De woning in de zomermaanden ventileren is vaak een fluitje van een cent. We zetten veel vaker onze ramen lekker open, hangen de was buiten en ook de deuren naar de tuin of het balkon staan veelvuldig open. In het najaar en in de winter is het een stuk lastiger om de woning lekker te ventileren. Het is een stuk vochtiger buiten, vaak veel te koud om alle ramen en deuren open te zetten en ook alle kookluchtjes blijven veel meer hangen in huis.

Toch is ventileren in het najaar en in de winter geen overbodige luxe. We brengen veel meer tijd binnen door, de verwarming staat lekker te draaien en het vocht van bijvoorbeeld de douche blijft veel gemakkelijker in huis hangen als de ramen dicht zijn. Hierdoor heb je juist in deze tijd van het jaar veel sneller kans op bijvoorbeeld schimmelvorming of opeenhoping van fijnstof.

Vroeger was het verversen van de lucht in huis een stuk gemakkelijker. De huizen hadden nog veel gaten en kieren waardoor de luchtstroom plaats kon vinden. Tegenwoordig zijn de moderne huizen kierdicht gebouwd waardoor er een andere manier van ventilatie moet plaatsvinden. Tegenwoordig is zelfs in het bouwbesluit vastgesteld hoeveel ventilatie er in de woning nodig is.

Naast de traditionele manier van ventileren, het luchten door het openzetten van de ramen en via ventilatieroosters kan je ook kiezen voor mechanische ventilatie met een warmte terugwinsysteem. Hierbij wordt de verwarmde lucht van binnen afgevoerd naar buiten en vice versa komt er van buiten weer frisse lucht naar binnen. Dit gaat doormiddel van een elektrische ventilator. Wel is het van belang om altijd de ventilatieroosters in huis open te laten staan.

Een andere optie is balansventilatie. Dit geeft een goede balans van in en uitgaande lucht en heeft als voordeel dat de vaak koudere buitenlucht die naar binnen toe wordt aangevoerd ook verwarmd wordt. Deze methode heeft een rendement van maar liefst 95% waardoor het bijna geen gas en dus extra geld kost.

Wil je meer weten over ventileren neem dan eens een kijkje op de website van ventilatieshop.com. Zij bieden diverse soorten ventilatoren waaronder een buisventilator die geschikt is voor de kleinere ruimtes met kortere afvoerkanalen in de muur zoals de wc of een kanaalventilator die geschikt zijn voor de langere afvoerkanalen.

Het ventileren van de lucht is zeker geen energieverspilling. Je voert namelijk ook vochtige lucht af tijdens het ventileren waardoor er een drogere lucht in huis ontstaat. Deze droge lucht is gemakkelijker te verwarmen dan vochtige lucht. Bij vochtige lucht in huis voelt het vaak kouder aan waardoor we de verwarming hoger gaan zetten.

Ruim 70% van onze tijd verblijven we in huis. Dit onderstreept het belang van een fris en gezond binnenklimaat. Als we ons huis niet voldoende ventileren, ontstaat een slecht binnenklimaat en een voedingsbodem voor bacteriën en schimmels. Goed ventileren = 24 uur ventileren. Alleen weet een kwart van de Nederlanders nog niet precies hoe ze dit het beste kunnen doen. Jaga, autoriteit op dit gebied, vertelt het je!

Door de herziene bouweisen worden zowel nieuwe als bestaande huizen tegenwoordig optimaal geïsoleerd. Het gevolg is dat veel huizen luchtdicht zijn. Lekker warm natuurlijk, maar dit gaat ten koste van de noodzakelijke verversing van de lucht in de woning.

Vervuilde lucht
Er is een duidelijk verschil tussen luchten en ventileren. Veel mensen denken dat het voldoende is om af en toe ‘verse’ lucht binnen te laten door een raampje open te zetten. Maar we vergeten vaak dat de vervuilde lucht ook echt weg moet uit de woning. Vervuilde lucht ontstaat door alledaagse bezigheden als: koken, wassen, werken, slapen, douchen en toiletgebruik. Als we deze vervuilde lucht niet actief verwijderen uit huis, ontstaat een voedingsbodem voor bacteriën en schimmels, wat kan leiden tot gezondheidsklachten zoals benauwdheid, hoesten, vermoeidheid, uitdroging, concentratieverlies en hoofdpijn.

Ventileren; hoe dan?
Hoe zorgen we er nu voor dat we voldoende frisse lucht de woning in halen én dat de vervuilde lucht naar buiten wordt afgevoerd? We moeten 24 uur per dag ventileren! Jaga, dé binnenklimaatspecialist heeft een infographic gemaakt over het belang van ventileren, met eenvoudige tips. Daarnaast ontwikkelden wij een white paper waarin we dieper ingaan op het onderwerp ventileren. Hier alvast wat praktische tips op een rijtje:

  • Zet dag en nacht een raampje open waar dit mogelijk is.
  • Zorg voor extra ventilatie in de badkamer en keuken.
  • Zet de ventilatie roosters open en maak ze regelmatig goed schoon.
  • Hang geen gordijnen voor de ventilatieroosters.
  • Laat de geiser en openhaard regelmatig checken.
  • Feestje, diner of een borrel? Extra ventileren door een open raam als er veel mensen in huis zijn.
  • Verminder vocht in huis door vloeren en wanden na het douchen en baden direct af te nemen.
  • Zorg voor een goed onderhouden ventilatiesysteem.

Ventileren en verwarmen in één
Naast veel kennis over ventileren, heeft Jaga verschillende typen decentrale en mechanische vraaggestuurde ventilatieoplossingen in het assortiment. De Oxygen2 is één van de populaire Jaga oplossingen. Het is een intelligent gestuurd ventilatiesysteem dat op een energie-efficiënte manier continu zorgt voor verversing van de lucht in een woning (vervuilde lucht gaat naar buiten, verse lucht komt de woning in). De kant-en-klare-ventilatie-unit kan onzichtbaar ingebouwd worden binnen een Low-radiator. Zo heb je dus een radiator die niet alleen verwarmt, maar ook zorgt voor frisse lucht in huis.

Iedere dag vervuilen we de lucht in onze woning. Deze luchtvervuiling ontstaat bijvoorbeeld door te koken of te roken maar ook het vocht wat we produceren, zelf of door het gebruik van de douche is vervuiling van de lucht. En leven in vervuilde lucht is ongezond voor mens en dier.

Door luchtvervuiling kunnen er schimmels en huisttofmijt ontstaan waar we gezondheidsklachten van kunnen krijgen. Denk bijvoorbeeld aan klachten als vermoeidheid, hoofdpijn of zelfs astma en allergieën. Daarom is het van belang om onze woning goed te ventileren want schone lucht is van levensbelang.

Iedereen kent het wel, we zetten even een half uurtje het raam open en je denkt dat het weer fris en fruitig is in huis. Niets is echter minder waar! Zet je een raam open dan is het effect maar heel tijdelijk. Beter is het om de lucht in de woning 24 uur lang te zuiveren.

Je kan dit doen door ventilatieroosters te plaatsen boven de ramen en na het koken de afzuigkap bijvoorbeeld een kwartiertje langer aan te laten staan maar wil je het helemaal goed aanpakken en de lucht in de woning constant zuiveren dan is mechanische ventilatie de ideale oplossing.

Tegenwoordig worden nieuwbouwwoningen over het algemeen allemaal opgeleverd met mechanische ventilatie maar wat is mechanische ventilatie nou precies?

Met mechanische ventilatie wordt niet een plafondventilator of afzuigkap in de keuken bedoeld, maar een afzuigsysteem wat door het hele huis loopt en voortdurend lucht afvoert.

Mechanische ventilatie zorgt ervoor dat de lucht in de woning constant ververst wordt doordat het ventilatiesysteem voortdurend vervuilde lucht uit de woning wegzuigt en bij balansventilatie ook weer schone lucht naar binnen voert.

Het ventilatiesysteem wordt meestal in dezelfde ruimte geplaatst als de cv-ketel. Van belang bij een mechanisch ventilatiesysteem is dat je ervoor zorgt dat de lucht zich gemakkelijk door het huis kan verplaatsen. Daarom moet je de ventilatieroosters altijd open laten staan en er ook voor zorgen dat er minstens 1,5 cm ruimte tussen de deur en de drempel zit van de verschillende ruimtes in huis.

Ook is het onderhoud van het ventilatiesysteem van belang. Zorg dat je de roosters eens a twee maal per jaar schoonmaakt en laat de ventilatieunit door een gespecialiseerd bedrijf ook minimaal eens per jaar schoonmaken zodat je verzekerd bent van een schoon binnenmilieu.

Elke dag vervuilen we de lucht in onze woning door kookluchtjes, het stoken van kaarsen, of door te roken in huis. Maar ook het douchen en daarmee de luchtvochtigheid te verhogen is een vorm van luchtvervuiling en dit kan vervelende gevolgen hebben!

Slecht voor onze gezondheid
Is een woning slecht geventileerd dan gedijen schimmels en huismijten erg goed. Wij mensen, en vooral kinderen kunnen hier niet goed tegen en krijgen snel te maken met allerlei gezondheidsklachten. Zo kunnen we last krijgen van benauwdheid, hoesten, vermoeidheid, hoofdpijn, uitdroging of chronische verkoudheid. Het zorgt ook voor meer last van astma en allergieën. Ook is de kans op een koolmonoxidevergiftiging groter in een slecht geventileerde ruimte.

en... slecht voor onze woning
Een vochtige woning is niet alleen slecht voor onze gezondheid maar ook de woning heeft hieronder te lijden. Denk maar eens aan de schimmelvlekken die op de muren ontstaan (vooral in de badkamer), behang dat loslaat of verf dat afbladdert. Veel mensen denken dat een vochtprobleem in huis van buiten komt door bijvoorbeeld lekkages maar de meeste vochtproblemen ontstaan door slechte ventilatie

Gelukkig kunnen we een vochtprobleem in onze woning snel signaleren, bijvoorbeeld als er een muffe geur in huis hangt of de ramen lang beslagen blijven. Het is dan de hoogtste tijd om te ventileren.

Ventileren is meer dan een raampje openzetten
Veel mensen denken dat het even openzetten van een raam het vochtprobleem oplost maar dat is niet genoeg! Na een half uurtje is de frisse lucht namelijk verdwenen en hopen de stoffen zich weer op in je woning. Het is dus van belang om de woning 24 uur per dag te ventileren.

Zorg ervoor dat alle ruimtes in huis zijn voorzien van ventilatievoorzieningen zoals ventilatieroosters en zorg ook dat deze open staan. Maak deze roosters ook regelmatig schoon. Laat na het koken uw afzuigkap nog een half uurtje langer aanstaan zodat ook het overtollige vocht uit uw keuken wordt afgevoerd. Vergeet het filter ook niet regelmatig te reinigen!

Als u in de mogelijkheid bent, bijvoorbeeld bij renovatie van uw woning of bij een nieuwbouwhuis, laat dan een mechanisch ventilatiesysteem in uw woning aanbrengen zodat uw woning dag en nacht voorzien wordt van frisse lucht.

Wilt u meer weten over ventileren of advis over uw situatie dan kunt u  een ventilatie-adviseur inschakelen van de ventilatieshop!

Het ventileren van je woning gaat vandaag de dag niet vanzelf. De huizen van tegenwoordig zijn zeer goed geïsoleerd. Hiermee hebben we de energie rekening wel omlaag weten te krijgen. Hierdoor blijft het lang behaaglijk en kan de verwarming vaker uit of lager, maar kan vieze of warme lucht ook niet meer weg. Ook door de raamdecoratie van tegenwoordig, zoals lamellen, (houten) jaloezieën, shutters en rolgordijnen krijgen we weinig tot geen frisse lucht binnen. Deze raamdecoratie isoleert de warmte erg goed en zorgt dat de kou val van het raam niet meer naar binnen komt. Daarom is het erg belangrijk je huis goed te ventileren.

Waarom je huis ventileren
Frisse lucht is erg belangrijk in je woning. Vroeger waren de huizen minder goed geïsoleerd waardoor er frisse lucht door ramen en kieren naar binnen kwam. Nu dat tegenwoordig niet meer zo is, is het erg belangrijk voor je gezondheid en je fysieke gesteldheid om frisse lucht toe te laten in je woning en de lucht in huis regelmatig te zuiveren. Ook de vochtige lucht uit slaapkamers en badkamers dient goed geventileerd te worden. Dit kan anders zorgen voor schimmels die je gezondheid kunnen aantasten.

Hoe kan je het best ventileren
Ventilatie is tegenwoordig essentieel in je woning. Deze is niet alleen bestemd om vocht en nare geurtjes uit je huis te ventileren maar ook om schone, frisse lucht door je huis te laten circuleren. ventilatieroosters in het raamkozijn kunnen bijdrage aan de toevoer van frisse lucht. Dit moet wel ondersteunt worden door een mechanische ventilatie. Dit is een systeem met buizen die door je huis lopen, van de keuken tot de badkamer naar de zolder. Dit neemt alle ''vieze'' en vochtige lucht mee en zorgt dat frisse lucht die via de ventilatieroosters binnenkomt de ruimte genoeg kan vullen. Het systeem moet wel regelmatig schoongemaakt worden om schimmels te verwijderen. Het ventilatie systeem mondt uit op het dak. Deze dankventilatoren zijn de motor achter het mechanische ventilatiesysteem. Tegenwoordig zijn deze systemen erg stil. Dit is ideaal als je weinig ruimte hebt in je woning.

Vanaf 1 januari 2015 zijn huiseigenaren verplicht om bij de verkoop van hun huis een energielabel te overhandigen. Om een goed energielabel te krijgen, gaan veel mensen isoleren. Op zich niets mis mee, want isolatie zorgt voor energiebesparing. Maar het ventileren van het huis wordt vaak vergeten, waardoor gezondheidsklachten kunnen ontstaan. Terwijl er een oplossing is: Jaga Oxygen in combinatie met Jaga Low-H2O radiatoren zorgt voor een labelsprong, minder energieverbruik en een gezond binnenklimaat.

Maak een energielabelsprong met Jaga Oxygen

Feel free to… live healthy
Door slechte ventilatie ontstaat een slecht binnenklimaat dat een voedingsbodem is voor bacteriën en schimmels. Hierdoor kunnen gezondheidsklachten zoals benauwdheid, hoofdpijn en uitdroging ontstaan. Als je nagaat dat we gemiddeld 12 uur per dag in ons huis verblijven, er koken/eten/slapen/douchen/ontspannen, we tijdens deze activiteiten veel vocht produceren, we luchtjes veroorzaken en zuurstof omzetten in CO2: dan begrijp je dat verse lucht belangrijk is.

Feel free to… get fresh air
Wil jij thuis een energiezuinig en gezond binnenklimaat? Kies voor Jaga Low-H2O radiatoren in combinatie met het ventilatiesysteem Jaga Oxygen. Je maakt direct een labelsprong. De Low-H2O radiatoren (energiezuinigste van Nederland) hebben een kleinere waterinhoud en een betere warmtegeleiding waardoor ze sneller hun volle vermogen bereiken, opwarmen en dezelfde warmte blijven afgeven. Door een Jaga Oxygen ventilatie-unit in Low-H2O radiatoren te plaatsen, zorg je voor een goed geventileerde ruimte. De unit is energiebesparend omdat deze automatisch gestuurd is op basis van CO2, onnodig ventileren is niet mogelijk. En met de boost-functie wordt ’s avonds volop, gratis, koele buitenlucht binnengehaald.

Meimaand is ventilatiemaand
Jaga heeft mei tot ventilatiemaand uitgeroepen. En besteedt dan extra aandacht aan dit onderwerp. Er is zelfs een speciale website: www.jagaventilatie.nl.

Dagelijks vervuilen we de lucht binnenshuis met koken, douchen, roken en stoken. Al deze handelingen dragen bij aan een verslechtering van het binnenmilieu. Door onvoldoende ventilatie blijven vocht en allerlei stoffen die allergieën kunnen veroorzaken in de woning hangen. Als u ventileert, zorgt u ervoor dat het vocht en de stoffen uit uw woning verdwijnen. Veel Nederlanders denken dat een tijdje het raam openzetten wel afdoende is. Het effect daarvan is slechts van tijdelijke aard. Het is beter voor uw gezondheid om te zorgen voor een continue ventilatie. In dit dossier leest u hoe u de lucht in uw woning gezond kunt houden en vindt u tips en adviezen voor een goede ventilatie.

Wat kunt u doen om de luchtkwaliteit in uw woning te verbeteren? Hieronder leest u enkele tips die u daarbij kunnen helpen. Houd ventilatieroosters boven de ramen open. Is het buiten erg koud, sluit ze dan maximaal voor de helft. Maak roosters regelmatig schoon. Dit kan met een stofzuiger. Vergeet daarbij niet de buitenkant schoon te maken. Spinnenwebben of bladeren kunnen de roosters eveneens afsluiten. Controleer of de ventilatieroosters in de gevel nog open zijn. Deze zorgen ervoor dat uw kruipruimte en spouwmuren droog blijven. Bent u klaar met koken? Laat de afzuigkap nog een kwartiertje aanstaan, zodat het overtollige vocht in uw keuken wordt afgevoerd. Let op het filter in uw afzuigkap. Door vervuiling neemt de capaciteit van het toestel af. Vervang de kunststoffilters op tijd. Als u een metalen filter heeft, maak deze dan schoon met een sopje of was hem in de vaatwasser.

Als u klaar bent met douchen, zet dan even een raam open of de ventilator aan. Wordt er in huis gerookt? Zorg dan voor extra ventilatie, door de centrale ventilatie hoger te zetten, ventilatieroosters verder open te zetten of een raam te openen. Als u de mogelijkheid heeft, kies dan bij een nieuwbouwhuis voor mechanische ventilatie met een warmte terugwinsysteem. De warmte van afgevoerde lucht wordt weer gebruikt om frisse lucht te verwarmen. Binnen enkele jaren heeft u de investering terugverdiend. Heeft uw woning mechanische ventilatie? Laat deze periodiek reinigen, bijvoorbeeld gelijktijdig met de controle van uw cv-installatie. In de ventilator kan vuil en vet zich ophopen.

Elektrische ventilator
Bij mechanische ventilatie vindt de afvoer plaats via een continu draaiende elektrische ventilator. De afvoerroosters worden meestal in de zogenaamde natte ruimtes geplaatst. Dat betekent dat de vochtige en vervuilde lucht van de badkamer, wc en keuken naar buiten wordt afgevoerd en dat er in deze ruimtes door natuurlijke toevoer weer verse, maar ook koude, lucht wordt binnen gebracht. De aanvoer van frisse lucht moet wel goed geregeld zijn. Een veel gemaakte fout is dat mensen uit zuinigheid de ventilatieroosters dichtzetten. Dan gaat het huis lucht op andere manieren binnentrekken. Bijvoorbeeld via kieren in de meterkast. Die lucht hoeft dan niet per se van buiten te komen, maar kan ook via de woning van de buren binnendringen. Meestal wijst een rare lucht (bijvoorbeeld rooklucht terwijl u zelf niet rookt) op het feit dat er onvoldoende mogelijkheden voor verse aanvoer zijn. Laat dus ventilatieroosters altijd open staan. Ook bij natuurlijke ventilatie.

Gebalanceerd ventilatiesysteem
De meest gezonde en energiezuinige vorm van ventileren is balansventilatie. Een gebalanceerd ventilatiesysteem houdt in dat naast mechanische afvoer vanuit de natte ruimtes, verse lucht ook wordt ingeblazen en wel naar de woonkamer en slaapkamers. Daarvoor moet echter wel een kanalensysteem in de plafonds worden aangelegd zodat de schone lucht ook werkelijk in die vertrekken terechtkan komen. Deze vorm van ventilatie is makkelijk toepasbaar in nieuwbouw en wordt tegenwoordig ook veel aangebracht. Naast de goede verhouding van in en uitgaande lucht, biedt balansventilatie ook het voordeel dat het de warmte van de afgevoerde lucht gebruikt om de verse vaak koudere buitenlucht te verwarmen. Dit warmteterugwinsysteem heeft een rendement van maar liefst 95%. Dat betekent dus dat het verwarmen van de ruimte doordat er nieuwe buitenlucht wordt binnen gebracht nauwelijks gas - en dus nauwelijks geld - kost.

Om de ingeblazen lucht schoon te houden, is het raadzaam de filters van de ventilatieinstallatie regelmatig te reinigen en één keer per jaar te vervangen. Ook moeten alle luchttoe- en afvoerventielen (met een sopje) regelmatig gereinigd worden. De ventilatiekanalen kunt u door een gespecialiseerd bedrijf één keer in de paar jaar laten reinigen.

Gezond gedrag
Naast ventileren speelt gedrag ook een belangrijke rol bij een gezond binnenklimaat. Zo weet iedereen dat roken slecht is voor de gezondheid. Niet alleen voor de roker zelf, maar ook voor de mensen die in de rook zitten. Tabaksrook vervuilt het binnenklimaat. Vandaar dat het verstandig is om helemaal niet binnenshuis te roken en al helemaal niet in de slaapkamer. Wordt er toch gerookt dan is extra ventilatie zeker geen overbodige luxe. Ook klussen in huis vermindert de kwaliteit van de binnenlucht. Schuren veroorzaakt veel stof en door te schilderen komen de oplosmiddelen in de verf vrij. Het inademen van te veel van deze organische oplosmiddelen is slecht voor de gezondheid. Werk daarom bij voorkeur met producten waarin weinig of zelfs geen organische oplosmiddelen zijn verwerkt. Dit zijn producten op waterbasis of acrylaatverven.

Bouwmaterialen waarmee het huis is gebouwd, kunnen ook verontreinigend werken. Er kunnen allerlei gassen uit vrijkomen. Dit noemt men radon. Radon zit in de bodem, maar bijvoorbeeld ook in bouwmaterialen en weekmakers. Door goed te ventileren, vooral als u net een nieuwbouwwoning betrekt, kunt u de negatieven effecten van vervuilde lucht in de woning aanzienlijk reduceren.

 

Dagelijks vervuilen we de lucht binnenshuis met koken, douchen, roken en stoken. Al deze handelingen dragen bij aan een verslechtering van het binnenmilieu. Door onvoldoende ventilatie blijven vocht en allerlei stoffen die allergieën kunnen veroorzaken in de woning hangen. Als u ventileert, zorgt u ervoor dat het vocht en de stoffen uit uw woning verdwijnen. Veel Nederlanders denken dat een tijdje het raam openzetten wel afdoende is. Het effect daarvan is slechts van tijdelijke aard. Het is beter voor uw gezondheid om te zorgen voor een continue ventilatie. In dit dossier leest u hoe u de lucht in uw woning gezond kunt houden en vindt u tips en adviezen voor een goede ventilatie.

Wat kunt u doen om de luchtkwaliteit in uw woning te verbeteren? Hieronder leest u enkele tips die u daarbij kunnen helpen. Houd ventilatieroosters boven de ramen open. Is het buiten erg koud, sluit ze dan maximaal voor de helft. Maak roosters regelmatig schoon. Dit kan met een stofzuiger. Vergeet daarbij niet de buitenkant schoon te maken. Spinnenwebben of bladeren kunnen de roosters eveneens afsluiten. Controleer of de ventilatieroosters in de gevel nog open zijn. Deze zorgen ervoor dat uw kruipruimte en spouwmuren droog blijven. Bent u klaar met koken? Laat de afzuigkap nog een kwartiertje aanstaan, zodat het overtollige vocht in uw keuken wordt afgevoerd. Let op het filter in uw afzuigkap. Door vervuiling neemt de capaciteit van het toestel af. Vervang de kunststoffilters op tijd. Als u een metalen filter heeft, maak deze dan schoon met een sopje of was hem in de vaatwasser. Als u klaar bent met douchen, zet dan even een raam open of de ventilator aan. Wordt er in huis gerookt? Zorg dan voor extra ventilatie, door de centrale ventilatie hoger te zetten, ventilatieroosters verder open te zetten of een raam te openen. Als u de mogelijkheid heeft, kies dan bij een nieuwbouwhuis voor mechanische ventilatie met een warmte terugwinsysteem. De warmte van afgevoerde lucht wordt weer gebruikt om frisse lucht te verwarmen. Binnen enkele jaren heeft u de investering terugverdiend. Heeft uw woning mechanische ventilatie? Laat deze periodiek reinigen, bijvoorbeeld gelijktijdig met de controle van uw cv-installatie. In de ventilator kan vuil en vet zich ophopen.

Beoordeel zelf de ventilatie van uw woning
Om de ventilatie in uw woning zelf te kunnen toetsen, hebben De Nederlandse Woonbond, Vereniging Eigen Huis en het Astmafonds de ventilatietoets ontwikkeld. Met deze toets krijgt u inzicht in de manier waarop u uw woning het beste kunt ventileren en kunt u toetsen of de bestaande ventilatievoorzieningen goed bruikbaar zijn.

Elektrische ventilator
Bij mechanische ventilatie vindt de afvoer plaats via een continu draaiende elektrische ventilator. De afvoerroosters worden meestal in de zogenaamde natte ruimtes geplaatst. Dat betekent dat de vochtige en vervuilde lucht van de badkamer, wc en keuken naar buiten wordt afgevoerd en dat er in deze ruimtes door natuurlijke toevoer weer verse, maar ook koude, lucht wordt binnen gebracht. De aanvoer van frisse lucht moet wel goed geregeld zijn. Een veel gemaakte fout is dat mensen uit zuinigheid de ventilatieroosters dichtzetten. Dan gaat het huis lucht op andere manieren binnentrekken. Bijvoorbeeld via kieren in de meterkast. Die lucht hoeft dan niet per se van buiten te komen, maar kan ook via de woning van de buren binnendringen. Meestal wijst een rare lucht (bijvoorbeeld rooklucht terwijl u zelf niet rookt) op het feit dat er onvoldoende mogelijkheden voor verse aanvoer zijn. Laat dus ventilatieroosters altijd open staan. Ook bij natuurlijke ventilatie.

Gebalanceerd ventilatiesysteem
De meest gezonde en energiezuinige vorm van ventileren is balansventilatie. Een gebalanceerd ventilatiesysteem houdt in dat naast mechanische afvoer vanuit de natte ruimtes, verse lucht ook wordt ingeblazen en wel naar de woonkamer en slaapkamers. Daarvoor moet echter wel een kanalensysteem in de plafonds worden aangelegd zodat de schone lucht ook werkelijk in die vertrekken terechtkan komen. Deze vorm van ventilatie is makkelijk toepasbaar in nieuwbouw en wordt tegenwoordig ook veel aangebracht. Naast de goede verhouding van in en uitgaande lucht, biedt balansventilatie ook het voordeel dat het de warmte van de afgevoerde lucht gebruikt om de verse vaak koudere buitenlucht te verwarmen. Dit warmteterugwinsysteem heeft een rendement van maar liefst 95%. Dat betekent dus dat het verwarmen van de ruimte doordat er nieuwe buitenlucht wordt binnen gebracht nauwelijks gas - en dus nauwelijks geld - kost.

Om de ingeblazen lucht schoon te houden, is het raadzaam de filters van de ventilatieinstallatie regelmatig te reinigen en één keer per jaar te vervangen. Ook moeten alle luchttoe- en afvoerventielen (met een sopje) regelmatig gereinigd worden. De ventilatiekanalen kunt u door een gespecialiseerd bedrijf één keer in de paar jaar laten reinigen.

Gezond gedrag
Naast ventileren speelt gedrag ook een belangrijke rol bij een gezond binnenklimaat. Zo weet iedereen dat roken slecht is voor de gezondheid. Niet alleen voor de roker zelf, maar ook voor de mensen die in de rook zitten. Tabaksrook vervuilt het binnenklimaat. Vandaar dat het verstandig is om helemaal niet binnenshuis te roken en al helemaal niet in de slaapkamer. Wordt er toch gerookt dan is extra ventilatie zeker geen overbodige luxe. Ook klussen in huis vermindert de kwaliteit van de binnenlucht. Schuren veroorzaakt veel stof en door te schilderen komen de oplosmiddelen in de verf vrij. Het inademen van te veel van deze organische oplosmiddelen is slecht voor de gezondheid. Werk daarom bij voorkeur met producten waarin weinig of zelfs geen organische oplosmiddelen zijn verwerkt. Dit zijn producten op waterbasis of acrylaatverven.

Bouwmaterialen waarmee het huis is gebouwd, kunnen ook verontreinigend werken. Er kunnen allerlei gassen uit vrijkomen. Dit noemt men radon. Radon zit in de bodem, maar bijvoorbeeld ook in bouwmaterialen en weekmakers. Door goed te ventileren, vooral als u net een nieuwbouwwoning betrekt, kunt u de negatieven effecten van vervuilde lucht in de woning aanzienlijk reduceren.

 

Baden, douchen, stomen, in de badkamer komt veel vocht vrij. Om te voorkomen dat vocht blijft hangen, is een goede ventilatie belangrijk. In een onvoldoende geventileerde badkamer blijft vocht hangen en ontstaat overmatige condens. Waterdamp slaat altijd neer op oppervlakken die kouder zijn dan de omgeving.

Zo ontstaat een hinderlijke condensvorming op spiegels en tegels in de badkamer. Dit vocht tast ook nog eens de badkamermeubels en het schilderwerk aan. Bovendien is zon vochtige ruimte een ideale omgeving voor schimmels. Met goede ventilatie wordt vocht afgevoerd en frisse lucht in de badkamer gebracht. Zo zorgt u voor een gezond badkamerklimaat en voor het behoud van uw kostbare badkamerproducten.

Raam open
Een open raam in de badkamer biedt onvoldoende en meestal verkeerde ventilatie. Wanneer het buiten koud is, komt koude lucht de badkamer binnen. En koude lucht neem minder vocht op dan warme lucht. Bij vochtig weer kan er onvoldoende vocht uit de badkamer worden afgevoerd. Bij warm weer speelt dit probleem minder, maar dan nog is een open raam onvoldoende om schimmelvorming te voorkomen.

Natuurlijke trek en ventilator
De beste ventilatie krijgt u door een kanaal te trekken vanuit de badkamer. tot boven de nok van het dak. Hierdoor ontstaat door "natuurlijke trek". Nog beter is het om in het kanaal een ventilator te plaatsen. Zon ventilator kan gemonteerd worden op een lichtschakelaar of infrarood bewegingsensor.

Handig zijn de ventilators met vertrager. Deze werken nog een aantal minuten door, wanneer u de badkamer verlaat. De ventilator kan werken met een tijdschakelaar of met een hygrostaat. Deze laatste schakelt de ventilator aan en uit op basis van de gemeten vochtigheidsgraad.

Soorten
Er zijn speciale badkamerventilators die zijn berekend zijn op hun taak. Wasem- of kanaalventilatoren worden vaak toegepast in toiletten of kleine tot middelgrote badkamers. In grotere ruimten zijn inbouwventilatoren meer geschikt. Welk type ventilator u ook kiest, belangrijk is dat er naast een voorziening voor afvoer van vochtige lucht een toevoeropening voor de aanvoer van verse lucht aanwezig is. Dit kan bijvoorbeeld door een spleet onder de deur van de ruimte aan te brengen of via een speciaal rooster in de deur, muur of het raamkozijn. Het openzetten van een deur is geen goede optie. Daarmee bereikt u slechts dat vochtige lucht zich verspreid door de rest van de woning.

Plaats
De ventilator moet daar geplaatst worden waar het vochtprobleem het grootst is. Bijvoorbeeld boven het bad en/of de douche. De luchttoevoer moet daar zover mogelijk vandaan liggen. Alleen dan ontstaat een zo effectief mogelijke doorstroming. Overigens wordt de plaats van de ventilator voor een deel bepaald door het type ventilator dat u kiest. Zo zal een raamventilator altijd in een venster geplaatst worden en een kanaalventilator op een ontluchtingskanaal. Voor de luchttoevoer blijft echter gelden: zover mogelijk van de ventilator vandaan. Logisch eigenlijk. Want zit de toevoer pal naast de ventilator dan zou de verse lucht immers meteen weer verdwijnen.

Advies
Het kiezen en installeren van een goed ventilatiesysteem is geen eenvoudige zaak. Laat u daarom adviseren door een professional. Deze kan de gewenste ventilatiecapaciteit voor u berekenen en u informeren over de verschillende mogelijkheden.

Zelf kunt u natuurlijk ook bijdragen aan een goed klimaat in uw badkamer. Maak uw tegelwanden, spiegels, bad en douchewand goed droog voordat u de badkamer verlaat. Laat geen kletsnatte handdoeken slingeren. En maak de ventilatoren in uw badkamer regelmatig schoon, zodat ze hun werk goed kunnen blijven doen.