De Plantosaurus van Bitten brengt de oertijd in jouw leven. Deze unieke bloempot in de vorm van een dinosaurus geeft een krachtige uitstraling aan elke plant. Leuk om bijvoorbeeld een cactus of een varen in te zetten, maar ook andere plantensoorten doen het uitstekend in de rug van deze prehistorische gigant. Geef de dino een mooi plekje voor het raam, op de vensterbank, of gewoon gezellig op tafel waar hij de boel goed kan overzien. De bloempot is afgewerkt met een waterdichte laag, zodat de aarde vochtig blijft. Een prachtige accessoire in je interieur.

Bloempot in de vorm van een dinosaurus
Je zou het misschien niet zeggen, maar deze Plantosaurus is een echte plantenliefhebber. Dag in, dag uit draagt hij een plantje op zijn rug, zodat het mooi tot zijn recht komt in de vensterbank of op tafel. De opgeheven kop en dikke staart geven deze plantosaurus zijn oersterke uitstraling, alsof hij voor niets en niemand zal wijken. Maar wees niet bang, deze vriendelijke reus doet niemand kwaad. De plantosaurus is gemaakt van wit keramiek en heeft een lichte structuur, die hem nog echter doet lijken. Een leuk cadeau om te geven aan een dinofan.

Het is tegenwoordig heel normaal om data te bewaren in de cloud. Maar wist je dat je daar veel meer in op kunt bergen? Nou ja, in deze Cloud pot van Qualy dan. Want met deze unieke wolk aan de muur, heb je een unieke plantenpot of trendy opbergbak in huis. De pot heeft de vorm van een wolk en is met schroeven of zuignappen aan de muur vast te maken. Een leuke blikvanger die in elke ruimte van het huis past. In de badkamer bijvoorbeeld. Handig voor al je verzorgingsproducten. Of in de woonkamer, waar een plantje aan de muur sfeer geeft aan het interieur. Maar ook in je eigen slaapkamer of de kinderkamer komt hij zeker van pas. Handig voor die tube Zwitsal-crème en het kammetje van je kindje. Leuk om te zien én nog praktisch ook, want al je rondslingerende spulletjes bewaar je mooi uit het zicht.

Qualy-Cloud-pot-2.jpg

Bewaar het in de cloud pot
Met deze leuke Cloud pot ben jij ongetwijfeld helemaal in de wolken. En aan de muur is altijd wel een plekje vrij voor zo’n mooi wit wolkje. De Cloud pot is gemaakt van wit kunststof en je kiest zelf of je hem met schroeven of zuignappen wilt bevestigen. Zo weet jij zeker dat je wolkje niet wegdrijft. Vul de pot met een mooie plant of gebruik hem als opbergbakje voor jouw spullen. Leuk om te hebben, maar ook een origineel cadeau om te geven tijdens een housewarming.

Alles met een tropisch thema is hipper dan hip. Loop lekker mee met de meute en stop één van de planten uit je urban jungle in deze Ananas bloempot van Bitten. De bloempot heeft een witte kleur en ziet eruit als de ruige buitenkant van een echte ananas. Een vrolijk een uniek woonaccessoire voor trendy types. Zoek jij nog een woonaccessoire voor in je tropische #interieur? Dan mag je de ananas plantenbak niet overslaan. En als je nog een cadeautje zoekt voor je hippe vriendin, dan is de ananas bloempot een schot in de roos.

Pineapple planter voor kruiden en planten
Je kunt een plant in de bloempot doen, maar hij is ook geschikt om je eigen kruiden in te laten groeien. Zet verschillende ananassen naast elkaar met daarin rozemarijn, munt en bieslook bijvoorbeeld. De bloempot in de vorm van een ananas is gemaakt van keramiek en is voorzien van een matte glazuurlaag. Hierdoor kun je naar hartelust water in de pot schenken. Zet de bloemetjes maar buiten! Nou ja, niet letterlijk alsjeblieft, want deze bloempot blijft liever binnen. Zet hem op de salontafel, je nachtkastje of gezellig op kantoor. Hij is 13 x 13 x 15 centimeter groot.

Het is altijd even wennen als de nazomer overgaat in de herfst en de winter. Almaar kouder en donkerder... Juist dan is het fijn thuiskomen in een huis met warme kleuren die positieve energie uitstralen. Met een kleurrijk lelieboeket heb je dat snel voor elkaar.

Kleurenpracht
Van warm oranje tot mystiek paars. De leliefamilie blinkt uit in warme en sprankelende kleuren die je eindeloos met elkaar kunt combineren. Kies je voor wijnrood-oranje of paars-rood-roze? Groen toevoegen kan, maar hoeft niet. Zonder extra blad hebben de lelies nog meer zeggingskracht.

warm-winterhuis-met-lelies-02.jpg

Hallo herfst!
De herfst vraagt om weelderige boeketten waarmee je de rijkdom van de natuur in huis haalt. Combineer bijvoorbeeld grootbloemige lelies met siergrassen en de laatste nazomerbloemen, zoals gladiolen en dahlia's. Met bessen, bramen en rozenbottels maak je de rijke herfstsfeer compleet.

Warm winters
Als de herfst langzaam overgaat in de winter, krijg je vanzelf meer zin in een knapperend haardvuur, uitgebreid samen eten en heel veel kaarsen – oftewel 'hygge', de Deense variant op gezelligheid die ook buiten Denemarken steeds meer omarmd wordt. Verse bloemen mogen daarbij niet ontbreken; met een sprankelend lelieboeket voelt je huis als een warme deken. Rond kerst kun je uitpakken met een luxe vaas of een vleugje goud. Of kies voor de luxe van eenvoud: een bijzondere lelie – liefst geurend – in een zorgvuldig uitgekozen vaasje. Daarmee benadruk je hoe bijzonder deze bloem eigenlijk is.

Botanisch tekenen
Vlekjes, stippen en strepen. De bloemen van de lelie hebben soms verrassende prints; bijna magisch. Kijk maar eens goed als de bloemen bloeien en openspringen. Je kunt ze ook tekenen of schilderen – leuk voor een druilerige zondagmiddag. Met zoet geurende lelies wordt het een intense zintuiglijke beleving. Fijne donkere dagen!

Zo lang mogelijk genieten
Als je deze verzorgingstips opvolgt, heb je lang plezier van je boeket met lelies:

1. Snijd schuin twee tot drie centimeter van de stelen af.
2. Verwijder het onderste blad (dat in het water zou komen te staan).
3. Zet de bloemen in een schone vaas met schoon water en snijbloemenvoedsel. Geniet ervan!

Last van de korte dagen? Met de vrolijke kleuren van cyclaam laat je je hele interieur bloeien en krijgt de vallende blaadjes blues geen vat op je.

Vrolijke vlaggetjes
Cyclaam mag er dan frêle uitzien, het is een sterke plant die uit een stevig knolletje komt. En er valt van alles mee te beleven. De groene bladeren groeien in een rozet, zijn hartvormig en hebben vaak een mooie zilvergrijze of lichtgroene tekening. Tussen de blaadjes rollen zich ijle stengels uit waaraan dan waanzinnige bloemen komen, die als vlaggen omhoog staan. Ze kunnen glad zijn, franjes hebben of wijd uitstaan als een rokje en ze hebben kleuren waar de natuur extra haar best op heeft gedaan.

woonplant-cyclaam-002.jpg

Energieke cheerleader
De kleuren van Cyclaam - felpaars, knalrood, alle kleuren roze of een mix – maken deze woonplant een aanwinst voor de trend waarin kleur en gekkigheid je door de donkere dagen slepen. Met de speelse vorm van de planten kun je prachtige effecten bewerkstelligen en door in plantarrangementen met de kleuren aan de gang te gaan, kun je strepen en cirkels van bloemen maken. Handwerk als basis versterkt het effect, denk daarbij aan geborduurde of geweven hoezen voor potten of een kunststof pot waar je met hulp van een lijmpistool en oude knopen iets moois en persoonlijks van hebt gemaakt.

Expressief type
Cyclaam behoort tot de familie Primula (ook bekend als Sleutelbloem). De planten hebben van nature een enorme levenslust, groei- en bloeikracht. Het zijn echte volhouders en bovendien expressieve huisgenoten. Menen ze aandacht tekort te komen, dan laten ze meteen demonstratief hun kopjes hangen. Zet je ze in een schoteltje lauw water, dan staan ze er na een half uur alweer heel wat monterder bij. Zo krijg je echt een band met je plant.

woonplant-cyclaam-003.jpg

Verzorging Cyclaam
● Cyclaam staat het liefst op een lichte, koele plek in de woonkamer.
● Water geven via een dompelbad of schoteltje. Wat de plant na een uurtje niet heeft opgezogen, kun je weggooien.
● Eens in de drie weken plantenvoeding geven.
● Zolang het niet vriest kan Cyclaam ook naar buiten.
● Door de uitgebloeide bloemen te verwijderen, stimuleer je Cyclaam om door te bloeien.

Afkomstig uit Perzië
Cyclaam is al heel lang bekend als sierplant. De soort die in het wild voorkomt in de bossen en op steenachtige berghellingen rond de Middellandse Zee van Spanje tot Iran is de oervorm van de kamerplanten van nu. Filosoof Plato omschreef de plant al in de 4de eeuw voor Christus en vroeger stond de knol van de plant bekend om haar laxerende werking. In Europa arriveerde Cyclaam in de 16e eeuw en werd onder andere in de botanische tuinen van de Engelse koningin Elisabeth gekweekt. Daarna raakte de bloeier even uit beeld, maar raakte in de 19de eeuw weer in de mode dankzij de Romantiek en is sindsdien nooit meer verdwenen.

woonplant-cyclaam-004.jpg

Trivia Cyclaam
● Cyclaam, in het Grieks kykla, betekent ‘cirkel’ of ‘ronde schijf’ en verwijst naar de ronde knollen waar ze uit groeien.
● Vrijwel alle Cyclamen die hier bekend zijn als kamer- of tuinplant komen voort uit de Cyclamen persicum.
● De katholieke kerk beschouwde de cyclaam als symbool van Maria’s bloeiende hart.
● Cyclaam staat symbool voor het meevoelende, toegewijde hart en werd om die reden bij oude kloosters, ribats (de islamitische versie hiervan, een soort versterkt fort) en kerkhoven in de landen rond de Middellandse Zee aangeplant.
● In Japan is Cyclaam de heilige bloem van de liefde.
● Wie geduld heeft, laat Cyclaam na de bloei rusten en wordt getrakteerd op een tweede ronde bloemen.

Woonplant van de maand
Cyclaam is Woonplant van november 2017. De 'Woonplant van de maand’ is een initiatief van het Bloemenbureau. Maandelijks kiest het Bloemenbureau in overleg met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant die het opvallend goed doet bij de consument, of juist (nog) niet zo bekend is, maar wel potentie heeft om het goed te doen in de woonkamer.

woonplant-cyclaam-008.jpg

Vandaag lanceert bloomon haar najaarscollectie: New Romantics. Een ode aan de schoonheid van de pure bloem. Denk dromerige dahlia’s, vlammende celosia’s, en draperende amaranthus in temperamentvolle kleuren: van golden lime en grenadine rood tot mist roze en intens blauw.

De collectie staat volledig in het teken van de liefde voor de bloem. De bloem die letterlijk in huis tot leven komt en elke dag weer anders is. De collectie is geïnspireerd op de manier waarop de oude Hollandse meesters in de Gouden Eeuw naar bloemen keken. En hoe vandaag de dag R&B artiesten en kunstenaars uit liefde kunst creëren.

“We willen de consument letterlijk weer verliefd laten worden op bloemen”, aldus Paul Aguirre, Concept & Content Director bij bloomon. En dat betekent een totaal nieuwe kijk op bloemen. “We portretteren de bloemen opzichzelfstaand, maar ook door de ogen van een geliefde.”

Speciaal voor de lancering van deze nieuwe collectie produceerde bloomon een korte film met de titel: Who do you fall for? Een love story in 1 minuut. De eerste bos uit de nieuwe collectie New Romantics is vanaf 21 september verkrijgbaar.

New-Romantics-by-bloomon-6.jpg

New-Romantics-by-bloomon-4.jpg

New-Romantics-by-bloomon-2.jpg

New-Romantics-by-bloomon.jpg

New-Romantics-by-bloomon-5.jpg

 

Met het najaar voor de deur wil je extra energie in huis om de donkere maanden door te komen. Enter Team Zuiver Groen: klimop (Hedera), krulvaren (Nephrolepis), potgerbera en lepelplant(Spathiphyllum) zijn niet alleen prachtig om te zien, ze hebben ook stuk voor stuk iets extra's te bieden. Potgerbera zuivert bijvoorbeeld trichloorethyleen en benzeen uit de lucht. Krulvaren is een zuurstofleverancier. En Spathiphyllum en klimop zijn door NASA op de lijst gezet van meest luchtzuiverende woonplanten die er zijn. Allemaal extra redenen om ze in huis te halen, bovenop hun mooie, gevarieerde uiterlijk. 

Nieuwe harmonie
Wat je met zuiver groen binnen haalt, is heel veel prachtig blad (glad, ruw, behaard) en bijzondere bloemen, van de gestileerde vaantjes van Spathiphyllum tot de geanimeerde kleuren van gerbera. Daarmee past dit stel prima in de woonstijl die draait om een gezonde lifestyle vol inspanning en ontspanning. De planten hebben hierin hun eigen rol als indoor zuurstofvoorziening en staat het mooist in een high tech basis. Kunststof met 3D-effecten en potten met geometrische patronen passen het best in deze stijl en versterken de actieve uitstraling. 

Fijnstofvangers
Planten kunnen alle chemische stoffen die in de lucht zweven (zogenaamde vluchtige verbindingen) opnemen en omzetten in andere stoffen. Bekende ongezonde vluchtige stoffen in huis zijn formaldehyde, benzeen, tolueen, aceton, ammonia en verschillende soorten alcohol. Daarnaast zetten planten koolstofdioxide om in zuurstof en suikers en kunnen ze microscopisch kleine deeltjes fijnstof binden op hun bladeren. Zo reduceren ze de fijnstofconcentratie in de lucht. 

Mini-kringloop
Wil je een stapje verder gaan in het creëren van je eigen wellness-woning, dan zet je de bloempotten van je zuiver groen planten in decoratieve schalen met water, zodat het om hen heen kan verdampen. Het verhelpt meteen het droge binnenklimaat dat de centrale verwarming in deze tijd weer oplevert.

Verzorging zuiver groen
● Zuiver groen staat graag licht, maar niet in de volle zon.
● Deze planten geven niet alleen veel energie, maar verbruiken ook aardig wat: de potkluit mag daarom altijd iets vochtig zijn.
● Elke twee weken een scheutje plantenvoeding en ze groeien en bloeien optimaal. 

Allround groenmakers
Krulvaren en Spathiphyllum komen voor in tropische regenwouden en ook gerbera is van oorsprong een tropische schone, klimop groeit zo'n beetje overal behalve in de woestijn (maar toch vooral op het noordelijk halfrond). Voor allemaal geldt dat het vrij makkelijke planten zijn die bovendien over de nodige veerkracht beschikken. Gaan ze mokkend hangen en ben je er op tijd bij met de gieter, dan veren ze vanzelf weer op. 

Trivia zuiver groen
● De reinigende werking van zuiver groen heeft plaats door middel van huidmondjes op de bladeren.
● Klimop staat symbool voor doorzetten, doorgroeien, tegen de klippen op.
● Zuiver groen is ook een aanwinst voor op kantoor en in klaslokalen.
● Niet alleen meubels, verf en apparaten als printers vervuilen de lucht binnen, ook de menselijke ademhaling draagt daar aan bij, met de uitstoot van aceton , ethanol, methanol en ethylacetaat. Zuiver groen helpt dat allemaal uit de lucht te filteren. 

Woonplant van de maand
Zuiver groen is de groep woonplanten van oktober 2017. De 'Woonplant van de maand’ is een initiatief van het Bloemenbureau. Maandelijks kiest het Bloemenbureau in overleg met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant die het opvallend goed doet bij de consument, of juist (nog) niet zo bekend is, maar wel potentie heeft om het goed te doen in de woonkamer.

zuiver-groen---woonplant-oktober-2018---01.jpg

zuiver-groen---woonplant-oktober-2018---02.jpg

zuiver-groen---woonplant-oktober-2018---03.jpg

zuiver-groen---woonplant-oktober-2018---04.jpg

zuiver-groen---woonplant-oktober-2018---05.jpg

zuiver-groen---woonplant-oktober-2018---06.jpg

zuiver-groen---woonplant-oktober-2018---07.jpg

zuiver-groen---woonplant-oktober-2018---08.jpg

zuiver-groen---woonplant-oktober-2018---09.jpg

Planten kunnen verrassen. Neem bijvoorbeeld de Kalanchoë. Na de orchidee is het de meest populaire bloeiende kamerplant in Nederland. Dat is vooral te danken aan de minimale verzorging, de vele kleuren en de rijke bloei. Een andere, minder bekende eigenschap is de nachtelijke zuurstofproductie. In de slaapkamer bevordert de Kalanchoë zo een goede nachtrust. Daar en boven blijft de plant een echte sfeermaker in elk interieur.

Woestijnroos
Van nature gaat de Kalanchoë pas bloeien als hij minder dan 12 uur per dag licht krijgt. Het is een zogenoemde ‘korte dag plant’ en daarom een ideale woonplant voor in de herfst- en wintermaanden. De bloemkleur varieert van wit tot paars en van roze tot geel. Als je de vele mini-bloemen van dichtbij bekijkt, snap je direct waarom de bijnaam woestijnroos is. En let ook eens op het verschil tussen enkel- en gevuldbloemige soorten. En ken je het miniplantje van amper 10 cm hoog of de bijzondere Kalanchoë ‘Magic Bells’? Deze plant heeft lampionachtige luchtkussentjes aan het eind van de bloemstelen. Ongeacht soort of formaat is de gemiddelde bloeitijd van Kalanchoë maar liefst drie maanden.

kalanchoe-04.png

Slaapkamer
Van oorsprong komt de Kalanchoë veel voor in droge gebieden in onder meer Madagaskar. In de vlezige bladeren slaat de plant vocht op. Overdag, als de zon schijnt, zijn de huidmondjes gesloten. Daardoor is de verdamping laag en heeft de plant maar weinig water nodig en in tegenstelling tot bij de meeste kamerplanten vindt het proces van fotosynthese (het omzetten van CO2 naar zuurstof) in de nachtelijke uren plaats. Een ideale slaapkamerplant want wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat verse lucht een diepere slaap bevordert en een beter uitgerust gevoel oplevert.

Pot en plant
Welke uitstraling de Kalanchoë heeft, hangt af van de combinatie van pot en plant. Hou je van een fris en licht interieur? Gebruik dan witte of pastelkleurige potten. Een klassiek interieur krijgt een botanische sfeer door een mix & match van houten potten met Kalanchoë ‘Magic Bells’. Wil je in de donkere maanden een warme sfeer? Gebruik dan koperen of glanzende potten. En voor een echte retro-look shop je de accessoires gewoon in de kringloopwinkel.

Verzorging
Kalanchoë behoort tot de meest eenvoudig te verzorgen kamerplanten. Elke plek in huis met daglicht volstaat. Geef eens per week een slokje water.

Kalanchoës zijn verkrijgbaar bij onder meer tuincentra, bloemisten en supermarkten. Kijk voor meer informatie en inspiratie op www.kalanchoe.nl.

kalanchoe-03.png

kalanchoe-02.png

Eromheen kunnen we niet: het wordt natter buiten. Een goede reden om het binnen warm en knus te maken. Een échte najaarsplant die je hierbij kan helpen is de Alocasia. De roots liggen in Azië. Hier worden de bladeren gebruikt als alternatieve paraplu bij een tropische hoosbui. Mochten we nog kunnen genieten van een Indian Summer, zet voor de zekerheid de Alocasia naast je op het terras zodat je die spontane regenbui met plezier kunt trotseren.

De bladeren zijn prachtig: ze hebben de vorm van een hart waarbij de nerven – de aderen – goed zichtbaar zijn. Door de vorm van de bladeren wordt de Alocasia ook wel olifantsoor genoemd. De andere bijnaam - skeletplant - is te danken aan de heldere nerven en zichtbare tekeningen. Met Halloween (31 oktober) in het vooruitzicht is deze woonplant natuurlijk een scary one om in huis te halen.

De meest opvallende bloementrend van dit moment is ‘Rebel’. Blijf weg van gebaande bloempaden maar kom in opstand en doe eens gek. De rebelse trend toont geen brave ton-sur-ton boeketten, maar juist bontgekleurde in opvallende vazen. Het zorgt voor een vrolijk kleuraccent met een vette knipoog. Een bloem die zich hier perfect voor leent, is de chrysant. De bloem is verkrijgbaar in veel bijzondere vormen en kleuren. Bijkomend voordeel: van chrysanten geniet je wekenlang!
 

Rebels
De bloementrend ‘Rebel’ zorgt voor een vette knipoog in huis. Je neemt niet alles serieus maar benadert zaken juist met humor. En zoals de naam Rebel al doet vermoeden, gelden daarbij geen regels. Een ‘gewone’ vaas gebruiken? Welnee, zet bloemen in een theepot of gebruik steekschuim om originele creaties te maken. En de tijd dat de stelen allemaal even lang moeten zijn, is ook voorbij: snij de ene bloem korter af dan de andere. Binnen de Rebeltrend is het zelfs gepast om echte bloemen te combineren met kunstbloemen. Eigenlijk is niets te gek… dus leef je uit!

Variatie
Met de chrysant kun je uitstekend variëren, want er zijn heel veel verschillende soorten. De drie hoofdgroepen zijn: troschrysanten, pluischrysanten en santini’s. Troschrysanten zijn net mini-boeketjes op één steel, terwijl pluischrysanten één grote imposante bloem hebben. Santini’s zijn kleinbloemige chrysanten met een bijzonder vrolijke uitstraling. Elke soort heeft een stevige steel en kun je behalve in de vaas ook goed in steekschuim zetten. Zo maak je bijvoorbeeld eenvoudig vrolijke chrysantencupcakes. Laat voor het gebruik het steekschuim eerst goed water opzuigen en prik er vervolgens de chrysanten een voor een in. Geef wel af en toe water (net als kamerplanten). 

 

Tips
Met de volgende 3 tips is het heel eenvoudig om lang te genieten van chrysanten:
- Zorg voor een schone vaas met lauwwarm water.
- Snijd de stelen schuin af, dan nemen ze het water het beste op.
- Verwijder de onderste bladeren, zo wordt het water minder snel troebel. 

 

Wist je dat?
- De chrysant symboliseert een lang leven en geluk. Deze betekenis vindt z’n oorsprong in Japan, het land van herkomst.
- De naam chrysant komt uit het Grieks en verwijst naar de eerste, geelkleurige chrysanten die naar Europa kwamen. Chrys betekent goud en anthemon is Grieks voor bloem

bloementrends-2017-rebel-02.jpg

bloementrends-2017-rebel-03.jpg

bloementrends-2017-rebel-04.jpg

bloementrends-2017-rebel-05.jpg

bloementrends-2017-rebel-06.jpg

bloementrends-2017-rebel-07.jpg

Op zoek naar iets exotisch en imposants? Met Alocasia verandert elk interieur in een Aziatische oase met een vleugje mysterie.

Tropische superster
Theatraal, een beetje geheimzinnig en ontegenzeggelijk een persoonlijkheid: Alocasia (olifantsoor) zie je niet snel over het hoofd. Het is een sierlijke plant die meteen opvalt door de grote hartvormige bladeren die 20 tot 90 cm lang kunnen zijn en schitterende nerven en tekeningen kunnen hebben. Er is een soort met spikkels op de stengels, een exemplaar met golvend lang en gekleurd blad en een compacte voor wie niet zoveel ruimte heeft, maar toch een stukje Azië in huis wil.

Yin & Yang
Het grote formaat van Alocasia in combinatie met de hartvormige bladeren maakt er een plant van die zowel een mannelijke als een vrouwelijke uitstraling heeft. Daarmee past hij prima in de huidige woontrend waarin evenwicht een hoofdrol speelt in het interieur. Niet teveel decoratie, enkele blikvangers, balans tussen natuurlijk en kunststof materiaal, planten essentieel verbindend element. Trek je deze stijl door, dan zet je een groene reus als Alocasia in een pot met zachte kleuren of een lief patroontje, voor het beoogde stijleffect.

Jumbobladen
Hoe meer bladoppervlak een plant heeft, hoe meer zuurstof hij kan produceren. Dat maakt Alocasia met zijn enorme bladeren een topproducent in O2 die zo zijn steentje bijdraagt aan een prettig binnenklimaat.

Verzorging Alocasia

 • Alocasia staat graag licht en ruim, zodat hij zijn bladeren goed kan ontvouwen.Alocasia: woonplant van de maand september 2017
 • Laat de potgrond niet opdrogen, Alocasia is een stevige drinker die houdt van een licht vochtige kluit.
 • In zomer twee keer per maand wat plantenvoeding geven, in de winter volstaat eens per maand.
 • Af en toe onder de douche of in een zomerse bui afspoelen vindt Alocasia heerlijk.
 • Als tropische regenwoudbewoner houdt hij van vochtige lucht: de sierpot in een fraaie schaal met water zetten dat om hem heen verdampt, vindt Alocasia geweldig en staat nog mooi ook.
 • Als het onderste blad minder mooi wordt, snij je het 4 cm van de basis af. Dit bevordert de groei van nieuw blad.

Tropische paraplu
Alocasia hoort bij de Araceae familie en is inheems in tropisch en subtropisch Azië en Oost-Australië. Er zijn 79 soorten van bekend, uit fossiele resten valt op te maken dat hij in ieder geval in de prehistorie al op aarde groeide. De bladeren worden er vaak gebruikt als alternatieve paraplu tijdens een hoosbui: zowel mensen als dieren mogen er graag onder schuilen en ter plekke worden de zetmeelrijke wortelstokken ook wel gegeten.

Trivia Alocasia
Een bloeiend Alocasia – er komt dan een bloeikolf tevoorschijn – is vaak een teken dat het niet goed gaat met de plant. Om de energie van de plant te sparen, kun je de bloem beter weghalen. 
De plant is sinds de jaren vijftig een populaire woonplant en kan met de juiste verzorging samen oud met je worden.
In Azië staat de plant bekend als 'de grote beschermer' en ook binnen heeft Alocasia een heel geruststellende en rustgevende uitstraling, door de grote bladeren. 

Woonplant van de maand
Alocasia is Woonplant van september 2017. De 'Woonplant van de maand’ is een initiatief van het Bloemenbureau. Maandelijks kiest het Bloemenbureau in overleg met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant die het opvallend goed doet bij de consument, of juist (nog) niet zo bekend is, maar wel potentie heeft om het goed te doen in de woonkamer.

alocasia-woonplant-september-2017-01.jpg
alocasia-woonplant-september-2017-03.jpg

alocasia-woonplant-september-2017-05.jpg

alocasia-woonplant-september-2017-06.jpg

alocasia-woonplant-september-2017-09.jpg
alocasia-woonplant-september-2017-07.jpg

Zet eens een stukje levende natuurhistorie op tafel met Aloë, de dinosaurus onder de woonplanten, die weer helemaal trendy is door zijn oer en stoer uitstraling. 

Gulden snede, puur natuur
 Een gestileerde rozet met bladeren die kunnen variëren van zilvergrijs tot diepgroen maakt Aloë tot een zeer karakteristieke woonplant die soms ook nog eens prachtige bloemen laat zien. De bladeren kunnen glad of gekarteld zijn en zijn opgebouwd volgens de gulden snede. Dat is eeuwenoude, raadselachtige wiskunde die zorgt voor een verdeling die het prettigst is om naar te kijken. Het maakt van Aloë een indrukwekkende persoonlijkheid in huis, met wortels in de prehistorie. 

aloe-woonplant-augustus-2017-07.jpg


Groene symboliek
 De verstilde, krachtige uitstraling van Aloë maakt het een aanwinst voor de nieuwe woonstijl waarin levend groen binnenshuis steeds meer op een voetstuk wordt gezet. Aloë past in minituintje, maar ook in een groot binnentableau, kleurt goed bij levende, gedroogde en versteende natuur en heeft precies de organische en symbolische vormen die tot de verbeelding spreken en van je huiskamer een bijzondere oase kunnen maken. Aloë combineert in deze stijl het mooist met natuurlijke materialen zoals steen, keramiek en potten met natuurlijke vlekpatronen.

aloe-woonplant-augustus-2017-05.jpg
 
Aloë als luchtfilter
Aloë is een goede luchtzuiveraar, volgens onderzoek van NASA. De plant haalt schadelijke stoffen zoals benzeen en formaldehyde uit de lucht, die vaak worden veroorzaakt door verf en chemische schoonmaakmiddelen. Omdat de woonplant 's nachts zuurstof afgeeft en koolstofdioxide absorbeert, is het bovendien een prima slaapkamerplant voor een goede nachtrust.

aloe-woonplant-augustus-2017-08.jpg
 
Verzorging Aloë 
Aloë staat het liefst in de volle zon, donkerder dan lichte schaduw moet het niet worden. Aloë: woonplant van de maand augustus 2017Het is een zeer makkelijke plant: eens in de twee weken wat water geven volstaat. Het enige waar Aloë echt niet tegen kan, is natte voeten. De kluit mag tussen gietbeurten door iets indrogen. Aloë is een enthousiaste groeier die het liefst elke twee jaar een grotere pot wil hebben. Robuuste sierplant Aloë komt oorspronkelijk uit Afrika en is op dat hele continent én op het Arabische schiereiland te vinden. Het is een familie van bloeiende vetplanten met meer dan vierhonderd soorten. In het wild kunnen ze heel groot worden en zich op de meest weerbarstige plaatsen handhaven, als het er maar droog en warm is. 

aloe-woonplant-augustus-2017-06.jpg

Aloë trivia 
In het Sanskriet is Aloë het woord voor 'godin'. De naam is vermoedelijk afgeleid van het Arabische woord 'alloeh' dat 'bitter' betekent en slaat op de smaak in het sap van de bladeren. Aloë is naast een bijzondere woonplant een perfecte patiopartner om een tuin een mediterrane sfeer meer te geven. Laat hem wel binnen overwinteren, want tegen kou kan hij Aloë vera staat bekend om haar geneeskrachtige eigenschappen, het gelachtige sap uit de bladeren werd door de oude Grieken en Romeinen al gebruikt om brandwonden mee te verkoelen. Aloë staat symbool voor 'genezen', omdat de plant in staat is zichzelf te helen en zelfs als hij op apegapen ligt nog een comeback kan maken.

aloe-woonplant-augustus-2017-01.jpg

 

aloe-woonplant-augustus-2017-044.jpg

Geen groene vingers? Lukt het je maar niet om een plant in leven te houden? Maak dan kennis met de Kalanchoë familie. Het zijn vettige planten, wat ze makkelijk maken in onderhoud. Ze slaan vocht op in de bladeren, dus kunnen wel even voort met een slok water één keer in de twee of drie weken. Dat maakt dat je een perfecte vakantiebloeier in huis hebt. Geef de Kalanchoë voor je op reis gaat wat liefde en pluk er de vruchten van (niet letterlijk) bij thuiskomst. Het leuke aan deze plant: in dit seizoen groeit en bloeit de Kalanchoë zowel binnen als buiten.

Leuk weetje: 60% van de vrouwen geeft aan dat bloeiende planten een positief effect hebben op hoe zij zich voelen.Leuk weetje: 60% van de vrouwen geeft aan dat bloeiende planten een positief effect hebben op hoe zij zich voelen.Dus waar wacht je nog op?


Prachtige tropenkolder - Bijzondere blaadjes, bloemen in funky kleuren en sprookjesachtige vormen, Kalanchoë biedt je de tropen op haar mooist. Het is een veelzijdige, exotische familie met een uitgelaten karakter. Er zijn kalanchoës die je vooral voor het blad kiest, omdat het vlammende kleuren of juist aaibare harige blaadjes heeft. De rijk bloeiende kalanchoës hebben funky enkele bloemen of romantische dubbele, in sprankelende kleuren. En dan zijn er nog grote hoge exemplaren, met buitenaardse ovalen bollen die zich openen in sierlijke klokjes. Er valt dus van alles te kiezen, of je nu houdt van groen, grijs, kleur of een dolle boel.

Luchthartig groen
De vrolijke gekte en knalkleuren van Kalanchoë vormen een perfecte aanvulling voor de nieuwe woonstijl waarin alle conventies overboord gaan. Hierin mag je je als bewoner eens lekker ontladen met malle contrasten en onverdunde vrolijkheid, puur voor de lol. Combineer de bijzondere vormen en de vele verschillende formaten van de planten met speelse potten en exotische motieven: het mag kakelbont en intens zijn, om het leven en de zomer te vieren.

Verzorging kalanchoëKalanchoë, Woonplant juli 2017
Volle zon, donkere standplaats: Kalanchoë maakt alle plekjes mooier. Liever geen voetbad, de kluit mag tussen gietbeurten iets indrogen. Om de twee, drie weken een scheutje plantenvoeding volstaat. Uitgebloeide bloemetjes kun je – lekker makkelijk! – laten zitten, de nieuwe knoppen groeien er overheen. Door ze aan de plant te laten bevorder je de doorbloei. Is het lekker weer (boven de 10°C) dan kan Kalanchoë ook prima op je balkon of terras schitteren, en in de tuin, zowel in bakken als in de volle grond. Heb je geduld, dan kan een Kalanchoë voor een tweede ronde bloemen gaan, vooral buiten.

Ideale vakantieplant
Kalanchoë komt oorspronkelijk uit Madagascar en is een korte-dag-plant die pas bloemen vormt als de dag korter is dan de nacht. Er zijn meer dan 200 soorten van, in allerlei vormen en maten. In het wild groeien exemplaren van zes meter hoog, de woonplanten zijn aanzienlijk handzamer. Afgezien van koude streken kunnen ze overal gedijen. Voor alle kalanchoës geldt dat je er amper omkijken naar hebt. Het zijn vetplanten die vocht opslaan in de vlezige groene blaadjes, zodat ze er ook na je vakantie nog mooi bijstaan. Bovendien bloeien ze lang: je hebt er zeker acht weken plezier van.

Kalanchoë staat symbool voor volharding en genegenheid.
In China zijn rode en paarse kalanchoes mateloos populair om het Chinese nieuwjaar mee te vieren. Kalanchoë is nog een vrij nieuwe woonplant die pas in 1932 in Europa arriveerde en er een halve eeuw over deed om internationaal door te breken.

Kalanchoë is een Latijnse verbastering van het Chinese woord 'Kalan Chauhuy', vrij te vertalen als 'Dat wat valt en groeit'. Dat komt omdat een afgevallen kalanchoëblad vaak in staat is zelf wortel te schieten en een nieuwe plant te vormen of langs de bladen broedplantjes vormt. Als die baby's ervan vallen, worden ook dat weer nieuwe plantjes.

Woonplant van de maand
Kalanchoë is Woonplant van juli 2017. De 'Woonplant van de maand’ is een initiatief van het Bloemenbureau. Maandelijks kiest het Bloemenbureau in overleg met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant die het opvallend goed doet bij de consument, of juist (nog) niet zo bekend is, maar wel potentie heeft om het goed te doen in de woonkamer.

Woonplanten van de maand juni 2017. Stoer groen moet je doen, alleen al omdat je huis er van opknapt. En dat het ook nog eens positief uitstraalt op je imago, is uiteraard mooi meegenomen.

Groene bromance
Sterke vormen, stevige struikvormen, relaxed in de omgang – deze stoere planten zullen de Afdeling Testosteron zeker aanspreken. Codiaeum biedt sterke kleuren, Philodendron oogt oer en stoer, Sansevieria is zo goed als onderhoudsvrij, Schefflera groeit met je mee tot het een binnenboom is en Scindapsus is een zelfredzaam type dat op wat water en voeding desnoods een hele wand voor je volgroeit. Het zijn allemaal planten met een robuust karakter, die als groene Steve McQueens bijdragen aan je ongetwijfeld onweerstaanbare aantrekkingskracht.

Winnaarsmentaliteit
Mannenplanten passen naadloos in de nieuwe interieurstijl die draait om sportieve elementen, zoals geometrische patronen, een bank in de vorm van een rugbybal en keukenstoelen met leuningen als het stuur van een racefiets. Zo heeft Sanseviera vlotte strepen, komen zowel Codiaeum als Schefflera en Scindapsus met energieke patronen en heeft Philodendron, afhankelijk van de variëteit, pijlvormige bladeren. Hiermee stralen ze zowel actie als ontspanning uit en worden het meer energiebrengers dan stemmingmakers. Hou de basis cool: gepolijst staal en potten met een golf- of netstructuur versterken de uitstraling.

Planten in je man cave = sexy
Een plant maakt je huis levendiger en zorgt voor kleur. Biedt extra zuurstof als je brak bent en helpt stress te verminderen. Zal je niet storen als er een leuke dame bij je langs komt en vindt het prima als je een nachtje wil gamen. Tegelijk laat je met een plant zien dat je iets in leven kunt houden. Dat stelt je moeder gerust en vinden vrouwen woest aantrekkelijk. Allemaal redenen om met mannenplanten een groene man cave te bouwen. En dat allemaal in ruil voor alleen wat water en af en toe wat voeding.

Verzorging mannenplanten
Mannenplanten staan graag licht, maar niet in de volle zon.
Wat betreft water geven: geen voetbad, niet laten uitdrogen, het mag er zo tussenin zitten.
Met eens per maand een scheutje plantenvoeding in het gietwater kom je een eind.
Wil je ze mooi recht laten groeien, draai ze dan af en toe in het voorbij gaan een halve slag.

Mannen(planten) van de wereld
Mannenplanten zijn goed geïntegreerde wereldburgers. Sansevieria komt uit Ethiopië, Philodendron is een tropische gast die sinds de 17de eeuw een hit in het westen is. Schefflera een Aussie ('Gidday, mate!') en Scindapsus en Codiaeum komen oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië. Voor allemaal geldt dat ze duizenden jaren geleden al groeiden en bloeiden, en ook toen het leven van mensen al aangenamer maakten. De vezels van Sansevieria worden bijvoorbeeld als grondstof gebruikt en Schefflera is al eeuwen een schaduw biedende 'parapluplant'.

Trivia mannenplanten
Scindapsus en Schefflera staan bekend als geluksplanten en brengt hun huisgenoot geld en geluk.
De luchtzuiverende kwaliteiten van Scindapsus zorgen ervoor dat hij in de Top 10 van Gezonde Planten staat.
De krachtige tekening van Codiaeum staat symbool voor power en libido.
Een lang leven en een goede gezondheid, dat is waar Sansevieria in de plantentaal voor staat.
Sansevieria krikt de luchtvochtigheid in je huis op zodat je minder snel last hebt van kriebelende ogen of een droge keel.

Woonplant van de maand
Mannenplanten zijn de woonplanten van juni 2017. De 'Woonplant van de maand’ is een initiatief van het Bloemenbureau. Maandelijks kiest het Bloemenbureau in overleg met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant die het opvallend goed doet bij de consument, of juist (nog) niet zo bekend is, maar wel potentie heeft om het goed te doen in de woonkamer.

Iets te vieren? Versier je huis uitbundig met vazen vol felgekleurde lelies. Daarmee heb je meteen de sfeer te pakken die iedereen vrolijk stemt.

Alles mag!
Het feest begint bij het uitzoeken van de bloemen. Met een mix van grote, felgekleurde lelies wordt het lekker bont en uitbundig. Nog een paar gladiolen erbij misschien... Alles mag! Met onverwachte combinaties maak je er een vrolijke boel van. Wordt het een tuinfeest? Voeg dan wat weelderige siergrassen of een paar robuuste takken toe aan je bloemencreaties – voor een vleugje wildernis.

Liever puur
Hou je meer van puur en klassiek? Kies dan voor stralend witte lelies in grote, witte vazen. Puur bloemen; niets meer aan toevoegen, hooguit wat luchtig blad of grassen voor een natuurlijke touch. Koop de lelies een paar dagen voor het feest, zodat de bloemknoppen even de tijd krijgen om mooi te openen (zo zijn de lelies tijdens je feest op hun mooist).

Partyproof
Een feest vraagt om grote vazen met opvallende bloemen, anders valt de bloemdecoratie weg in het feestgedruis. Kies voor partyproof vazen (die niet bij het minste of geringste omvallen) en zet ze midden op tafel of op een sidetable tegen de muur. Voor een nonchalante uitstraling zet je er een paar kleine vaasjes rondom met enkele bloemen of grasjes. Verspreid ook wat kleine vaasjes met bloemen door het huis – van gang tot keuken. Het feest kan beginnen!

Nog meer ideeën
Een paar korte bloemen over? Leg ze in een schaal met een laagje water. Hoe meer kleur, hoe feestelijker!
Is het lekker weer? Zet dan ook buiten een paar grote lelies in vazen neer om je gasten te laten zien waar het feest is.
Geef alle gasten (of alleen de kinderen) een bloem mee als ze naar huis gaan.

Nagenieten
Na het feest wil je natuurlijk nog lang nagenieten van de bloemen die je hebt gekocht (en wellicht ook gekregen). Dat kan als je deze verzorgingstips volgt: snijd schuin twee tot drie centimeter van de stelen af en verwijder het onderste blad (dat in het water zou komen te staan). Maak de vaas goed schoon en vul deze met schoon water. Je bloemen zullen nog lang blijven stralen!
Bron: iBulb

Gezellig: op je terras of balkon zitten met groen van binnen. Het staat verrassend en origineel en voor je binnenstebuiten planten is het een fijne zomerkuur.

Je tuin als tweede huiskamer
Deuren open, lekker in en uit lopen en de binnenstebuiten planten mogen mee, want ze gedijen zowel binnen als buiten. Calla, Campanula, Celosia, ballonklokje (Platycodon) en potlelie vormen het kwintet dat samen de geur, kleur en zwier van de zomer in je huis en tuin brengt. Prachtige kleuren, heel veel bloemen, vormen waar je mond van open valt (naar de doolhofkam van Celosia kun je uren kijken!) en je kunt het net zo sereen of kakelbont maken als je wilt.

Oase achter de voordeur
Steeds vaker lopen huis en tuin in elkaar over, denk maar aan buitenkeukens, sedumdaken en groene binnenmuren. Zo'n privé-ecosysteem hoeft niet per se verantwoord groen te zijn, het werkt net zo goed met kleuren. Met binnenstebuiten planten kun je je uitleven van onschuldig wit en zonnig geel, tot Mediterraans lila en zuidelijk geel-oranje-rood. Het prikkelen van de zintuigen hoort bij deze woonstijl en reken maar dat de kleuren van Calla en Celosia en het aroma van lelie daar een handje bij helpen. Zo creëer je je eigen paradijs om je in op te laden. Bloeiende mooimakers
Alle binnenstebuiten planten zijn stuk voor stuk natuurlijke sieraden. Calla is een gestileerde schoonheid met een sexy kelk, Campanula en ballonklokje trakteren je op honderden schitterende klokjes. Bij Celosia kun je kiezen uit pluimen en wonderschone kronkelbloemen in kleuren als felpaars, knalroze en vlammend rood. En statige potlelie biedt heel veel groen met een kroon van majestueuze bloemen die een schitterende tekening hebben.

Stylen in je eigen smaak
Met zoveel keuze in kleur kun je heerlijk stylen in je eigen smaak. Laat de tinten bijvoorbeeld oplopen van rustig wit en geel naar steeds feller buiten, voor een mooie zichtlijn. Of creëer met verschillende planten in dezelfde kleuren fraaie hoekjes: potlelie, Campanula, Celosia, ballonklokje en Calla in verschillende tinten roze of wit vormen bijvoorbeeld een spectaculaire combinatie.

Verzorging binnenstebuiten planten


Binnenstebuiten planten staan graag licht, maar liefst niet in de volle zon.

Met een lichtvochtige kluit en eens per week wat plantenvoedsel bloeien ze extra mooi en lang.

Uitgebloeide bloemen kun je weghalen, zo houden de planten een frisse uitstraling.


Werelds gezelschap
Afgezien van tropische Celosia en Zuid-Afrikaanse Calla komen de binnenstebuiten planten vooral voor op het noordelijk halfrond. Ze zijn niet bestand tegen kou, maar kunnen de Europese zomers prima hebben. Voor allemaal geldt dat ze al eeuwen in het wild groeien, maar door speciale kweektechnieken optimaal geschikt zijn gemaakt voor het opvrolijken van je huiskamer en zomertuin.

Binnenstebuitenplanten trivia


Volgens oude verhalen dronken de goden uit de kelk van Calla.

De vijf bloemblaadjes van ballonklokje doen denken aan een pentagram en staan voor de vijf Taoïstische elementen: hout, water, vuur, metaal en aarde.

Celosia staat voor humor, warmte en stoutmoedigheid, het is de plant die je geeft aan een vriendin die een duwtje in de goede richting kan gebruiken.

Volgens de mythe had de godin Venus een spiegel die uitsluitend schoonheid weerspiegelde. Cupido liet 'm in miljoenen scherven vallen. En al die scherven maakten, zoals ze gewend waren, alles om zich heen mooi door op te bloeien in beeldige klokjes: Campanula.

Potlelie is een statige, aristocratie woonplant met een geschiedenis die eeuwen teruggaat en staat voor de menselijke connectie met het goddelijke.

Woonplant van de maand
Binnenstebuiten planten zijn de woonplanten van mei 2017. De 'Woonplant van de maand’ is een initiatief van het Bloemenbureau. Maandelijks kiest het Bloemenbureau in overleg met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant die het opvallend goed doet bij de consument, of juist (nog) niet zo bekend is, maar wel potentie heeft om het goed te doen in de woonkamer.

Dit jaar valt Pasen op 16 en 17 april. Een extra lang weekend om bij te komen en de lente te vieren met geliefden. Op de consumentenwebsites Mooiwatbloemendoen.nl en Mooiwatplantendoen.nl kunnen consumenten zich tegoed doen aan tal van artikelen voorzien van mooie fotografie, een florale video, leuke DIY’s en andere inspiratie gekoppeld aan het seizoen. Het paasdossier staat vol feestelijke ideeën met bloemen en planten om het paasweekend onvergetelijk te maken.

Paastafel
Een geslaagd Pasen staat of valt met de aanwezigheid van een gezellig samenzijn, eieren, paastakken èn bloemen en planten natuurlijk. Sinds vorige week kunnen consumenten zien hoe zij deze feestdag extra leuk en smakelijk kunnen maken door bloemen en planten op een bijzondere manier toe te passen tijdens Pasen. Onder andere hoe je eischalen kunt hergebruiken als frêle vaasjes, hoe je een advocaat met een fleurige twist op tafel tovert en boordevol andere ideeën voor een gezellig aangeklede paastafel.

Een vrolijk Pasen
Het wordt dit jaar wel erg makkelijk om een etentje te organiseren. Met het paasdossier vol inspiratie en de hanami-brunch van de lente heb je genoeg handvatten om aan de slag te gaan. Creëer sprookjesachtige eieren met een mosjasje voor naast het bord, beplak eieren met bloemen en planten, maak een bijpassend paasmenu en bekijk de vele inspiratieblogs. Als dat geen vrolijk Pasen wordt..!

Laat u inspireren
Houd de websites Mooiwatbloemendoen.nl & Mooiwatplantendoen.nl goed in de gaten voor een flinke dosis inspiratie. De komende weken worden zowel het lente- als Paasdossier regelmatig aangevuld met nieuwe inspirerende artikelen. Het beeldmateriaal is met naamsvermelding kosteloos te gebruiken voor online doeleinden.

Met de revival van het Martinique Banana Leaf behang, is de print van een bananenblad geliefd bij elke interieur junkie. Ja, we geven toe, de bananenplant is nog altijd één van de coolste planten on earth. Ook in fa-fa-fashionland vind je genoeg all-over prints van bananenbladeren. Maar wist jij dat het blad – naast haar schoonheid – ook heel functioneel is en een boost voor je gezondheid kan zijn? Bananenblad weetjes!

- De grote bladeren zorgen voor veel vocht in de lucht, wat zorgt voor een gezond binnenklimaat.

- De bladeren bevatten een natuurlijk antioxidant (EGCG) wat een geïrriteerde of pijnlijke plek op de huid kan verzachten. Hoe? Dompel het blad in koud water en leg op de gevoelige plek.* Tip: koop een crème waar bananenblad extract in is gebruikt.

- Het geeft niet alleen een tropisch gevoel om je eten op te dienen op een bananenblad, maar ook hier doet het antioxidant haar werk. Door het blad mee te stomen, bakken of grillen komt het EGCG vrij in het gerecht en serveer je een extra gezond gerecht! *

Bron: Mooiwatplantendoen.nl

Zoek je een volledig ecologisch verantwoord groen luchtfilter als aanvulling op je gezonde lifestyle, dan is bananenplant je ideale huisvriend.

Een spiraal van groen Alleen de bouw van deze magnifieke woonplant is al een natuurlijk hoogstandje. De stelen van bananenplant (de officiële naam is Musa) liggen over elkaar heen en vormen zo een spannende schijnstam waaruit steeds een nieuw blad omhoog komt. De enorme groene bladeren staan in een spiraal en waaieren zo mooi en hoog uit. De binnenversie van bananenplant is een statige, indrukwekkende verschijning, met een prachtige indoor plantagefactor en enorme sierwaarde.

Sportieve charme
Bananenplant, Woonplant maart 2017Fijne strepen tekenen het blad van bananenplant en geven er een dynamische uitstraling aan. De woonplant past dan ook prachtig in de nieuwe woonstijl waarin energie, vitaliteit en frisheid centraal staan. Om dat effect te onderstrepen, geef je de plant een basis met een gladde, geometrische look en een vleugje luxe, zoals marmer of glas met 3D-effecten. Banaan komt het mooist tot zijn recht als hij solo mag schitteren, zodat de grote bladeren extra opvallen. Interactieve woonplant
Bananenplant draagt dankzij de grote bladeren haar steentje bij aan een actieve lifestyle als persoonlijke zuurstoffabriek en luchtzuiveraar. Voor vruchten is wat geduld nodig: bananenplant heeft drie tot vier jaar nodig om tot bloei te komen en doet dat alleen met voldoende licht, veel warmte en ruimte om een tros bananen te kunnen ontwikkelen. Geen bloei? Geen probleem: je hebt er jaarrond een prachtige, exotische woonplant aan.

Verzorging bananenplant
 • Wat betreft de standplaats kan bananenplant alles hebben van veel licht tot half schaduw.


 • De kluit mag altijd een beetje vochtig zijn, deze woonplant houdt wel van een slokje.


 • Bananenplant vindt het heerlijk om af en toe een sproeibeurt te krijgen.


 • Omdat het een snelle groeier is, kan bananenplant elke week wel wat plantenvoeding gebruiken.


Van oost naar west
Bananen komen oorspronkelijk uit Oost-Azië en hebben zich van daaruit verspreid over de rest van de wereld, in landen rond de evenaar. De eerste kweek door mensen stamt van ongeveer 8000 jaar voor Christus, in de Kuk vallei op Nieuw Guinea. Alexander de Grote zou de planten naar het westen hebben meegenomen, vanuit India. Op plantages werden de bananenplanten – met dank aan hun grote bladeren - in eerste instantie gebruikt om koffie-, cacao- en peperplanten te beschermen tegen de felle zon en pas daarna gewaardeerd om de vruchten.

Bananenplant trivia
 • Banaan is de grootste kruidachtige plant ter wereld.


 • De naam banaan is afgeleid van het Guinese woord 'banema' dat in de 17de eeuw verbasterde tot 'banana'. De wetenschappelijke naam Musa is afkomstig van het Arabische woord 'Mauz'. Dat stamt weer af van Muz, de oude Perzische naam van het fruit, dat het kringetje mooi rond brengt naar de wetenschappelijke naam Musa.


 • In het wild kan bananenplant wel honderd jaar vruchten voortbrengen.


 • Hoewel veel mensen denken dat Adam en Eva het paradijs uit moesten na het eten van een appel, staat in de oorspronkelijke tekst 'fruit'. Religieuze wetenschappers denken dat het eerder een banaan is geweest: makkelijker te plukken en als je in haast je naaktheid wilt bedekken, heb je meer aan een groot bananenblad dan aan dat van een vijg of appel.


Woonplant van de maand
Bananenplant is Woonplant van april 2017. De 'Woonplant van de maand’ is een initiatief van het Bloemenbureau. Maandelijks kiest het Bloemenbureau in overleg met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant die het opvallend goed doet bij de consument, of juist (nog) niet zo bekend is, maar wel potentie heeft om het goed te doen in de woonkamer.


Wist jij dat de ananas behoort tot de tropische bromelia plantenfamilie? Deze ananasplant heeft allemaal kleine bloemetjes. Uit elke bloem ontstaat één vruchtje. Wat je ziet op de schil zijn al deze kleine vruchtjes, die met elkaar vergroeid zijn tot één grote vrucht: de ananas.
Dit is toch de meest coole plant ever?

Ondanks dat de ananasplant je het meest in warme vakantie sferen zal brengen, zijn andere leden van de bromelia familie ook zeker tropisch te noemen. De bloemen aan de planten zijn er in o.a. roze, wit, oranje, rood en geel. In aanloop naar Pasen is de gele natuurlijk erg gezellig. Of maak er een heerlijk tropisch feest van door alle kleuren bij elkaar neer te zetten.

Spannende vormen, tropische kleuren, met Bromelia haal je het mooiste uit het regenwoud in huis, als voorschot op de lente.

Flamboyante beauty
Als een vrolijke, kleurige vlam groeit Bromelia uit een groene fonteinvorm. Sterk, makkelijk in de omgang, flamboyant van uiterlijk - Guzmania, Aechmea, Tillandsia, Vriesea en Ananas zijn echte statementplanten in je huis, door hun opvallende vormen en knalkleuren. En ze mogen er dan heel exotisch uitzien, kasplantjes zijn het niet: Bromelia is makkelijk in de omgang, blijft heel lang mooi (tot wel 6 maanden!) en is supersterk, dus ook geschikt voor beginnende groene vingers.

Moderne blikvanger
Bromelia is het schoolvoorbeeld van 'design by nature'. Trechters, kelken, veren, lepels of een wirwar aan sprieten – ze hebben het allemaal te bieden. Die sterke vormen maken het perfecte planten voor de huidige interieurtrend waarin het decor rustig is, maar wel een paar blikvangers staan om het gezellig te maken. Voor een fris en eigentijds effect maak je een nieuw evenwicht door als basis mannelijke vormen in vrouwelijke kleuren te gebruiken én andersom. Benefits van Bromelia
Vriesea geeft 's nachts zuurstof af en is daarom een heel geschikte slaapkamerplant. Voor alle bromelia's geldt dat ze een positieve bijdrage leveren aan de luchtkwaliteit in huis. De onwaarschijnlijk felle kleuren helpen je aan een vrolijk gevoel en het zijn bovendien heel verrassende woonplanten, waarvan je amper kunt geloven dat ze echt zijn, door de bijzondere vormen.

Verzorging Bromelia
 •  Bromelia staat graag licht, maar niet in de volle zon.


 •  Je geeft de plant water in de kelk, extra plantenvoeding is niet nodig.


 •  Wil je Bromelia extra verwennen, dan salsa je er op een warme dag even omheen met de plantenspuit.


 •  Vanaf half mei gedijt Bromelia ook op je terras en balkon.


Kijk even naar de bladeren
Bromelia’s met dikke bladeren staan graag in een droge omgeving en bromelia’s met dunne bladeren hebben liever een wat vochtigere standplaats. Dat maakt van Tillandsia een typisch badkamermaatje en van Aechmea een echte vensterbanktijger die best wat centrale verwarming kan hebben. De versies met grijze beharing staan het liefst in de volle zon en droog.

Flamboyante Latina
In het wild groeit Bromelia zowel in het Andesgebergte als in de warme regenwouden van Zuid- en Midden-Amerika. Er zijn zo'n 2800 soorten. Bromelia is vermoedelijk ontstaan in het Krijt, zo’n 65 miljoen jaar geleden. Fossiele exemplaren zijn gedateerd op 30 miljoen jaar geleden. Die oer-Bromelia verschilt niet zo veel van de exemplaren die je bij bloemist en tuincentrum vindt: je haalt er echt een stukje natuurhistorie mee in huis.

Bromelia trivia
 • Er zijn bromelia’s zijn die op de grond groeien (terrestisch) en bromelia’s die aan bomen groeien (epifytisch) om meer licht te krijgen.


 • Tillandsia is een epifytische bromelia die ook op telefoondraden, muren of bomen kan groeien. Ze hebben geen nadelig effect op de boom omdat ze met hun wortels én hun bladeren vocht en voedsel onttrekken aan de lucht.


 • Wat de meeste mensen voor bloemen aanzien, zijn eigenlijk gekleurde schutbladeren. De echte bloemen zijn heel klein.


 • Inca’s, Azteken en Maya’s gebruikten zo’n beetje elk deel van de plant voor voedsel, bescherming, vezels en ceremonies.


 • In de 18de eeuw namen Belgische handelsreizigers de eerste exemplaren meer naar Europa, waar Bromelia als het toppunt van exotisch werd gezien.


Woonplant van de maand
Bromelia is Woonplant van maart 2017. De 'Woonplant van de maand’ is een initiatief van het Bloemenbureau. Maandelijks kiest het Bloemenbureau in overleg met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant die het opvallend goed doet bij de consument, of juist (nog) niet zo bekend is, maar wel potentie heeft om het goed te doen in de woonkamer.


Met exclusieve palmen creëer je een prachtig jungalow gevoel en haal je tijdens de donkere dagen de zomer alvast een beetje naar je toe: paradise found!

Dromen van verre streken
Om te beginnen hebben ze groene schermen, uitwaaierende bladeren en sierlijke stammen. En dan daar bovenop nog eens prachtige namen als Cycas, Livistona, Caryota en Rhapis. Met een beetje fantasie droom je meteen van Afrika of Azië, gewoon bij je thuis. En als je er een goede band mee opbouwt, zijn het vrienden voor het leven, want deze palmen zijn echt blijvertjes, met de absolute paradijsfactor.

Natuur op een voetstuk
Exclusieve palmen passen uitstekend in de woontrend waarin levend indoor groen steeds belangrijker wordt als oase om je in terug te trekken als de buitenwereld wat al te veel reuring biedt. De mooiste manier om dat harmonieuze te benadrukken is de planten letterlijk op een voetstuk te zetten of ze te combineren met symbolische elementen uit de natuur. Denk daarbij aan potten met houtsnijwerk of potten die zijn versierd met halfedelstenen.

Bijzondere eigenschappen
Exclusieve palmen zijn niet alleen een groen sieraad in huis, ze hebben ook wat extra's te bieden. Zo is Cycas een prima plant voor een beginnend palmliefhebber. Filtert Livistona relatief veel schadelijke stoffen uit de lucht zodat je huis een beter binnenklimaat krijgt. En zorgen ze allemaal voor een positieve invloed op de luchtvochtigheid. Verzorging exclusieve palmen
 • Cycas heeft het op elke standplaats naar zijn zin, Livistona staat graag uit de zon en Caryota en Rhapis geven zelfs de voorkeur aan een schaduwrijke plek


 • Voor alle exclusieve palmen geldt dat ze niet graag droog staan, maar ook niet tegen een voetbad kunnen: een lichtvochtige kluit is ideaal.


 • Exclusieve palmen staan graag vrij. Als de punten nergens tegenaan komen, blijven ze mooi groen.


Stamboom tot in de oertijd
Exclusieve palmen behoren tot een familie van bijna 4000 soorten. Het zijn planten die al heel lang op aarde groeien, de oudste gevonden resten zijn zo'n 40 miljoen jaar oud. Van nature komen de meeste voor in de tropen en subtropen. Ze hebben een typische zuidelijke uitstraling in een prachtig groen palet die binnen voor veel rust zorgen. Het zijn bovendien grote persoonlijkheden: één exclusieve palm brengt al een heleboel sfeer van onder de evenaar in huis.

Exclusieve palmen trivia
 • Cycas is een van de oudste palmsoorten ter wereld.


 • De palmtak is een symbool van Nike, godin van de overwinning.


 • In de zomer kunnen exclusieve palmen ook schitteren op je terras of balkon.


 • In de snavel van een duif betekent een palmtak vrede: de vlag van de Verenigde Naties bevat twee palmtakken.


 • Rhapis is een extra bijzondere palm omdat deze palm meer bossige stengels dan een stam biedt.


 • Palmen spelen al eeuwen een belangrijke rol in verschillende culturen. In de bijbel worden ze meer dan dertig keer


 • genoemd, in de koran zeker 22 keer.


Woonplant van de maand
Exclusieve palmen zijn de Woonplanten van februari 2017. De 'Woonplant van de maand’ is een initiatief van het Bloemenbureau. Maandelijks kiest het Bloemenbureau in overleg met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant die het opvallend goed doet bij de consument, of juist (nog) niet zo bekend is, maar wel potentie heeft om het goed te doen in de woonkamer.

Mooiwatplantendoen.nl Mooiwatplantendoen.nl is een initiatief van Bloemenbureau Holland en laat consumenten ervaren dat je je lekkerder voelt met planten om je heen


Meer artikelen...