign

De integreerbare kappen worden tussen twee bovenkasten of tussen een muur en een kastje bevestigd.

Vlakschermkappen worden vrijwel helemaal in de bovenkastjes geïntegreerd Als de kap moet werken, trekt u een gedeelte van het dampscherm naar voren, waarbij zowel de motor als de verlichting automatisch wordt ingeschakeld.

Tot slot zijn er de onderbouwafzuigkappen die onder een bovenkastje worden gemonteerd. Een ruimtebesparende en minder in het oog springende oplossing.

Technische mogelijkheden
Het is verstandig u vooraf te laten informeren over de technische mogelijkheden in uw keuken. Die bepalen mede het systeem dat u kunt gebruiken: luchtafvoer, recirculatie of motorloos. Luchtafvoer is het meest effectief omdat de stoffen via metaalfilters de buitenlucht ingaan en frisse lucht wordt aangezogen. Let daarbij vooral op voldoende luchtcompensatie: wat u afvoert moet ook weer worden aangevoerd. Als u een open haard stookt en tegelijkertijd de afzuigkap op volle toeren laat draaien, is een roostertje in het kozijn zeker niet meer voldoende om de verbruikte lucht te compenseren. De meest voorkomende fout is dat de verschillende leveranciers wel kijken of er voldoende luchttoevoer aanwezig is voor het door hen geplaatste toestel, maar vergeten dat er vaak meerdere luchtverbruikende toestellen tegelijkertijd moeten kunnen werken.

Bij recirculatie reinigen actiefkoolstoffilters de lucht en blazen deze terug. De meeste afzuigkappen zijn tegenwoordig ook geschikt om als recirculatiekap te fungeren. Als uw huis is voorzien van een centraal afzuigsysteem, kan daarop meestal een motorloze wasemkap worden aangesloten.

Bron: Vereniging Confortabel wonen

Gaggenau introduceert een innovatie op het gebied van afzuigsystemen, die niet alleen efficiënt en praktisch is, maar ook zeer esthetisch. De AT400 randafzuiging onttrekt kookluchten waar ze ontstaan. Het systeem staat op het werkblad, is voorzien van geïntegreerde verlichting en kan gecombineerd worden met één of meer kookplaten. Het bovenblad kan gebruikt worden voor extra afzetruimte.

Ideaal voor een kookeiland, door de geringe hoogte (27,5 cm), maar zeker ook geschikt als wandopstelling. Dat iets praktisch en efficiënts ook mooi ontworpen kan zijn, blijkt uit het feit dat de AT400 reeds de gerenommeerde Duitse iF Design Award 2006 in de wacht heeft gesleept.

Het nieuwe randafzuigingssysteem werkt door middel van luchtrecirculatie op een dermate efficiënte en geruisarme manier, dat het kan tippen aan eersteklas lucht-afzuigsystemen. De AT400 neemt echter minder ruimte in beslag dan deze systemen. Het apparaat beschikt over drie vermogensstanden en een intensieve afzuigstand, een intervalstand en een naloopstand.

Het nieuw ontwikkelde centrifugerende vetfilter en de vetopvangschaal zijn in de vaatwasautomaat te reinigen. Het eenvoudig te verwisselen koolstoffilter is in de ventilatiebehuizing in de onderkast te vinden.

De AT400 is uitgevoerd in roestvrij staal en is in twee afmetingen verkrijgbaar, 106 en 136 cm, waardoor het uitstekend past bij de nieuwe kookplaten van de Gaggenau 400 serie.

De afzuigkap was vroeger vooral een storend element in de keuken. Die tijd ligt gelukkig ver achter ons. U kunt nu bijvoorbeeld kiezen voor een geïntegreerde onderbouwkap. Deze kap kan onder een kastje worden gemonteerd en is daardoor onzichtbaar. Pas als u gaat koken, trekt u de kap naar voren en zet u het apparaat in werking. Als u kiest voor een zichtbare afzuigkap, dan moet het juist een blikvanger in de keuken worden. En ook dat is met de designmodellen van tegenwoordig geen enkel probleem meer.

De keuken is - dankzij de opmars van de open keuken - steeds meer een volwaardig onderdeel van het huis geworden. Dat brengt met zich mee dat er meer aandacht wordt besteed aan vormgeving en design. En niet in de laatste plaats als het gaat om de afzuigkap. Niet vreemd natuurlijk. De afzuigkap is erg aanwezig, en dan kan het er beter maar goed uitzien. De wandschouwkappen (voor muurmontage) en de eilandschouwkappen (voor vrije montage boven een kookeiland) zijn tegenwoordig uitgevoerd in hoogwaardige designs. Er zijn zowel strakke als ronde modellen verkrijgbaar. Materialen die worden gebruikt zijn voornamelijk (gekleurd) glas, roestvrij staal, aluminium, of een combinatie daarvan. Er zijn ook modellen met melkglas waarachter neonverlichting zit verwerkt. Dat geeft een heel bijzonder effect. Natuurlijk staat een strakke design kap niet in een landelijke keuken. Maar ook daarvoor zijn talloze modellen verkrijgbaar.

Nieuw: afzuigkap in werkblad
Natuurlijk kunt u in plaats van voor opvallend ook voor onopvallend kiezen. We noemden net al de onderbouwkap, de kap die vrijwel geheel is in gebouwd. Als u gaat koken, trekt u het scherm naar voren. En met die beweging zet u meteen de afzuigkap in werking. Maar sinds kort is er nog een onopvallend model op de markt. En wel een hele bijzondere: een afzuigkap die is geintegreerd in het werkblad. Als u begint te koken komt de kap uit het blad te voorschijn en gaat zijn werk doen. Deze in het werkblad geintegreerde afzuigkap lijkt echt een trend te gaan worden.

Schoon, schoner, schoonst
Niet alleen het design is de afgelopen jaren aan vernieuwing onderhevig geweest, ook de techniek. Vergeet u regelmatig de vetfilters te reinigen? Er zijn nu modellen op de markt die op het display aangeven dat de vetfilters gereinigd moeten worden. De meeste filters gaan tegenwoordig overigens gewoon in de vaatwasser. Maar dat is niet alles. Er is nu ook een techniek ontwikkeld waarbij helemaal geen vetfilters meer worden gebruikt. De modellen met dit nieuwe systeem hebben desondanks een perfecte afzuiging van kookdamp en -vet. En ze zijn daarbij nog eens veel stiller.

Fluisterstil
Over stilte gesproken. Een stille afzuiging is geen onbelangrijk aspect, zeker niet als u een open keuken heeft. Moderne afzuigkappen zijn gemiddeld genomen veel stiller dan oudere exemplaren. Er zijn nu zelfs modellen te vinden die u gerust fluisterstil, kunt noemen. De nieuwe motortechniek heeft een hoger vermogen, maar een lager geluidsniveau. Dat wil zeggen dat de afzuigkap ondanks de rust niet aan zuigkracht inboet. Integendeel! Wilt u echt rust in de keuken? Dan kunt u kiezen voor een afzuigkap met een externe motor. De motor wordt dan niet in de keuken geplaatst, maar bijvoorbeeld op zolder, waardoor u nauwelijks nog iets hoort.

De afzuigkap denkt met u mee!
De afzuigkap is steeds gemakkelijker te bedienen. Modellen met zogenoemde tiptoetsen zijn al gewoon goed geworden. Later volgden de modellen met afstandsbediening. Die hebben inmiddels ook een hoge populariteit bereikt. Vooral voor rvs modellen is deze no touch techniek ideaal. U hoeft immers niet meer met uw handen aan de kap te komen en voorkomt daarmee hinderlijke vingerafdrukken. Nog handiger zijn de modellen die u niet meer hoeft te bedienen, maar die zichzelf aan of uit, harder of zachter zetten. Zo is er de sensorautomaat die kookdamp en kookvet herkent en dan automatisch aangaat. Als er bij het aanbraden van vlees plotseling meer vet vrijkomt, schakelt dit model vanzelf naar een intensievere stand, om dat na tien minuten ook weer automatisch terug te schakelen. Kortom, een apparaat die met u meedenkt. En in de keuken is alle hulp natuurlijk welkom!

Bron: Vereniging Confortabel wonen

De laatste trend in keukenventilatie komt van boven We voorzien onze keuken van steeds meer apparaten. Het traditionele fornuis heeft gezelschap gekregen van onder andere een stoomoven, een espressomachine en een kokend water kraan. Hierdoor wordt het vochtgehalte in de keuken aanzienlijk groter en worden meer vet en geurtjes door de keuken verspreid. De behoefte aan ruimtelijke ventilatie groeit (71% van het Nederlands publiek noemt afvoer van vocht/damp als een van de belangrijkste redenen om een afzuigkap aan te schaffen*). De laatste trend in keukenventilatie komt volgens Itho dan ook van boven. Met haar nieuwste inbouw- en plafondunits biedt Itho iets unieks; een bijna onzichtbaar keukenventilatiesysteem met een optimale afvoer van kook- en braaddampen.

Opvallend RVS en modern wit
Om met alle vocht- en geurbronnen in de keuken af te kunnen rekenen en optimale ruimtelijke ventilatie te kunnen bieden, heeft Itho de plafondinbouwunit Exclusive. Deze unit geeft de inrichting van de eigentijdse keuken meer mogelijkheden. Door de op afstand te monteren ventilator is de plafondunit gemakkelijk toepasbaar. Ook de bediening biedt veel gemak met de radiografische afstandsbediening of de geïntegreerde tiptoetsen. De Itho Exclusive is verkrijgbaar in opvallend RVS, maar ook in de moderne kleur wit. De dimbare verlichting is de finishing touch van deze blikvanger in de keuken.

Design en degelijkheid hand in hand
De iets kleinere, maar minstens zo stijlvolle inbouwunit Elegance is de ideale oplossing voor de meest moderne keuken. Deze inbouwunit van Itho is uitstekend in te bouwen in wandschouwen of in een op maat gemaakte schouw. Net als de Exclusive, kan de Elegance worden toegepast met ventilator op afstand, is hij voorzien van dimbare verlichting en is de unit gemakkelijk te bedienen met de radiografische afstandsbediening of geïntegreerde tiptoetsen. Bovendien is deze variant eveneens verkrijgbaar in RVS-uitvoering en in de kleur wit. Met de Elegance laat Itho zien dat design en degelijkheid prima samengaan.

Verkrijgbaarheid
Alle inbouw- en plafondunits van Itho zijn technisch betrouwbaar en doordacht. In het gebruik zijn ze zuinig en vriendelijk. De Exclusive en Elegance zijn in diverse afmetingen verkrijgbaar bij ruim 1200 keukenspeciaalzaken. De prijzen variëren van  1.349,- euro tot  2.049,- euro (consumentenadviesprijs).

Zoals bekend is, mogen afzuigkappen met motor niet worden aangesloten op mechanische en warmte terugwin installaties. Oplossingen worden daarom gecreerd door motorloze afzuigkappen, of afzuigkappen met een "luchtgordijntje" toe te passen. Oplossingen waar de gebruiker in het algemeen niet tevreden over is.

Met de Berbel afzuigkappen is de meest ideale oplossing voor dit probleem binnen handbereik gekomen!

De Berbel afzuigtechniek is gebaseerd op een scheiding van vet en geur uit de kookdampen van 99%, een percentage wat ook werkelijk gerealiseerd wordt.

Omdat deze techniek er voor zorgt dat vet niet verder komt dan de opvangschaal, komt deze stof ook niet terecht in het afvoerkanaal. Dit betekent dat, indien gebruik wordt gemaakt van een Berbel afzuigkap met recirculatiefilter, het filter niet dicht kan slibben met kookvet en het filter dus een veel langere levensduur heeft dan een recirculatiefilter in de traditionele afzuigsystemen. Immers, het enige wat het recirculatiefilter doet, is de geur absorberen.

Berbel garandeert daarom ook een levensduur van het recirculatie filter van 1,5 tot 2 jaar.

Resumerend: toepassing van een Berbel afzuigkap biedt de gebruiker:


Een perfect werkende afzuigkap met motor, ondanks dat er een MV of WTW installatie in gebruik is

Vervanging van het recirculatiefilter pas na 1,5 tot 2 jaar

Een nagenoeg geluidloze werking van de afzuigkap, dankzij het Berbel principe

Afzuigkappen die optimaal presteren, tegen zeer lage geluidswaarden en een uiterst vriendelijk gebruiksgemak

De schaal openklappen, met een vochtige doek afnemen en de afzuigkap is schoon

Leverbaar als inbouw en als wand afzuigkap

Een Berbel afzuigkap is de ultieme oplossing om toegepast te worden in woningen waar sprake is van een MV of WTW.

Meer artikelen...