We horen wel eens horrorverhalen over bevroren waterleidingen. Leidingen die uit het niets ineens bevriezen en zo uit elkaar klappen. Maar wat is daar eigenlijk van waar? Kan een leiding wel zomaar barsten, of is dat een broodje aap verhaal?

Wanneer barst een leiding?
Een leiding kan barsten als de druk erin te hoog wordt. Het normale leidingwater stroomt onder een bepaalde druk door de leidingen. Wanneer het echter begint te vriezen, zet het water uit. Als je een flesje precies tot de helft vult met water en deze daarna in de vriezer legt, zul je zien dat het flesje voller is wanneer het water geheel is bevroren. Zo werkt het ook met waterleidingen. Een waterleiding zit altijd vol met water als deze niet is afgetapt en wanneer dat bevriest zal het water uitzetten. De leiding kan niet uitzetten, waardoor de leiding zal barsten. Vaak ontdek je dit pas wanneer het weer begint te dooien, aangezien het water er daarvoor niet uit kan stromen omdat het lek in de waterleiding dicht is gevroren.

Hoe voorkom ik een bevroren waterleiding?
Een bevroren waterleiding is eigenlijk prima te voorkomen. Je moet er simpelweg gewoon voor zorgen dat je waterleiding nooit te ver kan afkoelen. Sommige waterleidingen zijn echter kwetsbaar voor vorst omdat ze bijvoorbeeld een waterpunt in de tuin bevoorraden of helemaal naar de schuur lopen. Deze leidingen kun je bij naderende vorst aftappen. Dat houdt in dat je het water uit de leidingen laat lopen en zorgt dat deze dus helemaal watervrij zijn. Daardoor zit er geen water meer in de leidingen wat kan bevriezen.

Een ander mogelijkheid is om van zogenaamde verwarmingselementen gebruik te maken. Deze verwarmen de waterleiding tot een dusdanige temperatuur dat deze net niet kan bevriezen. De elementen hebben zelf een thermometer waardoor ze nooit onnodig ver verwarmen. Natuurlijk moet dan wel de gehele leiding in deze elementen worden gewikkeld, waardoor het een heel karwei is om dit goed voor elkaar te krijgen.

Wanneer het gaat om waterleidingen die in een koude ruimte aanwezig zijn maar niet heel snel zullen bevriezen, kun je de leidingen isoleren om net een beetje extra bescherming te bieden. De leidingen zijn hiermee niet tegen forse vorst bestand, maar wel tegen de kou die in die ruimtes voor kan komen.

Wat als mijn waterleiding is bevroren?
Als je waterleiding is bevroren, kun je het beste zo snel mogelijk de hoofdkraan afsluiten. Zo voorkom je de toevoer van nieuw water en kun je de leiding langzaam ontdooien. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een haardroger, en begin bij het punt zo dicht mogelijk bij de woning. Je zet de kraan aan het einde open en ontdooit de gehele leiding tot je aan het einde bent gekomen. Vervolgens kun je de hoofdkraan weer open draaien, maar wees hier voorzichtig mee zodat je kunt controleren of het nergens lekt. Wanneer je ergens een lekkage hebt zul je de hoofdkraan weer snel dicht moeten draaien en deloodgieterarnhem.nl moeten inschakelen. Deze kan je verder helpen met de bevroren waterleiding en deze repareren of vervangen indien nodig. Ben je op zoek naar meer tips op het gebied van wonen? Kijk dan eens op Woningfacts.nl.


lijn brochure 1

Gratis woonboeken

Nog meer inspiratie opdoen? Vraag de onderstaande brochures gratis aan!

Goossens 2018
Superkeukens
Mijn Bad
Dik Geurts
Dru gashaarden
Henders & Hazel
Prominent
Design keukens
Design leuning
Xooon

 

Geslacht

 


Geboortedatum

 

Wonenonline nieuwsbrief
 Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief

 

 

Ook leuk om te lezen