897
Wonen met extra veel comfort
Gepubliceerd: 22-11-2016 Laatste update: 30-04-2017

Wat is dat eigenlijk, een behaaglijk huis? Zeker is dat het niet voor iedereen hetzelfde is. Het heeft alles te maken met een gevoel van comfort en gezelligheid. Of je een kamer echt behaaglijk vindt, wordt vooral bepaald door het binnenklimaat. Dan gaat het om temperatuur, de luchtvochtigheid in huis en tocht, geur en licht. Het binnenklimaat heeft bovendien grote invloed op je gezondheid. Een extra reden om er eens serieus naar te kijken.

Veel voorkomende problemen
Bijna alle comfortproblemen zijn terug te voeren op vocht. De bekendste daarvan is de te hoge luchtvochtigheid. Elk mens produceert per dag 5 tot 6 liter vocht; gewoon door te ademen. Daarnaast ontstaat vocht in huis door koken, wassen en douchen. Zo produceert een gemiddeld gezin met gemak 15 liter per dag.

Een ander probleem is vocht uit de kruipruimte. Ons land ligt laag en in veel huizen staat water in de kruipruimte. Dat kan een groot effect hebben op hoe comfortabel je woont. Het optrekkende vocht kan zorgen voor een vochtige vloer en vocht in de muren. Ook dat verstoort het binnenklimaat.

Al dat vocht in huis is niet goed voor je gezondheid. Allerlei schimmels en huisstofmijt zijn dol op vocht. Zij kunnen allergische reacties veroorzaken, maar ook klachten als hoofdpijn, benauwdheid, en langdurige neusverkoudheid.

Wat kun je zelf doen?
De hoeveelheid vocht in huis verlaag je snel door elke dag te ventileren en regelmatig te luchten Bij luchten zet je het raam open. Ventileren gaat meestal via de strips die zijn ingebouwd in de ramen. Veel mensen zetten die in de winter dicht, omdat ze denken dat de warmte anders onnodig weglekt. Maar juist in de winter is het belangrijk om verse lucht binnen te krijgen. Verse lucht bevat minder vocht en dat is sneller te verwarmen dan de lucht in huis die veel vocht bevat. Zorg voor een luchtvochtigheid tussen de 40 en 60. Dat is makkelijk te meten met een hygrometer. Die koop je voor een paar Euro bij een huishoudwinkel. Door luchten en ventileren spaar je zo op de stookkosten en het is beter voor je gezondheid!

Wat kun je laten doen?
Als je vocht of zelfs water in de kruipruimte hebt, wordt het tijd voor een structurele aanpak. Door de vloer te isoleren, of de bodem van de kruipruimte kun je heel veel vochtproblemen oplossen. Het verrassende is dat het snel te regelen is zonder grote verbouwing. Bovendien is vloerisolatie goedkoper dan de gemiddelde huiseigenaar denkt. Je zult merken dat het comfort in huis vooruit schiet. De vloer voelt na vloerisolatie 3 tot 4 graden warmer aan!

Bij bodemisolatie worden natuurlijke of kunststof schelpen op de bodem gestort. In een ochtend is het klaar. Dit wordt meestal toegepast als de kruipruimte niet zo hoog is. Is die wel 50 cm of hoger dan wordt tegen de onderzijde van de vloer de isolatie aangebracht. Dat kan met schuim, dekens of een folie. Ook dat is binnen een dag klaar. Reken op ongeveer € 25 per vierkante meter. Door de isolatie verbruik je ook nog eens minder gas. Na ongeveer 8 jaar heb je de investering er weer uit. Combineer je vloerisolatie met het isoleren van de spouwmuur, dan krijg je 20% korting door de landelijke subsidiepot. Dan heb je de kosten nog sneller terugverdiend. Maar het belangrijkste blijft de sterke verhoging van het comfort in huis, waardoor je extra lekker woont.


Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide