Een levende luchtverfrisser die niet alleen de lucht zuivert, maar ook een prettig parfum verspreidt? De Spathiphyllum zorgt als geen ander voor een gezonde en frisse leefomgeving. De Woonplant van de maand augustus maakt daarmee de kunstmatige huisparfums overbodig. Maar daar blijft het niet bij: de Spathiphyllum is ook nog eens een huisgenoot die je met zn frisgroene bladeren en fraaie bloemkelken in sneeuwwitte tinten een fraai plaatje biedt.

Een brandend verlangen naar een verre reis naar de tropen? Behoefte aan rust in huis? De Ficus biedt je maar al te graag verlossing. Deze ferme plant brengt zijn eigenaar een instant junglegevoel. Een gevoel dat vooral in de koude wintermaanden welkom is, dus niet voor niets is de Ficus Woonplant van de maand februari. De exotische Ficus geeft bovendien rust met zijn geluiddempende bladeren.

Hij hoort eigenlijk thuis in een tropisch regenwoud, maar de Ficus vindt het ook prima om jouw interieur van een vleugje gezond en groen leven te voorzien. Er zijn zoveel soorten, dat je eindeloos kunt variëren. Ga bijvoorbeeld voor de bonsaivariant met een elegant kronkelende stam of kies de Ficus met lepelvormige, golvende bladeren, die lijken te wuiven in een warme, tropische wind.

Vruchtbaarheid en overvloed
Met een Ficus haal je niet zomaar een plant in huis. De naam Ficus is de Latijnse plantennaam voor vijg. En de vijgenboom wordt bij veel volkeren als heilige boom vereerd, als symbool voor vruchtbaarheid en overvloed. Luister dus goed naar de wensen van jouw Ficus en bied hem een prettig leven in jouw huis, dan ben je verzekerd van een overvloed aan rust, energie en een band voor het leven met jouw stoere Ficus.

Natuurlijke geluiddemper
De Ficus zorgt er ook letterlijk voor dat jullie samen kunnen genieten van rust in huis. Want deze plant, vooral de Ficus benjamina, staat bekend om zijn geluiddempende werking. Met zijn bladeren vangt hij geluidsgolven op om ze met soms wel vijf decibel te reduceren. Het grootste effect heeft de Ficus in ruimtes met veel grote, harde oppervlakken, zoals een betonnen vloer. Zet hem in een groepje planten in een hoek van de kamer en ontspan gezamenlijk in de stilte.

Tientallen jaren genieten
De Ficus is een robuuste plant, waarmee je zo tientallen jaren kunt samenleven. Voldoende licht en regelmatig plantenvoeding maken hem tevreden en krachtig. Hoe lichter de plant staat, hoe meer je hem blij maakt met water. Mag hij in de zomer buiten van een regenbui genieten, dan zullen jullie band én zijn bladeren zelfs nog sterker worden. En de Ficus is best ijdel, dus hij is je dankbaar als je zo nu en dan gele of lelijke bladeren verwijdert.

Woonplant van de maand
De Ficus staat volop in de schijnwerpers als Woonplant van februari. Woonplant van de maand is een initiatief van Bloemenbureau Holland. Maandelijks kiest het in overleg met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant die het opvallend goed doet bij de consument, of juist (nog) niet zo bekend is, maar wel potentie heeft om het goed te doen in de Nederlandse woonkamer.

Een robuuste plant waar je op kunt bouwen en vertrouwen. De Sansevieria, Woonplant van de maand juli, heeft zich volledig vrijgevochten van zijn tuttige imago. Vol trots presenteert hij zich aan zijn eigenaar, om zonder moeite vele jaren samen te leven in een fris en gezond huis.

De Sansevieria met zijn zwaardvormige bladeren is bijna onverwoestbaar. Niet zo gek, want oorspronkelijk moest hij in de droge en hete woestijn zien te overleven. Zijn tuttige imago heeft deze stoere plant terecht van zich afgeschud. Of je nou kiest voor een groene, geelgroene of grijsgetinte variant, met spitse punt, rozetvormig of gekruld blad, elke Sanseviera zal zich innig aan je hechten.Koninklijke achtergrond
Zijn trotse houding heeft de Sanseviera wellicht overgenomen van zijn naamgever, de 18e-eeuwse prins Raimondo di Sangro uit het Italiaanse San Severo. Maar ook al heeft hij een koninklijke achtergrond, hij zal zich nooit uit de hoogte gedragen. Dit is een royalty die zich het liefst onder de gewone mensen bevindt, en hard zijn best zal doen om zich voor de rest van zijn leven aan hen te binden.Zuurstof en luchtvochtigheid
Zijn herkomst uit de woestijn heeft ervoor gezorgd dat de Sansevieria ijzersterk is. Maar hij heeft nog andere bijzondere karaktertrekjes. Niet alleen zuivert hij de lucht en verhoogt hij het zuurstofgehalte in huis, hij gaat bovendien de strijd aan met droge lucht. Hij krikt de luchtvochtigheid op, zodat jij geen droge huid, geïrriteerde lenzen of kriebelende keel meer hebt. In zon gezond huis komt je geest eindelijk echt tot rust.

Partner in crime
Voor mensen die wel samen met een plant in huis willen genieten, maar de verzorging liever achterwege laten, is de Sansevieria dé partner in crime. Zelfs de meest erbarmelijke verzorging doorstaat deze doorzetter met verve. Droge lucht, schaduw, felle zon, het maakt hem niet uit. Zolang hij maar eens in de twee, drie weken wat water krijgt. En af en toe een royale buiging of koninklijk saluut zal hem nog een beetje harder laten groeien.

Woonplant van de maand
De Sansevieria staat deze maand centraal als Woonplant van juli. Woonplant van de maand is een initiatief van Bloemenbureau Holland. Maandelijks kiest het in overleg met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant die het opvallend goed doet bij de consument, of juist (nog) niet zo bekend is, maar wel potentie heeft om het goed te doen in de Nederlandse woonkamer.

Wie op zoek is naar een zelfverzekerde plant met een Zuid-Amerikaans tintje is bij de Yucca aan het juiste adres. Met zijn fiere stekels is hij meer stoer dan aaibaar, maar boven alles is hij het toonbeeld van trouw. Deze indianenplant zorgt er bovendien voor dat zijn eigenaar stressvrij en kalm door het leven gaat. Genoeg redenen om de Yucca centraal te stellen als Woonplant van de maand maart.

De woestijnroots van de Yucca brengen een avontuurlijke en kalmerende sfeer in huis en hoofd. Zijn nonchalante pieken, in combinaties van groen, geel en grijs, geven hem een eigenwijs tintje. Zijn toefen op één of meerdere stammen maken hem tot een eye-catcher die zelf alles behalve prikkelbaar is.

Levensenergie en intelligentie
De indianen wisten al lang dat de Yucca een bijzondere plant is. Niet voor niets noemen ze hem de boom van het leven. Ze vereerden de Yucca vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen. Maar dat niet alleen. Indianen geloven dat alles in de natuur, planten, dieren, stenen en mensen, met elkaar verbonden is. Planten bezitten volgens hen levensenergie en intelligentie. Indianen schrikken er dan ook niet voor terug om zo nu en dan een praatje met planten te maken, om hun geest en hun geneeskrachtige werking te leren kennen.

Lagere bloeddruk
Naast geneeskracht heeft de Yucca, net als andere planten, de gave om mensen te kalmeren. Uit onderzoek van de Engelse universiteit Surrey blijkt dat mensen in een kamer met veel groen veel minder gestrest zijn en een lagere bloeddruk hebben dan in een ruimte zonder planten. Met een Yucca in je woonkamer kom je letterlijk tot rust.

Tevreden en rustig
Wil je zoveel mogelijk van de stressverlagende werking van je Yucca genieten? Regel dan een lichte plaats in de kamer, maar laat hem niet zonnebaden, daar houdt hij niet van. Regelmatig water, niet teveel plantenvoeding en jij en je Yucca zitten er gegarandeerd tevreden en rustig bij.Woonplant van de maand
De Yucca staat deze maand in het middelpunt van de belangstelling als Woonplant van maart. Woonplant van de maand is een initiatief van Bloemenbureau Holland. Maandelijks kiest het in overleg met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant die het opvallend goed doet bij de consument, of juist (nog) niet zo bekend is maar wel potentie heeft om het goed te doen in de Nederlandse woonkamer.

Een uitbundig zomers gevoel met een explosie aan kleur en geur. De Hibiscus maakt van elke woning een tropisch paradijs. Met recht is deze vrolijke plant uitgeroepen tot Woonplant van de maand mei. De Hibiscus, bekend als de officiële bloem van Hawaï, brengt een flinke dosis creativiteit in huis.

Wie aan Hawaï denkt, ziet witte stranden, helderblauw water en dansende Aloha-meisjes met rieten rokjes en een tropische bloem in het haar. Die bloem, de Hibiscus, brengt hetzelfde overweldigende zomerse gevoel direct bij je in de woonkamer. De bloemen van de Hibiscus mogen met recht uitbundig worden genoemd. Groot, opvallend en trompetvormig, van wit, roze en rood tot paars, geel of zelfs tweekleurig.

Symbool voor schoonheid
De mysterieuze Hibiscus loopt niet met zijn schoonheid te koop; zijn bloemen bloeien slechts een paar dagen. Maar iedereen die de Hibiscus kent, zal beamen dat dit meer dan de moeite waard is. Niet voor niets staat deze plant symbool voor uitzonderlijke schoonheid, vreugde, genegenheid, liefde en geluk. De Hibiscus biedt het je met alle plezier aan, zolang jij je ook naar hem openstelt en hem voldoende aandacht geeft.Creatieve ideeën
De Hibiscus is er niet alleen om van te genieten, hij zorgt er ook voor dat je creatievere ideeën bedenkt, of dat nou op je werk is, of thuis tijdens het schilderen, koken of herinrichten van je woonkamer. Onderzoek van TNO wees uit dat mensen creatiever worden in een ruimte met planten. Eén plant is al genoeg om het positieve effect te bereiken. Laat je dus inspireren door de schoonheid van jouw Hibiscus en verras hem vervolgens weer met jouw creativiteit.

Oneindige bloei
Wees niet bang dat je maar één keer van de Hibiscusbloemen kunt genieten. Met een lichte standplek, twee keer per week een beetje water en regelmatig wat plantenvoeding, zal de Hibiscus je dankbaar en oneindig belonen met de prachtige bloei uit zijn vele knoppen.

Woonplant van de maand
De Hibiscus is het stralende middelpunt als Woonplant van mei. Woonplant van de maand is een initiatief van Bloemenbureau Holland. Maandelijks kiest het in overleg met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant die het opvallend goed doet bij de consument, of juist (nog) niet zo bekend is maar wel potentie heeft om het goed te doen in de Nederlandse woonkamer.

Geheimzinnig, exclusief en artistiek. De Aglaonema, Woonplant van de maand september, is een mysterieuze kunstenaar die niet graag met zijn sierlijk geschilderde bladeren te koop loopt. Deze plant vindt het geen probleem om in de schaduw te staan. Maar zelfs daar laat hij zijn eigenaar optimaal van zijn pracht én zijn bijzondere karaktereigenschappen genieten.

Hoewel de Aglaonema de indruk wekt niet zo van aandacht te houden, doet zijn verscheidenheid anders vermoeden. Waarom zoveel moeite doen om er mooi uit te zien, als je niet wilt opvallen? Al is het subtiel, toch blinken zijn bladeren uit in creativiteit. Grijsgroene vlekken op stug blad, zacht rond blad met zilvergrijze tinten, soepel rood met een fijn groen randje en klein geelgroen blad met witte sierlijke lijnen. Je noemt het, de Aglaonema heeft het.

Prominent in woonkamer
Eigenlijk hoort de Aglaonema thuis in de vochtige en schemerige regenwouden in landen als Thailand, Indonesië en Maleisië. Daar staat hij onder het dichte bladerdek van imposante bomen en planten, waardoor de zon hem amper kan aanraken. Toch is hij in staat om zijn bladeren van de meest subtiele en fijnzinnige tekeningen te voorzien. Hierdoor verdient hij meer dan een krap plekje tussen zijn grote broers en zussen. Prominent in de woonkamer komt de Aglaonema perfect tot zijn recht.

Ontspannen en productief
Niet alleen zijn kunstenaarschap maakt deze plant een goede huisgenoot. Met zijn luchtzuiverende én stimulerende werking maakt hij jouw huis een aangename plek om gezamenlijk te leven. Hij haalt zonder moeite ongezonde stoffen uit de lucht en stimuleert je tegelijk. Stress, slecht geslapen, gespannen? De Aglaonema helpt je te ontspannen en maakt je weer productief, zo toont onderzoek van TNO aan.

Artistiek gevoel
De Aglaonema houdt ook gemakkelijk zijn eigen productiviteit op peil. Deze supersterke plant vindt het prima om met weinig licht door het leven te gaan, zolang hij maar regelmatig water krijgt en de lucht om hem heen niet te droog is. Zo komt zijn artistieke gevoel het beste tot uiting en kunnen jullie samen jarenlang de subtiele veranderingen in zijn prachtige tekeningen bewonderen.

Hij oogt als een schitterende vliegende vlinder. En dat verklaart meteen zn naam die, vanuit het Grieks vertaald, nachtvlinder gelijkend betekent. De Phalaenopsis is met zn prachtig gekleurde vlindervormige bloemen een van de meest geliefde planten om cadeau te geven. Niet vreemd: deze orchidee wordt ervaren als een zeer persoonlijk geschenk, dat staat voor vriendschap en verbondenheid. Terecht dus dat de Phalaenopsis de Woonplant van de maand juni is.

Eigenlijk is de Phalaenopsis je ideale cadeau: een prachtig bloeiende potplant, makkelijk te verzorgen en meerdere malen tot bloei te brengen. Het aantal varianten qua bloemvorm en kleur is inmiddels talloos. Je vindt dus moeiteloos een exemplaar dat past bij jouw persoonlijke smaak en stijl, of die van de persoon aan wie je m wilt schenken.

Stijlvolle huisgenoot
Deze nachtvlinder werd pakweg 400 jaar geleden via ontdekkingsreizen vanuit tropische regenwouden van Azië meegebracht naar West-Europa. Sindsdien staat hij symbool voor vrouwelijkheid, samenwerking, affectie, verbondenheid, elegantie en eigenwaarde. Wanneer je dus een verbond sluit met je Phalaenopsis, krijg je er niet alleen een goede vriend bij, maar ook een stijlvolle huisgenoot. Samen zorgen jullie voor gratie in de woonkamer.

Vrolijkheid
Besluit je een Phalaenopsis niet zelf te houden, maar cadeau te geven, dan is dat een prima plan. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat wanneer de ontvanger naar jouw Phalaenopsis kijkt, hij of zij denkt aan jou. Dit is veel sterker dan wanneer je bijvoorbeeld een boek had geschonken. En dat gevoel wordt nog sterker wanneer je een bloeiende plant geeft. Daarmee geef je namelijk ook een stukje vrolijkheid weg, blijkt uit dat onderzoek.Samen genieten
Je vriendschappelijke alliantie met je Phalaenopsis kan jarenlang duren. Weinig water, af en toe wat speciale orchideeënvoeding en een mooie lichte plaats (maar niet in de volle zon) is alles dat nodig is om jarenlang samen te kunnen genieten. De bloemstengels kunnen gemiddeld wel twee tot drie maanden bloeien.

Woonplant van de maand
De Phalaenopsis staat volop in de schijnwerpers als Woonplant van juni. Woonplant van de maand is een initiatief van Bloemenbureau Holland. Maandelijks kiest het in overleg met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant die het opvallend goed doet bij de consument, of juist (nog) niet zo bekend is, maar wel potentie heeft om het goed te doen in de Nederlandse woonkamer.

B ehoefte aan een stralend en hartverwarmend middelpunt tijdens de koude winterdagen? De wonderlijke Poinsettia brengt met alle liefde de benodigde warmte in huis. Dat juist de Poinsettia dé plant voor de kerstdagen is, zal niet verbazen. Zijn felgekleurde bladeren bieden hoop, kracht en rust. Ze werken bovendien stressverlagend tijdens de drukke feestdagen.

De rode Poinsettia staat vooral bekend als kerstster, maar het liefst gaat hij door het leven als winterplant. Waarom zou hij anders zijn blad ook in opvallende kleuren als wit, crème, lemon, zalmroze en paars transformeren?

Mexicaanse legende
Waarom de Poinsettia juist met kerst de harten van de mensen steelt, verklaart de Mexicaanse legende over het arme meisje Pepita. Omdat zij op kerstnacht geen cadeau voor Christus kon kopen, maakte ze een klein boeketje van onkruid. Ze wist namelijk dat God een nederig, maar liefdevol cadeau ook zou aanvaarden. In de kerk begon het boeket plotseling te bloeien met felle rode en groene bloemen. Vanaf dat moment draagt de kerstster in Mexico de symbolische naam Flores de Noche Buena.

Stressverlagend
Met zijn bijzondere achtergrond leent de Poinsettia zich graag als kerstcadeau. Wat is er mooier dan de onderlinge band met familie en vrienden te versterken door een kerstwonder te schenken? En tijdens de drukke feestdagen kan het ook geen kwaad om gebruik te maken van de stressverlagende werking van planten. Want in een kamer met planten voelen mensen zich stukken rustiger, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Surrey in Engeland.

Magische werking
De magische werking van de Poinsettia komt het beste tot uiting als hij op een lichte plek staat, zonder felle zon. Regelmatig water vindt hij fijn, zolang het maar lauwwarm is. Dan is het voor hem gemakkelijker zijn warmte aan jou over te brengen

Een heerlijk geurende vleug van optimisme en lente in hartje winter. De Hyacint is als geen ander in staat om je tijdens de donkere dagen te voorzien van een gevoel van vrolijkheid. Met zn opvallende montere kleuren zorgt hij samen met jou voor verlichting in de laatste maand van het jaar. Een perfecte kandidaat dus voor Woonplant van de maand december.

Een bolgewas, en dus typisch Hollands, zo zien we de Hyacint graag. Maar zn geschiedenis is eigenlijk behoorlijk mediterraan. Hij werd oorspronkelijk in het Middellandse Zeegebied geteeld en later in Frankrijk. Keus genoeg: de Hyacint is verkrijgbaar in de kleuren blauw, paars, rood, roze, geel, oranje en wit.

Beeldschone zoon
Zn naam is afgeleid van de mythische figuur Hyacinthus, de beeldschone zoon van de oude Spartaanse koning Amyklas. Zonnegod Apollo beminde Hyacinthus om zijn schoonheid, maar doodde hem per ongeluk bij een worp met een discus. Uit het wegstromend bloed uit het hoofd van Hyacinthus schoot vervolgens een prachtige bloem omhoog, die Apollo naar zijn vriend vernoemde. Deze Hyacint oogst talloze eeuwen later met zn schoonheid nog steeds vele bewonderende blikken. Met een Hyacint heb je dus een absolute blikvanger in je huis, zowel qua uiterlijk als qua geur.

Lekker(der) in je vel
Daar word je zelf ook nog eens beter van. De Hyacint als typische uitbundig bloeiende plant zorgt ervoor dat jij je lekker(der) in je vel voelt, zo heeft onderzoek aangetoond. Met een Hyacint in je leefomgeving ben je gegarandeerd opgewekt. Niet verkeerd tijdens de donkerste dagen van het jaar. Zet m dus op een centrale plaats, en samen fleuren jullie alles en iedereen in de kamer op.

Dichte bloementros
De Hyacint is een zeer makkelijke plant. Voelt zich prima in elke ruimte, en meer dan regelmatig water (geen plantenvoeding nodig) vraagt de Hyacint niet van je. Hij zal je belonen met een prachtige dichte bloementros. Als jij m dan af en toe helpt bij het ondersteunen van zn soms wat lange bloemstelen, zorgt hij ervoor dat het jou aan schoonheid en een goed gevoel niet zal ontbreken.

Vriendelijke verwaarlozing als beste manier om deze huisgenoot te verzorgen. Het maakt de Cambria de ideale Woonplant van de maand oktober. Deze onbaatzuchtige orchidee geeft je in ruil voor deze wel erg eenvoudige omgangsvorm enorm veel terug: grillig gevormde bloemen in prachtige, felle kleuren. Én een dieper denkniveau. Met een Cambria heb je dus een wijze en stijlvolle beauty als huisgenoot.

Ze bezit een krachtig aura van zuiverheid en maagdelijkheid. Niet voor niets voorzagen de oude Grieken en Romeinen hun bruiden al van een prachtige kroon van lelies. Weinig bloemen kennen zon sterke verscheidenheid qua symboliek: liefde, vrouwelijkheid, vergankelijkheid en zuiverheid, om er maar een paar te noemen. Genoeg redenen om de Lilium (beter bekend als Lelie) uit te roepen tot Woonplant van de maand februari.

De Lilium is vooral bekend in de vorm van de witte exemplaren. Maar het geslacht Lilium telt inmiddels zon honderd soorten. De plant is in allerlei kleuren en vormen verkrijgbaar. Rood, oranje, wit, pasteltinten, trompetvormige bloemen, opstaande bloemen, zijwaarts gerichte bloemen en stervormige bloemen: de Lilium biedt het allemaal. De bloemgrootte kan variëren van zeven tot wel 25 centimeter, sommige exemplaren geurend, andere niet.

Maagd Maria
Omdat wit wordt gezien als dé kleur die staat voor rein- en zuiverheid, is de witte Lilium vaak te zien als decoratie in kerken en religieuze instellingen en op graven. Madonna-lelie wordt de witte Lilium ook wel genoemd: het verklaart waarom juist dit exemplaar vaak te zien is als religieus symbool in combinatie met de maagd Maria. Het is ook de reden waarom de ouders van Maria €" die maar liefst twintig jaar kinderloos bleven voordat ze Maria kregen - vaak met een lelie in de hand werden afgebeeld.

Gestileerde irissen
De Lilium is een plant die voornamelijk te vinden is op het noordelijk halfrond. Daar groeit ze zowel op zeeniveau als hoger gelegen gebieden. Van Azië (Korea, Japan) tot Europa (de Kaukasus, Balkanlanden, Griekenland, Polen) en zelfs Amerika (met uitzondering van het zuidwestelijke kwart). Over de naam bestaat trouwens geen eensluidende verklaring. Lys of Lis betekent in het Frans Lelie, maar de gouden exemplaren die enkele eeuwen geleden werden afgebeeld op de Franse vlag, waren eigenlijk gestileerde irissen, ook wel Lis genoemd.

Verzorging
Ook als het gaat om verzorging weet de Lelie wat ze wil. Bij voorkeur op een lichte plek, uit de felle zon. Ze heeft graag vochtige potaarde en een omgevingstemperatuur van 15 tot 20 graden Celsius. In de zomermaanden staat ze ook graag op balkon of terras. Uitgebloeide bloemen afknippen zorgt ervoor dat de andere bloemen langer mooi blijven.

Sterke persoonlijkheid
Dankzij haar sterke présence is de Lilium altijd duidelijk aanwezig. Ze geeft zelf ook de voorkeur aan een sterke persoonlijkheid, om zo vooral voldoende tegengas te krijgen. Anders bestaat de kans dat de Lilium de dominante factor in de woning wordt. En dat is absoluut niet haar streven. Een huisgenoot met daadkracht wil ze. Kun jij haar dat bieden, dan zorgt zij dat jullie samen een hoog niveau bereiken.

Krachtig, sterk, zonder veel opsmuk. Een stoere kracht waar je echt op kunt steunen en bouwen. De Beaucarnea is een van de echte doorzetters onder de planten. Vraagt weinig, maar geeft des te meer: reden waarom de karakteristieke plant met de brede voet en de opvallende dos van lange, krullende bladeren is gekozen tot Woonplant van de maand januari.

Langzaam, maar zeker en stug volhardend groeit de Beaucarnea door. Haast onverstoorbaar; door niets of niemand laat deze plant zich van haar stuk brengen. Het is een belangrijke reden waarom de Beaucarnea vaak gegeven wordt als cadeau aan beginnende studenten, of wanneer een nieuw huis wordt betrokken. Juist omdat de plant onverstoorbare kracht symboliseert en de Beaucarnea wel een stootje kan hebben.

Olifantspoot
De plant kent twee wetenschappelijke namen: Nolina voor de jonge exemplaren, Beaucarnea voor de volwassen plant. De Nederlandse benaming is Olifantspoot: de plant dankt deze aan haar brede wortelknol, waarin de stam van de plant onderaan eindigt. Die heeft wel wat weg van de poot van een olifant. Zo groot wordt de plant in de woning niet. In het zuiden van de Verenigde Staten en Zuid-Amerika echter, waar de Beaucarnea haar oorsprong vindt, groeit ze makkelijk uit tot een boom van wel acht meter hoog.

Steun en toeverlaat
Deze stoere kracht dankt haar faam van volhardendheid ook aan de weinige eisen die ze aan je stelt. Een lichte standplaats en weinig water zijn genoeg om een jarenlange steun en toeverlaat te garanderen. Toch heeft ze wel voorkeur voor een plek met veel zon. De temperatuur kan variëren tussen 5 en 35 graden Celsius. De Beaucarnea kan water opslaan in de stronk en stam, waardoor droge(re) periodes geen enkel probleem zijn. Op deze manier kan ze een periode van maanden zonder water overleven. Maar liever heeft ze toch af en toe wat water, en bijbehorende aandacht. Ze zal je belonen met ware trouw.

December is de maand waarin we elkaar veel goeds toewensen en meer bezoekjes afleggen. Geef daarbij eens een kerstster vol beste wensen cadeau. Deze kleurrijke plant staat bol van de symboliek en zorgt bovendien voor rust in huis. Een welkome gast tijdens de drukke decembermaand!

Symboliek
De kerstster (Poinsettia) is een plant vol "beste wensen". Joel Poinsett ontdekte de plant begin 19e eeuw in Mexico en verzond de plant elk jaar als geschenk aan zijn familie en vrienden in Amerika. De plant werd al snel Poinsettia genoemd. De traditie die Joel Poinsett startte, wordt tot op de dag van vandaag voortgezet. In Amerika is de sterfdag van Joel Poinsett, 12 december, zelfs uitgeroepen tot Poinsettia Day. Familie, vrienden, buren en collegas geven elkaar op die dag een Poinsettia cadeau. De plant is daarmee een symbool voor liefde en geluk geworden.

Kleurrijke gast
Anno 2011 is de kerstster een zeer kleurrijke plant. Bekend zijn de kleuren rood en wit, maar deze decembergast is er tegenwoordig ook in verrassende kleuren als zalm, limegroen, roze en paars. Opvallend zijn kerststerren op stam of in mini-formaat. Vanaf begin december optimaal verkrijgbaar bij bloemist, tuincentrum en supermarkt. Wanneer je regelmatig water geeft, straalt de plant de hele winter door!

Rust
Naast een symbolische betekenis heeft de kleurrijke kerstster, net als veel andere kamerplanten ook bijzondere eigenschappen. Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat planten als de kerstster een rustgevende werking hebben. Geen overbodige luxe in een maand die bol staat van de drukte. Extra rust creëer je door te kiezen voor meerdere planten op een rij.

Bloemen geven vrolijkheid aan de zomertijd en dat geldt in extra mate voor gerberas. De bloemen hebben de vorm van de zon en zijn er in bijna alle kleuren van de regenboog. Met de gerbera heb je niet alleen het zonnetje in huis €¦ je wordt het zelf ook!

Zonnig effect
Met gerbera heb je altijd het zomergevoel. Dat komt niet alleen door de bloemen, die de vorm van de zon hebben, maar ook door de feestelijke kleuren. De gerbera is verkrijgbaar in haast elke kleur: van vuurrood tot opvallend paars, van sereen wit tot knalgeel. Een vaas met een kleurenmix van gerberas zorgt voor een spetterende zomershow in huis. Een krachtig effect krijg je juist door te kiezen voor één gerberakleur. Het extra zonnige effect van gerberas is dat iedereen gaat stralen van vrolijkheid!

Lekker lang
Gerberas hebben een lange steel. Een speels effect krijg je door de stelen op verschillende hoogtes af te snijden en in een aantal verschillende vaasjes te zetten. Doordat gerberas zeer sterke snijbloemen zijn, blijven ze vaak twee weken lang in een vaas stralen. Zorg wel dat de vaas schoon blijft en het water helder.

Actie
Om te vieren dat de zomertijd in Nederland is ingegaan, wordt bij bloemisten in april een vrolijke actie gehouden. Met het thema Zomertijd is gerberatijd krijgen kinderen een kleurplaat en iedereen die een bos gerberas koopt een leuke set wenskaarten.

Meer informatie en inspiratie over bloemen vind je op www.mooiwatbloemendoen.nl.

In oktober zijn de meeste tuinplanten uitgebloeid en brengen we meer tijd door in huis dan buiten. Tijd om met relatief eenvoudige ingrepen het interieur een natuurlijke make-over te geven. Zet meubels eens op een andere plek, geef de muur een ander kleurtje of breng eens leven in de brouwerij met kamerplanten! Ze zorgen niet alleen voor een natuurlijke sfeer maar geven ook volop groene energie. Er is altijd wel een plekje om planten neer te zetten of te hangen. Tijdens een bezoek aan het tuincentrum doe je volop groene inspiratie op.

Vanaf november komen we weer langzaam in de feeststemming voor Sinterklaas en Kerst. Het is een ideale gelegenheid om extra sfeer in interieur aan te brengen. Bij het tuincentrum staan decemberartikelen en kamerplanten klaar om er straks een vrolijk feestje mee te maken. Kies dit jaar eens voor witte bloeiers! Ze zijn niet alleen een feestje om naar te kijken, ze creeren ook een rustige sfeer in huis.

Sereen wit
Kamerplanten zijn natuurlijke sfeermakers in huis met bijzondere eigenschappen. Zo zijn ze niet alleen decoratief maar hebben ook een luchtzuiverende werking en een rustgevend effect. Genoeg redenen om in november een bezoekje aan het tuincentrum te brengen. Kies dit jaar eens voor witte kamerplanten als de Lepelplant (Spathiphyllum) of de Flamingoplant (Anthurium).

Deze planten staan namelijk ook bekend als echte luchtzuiveraars. Exotische orchidee zorgt met haar betoverende bloemen voor een stijlvolle rustelement in het interieur. Andere witte kamerplanten zijn onder meer cyclamen en Azaleas. Door de afwisseling in bloemvormen creeer je een bijzondere sfeer, die toch rustig oogt door de witte kleur.Novemberactie
Bij veel tuincentra wordt van 31 oktober tot en met 27 november een bijzondere actie gehouden. Veel kamerplanten hebben dan een unieke wincode. Iedereen die deze code invoert via www.gekopgroen.nl maakt kans op leuke prijzen voor de feestelijke decembermaand! Zo kun je een van de drie "Shake-2-Shape" kerstbomen winnen (inclusief decoratie) of maak je kans op de hoofdprijs waarbij een woning voorzien wordt van sfeervolle buitenverlichting!Kijk voor meer informatie, inspiratie en een overzicht van deelnemende tuincentra op www.gekopgroen.nl.

Vrolijke kleuren en grootse bloemdecoraties met vlinders en tulpen brachten beurs EVISA in de ultieme lentesfeer. Van 19 t/m 22 maart stond de Grote Kerk in Den Haag in het teken van luxe interieurs en het thema "De kunst van het toepassen". De oorspronkelijke vakbeurs voor interieurarchitecten, detaillisten en stylisten uit de wonenbranche opende dit jaar ook haar deuren voor het grote publiek, met een consumentendag op zaterdag 19 maart. Interieurliefhebbers konden genieten van presentaties van nieuwe stoffen-, tapijt- en behangcollecties, workshops, stylingadvies en hapjes en drankjes in de historische ambiance van de Grote Kerk. Een creatief en kleurrijk begin van de lente! Het Perscentrum Wonen selecteerde tien highlights.Vrolijke bloemdecoraties en spannende styling brengen de - toch al prachtige - Grote Kerk in Den Haag in een luxueuze lentesfeer.


Wonen is Mode
Dat interieur en mode direct met elkaar in verbinding staan werd tijdens EVISA duidelijk in de presentatie van Roche Bobois, tevens de spectaculaire entree tot de beurs. Naast mode doet Jean Paul Gaultier ook woonmode: voor Roche Bobois ontwierp hij een interieurcollectie, waaronder deze modulaire en modische banken. Hij stak de Mah Jong module, een ontwerp uit de jaren zeventig van Hans Hopfer, in een nieuw jasje met rozen-, matrozen- en streepmotieven. In de presentatie was de overeenkomst te zien tussen mode en woonmode, met de navy look voor zowel blouse als bank! www.roche-bobois.nl


Schitterende muur
De tijd dat Swarovski kristallen slechts voorbehouden waren aan sieraden is al lang voorbij. We zien de glimmers terug in allerlei lifestyle artikelen. Daarom richtte Swarovski zelf de collectie Elements op: een lijn die zich richt op lifestyle in de breedste zin van het woord, van mode tot wonen. In februari werd de eerste behangcollectie gepresenteerd; ook de muur draagt anno 2011 Swarovksis dazzling designs. Het behang wordt in Engeland geproduceerd, waarbij de flock techniek veel wordt gebruikt. Vervolgens worden in Oostenrijk de kristallen op het behang aangebracht, voor een (subtiel) sparkling effect. Opvallend in de collectie is het verenpatroon, zoals Design Plume (links) en Design Feather Palace (rechts). www.bartbrugman.nl


Vers tapijt
De Fresco collectie van ICE straalt luxe uit en doet denken aan oude (muur)schilderingen waarvan het pleisterwerk deels heeft losgelaten. De naam Fresco verwijst dan ook naar de oude frescotechniek waarbij op nat pleisterwerk wordt geschilderd, een techniek die veel in Italië werd toegepast. Fresco betekent letterlijk vers en deze nieuwe collectie van ICE is - ondanks de wat doorleefde look - erg vers. Elk tapijt is handgeknoopt in het zuiden van Iran. De wol is doordrenkt met natuurlijke kleurstoffen van planten, bloemen en vruchten. Een natuurlijke schoonheid dus. De kleuren op het tapijt lijken bovendien te veranderen afhankelijk van de vleug, zoals op de fotos is te zien. www.icetapijten.nl

Van architectuur tot couture
De Larsen collectie voor 2011 vertelt verschillende verhalen. Inspiratie werd gevonden in zowel de jaren twintig, architectuur, haute couture, vintage en geometrie. In de Simplicity collectie (links) vormen de kwaliteit van het linnen en naturellen als wit, zwart en beige het uitgangspunt. De stoffen zijn gedecoreerd met sterke en stijlvolle grafische en geometrische patronen of botanische prints. De Vintage collectie van Larsen (rechts) bestaat uit delicate en soepelvallende stoffen en unis met een vintage, bijna demin-achtige look. De nieuwe behangcollectie van Larsen sluit aan bij de stoffencollectie, met behang in dezelfde kleuren en patronen. www.larsenfabrics.com


Haar op de muur
Dat oranje, naast groen en geel, deze zomer toonaangevend is zagen we ook al bij woonmodetrend Stad & Land. Wat Farrow & Ball betreft mogen we knallen met kleur! Het befaamde merk introduceerde een nieuwe oranje: Charlottes Locks (No. 268) naar de haarkleur van Charlotte, een medewerkster. Charlottes Locks wordt vooral toegepast als accentkleur en grijpt terug op de minimalistische interieurs van de jaren vijftig. Ze straalt een klassieke sfeer uit gecombineerd met groene tinten (zoals Calke, Ball of Breakfast Green) en is gedurft met roze (Cinder Rose) of geeltinten (Babouche). www.farrow-ball.com via www.interfurn.nl


Toiles overal
Toiles de Jouy is wereldwijd bekend. De stoffen doken in de achttiende eeuw voor het eerst op in de interieurgeschiedenis en zijn sinds dien niet meer weg te denken. Naast het interieur lanceert het merk nu ook een collectie voor het exterieur: Toiles de Jouy voor buiten! De originele motieven - van exotisch tot historisch of landelijk - worden voortaan ook toegepast op waterdichte en vuilafstotende stoffen die worden gebruikt voor strandstoeltjes, parasols, kaplaarzen, dienbladen en tassen. Toiles de Jouy is nu voor binnen én buiten een klassieker die de kunst van het Franse leven symboliseert. www.brugmanbv.nl


Denim & Boots
Het merk Designs of the Time hanteert een stoffencollectie met een casual en stoere spirit. Bij de nieuwe collectie staat het thema Denim & Boots centraal: stoer, sterk en rauw. Vrolijke maar natuurlijke kleuren, crispy linnen en streep- en ruitpatronen maken deze stoffencollectie easy going. Tijdens EVISA trok Designs of the Time de aandacht door een opvallende presentatie, waarbij alle stoffen uit de collectie in een muurvullende patchwork werden getoond. www.designsofthetime.be


Stoffig spektakel
De muur krijgt een steeds luxer voorkomen. Naast kristallen (Swarovski) behangen we onze muur nu ook met zijde. Het merk James Hare introduceerde de Silk Wallcoverings: een zijde behangcollectie met papieren backing (links). Elke soort zijde uit de collectie - ongeacht welke kleur of textuur - kan worden omgetoverd tot behang (rechts). Behangrollen worden eveneens op de gewenste maat gesneden. De luxe muur op maat geeft een spectaculair effect. www.elementsofinterior.nl


Spaans temperament
Het Spaanse merk Alhambra wordt gekenmerkt door rijke stoffen met veel kleur, glans, patronen en een luxueuze look. Nieuw is de collectie Minsk (links) met een retro uitstraling. In het kader van het thema "De Kunst van het toepassen" waren diverse vintage meubelen, zoals oude rokers- en cocktailstoeltjes uit de jaren vijftig - bekleed met stoffen uit de nieuwe collectie. De collectie Kavana (rechts) doet verlangen naar zwoele Spaanse zomernachten, met kleuren als rood en roze en grootse oriëntaalse en bloempatronen. www.alhambraint.com


Brandnetels op de vloer
Bamboe en brandnetel, dat zijn de voornaamste ingrediënten van de nieuwste tapijten van Casalis (links). De Cosmo Bamboo - hier te zien in de trendkleuren geel en groen - is duurzaam, kortpolig en sterk. De Cosmo Ramie - hier in grijs - is gemaakt van een brandnetelachtige (Ramie is een brandnetelsoort uit Centraal Azië) en is daarmee niet alleen vernieuwend maar ook ecologisch verantwoord. Opvallend aan de Cosmo Ramie is het vintage voorkomen, met een stugge korte pool. De Cosmo tapijten zijn naast duurzaam ook veelzijdig want in diverse kleuren, poolhoogtes en -structuren, en al of niet met een patroon te verkrijgen. De Bonnet pouffes van Casalis (rechts) bestaan al een tijdje maar nieuw is de Bonnet Bicolor, bestaande uit twee kleuren. Verkrijgbaar voor binnen én buiten! www.casalis.be

Bron: Perscentrum Wonen

Orchideeën verdienen een bijzondere plek in huis. Net als schilderijen of andere kunstwerken nodigen deze exotische schoonheden uit om bewonderd te worden. Door hun diverse bloemvormen, kleuren en motieven kun je orchideeën rustig als Art of Life bestempelen!

Collectie
Door de vele verschillende bloemvormen en kleuren vormt de plant een echt designobject. Er zijn maar liefst 25.000 soorten en elke plant is uniek. De meeste bekende orchideeënsoort is de Phalaenopis, ook wel Vlinderorchidee genoemd. Alleen deze klassieke schoonheid is al verkrijgbaar in honderden verschillende vormen en kleuren. Andere toppers uit de collectie zijn Tijgerorchidee (Oncidium), Vanda, Dendrobium, Viooltjesorchidee (Miltonia), Cambria, Cymbidium en Venusschoentje (Paphiopedilum).Nieuw
Kwekers zijn als het ware plantkunstenaars en continue op zoek naar nieuwe en bijzondere soorten. In veel kwekerijen worden daarom regelmatig nieuwe orchideeën gecreëerd die allemaal een unieke kleurschakering of motief op de bloem hebben. Nieuw is bijvoorbeeld een Vlinderorchidee (Phalaenopsis Elegant Wibi) met bordeauxrode wijnvlekken op haar witte bloemen. Laat je verrassen en inspireren bij bloemist of tuincentrum door de verschillende orchideeën.Verzorging
Orchideeën blijven vaak maandenlang mooi en vragen bovendien weinig verzorging. Geef ze een plekje in het licht maar niet in de volle zon. Eens per week een slokje water is voldoende.

Bij de meeste orchideeën zit een plantsteker met praktische adviezen om de plant zo lang mogelijk mooi te houden. Overigens zijn er tegenwoordig ook speciale plantsystemen voor orchideeën die de verzorging nog makkelijker maken.Meer informatie over kamerplanten vind je op www.ikenmijnplant.nl

De lelie is een spectaculaire verschijning die met recht de koningin van de bloemen genoemd mag worden. Een majestueus lelieboeket zorgt voor een ware kleursensatie in huis. Lelies hebben echter ook een rijke geschiedenis en spreken hun eigen taal. Met deze bloemen kun je daarom heel goed gevoelens of boodschappen overbrengen. Laat je daarom eens verrassen door veelzeggende lelies.

Veelzeggend
De lelie heeft een luxe uitstraling en rijke symboliek. Al in de tijd van de Grieken en de Romeinen werden er bijzondere betekenissen aan lelies gegeven; een bruid werd getooid met een kroon van lelies om haar geluk en vruchtbaarheid toe te wensen. In de Middeleeuwen werd de lelie het symbool voor vrede. In de loop van de tijd hebben lelies nog meer betekenissen gekregen zoals zuiverheid, trouw, puurheid, liefde en onschuld. Het feit dat lelies ook met periodes van rouw worden geassocieerd komt voort uit het symbool van onvoorwaardelijke liefde. Ook na de dood vertellen lelies hoeveel je van iemand houdt.Veelzijdig
De lelie kent meer dan honderd soorten zowel met als zonder geur. Het kleurenpalet is zeer uitgebreid en gaat van wit tot rood en van gestippeld tot gestreept. Ook de bloemgrootte kan sterk variëren. Sommige lelies hebben bloemen met een diameter van maar liefst 25 centimeter. De bekendste leliesoorten zijn de Longiflorum lelies, de Oriëntaalse en de Aziatische maar kwekers introduceren ook continu nieuwe variëteiten. Zo zijn er tegenwoordig lelies zonder stuifmeel.

Verzorging
Lelies zijn sterke snijbloemen die makkelijk anderhalve week kunnen bloeien. Snij de stelen schuin af en verwijder de onderste bladeren zodat deze niet in het water komen. Wanneer je regelmatig het water in de vaas regelmatig ververst, blijven de lelies nog langer mooi. Van 30 mei tot en met 30 juni 2011 wordt bij veel bloemisten een lelie-actie gehouden. Iedereen die een lelieboeket koopt krijgt een gratis setje wenskaarten en maakt kans op een reis naar Azië.

Tip: Per ongeluk stuifmeel op je kleren? Het is zeer eenvoudig met plakband te verwijderen.

Kijk voor meer informatie, inspiratie en bloemisten op www.mooiwatbloemendoen.nl

Ben je uitgekeken op je grauwe, winterse terras of balkon? Met bloeiende bollen als narcissen, hyacinten en tulpen creëer je in een handomdraai een vrolijke voorjaarssfeer op je balkon of terras.

Zodra je daar naar kijkt, krijgt je humeur een positieve boost en heb je meteen een heerlijke plek om buiten te zitten in het eerste lentezonnetje. Alleen met een kop thee of gezellig met je gezin of vrienden. Dat is puur genieten!Drie stappenplan
Lentestyling hoeft niet veel tijd te kosten want in drie eenvoudige stappen ben je klaar. Breng allereerst een bezoekje aan het tuincentrum of bloemist en kies jouw favoriete lentebloeiers. Verzamel een aantal potten of balkonbakken en vul ze met de bloeiende bolletjes (wel eerst het kwekerspotje verwijderen). Geef ze vervolgens een plekje op het balkon of terras en het grote genieten kan beginnen. Of je nu kiest voor narcissen, hyacinten, krokussen of andere bollen-op-pot, je ziet iets bijzonders gebeuren: je balkon of terras komt tot leven. Uiteraard kun je met de vrolijke lentebloeiers ook snel en eenvoudig een saai, kaal plekje in de tuin wegwerken, door ze gewoon in de border te planten.Verrassend
Vanaf januari tot in april zie je bij bloemist en tuincentrum verrassend veel soorten bloeiende bolletjes: genoeg om ieders tuin, balkon of terras in kant en klare lentesfeer te brengen. Bollen-op-pot blijven in de buitenlucht wekenlang mooi.

Geef ze, bij droog weer, af en toe een slokje water. En schrik niet als de bloemen er na een koude nacht een beetje pips bij staan. Ze komen overdag snel weer bij hun positieven.

Meer info en inspiratie vind je op www.ikenmijnplant.nl

Nederlanders zijn duidelijk over de Gerbera: een vrolijke, kleurrijke bloem met een sterke zomeruitstraling. Dat blijkt uit onderzoek van het Productschap Tuinbouw dat onlangs werd uitgevoerd. Met Gerberas in huis is het alsof de zomer al is begonnen. Ze zijn er dan ook in de meest uiteenlopende kleuren zoals citroengeel, spierwit, fluorroze, knaloranje, pimpelpaars en brandweerrood.

Maximaal effect
Voor een maximale dosis kleur in je interieur zijn er heel grote Gerberas. De grootste exemplaren hebben een diameter van maar liefst 15 centimeter. Gerberas €" van klein tot groot €" zijn prachtig en onmisbaar in een zomers boeket met veel kleur.

Voor kinderen
Vraag een kind spontaan een bloem te tekenen en de kans is groot dat hij een Gerbera maakt. Hoe feller de kleur, hoe beter! Voor kinderen organiseren veel bloemisten een kleurwedstrijd. Haal een kleurplaat bij de bloemist en leef je uit met kleurpotloden, viltstiften, glitter of verf. De 25 mooiste inzendingen worden vlak voor Moederdag beloond met een kleurrijk Gerberaboeket. Dat wordt een vrolijke, zomerse Moederdag!

Stylingidee: Verzamel glazen vaasjes (nieuw en vintage) en maak er een groepje van. Zet in elk vaasje een Gerbera. Eén kleur of ton-sur-ton is leuk, maar een uitbundig kleurenpalet is nog veel leuker.

Meer informatie en inspiratie vind je op www.mooiwatbloemendoen.nl

Net als Kerst is ook Pasen een vrolijk familiefeest waaraan de nodige aandacht besteed wordt. Het is echt zon moment om gezellig met familie of vrienden uitgebreid te ontbijten of brunchen. Bloemen mogen op zon feestelijk moment eigenlijk niet ontbreken. Een paar kleine vaasjes of één grote schaal vol narcissen verhogen de feestvreugde. Van een ochtendhumeur aan de ontbijttafel kan geen sprake zijn €¦ vrolijk Pasen!Aan tafel
Narcissen worden beschouwd als typische paasbloemen. Dat komt wellicht door hun gele en witte kleuren en het feit dat het echte seizoensbloemen zijn die rond Pasen optimaal verkrijgbaar zijn. Als je dit jaar de paastafel weer aankleedt, denk dan ook eens aan narcissen. Met hun trompetjes zorgen ze een vrolijke sfeer. Een ingewikkelde tafelschikking is niet nodig want juist in de eenvoud zit de kracht. Zet bijvoorbeeld bij elk bord een kleine vaasje met een enkele narcis en vul een grote schaal met narcissen op pot. Zo maak je het in een handomdraai extra feestelijk.

Wit en geel
Tegenwoordig zijn er veel verschillende narcissen verkrijgbaar, maar de bekendste soorten zijn wit en geel. Een echte aanrader is de narcis Bridal Crown. Deze crème-witte voorjaarsbloem is dubbelbloemig en geurt heerlijk zoet. Narcis Jetfire is met zijn oranje trompetje ook heel speciaal. Net als de meeste bloemen zijn narcissen eenvoudig te verzorgen. Ze houden alleen wel van een vaas voor zichzelf. Zet daarom geen andere snijbloemen in de vaas. Voor de rest vraagt de narcis geen extra verzorging. Zet de bloemen in een schone vaas met schoon water. Narcissen die je (als kant en klare plant) in een pot zet, hoef je enkel water te geven als de grond droog aanvoelt.

Narcissen zijn ideale paasbloemen en zowel als snijbloem als bol op pot verkrijgbaar bij onder andere bloemist en tuincentrum. Kijk voor meer informatie en inspiratie op www.mooiwatbloemendoen.nl.

Altijd al een stoere levensgezel gezocht die tegen een stootje kan? Die zn mannetje staat ongeacht de omstandigheden? De Cactus oogt misschien wat moeilijk benaderbaar, maar is het ijs gebroken, dan staat hij onvoorwaardelijk voor je klaar en geeft zelfs bloemen als je 'm verwent.

Sterke jongen
De Cactus is een meester in het zich aanpassen aan veranderende levensomstandigheden. Dat moet ook wel als je uit de woestijn komt. De temperatuurverschillen in dit soort gebieden kunnen wel oplopen tot 50 graden (dag-nacht) en zelfs 100 graden (zomer-winter). Sterke jongen dus die daar tegen kan. De Cactus kan het, maar geef m met beleid water.

Weten wat de Cactus jou te vertellen heeft?
"Ik ben gewoon een echte vent".

Even kort:
Plek: Zonnig

Water: Weinig water

Bijzonderheden: De Cactus is een succulent: een plant die grote hoeveelheden water kan opnemen en opslaan in zijn plantenlichaam en wortels.

Type: Eenzame strijder
Past bij:Het avontuurlijke type

Meer artikelen...