2443
Houtskeletbouw
Gepubliceerd: 01-09-2012

Veel mensen krijgen bij de term houtskeletbouw het beeld van een volledig uit hout opgetrokken woning voor ogen. Ten onrechte: alleen het frame is namelijk van hout. Voor de afwerking is er net zoveel keuze in materialen als bij traditionele bouw.

Houtskeletbouw behoort tot de prefabricage bouwmethoden. Het principe is eenvoudig: wanden, vloeren en daken, opgebouwd uit een open raamwerk (skelet) van hout. Dat raamwerk wordt gevuld met isolatiemateriaal en vervolgens bekleed met plaatmateriaal. In Nederland wordt houtskeletbouw meestal toegepast volgens de platformmethode. Dat wil zeggen dat op de wanden een vloer komt te liggen die dan weer dient als platform voor de wanden van de volgende verdieping. Net als bij traditionele bouw is er voor de afwerking keuze uit diverse materialen. De gevels kunnen bijvoorbeeld worden afgewerkt met gemetselde baksteen, pleisterwerk of diverse plaatmaterialen, waaronder onderhoudsarm hout. Ook voor het dak zijn alle afwerkingen toepasbaar: riet, leien, dakpannen of trendy golfplaat. Houtskeletbouw geeft de opdrachtgever en/of architect alle vrijheid als het gaat om vormgeving. Het uiterlijk van de woning verwijst dus op geen enkele wijze naar de bouwmethode. Tenzij men zeer nadrukkelijk voor bekleding met onderhoudsarm hout kiest.

Een belangrijk voordeel van prefabricage is dat de bouwtijd relatief kort is. De bouwelementen worden in gespecialiseerde timmerfabrieken vervaardigd en vervolgens naar de bouwplaats vervoerd. Daar wordt vervolgens binnen één tot twee dagen het casco neergezet. De woning is dus supersnel wind- en waterdicht, waardoor er nauwelijks sprake is van bouwvocht. Een relatief korte bouwtijd betekent ook: rentewinst. Bovendien kun je als opdrachtgever binnen zeer korte tijd naar je nieuwe droomhuis verhuizen. Het relatief lage gewicht van hout is bovendien gunstig voor de benodigde fundering. Dat is een van de redenen dat onderdelen die in de houtskeletbouw zijn ontwikkeld, zoals bepaalde dakconstructies, inmiddels ook worden toegepast bij andere bouwsystemen.

Door de naadloze constructie en de grote hoeveelheid isolatiemateriaal die in de bouwelementen kan worden opgenomen gaat er geen warmte door ongewenste ventilatie verloren. Daardoor kan zeer efficiënt met energie worden omgesprongen. Ook het ontbreken van bouwmassa (steen of beton) waarin normaal gesproken een deel van de warmte wordt opgeslagen, draagt daaraan bij. Houtskeletwoningen voldoen dan ook ruimschoots aan de Energie Prestatie Norm (EPN). Ook wat geluidsisolatie betreft voldoen houtskeletwoningen ruimschoots aan de gestelde eisen.

Houtskeletbouw vraagt niet meer onderhoud dan andere bouwmethoden. Het frame is immers zorgvuldig weggewerkt achter de beplating, zodat er geen vocht bij kan komen. Om nog een misverstand uit de weg te ruimen: een houten skelet als basis levert geen verhoogd brandgevaar op: brandwerende beplatingen schermen de constructie af zodat het vuur zich niet kan uitbreiden. Proeven tonen aan dat de combinatie van gipskartonplaten en minerale wol zowel de branddoorslag als -overslag effectief tegengaat. Nederlandse verzekeringsmaatschappijen zullen een houtskeletwoning daarom niet als een groter risico aanmerken.

Houtskeletbouw wint wereldwijd niet voor niets aan populariteit. Dat heeft alles te maken met de steeds hogere eisen die worden gesteld aan energieverbruik én milieuvriendelijkheid. Hout is puur natuur. Voor de productie is alleen zonne-energie nodig. Hout kan bovendien uitstekend worden hergebruikt. Wereldwijde certificering van productiebossen en -hout moet de beschikbaarheid ook in de toekomst waarborgen.


Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide