Om op de hoogte te blijven van de laatste woontrends, bezoeken wij regelmatig beurzen. Het is dan ook heel fijn dat er websites zoals Wonenonline.nl zijn, die een mooi overzicht geven van alle beurzen en evenementen. Zo ontdekten wij, dat er eind mei een ZomerFair in de tuinen van paleis Soestdijk zou zijn. Een bezoek aan Paleis Soestdijk was al langer een gekoesterde wens en nu konden we die combineren met de ZomerFair.

Vrijdag 26 mei jl. reden we vol verwachting naar Soestdijk. Goed ingesmeerd met zonnebrand, want het beloofde een zeer warme dag te worden. Bij aankomst ontvingen wij onze tickets tot het paleis. Aangezien deze gebaseerd waren op een tijdslot, liepen we direct door naar de ingang van het paleis. Een bijzondere ontdekkingstocht door het voormalige woonpaleis van de Oranjes volgde. Een informatieve film vol oude beelden van het paleis bracht ons in een nostalgische stemming.

Daarna volgde een tour met een gids door de vertrekken van voormalig Prins Bernhard en Prinses Juliana. Deze raakten we overigens snel kwijt, aangezien we op gingen in de pracht en praal. Die we uiteraard ook wilden fotograferen. Wat overigens overal is toegestaan, mits je de flits uitzet! Het was bijzonder om in de lange “glazen” gang te lopen, waar vroeger de koninklijke familie gespot werd. Leuk weetje was, dat de halfronde wijnkelder onder het zo beroemde bordes is gesitueerd. Met een gelukzalig gevoel eindigde de tour en liepen wij de warme Paleistuin in.

ZomerFair Soestdijk
Inmiddels was de zon hoog aan de hemel en scheen recht op het witte dorpje van de ZomerFair. Ruim 100 standhouders toonden hun producten en specialiteiten. Om niets te missen besloten we systematisch alle pop-up stores te bezoeken.

Na het passeren van de super stoere tafels van het gelijknamige StoereTafels.com, kregen wij Flowee in het vizier. Voor ons een oude bekende. Het weerzien met de dames, die van jouw Zenmoment een Feelgood moment maken, was even spontaan als anders. Naast de kleurrijke Yoga en Meditatie producten, maakten we kennis met een nieuw, hip product. De “Amalur free energy sound system”, een van bamboe gemaakte telefoonhouder, waarmee je muziek een warme vorm geeft.

Swingend liepen we verder en werden we verrast door een dame van BOLERO cosmetics. Gewapend met een kwast hield ze ons staande! BOLERO is een transparante make up die zich helemaal aanpast aan uw eigen huid. Floor die naast fotografie een zwak heeft voor alles wat make-up te maken heeft, liet zich gewillig bepoederen. Overtuigd van het effect kochten wij een compact doosje en kregen we de kwast cadeau.

Lunchtijd
We besloten even een break te nemen, lunchtijd! Op een zonovergoten terras met livemuziek, genoten wij van een heerlijk broodje zalm en een koele smoothie. Met hernieuwde energie vervolgden wij ons pad. Overvallen door de prachtige bloembollen van Agapanthus, raakten we in gesprek met onze bijna achterburen. De paarse en witte Alliums kenden wij nog niet. Deze blikvangers zijn niet alleen mooi in de tuin, maar de bloem van een grootbloemige Allium kan je uitstekend drogen en in een hip boeket verwerken. Zo heb je het hele jaar plezier van deze mooie bloem.

We vervolgden ons pad en ontdekten de mooie stand van De Linnen Loods. Naast merken als de Knit Factory, verkopen zij ook ‘gebruikte’ partijen linnengoed! Dit is afkomstig uit de magazijnen van wasserijen. Hiermee biedt De Linnen Loods een goedkope oplossing voor het aanschaffen van hoogwaardige hotelkwaliteit handdoeken, douchelakens, strandlakens, dekbedovertrekken, lakens, tafelkleden, tafellopers en servetten.

Aan de overkant waren de mannen van Tuinhaard.com druk met het opstoken van hun wel heel speciale tuinhaarden. De Magma tuinhaard kenmerkt zich door een vurige levendige vlam en heerlijk veel stralingswarmte die naar voren gestuwd wordt. De Magma tuinhaard functioneert zonder ontsierende kachelpijp en vormt daardoor een ideale warmtebron voor gezellige zomeravonden. Dit speciale design is ontworpen en ontwikkeld door Tuinhaard.com zelf. Tijdens het fotograferen van deze tuinhaarden liep de hitte snel op en we vervolgden snel ons pad.

Limburgse gastvrijheid
De grote stand van De Brocanteschuur “de Boshuuze” was onmisbaar. Het landelijke pracht en praal stond mooi uitgestald. Nostalgische kasten, meubels, verlichting en andere accessoires werden met Limburgse gastvrijheid aangeboden. Een walhalla voor de landelijke woonstijl liefhebber.

Van dit feest liepen we zo de Real Stuff Stand op. Een verrassende collectie huiden en vachten, maar ook diverse Longhorns, schedels van koeien en buffels, geprepareerde bisonkoppen en hertengeweien. Speciale tassen, gemaakt van huiden en de mooiste leersoorten in life- en country style. Een exotische ervaring op deze zonnige dag.

Vermoeid van alle indrukken en zeker ook van het fotograferen (waarvoor dank Floor!), besluiten we nog één persoon te bezoeken. We hadden Wendie van Uuden al op de heenweg kort gesproken. Met haar fantastische, trendy swings trok zij direct de aandacht van alle bezoekers. Aan de eeuwen oude, hoge bomen pronkten haar goed gestylde, mega schommels. Alsof ze ervoor gemaakt waren! Wendie (zonder Facebook en website) maakt er zo’n zes per jaar. Hiermee koop je niet alleen een handgemaakt product, maar ook een collector’s item.

O Soestdijk wat was je mooi, met alle gasten in jouw tuin. Je hebt ons een fantastisch vakantiegevoel gegeven.

Nancy van der Drift | Styling ID | www.styling-id.nl

Om de uitstraling van een trap te accentueren wordt vaak gekozen voor een traploper. Een traploper is maatwerk. Ze worden altijd met de hand gemaakt. Daarmee is een traploper een visitekaartje voor uw huis.

Veiligheid en geluidsdemping
Het allerbelangrijkste is dat een trap veilig is. Door gebruik te maken van degelijke, slijtvaste materialen voorkomt u ongelukken. Let bij de aanschaf van een traploper ook op de akoestiek. Het is niet de bedoeling dat de hele buurt hoort dat er van de trap afgelopen wordt. Door vakwerk en degelijke materialen voorkomt u valpartijen en geluidsoverlast.

Geschikte materialen
Het natuurlijke materiaal sisal is goed tot een traploper te verwerken. Sisal is verkrijgbaar in verschillende kleuren. Diverse weeftechnieken bepalen uw eigen stijl. Robuust of elegant, u kunt alle kanten op. Een ander bruikbaar materiaal is wol. Het is sterk en duurzaam. Het kan verfijnder geweven worden en kan beter tegen vuil. Wol is in alle kleuren te verkrijgen. Natuurlijk kunt u ook kiezen voor slijtvast en anti-allergeen synthetisch materiaal. Maatwerk
Het leggen van een traploper is maatwerk. De treden van de trap worden eerst voorbewerkt. Voor de duurzaamheid en akoestiek worden tredekussens aangebracht. Daarna wordt de traploper in één stuk op de trap op maat gemaakt. Vakkundig wordt de loper met de hand genaaid. Traproedes houden de loper op zijn plaats. Vooraf bepaalt u hoe u de roedes wilt laten monteren. Er zijn verschillende technieken voor de montage. Volg hierbij uw eigen stijl. Soms wil men de roedes zien, anderen zien liever dat ze blind gemonteerd worden.

De do’s en don’ts bij het kiezen van een traploper:

Do’s:
• Gebruik rubberen tredekussens voor betere akoestiek en duurzaamheid.

• Gebruik slijtvaste materialen.

• Gebruik roedes en eindknoppen voor een eigen stijl.

• Laat u goed adviseren over de combinaties die mogelijk zijn.

Don’ts:
• Slechte montage waardoor de traploper niet veilig is.

• Halve maantjes kiezen om kosten te besparen, er zijn meer mogelijkheden, vraag om advies.

• Tredekussens van vilt nemen of het helemaal weglaten van tredekussens.

In de showroom van House of JAB in Helmond kunnen we u verschillende materialen laten zien waarmee u uw trap kunt bekleden. Wij adviseren ook over het gebruik van kleuren. Kom langs en doe inspiratie op voor uw interieur! Of kijk op onze website.

Extra styling tip: Laat de kleuren van uw traploper doorlopen in uw overloop, dat geeft een ruimtelijk effect.


Door onze columnist Wilma Korrl - Wat hebben wonen en eten met elkaar gemeen? Beide hebben te maken met een emotie. Een emotie wordt vaak omgeschreven als een innerlijke beleving of gevoel dat door een bepaalde situatie wordt opgeroepen of spontaan kan optreden. Wonen is een gevoel van thuis zijn, je behaaglijk en veilig voelen, helemaal jezelf kunnen zijn, en je onderscheiden met een interieur dat bij je past. Eten en voeding is anno 2010 ook een manier je te onderscheiden en om erkenning te krijgen. We geven elkaar tips waar de lekkerste restaurantjes zijn, we kennen allemaal adresjes met de beste vis, de lekkerste groente, enz.

Het is daarom ook niet vreemd dat DesignKaas te vinden is tijdens de expositie in de Moooi Gallery in Amsterdam. Op 19 maart was de succesvolle opening, er waren ongeveer 300 gasten, muziek, wijn en een gigantische zwarte kaas met een kantwerk design, die werd aangesneden door Marcel Wanders.

Marcel Wanders is één van de meest succesvolle designers die Nederland rijk is. En niet alleen in eigen land wordt zijn design bijzonder gewaardeerd. Marcel Wanders heeft al heel wat design opdrachten gedaan voor grote internationale design labels zoals B&B Italia, Bisazza, Moroso, Poliform, Flos, Boffi, Cappellini, Droog Design en natuulijk het design label Moooi, waarvan Wanders tevens mede-eigenaar is.

DesignKAAS staat voor puur Hollands; Hollandse producten, maar ook een mooi ontwerp van Dutch Design. DesignKAAS is een combinatie van 'lekkere Hollandse kaas in een mooi jasje', omdat er levensgenieters zijn die willen dat iets niet alleen lekker SMAAKT, maar ook nog eens lekker SMOELT.

De eerste collectie kazen zijn door Marinde van Leeuwen zelf ontworpen. Zij deed een Design opleiding in Rotterdam. Daar hield zij zich bezig met conceptontwikkeling, design en fotografie. Daarnaast studeerde zij Bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Inspiratiebron bij de ontwerpen van DesignKAAS is alles wat oer-Hollands is. Dus Hollandse polders, Delfts blauw, tulpen en gehaakte kleedjes zijn vertaald in een eigentijds design. In de toekomst wil DesignKAAS ook graag limited edition kaascollecties uitbrengen van bekende Hollandse ontwerpers, kunstenaars, dichters of fotografen.

De DesignKAAS-jes zijn heerlijke romige Goudse babykaasjes. Ze worden met de hand gemaakt bij De Jongenhoeve in Bergambacht, een klein plaatsje in de polder onder Gouda. 's Zomers grazen daar de koeien in het groene grasland van de Krimpenerwaard en dat proef je!

De kaasjes zijn zowel voor consumenten als bedrijven te bestellen op www.designkaas.nl. Van Leeuwen: De kaasjes staan leuk op een kaasplankje, maar zijn ook heel geschikt als relatiegeschenk. Daarom is het voor bedrijven ook mogelijk naast de DesignKAAS-jes, kaas met een eigen bedrijfslogo of ontwerp te laten maken.

DesignKAAS zet zich in voor het behoud van het Hollandse landschap en het ambachtelijke bedrijf. Daarom gaat 10% van de opbrengst naar goede doelen op dit gebied, waaronder Natuurmonumenten.

De expositie van DesignKaas in Moooi-Gallery te Amsterdam is tot en met eind Mei 2010 te bezoeken.Door onze columnist Wilma Korrel - Ben je op zoek naar leuke en aparte decoratie-ideeën voor de Paasperiode? Wil je vrienden en familieleden verrassen met een zelfgemaakt Paascadeau?

Een traditie van vroeger is de Paasboom: aan een stok werden vier dwarslatten bevestigd waaraan gekleurde eieren gehangen werden. Die eieren hadden een symbolische betekenis: ze vertegenwoordigden nieuw leven. Wanneer een ei wordt uitgebroed komt er immers een kuikentje uit. Eieren werden ook door de boeren als symbool van vruchtbaarheid gezien. Men geloofde dat het ingraven van een ei in de grond een garantie was voor vruchtbaarheid van het land en een goede oogst. Om dezelfde reden werd in de eerste korenschoof vaak een ei gestopt, in de hoop dat ook de volgende oogst goed zou zijn. Nu worden er in de weken voor Pasen siertakken van de wilg of de hazelaar verkocht, waaraan o.a. gekleurde eieren gehangen kunnen worden. Eieren versieren hoort net zo bij Pasen als een Kerstboom versieren bij Kerstmis.

Voor degene die origineel en creatief wil decoreren rond de Paasdagen heb ik enkele aparte en leuke paasdecoraties geselecteerd.

Paas-bezem

Benodigdheden:

een bezem zonder steel, tubetje 2-secondenlijm, paasdecoraties. Lijm de beestjes en eieren willekeurig tussen de bezemharen in. Steek je hand in een plastic boterhamzakje voordat je met de 2-secondenlijm aan de gang gaat. Trek het plastic weer naar voren over de tube heen, wanneer je deze even wilt neerleggen. Op deze manier lijm je zonder problemen.

Paasmandje

Mandje van siertakken versierd met vastgeplakte kippeneitjes, kwarteleitjes, veertjes, en droogmateriaal.

Paastas

Deze tas is gemaakt van kippengaas met daar doorheen gevlochten repen binnenband van de fiets. Doe in de tas oude kranten en dan een plasticzak met steekschuim waarin de tulpen en het groen worden gestoken.

Paasbloemstuk

Neem een houten bakje (bijvoorbeeld wijnkistje). Je snijdt de binnenband van de fiets in repen van ongeveer 3 cm breed. Zet de band aan de binnenkant met een nietje vast en draai hem rond het bakje, terug naar de binnenkant en niet de band vast. Eerst de smalste kant van de bak, dan de langere kant en onderaan intussen weven en tenslotte rondom weven met fietsband. Niet in de 4 hoeken ijzerdraadjes en verhoog het bakje vervolgens met nog enkele stokken door deze kruislings met de ijzerdraadjes vast te zetten. Plaats in de bak een plastic bakje en leg hierboven wat kippengaas. Vul op met tuinmateriaal naar keuze.

Paaskrans

Maak een guirlande van boskruid en knoop de twee uiteinden aan elkaar vast, zodat je een cirkel krijgt. Plak met een lijmpistool de eierschalen verdeeld over de krans en versier de krans met een paasdecoratie.Door Karin Po - Vanuit het interieurvak door een klant gevraagd worden om het interieur in een bestaand huis te komen restylen kan verschillende oorzaken hebben. Regelmatig is dat omdat de partner van degene die er nu nog woont nog niet zo lang geleden is overleden. Dapper vind ik het dan als je aangeeft dat je graag je huis wilt veranderen! Je interieur veranderen naar een interieur wat meer bij jou en de nieuwe fase in je leven hoort. Natuurlijk blijft het wel een interieur waar de herinneringen aan vroeger in de vorm van meubelen, fotos etc. nog bestaan.

Nog niet zo lang geleden heb ik advies gegeven aan een man die 1,5 jaar na het overlijden van zijn vrouw in hetzelfde huis met nog hetzelfde interieur als vroeger woonde. Die heel graag ook wat betreft zijn interieur een nieuwe fase in wilde. Een prachtig monumentaal pand in het midden van het land.

Ik werk dan meestal via het MAK© concept, een manier van communiceren om snel achter de behoeften van de mens achter de klant te komen. Na het eerste gesprek hadden we de interieurvraag vast staan: lichter, wat stoerder, minder vol en misschien een modernere keuken.

Samen hebben we daarna gekeken wat er wel en niet in ieder geval in huis zou blijven. Het interieur bestond voornamelijk uit een flink aantal prachtige antieke kasten verdeeld over het huis, een zithoek en een chaise longue. En ook een eiken eettafel met zes bijbehorende stoelen. Verder een aantal bijzettafeltjes en een secretaire van de brocantemarkt die er minder mooi uitzagen, maar wel door zijn vrouw uitgekozen. En verder stapels verzamelde tijdschriften van zijn vrouw van de afgelopen 10 jaar. Veel fotos van vakanties, kinderen en kleinkinderen en nog het één en ander wat je in een gezamenlijk leven verzameld in de loop der jaren.

De eerste stap is dan alles wat weg mag, zoals bv de tijdschriften, wegdoen. Alles wat er verder is aan fotos en herinneringen in een aparte doos, waar later weer uitgehaald kan worden om in het nieuwe interieur een mooie verzameling fotolijstjes en gezamenlijk herinneringen te worden.

De tweede stap is dan de basis, dus alle muren, houtwerk en plafonds schilderen. In dit interieur hebben we dat gedaan in een gebroken wit en de mooie houten vloer geschuurd en opnieuw in de was gezet.

De derde stap was het opstellen van een nieuwe indeling. Dit natuurlijk met het meubilair wat er al was. De banken en de chaise longue opnieuw gestoffeerd met een mooie dikke katoen in een taupe grijs/bruin en bordeauxrood. Enkele bijzettafeltjes opnieuw gelakt en weer gebruikt of een andere plaats in huis gegeven. De schilderijen en fotos die zouden blijven op hun plaats, en twee mooie schilderijen die de opdrachtgever prachtig vond aangeschaft en een mooie plek aan de muur gegeven. Een paar grote planten gekocht die in dat huis met de oude, hoge plafonds prachtig staan.

Het eindresultaat was stijlvol en passend bij het huis en natuurlijk bij de bewoner. Mixen en matchen; hier met een combinatie van meubelen die zowel bij het verleden als bij het heden horen!Door Karin Pol - Ook jij ziet vast met regelmaat woonprogrammas en interieurbladen voorbij komen waarbij een prachtige en sfeervolle huiskamer het eindresultaat is van een metamorfose. Een beauty van een kamer met daarin allemaal nieuwe meubelen, nieuwe decoratie…resultaat: een prachtige woonomgeving waar de meeste bewoners wel blij mee zijn, maar ook zichtbaar enorm aan moeten wennen. Waarom, want het is toch allemaal prachtig en mooi op elkaar afgestemd?

Het antwoord is: "Omdat er vaak zo weinig van henzelf terug te vinden is." Regelmatig kom ik als styliste bij klanten die als wens hebben om ook eens zon plaatje van een huis te hebben, net als op tv. Want, eerlijk is eerlijk, wat je ziet op tv is meestal om te smullen. Alles mooi op elkaar afgestemd, de nieuwste kleuren, opgeruimd en overzichtelijk en toch heel sfeervol. Eén van mijn vragen bij het in kaart brengen van de adviesvraag is dan ook altijd: wat mag er echt niet weg? Natuurlijk komen er dan een aantal meubelstukken die niet weg mogen, zoals de boekenkast die in die leuke winkel is gekocht of die heerlijke stoel die opnieuw bekleed is en gewoon lekker zit. Ook kunst en fotos zijn vaak heel dierbaar en natuurlijk houden we ook daar rekening mee.

Het interieuradvies baseren we dan ook deels op wat er "echt niet weg mag" en verder natuurlijk op wat de klant verder aan wensen heeft. Meestal meer ruimte, meer eenheid in de stijl en vaak ook andere kleuren of meer kleur, maar wel altijd een interieur wat past bij de klant die ik voor me heb. Bij hun levensstijl en bij hun wensen. Kortom het is altijd een interieuradvies waardoor een huis uiteindelijk meer hun huis zal worden en waarin zij zichzelf herkennen en thuis voelen!Bij onze interieuradviezen komt regelmatig naar voren dat er te weinig ruimte in huis is om met een heel gezin met drie of meer opgroeiende kinderen comfortabel en zonder al te veel ergernissen te leven. Meestal gaat het dan om een huis van gemiddelde omvang, een redelijk ruime woonkamer, drie niet al te ruime slaapkamers en gelukkig wel een zolder voor alle overbodige spullen van iedereen….

Datzelfde huis was groot genoeg toen de kinderen nog klein waren, maar nu ze alle drie ouder worden en ook hun eigen vrienden mee willen nemen en ook allemaal, net als hun ouders, hun privacy willen… is de zolder vaak de oplossing! De zolder is meestal redelijk groot, maar één open ruimte met een hoop dozen, oud kinderspeelgoed en dozen vol met kleding waar nooit meer iemand naar omkijkt etc. Wanneer er flink opgeruimd is blijkt dan dat er in die ene ruimte bijvoorbeeld een computerhoek kan komen, een tv hoek en eventueel ook nog wel een zithoek extra om lekker te relaxen… Staan er op die zolder ook de wasmachine, droger etc? Dan zou daar misschien een gipsen wand voor kunnen met eventueel een deur daarin. Dit helpt ook om, naar alle kanten, dat stukje broodnodige privacy te geven waar behoefte aan is.

Herken je deze situatie? Lees dan verder.

Altijd beginnen met echt opruimen. Wat kan er weg om dat er al jaren lang niets meer mee is gedaan en wat houd je dan nog over? Misschien kun je voor dat wat je echt niet weg kunt doen, opbergruimtes maken onder de schuine dakwand. Met schuifdeuren vanaf een meter boven de grond naar beneden en dat over één of twee lange wanden ben je vaak al een heel eind verder.

Schilder daarna de hele zolder wit..om optisch zoveel mogelijk ruimte te creëren. Ondertussen overleggen met de kinderen wat zij echt nodig hebben en waar ze allemaal wat mee kunnen. Bijvoorbeeld die computerhoek en de loungehoek met tv. En dan indelen op papier door het plaatsen van bureaus, banken en stoelen. Maak dan een lijstje met wat er eventueel extra bij moet komen aan meubilair, decoratie om het gezellig te maken etc. en inrichten. En ,oh ja, vergeet die deur niet… want die verhoogt nog eens extra de privacy!

Door Karin PoolDruk, druk , druk met de voorbereidingen van de Voorjaarsbeurs Eigen Huis (Ver)Bouwen + Inrichten op 30, 31 maart en 1 april in de Jaarbeurs te Utrecht.

Nu nog een paar weken te gaan, en ik ben druk bezig met ideeën vormen en realiseren om een zo opvallend mogelijk en aantrekkelijke standinrichting te maken. PPpfffff, en dat valt nog niet mee, want ik heb veel te veel ideeën en inspiratie om alles op 9 m2 te realiseren. Keuzes, keuzes maken dus. De plannen heb ik inmiddels uitgetekend en de kleuren bepaald. Nu nog spullen combineren, kopen, verzamelen, maken, zagen, schuren, verven, plakken, etc. Er komt een hoop bij kijken, maar dan heb je ook iets staan. Ik beloof je dat mijn stand er prachtig uit gaat zien, dus kom zeker even kijken.

Ben je net verhuisd, of heb je net je woning verbouwd? Wil je wat anders doen met je inrichting? Wil je weten welke kleuren bij je passen? Welke vloer ga je kiezen? Welke raamdecoratie is er mogelijk? Wil je meer weten over verlichting? Wil je van je huis een sfeervol geheel maken? Geen idee hoe je dit moet aanpakken? Zoek je een oplossing voor een bepaald interieurprobleem? Kom dan zeker kennismaken op de beurs.

Mijn bedrijf International Interior Styling & Design heeft een stand 12.C19 in het Interieur-Advies paviljoen waar je terecht kan voor gratis interieuradvies tijdens de beursdagen. Inschrijven voor een afspraak met mij kan via www.eigenhuisverbouwen.nl/paviljoenen/Naast het geven van gratis interieuradvies presenteer ik op de beurs mijn boek "Jouw woonstijl", na de beurs ook bij de boekhandel verkrijgbaar. "Jouw woonstijl" staat boordevol praktische informatie en tips over wonen. Om een indruk te krijgen volgt hieronder een samenvatting van de inhoud.

Wonen is het gevoel van thuis zijn, je behaaglijk en veilig voelen, helemaal jezelf kunnen zijn. Maar ook jezelf onderscheiden met meubels in een speelse meubelopstelling die helemaal bij jezelf, je gewoontes, en de rest van het gezin past. Hoe kies je nu de juiste meubels in verhouding tot het vertrek en de meest optimale opstelling?

Niet alleen meubels bepalen je woongenot, maar ook het gebruik van de juiste kleuren. Kleuren in je interieur roepen niet alleen een stemming op, maar hebben ook een bepaalde ruimtewerking. Je kunt je nauwelijks voorstellen, hoe het leven zonder kleur zou zijn. Kleuren bepalen grotendeels de sfeer in huis. Met kleuren laat je zien wie je bent en wat je mooi vindt. Je onderscheidt je met kleuren van anderen en je gaat je er prettig door voelen in je eigen huis. Hoe kies je nu de kleuren die bij je huis, jezelf en de rest van het gezin passen?

Zonder licht is er geen kleur. Zeker in de donkere maanden van het jaar is goede verlichting een belangrijk onderdeel van je interieur. Licht heeft een grote invloed op kleuren, de sfeer en de ruimtewerking in je huis. Verlichting is vaak het laatste wat in een interieur geplaatst wordt, maar het is juist vanaf de beginfase belangrijk te weten waar stopcontacten moeten komen. Niets is lelijker dan overal snoeren te zien hangen. Hoe kies je nu voor accentverlichting, basis- of sfeerverlichting of diffuus licht en weet je waar dit nodig is?

De gezelligheid van een open haard kan een middel- of rustpunt zijn in je kamer. Een open haard brandend of niet brandend moet in overeenstemming zijn met de rest van de kamerinrichting: vorm, kleur en materiaal moeten op elkaar zijn afgestemd. Een open haard mag in het interieur geen al te dominerende rol spelen. Hoe kies je nu de juiste plaats voor de open haard?

Als we een vertrek binnen komen zien we niet meteen hoe de ruimte werkelijk is. Het oog geeft ons niet direct de juiste informatie. Dit gezichtsbedrog kunnen we dus gebruiken om een vertrek groter of kleiner, hoger of lager en smaller of breder te doen lijken. Hoe kies je nu voor woontrucjes die je daarbij helpen?

Het interieur moet je zien als één geheel, bestaande uit vloeren, wanden, meubelen, en de kunst die opgehangen is. Kunst in de vorm van een mooie collectie schilderijen, reproducties, etsen, tekeningen of dierbare fotos heeft iedereen wel in zijn bezit. Hoe kies je nu de juiste plek of de juiste hoogte en hoe een fraaie compositie samen te stellen?Voor iedereen met bouw-, verbouw- of inrichtingsplannen is een bezoek aan de beurs Eigen Huis (Ver)Bouwen + Inrichten een échte aanrader. Het (ver)bouwen van een eigen huis vergt veel voorbereiding en uitzoekwerk en is daardoor een tijdrovende aangelegenheid. Tevens moeten er in een korte tijd veel beslissingen worden genomen. Om je bezoek aan de beurs te vereenvoudigen, zijn er verschillende branches in speciale zones ingedeeld. Hier kunnen specialisten al je vragen beantwoorden en tonen zij de mooiste noviteiten. Bezoek het Architectenpaviljoen, het Interieur-Advies paviljoen, het Haardenpaviljoen, het Badkamer- en Sanitairpaviljoen en het nieuwe Tuinpaviljoen. In één ochtend of middag heb je een totaaloverzicht van bedrijven die je kunnen helpen bij het maken van je keuzes. De nieuwste trends en ontwikkelingen worden getoondChalet Chic en Blokhut Beautiful, dat is de woonsfeer waarin we ons - tot aan de eerste lentezon - willen hullen. Dutch Style Company creëerde daarom een sfeervolle blokhut waarin hout en eenvoud overheersen. Met dank aan onder andere de op maat gemaakte (ronde!) jaloezieën van Luxaflex en het sfeervolle behang van Eijffinger, is deze stoere maar stijlvolle woonsfeer compleet. Laat de lente nog maar even wegblijven!

Ronde jaloezieën en berglandschap-behang
De blokhut is tot 6 maart 2011 te bewonderen in de centrale hal van Alexandrium Woonmall te Rotterdam. Hier kan men met eigen ogen zien wat de Chalet Chic sfeer maakt. Zo dienen boomstammen als tafel- of lampvoet, houten pallets als daybed en zorgen huiden, kussens en kleden (mét streep en ruit) voor letterlijke en figuurlijke warmte.

De ronde ramen van de blokhut worden afgeschermd met horizontale jaloezieën van Luxaflex. Deze jaloezieën collectie bevat lamellen van verschillende breedtes, afwerkingen en kleuren en heeft voor elke raamafmeting unieke oplossingen, zelfs voor ronde of schuine ramen! Het opvallende fotobehang met berglandschap past uitstekend in de blokhut-sfeer en komt uit de collectie Wallpower Wanted, van Eijffinger.Met dank aan:

Joyce de Haas & Menno Gijsbers van Wijk (productie, styling en fotografie)

Monique van der Reijden (tekst)

Alexandrium Woonmall (woonwinkels)

Bron: Perscentrum WonenDoor onze columnist Wilma Korrel Wonen is het gevoel van thuis zijn, je behaaglijk en veilig voelen, helemaal jezelf kunnen zijn. Maar ook jezelf onderscheiden met meubels in een speelse meubelopstelling die helemaal bij jezelf, je gewoontes, en de rest van het gezin past. Maar hoe kies je nu de juiste meubels in verhouding tot het vertrek en in de meest optimale opstelling?

Voor de opstelling van los meubilair kunnen verschillende uitgangspunten worden gebruikt. • Uit hoeveel personen bestaat het gezin, en wat zijn hun leeftijden?

 • Wat zijn de leefgewoontes binnen het gezin, en wat zijn hun hobbys?

 • Welke materialen en kleuren zijn aanwezig, en welke sfeer moet het uitstralen?

 • Wat zijn de afmetingen van het vertrek, en waar zitten ramen en deuren?

 • Hoe is de ligging van het huis ten opzichte van de zon?

  Woonkamer
  Bewoners kunnen er voor kiezen om een zithoek te creëren met de televisie of open haard als uitgangspunt. Een opstelling rond een open haard is in de zomer niet echt een optimale zitopstelling. Een stookplek zonder vuur is niet echt leuk om naar te kijken. In veel gevallen is het prettig om een winter- en een zomeropstelling te hebben voor uw zitmeubels. Het kan s zomers bijvoorbeeld heel aangenaam zijn om via openstaande ramen of tuindeuren uitzicht te hebben op de tuin of het balkon, terwijl u s winters misschien liever kiest voor een opstelling rond de televisie of openhaard. Om de opstelling van meubels regelmatig te veranderen is het nodig dat ze gemakkelijk verplaatsbaar zijn. Bij de keuze van een meubelopstelling moet u ook denken aan de leeftijden binnen het gezin, en hoe ze gebruik maken van het meubilair. Heeft u bijvoorbeeld kleine kinderen, dan zult u andere eisen stellen aan een zitopstelling dan wanneer u alleen bent. Ook moet u de ruimte zelf niet uit het oog verliezen. Soms dwingt de vorm van het vertrek te kiezen voor een bepaalde opstelling of het oppervlak van het vertrek voor een minimale inrichting. In een kleine woonkamer is het beter te kiezen voor één groot zitmeubel dan voor verschillende losse zitmeubels her en der verspreid in de woonkamer. Er moet in ieder geval genoeg loopruimte zijn om bij de bank of de eettafel te kunnen komen, en rekening worden gehouden met looppaden naar deuren en ramen. Het is belangrijk dat zitmeubels in een zodanige opstelling staan dat iedereen prettig kan zitten en elkaar goed kan zien en horen.


  De keuken
  Keukens zijn al lang niet meer slechts de plek waar we onze doordeweekse hap klaarmaken en opeten. De keuken met aansluitend de eethoek is het centrale middelpunt rondom etentjes met vrienden en familie, de krant op zondagochtend, een knutselmiddag voor de kids en overwerk op de laptop. In de keuken brengen we dus veel tijd door. Reden te meer om goed na te denken over de plaats van de eethoek, en de sfeer die de keuken moet uitstralen. Ideaal voor een beperkte ruimte is de uitschuiftafel of de kolomtafel ( ovale tafel met een rechte kant ) aangezien de rechte kant tegen de muur kan worden geplaatst. Het begrip eettafel is inmiddels achterhaald en wordt meer leeftafel of stamtafel. Bij lang natafelen horen natuurlijk comfortabele stoelen met armleuningen, en eventueel op wieltjes. De vorm van de tafel kan heel bepalend zijn voor een ruimte. Zo is een ronde tafel erg gezellig omdat je iedereen aan kunt kijken, maar in een vierkante ruimte gaat hij optisch zweven. Probeer ervoor te zorgen dat de vorm van de tafel en de vorm van de ruimte elkaar versterken.


  De slaapkamer
  De meeste slaapkamers worden tegenwoordig voor meer activiteiten gebruikt dan alleen slapen. Het zou kunnen dat u hier ook graag televisie wil kijken, lezen of het ontbijt nuttigen. Met goede verlichting en een verrijdbare tafel over het bed heen, worden deze activiteiten makkelijker uit te voeren. Een kastenwand kan goed als roomdevider dienst doen. Plaats een schuifdeurkast met een looppad ertussen met de voorkant naar de muur toe, zodat er een soort inloopkast ontstaat. Plaats ook in deze tussenruimte enkele garderobespiegels. Als er voldoende ruimte is kan het bed eventueel schuin in de ruimte geplaatst worden. Plaats een muurtje achter het bed en nu kan je achter het muurtje een make-up hoekje creëren. De slaapkamer is gezellig te maken met goede verlichting, planten, en kunstwerk aan de muur.


  De kinderkamer
  Bij de inrichting van de kinderkamer moet u er rekening mee houden dat het gebruik van de ruimte snel verandert. Wanneer u een babykamer echt als babykamer inricht, zal u hem snel weer moeten aanpassen. Meestal krijgen kinderen de kleinste kamer in huis. Toch is er soms iets voor te zeggen om desnoods de grootste slaapkamer te gebruiken als kinderkamer. Kinderen hebben meer ruimte nodig om te spelen.


  Aan het meubilair voor de kinderkamer moet in ieder geval de eis veiligheid gesteld worden. De meubels moeten stevig zijn en niet gemakkelijk omkantelen. Er kunnen beter geen scherpe randen en hoeken aan zitten. Zorg dat de hoogte van het werk- of speelblad in overeenstemming is met de lengte van het kind. Stel eisen aan een goede zitstoel bij het speelblad en aan een goede bureaustoel bij het werkblad. Goede verlichting is een must. Bij de inrichting van de kinderkamer vormen de leeftijd met daarbij behorende activiteiten het uitgangspunt. De kamer van een peuter die wil dollen en stoeien wordt anders ingericht dan de kamer van een schoolgaand kind, dat ook nog huiswerk moet maken. De kamer van een tiener die behoefte heeft aan privacy stelt weer andere eisen, bijv. een zit-slaapbank, een computer, geluidsinstallatie en tv op een verrijdbaar meubel. Tieners zullen ook meer behoefte hebben om hun kamer naar eigen smaak in te richten. Meubilair dat kan worden aangepast, of later worden uitgebreid, is ideaal voor kinderkamers.


      


  De werkkamer
  Als u een ruimte over heeft in huis dan zal een werkkamer al snel de functie daarvan zijn. Bij de inrichting van een werkkamer moet u uitgaan van de activiteiten die er zullen plaats gaan vinden. Maakt u met meer huisgenoten gebruik van de werkkamer en voor allemaal verschillende activiteiten dan zal de inrichting daarop moeten worden afgestemd. Een werkblad met goede verlichting en een of meer goede stoelen zullen al gauw nodig zijn. Als de werkkamer ook logeerkamer moet kunnen zijn, dan moet er dus ook ruimte vrij zijn voor een slaapbank of een bed. Ook in de werkkamer kunnen met een beetje vindingrijkheid meer functies worden verenigd.


  Kleine behuizing
  Tegenwoordig zijn er vele mogelijkheden om een kleine ruimte toch functioneel en gezellig in te richten. In een eenkamerwoning kan een slaapbank de oplossing zijn. Ook een uitklaptafel met klapstoelen kunnen in een kleine ruimte heel handig zijn, want ingeklapt vragen ze nauwelijks ruimte. Kasten zijn er in vele soorten en maten, van dicht, halfopen tot open. Kasten voor servies goed, voor audioapparatuur of voor boeken. U moet dus eerst bedenken wat u allemaal kwijt wil, en maak afhankelijk daarvan een keuze. Bij de meeste mensen groeien de spullen in de loop van de tijd. Aanbouwkasten, die u later kan uitbreiden, kunnen in dat geval heel praktisch zijn. Kasten worden meestal tegen een wand geplaatst. Toch kunnen half open of open kasten ook heel goed dienst doen als roomdevider, een afscheiding tussen bijvoorbeeld het woon- en slaapgedeelte. Wilt u een boekenkast als afscheiding gebruiken, dan kan die beter niet helemaal open zijn, want meestal zijn alleen de ruggen van boeken het aanzien waard.


  De hal
  De hal is een eerste kennismaking met uw huis. Laat het daarom geen opdringerige ruimte zijn, u moet hier de mensen rustig kunnen ontvangen. Toch is de hal een van de vertrekken in een huis waaraan we vaak minder aandacht besteden. Met verlichting kan u het er al heel aantrekkelijk maken, maar dat kan ook met de inrichting, zelfs in een kleine gang of hal. Een smalle gang lijkt ruimer met lichte wanden en een lichte vloer. Zelfs in een smalle gang kunt u soms zelfs een ondiep kastje of side-table kwijt. Daar kunt u dan weer iets opzetten en er bijvoorbeeld een mooie spiegel boven hangen. In iedere gang of hal is ruimte voor een spiegel of spiegelwand, die ook nog eens voor een ruimte-effect zorgt. Er zijn diverse kapstokken te koop, welke in het zicht kunnen hangen of juist mooi weggewerkt achter een schuifwand of in een trapkast. Is de hal erg donker of klein dan kan er glas in de voordeur of in de deur naar de woonkamer worden geplaatst. Er valt meer licht naar binnen en de hal lijkt groter.


  Probeer eens wat uit in uw interieur. Misschien ontdekt u nieuwe, verrassende mogelijkheden! Komt u er zelf niet uit! Schakel dan mijn hulp in. Ontwerptekeningen: Wilma Korrel