21491
De verbouwing plannen
Gepubliceerd: 12-10-2012 Laatste update: 13-03-2023

Plannen, plannen en nog eens plannen. Bij een verbouwing komt zoveel kijken dat het noodzakelijk is om van te voren alles zo goed mogelijk te plannen. Niet alleen de technische zaken zijn van belang maar ook die van adminstratieve en huishoudelijke aard kunnen niet over het hoofd worden gezien. Hieronder vind u een aantal aandachtspunten.

Deze checklist is een handig hulpmiddel bij de uitwerking van uw ideeën. U kunt de hokjes eventueel on-line afvinken en de lijst printen om tijdens het verbouwproces te gebruiken.

ORIENTATIE
De allereerste stap in de planning is de orientatie. Wat wilt u gaan verbouwen, wat zijn de gevolgen voor de rest van het huis. Roep de hulp in van een aannemer of architect om te kijken of uw plannen haalbaar zijn. U bent niet verplicht om met hem of haar in zee te gaan.

DE KNELPUNTEN
De drie voornaamste knelpunten zijn; uw budget, het huis en de vergunningen. Bepaal wat de verbouwing maximaal mag kosten. Is uw huis berekend op de verbouwing die u wenst uit te voeren en heeft u nog bepaalde vergunningen nodig?

ALLES OP PAPIER
Zorgt u ervoor dat u alle afspraken met de aannemer, architect en leverancier schriftelijk vastlegt. Dit voorkomt dat u achteraf voor verassingen komt te staan.

DE VERGUNNING
Voor sommige verbouwingen aan uw woning heeft u een vergunning nodig. Zorg dat u deze op tijd binnen heeft. Houdt u er rekening mee dat het minimaal 5 en maximaal 13 weken duurt voordat de vergunning aan u verstrekt wordt. Begin nooit met verbouwen zonder dat u de vergunning heeft gekregen.

GOED VERZEKERD
Goed verzekerd te werk gaan is een must. De aannemer en architect zijn verplicht verzekerd. Werken er bij u familieleden of vrienden mee? ga eerst eens praten met uw verzekerings adviseur en houdt er rekening mee dat sommige verzekeringen een inlooptijd hebben van 3 maanden

HET ONTWERP
Wilt u een standaard verbouwing gaan uitvoeren dan kunt u het best aankloppen bij een aannemer die u helpt met het uitwerken van uw ontwerp. Wilt u een specifiekere verbouwing gaan uitvoeren dan kunt u het best contact opnemen met een architect. Beiden zijn op de hoogte van de wetgeving en kennen de juiste mensen voor het uitvoeren van de werkzaamheden. Zorg er wel voor dat u ruim van te voren contact met ze opneemt want de agendas staan meestal overvol!

BOUWTEKENINGEN
Bij de dienst Bouw- en woningtoezicht van uw gemeente kunt u alle originele tekeningen van uw woning opvragen. Dit is handig met het maken van een plattegrond voor de verbouwing.

UW BUREN
Stel uw buren op de hoogte van uw plannen en probeer hierbij de overlast in te schatten.

GAS WATER EN LICHT
Sanitaire voorzieningen, gas en electra zouden door de verbouwing soms moeten worden afgesloten. Zorgt u voor noodvoorzieningen

STOPCONTACTEN EN LICHTSCHAKELAARS
Bedenk van te voren goed hoeveel stopcontacten en lichtschakelaars u wenst te plaatsen zodat u de boel achteraf niet nog eens overhoop hoeft te halen.

 

inspiratiebrochures1.png

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide