Midden in de nacht denk je een inbreker in je huis te horen. Wat doe je dan? De stichting Nationale Inbraakpreventie Weken deed hier onderzoek naar en kwam tot de conclusie dat mensen onnodig het gevaar van een confrontatie met de inbreker opzoeken. 

Grotere kans op elektrocutie of brand in bijna helft woningen. Klok een uur vooruit? Test de aardlekschakelaar! Liefst 43 procent van de Nederlanders controleert nooit of de aardlekschakelaar nog goed werkt. Dit blijkt uit recent onderzoek van Bouwkennis. Zij riskeren een elektrische schok die zelfs dodelijk kan zijn. Ook de kans op brand neemt toe als de aardlekschakelaar niet goed functioneert. Daarom is het advies om liefst elke maand, maar minimaal twee keer per jaar, te controleren of de aardlekschakelaar nog goed werkt. De overgang van winter- naar zomertijd en andersom is hiervoor het perfecte moment. “Bij het testen van de aardlekschakelaar valt de stroom uit, maar bij de overgang van zomer- naar wintertijd en vice versa moeten veel klokken toch opnieuw ingesteld worden”, aldus Harro de Langen van meterkastcheck.nl

De woning in de zomermaanden ventileren is vaak een fluitje van een cent. We zetten veel vaker onze ramen lekker open, hangen de was buiten en ook de deuren naar de tuin of het balkon staan veelvuldig open. In het najaar en in de winter is het een stuk lastiger om de woning lekker te ventileren. Het is een stuk vochtiger buiten, vaak veel te koud om alle ramen en deuren open te zetten en ook alle kookluchtjes blijven veel meer hangen in huis.

We hebben er allemaal wel eens van gehoord, legionella. Het is in Nederland vooral onder de aandacht geomen in 1999. Tijdens de Westfriese Flora in Bovenkarspel zijn ruim 200 mensen ziek geworden en zelfs 32 mensen zijn overleden aan de gevolgen van Legionella, ook wel de veteranenziekte genoemd. Op deze consumentenbeurs waren bubbelbaden tengoongesteld. Een van deze bubbelbaden was gevuld met een brandslang die al heel lang niet gebruikt was. In het stilstaande water in deze brandslang had zich de legionella bacterie ontwikkeld. Omdat de verkoper van de bubbelbaden geen chloor in het water had gedaan had de bacterie vrij spel.

Begint jouw baby’tje te kruipen of zelfs al te lopen? Dan wordt het tijd om nog eens kritisch naar je huis te kijken. Je kindje gaat vanaf nu op ontdekkingsreis en hij kan daarbij tegen flink wat gevaarlijke situaties aanlopen. Hoe kan je als ouder ongelukken in huis voorkomen? Oudermatch.nl heeft voor jou een checklist opgesteld voor een kindvriendelijk thuis.

Heerlijk, kinderen die lekker ravotten in huis. Dat is natuurlijk het allerleukste om te doen. En kinderen blijven natuurlijk kinderen, die hoeven gelukkig nog helemaal nergens over na te denken. Die wil je ongedwongen hun gang kunnen gaan. Daarom is het van levensbelang om te zorgen voor een veilige omgeving. Wij hebben een paar tips op een rijtje gezet voor een kidsproof huis. 

Er is niets zo akelig dan een inbraak in je eigen huis. Er is iemand bij jou binnen geweest en heeft door jouw spullen gegraaid. Je eigen woning moet juist veilig en comfortabel voelen. Na een inbraak ben je dat gevoel voor een lange tijd kwijt. Ben je daarom bewust van de eenvoudige manieren om in te breken en hoe je deze tegen kunt gaan.

In Nederland slaat de bliksem jaarlijks zo’n 100.000 keer in. Een inslag kan tot op wel twee kilometer afstand schade veroorzaken. Zo brandden vorige maand nog drie Naardense woningen af door blikseminslag. Met een overspanningsbeveiliging is bliksemschade te voorkomen. ‘Omdat we door klimaatveranderingen steeds vaker zware onweersbuien verwachten, is zo’n beveiliging geen overbodige luxe meer,’ aldus Harro de Langen van ABB. Uit onderzoek van BouwKennis in opdracht van ABB blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders niet precies weet waar een overspanningsbeveiliging voor dient noch of er een in huis aanwezig is. 

Domotica is helemaal hip! Domoti- wat? Toegegeven, de term moet nog eventjes landen maar waarschijnlijk ben je wel bekend met de toepassingen. Domotica houdt in dat tot voorheen ‘domme’ huishoudelijke apparatuur ‘slim’ gemaakt wordt: oftewel, je creëert een smarthome. Enige dat je nodig hebt naast de apparatuur, is een interessante smartphone. De mogelijkheden zijn hierbij eindeloos: je kunt deze apparaten controleren op werking, op afstand instellen en soms zelfs compleet herprogrammeren. Onder domotica vallen onder meer koelkasten, lichten, thermostaten en soms zelfs complete huizen. Zo heftig hoef je het niet direct te maken, maar met een interessante smartphone en wat andere slimme apparaten kom je al een heel eind. In dit artikel bekijken we wat je allemaal wel niet in en om je huis kunt regelen met enkel je telefoon als afstandsbediening.

In de zomer vinden er ieder jaar altijd weer veel inbraken plaats. Niet alleen omdat vaker deuren of ramen opengelaten worden om te luchten, maar ook doordat huizen langere tijd worden achtergelaten tijdens de zomervakantie. Hoewel je nooit helemaal kunt voorkomen dat er wordt ingebroken, kun je inbrekers natuurlijk wel zoveel mogelijk ontmoedigen en het ze zo moeilijk mogelijk maken. Hoe? Hieronder lees je vijf tips. 

Koffers gepakt, auto volgeladen. Heerlijk een paar weken op vakantie. Nog een laatste rondje door het huis. De vaatwasser leeg. Gas en lichten uit, ramen en deuren op slot… Check, check, dubbelcheck en dan met een goed gevoel op vakantie! Tot je een paar weken later heerlijk uitgerust thuiskomt en je hele huis overhoop is gehaald. Een inbraak! Jaarlijks overkomt dit zo’n 15.000 vakantiegangers. Moet je dan maar niet meer op vakantie gaan? Of had je het kunnen voorkomen?

Steeds meer woningen in Nederland hebben steeds meer hout in huis. Frequente bezoekers van Wonenonline.nl weten dat meer natuur in huis al enige tijd een populaire woontrend is. Dit betekent meer planten in de woonkamer maar ook meer houten meubels en vloeren. Vaak wordt hierbij ook nog de keuze gemaakt voor hout dat er onbewerkt uitziet om nog meer de natuurlijke sfeer in huis te halen. Antieke houten meubels doen het goed in een modern interieur. Ook de bedden en kasten van steigerhout zijn nog altijd erg populair. Al deze houten objecten vergroten de kans dat je met houtworm te maken krijgt. Hier kan je op voorbereid zijn door op de hoogte te zijn van de drie meest effectieve manieren van houtworm bestrijden.

Campagnes voor inbraakpreventie hebben zin. Nederlanders denken beter na en nemen maatregelen om inbraak te voorkomen. Van de bijna 95% van de Nederlanders die beveiligingsmaatregelen trof, hebben de meesten hun gedrag aangepast. Zo zegt drie kwart beter te letten op het afsluiten van deuren (76%) en ramen (71%), de helft laat de verlichting branden wanneer het donker wordt, ook als er niemand thuis is (50%) en vier op de tien bergen hun spullen beter en/of vaker uit het zicht op (39%). Dit blijkt uit jaarlijks onderzoek onder 822 respondenten door de stichting Nationale Inbraak Preventieweken (NIPW).

Een onveilig gevoel daar houdt niemand van en al helemaal niet als het om je meest waardevolle plek gaat, je eigen huis. De plek waar je iedere dag weer fijn thuis kan komen, waar mooie herinneringen en dierbare spullen liggen, juist over die plek wil je een veilig en gerust gevoel hebben zodra je gaat slapen of de deur op slot draait.

Helft Nederlanders onverschillig, slordig of laks. Bijna de helft van de Nederlanders (49,4%) noemt zichzelf waakzaam als het op inbraakpreventie aankomt. Zij maakt zich zorgen over een inbraak en doet er alles aan om hem te voorkomen. De ‘waakzame’ neemt beveiligingsmaatregelen, sluit bij het weggaan ramen en deuren altijd goed af en let op verdachte situaties. De tegenpool van ‘de waakzame’ is ‘de onverschillige’. Binnen deze categorie valt ruim een derde (35,1%) van de Nederlanders; zij maakt zich niet druk om de beveiliging van de woning. Dit blijkt uit recent onderzoek van de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW).

Het tijdperk van gemak kent geen grenzen. Automatisch parkeren, robots in het huishouden, robots op de werkvloer, winkelen via mobiel, alles voor het persoonlijk gemak. Men wil alles op afstand kunnen bedienen of op het mobiele telefoontje zichtbaar hebben. De nieuwe smart home ontwikkelingen zijn de dagelijkse routines uit het huishouden via je smartphone regelen. Dat kan vanaf het werk, sportschool of vanuit je luie stoel! We nemen je mee voor een kijkje in de toekomst.


Smart home


Bij smart home moet je denken aan de voorzieningen waarmee je van afstand je huishouden organiseert. Dat kan via je smartphone, tablet of desktop. Denk aan het automatisch aangaan van je verwarming wanneer je een bepaalde straal van je woning betreedt. En wanneer je de verwarming voor het verlaten van de woning vergeet uit te zetten maar met je app op de smartphone ieder moment de verwarming omlaag kan doen. Dat scheelt stookkosten! Smart home apparaten bieden inzicht in kosten en verbruik. Je bespaart naast geld ook veel tijd wanneer je van afstand in het huishouden taken gedaan krijgt.


Smart home systems


Smart home systemen zijn er in overvloed. Denk hierbij aan automatische kranen met sensor of handzeepapparaten met sensor die je bedienen wanneer je ‘contact’ maakt met de omgeving van het apparaat. Natuurlijk zijn er nog andere systemen die je energieverbruik kunnen doen dalen zoals de slimme thermostaat. Of de rookmelder waarmee je levens redden kan. Of de beveiligingssystemen, zoals beveiligingscamera’s en draadloze alarmsystemen die je woonomgeving beveiligen. Allemaal apparaten die met mekaar te koppelen zijn binnen een app op je mobiel en van buitengewone waarde zijn.


Trends


Home automation, een ander woord voor smart home, is de toekomst. Het zorgen voor een prettige leefomgeving waarbij het huishouden vanaf je mobiel te regelen is en automatisch alles op orde brengt. Het - op afstand - aanzetten van de verwarming, wasmachine of vaatwasser zijn de trends van de toekomst. Voordat je thuis bent nog even snel een paar handelingen op je mobiel en je bent klaar voor de avond. Woon je in een vochtige woning? Dan zet je de mechanische ventilatie aan voor je thuis komt en je zit bij thuiskomst automatisch in een gezonde leefomgeving. Zo zijn er nog talloze voorzieningen voor de smart home die je leven veel makkelijker gaan maken!

Ruim 70% van onze tijd verblijven we in huis. Dit onderstreept het belang van een fris en gezond binnenklimaat. Als we ons huis niet voldoende ventileren, ontstaat een slecht binnenklimaat en een voedingsbodem voor bacteriën en schimmels. Goed ventileren = 24 uur ventileren. Alleen weet een kwart van de Nederlanders nog niet precies hoe ze dit het beste kunnen doen. Jaga, autoriteit op dit gebied, vertelt het je!

Of het nu gaat over een fiets, een scooter, een brommer of een motor: we zijn allemaal gehecht aan onze vervoersmiddelen. Ze brengen ons dagelijks van a naar b, en vaak hebben we ze precies op onze smaak aangeschaft. Daarom willen we er dan vaak ook alles aan doen om te zorgen dat ze niet worden gestolen. Alhoewel we daar toch niet altijd in slagen, helaas. Maar al te veel mensen kennen het vervelende gevoel dat een diefstal met zich meebrengt.

Indien u in een verouderde woning woont, kan het handig zijn om uw hang- en sluitwerk eens te controleren. Veel mensen kijken hier niet vaak naar op of om, maar het is wel van belang dat alles nog naar behoren werkt. Door de jaren heen is er ook op het gebied van sloten namelijk veel veranderd. Zo zijn sloten bijvoorbeeld een stuk veiliger geworden en is het zelfs mogelijk om duurzame sloten te plaatsen. Doordat inbrekers oude sloten binnen de kortste keren geforceerd hebben, is het verstandig om verouderde sloten te vervangen. Dit kunt u doen door een slotenmaker in te schakelen, maar wanneer u een beetje handig bent kunt u zelf de sloten vervangen in uw woning. Hoe? Dat leest u in de onderstaande tekst.

Voor een gezonde leefomgeving in huis is het van belang dat we zorgen voor een comfortabel binnenklimaat. Wanneer we dit niet zouden doen lopen we de kans op verschillende klachten zoals slaapproblemen, hoofdpijn, huidklachten en zelfs aandoeningen aan de longen zoals astma. Omdat we de meeste tijd van de dag binnen doorbrengen is het dus van belang om hier goed bij stil te staan.

Wanneer we een comfortabel binnenklimaat willen creeeren zijn er een aantal punten waar we op moeten letten. Niet alleen moet er voldoende daglicht in de woning aanwezig zijn en een aangename temperatuur.... ook de luchtkwaliteit moet goed zijn. Dit laatste bereiken we door regelmatig of het liefst nog constant de woning te ventileren.

Wanneer je de woning goed wilt ventileren is het alleen openen van een raam niet voldoende. Zodra je het raam sluit stopt de toevoer van frisse lucht weer. Om een constante aanvoer van frisse lucht in de woning te hebben kan je bijvoorbeeld ventilatieroosters plaatsen. Deze kunnen dag en nacht open blijven staan en zorgen voor een doorlopende aanvoer van frisse lucht. Zorg er wel voor dat je de ventilatieroosters regelmatig schoon maakt.

In steeds meer woningen is een ventilatiesysteem aanwezig. Heb je een wat oudere woning zonder ventilatiesysteem en wil je de ventilatie in je woning goed aanpakken dan kan je overwegen om een ventilatiesysteem aan te laten leggen.

Denk jij dat je vanzelf wakker wordt als er brand uitbreekt in je woning? Dan heb je het mis! Brand is zeer verraderlijk. Wanneer je slaapt reageer je niet op geuren, waardoor de brandlucht je niet zal wekken. Tegelijkertijd zullen de vrijkomende giftige stoffen in de rook ervoor zorgen dat je ongemerkt al snel het bewustzijn verliest. Een goede rookmelder is dus geen overbodige luxe, maar een belangrijke levensredder! Om de juiste rookmelder aan te kunnen schaffen, zetten we hieronder de belangrijkste principes en specificaties voor je op een rijtje

Verschillende typen rookmelders
Er zijn verschillende soorten melders op de markt. Ieder apparaat reageert weer op een ander aspect. De standaard versie rookmelder reageert enkel op rookontwikkeling. Er zijn echter ook types rookmelder die reageren op warmte en rookmelders die reageren op koolmonoxide in de lucht. De verschillende soorten melders reageren dus op verschillende aspecten van een brand. Dit maakt alle drie de typen prima melders als het gaat om het detecteren van brand. Overigens zijn koolmonoxidemelders niet alleen nuttig als het gaat om het waarschuwen voor brand. Ook bij bijvoorbeeld kachels, cv-ketels en geisers kunnen er namelijk problemen ontstaan met de afvoer van koolmonoxide. Dit ontstaat dan door een slechte verbranding in de apparatuur. Het verraderlijke van het gas koolmonoxide is dat het geurloos is, waardoor het vaak niet op tijd opgemerkt wordt. Koolmonoxide is een giftig gas. Wanneer je het inademt krijg je eerst last van vage klachten, zoals hoofdpijn en duizeligheid. Als er niet op tijd maatregelen getroffen worden is het gas echter dodelijk. Een rookmelder die reageert op koolmonoxide is, zeker in een oudere woning, daarom geen overbodige luxe. Ook op plekken waar veel stof rondzweeft of waar het erg warm is, is een koolmonoxidemelder een goede optie. Op die plekken is de kans op loos alarm bij gewone rookmelders en hittemelders namelijk erg groot, terwijl het type dat reageert op koolmonoxide een prima bescherming biedt.

De techniek in rookmelders
Rookmelders zijn er in verschillende soorten, waarbij de voornaamste overeenkomst is dat al deze melders reageren op rookontwikkeling. Een veel voorkomend type is de puntmelder. Hiervan zijn er twee verschillende soorten: de puntmelder met directe en de melder met indirecte methode. In een apparaat dat gebruikmaakt van de directe methode zitten een lampje en een fotodiode. Een fotodiode is een kleine sensor die reageert op licht. In een normale situatie, dus zonder brand, zal het licht van het lampje steeds op de sensor schijnen. Bij rookontwikkeling zullen er echter rookdeeltjes tussen de fotodiode en het lampje zweven, waardoor het licht wordt vertroebeld. Daar zal de rookmelder direct op reageren. Ook de puntmelder met indirecte methode bevat een lampje (lichtbron) en een diode (sensor). In dit model rookmelder staan deze twee echter niet recht, maar schuin tegenover elkaar. Als er sprake is van rookontwikkeling, wordt er via de rookdeeltjes extra licht weerkaatst naar de sensor. In dit geval reageert de sensor in de rookmelder dus op meer licht, in plaats van op minder licht zoals bij de directe methode het geval was. Over het algemeen zijn indirecte melders gevoeliger dan directe. Dit kan trouwens wel problemen geven in stoffige ruimtes, omdat stofdeeltjes net als rookdeeltjes extra licht op de sensor kunnen veroorzaken. De kans op vals alarm is dan groter. Toch wordt in de meeste puntmelders gebruikgemaakt van de indirecte methode. Behalve de puntmelder is de rookmelder ook als lijnmelder verkrijgbaar. Bij dit type apparaat wordt een reflector op lange afstand van de melder met lichtbron geplaatst. De hoeveelheid licht die die lichtbron uitzendt, wordt door de sensor vergeleken met de hoeveelheid licht die door de reflector weerkaatst wordt. Wanneer er rookdeeltjes door de lucht zweven, zal er verschil zitten in die hoeveelheden en geeft de rookmelder een waarschuwing af.

De techniek in hitte- en koolmonoxidemelders
Hoewel het doel van de brandmelders (het detecteren van brand) bij iedere melder gelijk is, zijn er verschillen in de manier waarop de brand gedetecteerd wordt. Hierboven werd al aangegeven dat een melder kan reageren op verschillende aspecten van brand, zoals bijvoorbeeld rook of hitte. Dit wordt in de meeste gevallen opgemerkt door een elektrochemische sensor in het apparaat. Zo reageert de elektrochemische sensor in een hittemelder wanneer de temperatuur boven een bepaalde waarde komt. Meestal ligt die waarde rond de 60 graden Celsius en die temperatuur wordt niet voor niets gekozen. Het is namelijk een temperatuur die onder normale omstandigheden nooit bereikt zal worden. Bij brand daarentegen wordt die 60 graden al snel gehaald, waardoor de rookmelder op tijd kan waarschuwen. Overigens kan het nog geavanceerder: thermodifferentiaalmeters meten niet alleen de temperatuur, maar ook de snelheid waarmee de temperatuur oploopt. De sensor in de rookmelder reageert in dat geval ook op onverwacht snelle temperatuurstijgingen. Dat geeft een extra veilig gevoel. Naast dit type hittemelders zijn er ook nog rookmelders, of beter brandmelders die specifiek reageren op het ultraviolette licht van vlammen. Ditzelfde principe wordt toegepast in koolmonoxidemelders, alleen reageert de sensor dan uiteraard niet op vlammen of rook, maar op koolmonoxide. Overigens is het mogelijk om verschillende typen sensoren te combineren in een rookmelder. Op die manier kan zo'n apparaat dan bijvoorbeeld niet alleen op hitte, maar ook op koolmonoxide reageren. Zo'n geavanceerde melder is echter niet altijd nodig, omdat een simpele melder het werk vaak ook prima kan doen. Wilt u echter optimale zekerheid, kan zo drievoudige rookmelder uiteraard geen kwaad.

De beste plek voor een rookmelder
Het aanschaffen van een goede rookmelder is stap een, stap twee is het ophangen van de melder op de juiste plek. Rook weegt minder dan lucht, waardoor rookdeeltjes zich eerst boven in een ruimte zullen verspreiden. Om de rookontwikkeling op tijd op te kunnen merken is het dan ook aan te raden dit type rookmelder aan het plafond te hangen. Als de ruimte een puntdak heeft, is het aan te raden de rookmelder ongeveer een halve tot hele meter onder de punt te hangen. Als je een koolmonoxidemelder hebt, is de plaatsing van het apparaat van minder groot belang. Koolmonoxide vermengt zich namelijk met de lucht, waardoor een verhoogde concentratie in de hele ruimte waarneembaar is. Een dergelijke melder hoeft dus niet aan het plafond, maar kan ook ergens aan de muur worden bevestigd. Hetzelfde geldt voor hittemelders. Daarnaast is het goed om te letten op de grootte van de ruimte. Bij hele grote ruimtes kan het namelijk noodzakelijk zijn om meerdere melders op te hangen, vooral als je gebruikmaakt van thermische melders, die reageren op temperatuurverhogingen.

Zijn rookmelders verplicht?
Ook de regering ziet het belang in van goede branddetectoren zoals rookmelders en dat is niet voor niets. Daarvoor kunnen we het Verenigd Koninkrijk als goed voorbeeld nemen. Sinds 1992 is het inbouwen van rookmelders in nieuwbouwhuizen daar verplicht. Vanaf dat jaar is het aantal melders in woningen toegenomen van 9 naar 75 procent. Met als resultaat dat het aantal branden met dodelijke afloop met maar liefst 40 procent (!) is afgenomen. Dat is dus voor een groot deel te maken aan het installeren van een rookmelder. Ook in Nederland worden tegenwoordig meer eisen gesteld als het gaat om brandveiligheid. Zo zijn rookmelders verplicht wanneer je voor je woning een politiekeurmerk Veilig Wonen wilt aanvragen. In Vlaanderen gaan ze wat betreft brandveiligheid nog een stap verder. Sinds 2013 moeten alle huurwoningen daar voorzien zijn van rookmelders. En dat dat niet voor niets is bewijzen dus onder andere de cijfers uit het Verenigd Koninkrijk. Daarbij is het aanschaffen van een goede melder een relatief kleine investering, wanneer je bedenkt dat zo'n relatief klein apparaatje in het geval van brand je leven kan redden.

Bij het kiezen van een nieuwe inrichting voor je woning kijk je vaak als eerst naar de vloer, de meubels en wat je op de wand en als raamdecoratie wenst. Maar de echte finisching touch van het interieur wordt vaak vergeten; het schakelmateriaal. En juist het schakelmateriaal is een echte eyecatcher in je interieur.

Langzaamaan worden de dagen weer korter en wordt het weer sneller donker. We steken weer sneller een lampje binnen aan en de gordijnen gaan al vroeg dicht.

Meer artikelen...