932
Huis kopen
Gepubliceerd: 12-01-2017

Ben je starter en denk je erover een woning te kopen? Niet gek, nu de hypotheekrente zo laag staat en de woningmarkt weer aantrekt. Voordat je de knoop doorhakt, wil je natuurlijk helemaal zeker weten dat een koophuis bij je past. Welke voor- en nadelen zitten er aan kopen? En met welk kostenplaatje moet je rekening houden? MoneYou heeft het op een rijtje gezet voor je.

Kopen is investeren
Een huis kopen betekent investeren. Je leent geld voor een concreet, tastbaar doel. Als je je hypotheek hebt afgelost, is het huis namelijk helemaal van jou. Dat geldt natuurlijk niet als je een woning huurt. Hét grote voordeel aan het kopen van een woning is dus dat je vermogen opbouwt.

Je maandlasten kunnen lager zijn
Voor een huurwoning kun je zomaar maandelijks duizend euro neertellen, zeker in stedelijke gebieden. Nu de hypotheekrente historisch laag is, is de kans groot dat je maandlasten een stuk lager uitvallen dan bij huren. Om te weten wat een huis je precies kost, is het uiteraard wel belangrijk om het bijbehorende kostenplaatje goed voor ogen te hebben.

Wat betaal je per maand aan je hypotheek?
Hoe ziet dat kostenplaatje er voor jou uit? In ieder geval moet je natuurlijk weten wat je woonlasten worden. Hiervoor bekijk je als eerst wat je hier maandelijks aan kunt én wilt uitgeven. En daarbij welke hypotheek je maximaal kunt krijgen. Vervolgens zoek je uit welke woningen er binnen dat kostenplaatje passen en of dat deze aansluiten bij wat je zelf voor ogen hebt. Verder is het handig om te weten dat je altijd eigen geld moet steken in de aankoop van een woning. Wat en hoe lees je op het blog van MoneYou.

Overige kosten: onderhoud, belastingen, verzekeringen Je betaalt dus straks maandelijks een bepaald bedrag voor je hypotheek. Houd daarnaast rekeningen met andere kosten, zoals:



  • onderhoudskosten

  • belastingen

  • woonverzekeringen


Zoek dus ook uit wat dit betekent voor je totale kostenplaatje.

Neem ook je toekomstplannen mee
Niet alleen het kostenplaatje is belangrijk. Neem ook je toekomstplannen mee in je beslissing. Hoe lang denk je in het huis te blijven wonen? Hoe ziet jouw loopbaan eruit? Wil je altijd hetzelfde werk gaan doen en blijf je hetzelfde verdienen? Al dit soort dingen hebben gevolgen voor je inkomsten- en uitgavenpatroon en daarmee voor het financiële plaatje. Vraag jezelf kritisch af of je de hypotheeklasten ook in de toekomst kunt blijven opbrengen.

Een koopwoning: de voor- én nadelen op een rij



  • Je investeert en bouwt vermogen op.

  • Je maandlasten kunnen lager uitvallen dan bij een huurwoning, zeker met de lage hypotheekrente van dit moment.

  • Je bepaalt zelf hoe je je woning wilt indelen en aanpassen.

  • Het is onzeker wat de woningmarkt doet. Je woning kan in waarde stijgen, maar ook dalen.

  • Je bent zelf verantwoordelijk voor het onderhoud aan en de verkoop van je woning.


Kopen of niet kopen?
Met het kostenplaatje, je toekomstplannen en de voor- en nadelen in je achterhoofd kun je de knoop om wel of niet te kopen doorhakken. Nog even samengevat: met de huidige lage hypotheekrente is kopen (financieel) nu ongekend aantrekkelijk. En natuurlijk is het ook heel fijn om straks een huis te hebben dat helemaal van jou is. Maar het is goed om ook de (financiële) verplichtingen en verantwoordelijkheden die horen bij een koopwoning in je beslissing mee te nemen.

inspiratiebrochures1.png


Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide