Je huis is je vertrouwde plek, een plek waarin je iedere dag weer fijn thuis komt en waarin je alle dierbare spullen en herinneringen bewaard. Niets is zo belangrijk dan dat je je ook veilig voelt. Je moet er niet aan denken dat onbevoegden zomaar in je woning komen en aan jouw mooie spulletjes komen of nog erger deze meenemen.

Een goed slot op de voordeur en alles goed afsluiten wanneer je je huis verlaat is natuurlijk een inkoppertje. Wanneer je je woning verlaat en je laat een klein raampje open staan of even de hond uit laat en de deur losjes achter je dicht trekt is natuurlijk een uitnodiging aan het dievengilde om eens lekker in jouw woning te komen snuffelen. Maar helaas zijn boeven tegenwoordig een stuk brutaler geworden en heb je eigenlijk aan een degelijk slot en een gesloten raam niet meer genoeg om je veiligheid te garanderen.

Gelukkig leven we in de moderne wereld en kunnen we tegenwoordig gebruik maken van heel wat moderne snufjes om onze woning een stukje veiliger te maken. Denk bijvoorbeeld eens aan het plaatsen van een beveiligingscamera.

Het plaatsen van een beveiligingscamera heeft een zeer preventieve werking. Wanneer het boevengilde een camera ziet hangen zullen ze snel een blokje om lopen. Dan liever naar een woning waar geen camera's hangen.

Naast de preventieve werking heeft de camera ook een indentificatie functie. Stel dat ze de camera niet hebben opgemerkt en ze slaan toch hun slag dan is de kans groot dat je de dader binnen no time hebt kunnen indentificeren omdat ze prachtig op beeld staan.

Niet alleen voor de bescherming van je woning is een beveiligingscamera geen overbodige luxe maar ook voor de omgeving kan deze heel erg handig zijn. Je filmt gelijk wat er in en om je tuin gebeurd en kan zo ook gemakkelijk eventuele vernielingen of ontvreemdingen snel traceren.

Omdat we tegenwoordig bijna 24/7 online zijn kunnen we ook op afstand met onze camera meekijken. Zit je op je werk en wil je even een blik op of rondom je huis werpen dan kan je heel gemakkelijk inloggen en de beelden bekijken. Gewoon op de pc of je smartphone.

En natuurlijk hoeft je het niet bij 1 camera te houden. Een camera in huis kan ook heel geschikt zijn voor plaatsing in de babykamer zodat je, als je even koffie bent drinken bij de buren, goed de kleine in de gaten kunt houden.

Wil jij je woning ook extra beveiligen en lijkt een beveiligingscamera jou wel wat? Neem dan eens een kijkje op de website van Onlinecamerashop. Hier vind je een enorm assortiment aan beveiligingscamera's voor allerlei toepassingen en voor ieder budget.

Gemak dient de mens. Een gezegde wat we al jaren kennen en op allerlei manieren proberen toe te passen. Het begon al in de industrie, waar het handwerk werd vervangen voor machine's. Later brachten we die machine's ook in ons huis. Door de komst van elektriciteit konden we al snel heel wat apparaten aansluiten die ons veel werk uit handen namen. Zoals bijvoorbeeld een (af)wasmachine zodat we al die was niet meer met de hand hoefden te doen. Of de afstandsbediening, waardoor we lekker kunnen zappen vanuit onze luie stoel.

De mens zou de mens niet zijn als we niet altijd naar meer gemak en comfort blijven streven. Een wasmachine of ieder ander apparaat in huis is eigenlijk geen luxe meer maar bijna een basisbehoefte in de westerse wereld. De ontwikkelingen volgen elkaar in een rap tempo op om ons van nog meer comfort en gemak te voorzien. De afgelopen 7 jaar zagen we een flinke opkomst in domotica, maar wat is domotica nou eigenlijk?

Domotica is een latijns woord en betekend het automatisch bedienen van je huis. Domo staat voor huis en tica staat voor informatica en electronica. Met andere woorden wordt de apparatuur die we in huis hebben 'slim' gemaakt. Domotica wordt ook wel smarthome genoemd oftewel een slim huis.

Maar wat moet je je nou bij een slim huis voorstellen? Door middel van domotica kunnen apparaten met elkaar communiceren. Tot een paar jaar geleden werkte domotica alleen middels allerlei draden die de apparaten met elkaar verbond. Sinds enige tijd kunnen we ook draadloos met onze apparatuur communicieren. Bijvoorbeeld met onze smartphone.

Bijvoorbeeld het bedienen van de verwarming in huis. Nu zul je denken, hier heb ik toch mijn thermostaat in huis al voor maar het kan nog gemakkelijker. Stel je zit op je werk en je huis is door de instellingen in de thermostaat altijd om 17 uur, wanneer jij thuis komt, lekker op temperatuur maar je gaat een keertje wat vroeger naar huis. Met een kleine handeling op je smartphone zet je op afstand de verwarming een uurtje eerder aan.

Zo kan je ook heel gemakkelijk op afstand de verlichting in je woning regelen. Geen gedoe meer met tijdklokken, je regelt heel simpel de verlichting in verschillende ruimtes, of je nou thuis bent of niet. En wat dacht je van de beveiliging in en rondom je woning. Ook hier speelt domotica een belangrijke rol. Je kunt in elke ruimte of zelfs buiten een camera ophangen en 24 uur per dag op je smartphone de boel in de gaten houden.

Hoe werkt dit nou?
We zijn allemaal wel bekend met het Wi-Fi signaal, waarmee we overal waar we maar willen draadloos kunnen internetten. Een vergelijkbaar signaal is Z-Wave. Z-wave is de naam van een draadloos signaal waardoor er met verschillende apparaten gecommuniceerd kan worden via een basisstation. Het verschil met Wi-Fi is dat Z-wave gebruik maakt van een lage frequentie en hierdoor beter door muren en obstakels heen gaat. Wanneer je online een Z-wave product wilt gaan bestellen moet je er wel even op letten dat er in Europa met een andere frequentie wordt gewerkt als bijvoorbeeld in Amerika. Bestel je in de VS een Z-wave product dan heb je grote kans dat deze in Nederland niet werkt. Een puntje van aandacht dus!

Maak kennis met domotica
Wil jij thuis gemakkelijk de kamertemperatuur instellen of een melding op je smartphone ontvangen als jouw rookmelder brand of rook detecteert. Maak dan kennis met de homee Brain Cube. De homee Brain Cube is het slimme hart van je huis waarmee je eenvoudig populaire smart home devices kunt besturen. Het systeem is snel en gemakkelijk te installeren zonder kabels of lastige compatibiliteits problemen. Daarnaast is het systeem gemakkelijk uit te breiden met verschillende gekleurde kubussen die elk hun eigen technologie bevatten waardoor je altijd gebruik kunt maken van de nieuwste slimme apparaten voor thuis.

Speciaal voor de starters met domotica heeft Momotica.nl een starterspakket samengesteld. in de start set zit: een stekker schakelaar, een rookmelder, een beweging sensor en een LED lamp  voor een leuke prijs. Jij kan dit starterspakket nu bestellen met 25 euro korting. Voer hiervoor de code HOMEE!17 in tijdens het bestelproces.

Domotica is helemaal hip! Domoti- wat? Toegegeven, de term moet nog eventjes landen maar waarschijnlijk ben je wel bekend met de toepassingen. Domotica houdt in dat tot voorheen ‘domme’ huishoudelijke apparatuur ‘slim’ gemaakt wordt: oftewel, je creëert een smarthome. Enige dat je nodig hebt naast de apparatuur, is een interessante smartphone. De mogelijkheden zijn hierbij eindeloos: je kunt deze apparaten controleren op werking, op afstand instellen en soms zelfs compleet herprogrammeren. Onder domotica vallen onder meer koelkasten, lichten, thermostaten en soms zelfs complete huizen. Zo heftig hoef je het niet direct te maken, maar met een interessante smartphone en wat andere slimme apparaten kom je al een heel eind. In dit artikel bekijken we wat je allemaal wel niet in en om je huis kunt regelen met enkel je telefoon als afstandsbediening.

Maak ieder moment speciaal
Te beginnen met de verlichting. Verlichting is een cruciaal onderdeel van een gezellig huis. Te weinig licht zorgt voor een ongezellige sfeer, terwijl teveel verlichting weer iets té veel van het goede is. Je krijgt tegenwoordig steeds meer slimme lampen op de markt. Deze lampen hebben een uitgebreid kleurenpalet en kunnen afgestemd worden op praktisch iedere omstandigheid. Wanneer je bijvoorbeeld een spannende film aan het kijken bent dim je de lichten, terwijl je bij het aanschouwen van een mooie natuurdocumentaire juist kiest voor bijpassende groene sfeerverlichting. Veel van deze lampen zijn door middel van een app op je telefoon te besturen. Deze apps zijn zowel voor iOS als Android telefoons te verkrijgen.

Naast dat het leuk is om je verlichting zo precies te kunnen instellen, bespaart het ook een hoop geld. Veel traditionele verlichting straalt altijd op volle kracht lichtstralen uit, terwijl dit vaak niet nodig is.

Maximale veiligheid dankzij slimme camera’s
Uiteraard wil je ook een huis dat veilig aanvoelt. Hiervoor zijn er diverse camera’s op de markt die makkelijk te bedienen zijn met een app. Hiermee kun je de ruimte die de camera monitort op afstand in de gaten houden. Bij sommige camera’s, waaronder velen van Foscam, kun je zelfs op afstand het apparaat besturen. Binnen het duurdere segment van de camera’s bestaat er zelfs de mogelijkheid om automatisch een bericht te krijgen zodra de sensor iets opmerkelijks registreert. Je kunt camera’s daarmee uitbreiden met onder meer sensoren en complete veiligheidssystemen. Deze systemen registreren bijvoorbeeld bepaalde luchtwaarden in en rondom je huis.

Nooit meer iets weg hoeven te gooien door voorraadbeheer
De tijd dat een koelkast slechts diende als apparaat om je boodschappen koel te bewaren, is sinds een paar jaar definitief voorbij. Onder meer fabrikanten als Samsung hebben zich de afgelopen jaren toegelegd op het ontwikkelen van koelkasten die jouw leven een stuk gemakkelijker maken. Zo kun je bijvoorbeeld met je Samsung Galaxy telefoon je koelkast op afstand instellen, de temperaturen meten en eventuele fouten direct verhelpen. Het meest handige van een slimme koelkast is echter waarschijnlijk nog wel de voorraadbeheer optie. Dankzij de ingebouwde camera van de koelkast kun je op een afstand bekijken wat je nog in je koelkast hebt staan. Zo weet je wanneer je in de supermarkt staat altijd wat je nog in huis moet halen, en wat binnenkort overstuur gaat.

We hebben ons in dit artikel beperkt tot enkele basis toepassingen van smarthome oplossingen. De mogelijkheden zijn echter eindeloos! Denk hierbij aan automatisch ingestelde besproeiers voor je tuin, slimme thermostaatmeters, op afstand bestuurbare ovens en ga zo maar door!

Domotica is in een moderne woning niet meer weg te denken. De thermostaat, divers apparatuur en de zonwering zijn enkele voorbeelden van automatisch aangestuurde producten. Geberit biedt met de AquaClean douchewc een echte wannahave gadget voor op het toilet. Dit domotica toilet reinigt, met één druk op de afstandsbediening, automatisch de billen met lichaamswarm water. De waterdruk, de temperatuur en de positie is naar wens in te stellen. Na deze ‘douche’ worden de billen gedroogd door een warme lucht föhn. Het toilet doet al het werk. Het enige wat de gebruiker hoeft te doen, is blijven zitten. Door het gebruik van een volautomatisch toilet hoeven de handen ook niet meer gebruikt te worden bij het schoonmaken van de billen; een groot pluspunt in de dagelijkse hygiëne. Helemaal gezien het veelvuldig gebruik van tablets en smartphones op het toilet.

Functies
Naast de automatische billen douche- en föhnfunctie van het AquaClean toilet, verwijdert de douchewc ook de vieze toiletgeurtjes direct uit de pot, zodra je op de wc gaat zitten. Bovendien is er een pulserende massagedouche mogelijk ter ontspanning. Het toilet is te bedienen door de knoppen op het zijpaneel van het toilet of middels de afstandsbediening. Met de afstandsbediening zijn persoonlijke voorkeuren vast te zetten, waardoor de billenspa keer-op-keer zijn werk optimaal kan uitvoeren.

Voordelen
Naast het domotica aspect heeft een douchewc diverse voordelen ten opzichte van een standaard toilet. Water reinigt de billen vele malen beter, grondiger en zachter dan toiletpapier. Onze vuile handen reinigen we ook niet met een papiertje. Dit doen we ook met water. Waarom maken wij het meest onhygiënische deel van ons lichaam, dan nog wel schoon met enkel papier? Door het gebruik van een volautomatisch toilet hoeven de handen niet meer gebruikt te worden bij het schoonmaken van de billen; tablets en smartphones kunnen daardoor met een gerust hart gebruikt worden op het toilet. Het enige wat de gebruiker hoeft te doen, is gaan zitten.

De Oostenrijkse software specialisten van de firma easyMOBIZ zijn begonnen met een product dat het beheren van uw huis aanzienlijk vergemakkelijkt: ayControl KNX is niet alleen in staat simpele dingen, zoals in-en uitschakelen van de verlichting, het regelen van de verwarming of het aanpassen van de alarm via iPad of iPhone. Het kan nog veel meer. Een kenmerk van ayControl is de mogelijkheid van "stemmingen": U kunt de lichten in de keuken aanzetten, de gordijnen openen en de radio aanzetten en afstemmen op uw favoriete programma, gewoon door op de vooraf ingestelde "wakker" knop te drukken. En al deze functies zijn niet alleen lokaal te bedienen. Via WLAN, UMTS en GSM stelt ayControl u in staat om uw huis overal te bedienen.

 

 

In tegenstelling tot andere leveranciers, heeft ayControl geen ingewikkelde en dure home server nodig. Alles wat u nodig heeft is een EIB / KNX installatie, een Wi-Fi-router en een iPad, iPhone of iPod Touch. En dit alles wordt aangestuurd door innovatieve en aantrekkelijke software welke reeds bekroond is voor zijn gebruiksvriendelijkheid en bruikbaarheid.

 

Domotica & Slim Wonen

Binnenkort is het weer zover. Op 23 en 24 november 2011 zal de beurs "Domotica & Slim Wonen" plaatsvinden in het Evoluon te Eindhoven. Ook ayControl zal hier aanwezig zijn! Indien u kennis wilt maken met ayControl sturen wij u graag een gratis entreekaart toe! Stuur hiervoor een e-mail naar info-nl@aycontrol.com met als onderwerp Domotica & Slim Wonen.