Begint jouw baby’tje te kruipen of zelfs al te lopen? Dan wordt het tijd om nog eens kritisch naar je huis te kijken. Je kindje gaat vanaf nu op ontdekkingsreis en hij kan daarbij tegen flink wat gevaarlijke situaties aanlopen. Hoe kan je als ouder ongelukken in huis voorkomen? Oudermatch.nl heeft voor jou een checklist opgesteld voor een kindvriendelijk thuis.

Scherp en puntig
Laten we beginnen bij scherpe en puntige voorwerpen, zoals: tafels, stoelen, kastjes, etc. Zeker de kleintjes die net beginnen met lopen zijn nog erg wankel. Af en toe een blauwe plek en dat ze zich een keertje stoten is dan ook niet te voorkomen. Maar je kunt de val wel verzachten door hoekbeschermers om puntige hoeken van meubels te plaatsen.

Dan zijn er nog andere puntige en scherpe voorwerpen in de vorm van messen, vorken en scharen. Berg ze veilig op in een la met kinderslot, om te voorkomen dat je kleine spruit er mee gaat spelen.

Elektrisch
Maak gebruik van stopcontactbeveiliging om te voorkomen dat je baby’tje zijn vingers of andere voorwerpen erin steekt. Plaats de beveiliging sowieso voor stopcontacten waar je kleintje bij kan. Dit zijn in ieder geval stopcontacten op een hoogte lager dan 150 cm.

Ook snoeren zijn erg interessant. Bundel deze samen met kabelmanagement of probeer ze weg te werken. Check vervolgens de badkamer op elektronische apparatuur. Je wilt niet dat de haardroger per ongeluk het bad wordt ingetrokken.

Los- staand of liggend
Kleintjes rennen, spelen, klimmen, vallen en staan weer op. Maak het huis zo veilig mogelijk voor ze en zorg ervoor dat meubilair goed vast staat. Monteer bijvoorbeeld kasten tegen de muur, zodat ze niet om kunnen vallen als je kindje erin klimt. Verwijder ook (tijdelijk) tafel- en vloerkleden. Vloerkleden geven wat extra struikelgevaar en een tafelkleed wordt zo met servies en al van tafel gerukt.

Heet
Kleintjes kunnen nog niet zo goed inschatten wat wel en niet gevaarlijk is. Zo ligt verbrandingsgevaar op de loer. Wees hiermee zeer zorgvuldig. Zorg ervoor dat de stelen van pannen altijd naar binnen wijzen en dat je kind niet zonder toezicht door de keuken dwarrelt. Idealiter plaats je een hekje voor de keuken.

Gebruik je warm water uit de kraan? Draai daarna dan nog even de koude kraan aan. Zo is het water in de leiding al wat afgekoeld als je kleintje deze gebruikt. En als de verwarming weer aan gaat, hou je kindje dan in de gaten wanneer deze een paar graden naar boven wordt gedraaid.

Stikken
Babytjes stoppen, zodra ze het kunnen, van alles in hun mond. En dat kan best gevaarlijk zijn. Check daarom goed al het speelgoed op stikgevaar. Denk hierbij aan onderdelen die snel los kunnen raken of speelgoed dat erg klein is. Dit zijn bijvoorbeeld kraaltjes, knoopjes, oogjes, etc.

Giftig
Er zijn verschillende producten die giftig zijn voor je kindje. Denk aan medicijnen, schoonmaakmiddelen, maar ook verschillende planten kunnen giftig zijn. Zorg er dus voor dat schoonmaakspullen en medicijnen achter slot en grendel staan en dat giftige planten het huis uit gaan of ergens hoog op een kast komen te staan.

Alleen
Tot slot willen we nog als tip meegeven om je kleintje niet uit het oog te verliezen. Zeker als ze beginnen met kruipen of lopen. Ze zijn ineens vliegensvlug en dan zit een ongeluk in een klein hoekje. Werk je thuis of kun je niet altijd je aandacht op je kleintje gericht hebben? Dan is het wellicht een idee om een oppas aan huis aan te nemen.

Heerlijk, kinderen die lekker ravotten in huis. Dat is natuurlijk het allerleukste om te doen. En kinderen blijven natuurlijk kinderen, die hoeven gelukkig nog helemaal nergens over na te denken. Die wil je ongedwongen hun gang kunnen gaan. Daarom is het van levensbelang om te zorgen voor een veilige omgeving. Wij hebben een paar tips op een rijtje gezet voor een kidsproof huis. 

Veilige planten voor de kids
Wist jij dat lang niet alle planten thuis horen in een kindvriendelijke omgeving. Natuurlijk is het voor de hand liggend dat je geen cactussen in een kamer neerzet waar kleine kinderen spelen maar er zijn ook andere planten, die er soms nog best lekker uitzien voor de kleintjes, die erg giftig kunnen zijn. Denk maar eens aan de planten met van die smaakvolle rode besjes. Kleine kinderen stoppen gemakkelijk wat in hun mond maar deze besjes kunen heel erg giftig zijn. Laat je dus goed informeren welke planten veilig zijn voor kinderen.

Een open deur
We kunnen veel open deuren opnoemen als het om veiligheid voor de kinderen gaat, denk maar eens aan de stopcontacten. Deze zul je, als ze lager dan 150 centimeter van de vloer hangen moeten voorzien van een beveiliging. Maar een echte open deur is ook niet veilig. Een kind kan gemakkelijk naar een andere ruimte vol met gevaren kruipen. Zorg er daarom voor dat de ruimte waarin de kinderen zich bevinden altijd afgesloten is of voorzien van een traphekje zodat ze niet in onveilige situaties terecht kunnen komen. Ook kan je de klink van de deur het best een kwartslag draaien zodat deze niet zomaar door je kleine spuit te openen is. 

Speelgoed
Zorg er ook voor dat het speelgoed voor je kind veilig is. Heb je bijvoorbeeld kinderen van verschillende leeftijden dan kan het speelgoed van je met Knex
 spelende zoon heel gevaarlijk zijn voor zijn jongere zusje. Laat dus geen kleine onderdelen rondslingeren en berg deze goed op in afsluitbare bakken. Hierdoor kan de kleinste geen vreemde onderdelen inslikken.

Keuken
Ook in de keuken loeren heel wat gevaren. Zo zul je de schoonmaakmiddelen buiten bereik van je kinderen op moeten bergen. Handig is het ook om een rekje voor je kooktoestel te plaatsen zodat je kind niet zomaar een pan van het vuur kan trekken. Ook in snoeren van elektrische apparaten loert het gevaar want hoe leuk is het om aan een draad te trekken en te zien wat er naar
beneden komt. Je wilt niet dat dit de kokend hete waterkoker is!

Ook leuk om aan te trekken is een tafelkleed op de eettafel. Het staat prachtig maar beter om met kleine kinderen deze even in de kast te laten liggen. Stel dat je kleine vent net heeft leren opstaan en het tafelkleed als een handige tool ziet om zich aan op te trekken. Bij het kiezen van meubels is het natuurlijk wenselijk om met kleine kinderen meubels met afgeronde of stompe hoeken te kiezen. Wil je toch liever gaan voor een vierkante designtafel dan zijn er ook stompe hoekjes te koop die je tijdelijk aan je tafel kunt bevestigen.

Uiteraard was dit nog maar een handjevol met tips om een kinderproof huis te creeeren. Bij het zoeken op Google naar veiligheid voor kinderen vind je nog veel meer praktische tips!

 

 

Er is niets zo akelig dan een inbraak in je eigen huis. Er is iemand bij jou binnen geweest en heeft door jouw spullen gegraaid. Je eigen woning moet juist veilig en comfortabel voelen. Na een inbraak ben je dat gevoel voor een lange tijd kwijt. Ben je daarom bewust van de eenvoudige manieren om in te breken en hoe je deze tegen kunt gaan.

Tijden veranderen
Zoals Jan Terlouw vorig jaar in een pleidooi bij DWDD aangaf, leven we niet meer in een tijd waarin er touwtjes uit de brievenbussen hangen om de deuren te openen. Integendeel, er zijn tegenwoordig volledige campagnes die ons waarschuwen voor inbrekers. We moeten massaal meer maatregelen nemen om het aantal inbraken terug te dringen. Gelukkig hebben deze campagnes wel zin. Steeds meer Nederlanders denken beter na voor ze de deur uit gaan.

Veel gebruikte inbraakmethodes
Maar alleen de deur sluiten met een simpel slot schrikt de echte inbreker niet af. Met een halve minuut staan ze binnen. Drie veel voorkomende inbraakmethodes zie je hieronder:

• Cilindertrekken: Een schroef wordt in de cilinder gestoken met een apparaat wordt enorme druk uitgeoefend. Hierdoor wordt de cilinder uit het slot getrokken.
• Bulgaarse methode: Met een tang wordt de cilinder dat uit het slot steekt afgebroken.
• Openbreken van een deur of raam: Eenvoudig met een breekijzer of schroevendraaier.

Tips om inbraken te voorkomen
Nu je drie veel voorkomende inbraakmethodes kent, kun je al heel wat gerichte maatregelen nemen om het de inbrekers lastiger maakt om binnen te komen. Gebruik bijvoorbeeld sloten met de cilinder aan de binnenkant, zodat ze die vanaf buiten niet kunnen breken. Sloten met cilindertrekbeveiliging en stevige kozijnen en goed hang en sluitwerk. Slotenmakers, zoals Van Delft Slotenmaker, kunnen je uitstekend adviseren over goede en veilige sloten. En verder hebben we nog een paar tips die het inbraakrisico verkleinen:

1. Doe altijd de deur op slot, ook al ga je maar even van huis voor een kleine boodschap;
2. Zorg ook dat alle ramen gesloten zijn;
3. Verberg geen sleutels onder een mat of in een bloempot voor je kinderen. Geef ze zelf een sleutel;
4. Ruim je tuin op. Inbrekers gebruiken vaak spullen uit de tuin om bij de tweede verdieping te komen. Denk aan een bankje of de kliko;
5. Zorg dat het lijkt alsof er iemand thuis is. Laat bijvoorbeeld een lamp aanstaan en zorg dat de gordijnen niet de hele dag gesloten zijn;
6. Ga je voor langere tijd weg, zet dit dan niet op social media of als boodschap op je antwoordapparaat; 

Jezelf buitengesloten, wat nu?
Het enige moment wanneer je wel een inbreker kunt gebruiken is als jij jezelf hebt buitengesloten. Je was zo druk bezig om alles goed af te sluiten, maar vergat om je eigen sleutels mee te nemen. Nu zit alles potdicht en liggen je sleutels nog op de keukentafel. Wat nu? Een inbreker bellen is misschien niet zo handig. Wat je beter kunt doen is schadevrij de deur openen. Dit doe je met behulp van een professionele slotenmaker. Zij zorgen ervoor dat je met zo min mogelijk schade weer je eigen huis in kunt. Dus denk erom. Je huis goed afsluiten is erg belangrijk, maar zorg wel dat je zelf nog naar binnen kunt.

In Nederland slaat de bliksem jaarlijks zo’n 100.000 keer in. Een inslag kan tot op wel twee kilometer afstand schade veroorzaken. Zo brandden vorige maand nog drie Naardense woningen af door blikseminslag. Met een overspanningsbeveiliging is bliksemschade te voorkomen. ‘Omdat we door klimaatveranderingen steeds vaker zware onweersbuien verwachten, is zo’n beveiliging geen overbodige luxe meer,’ aldus Harro de Langen van ABB. Uit onderzoek van BouwKennis in opdracht van ABB blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders niet precies weet waar een overspanningsbeveiliging voor dient noch of er een in huis aanwezig is. 

Johan van Dijk uit Zwolle weet echt wel wat van elektrische installaties, maar toch ging het tijdens een blikseminslag behoorlijk mis. “Op een totaal onverwacht moment, zonder dat er onweer was voorspeld.” Johan is zendamateur en heeft het nodige aan antennes en apparatuur in huis. “Normaal gesproken ontkoppel ik dat allemaal als er onweer aankomt, maar nu had ik dat dus niet gedaan.”
De bliksem sloeg in een van zijn antennes in en liep door naar het radiohokje twee verdiepingen lager. Daar veroorzaakte de inslag grote schade. “Eigenlijk bleek alles dat was aangesloten kapot. De oplader van mijn scheerapparaat deed het bijvoorbeeld niet meer, evenals een ouderwetse gloeilamp.” 

Naar de buren
“Pas later bleek dat de bliksem via het aardnet ook bij verschillende buren binnen was gekomen. De thermostaatregelaars waren bij bijna iedereen kapot. De gloednieuwe televisie van een buurman ook, bij een ander deden de ledlampen het niet meer en weer een ander had storing in de omvormer van zijn zonnepanelen. In het hele blok en zelfs nog een paar straten daarbuiten was de aardlekschakelaar omgegaan. Volgens Harro de Langen ontstaat de meeste schade niet door blikseminslag in de eigen woning, maar door die bij buren, in een transformatorkastje of elders in de straat. 

Overspanningsbeveiliging
Een overspanningsbeveiliging had de schade bij Johans buren kunnen voorkomen. Deze ‘blokkeert’ de spanning zodra er meer dan 230 volt op komt. “Het beste is om zo’n overspanningsbeveiliging in te bouwen in de meterkast. Beveiligingen via stopcontacten en stekkerblokken volstaan niet bij een inslag”, legt Harro de Langen uit. Via www.meterkastcheck.nl kan nagegaan worden of de meterkast veilig is. 

Bliksem
In Nederland slaat de bliksem circa 100.000 keer per jaar in, zo’n 2 of 3 keer per jaar zelfs per vierkante kilometer! Ook een blikseminslag op 2 kilometer afstand kan tot schade leiden. In een bliksem kan de spanning oplopen tot 100 miljoen volt, waar de meeste apparaten maar een voltage van 230 kunnen verdragen. Ook kan er brand ontstaan in de groepenkast.

Domotica is helemaal hip! Domoti- wat? Toegegeven, de term moet nog eventjes landen maar waarschijnlijk ben je wel bekend met de toepassingen. Domotica houdt in dat tot voorheen ‘domme’ huishoudelijke apparatuur ‘slim’ gemaakt wordt: oftewel, je creëert een smarthome. Enige dat je nodig hebt naast de apparatuur, is een interessante smartphone. De mogelijkheden zijn hierbij eindeloos: je kunt deze apparaten controleren op werking, op afstand instellen en soms zelfs compleet herprogrammeren. Onder domotica vallen onder meer koelkasten, lichten, thermostaten en soms zelfs complete huizen. Zo heftig hoef je het niet direct te maken, maar met een interessante smartphone en wat andere slimme apparaten kom je al een heel eind. In dit artikel bekijken we wat je allemaal wel niet in en om je huis kunt regelen met enkel je telefoon als afstandsbediening.

Maak ieder moment speciaal
Te beginnen met de verlichting. Verlichting is een cruciaal onderdeel van een gezellig huis. Te weinig licht zorgt voor een ongezellige sfeer, terwijl teveel verlichting weer iets té veel van het goede is. Je krijgt tegenwoordig steeds meer slimme lampen op de markt. Deze lampen hebben een uitgebreid kleurenpalet en kunnen afgestemd worden op praktisch iedere omstandigheid. Wanneer je bijvoorbeeld een spannende film aan het kijken bent dim je de lichten, terwijl je bij het aanschouwen van een mooie natuurdocumentaire juist kiest voor bijpassende groene sfeerverlichting. Veel van deze lampen zijn door middel van een app op je telefoon te besturen. Deze apps zijn zowel voor iOS als Android telefoons te verkrijgen.

Naast dat het leuk is om je verlichting zo precies te kunnen instellen, bespaart het ook een hoop geld. Veel traditionele verlichting straalt altijd op volle kracht lichtstralen uit, terwijl dit vaak niet nodig is.

Maximale veiligheid dankzij slimme camera’s
Uiteraard wil je ook een huis dat veilig aanvoelt. Hiervoor zijn er diverse camera’s op de markt die makkelijk te bedienen zijn met een app. Hiermee kun je de ruimte die de camera monitort op afstand in de gaten houden. Bij sommige camera’s, waaronder velen van Foscam, kun je zelfs op afstand het apparaat besturen. Binnen het duurdere segment van de camera’s bestaat er zelfs de mogelijkheid om automatisch een bericht te krijgen zodra de sensor iets opmerkelijks registreert. Je kunt camera’s daarmee uitbreiden met onder meer sensoren en complete veiligheidssystemen. Deze systemen registreren bijvoorbeeld bepaalde luchtwaarden in en rondom je huis.

Nooit meer iets weg hoeven te gooien door voorraadbeheer
De tijd dat een koelkast slechts diende als apparaat om je boodschappen koel te bewaren, is sinds een paar jaar definitief voorbij. Onder meer fabrikanten als Samsung hebben zich de afgelopen jaren toegelegd op het ontwikkelen van koelkasten die jouw leven een stuk gemakkelijker maken. Zo kun je bijvoorbeeld met je Samsung Galaxy telefoon je koelkast op afstand instellen, de temperaturen meten en eventuele fouten direct verhelpen. Het meest handige van een slimme koelkast is echter waarschijnlijk nog wel de voorraadbeheer optie. Dankzij de ingebouwde camera van de koelkast kun je op een afstand bekijken wat je nog in je koelkast hebt staan. Zo weet je wanneer je in de supermarkt staat altijd wat je nog in huis moet halen, en wat binnenkort overstuur gaat.

We hebben ons in dit artikel beperkt tot enkele basis toepassingen van smarthome oplossingen. De mogelijkheden zijn echter eindeloos! Denk hierbij aan automatisch ingestelde besproeiers voor je tuin, slimme thermostaatmeters, op afstand bestuurbare ovens en ga zo maar door!

In de zomer vinden er ieder jaar altijd weer veel inbraken plaats. Niet alleen omdat vaker deuren of ramen opengelaten worden om te luchten, maar ook doordat huizen langere tijd worden achtergelaten tijdens de zomervakantie. Hoewel je nooit helemaal kunt voorkomen dat er wordt ingebroken, kun je inbrekers natuurlijk wel zoveel mogelijk ontmoedigen en het ze zo moeilijk mogelijk maken. Hoe? Hieronder lees je vijf tips. 

Houd samen de buurt veilig
Omdat je niet altijd thuis bent, is het handig om mensen te vragen een oogje in het zeil te houden. En wie kun je dat nu beter doen dan je buren? Spreek af elkaar attent te maken op openstaande deuren en ramen, en sluit je aan bij de Whatsappgroep voor buurtbewoners om op de hoogte te blijven van verdachte situaties en inbraken. Vraag, als je op vakantie gaat, of je buren je woning zo bewoond mogelijk willen laten lijken door eens voor de deur te parkeren, de post op te ruimen en de gordijnen eens te openen en te sluiten bijvoorbeeld.

Sluit deuren en ramen en doe ze op slot
Wist je al dat 90 procent van de inbraken door gelegenheidsinbrekers worden gepleegd, die geen geavanceerd inbrekersgereedschap hebben maar gewoon door openstaande deuren en ramen binnenkomen? Doe deze altijd dicht (en vergeet overigens lichtkoepels, garagedeuren, badkamer- en toiletraampjes niet), ook als je maar even weggaat om een boodschap te doen of achter in de tuin bent. Monteer gecertificeerd hang- en sluitwerk zoals het Mauer New Wave 5 cilinderslot en degelijk deurbeslag dat voorzien is van het Politie Keurmerk Veilig Wonen.

Berg waardevolle zaken op in een kluis
Om de kans zo klein mogelijk te maken betrapt te worden, blijven inbrekers het liefst zo kort mogelijk binnen. De buit bestaat meestal uit dingen die zo meegenomen kunnen worden. Waardevolle documenten, sieraden, contant geld of dure apparatuur in huis. Online kun je hiervoor gemakkelijk een kluis kopen. Je kunt overigens ook een kluis kopen die ook brandwerend is, zodat waardevolle zaken niet alleen beschermd zijn tegen inbraak maar ook tegen brand.

Installeer een elektronisch inbraakalarmsysteem
Wil je buren of zelfs direct de politie waarschuwen als er iemand probeert in te breken? Dan is een elektronisch veiligheidssysteem een goede optie. Plaats dan sensoren die alarmeren bij beweging of trillingen, of plaats raam- of deuralarmen. Losse alarmen zijn erg geschikt voor de beveiliging van een ruimte of toegang, waarbij een sirene afgaat als een sensor wordt geactiveerd. Een compleet alarmsysteem bestaat uit meerdere sensoren die gekoppeld zijn, waarbij een centrale jou of een speciale dienst op afstand waarschuwt.

Lampen binnen en om het huis
Buitenverlichting heeft een preventief afschrikwekkende functie op inbrekers, die immers niet graag gezien worden terwijl ze binnen proberen te komen of als ze het huis weer verlaten. Plaats daarom buitenverlichting bij zoveel mogelijk toegangen tot het huis en het terrein, zoals poorten, deuren en ramen. Wees niet gelijk bang voor een hoge energierekening als je de hele nacht lampen laat branden, want er zijn tegenwoordig energiezuinige LED-lampen die ook nog eens gekoppeld zijn aan bewegingssensoren en zo alleen aangaan wanneer ze iets detecteren.

Lampen die in huis branden spelen ook een grote rol in het voorkomen van inbraak. Ga je een avondje of langer van huis? Sluit dan verlichting op tijdschakelaars aan om inbrekers op het verkeerde been te zetten. En ken je Fake TV al? Dit is een kastje dat dezelfde lichtflitsen als een televisie geeft, waardoor het net lijkt alsof je gewoon thuis op de bank een serie of film zit te kijken.

Het combineren van bovenstaande opties is natuurlijk helemaal het beste als je de kans op inbraak zo klein mogelijk wilt maken!

Koffers gepakt, auto volgeladen. Heerlijk een paar weken op vakantie. Nog een laatste rondje door het huis. De vaatwasser leeg. Gas en lichten uit, ramen en deuren op slot… Check, check, dubbelcheck en dan met een goed gevoel op vakantie! Tot je een paar weken later heerlijk uitgerust thuiskomt en je hele huis overhoop is gehaald. Een inbraak! Jaarlijks overkomt dit zo’n 15.000 vakantiegangers. Moet je dan maar niet meer op vakantie gaan? Of had je het kunnen voorkomen?

Een oplettende dief constateert heel snel of iemand niet thuis is. Doordat post en kranten zich zichtbaar opstapelen in de brievenbus of op de deurmat bijvoorbeeld. Of keurig gesorteerd in het zicht op tafel liggen. Ook valt het al snel op als er ’s avonds maar 1 of 2 lampjes in de woonkamer branden en de lamellen ook overdag potdicht zijn. Allemaal signalen dat de bewoners weg zijn. Een inbreker heeft zodoende alle tijd om zich toegang tot je huis te verschaffen en de spullen waar je zo aan gehecht bent, mee te nemen. De armband die je van je oma hebt gekregen of je laptop met alle foto’s van de (klein)kinderen om maar eens wat te noemen!

70 procent achterdeursloten zeer slecht
Je huis duidelijk onbewoond achterlaten, vergroot de kans op inbraak. Die vindt in de meeste gevallen plaats via de achterzijde, bij de achterdeur of via het (keuken)raam. Een ervaren inbreker ziet in een oogopslag of een achterdeurslot een ‘makkie’ is of dat het een zware klus gaat worden. Meestal kiest hij voor de makkelijkste optie. In de zomer heeft hij tenslotte keus te over: er zijn heel veel mensen voor langere tijd van huis. Onderzoek wijst uit dat maar liefst 70 procent van de achterdeuren een zodanig slecht slot of beslag heeft dat een inbreker met schroevendraaier en tang binnen 1 minuut binnen is. En dán heeft hij volop tijd om op zoek te gaan naar jouw waardevolle spullen.

Jongeren zijn gewoon slordiger
Onderzoek onder 1100 respondenten, in opdracht van de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken, toont aan dat de jongere generatie (60 jaar) zijn duidelijk voorzichtiger en regelen vaak het een en ander voor ze op vakantie gaan. Ze laten bijvoorbeeld regelmatig kranten en post weghalen en vragen hun buren om een oogje in het zeil te houden.

7 tips om met een veilig gevoel op vakantie te gaan
Voor alle leeftijdsgroepen geldt: Maak het inbrekers nooit makkelijk, vooral niet tijdens de vakantie. Om straks met een gerust gevoel naar je vakantiebestemming af te reizen, heeft de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken 7 eenvoudige tips voor je:

 1. Plak een nee/nee sticker op je brievenbus om overtollige reclamepost te voorkomen of vraag iemand om je brievenbus/ deurmat regelmatig te legen. Leg de post niet in stapeltjes op tafel, maar uit het zicht, in een kast bijvoorbeeld.
 2. Berg juwelen en andere kostbaarheden op, natuurlijk in een gecertificeerde kluis.
 3. Zet een tijdschakelaar op alle lampen die je normaliter ’s avonds aanhebt en stel ze in op verschillende tijdstippen. Laat de lamp in de slaapkamer nog een kwartiertje aan nadat alle lampen in de woonkamer zijn uitgegaan.
 4. Doe je je lamellen of gordijnen normaal gesproken helemaal dicht bij het slapengaan, verander dat dan een paar weken voordat je op vakantie gaat. Laat ze half open zodat je overdag en ’s avonds wel naar binnen kunt kijken, maar daarbij geen zicht hebt op de hele kamer. Kijkt een inbreker stiekem naar binnen, dan kan hij niet de complete ruimte overzien.
 5. Ruim je woonkamer en keuken juist niet perfect netjes op. Laat een kopje op tafel staan of wat afwas op het aanrecht. En een krant of open boek, alsof je zo weer verder kunt gaan lezen.
 6. Vraag een van je buren om een oogje in het zeil te houden en post niet teveel op social media waaruit blijkt dat je langere tijd niet thuis bent. Of stel je privacy-instellingen van Facebook zodanig in dat alleen goede vrienden en familieleden je kunnen volgen.
 7. Doe de inbraakpreventiecheck via www.inbraakmislukt.nl
  Print de tips en plaats, als de test dat adviseert, nieuw beslag op deuren en ramen voor je vertrek. Of plaats een anti-inbraakstrip op je deur (en tegenwoordig ook op je raam) die een inbreker al van verre ziet en een bewezen preventieve werking heeft. Zo verklein je de kans op inbraak en ga je ontspannen met vakantie!

Kijk ook op Youtube naar : https://youtu.be/9LpEGLURPiE

Steeds meer woningen in Nederland hebben steeds meer hout in huis. Frequente bezoekers van Wonenonline.nl weten dat meer natuur in huis al enige tijd een populaire woontrend is. Dit betekent meer planten in de woonkamer maar ook meer houten meubels en vloeren. Vaak wordt hierbij ook nog de keuze gemaakt voor hout dat er onbewerkt uitziet om nog meer de natuurlijke sfeer in huis te halen. Antieke houten meubels doen het goed in een modern interieur. Ook de bedden en kasten van steigerhout zijn nog altijd erg populair. Al deze houten objecten vergroten de kans dat je met houtworm te maken krijgt. Hier kan je op voorbereid zijn door op de hoogte te zijn van de drie meest effectieve manieren van houtworm bestrijden.

Hout behandelen met bestrijdingsmiddelen
Houtwormen houden van onbewerkt hout. De larven voeden zich namelijk met het hout en zij eten dit het liefste onbewerkt. Hout voorzien van een laag lak of was is meestal al voldoende om overlast van houtwormen te voorkomen. De lak- of waslaag op meubelen kan echter op den duur vervagen waardoor de houtworm toch kans ziet om zich in het hout te vestigen. Je kan dan alsnog het hout behandelen om de houtworm te bestrijden. Dit kan je bijvoorbeeld doen door het hout met Permethrin of petroleum in te wrijven. De bestrijdingsmiddelen moeten wel ver genoeg in het hout doordringen om effectief te zijn in houtworm bestrijden.

Houten meubels bevriezen of verhitten
Een andere manier van houtworm bestrijden is zorgen voor een grote stijging of daling van de temperatuur. De houtwormen kunnen geen temperaturen die ver onder het vriespunt ligt overleven. Het is dan ook een effectieven manier om houtworm te bestrijden. Losse meubelstukken kan je vrij gemakkelijk in een grote koelcel plaatsen totdat de houtwormen zijn bestreden. Dit wordt een stuk lastiger wanneer het ongedierte in een houten vloer of een dragende constructiebalk van je huis zitten.

Houtworm bestrijden door hen te vergassen
Een bestrijdingsmethode die zeer effectief is en steeds vaker wordt toegepast is vergassing. Net zoals vrijwel alle dieren op aarde hebben houtwormen zuurstof nodig. Door een meubelstuk, constructiebalk of houten vloer in een gesloten ruimte in te sluiten en hier gas in te pompen kan je houtworm bestrijden door hen te vergassen. De houtwormen komen bij deze manier van bestrijden om door verstikking. Het is een methode die je niet zelf uit kunt voeren. Je hebt hiervoor de hulp van een professionele ongediertebestrijder nodig.

Bron: https://debestrijdingsbrigade.nl/beste-manieren-om-houtworm-bestrijden

 

Campagnes voor inbraakpreventie hebben zin. Nederlanders denken beter na en nemen maatregelen om inbraak te voorkomen. Van de bijna 95% van de Nederlanders die beveiligingsmaatregelen trof, hebben de meesten hun gedrag aangepast. Zo zegt drie kwart beter te letten op het afsluiten van deuren (76%) en ramen (71%), de helft laat de verlichting branden wanneer het donker wordt, ook als er niemand thuis is (50%) en vier op de tien bergen hun spullen beter en/of vaker uit het zicht op (39%). Dit blijkt uit jaarlijks onderzoek onder 822 respondenten door de stichting Nationale Inbraak Preventieweken (NIPW).

Bijna een derde van de Nederlanders die hun huis hebben beveiligd, gaat een stap verder door betere sloten op deuren (32%) en ramen (30%) te plaatsen. Ook plaatsen de mensen die actie ondernemen dievenklauwen in deuren (27%) en ramen (27%) en afsluitbare grendels op ramen (27%). Vooral 60-plussers troffen deze meer rigoureuze beveiligingsmaatregelen.

Sommige Nederlanders komen in actie omdat zij eerder te maken hebben gehad met inbraak in hun woning. Uit onderzoek blijkt dat ruim 75% van de slachtoffers van een inbraak maatregelen treft om hun huis veiliger te maken.

Daarnaast werpen campagnes over inbraakpreventie hun vruchten af, stelt voorzitter Coen Staal van NIPW. Hij wijst erop dat uit onderzoek blijkt dat 86% weleens iets in de media heeft gelezen, gezien of gehoord over inbraakpreventie waarvan NIPW de bron was. Daarnaast heeft 15% aan de hand van die berichten maatregelen getroffen en bijna de helft (53%) zegt daarover na te denken.

Staal: ‘We merken dat we als stichting inmiddels landelijke bekendheid genieten als onafhankelijk expert op het gebied van inbraakpreventie. De afgelopen drie jaar hebben we veel onderzoek gedaan en de resultaten hiervan via de media gedeeld. Doordat we als enige organisatie belangrijke gegevens hebben verzameld over inbraak­plaatsen en -methoden en de gevolgen van een inbraak voor de slachtoffers, hoeven we niet te gissen of op ons gevoel af te gaan. We hebben de beschikking over betrouwbare feiten.’

Over de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken
Stichting NIPW doet onderzoek in het kader van de voorjaarscampagne van de Nationale Inbraakpreventie Weken. De stichting is een publiek private samenwerking met als doel woningbezitters meer bewust te maken van het belang van inbraakpreventie. De stichting wil bijdragen aan het verlagen van het aantal inbraken en inbraakpogingen naar 60.000 in 2017. De stichting voert tweemaal per jaar campagne, in het voor- en in het najaar. In de stichting zijn verschillende partijen vertegenwoordigd, waaronder het Verbond van Verzekeraars en SecuProducts, Nemef/Assa Abloy en Nauta Veilig, alle bedrijven gespecialiseerd in inbraakpreventie. De stichting wordt ondersteund door het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Een onveilig gevoel daar houdt niemand van en al helemaal niet als het om je meest waardevolle plek gaat, je eigen huis. De plek waar je iedere dag weer fijn thuis kan komen, waar mooie herinneringen en dierbare spullen liggen, juist over die plek wil je een veilig en gerust gevoel hebben zodra je gaat slapen of de deur op slot draait.

Voorkomen is beter dan genezen…

Maar misschien maak je je helemaal geen zorgen, natuurlijk heb je weleens gehoord dat er bij iemand is ingebroken, maar dit gebeurt vooral bij anderen en niet bij jou. Toch?

Veel mensen zullen zo denken. Maar soms kan het heel dichtbij komen wanneer er iets in de buurt gebeurt en het (bijna) te laat is met alle gevolgen van dien. Voorkomen is beter dan genezen…misschien toch alvast maatregelen nemen en een alarm overwegen?

Gemakkelijk zelf te installeren. 

Alarmsystemen zijn duur, complex en kunnen alleen door professionals geïnstalleerd worden. Argumenten die vaak te horen zijn maar gelukkig niet (meer) waar. Een goed voorbeeld van een veilig alarmsysteem dat zeer gemakkelijk te installeren en in gebruik is, is het Protexiom alarmsysteem van Somfy.

Het Somfy alarmsysteem is een zeer hoogwaardig alarm dat je huis en waardevolle producten beschermt in alle omstandigheden. Niet alleen bij inbraak maar ook als de stroom of internet uitvalt werkt het systeem gewoon door en houdt je op de hoogte als iemand je huis probeert in te komen. De pakketten van Protexiom worden zeer compleet geleverd om verschillende kamers, deuren of ramen te beveiligen en zijn ook gemakkelijk uit te breiden met extra sensoren. Probeert iemand je huis binnen te dringen? Dan gaat de luide 100 decibel sirene af en krijg je direct een notificatie via de gratis app of een sms bericht. Daarnaast kunnen nog 3 andere mensen (zoals je buren) ook een sms ontvangen zodat zij kunnen controleren of alles in orde is. Erg handig met de aankomende vakantieperiodes voor de deur.

Het Somfy Protexiom alarmsysteem is te koop in verschillende winkels en kan je zelf installeren zonder dat er extra installatiekosten of maandelijkse kosten bij komen. Somfy staat bekend om zijn kwaliteit en betrouwbaarheid en draagt zo bij aan een veiliger huis.

Kijk voor meer informatie op: https://shop.somfy.nl/ 

Helft Nederlanders onverschillig, slordig of laks. Bijna de helft van de Nederlanders (49,4%) noemt zichzelf waakzaam als het op inbraakpreventie aankomt. Zij maakt zich zorgen over een inbraak en doet er alles aan om hem te voorkomen. De ‘waakzame’ neemt beveiligingsmaatregelen, sluit bij het weggaan ramen en deuren altijd goed af en let op verdachte situaties. De tegenpool van ‘de waakzame’ is ‘de onverschillige’. Binnen deze categorie valt ruim een derde (35,1%) van de Nederlanders; zij maakt zich niet druk om de beveiliging van de woning. Dit blijkt uit recent onderzoek van de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW).

De voorzitter van de stichting NIPW, Coen Staal, zegt hierover: “We hebben de afgelopen 3,5 jaar erg veel onderzocht op het gebied van inbraken en inbraakpreventie. Je merkt dat in de afgelopen jaren de belangstelling voor inbraakpreventie is toegenomen, maar we wilden nu eens kijken wat de houding van de Nederlander ten opzichte van dit onderwerp is. Met name bij de ‘lakse’, ‘slordige’ en ‘onverschillige’, bij elkaar toch de helft van Nederland, valt nog veel werk te verrichten.

De ‘slordige’
De ‘slordige’ (5,1%) kan nog veel verbeteren om inbrekers buiten de deur te houden. Regelmatig vergeten zij bij het verlaten van de woning deuren of ramen te sluiten. Slechts 25% van deze groep zegt altijd de deur op slot te doen als er verder niemand thuis is; 12,5% zegt dan altijd de ramen te sluiten. Dat steekt bleekjes af bij het beveiligingsgedrag van de ‘waakzame’: 88,5% van deze groep vergeet nooit de deuren op slot te doen bij het weggaan, en 76,8% van hen denkt er in die gevallen ook steevast aan om de ramen dicht te doen.

De ‘Onverschillige’
Deze groep (35,1%)verwacht niet dat er ingebroken wordt, omdat ‘er niets te halen valt’. En: ‘Als inbrekers echt willen, dan komen ze toch wel binnen’, zo redeneert men. De ‘onverschillige’ is zo onverschillig, dat 20,9% van deze groep zeker niet verwacht dat de woning mikpunt wordt van inbrekers. Terwijl de ‘waakzame’, die de beveiliging een stuk beter op orde heeft, minder zeker is als ze de stelling ‘Ik verwacht dat er in mijn woning niet zal worden ingebroken’ krijgt voorgelegd. 14,1% durft dit met een volmondig ‘geldt zeker wel voor mij’ te beantwoorden.

De ‘Lakse’
Ook is er een groep Nederlanders (10,3%) die als ‘laks’ valt te typeren op het gebied van woningbeveiliging. De ‘lakse’ stelt vaak dingen uit en dat is ook te merken aan de beveiliging van de woning. 42,5% van deze groep vindt dat de eigen woning niet goed beveiligd is. De intenties zijn er wel degelijk; de groep beseft dat het goed is om in actie te komen op dit gebied en neemt zich stellig voor daar echt eens de tijd voor te nemen. Dat 60% van de ‘lakse’ Nederlanders de stelling ‘Er valt bij mij niets te halen, dus die inbrekers doen hun best maar’ met ‘geldt zeker niet voor mij’ beantwoordt, kan een stok achter de deur zijn. Ter vergelijking: uit de groep ‘onverschilligen’ gaf 24,9% dit antwoord.

Over de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken
Stichting NIPW doet onderzoek in het kader van de voorjaarscampagne van de Nationale Inbraakpreventie Weken. De stichting is een publiek private samenwerking met als doel woningbezitters meer bewust te maken van het belang van inbraakpreventie. De stichting wil bijdragen aan het verlagen van het aantal inbraken en inbraakpogingen naar 60.000 in 2017. De stichting voert tweemaal per jaar campagne, in het voor- en in het najaar. In de stichting zijn verschillende partijen vertegenwoordigd, waaronder het Verbond van Verzekeraars en SecuProducts, Nemef/Assa Abloy en Nauta Veilig, alle bedrijven gespecialiseerd in inbraakpreventie. De stichting wordt ondersteund door het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Het tijdperk van gemak kent geen grenzen. Automatisch parkeren, robots in het huishouden, robots op de werkvloer, winkelen via mobiel, alles voor het persoonlijk gemak. Men wil alles op afstand kunnen bedienen of op het mobiele telefoontje zichtbaar hebben. De nieuwe smart home ontwikkelingen zijn de dagelijkse routines uit het huishouden via je smartphone regelen. Dat kan vanaf het werk, sportschool of vanuit je luie stoel! We nemen je mee voor een kijkje in de toekomst.


Smart home


Bij smart home moet je denken aan de voorzieningen waarmee je van afstand je huishouden organiseert. Dat kan via je smartphone, tablet of desktop. Denk aan het automatisch aangaan van je verwarming wanneer je een bepaalde straal van je woning betreedt. En wanneer je de verwarming voor het verlaten van de woning vergeet uit te zetten maar met je app op de smartphone ieder moment de verwarming omlaag kan doen. Dat scheelt stookkosten! Smart home apparaten bieden inzicht in kosten en verbruik. Je bespaart naast geld ook veel tijd wanneer je van afstand in het huishouden taken gedaan krijgt.


Smart home systems


Smart home systemen zijn er in overvloed. Denk hierbij aan automatische kranen met sensor of handzeepapparaten met sensor die je bedienen wanneer je ‘contact’ maakt met de omgeving van het apparaat. Natuurlijk zijn er nog andere systemen die je energieverbruik kunnen doen dalen zoals de slimme thermostaat. Of de rookmelder waarmee je levens redden kan. Of de beveiligingssystemen, zoals beveiligingscamera’s en draadloze alarmsystemen die je woonomgeving beveiligen. Allemaal apparaten die met mekaar te koppelen zijn binnen een app op je mobiel en van buitengewone waarde zijn.


Trends


Home automation, een ander woord voor smart home, is de toekomst. Het zorgen voor een prettige leefomgeving waarbij het huishouden vanaf je mobiel te regelen is en automatisch alles op orde brengt. Het - op afstand - aanzetten van de verwarming, wasmachine of vaatwasser zijn de trends van de toekomst. Voordat je thuis bent nog even snel een paar handelingen op je mobiel en je bent klaar voor de avond. Woon je in een vochtige woning? Dan zet je de mechanische ventilatie aan voor je thuis komt en je zit bij thuiskomst automatisch in een gezonde leefomgeving. Zo zijn er nog talloze voorzieningen voor de smart home die je leven veel makkelijker gaan maken!

Ruim 70% van onze tijd verblijven we in huis. Dit onderstreept het belang van een fris en gezond binnenklimaat. Als we ons huis niet voldoende ventileren, ontstaat een slecht binnenklimaat en een voedingsbodem voor bacteriën en schimmels. Goed ventileren = 24 uur ventileren. Alleen weet een kwart van de Nederlanders nog niet precies hoe ze dit het beste kunnen doen. Jaga, autoriteit op dit gebied, vertelt het je!

Door de herziene bouweisen worden zowel nieuwe als bestaande huizen tegenwoordig optimaal geïsoleerd. Het gevolg is dat veel huizen luchtdicht zijn. Lekker warm natuurlijk, maar dit gaat ten koste van de noodzakelijke verversing van de lucht in de woning.

Vervuilde lucht
Er is een duidelijk verschil tussen luchten en ventileren. Veel mensen denken dat het voldoende is om af en toe ‘verse’ lucht binnen te laten door een raampje open te zetten. Maar we vergeten vaak dat de vervuilde lucht ook echt weg moet uit de woning. Vervuilde lucht ontstaat door alledaagse bezigheden als: koken, wassen, werken, slapen, douchen en toiletgebruik. Als we deze vervuilde lucht niet actief verwijderen uit huis, ontstaat een voedingsbodem voor bacteriën en schimmels, wat kan leiden tot gezondheidsklachten zoals benauwdheid, hoesten, vermoeidheid, uitdroging, concentratieverlies en hoofdpijn. Ventileren; hoe dan?
Hoe zorgen we er nu voor dat we voldoende frisse lucht de woning in halen én dat de vervuilde lucht naar buiten wordt afgevoerd? We moeten 24 uur per dag ventileren! Jaga, dé binnenklimaatspecialist heeft een infographic gemaakt over het belang van ventileren, met eenvoudige tips. Daarnaast ontwikkelden wij een white paper waarin we dieper ingaan op het onderwerp ventileren. Hier alvast wat praktische tips op een rijtje:

  • Zet dag en nacht een raampje open waar dit mogelijk is.
  • Zorg voor extra ventilatie in de badkamer en keuken.
  • Zet de ventilatie roosters open en maak ze regelmatig goed schoon.
  • Hang geen gordijnen voor de ventilatieroosters.
  • Laat de geiser en openhaard regelmatig checken.
  • Feestje, diner of een borrel? Extra ventileren door een open raam als er veel mensen in huis zijn.
  • Verminder vocht in huis door vloeren en wanden na het douchen en baden direct af te nemen.
  • Zorg voor een goed onderhouden ventilatiesysteem.

Ventileren en verwarmen in één
Naast veel kennis over ventileren, heeft Jaga verschillende typen decentrale en mechanische vraaggestuurde ventilatieoplossingen in het assortiment. De Oxygen2 is één van de populaire Jaga oplossingen. Het is een intelligent gestuurd ventilatiesysteem dat op een energie-efficiënte manier continu zorgt voor verversing van de lucht in een woning (vervuilde lucht gaat naar buiten, verse lucht komt de woning in). De kant-en-klare-ventilatie-unit kan onzichtbaar ingebouwd worden binnen een Low-Hâ‚‚O radiator. Zo heb je dus een radiator die niet alleen verwarmt, maar ook zorgt voor frisse lucht in huis.

Of het nu gaat over een fiets, een scooter, een brommer of een motor: we zijn allemaal gehecht aan onze vervoersmiddelen. Ze brengen ons dagelijks van a naar b, en vaak hebben we ze precies op onze smaak aangeschaft. Daarom willen we er dan vaak ook alles aan doen om te zorgen dat ze niet worden gestolen. Alhoewel we daar toch niet altijd in slagen, helaas. Maar al te veel mensen kennen het vervelende gevoel dat een diefstal met zich meebrengt.

Omdat wij geloven dat dat anders kan, zetten we in dit artikel 10 tips voor diefstalpreventie van je vervoersmiddel onder elkaar!

  1.  Combineer sloten, zoals een ringslot dat je samen met een sterk kettingslot gebruikt.
  1.  Zorg voor een goed slot op je schuur of stalling. Zo staat je vervoersmiddel gegarandeerd veilig.
  1.  Zet je vervoersmiddel nooit alleen met het voorwiel vast, dieven kunnen dat er makkelijk afhalen.
  1.  Bevestig je vervoersmiddel met een vloeranker. Hierdoor wordt het erg lastig de fiets weg te slepen om elders open te breken. Een vloeranker is  daarnaast een prima slot om te combineren met bijvoorbeeld een schijfremslot.
  1.  Koop altijd een of meerdere goede fietssloten met een ART-keurmerk, zodat je verzekerd bent van echte kwaliteit. De fietssloten van  Slotenspeciaalzaak.nl zijn allemaal ART goedgekeurd.
  1.  Gebruik nooit alleen een stuurslot, maar zet je frame ook met een sterk slot vast.
  1.  Gebruik de bewaakte fietsenstalling als je echt zeker van je zaak wilt zijn. Een fijne bijkomstigheid is dat je vervoersmiddel hier ook wordt  beschermd tegen slechte weersomstandigheden.
  1.  Bevestig je slot altijd hoog, maar tevens flexibel aan het wiel. Een laaghangend slot kan makkelijk door een dief met een steen tegen de grond  worden opengeslagen.
  1.  Laat een kettingslot niet los slingeren, maar draai het zo strak mogelijk aan.
  1.  Neem je zadel mee, als je je vervoersmiddel achterlaat. Dit zal heel wat dieven afschrikken om tot een diefstal over te gaan. Ditzelfde kun je met je stuur doen. Het kost wat moeite, maar zal er zeker voor zorgen dat je vervoersmiddel een stuk veiliger staat. Wij wensen je alvast veel succes!

 

Indien u in een verouderde woning woont, kan het handig zijn om uw hang- en sluitwerk eens te controleren. Veel mensen kijken hier niet vaak naar op of om, maar het is wel van belang dat alles nog naar behoren werkt. Door de jaren heen is er ook op het gebied van sloten namelijk veel veranderd. Zo zijn sloten bijvoorbeeld een stuk veiliger geworden en is het zelfs mogelijk om duurzame sloten te plaatsen. Doordat inbrekers oude sloten binnen de kortste keren geforceerd hebben, is het verstandig om verouderde sloten te vervangen. Dit kunt u doen door een slotenmaker in te schakelen, maar wanneer u een beetje handig bent kunt u zelf de sloten vervangen in uw woning. Hoe? Dat leest u in de onderstaande tekst.

Slot kiezen
Wanneer u zelf een slot gaat vervangen, moet u goed weten welke verschillende sloten er allemaal op de markt zijn. Het ene slot biedt namelijk meer beveiliging tegen bijvoorbeeld inbraken dan het andere slot. Dit kunt u zien aan de hand van de hoeveelheid sterren die de Stichting Kwaliteit Gevelbouw (SKG) geeft aan sloten. Voordat u daadwerkelijk overgaat tot de aankoop van de sloten, is het dus zaak om u hierover goed te laten informeren door bijvoorbeeld een slotenmaker. Daarnaast is het zaak om rekening te houden met het type slot. Verder doet u er voor de aanschaf goed aan om rekening te houden met de draairichting, het profiel en het materiaal van de betreffende deur of het raam waar het slot op moet komen. Zorg altijd dat u de maten van het slot bij de hand heeft wanneer u een slot gaat kopen.

Cilinderslot vervangen
Voor het beter beveiligen van uw woning, kan het vervangen van de cilinder in de deuren mogelijk al voldoende zijn. Verreweg de meeste deuren van huizen zijn tegenwoordig voorzien van een insteekslot. Dit type slot is te vervangen door in eerste instantie de slotschilden aan beide zijden van de deur los te draaien. Vervolgens kunt u de borgbout aan de zijkant van de deur verwijderen en de cilinder eruit halen. Nu kunt u starten met het plaatsen van de nieuwe cilinder. Zorg dat u eerst het nieuwe slot opent. Dit is te zien aan de vergrendelingspin. Deze wijst naar beneden wanneer het slot geopend is. Plaats de cilinder in de deur en draai de borgbout er weer in. Als laatste kunt u de slotschilden aan beide kanten weer bevestigen.

Slot met vaste cilinder
Heeft u een oplegslot waar de cilinder vast in zit? Dan zult u het hele slot moeten verwijderen en vervangen. Om te beginnen moet u de schroeven aan de voor- en achterzijde losdraaien en het slot van de deur trekken. Wanneer de sloten dezelfde afmetingen hebben, kunt u het slot zonder problemen plaatsen. Indien het nieuwe slot iets groter is dan de oude, haalt u met behulp van een beitel wat hout weg. Zorg er altijd voor dat het slot precies in de deur valt. Tot slot controleert u of de dag- en nachtschoot goed in de slotkom vallen. Is dit niet het geval? Dan moet u ook de slotkom vervangen.

Voor een gezonde leefomgeving in huis is het van belang dat we zorgen voor een comfortabel binnenklimaat. Wanneer we dit niet zouden doen lopen we de kans op verschillende klachten zoals slaapproblemen, hoofdpijn, huidklachten en zelfs aandoeningen aan de longen zoals astma. Omdat we de meeste tijd van de dag binnen doorbrengen is het dus van belang om hier goed bij stil te staan.

Wanneer we een comfortabel binnenklimaat willen creeeren zijn er een aantal punten waar we op moeten letten. Niet alleen moet er voldoende daglicht in de woning aanwezig zijn en een aangename temperatuur.... ook de luchtkwaliteit moet goed zijn. Dit laatste bereiken we door regelmatig of het liefst nog constant de woning te ventileren.

Wanneer je de woning goed wilt ventileren is het alleen openen van een raam niet voldoende. Zodra je het raam sluit stopt de toevoer van frisse lucht weer. Om een constante aanvoer van frisse lucht in de woning te hebben kan je bijvoorbeeld ventilatieroosters plaatsen. Deze kunnen dag en nacht open blijven staan en zorgen voor een doorlopende aanvoer van frisse lucht. Zorg er wel voor dat je de ventilatieroosters regelmatig schoon maakt.

In steeds meer woningen is een ventilatiesysteem aanwezig. Heb je een wat oudere woning zonder ventilatiesysteem en wil je de ventilatie in je woning goed aanpakken dan kan je overwegen om een ventilatiesysteem aan te laten leggen.


Denk jij dat je vanzelf wakker wordt als er brand uitbreekt in je woning? Dan heb je het mis! Brand is zeer verraderlijk. Wanneer je slaapt reageer je niet op geuren, waardoor de brandlucht je niet zal wekken. Tegelijkertijd zullen de vrijkomende giftige stoffen in de rook ervoor zorgen dat je ongemerkt al snel het bewustzijn verliest. Een goede rookmelder is dus geen overbodige luxe, maar een belangrijke levensredder! Om de juiste rookmelder aan te kunnen schaffen, zetten we hieronder de belangrijkste principes en specificaties voor je op een rijtje

Verschillende typen rookmelders
Er zijn verschillende soorten melders op de markt. Ieder apparaat reageert weer op een ander aspect. De standaard versie rookmelder reageert enkel op rookontwikkeling. Er zijn echter ook types rookmelder die reageren op warmte en rookmelders die reageren op koolmonoxide in de lucht. De verschillende soorten melders reageren dus op verschillende aspecten van een brand. Dit maakt alle drie de typen prima melders als het gaat om het detecteren van brand. Overigens zijn koolmonoxidemelders niet alleen nuttig als het gaat om het waarschuwen voor brand. Ook bij bijvoorbeeld kachels, cv-ketels en geisers kunnen er namelijk problemen ontstaan met de afvoer van koolmonoxide. Dit ontstaat dan door een slechte verbranding in de apparatuur. Het verraderlijke van het gas koolmonoxide is dat het geurloos is, waardoor het vaak niet op tijd opgemerkt wordt. Koolmonoxide is een giftig gas. Wanneer je het inademt krijg je eerst last van vage klachten, zoals hoofdpijn en duizeligheid. Als er niet op tijd maatregelen getroffen worden is het gas echter dodelijk. Een rookmelder die reageert op koolmonoxide is, zeker in een oudere woning, daarom geen overbodige luxe. Ook op plekken waar veel stof rondzweeft of waar het erg warm is, is een koolmonoxidemelder een goede optie. Op die plekken is de kans op loos alarm bij gewone rookmelders en hittemelders namelijk erg groot, terwijl het type dat reageert op koolmonoxide een prima bescherming biedt.

De techniek in rookmelders
Rookmelders zijn er in verschillende soorten, waarbij de voornaamste overeenkomst is dat al deze melders reageren op rookontwikkeling. Een veel voorkomend type is de puntmelder. Hiervan zijn er twee verschillende soorten: de puntmelder met directe en de melder met indirecte methode. In een apparaat dat gebruikmaakt van de directe methode zitten een lampje en een fotodiode. Een fotodiode is een kleine sensor die reageert op licht. In een normale situatie, dus zonder brand, zal het licht van het lampje steeds op de sensor schijnen. Bij rookontwikkeling zullen er echter rookdeeltjes tussen de fotodiode en het lampje zweven, waardoor het licht wordt vertroebeld. Daar zal de rookmelder direct op reageren. Ook de puntmelder met indirecte methode bevat een lampje (lichtbron) en een diode (sensor). In dit model rookmelder staan deze twee echter niet recht, maar schuin tegenover elkaar. Als er sprake is van rookontwikkeling, wordt er via de rookdeeltjes extra licht weerkaatst naar de sensor. In dit geval reageert de sensor in de rookmelder dus op meer licht, in plaats van op minder licht zoals bij de directe methode het geval was. Over het algemeen zijn indirecte melders gevoeliger dan directe. Dit kan trouwens wel problemen geven in stoffige ruimtes, omdat stofdeeltjes net als rookdeeltjes extra licht op de sensor kunnen veroorzaken. De kans op vals alarm is dan groter. Toch wordt in de meeste puntmelders gebruikgemaakt van de indirecte methode. Behalve de puntmelder is de rookmelder ook als lijnmelder verkrijgbaar. Bij dit type apparaat wordt een reflector op lange afstand van de melder met lichtbron geplaatst. De hoeveelheid licht die die lichtbron uitzendt, wordt door de sensor vergeleken met de hoeveelheid licht die door de reflector weerkaatst wordt. Wanneer er rookdeeltjes door de lucht zweven, zal er verschil zitten in die hoeveelheden en geeft de rookmelder een waarschuwing af.

De techniek in hitte- en koolmonoxidemelders
Hoewel het doel van de brandmelders (het detecteren van brand) bij iedere melder gelijk is, zijn er verschillen in de manier waarop de brand gedetecteerd wordt. Hierboven werd al aangegeven dat een melder kan reageren op verschillende aspecten van brand, zoals bijvoorbeeld rook of hitte. Dit wordt in de meeste gevallen opgemerkt door een elektrochemische sensor in het apparaat. Zo reageert de elektrochemische sensor in een hittemelder wanneer de temperatuur boven een bepaalde waarde komt. Meestal ligt die waarde rond de 60 graden Celsius en die temperatuur wordt niet voor niets gekozen. Het is namelijk een temperatuur die onder normale omstandigheden nooit bereikt zal worden. Bij brand daarentegen wordt die 60 graden al snel gehaald, waardoor de rookmelder op tijd kan waarschuwen. Overigens kan het nog geavanceerder: thermodifferentiaalmeters meten niet alleen de temperatuur, maar ook de snelheid waarmee de temperatuur oploopt. De sensor in de rookmelder reageert in dat geval ook op onverwacht snelle temperatuurstijgingen. Dat geeft een extra veilig gevoel. Naast dit type hittemelders zijn er ook nog rookmelders, of beter brandmelders die specifiek reageren op het ultraviolette licht van vlammen. Ditzelfde principe wordt toegepast in koolmonoxidemelders, alleen reageert de sensor dan uiteraard niet op vlammen of rook, maar op koolmonoxide. Overigens is het mogelijk om verschillende typen sensoren te combineren in een rookmelder. Op die manier kan zo'n apparaat dan bijvoorbeeld niet alleen op hitte, maar ook op koolmonoxide reageren. Zo'n geavanceerde melder is echter niet altijd nodig, omdat een simpele melder het werk vaak ook prima kan doen. Wilt u echter optimale zekerheid, kan zo drievoudige rookmelder uiteraard geen kwaad.

De beste plek voor een rookmelder
Het aanschaffen van een goede rookmelder is stap een, stap twee is het ophangen van de melder op de juiste plek. Rook weegt minder dan lucht, waardoor rookdeeltjes zich eerst boven in een ruimte zullen verspreiden. Om de rookontwikkeling op tijd op te kunnen merken is het dan ook aan te raden dit type rookmelder aan het plafond te hangen. Als de ruimte een puntdak heeft, is het aan te raden de rookmelder ongeveer een halve tot hele meter onder de punt te hangen. Als je een koolmonoxidemelder hebt, is de plaatsing van het apparaat van minder groot belang. Koolmonoxide vermengt zich namelijk met de lucht, waardoor een verhoogde concentratie in de hele ruimte waarneembaar is. Een dergelijke melder hoeft dus niet aan het plafond, maar kan ook ergens aan de muur worden bevestigd. Hetzelfde geldt voor hittemelders. Daarnaast is het goed om te letten op de grootte van de ruimte. Bij hele grote ruimtes kan het namelijk noodzakelijk zijn om meerdere melders op te hangen, vooral als je gebruikmaakt van thermische melders, die reageren op temperatuurverhogingen.

Zijn rookmelders verplicht?
Ook de regering ziet het belang in van goede branddetectoren zoals rookmelders en dat is niet voor niets. Daarvoor kunnen we het Verenigd Koninkrijk als goed voorbeeld nemen. Sinds 1992 is het inbouwen van rookmelders in nieuwbouwhuizen daar verplicht. Vanaf dat jaar is het aantal melders in woningen toegenomen van 9 naar 75 procent. Met als resultaat dat het aantal branden met dodelijke afloop met maar liefst 40 procent (!) is afgenomen. Dat is dus voor een groot deel te maken aan het installeren van een rookmelder. Ook in Nederland worden tegenwoordig meer eisen gesteld als het gaat om brandveiligheid. Zo zijn rookmelders verplicht wanneer je voor je woning een politiekeurmerk Veilig Wonen wilt aanvragen. In Vlaanderen gaan ze wat betreft brandveiligheid nog een stap verder. Sinds 2013 moeten alle huurwoningen daar voorzien zijn van rookmelders. En dat dat niet voor niets is bewijzen dus onder andere de cijfers uit het Verenigd Koninkrijk. Daarbij is het aanschaffen van een goede melder een relatief kleine investering, wanneer je bedenkt dat zo'n relatief klein apparaatje in het geval van brand je leven kan redden.


Bij het kiezen van een nieuwe inrichting voor je woning kijk je vaak als eerst naar de vloer, de meubels en wat je op de wand en als raamdecoratie wenst. Maar de echte finisching touch van het interieur wordt vaak vergeten; het schakelmateriaal. En juist het schakelmateriaal is een echte eyecatcher in je interieur.

Schakelmateriaal wordt toegepast om allerlei apparaten met het electriciteitsnetwerk in huis te verbinden. Denk bijvoorbeeld aan het lichtknopje om de verlichting in te schakelen of een dimmer om het licht te dimmen voor een stukje extra sfeer. En natuurlijk de wandcontactdoos, beter bekend als het stopcontact waar we er altijd wel een paar van hebben in elke ruimte in huis.

Schakelmateriaal is tegenwoordig niet alleen functioneel maar vormt een belangrijk onderdeel in de afwerking van van het interieur. Iedereen kent wel de standaard witte stopcontacten en lichtschakelaars maar door de toenemende populariteit van domotica zijn mooie design schakelaars steeds meer in trek. Hierdoor zijn er steeds meer soorten, maten, kleuren en designs verkrijgbaar. Voor elke smaak is er wel een passende serie schakelmateriaal beschikbaar. Over het algemeen bestaat schakelmateriaal uit drie onderdelen;

  1. de Basiselementen, deze dienen voor de werking en worden vaak in de muur geplaatst
  1. het afdekraam, wat zorgt voor een nette afwerking rondom
  1. het bedieningselement, de knop waar je uiteindelijk op drukt of aan draait

Ben je van plan om stopcontacten, schakelaars of dimmers te kopen dan ben je het beste af om alle onderdelen van hetzelfde merk te kopen. Dit komt omdat elk merk zijn eigen afmetingen heeft waardoor verschillende merken met elkaar combineren haast niet mogelijk is. Daarnaast kan je het best ook de onderdelen uit een zelfde serie van het merk halen zodat alle schakelaars in huis dezelfde vorm hebben. En let ook op de kleur van de verschillende onderdelen zodat het geheel in dezelfde kleur is.

Met het kiezen van het juiste schakelmateriaal kunt u net de finishing touch bereiken in de afwerking van uw woonhuis. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op de website van Elektrobode.nl. Zij bieden diverse gerenommeerde merken schakelmateriaal aan, zoals Jung, Busch Jaeger, Hager Berker, Peha, Niko en Schneider Electric (Merten).

Langzaamaan worden de dagen weer korter en wordt het weer sneller donker. We steken weer sneller een lampje binnen aan en de gordijnen gaan al vroeg dicht.

Een uitgelaten kans voor inbrekers om eens een kijkje rondom uw woning te nemen. Inbrekers slaan voornamelijk s'avonds en s'nachts toe. Dan is het immers lekker donker en vallen ze niet zo op. Natuurlijk wilt u een inbraak voorkomen, buitenverlichting is hier een zeer effectieve oplossing voor.

Wanneer een inbreker een doelwit kiest, zoekt hij als eerst naar de verlaten, donkere woningen. Woningen die goed verlicht zijn laten zij meestal snel links liggen. Zorg er daarom voor dat uw woning voorzien is van goede buitenverlichting.

Er zijn verschillende soorten buitenverlichting. Wilt u uw woning de gehele avond en nacht verlicht hebben dan kunt u kiezen voor permanente verlichting die brand zodra het schemert totdat het weer licht wordt. Zorg er hierbij wel voor dat de lampen buiten het bereik van inbrekers geplaatst worden zodat deze niet door vandalisme buiten werking kunnen worden gesteld.

Wilt u de woning niet de gehele nacht in het licht laten staan dan kunt u er ook voor kiezen om lampen te plaatsen die aanspringen op het moment dat er beweging in de buurt is. De zogenaamde sensorlampen. Let hierbij wel goed op welke routes een inbreker allemaal kan nemen, het kan zijn dat bij een vrijstaand huis op elke hoek van de woning een sensorlamp geplaatst dient te worden. De reikwijdte van de lamp is dus een belangrijk aandachtspuntje.

Het voordeel van een sensorlamp ten op zichte van permanente verlichting is dat u enorm bespaart op uw energierekening.

Tegenwoordig is er een enorme keuze in buitenverlichting. Zowel moderne als klassieke modellen zij verkrijgbaar met of zonder sensor. Neemt u eens een kijkje op de website van Nostalux.nl. Zij hebben een enorm assortiment buitenverlichting in allerlei soorten en maten.

Geef inbrekers geen kans en zorg voor goede buitenverlichting! Een kleine investering kan u een hoop leed besparen!

Hoe makkelijk is het eigenlijk om bij jou in te breken? Interpolis nam de proef op de som en liet twee buren bij elkaar inbreken.

In het holst van de nacht brachten de twee Bussumse buren Jan en Frederique bij elkaar een bezoekje. Hun missie: zoveel mogelijk van elkaar te stelen. De soms onhandige inbraakperikelen van Jan en Frederique resulteerden in bovenstaande film, een mooie eye opener voor de veiligheid van je eigen woning.

 


De beveiliging van een woning is iets waar iedereen zich druk om zou moeten maken. Wanneer je echter alleen woont dan zijn er nog extra zorgen waardoor een goede beveiliging van de woning essentieel is. Sommige inbrekers zullen misschien eerder geneigd zijn om in te breken bij een woning wanneer zij weten dat iemand hier alleen woont. Immers is de kans op ontdekking kleiner, kan iemand die alleen woont makkelijker overmeesterd worden en is het makkelijker vast te stellen of er iemand in de woning aanwezig is. Om deze reden deelt de slotenmaker Den Haag de volgende beveiligingstips voor mensen die alleen wonen.

Maak kennis met de buren
Een goede relatie onderhouden met de mensen die naast je wonen is om meerdere redenen belangrijk. Echter zeker wanneer je alleen woont heeft het extra beveiligingsvoordelen wanneer je kennis maakt met je buren. Zij kunnen een oogje in het zeil houden en de autoriteiten waarschuwen wanneer zij iets vreemds zien of horen. Buren zullen dit eerder doen wanneer zij je goed kennen en op de hoogte zijn van het feit dat je alleen woont. Bovendien kunnen je buren ook op je huis letten wanneer je bijvoorbeeld op vakantie bent of op je werk.

Gordijnen sluiten
Het is belangrijk dat je voor kwaadwillende mensen probeert te verbergen dat je alleen woont. Deze kennis zorgt er namelijk voor dat een inbreker eerder een poging tot inbraak zal doen. Dit kan onder meer gedaan worden door gordijnen te sluiten waardoor iemand van de straatkant naar binnen kan kijken. Het sluiten van de gordijnen biedt bovendien nog andere voordelen. Zo kan iemand bijvoorbeeld ook niet zien of er waardevolle spullen in de woning staan die de moeite waard zijn om te stelen.

Neem een hond
Een hond zorgt niet alleen voor een betere beveiliging van je woning, maar ook voor gezelschap wanneer je alleen woont. Het is niet perse nodig om een grote imponerende hond te kopen om inbrekers weg te jagen. Wanneer de hond blaft naar vreemde mensen die buiten het huis staan dan is dit al voldoende. Inbrekers zijn namelijk altijd op zoek naar woningen waar zonder al te veel problemen ingebroken kan worden. Een blaffende hond die hen ook nog eens potentieel kan aanvallen is voor veel inbrekers een reden om verder te zoeken naar een andere woning.

Wees slim op internet
Wanneer je alleen woont moet je extra voorzichtig zijn met dingen die je op internet post. De meeste mensen zullen inmiddels al weten dat zij vakantiefoto’s het beste pas op Facebook en andere social media kunnen delen wanneer zij al thuis zijn. Iets waar echter niet iedereen aan denkt is de locatie vermelder van Facebook. Wanneer je deze aan hebt staan dan worden GPS gegevens met de updates die je plaatst gedeeld. Zo kan iedereen dus zien dat je op dat moment niet thuis bent en zelf hoever je van huis verwijderd bent.

Veel mensen die een inboedelverzekering willen afsluiten zullen tijdens het applicatieproces de term Politiekeurmerk Veilig Wonen tegen kunnen komen. Wanneer een woning dit keurmerk heeft kan je namelijk korting op het afsluiten van verzekeringen krijgen. Het Politiekeurmerk Veilig Wonen kan aan een woning toegekend worden wanneer deze aan bepaalde eisen op het gebied van inbraakpreventie en algemene veiligheid voldoet. Het voordeel van het keurmerk is niet alleen een korting op verzekeringen. Ook heb je als huiseigenaar de zekerheid dat je in een veilige woning woont waarin je waardevolle spullen en natuurlijk gezinsleden goed beschermd zijn tegen woninginbraken en andere gevaren.

Waar moet een woning aan voldoen?
De eisen waaraan een woning moet voldoen om het Politiekeurmerk Veilig Wonen toegekend te krijgen zijn zeer divers. Deze hebben onder andere betrekking op de mate van inbraakbeveiliging van de woning, maar ook brandveiligheid is een belangrijk punt voor het veilig wonen keurmerk. Zo moeten bijvoorbeeld alle ramen en deuren van de woning voorzien zijn van hang- en sluitwerk met een SKG keurmerk. Bij alle deuren die toegang tot het huis geven moet buitenverlichting zijn aangebracht. Vanuit de hal moet zicht zijn op wie er voor de deur staat. Ook moet op iedere etage van de woning een rookmelder zijn geïnstalleerd.

Wie kent het keurmerk toe?
Hoewel de naam van het onafhankelijke keurmerk anders doet vermoeden krijg je het Politiekeurmerk Veilig Wonen niet door de politie toegekend. Voorheen werden de controles wel door de politie uitgevoerd. Tegenwoordig zijn er echter speciaal aangewezen PKVW- bedrijven die woningen op de eisen van het keurmerk controleren. Dit kan een slotenmaker zijn of een ander beveiligingsbedrijf. Zij worden opgeleid om de controles uit te voeren en zijn daarna gemachtigd om het keurmerk toe te kennen aan woningen die goedgekeurd worden na de controle.

Korting verzekering inboedel
De inboedelverzekering verzekert de spullen in een woning tegen allerlei gevaren. Dit kan bijvoorbeeld zijn een woningbrand, maar ook in geval van een inbraak zal een inboedelverzekering uitkeren. Voor een verzekeraar is het daarom een veilige gedachte wanneer zij weten dat een huiseigenaar de beveiliging van een woning serieus neemt. Een goed beveiligde woning is namelijk vele malen minder het doelwit van inbrekers. Bovendien stelt het Politiekeurmerk Veilig Wonen ook eisen aangaande de brandveiligheid in een woning. Door rookmelders kunnen woningbranden in een vroeg stadium ontdekt worden waardoor de schade vaak meevalt. Om deze reden geven veel verzekeraars kortingen op het afsluiten van een inboedelverzekering wanneer een woning het Politiekeurmerk Veilig Wonen heeft verdiend.


Of je nu een compleet alarmsysteem hebt of enkel een simpel slot op de deuren en ramen. Iedere woning kan profiteren van een beveiligingsevaluatie. De beveiliging van een woning laten evalueren door een beveiligingsexpert is snel geregeld en goedkoop. Tijdens een dergelijke inspectie komen altijd wel dingen aan het licht waarmee je de beveiliging van de woning kan verbeteren. Uiteraard zal de inspecteur zich vooral richten op de deuren en ramen van de woning. Dit is echter niet de enige punten van de beveiliging die geëvalueerd worden. Ook de garage, de tuin, verlichting en nog veel meer dingen worden bekeken tijdens de evaluatie. Na afloop heeft u een lijst aan verbeteringen die je kan uitvoeren om de woning beter te beveiligen.

Een veilig huis hoeft geen fort te zijn
Hoewel er altijd wel een aantal verbeteringen te vinden zijn voor de beveiliging van een woning is het zeker niet de bedoeling dat de woning tot een ondoordringbaar fort wordt omgetoverd. Je zal verbaasd zijn van de kleine veranderingen die tijdens een beveiligingsevaluatie worden voorgesteld die toch een groot verschil maken. Veel van deze voorstellen kosten meestal niet eens geld maar slechts een verandering in het gedrag van de bewoners. Het evalueren van de beveiliging van een woning zorgt dat je met een veiliger gevoel kunt wonen. Daarnaast kan een beter beveiligde woning ook een financieel voordeel opleveren.

Politiekeurmerk veilig wonen
Tijdens een beveiligingsevaluatie kan een woning ook het politiekeurmerk veilig wonen verdienen. Hiervoor moet de evaluatie worden uitgevoerd door een onafhankelijke partij die het politiekeurmerk aan een woning kan toekennen. De woning hoeft overigens niet meteen aan alle eisen te voldoen. Wanneer je na de inspectie alle adviezen opvolgt en de voorgestelde veranderingen uitvoert dan wordt het keurmerk alsnog toegekend. Het voordeel hiervan is dat je zeker in een veilige woning woont die optimaal beschermd is tegen inbraken en andere gevaren. Ook kan een woning met een politiekeurmerk veilig wonen kortingen krijgen op verzekeringen. Bijvoorbeeld op een inbraak- en inboedelverzekering kan je maandelijks flink wat geld besparen.

Zelf beveiliging evalueren of laten doen
Op internet zijn meerdere checklists te vinden waarmee huiseigenaren zelf de beveiliging van hun woning kunnen evalueren. Hoewel dit een goede en vooral goedkope manier is om de beveiliging van een woning eens onder de loep te nemen. Toch is dit niet te vergelijken met een inspectie van een professionele beveiligingsexpert. Zij kijken namelijk met andere ogen naar een woning en kennen alle trucs en inbraakmethodes van inbrekers. Hierdoor zal de inspectie en het advies van een professional altijd betere resultaten opleveren. Overigens hoef je de voorgestelde veranderingen echt niet allemaal meteen op te volgen. Samen met de inspecteur kan je het beschikbare budget bespreken. Deze zal dan advies geven met welke veranderingen je de beveiliging het meeste kan verbeteren.


Meer artikelen...