1735
Slim energie besparen
Gepubliceerd: 20-10-2015 Laatste update: 14-05-2018

De Nederlandse Energiemaatschappij heeft Anna, Essent heeft Nest en Eneco heeft toon. Steeds meer energiebedrijven leveren een slimme thermostaat bij een energiecontract. Maar wat kun je nu eigenlijk met zo’n slimme thermostaat? En hoe bespaar je er energie mee?

 


Wat kan een slimme thermostaat?
Een thermostaat wordt pas ‘slim’ genoemd als deze aan één van deze vijf kenmerken voldoet:

- De thermostaat kan zelf leren wanneer de ketel moet beginnen met verwarmen om een gewenste temperatuur op een bepaald tijdstip te halen;

WIN-VLOERKLEED.png

- De thermostaat kan op basis van de bediening van de gebruiker het patroon begrijpen en zelf uitvoeren;

- De thermostaat heeft zoneregeling: de thermostaat kan dan voorkomen dat lege ruimtes worden verwarmd;

- De thermostaat heeft een bewegingssensor die ervoor zorgt dat de verwarming automatisch omlaag gaat als je niet in de kamer bent;

- De thermostaat is op afstand bedienbaar;

Welke thermostaat moet ik kiezen?
Of een slimme thermostaat daadwerkelijk helpt bij het besparen van energie, hangt vooral af van de gebruiker ervan. Wie van zichzelf al slim omgaat met energie, kan dezelfde besparing bereiken zonder een slimme thermostaat. Daarnaast moet een slimme thermostaat correct ingesteld worden.

Een slimme thermostaat is daarom alleen nuttig voor personen waarbij het dagritme voorspelbaar is. Een zelflerende klokthermostaat is in dit geval het slimst en levert een besparing van enkele honderden euro’s per jaar besparen.

Heb je een werkkamer en wil je deze apart verwarmen van je woonkamer? Dan kan een slimme thermostaat met zoneregeling een goede optie zijn. Daarmee kun je gemiddeld 200 euro per jaar besparen.

Wie onregelmatige werktijden heeft, kan het best kiezen voor een op afstand bestuurbare thermostaat. Deze kan de gebruiker bijvoorbeeld aansturen via de smartphone. Dat kan ongeveer 140 euro per jaar opleveren.

Automatisch
De meeste consumenten gebruiken het liefst een automatische thermostaat, die alle zorgen uit handen neemt. Een normale klokthermostaat is soms lastig af te stemmen op het gedrag, omdat je schema en dat van je gezin soms per dag verschilt. Een slimme thermostaat heeft een sensor om te bepalen of er iemand thuis is. Is er niemand thuis? Dan gaat de verwarming uit zichzelf een paar graden lager.

Een slimme thermostaat laat meestal geen energieverbruik zien. Daarvoor kan een energiemanager gebruikt worden. Ook deze valt vaak via de energiemaatschappij aan te schaffen. Voor overstappers is er de mogelijkheid om gebruik te maken van een energie aanbieding, een handige website hiervoor is EnergieAanbieding.com.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide