Heeft u een eigen woning dan betaalt u jaarlijks verschillende belastingen en heffingen. Denk maar eens aan de gemeentelijke heffingen zoals rioolheffing en afvalstoffenheffing of de onroerendezaakbelasting.

Aan de Belastingdienst betaalt u jaarlijks inkomstenbelasting. Voor de aangifte inkomstenbelasting 2016 kunt u vanaf 1 maart aangifte doen.

Wanneer u uw belastingaangifte 2016 bekijkt zult u zien dat de Belastingdienst uw aangifte al voor een groot deel voor u heeft ingevuld. Desondanks is het van groot belang dat u goed controleert of de gegevens kloppen. Uw situatie kan immers gewijzigd zijn zoals een wijziging in uw gezinssamenstelling. Daarnaast zijn er wellicht gegevens die de belasting niet van u kan weten. Deze moet u dan zelf nog aanvullen op uw belastingaangifte. Denk hierbij aan kosten die u heeft gemaakt voor bijvoorbeeld de zorg of eventuele reiskosten. 

Heeft u in 2016 een woning gekocht?
Naast het betalen van belasting heeft u als eigenwoningbezitter ook recht op kosten die aftrekbaar zijn. Bijvoorbeeld sommige kosten die u maakt voor de verkoop of aankoop van uw eigen woning, de hypotheekrente of de eenmalige financieringskosten van de woning.

De Belastingdienst heeft uw aangifte dit jaar niet alleen completer ingevuld dan ooit maar heeft ook een handige Aangiftechecklist 2016 online geplaatst. Met deze Aangiftechecklist kunt u gemakkelijk bepalen of de kosten die u heeft gemaakt aftrekbaar zijn.

Heeft u geen nieuwe woning gekocht maar wel een lening afgesloten voor een verbouwing of het onderhoud van uw woning? Ook dan mag u sommige kosten als aftrekpost opnemen in uw belastingaangifte zoals de rente van uw lening.

Kijk goed of uw aangifte volledig is voordat u hem verstuurt naar de Belastingdienst. Op de website van de Belastingdienst vind u veel tips voor het invullen van uw aangifte.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met de Belastingdienst.

Als je op jezelf woont of een gezin hebt met kinderen, zijn goede woonverzekeringen belangrijk. Schade kan zich op de meest onverwachte momenten voordoen en het is vervelend als je daardoor te maken krijgt met een hoge kostenpost. Dit voorkom je door het afsluiten van de juiste woonverzekeringen. Welke verzekeringen zijn op jou van toepassing en beschermen je tegen de nodige risico's?

Opstalverzekering onmisbaar voor een koopwoning
Heb je een huis gekocht, bijvoorbeeld een hoekwoning of villa? Dan is het van belang om je woning te verzekeren. Met een opstalverzekering verzeker je alles dat aard- en nagelvast zit aan het huis. Dit betekent dat je spullen in huis niet onder dekking vallen van een opstalverzekering. Hiervoor dien je een inboedelverzekering af te sluiten. Woon je in een appartement? Dan is de opstalverzekering hoogstwaarschijnlijk geregeld via de Vereniging van Eigenaren.

Verzeker je spullen in huis met een inboedelverzekering
Mensen hebben vaak meer spullen in huis dan ze denken. Dat geldt waarschijnlijk ook voor jou. Belangrijke spullen in huis zijn onmisbaar bij het inrichten van je huis. Denk bijvoorbeeld aan je bank, een keukentafel, maar ook je televisie en laptop. Bij water-, storm-, brand- of inbraakschade kan je inboedel ontvreemd of beschadigd raken. Een inboedelverzekering beschermt je tegen de kosten die dat met zich meebrengt.

Probleemloos je woonlasten blijven betalen
Natuurlijk denk je liever niet na over werkloosheid of arbeidsongeschiktheid, maar toch kan het ook jou overkomen. Je kunt je hiervoor beschermen met de zogenaamde woonlastenverzekering. Dit betekent dat je je woonlasten gewoon kunt blijven betalen, ook als je werkloos wordt of arbeidsongeschikt raakt.

Vergelijk en bespaar op woonverzekeringen
Wil je zorgeloos genieten in het huis waar je woont? Kies dan voor een woonverzekeringen met een uitstekende dekking. Je hoeft je dan geen zorgen te maken over de toekomst in geval van schade. Vergelijk de diverse verzekeringen op premie, dekking en voorwaarden en kies voor de woonverzekeringen die het beste aansluiten op jouw woonsituatie. Dit kun je bijvoorbeeld doen bij Independer.nl


Als starter op de woonmarkt kun je tegenwoordig bijna geen huis meer kopen, zonder eigen geld in te brengen. Gelukkig zijn er soms ouders die bij kunnen springen, al is ‘Pa, ma kan ik 20.000 euro van jullie lenen?’ is niet een heel makkelijk gesprek.

ABN Amro heeft daarom de beste speechwriter ter wereld weten te strikken, die je gaat helpen met een prachtige speech om je ouders te overtuigen dat je hen nodig hebt bij het realiseren van jouw droom - een eigen huis.

Dr. Clarence B. Jones schreef de wereldberoemde ‘I have a dream’ speech van Martin Luther King. Deze inmiddels 85-jarige held rockt, zoals-ie het zelf zegt, nog elke dag het keyboard van zijn laptop. Kijk wat hij voor jou kan betekenen op http://abn.com/speechservice