1429
Woning inrichten
Gepubliceerd: 11-09-2012 Laatste update: 07-05-2017

Degene die een aantal jaren geleden voorspelde dat klassiek absoluut dé trend zal worden werd op zijn minst vorsend aangekeken. Een kroonluchter boven de eettafel ophangen, de strak gestuukte muur behangen met een klassiek dessin en de rugleuning van je stoel te laten capitonneren? Inderdaad! Er wordt een grote belangstelling voor de traditionele klassieke woonstijl gesignaleerd Het effect van het zorgvuldig decoreren van je huis met rijke stoffen, zacht tapijt, oosterse kleden, elegante meubels en kleurrijke lampenkappen wordt herontdekt. Het is eigenlijk alleen een kwestie van durven! Hippe ontwerpers zorgen ervoor dat het zeker niet ouderwets wordt. Er wordt een duidelijke vertaalslag gemaakt naar de moderne levensstijl. Trendy is bijvoorbeeld de combinatie van zwart met wit in de basis en bloedrood als accentkleur. Er wordt geëxperimenteerd met metallics in zilver, koper en goud. Een klassiek buikkastje krijgt een andere uitstraling zodra het bekleed is met een knalroze fluwelen coating. Opas oorfauteuil wordt ingeruild voor een witte loveseat en de hocker bekleden we met een glanzende glamour velvet. Er zijn genoeg manieren om klassiek te combineren met modern, waardoor een eigentijds interieur ontstaat. Begin het nieuwe jaar in stijl en laat je inspireren door deze nieuw klassieke woontrend!

Nieuwe stoffen en behang
Bij de inrichting van het klassieke interieur worden om te beginnen stoffen en behang voor ramen, wanden en meubels geselecteerd. Hiermee kleed je de kamer als het ware aan. Kies voor een beperkt aantal basiskleuren en accentkleuren die je overal laat terugkomen. Je kunt uit verschillende collecties stoffen en behang kiezen, maar wil je zeker weten dat alles mooi op elkaar is afgestemd dan is het aan te raden om vanuit één gecoördineerde collectie te werken of in ieder geval bij één merk te blijven. Voor een luxe uitstraling is het van belang dat de gordijnen in het klassieke interieur altijd worden gevoerd, al dan niet met molton, en voorzien zijn van een ruime zoom (10 - 15 cm). Hierdoor vallen de gordijnen mooier, hebben ze een extra isolerende werking en zorgen ze voor een betere akoestiek. Vooral in een hoge ruimte is een lambrequin (stoffen kap) een goede manier om het plafond minder hoog te doen lijken en de raamdecoratie nog chiquer en statiger te maken. Een donkergekleurd behang met een uitvergroot klassiek dessin geeft een spectaculair effect zonder dat het te schreeuwerig wordt.

Met één sfeerlamp kom je er niet
het klassieke interieur zeer belangrijk. Vergeet daarom even die Hollandse nuchterheid van één lamp per kamer, laat je creativiteit de vrije loop en zoek voor elke functie of plek een bijpassende lamp. Kies een staande leeslamp voor bij de leesfauteuil, twee lage schemerlampen voor op de sidetable en een decoratief kapje voor op de schouw. Het lichtplan is voor Vergeet niet lichtpunten in de muur te laten frasen voor de gestoffeerde wandlampen. Boven de eettafel is de kroonluchter favoriet. Van oorsprong zijn de kroonluchters de kroonjuwelen van het huis. Naast de grote luchters, het liefst in gekleurd glas en met grote Swarovski pegels eraan, zijn er nu ook mini kroonluchters die je boven de bar, het kookeiland of als sfeerlampje op de wc kunt hangen. Steeds populairder is het om een eigen lamp van stof te laten maken. Je kunt staande sfeerlampen, wandlampen, en hanglampen zelf ontwerpen. Zoek naar originele details zoals een bontrandje met zwarte kristallen langs de onderrand van een half kapje waardoor een hippe wandlamp ontstaat of hang meerdere kokervormige kappen aan een duidelijk zichtbare ketting waar het snoer doorheen geweven wordt. Paisleys, kant, wapens, strepen, schotse ruiten en bloemen zijn de meest modische klassieke patronen voor deze winter.

Mooi zitten
Velours (of fluweel) is dé trendy stof om meubels deze winter mee te bekleden. In allerlei leuke variaties is het verkrijgbaar, van glamour velvet tot prachtige linnen, zijde en katoenen stoffen waar een fluweel patroon op is gedrukt.

Maar een elegante tweezits bank bekleed met zwarte velours is misschien wel het mooiste. Een hocker, poef of sierkussen leent zich weer beter voor het bekleden in een meer opvallende kleurt of motief.

Ga kamerbreed
In landen als Amerika en Engeland is 100% wollen, kamerbreed tapijt niet weg te denken uit de klassieke woonkamer. Traditioneel gezien is het hebben van tapijt een voorwaarde voor een rijk en luxe interieur. Tegenwoordig is de keuze in harde en zachte vloerbedekking zeer uitgebreid. In de klassieke woontrend wordt natuursteen en hout gecombineerd met kamerbreed tapijt en oosterse kleden. Er gaat niets boven het comfort en de warmte van tapijt.

In de tapijtrubriek vind je objectieve informatie over tapijt en leuke tips in de rubrieken creatief met tapijt en tapijttrends.Voor nog meer inspiratie kun je op de site www.zachtaanjevoeten.nl een test doen om uit te vinden of je meer van klassieke, stoere, trendy of moderne interieurs houdt en welke tapijten daar weer bij passen. Via deze sites vind je tevens praktische informatie over het Product Informatie Systeem voor tapijt waar alle vooraanstaande tapijtfabrikanten in Nederland bij zijn aangesloten (PIT).



Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide