Nieuwe trapleuningen? Tips om uw keuze te bepalen Dat een trapleuning belangrijk is in een woning mag duidelijk zijn. Een val van de trap is namelijk één van de meest voorkomende ongelukken thuis. Maar hoe kies je dan passende trapleuningen? Én welke modellen & opties zijn er? Een trapleuning hoeft natuurlijk niet alleen maar veilig te zijn. Het kan ook een belangrijke stijlfunctie hebben, die zorgt voor een complete look in de woning. Lees snel verder om er achter te komen welke mogelijkheden er zijn.

Wat voor soorten trapleuningen bestaan er?
Er zijn in bijna alle materialen wel trapleuningen te vinden passend bij de soort trap. Meest voorkomend zijn trapleuningen in hout en RVS. Deze twee materialen zijn duurzaam, gaan lang mee en behoeven weinig onderhoud. Daarnaast zijn ze gemakkelijk te combineren bij ieder interieur. Bijvoorbeeld door kleur keuze of keuze in vorm van de leuning. Naast de traditionele ronde leuning kun je ook kiezen uit vierkante, rechthoekige of ovalen leuningen.

Multifunctionele toepassing, een trapleuning met verlichting!
Geef je trapleuningen de hoofdrol in de trap door ze uit te voeren met LED verlichting. RVS trapleuningen kunnen gemakkelijk voorzien worden van ingebouwde verlichting. Naast de sfeer die deze leuningen brengen, geven ze ook de nodige extra veiligheid op de trap. Treden zullen altijd goed zichtbaar zijn en je gezinsleden weten ‘s avonds de weg goed te vinden, zonder iedereen wakker te maken. Er zijn verschillende mogelijkheden in LED, bijvoorbeeld stijlvol warm-wit of feestelijk oranje of blauw. Met een meerkleurig LED systeem kunt je voor elke gelegenheid een bijpassende kleur instellen. Ook bestaat er de mogelijkheid voor een aansluiting op accu. Hierdoor heb je geen werk met het maken van een stroompunt. Erg handig in situaties waar een aansluiting op de stroom niet gemakkelijk te maken is.

LUMIGRIP® dé specialist in trapleuningen
Lumigrip® is gespecialiseerd in het ontwikkelen en produceren van RVS trapleuningen en balustrades. Door de productie in eigen beheer te houden kan Lumigrip® haar klanten de beste service en kwaliteit bieden. Ben je zelf niet handig? Geen probleem, Lumigrip® heeft vakbekwame en gespecialiseerde monteurs die al het werk voor je uit handen kunnen nemen.

LED verlichting in de trapleuning!
In 2007 zijn de verlichte Lumigrip® LED trapleuningen geïntroduceerd en is een nieuwe trend geboren. Inmiddels biedt Lumigrip® vier soorten verlichtingssystemen met verschillende mogelijkheden in besturing, verlichtingskleur en aansluiting. Denk hierbij aan sensoren die reageren op beweging en een aansluiting op accu. Stel samen met een Lumigrip® adviseur uw droomtrapleuningen samen en geniet van al deze voordelen.

Unieke modellen en designs
Met haar aanbod is Lumigrip vooruitstrevend. Naast de keuze voor RVS ronde, vierkante of rechthoekige leuningen, heeft Lumigrip® namelijk ook unieke design leuningen ontwikkeld: Lumiwood®. Dit zijn ronde trapleuningen in verschillende Design decors. Totaal zijn er ruim 16 kleuren en designs, variërend van moderne hout tot stoere steendesigns. Kies bijvoorbeeld voor modern grijs eiken, mystiek zwart of ga voor een meer bohemian stijl met een van de steen designs of Zebrano.

Interesse? Laat je gratis adviseren door Lumigrip® voor de mogelijkheiden voor jouw trap. Samen creëer je perfect passende trapleuningen bij interieur en woning.

De gemiddelde trap moet om de 12 tot 15 jaar gerenoveerd worden. Dit gebeurd echter zelden en de huidige trapbekleding blijft vaak een veel langere tijd op de trap liggen. Dit is een gemiste kans. Traprenovatie is namelijk erg betaalbaar en kan het gehele interieur van de woning een nieuwe uitstraling geven. Om de trap tot een ware blikvanger om te toveren zullen wij enkele trends en stijlen behandelen die op dit moment erg populair zijn.

Verreweg de meest voorkomende vorm van trapbekleding zijn pvc en laminaat overzettreden. Dit zijn treden die vooraf voor de trap geproduceerd worden en die zonder breekwerk over je huidige kale traptreden geplaatst kunnen worden. Deze vormen van trapbekleding zijn zo populair om 3 belangrijke redenen.

• Deze overzetreden vergen weinig onderhoud
• Een lange levensduur van 15 jaar
• Betaalbare prijs (vanaf 800 euro per trap)
• Verkrijgbaar in meer dan 100 stijlen

Doordat pvc en laminaat voorzien kunnen worden van vrijwel elke print zijn de mogelijkheden bijna oneindig. Zo kunnen er bijvoorbeeld overzettreden worden aangeschaft met de iemand van het anders zo dure eikenhout. Wanneer het gaat om traprenovatie zijn kleurencombinaties erg belangrijk. De combinatie van witte stootborden een donkere (eikenhouten imitatie) treden is bijvoorbeeld erg populair. Heb je een meer landelijke woning dan kiest men vaak voor een wat ruwere en natuurlijke houtprint. Voor een moderne woning die veel licht doorlaar is een egale lichte houtprint echter weer erg geliefd. De trap is een erg bepalend onderdeel van de woning qua uitstraling dus het is belangrijk om goed vast te stellen welke stijl en uitstraling hierbij hoort.

Het stofferen van de trap
Ben je bereid de trap iets vaker te stofzuigen dan is het stofferen van de trap een prima optie. Niet alleen voelt het traplopen hierdoor heerlijk aan. Er zijn ook mooie kleuren combinaties te maken en als bijkomend voordeel kan deze vorm van trapbekleding al worden aangebracht vanaf €300,-. Doorgaans kiest men voor een egale kleur waarmee de gehele trap bekleed wordt. Om toch net iets extra's aan uitstraling mee te geven kan er ook worden gekeken naar andere opties. Een trend die je steeds vaker terug ziet is trapbekleding met een licht middenstuk (vaak grijs) en een donkerdere buitenkant aan beide zijden. Dit mogelijk voor alle denkbare kleuren en geeft de trap net een extra dimensie zonder het een erg drukke uitstraling te geven. Verstandig is het om erg lichte kleuren zoals wit of beige zo veel mogelijk te vermijden. Stoffering houdt namelijk erg veel stof en vuil vast dat extra goed te zien is op deze kleuren.

Aandachtspunten
• Verwijder zelf de huidige trapbekleding om op de kosten te besparen
• Bekijk altijd de mogelijkheden bij meerdere bedrijven
• In een senioren woning met een traplift of een woning waar een de koop van een traplift in de toekomst mogelijk plaatsvindt is het handig dit eerst te melden.

Probeer zoveel mogelijk combinaties
Online of in de showrooms van traprenovatie bedrijven kun je vaak meerdere kleurencombinaties op de computer bekijken. Probeer zoveel mogelijk materiaalsoorten en combinaties (van stootborden en treden) uit om te komen tot de beste stijl voor de woning. Je zult verrast zijn hoeveel verschillende mogelijkheden er zijn en wat het effect per stijl is op de gehele woning.