In Nederland kiezen we steeds vaker voor duurzame en milieuvriendelijke oplossingen. We zijn ons allemaal bewust van het overtollige gebruik van plastic. Zo gingen er in een jaar tijd er al ruim 70% minder plastic tasjes over de toonbank. Een geweldig initiatief, maar wat kun je zelf nu nog meer doen om bewuster te leven? Lees hier drie tips hoe je duurzamer kunt wonen.

Profiteer optimaal van de zon
Bespaar op je energierekening en draag bij aan de groei van duurzame energie door zonnepanelen aan te schaffen. Steeds meer woningen hebben een rij met zonnepanelen op het dak van hun woning om hiermee duurzame energie op te wekken. Het is wel een aardige investering, maar aan het eind van het verhaal verdien je dit altijd weer terug. En de meest belangrijke reden is dat je hiermee CO2 vrije energie produceert.

Hergebruik van regenwater
Met een waterbesparende douchekop of een zuinige wasmachine bespaar je al heel wat op je watergebruik. Echter kunnen we nog meer water besparen door regenwater beter te benutten. Super milieuvriendelijk en ook nog eens gratis. Vang het regenwater op in een grote regenton en je kunt het direct gebruiken om de planten water te geven. Bijkomend voordeel is dat er geen kalk in het water zit. Dit betekent geen strepen op de ramen of de auto bij het wassen.

Als regenton kun je uitstekend een grote IBC containers gebruiken. Zeker als het veel regent dan kun je hier veel regenwater in opvangen. Handig, want zo heb je in de droge periodes ook nog voldoende regenwater gespaard om te gebruiken. Bij Postma kunststof tanks koop je deze handige containers. Zij kunnen je tevens goed informeren over de soort en maat die het meest geschikt is voor jou.

Afval scheiden, hergebruiken en recyclen
Ook wat betreft het scheiden van afval zijn we in Nederland al goed op weg. Meer dan de helft van de huishoudens scheidt plastic van het overige afval en in veel gevallen scheiden we ook nog het GFT afval. Hiermee sparen we grondstof en energie. Wil je nog een stapje verder gaan, dan kun je spullen ook hergebruiken en afval recyclen. Verf een kastje over in een andere kleur en het is weer zo goed als nieuw. En Is een product toch echt aan het eind van zijn levensduur gekomen? Dan hoef je het niet meteen weg te gooien, maar verzamel het zodat het weer verwerkt kan worden tot een nieuwe grondstof of tot nieuwe spullen.

Duurzaam wonen is helemaal niet saai of oubollig. Het is belangrijk voor een beter milieu en een betere leefomgeving. En als je er echt rekening mee houdt, kan het ook nog eens leuk zijn om te doen.

Word wakker! Bespaar 250 euro op je energierekening. Zit je al jaren bij dezelfde energiemaatschappij en betaal je daardoor honderden euro’s per jaar te veel? Grote kans van wel. Overstappers kunnen namelijk rekenen op extra lage tarieven en eenmalige kortingen. Wil je weten of jij kunt besparen op jouw energiekosten? Zo gedaan, hoor. Vul je gegevens in en bekijk de beste deals op basis van je verbruik en wensen.

Energieprijzen in deze energievergelijker zijn altijd actueel en komen 100% onafhankelijk tot stand. Door de scherpe tarieven bespaar je gemiddeld € 250,- per jaar op de energierekening. Een besparing die je vaak niet via de leverancier zelf kunt krijgen. Ben jij benieuwd wat jij kunt besparen op je energierekening?

Vergelijk hier geheel vrijblijvend energieleveranciers.

Ben je aan het nadenken over de aanschaf van zonnepanelen dan is dat een goede overweging. Zonnepanelen bieden veel voordelen, niet alleen voor uw portomonnee maar ook voor het milieu.

Wat zijn zonnepnelen.Zonnepanelen zij een verzameling van zonnecellen die het licht van de zon kunnen omzetten naar elektriciteit. Zonnepanelen bestaan uit twee dunne lagen silicium, dat is een stof die over de gehele wereld te vinden is. Het zit bijvoorbeeld in zand en hiervan hebben we genoeg om voldoende en voordelig zonnepanelen te producteren.

Er zijn twee soorten zonnepanelen de zogenaamde monokristallijn of de polykristallijn toepassingen. Bij de monokristallijn zonnepanelen zijn de zonnecellen netjes uitgelijd en leveren net iets meer rendement dan de polykristallijn zonnepanelen waar de zonnecellen door elkaar heen liggen. 

De stroom die opgewekt wordt via zonnepanelen is gelijkstroom, deze wordt via een omvormer omgezet naar wisselstroom zodat je de stroom kunt gebruiken voor de elektrische apparaten in huis. Ook heb je de mogelijkheid om met zonnepanelen exta energie op te wekken zodat je de overige energie kunt terugleveren aan het stroomnet (salderen). 

De energie die opgewekt wordt door zonnepanelen is schone energie en een goed alternatief voor de vervuilende fossiele brandstoffen. Wanneer je in zonnepanelen investeert verhoog je direct de waarde van je huis. Daarnaast gaan je maandlasten voor energie ook een stuk omlaag. Zonnepanelen gaan minstens 25 jaar mee en binnen  no time heb je je investering terug verdiend.

Wil je zonnepanelen kopen dan is het belangrijk om je zeer goed te laten informeren en je te orienteren. Er zijn veel installateurs die zonnepanelen kunnen installeren en verschillende merken. Ook is het verschil in service heel groot dus zorg dat je een goede vergelijking maakt op basis van prijs, merk, service en kwaliteit. En... soms worden er subsidies gegeven op het plaatsen van zonnepanelen dus houd hier ook rekening mee.

Energie, je ziet er niets aan, en toch hebben ze het over groene en grijze energie. Van alle kanten wordt je aangevallen door energieleveranciers. Allemaal zeggen ze dat je door hun energie je geruim honderden euro's bespaart. Je kan slimme meters van ze krijgen en je wordt gelokt door maanden korting, tablet en andere welkomstcadeautjes. Maar wat is nu de beste keuze? Waar moet je op letten?
Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten als je een energiecontract afsluit.

Jouw duurzaamheidskeuze.
Allereerst bepaal je of je duurzame groene energie uit duurzame waterenergiebronnen in Scandinavië of grijze energie uit kolencentrales wil. Dit is een beetje een strikvraag omdat welke keus je ook maakt de energie die je krijgt is nog steeds hetzelfde als die van je buurman. Je krijgt niet ineens een aparte aansluiting voor groene energie! Het enige verschil is dat als jij kiest voor groene energie het aandeel van groene energie in de Nederlandse energiebehoefte iets groter wordt.

Vastrecht
Dit component staat ook altijd in je energiecontract. Vastrecht is niets anders als abonnementsgeld. Sommige leveranciers hebben lage tarieven voor hun energie maar hoge vastrechtkosten. of andersom. Het kan dus lonen om goed te kijken naar hoeveel het vastrecht is.

Loopduur energiecontract
Een ander belangrijk element van een energiecontract is de duur van het contract. Daarnaast hoe lang je de tarieven vast wil laten zetten of juist variabel wil hebben. Het voordeel van een variabel tarief is dat de kosten omlaag gaan voor je energie als de kosten voor energie dalen. Echter de kosten voor elektriciteit dalen niet zo snel. Het grootste gedeelte van de energierekening is vaak het gas gedeelte.

Overstappen energie
Welke energieleverancier je ook kiest. De stopcontacten of aansluitingen veranderen niet. De vervoerder van de energie naar jou stopcontacten blijft gewoon dezelfde als voorheen. Deze kosten blijven gewoon.

Pas goed op
Het gaat te ver om te zeggen dat energieleveranciers trucen uithalen om mensen naar hun bedrijf te lokken en vervolgens met hoge kosten op te zadelen. Toch is er wel een perverse prikkel in de energiemarkt die mensen kunnen verwarren. Leveranciers hebben het over de laagste tarieven van Nederland terwijl dit achteraf een korting blijkt die na 6 maanden is afgelopen waarna u een hoger tarief betaald. Daarnaast blijkt vaak dat u de tablet die u krijgt bij het overstappen naar een andere leverancier betaald wordt uit uw eigen portemonnee.
Kortom om de juiste keuze te kunnen maken, laat je dan niet in de maling nemen met mooie cadeautjes of beloftes. Vraag om een uitgebreid overzicht en denk er eerst goed over na voordat je overstapt.

Online energievergelijkers
Hier bieden online energievergelijkers vaak extra transparantie. Met behulp van online energievergelijkers kan je energie vergelijken op basis van jouw eigen persoonlijke wensen. De goedkoopste energieleverancier staat altijd bovenaan maar door de handige filter-opties te gebruiken kan je de resultaten aanpassen naar jouw wensen mocht je bijvoorbeeld een voorkeur voor groene stroom hebben en enkel naar een 1-jarig energiecontract willen switchen.
Daarnaast is het erg eenvoudig om te switchen van energieleverancier. Na het vergelijken en invullen van jouw gegevens wordt de gehele overstap van A tot Z geregeld. Ook heb je altijd nog de mogelijkheid om binnen 14 dagen toch voor een andere energieleverancier te gaan. Makkelijker kan haast niet!

Het is een feit dat er altijd warmte verloren gaat. We verwarmen een groot deel van het jaar onze goed of minder goed geïsoleerde huizen en via de muren, deuren en ramen gaat er een deel van de warmte naar buiten. Hoe meer warmte we binnen weten te houden, hoe beter. Er zijn allerlei manieren om dit te doen. Hiermee besparen we geld. Heb jij eigenlijk als eens gekeken of je op jouw energieverbruik in het algemeen kunt besparen? Via Easyswitch.nl heb je dit in een paar muisklikken bekeken. Eigenlijk is dat stap één. De tweede stap is natuurlijk zoveel mogelijk onnodig energieverlies tegen te gaan. Isoleren is belangrijk. Mocht dat geen optie zijn of is dit juist wel al gebeurd, dan nog zijn er trucs om zoveel mogelijk energie optimaal te benutten. Een zeer eenvoudige en goedkope manier om dit te realiseren is door middel van besparing met radiatorfolie. De meeste huizen worden verwarmd door centrale verwarming. De radiatoren zijn vaak geplaatst voor buitenmuren en ramen. Hierin zit de winst: als je het verlies precies op deze plek verminderd, kan het je 75 tot 95% warmteverlies schelen. En dat zijn interessante getallen voor iedereen.

Besparing radiatorfolie
Welke besparing levert radiatorfolie jou op? In de eerste plaats hangt de besparing af van hoe goed de ruimte al is geïsoleerd. Als jouw woning niet extra geïsoleerd is, dan bespaar je ongeveer 10 m3 gas per jaar per vierkante meter radiatorfolie. Is de muur al extra geïsoleerd dan is de besparing nog steeds de helft. Mocht de radiator voor een raam geplaatst zijn dan sta je helemaal te juichen. Bij enkelglas is de besparing door radiatorfolie 50 m3 gas per jaar. Wederom bij enkelglas scheelt het alsnog de helft hiervan.

Hoe bespaar ik met radiatorfolie?
Je berekent de oppervlakte achter de radiatoren en gaat naar de bouwmarkt om radiatorfolie aan te schaffen. Het is geen grote investering. De bevestiging is heel gemakkelijk. Je hebt wel de keuze: je kunt de folie op de muur of het raam achter de radiator plakken of met magneetstrippen op de achterkant van de radiator zelf. De laatste optie heeft als voordeel dat je de folie niet ziet. Uit ethisch oogpunt heeft deze optie doorgaans de voorkeur, maar los van het feit dat het fraaier oogt, is het ook nog eens effectiever: met deze methode wordt er meer warmte teruggekaatst.

Voordelen op een rij
Het spreekt voor zich dat deze besparing met radiatorfolie niet alleen in de portemonnee merkbaar is, maar ook in huis. Misschien gebruik je reeds een slimme thermostaat en heb je het zelf minder door omdat je het niet zelf versteld. Dan nog zul je merken dat de thermostaat minder vaak hoeft aan te slaan. En dit met zo’n simpele ingreep. Eigenlijk zou iedereen hiervan op de hoogte moeten zijn en hier gebruik van moeten maken. Doordat er minder warmte direct aan de buitenlucht wordt afgegeven, maar binnenshuis blijft, merk je direct het comfort. Bovendien heb je de investering in de radiatorfolie er al binnen een paar dagen of weken uit. Er wordt minder gestookt en er gaat minder warmte verloren. De cv-ketel hoeft simpelweg minder vaak aan te slaan. Het wordt eerder aangenaam warm in elk vertrek waar de folie is bevestigd. Zelfs als je niet handig bent, heb je het klusje zo geklaard. De voordelen nog even op een rij:

• Door de terugkaatsing van warmte blijft er veel meer warmte binnen
• Elk vertrek is sneller warm
• Goedkope oplossing
• Door iedereen eenvoudig te monteren
• De radiatorfolie is zo weg te werken dat het niet storend is
• Terugverdiend op zeer korte termijn

Dus waar wacht je nog op? Eigenlijk is er geen tijd te verliezen om minder warmte te verliezen. Door de genoemde besparing met radiatorfolie ben je niet langer onnodig warmte aan de buitenlucht aan het geven. Het comfort neemt toe en de kosten worden verlaagd. Dat klinkt toch als muziek in de oren?

Heb je last van een droge huid of droge ogen? Dan kan je huis een te lage luchtvochtigheid hebben. Of misschien wel een te hoge luchtvochtigheid. Moet je de verwarming hoog zetten om je huis op een warme temperatuur te krijgen? Dan kan het zijn dat de vochtigheid van de lucht in je huis erg hoog is.

Hoe weet je of je last hebt van droge lucht? Droge lucht in huis komt vaak voor gedurende de wintermaanden. Er wordt dan flink in huis gestookt en er wordt weinig geventileerd, waardoor er weinig frisse lucht in huis komt. Droge lucht kan droge slijmvliezen, droge ogen, een droge neus, een droge keel en een droge huid als gevolg hebben. Ook hebben mensen met allergieën of astma meer last van hun aandoening bij een droge lucht. Niet alleen kan het nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid, ook meubels ondervinden negatieve effecten van een droge lucht in huis. Houten meubels en vloeren kunnen dan namelijk krimpen of scheuren.

Hoe weet je of je last hebt van vochtige lucht? Vochtige lucht in huis komt meestal voor tijdens de zomermaanden. Ook als je huis niet goed geïsoleerd is, kun je sneller last hebben van een vochtige lucht in huis. Een groot huishouden waar veel gedoucht en gewassen wordt, heeft hier ook snel last van. Een veelvoorkomend gezondheidsgevolg is hoofdpijn. Ook kun je in huis last krijgen van schimmel en kan huisstofmijt toenemen. Dit is voor mensen met allergieën enorm vervelend.

Wat te doen tegen droge lucht? Als de lucht in je huis droog is, dan moet je de vochtigheid van de lucht verhogen. Dit kan gerealiseerd worden met behulp van bijvoorbeeld radiatorbakjes. Dit zijn waterbakjes die je aan de verwarming hangt. Verder zal het helpen om luchtzuiverende planten in huis te zetten. Deze produceren namelijk waterdamp. Ook kun je een apparaat kopen dat de lucht vochtiger maakt, zoals een luchtbevochtiger. Daarnaast kun je na het douchen je badkamerdeur open zetten. Dit allen zal de lucht een stuk vochtiger maken.

Wat te doen tegen vochtige lucht? Vochtige lucht kun je tegen gaan door het aanschaffen van bepaalde apparaten, zoals een luchtontvochtiger of luchtreiniger. Ook helpt het om airconditioning in huis te hebben. Daarnaast helpt het altijd om je huis goed te ventileren.

De vochtigheid van de lucht in je huis kun je meten met een hygrometer. Een luchtvochtigheid van rond de 55 procent is het prettigste. Als je hoger of lager in huis meet, kun je maatregelingen nemen om onprettige leefomstandigheden te voorkomen. Wil je nog meer weten over droge en vochtige lucht en wat je er tegen kan doen? Het volledige artikel is te vinden op de website van UnitedConsumers.


Besparen met de slimme thermostaat

De Nederlandse Energiemaatschappij heeft Anna, Essent heeft Nest en Eneco heeft toon. Steeds meer energiebedrijven leveren een slimme thermostaat bij een energiecontract. Maar wat kun je nu eigenlijk met zo’n slimme thermostaat? En hoe bespaar je er energie mee?

Wat kan een slimme thermostaat?
Een thermostaat wordt pas ‘slim’ genoemd als deze aan één van deze vijf kenmerken voldoet:

- De thermostaat kan zelf leren wanneer de ketel moet beginnen met verwarmen om een gewenste temperatuur op een bepaald tijdstip te halen;

- De thermostaat kan op basis van de bediening van de gebruiker het patroon begrijpen en zelf uitvoeren;

- De thermostaat heeft zoneregeling: de thermostaat kan dan voorkomen dat lege ruimtes worden verwarmd;

- De thermostaat heeft een bewegingssensor die ervoor zorgt dat de verwarming automatisch omlaag gaat als je niet in de kamer bent;

- De thermostaat is op afstand bedienbaar;

Welke thermostaat moet ik kiezen?
Of een slimme thermostaat daadwerkelijk helpt bij het besparen van energie, hangt vooral af van de gebruiker ervan. Wie van zichzelf al slim omgaat met energie, kan dezelfde besparing bereiken zonder een slimme thermostaat. Daarnaast moet een slimme thermostaat correct ingesteld worden.

Een slimme thermostaat is daarom alleen nuttig voor personen waarbij het dagritme voorspelbaar is. Een zelflerende klokthermostaat is in dit geval het slimst en levert een besparing van enkele honderden euro’s per jaar besparen.

Heb je een werkkamer en wil je deze apart verwarmen van je woonkamer? Dan kan een slimme thermostaat met zoneregeling een goede optie zijn. Daarmee kun je gemiddeld 200 euro per jaar besparen.

Wie onregelmatige werktijden heeft, kan het best kiezen voor een op afstand bestuurbare thermostaat. Deze kan de gebruiker bijvoorbeeld aansturen via de smartphone. Dat kan ongeveer 140 euro per jaar opleveren.

Automatisch
De meeste consumenten gebruiken het liefst een automatische thermostaat, die alle zorgen uit handen neemt. Een normale klokthermostaat is soms lastig af te stemmen op het gedrag, omdat je schema en dat van je gezin soms per dag verschilt. Een slimme thermostaat heeft een sensor om te bepalen of er iemand thuis is. Is er niemand thuis? Dan gaat de verwarming uit zichzelf een paar graden lager.

Een slimme thermostaat laat meestal geen energieverbruik zien. Daarvoor kan een energiemanager gebruikt worden. Ook deze valt vaak via de energiemaatschappij aan te schaffen. Voor overstappers is er de mogelijkheid om gebruik te maken van een energie aanbieding, een handige website hiervoor is EnergieAanbieding.com.