Een fris kleurtje voor je dressoir? Een keukenstoel schilderen? In deze klusvideo laat Histor styliste Brechtje, stap voor stap zien hoe je makkelijk het mooiste resultaat bereikt. Als voorbeeld pakt styliste Brechtje een commode voor in de kinderkamer aan. Ze gebruikt daarbij watergedragen lak; dit droogt lekker snel, ruikt niet, verkleurt nauwelijks en is beter voor het milieu. Download hier het gedetailleerde stappenplan én een lijst met alle benodigdheden voor deze klus. Ga voor meer informatie naar deVerfkluswijzer.

Een fris gewit plafond, of een leuk kleurtje; daar knapt je hele kamer van op. Maar hoe zorg je ervoor dat het mooi strak wordt? Heb je een speciaal voorstrijkmiddel nodig? Brechtje, onze Histor-styliste, weet precies waar je allemaal op moet letten en legt je in deze instructievideo stap voor stap uit hoe je je plafond mooi schildert. Wist je bijvoorbeeld dat je het best kan werken met een denkbeeldige vlakverdeling? Download hier het gedetailleerde stappenplan én een lijst met alle benodigdheden voor deze klus. Ga voor meer informatie naar deVerfkluswijzer.

Het voorjaar komt steeds dichterbij en dat betekent lentekriebels! Veel mensen worden vrolijker, actiever en krijgen meer energie. Deze energie zetten we graag in om lekker naar buiten te gaan en te genieten van de natuur of om onze huiskamer een frisse metamorfose te geven. Een paar nieuwe kussens op de bank of wat nieuwe woonaccessoires doen vaak al wonderen maar misschien durf jij dit seizoen wel te gaan voor een nieuw kleurtje op de muur!

Kleuren hebben effect op je gemoedstoestand en geven een ruimtewerking. Een zwarte muur werkt ruimteverkleinend en heeft veel licht nodig, een witte muur werkt juist weer ruimtevergrotend. Kies je voor een grijze muur dan springen gekleurde woonaccessoires er goed uit. Verf je je muur blauw dan geeft dit een koele en verfrissende sfeer in je huiskamer. Met rood creëer je warmte en passie en wanneer je kiest voor paars dan heb je al snel een mysterieuze chique sfeer.

Wil je de uitdaging aangaan en dit voorjaar een kleurtje op de muur kies dan voor één muur, het liefst zonder ramen en deuren en probeer het uit! Waarschijnlijk krijg je er een vrolijk voorjaarsgevoel van en blijkt het na een tijdje toch niet bij je te passen, dan schilder je die muur gewoon weer in een neutrale kleur.

Heb je nog geen idee welke kleur je moet kiezen? Neem dan eens een kijkje op de website van Gamma waar je een handige verfkleurwijzer vindt. Hiermee pas je online elke gewenste kleur toe in het type interieur wat bij je past. Daarnaast vind je in elke vestiging van Gamma een enorm assortiment aan verven en kleuren waarvan ook kleurstalen beschikbaar zijn zodat je thuis op je gemak je favoriete kleur kiest.

Gaat het bij jou al kriebelen?
Behang is tegenwoordig weer helemaal hip en daar speelt Bison slim op in door de ontwikkeling van de Bison Wand&Klaar proefbehangen app. Met deze ‘digitale behanglijm’ tover je in een handomdraai een prachtig behang op je muur.

Sjouwen met zware behangboeken is nu echt verleden tijd. Maak met je tablet een foto van de wand die je wilt behangen en smeer de muur in met lijm. Vervolgens kies je uit een uitgebreide collectie van trendy behangpatronen jouw favoriete behang en met 1 druk op de knop zit het behang op de wand. Het is zelfs mogelijk om je eigen foto’s of patronen te gebruiken.

Omdat het digitale behanglijm is, is schuiven met meubels niet nodig. Ook foto’s, boekenplanken en schilderijtjes kunnen gewoon blijven hangen. Met de Bison Wand&Klaar app behang je hier heel gemakkelijk omheen.

Deel je creaties op social media
Heb je een aantal creaties gemaakt maar kom je er maar niet uit welke je moet kiezen? Geen nood! Schakel de hulp in van familie en vrienden. De Bison Wand&Klaar app is namelijk gekoppeld aan social media.

Nadat je je favoriete behangpatroon gekozen hebt krijg je van de Bison Wand&Klaar app nog een handig boodschappenlijstje waarop precies wordt vermeld hoeveel behangrollen, behanglijm en andere behangproducten je nodig hebt. Bovendien krijg je ook nog allerlei handige behangtips van de vakman!

Bekijk hier hoe de app werktDownload gratis
Bison Proefbehangen is gratis te downloaden voor iOS en Android.

Kijk op www.proefbehangen.nl of ga direct naar de App store of Google Play.


Android


Itunes


‘Ik vind het onbegrijpelijk dat deze roller niet bij de consument bekend is. Een ideaal ding’, vertelt Danny Wilmans van het gelijknamige schildersbedrijf in Hoorn. Zijn enthousiasme heeft zich vertaald naar een nieuwe bedrijfje: Linomat Nederland. ‘Iedereen kan bij mij terecht, de groothandel, het schildersbedrijf, voor één roller, of meerdere. Zeg het maar.’

‘Je kent die situaties wel’, vertelt Wilmans, ‘Een gespoten plafond. Probeer dan maar eens strak in de hoek te besnijden om een mooie nauwkeurige kleurscheiding aan te brengen. Afplakken lukt dan nauwelijks; of je verf loopt door. Met de Linomat-roller een fluitje van een cent.’ Wilmans kwam de roller twee jaar geleden toevallig bij een groothandel tegen. ‘Ik was aan het werk bij een klant met pas gespoten plafond en wand, een binnenklus. Eens proberen dacht ik. Ik was werkelijk verbaasd. Je bespaart tijd en je hebt sowieso geen tape nodig. Die roller verdien ik dubbel en dwars terug.’ In dit geval niet het gladde praatje: ‘ik gebruik hem zelf ook, meneer’. Wilmans is zelf schilder, ziet de voordelen, wil die graag met andere delen én ziet toekomst voor de Linomat-rollers in Nederland en ver daarbuiten.

De speciale roller heeft dezelfde werking als een normale vachtroller maar heeft als extra een wegklapbare afdekplaatje aan de zijkant van de roller. Nadat de roller in de verf is gedoopt en uitgerold komt de werking van het afdekplaatsje tot zijn recht. Dit plaatje bevat twee rijen kleine korte penseelhaartjes. Eenmaal teruggeklapt tegen de roller, op zijn plaats gehouden door een uitsparing in de roller, nemen de haartjes verf op uit de roller en trekken zo een strakke afscheiding in een hoek. Wilmans weet uit ervaring dat de roller met afdekplaatje na het uitwassen zeker vier werken mee gaat. Duur? ‘Wat is duur. Duurder dan een gewone roller, ja. Maar goedkoop bij normaal gebruik en spotgoedkoop door de besparing van veel tijd. Linomat levert de roller in twee breedtes inclusief de verwisselbare afdekplaatsjes van beide diktes 5,5mm en 4,0mm.

Bron: Schildersvakkrant

www.linomat.nl


Een keer per maand geeft bouwmarkt KARWEI een handige klustip op Wonenonline. Deze keer laat kluscoach Gerrie zien hoe je maatwerk rolgordijnen of roljalozieën monteert. Wat extra sfeer in huis of je slaapkamer verduisteren? Een rolgordijn of roljaloezie biedt uitkomst. De raamdecoratie van KARWEI voldoet aan de laatste trends en is verkrijgbaar in vele kleuren en unieke dessins.

Voordat je een maatwerk rolgordijn of roljaloezie bij KARWEI bestelt, is het van belang dat je de juiste maat neemt. Hang je het rolgordijn in de dag of op de dag? En wil je er een met of zonder schulprand? Kluscoach Gerrie legt uit wat het precies betekent en hoe je moet meten.

Zodra je maatwerk rolgordijn of roljaloezie binnen is, kun je gaan monteren. Bepaal aan welke kant je het gordijn wilt bedienen en schroef de ophangbeugels vast. Let erop dat je ze waterpas hangt. Het ophangen van je rolgordijn of roljaloezie is vervolgens nog maar een fluitje van een cent.

Wil je meer weten over het monteren van maatwerk rolgordijnen of roljaloezieën? Bekijk dan de klusvideo en het volledige stappenplan op KARWEI.nl. Hier vind je ook meer informatie en klusinstructies van andere soorten raamdecoratie.

Wanneer u van plan bent om te gaan klussen met elektriciteit moet u aan uw eigen veiligheid denken. Op deze pagina vind u alle informatie die u nodig heeft om veilig met electriciteit om te gaan. Daarnaast leest u over schakelaars, kleuren van de electriciteitsdraden, zekeringen en het plaatsen van een stopcontact

Algemene tips

  • Zorg dat de spanning van de installatie af is voordat u eraan gaat werken
  • Schakel de elektriciteit uit door de hoofd- of groepsschakelaar om te zetten, of door de zekeringen te verwijderen
  • U kunt met een spanningszoeker of u de juiste groep(en) heeft uitgeschakeld
  • Zet nooit spanning op een elektriciteitsleiding die nog niet is afgewerkt
  • Draag bij het klussen bij voorkeur schoenen met rubber zolen
  • Werk nooit met vochtige of natte handen
  • Gebruik altijd goed gesoleerd gereedschap
  • Leg een zaklantaarn in de meterkast zodat u bij duisternis niet in het donker op de tast te werk hoeft te gaan.
  • Slaat er een zekering door? Schakel de stroom pas in als de oorzaak van het defect is verholpen. Weet u niet welk apparaat de zekering heeft doen doorslaan? Haal dan alle stekkers uit de stopcontacten en maak de zekering in orde. Sluit de apparaten één voor één aan totdat de zekering opnieuw uitgeschakeld wordt. In deze laatste zit de fout.
  • Brengt u zelf ingrijpende wijzigingen aan, laat die dan door een vakman controleren. Eventueel kunt u ook het afmonteren en het aansluiten aan de vakman overlaten.

ZEKERINGEN
De meest gebruikte zekeringen zijn stoppen van 16 ampère, herkenbaar aan een grijs verklikkertje. Daarnaast is zijn er nog zekeringingen van 10 ampère (rood verklikkertje) en 6 ampère (groen verklikkertje). Aan de hand van het ampèrage kunt u uitrekenen wat het maximale vermogen (Watt) van zon groep is:

6(Ampère) x 220 (Volt) = 1320 (Watt)

10 x 220 = 2200

16 x 220 = 3520

Als u gaat klussen, is het handig om direct te zien welke groep u uit moet schakelen. Hang een briefje in de stoppenkast met daarop wat op welke groep zit.

Een extra stopcontact maken
Wanneer u een extra stopcontact gaat aanleggen moet u zorgen dat de stroom is afgesloten. Sinds juli 1997 mogen uitsluitend nog stopcontactdozen met randaarde aangelegd worden, ook in woon- en slaapkamers. In ruimten met stenen vloeren, keukens, badkamers, kelders, garages, schuren en buitenshuis was deze extra beveiliging altijd al verplicht. Het betekent dat de contactdoos aangesloten moet zijn op een beschermleiding, zodat bij kortsluiting de stroom ongehinderd een uitweg kan vinden. Deze beschermleiding is gekoppeld aan de koperen waterleiding (in oudere huizen) of een aardelektrode, een metalen staaf die diep de grond in gaat.

Bij het normaaldozensysteem (Hierbij is sprake van een keten van lasdozen die de bedrading doorverbinden. Alle stopcontacten, schakelaars en lichtpunten zijn aangesloten op de dichtstbijzijnde lasdoos. Uitbreidingen zijn eenvoudig, omdat dit systeem vaak in het zicht is geïnstalleerd) onderbreekt u de bedrading tussen twee lasdozen, zaag de buis door, plaats er een nieuwe lasdoos bij en trek vandaar een leiding naar het stopcontact.

Bij het centraaldozensysteem (Bij het moderne contactdozensysteem komt de groepsleiding uit op een centraal geplaatste lasdoos, waarop alle stopcontacten, schakelaars en lichtpunten (soms ook een tweede centraaldoos) zijn aangesloten. Dit systeem is vaak geheel of gedeeltelijk weggewerkt in plafond en muren (inbouw). Uitbreidingen zijn ook mogelijk volgens het normaaldozensysteem. In de loop der tijd zijn sommige draadkleuren veranderd. Let dus extra op als u oude en nieuwe draden met elkaar verbindt. De stroomdraad was groen, maar is nu bruin. De nuldraad was rood, maar is nu blauw. De aardedraad was grijs, maar is nu geel/groen. De zwarte schakeldraad en de niet-geïsoleerde blanke aardedraad zijn gelijk gebleven) legt u de leiding aan van het stopcontact naar de centrale doos.

Een derde mogelijkheid is om een stopcontact te vervangen door een lasdoos, waardoor u maximaal vier aansluitmogelijkheden creëert.

In alle gevallen dient u als volgt te werk te gaan:
Teken de plaats van de dozen en het leidingverloop op de muur af. Verwijder de bestaande bedrading en monteer de lasdoos. Steek hierin de benodigde buizen en bevestig die met zadels op de muur. (om de veertig centimeter, en bij de lasdoos of stopcontacten een extra beugel op 10 cm.) Trek met een trekveer de draden door de buis en laat de einden 10 cm uitsteken. Verwijder met een striptang 1 cm isolatie en verbind draden met dezelfde kleur, door de aders in een lasklem te steken of ze met een tang in elkaar te draaien en van een lasdop te voorzien. Er mag geen koper meer zichtbaar zijn. Druk de verbindingen netjes in de lasdoos en schroef het deksel erop. Monteer aan het andere buiseinde de contactdoos. Verwijder ook hier ca. 1 cm isolatie en zet elk draadeind vast in een klem of contactschroef. De bruine draad komt op het aansluitpunt met de P, de geel/groene op die met het aardeteken (in het midden). Schroef het geheel tegen de muur en plaats de afdekkap.

Opbouw en inbouw van leidingen
Het aanbrengen van de leidingen in het zicht is niet de mooiste oplossing, maar wel verreweg de eenvoudigste. In plaats van de ronde PVC-buis kunt u ook decoratieve platte buis en hoekstukken gebruiken. (zogenaamde K25-goten) Voor inbouwmontage maakt u daar, waar de leidingen komen te liggen sleuven en uitsparingen in de muur. Zet de buizen vast met gebogen spijkertjes en trek eerst de bedrading. Herstel daarna de muur met specie, die u goed laat uitharden. Sluit de lasdoos aan, evenals de contactdoos die u tenslotte vastzet in de inbouwdoos.

Tip: Door een te dikke stuclaag kan de inbouwdoos te diep zitten.  Plaats opvulringen om de inbouwdoos op het juiste niveau te brengen.

Schakelaars
De mogelijkheden met schakelaars en schakelmogelijkheden zijn zo divers, dat we er hier niet al te diep op ingaan. Werk in ieder geval volgens de gebruiksaanwijzing. Alleen bij tweepolige schakelaars mogen de blauwe draden op de schakelaar worden aangesloten. Merk bij wisselschakelaars met drie zwarte draden de draad die is aangesloten op de P-klem met een stukje tape. De andere twee zwarte draden mogen verwisseld worden.

Vervangt u een schakelaar door een dimmer, kies dan een dimmer met de juiste, of een overcapaciteit. Schroef de schakelaar, de ring en de bruine en zwarte draad los. Sluit de draden volgens de gebruiksaanwijzing aan op de dimmer. Zet deze vast in de inbouwdoos en monteer de afdekplaat en bedieningsknop. Behalve op- en inbouwdimmers bestaan er ook snoer en tafeldimmers voor armaturen die op een stopcontact zijn aangesloten. Voor halogeenverlichting zijn er speciale dimmers in de handel.

Bij het monteren van een stekker verwijdert u eerst ca. 4 cm van de snoermantel. Verwijder met een striptang ca. 1 cm isolatie, draai elke ader afzonderlijk in elkaar (solderen is beter) en schroef ze in de contactpennen. Doe het snoer onder de trekontlaster en zet de stekkerhelften in elkaar. Een snoer aansluiten op een fitting komt op hetzelfde neer, net zoals het aansluiten van een schakelaar. Hier knipt u, afhankelijk van het type, één of beide aders door.

Tip: Als uw dimmer niet meer functioneert, kan het zijn dat de zekering in de dimmer stuk is. Open de dimmer, en vervang de zekering. Een brommende dimmer staat te laag; verhoog de lichtsterkte een beetje.

Een lamp ophangen
Hang een plafondlamp altijd aan een haakje, en nooit alleen aan de installatiedraden. Verbind installatiedraden en lampdraden met een kroonsteentje. Sluit u de lamp aan op een centraaldoos, verleng dan zonodig, na verwijdering van de afdekplaat, met een lasdop de zwarte schakeldraad. Maak op de bestaande lasdop van de blauwe nuldraad een aftakking. Zet de afdekplaat terug en monteer het kroonsteentje. Als u de lamp verder van de centraaldoos af wilt monteren, leidt het snoer dan langs het plafond. Hang de lamp aan een los, in het plafond aangebrachte haakje.

Een vleugje nostalgie of juist design van de bovenste plank. Parket is en blijft geliefd. Parketvloeren worden in vele varianten en vormen gelegd. Van parketstroken en parkettegels tot de visgraatvloer. De meest populaire vorm is wel het leggen van een zwevende (laminaat) parketvloer met stroken of lamellen. Naast het traditionele houten parket wordt de laminaatvariant met kunststof toplaag steeds populairder. Deze is een stuk goedkoper en het slijt minder snel en is verkrijgbaar in allerlei dessins en kleuren. Hoeveel (laminaat)parket u nodig heeft wordt bepaald door het legpatroon dat u voor ogen heeft. Maak een plattegrond van de kamer en bereken, op basis van de lamelbreedte, het aantal banen. Let wel: reken voor een diagonaal legpatroon circa 7% meer parket. Haal houten parket minimaal twee dagen voor het leggen in huis, zodat het kan acclimatiseren.

Het benodigde gereedschap • hamer

 • handzaag

 • hobbymes

 • kapzaag

 • metseldraad

 • potlood

 • profielmal

 • rolmaat

 • schroefmachine

 • winkelhaak

 • afstandhouders

 • aluminium tape

 • decoupeerzaagjes (fijn)

 • parket onderlaag

 • parket legset (slagblok en slagijzer)

 • parketlijm.


Voorbereiding
Voordat u aan de slag gaat, is het zaak eerst de ondergrond te controleren. Check bij een betonnen vloer of deze droog genoeg is (zeker als uw huis betrekkelijk nieuw is). De maximale vochtigheid bedraagt 3%. Bij de bouwmarkt kunt u een hygrometer huren die aangeeft wat de vochtigheidsgraad van de ondergrond is. Zorg verder voor een egale ondergrond, steek oneffenheden weg en vul gaatjes of deuken op met egaliseercement. Wilt u het laminaatparket leggen over een houten vloer, zorg dan dat uitstekende spijkers en andere oneffenheden verwijderd zijn. Zet verende vloerdelen met extra schroeven vast en breng een toplaag van 12 mm spaanplaat of multiplex aan. (zie Vloer egaliseren). Vervolgens bedekt u de vlakke ondergrond eerst met een speciale parket-onderlaag. Dit beschermt de parketvloer. Let op dat u deze laag met de aluminiumzijde naar boven legt. Er zijn ook zogenaamde groene ondervloerplaten verkrijgbaar als bodem voor uw parketvloer. Nadeel hiervan is wel dat uw vloer weer een stukje hoger komt te liggen. Gebruikt u deze platen, plak dan de naden af met aluminiumtape.

Aan het werk
Haal de plinten weg. Plaats eventueel langs de muren stroken spaanplaat van 10 mm dik waar u tegenaan kunt werken. Laat ook ruimte vrij langs drempels en leidingen, dan zal het parket daar nooit bol gaan staan. Wanden zijn nooit kaarsrecht, span daarom een draad strak langs de muur. Zet deze beginlijn met behulp van een metseltouwtje uit en doe dit gewoon op het oog. Plaatst u geen stroken spaanplaat, houd er dan rekening mee dat tussen de muur en het parket een ruimte van 1 cm open moet blijven om het uitzetten van het parket mogelijk te maken.

Veer en groef
Parket(laminaat)stroken hebben een veer en een groef. Die passen in elkaar waardoor een naadloos geheel ontstaat. Leg de eerste baan langs de draad met de groef naar de wand (gebruik per lamel 3 afstandhouders).

Handig in eigen huis
Tip van Linda van Summeren, adviseur marktbeleid en innovatie, met haar kinderen Siebe en Femme.

Laminaat vind ik ideaal als je kleine kinderen hebt. Binnen een mum van tijd is het zand dat zij meenemen uit de speeltuin en het gemorste eten en drinken weggezogen en gedweild. De trapauto mag gewoon in de kamer want last van je krassen heb je niet.

Maak een bewuste keus als u een vloer uitzoekt. Kies een vloer die bij u past. Realiseert u zich dat op parketvloeren gauw beschadigingen kunnen ontstaan door bijvoorbeeld het vallen van voorwerpen op de vloer. Laat de vloer geen ergernis zijn bij het eerste krasje. Als u zelf de parketvloer gaat leggen, denk dan aan het volgende. • Zorg dat er geen vocht vanuit de bestaande vloer kan indringen.

 • Alvorens u het parket aanbrengt, legt u een ondervloer gelijmd op een betonnen vloer of geschroefd op een houten vloer.

 • Leg eerst de houten vloerdelen uit zodat u goede verdeling krijgt.

 • Zorg dat de eerste strook op de juiste verdeling strak en recht wordt aangebracht.

 • Waarna de overige delen gelijmd of gespijkerd worden bevestigd.

 • Alvorens u de vloer gaat schuren maak eerst de eventuele aanwezige noesten op scheurtjes dicht.

 • Schuur altijd met de houtstructuur (lengte richting) mee.

 • U kunt de vloer op verschillende manieren afwerken, lakken, olin en in de was zetten. Elke methode heeft zijn eigen behandeling en uitstraling.


Handig in eigen huis
Tip: Maak een mooie overgang van de parketvloer naar een ander type vloer. Hiervoor zijn diverse typen metalen overgangsstrips verkrijgbaar. Parket van onbehandeld hout kunt u na 24 uur licht opschuren. Daarna kunt u de vloer in de was zetten of lakken. U kunt er ook voor kiezen de vloer te impregneren, zo voorkomt u vlekken. Deze manier is vrij onderhoudsarm, u zet de vloer daarna elk half jaar in de was. Vooral massief parket is gevoelig voor krassen. Voorzie de stoelpoten en tafeltjes daarom van viltrondjes. Teken de laatste parketlamel van de rij op de juiste lengte af met een potlood en zaag hem vervolgens op lengte met een scherpe fijngetande kapzaag. Zaag schuin door de lamel en houd de zaag niet te dwars op de lamel. Zo voorkomt u dat de zaagsnede erg ruw wordt en de randen van de vloer een aangevreten uiterlijk krijgen. Gebruikt u een decoupeerzaag, zet dan het potloodlijntje aan de onderkant van de lamel en neem een speciaal laminaatzaagje!

Leggen
Lijm in de eerste rij de kopse kanten van de lamellen aan elkaar. Druk bij de laatste lamel de hele rij tegen elkaar aan, met behulp van het slagijzer. Als de eerste rij ligt, gebruikt u het afgezaagde deel van de laatste lamel uit de eerste rij als beginstuk van de tweede rij. De groeven in de lange kant en de kopse kant kunt u van lijm voorzien met behulp van het handige tuitje van de lijmbus die u bij het laminaat of parket heeft gekocht. Schuif de lamellen in elkaar. Tik ze strak tegen elkaar, met behulp van het slagblokje. Voorzichtig met de hamer tikken anders beschadigt het parket. Sla nooit met de hamer rechtstreeks tegen de lamel maar gebruik altijd het slagblokje tussen de lamel en de hamer. Als u de veer van de lamel beschadigt, past de volgende lamel er zeker niet tegenaan. Gebruik bij de laatste rij of aan het einde van een rij, het slagijzer om de lamellen strak tegen elkaar aan te duwen. Teken leidingen af en zaag de lamel op die plek precies doormidden, maak een passende uitsparing voor de leiding en smeer beide lameldelen in met lijm en leg ze om de leidingen heen. Teken lastige vormen zoals deurposten af met behulp van een profielmal. Als u namelijk met een profielmal tegen het obstakel aanduwt, nemen de verschuifbare naalden van dit apparaatje de vorm over. Deze kunt u vervolgens aftekenen op de parketlamel. Zit het laminaatparket goed tegen elkaar aan, dan kunt u de eventuele stroken spaanplaat verwijderen en de plinten gaan aanbrengen. Zaag de plinten op maat en lijm ze op het parket of schroef ze aan de muur (afhankelijk van het type plint). Bron: Cires


Een keer per maand geeft bouwmarkt Karwei een inspirerende klustip op Wonenonline. Deze maand gaan we een hanglamp ophangen. Goede verlichting is altijd belangrijk, zowel in werk- als in woonkamers. Het aanbrengen van goede verlichting hoeft bovendien helemaal geen zware klus te zijn, zoals bovenstaande klusvideo bewijst.

Het is vooral belangrijk dat je de stroom van de betreffende groep niet vergeet uit te schakelen voordat je begint met het aansluiten van de lamp. Controleer altijd extra of er zeker geen stroom op de zwarte draad staat. Kijk ook goed met een leidingzoeker waar de elektrische leidingen in het plafond lopen voordat je in het plafond boort.

Het is goed denkbaar dat je verschillende soorten verlichting wilt voor woonruimten, slaapvertrekken en werkkamers. Het is echter ook mogelijk om dezelfde lamp voor meerdere toepassingen te gebruiken, bijvoorbeeld door er een dimmer op aan te sluiten. Er zijn verschillende dimmers voor verschillende soorten lampen. Het is zelfs mogelijk om verlichting te dimmen met afstandsbediening.

Een keer per maand geeft bouwmarkt KARWEI een handige klustip op Wonenonline. Deze keer gaan we een douche- of badmengkraan vervangen door een thermostaatkraan.

Een thermostaatkraan is veilig, comfortabel en water- en energiebesparend. Je stelt de temperatuur eenvoudig in waardoor er bij het mengen van koud en warm geen water meer verloren gaat. Ten opzichte van je oude bad- of douchemengkraan bespaar je tot wel 30% op water.

Ga je naar KARWEI om een thermostaatkraan te kopen? Meet dan eerst de afstand tussen je leidingen. Deze hartafstand is belangrijk bij de aanschaf van je nieuwe kraan. Bij een badmengkraan is de hartafstand 15 cm, bij een douchemengkraan kan dat 12 of 15 cm zijn. 

Vergeet niet de hoofdkraan te sluiten voordat je je oude kraan eraf schroeft. Tip: leg een handdoek neer zodat je douchebak of tegels niet beschadigen als er iets valt. Controleer of de s-koppelingen even diep, op de juiste hartafstand en horizontaal zijn geplaatst. Schroef er dan de thermostaatkraan losjes op en stel de koppelingen eventueel iets bij. Haal de kraan er weer af en schroef de rozetten erop. Plaats de ringen met vuilzeefjes in de wartels van de thermostaatkraan en zet hem voorzichtig vast met een bahco of steeksleutel. Draai de hoofdkraan voorzichtig open en check of er niets lekt. Stel de temperatuur regelaar goed af en je thermostaatkraan is klaar voor gebruik. Heb je ook een nieuwe glijstangset gekocht? Kijk dan de klus glijstangset monteren.

Meer weten? Bekijk dan het volledige stappenplan thermostaatkraan plaatsen en vele andere handige klustips en stappenplannen over sanitair op de website van Karwei.

 

Wilt u een stevig traditioneel uiterlijk aan uw woonkamer geven in de vorm van een gemetselde wand, dan zijn steenstrips een goede oplossing. Ze kunnen in leuke diverse patronen worden aangebracht. Verkrijgbaar zijn verschillende soorten echte baksteenstrips die, afhankelijk van de dikte, wel of niet gevoegd moeten worden.

Het benodigde gereedschap • waterpas

 • rolmaat

 • zaagje

 • latten

 • metselkoord

 • lijmspatel

 • emmer

 • voegplankje

 • voegspijker


De voorbereidingen

Zorg voor een vlakke schone droge wand zonder beschadigingen. Monteer aan beide uiteinden van de wand, van de vloer tot het plafond twee latten. Daarop maakt u een zogenaamde laagverdeling. Een laag is de dikte van de steen plus de dikte van de voeg. Dus als de steen 6 centimeter dik is en de voeg moet 1 centimeter zijn dan is een laag 7 centimeter. Neem de hoogte van de muur en deel dat getal door 7 (lagen). Dan weet u meteen of u stenen genoeg heeft. En u gebruikt die uitkomst, bijvoorbeeld 23, om 23 gelijke delen op twee latten aan te strepen tot de hoogte die u wilt bedekken met de steenstrips.

Metselkoord
De streepjes op de lat zijn het hulpmiddel waarmee u kunt zorgen voor kaarsrechte lagen. Dat doet u door een niet elastisch touwtje met een spijkertje vast te slaan op de streep en die daarna om een spijkertje aan de lat aan de andere kant vast te binden op dezelfde hoogte. Dan heeft een rechte lijn waarlangs u kunt werken. U heeft dan een zogenaamd metselkoord gemaakt.

Tip: pas zonodig de voegdikte (ongeveer 1 cm) aan zodat u op een aantal hele steenstrips uitkomt, want dat ziet er natuurlijk netter uit.

Aan het werk

Steenstrips aanbrengen
Op de (achterkant) van de steenstrips smeert u een ongeveer 3 mm dikke laag lijm. Druk de strip met schuivende bewegingen muurvast, precies langs het metselkoord. Breng het koord na elke laag met een maatstreep omhoog. Op de hoeken van de muur moeten steenstrips vaak worden verkleind. Bakstenenstrips zijn eenvoudig met een beitel aan de achterzijde in te krassen en vervolgens te breken.

Voegen
Nadat u de lijm de aangegeven tijd heeft laten drogen, kunt u beginnen met voegen. Meng hiervoor in een emmer een kant en klaar voegsel of een specie van cement en rivierzand. De voegspecie moet u niet te nat maken. Tip: neem wat specie in de hand en knijp hier een bal van. De speciebal moet dan heel blijven en mag dus niet uit elkaar vallen. Maak de specie vooral niet te nat. Te natte specie drijft weer uit de voegen en u krijgt dan een behoorlijke knoeiboel. Neem wat voegsel op het voegplankje en strijk het met de voegspijker stevig tussen de strips. Kies voor een volle, een terugliggende of een uitgeholde voeg. In het laatste geval drukt u een stuk elektriciteitspijp in de natte mortel. Een rustiek uiterlijk ontstaat door over een volle voeg met een stevige borstel te strijken.


Een keer per maand geeft bouwmarkt KARWEI een handige klustip op Wonenonline. Deze maand legt KARWEI kluscoach Patrick uit hoe je zelf een houten terras van hardhouten vlonderplanken maakt. Een fraai en strak aangelegd terras maakt je tuin écht af. Wil je eens iets anders dan tegels? Dan zijn (hard)houten of composiet vlonderplanken een goed alternatief. Ze zijn minder zwaar en hebben een natuurlijke uitstraling. Kies je voor hardhout, let er dan wel op dat je vlonderplanken met het FSC-keurmerk koopt. Hout met dit merk komt gegarandeerd uit duurzaam beheerde bossen.

Wil je verlichting of een stopcontact bij je terras? Leg dan eerst elektriciteit in je tuin aan voordat je aan het terras begint. Later kun je er misschien niet goed meer bij.

Net als bij iedere klus geldt: een goede voorbereiding is het halve werk. Zo is een vlakke en stabiele ondergrond bijvoorbeeld noodzakelijk. Afhankelijk van de grondsoort gebruik je hiervoor stabilisatiezand, regels, stoeptegels of tuinpalen. Zorg dat je de onderbalken waterpas legt maar houd in de lengterichting rekening met afwatering. Bevestig de eerste vlonderplank op de regels en gebruik een winkelhaak om alles haaks te leggen. Boor de planken voor en ruim de gaten met een verzinkboor. Het hout splijt dan niet en de schroefkoppen vallen mooi in het hout. Omdat hout altijd werkt, houd je tussen de banen een kier van minimaal 0.5 cm.

Voor het volledige stappenplan houten terras van vlonderplanken maken kijk je op de website van KARWEI. Hier vind je bovendien meer handige buitentips en ideeën om je terras in te richten.

Wanneer u binnen gaat schilderen is verf en beits op waterbasis de beste keus. lees meer over de eigenschappen van verf. Er zijn vele soorten verf verkrijgbaar. Hieronder hebben wij van de meest voorkomende soorten de eigenschappen voor u op een rijtje gezet;

Alkyd
Verfproducten met het bindmiddel alkydhars en oplosmiddel terpentine zijn oxidatief drogende verfproducten. Dit betekent dat na verdamping van de terpentine het bindmiddel reageert met zuurstof uit de lucht waardoor een verffilm ontstaat. Er zijn vele soorten alkydharsen. De samenstelling is afhankelijk van het doel waarvoor de verf gebruikt wordt. Alkydharsen kunnen ook gemodificeerd worden met bepaalde grondstoffen waardoor ze bijvoorbeeld slijtvaster worden of een beter glansbehoud hebben. Alkyd verfproducten zijn verkrijgbaar in zowel dekkende als transparante producten, in grondverf, verf en beits, in solid en high solid. De eigenschappen van Alkyd verfprodukten zijn dat het een uitstekende vloeiing heeft, het is gemakkelijk verwerkbaar, overschilderbaar na 16 - 24 uur en geschikt voor binnen en buiten

Acryl
Verfproducten op basis van het bindmiddel acryllaat en oplosmiddel water zijn fysisch drogende producten die we meestal acrylverven noemen. Bij deze verven verdampt het water waarna de acryllaatdispersie een verffilm vormt. Eenmaal goed doorgehard lost deze laag niet meer op in water. Er zijn vele soorten acryllaten waarvan de meeste met name geschikt zijn voor toepassingen binnenshuis. De samenstelling is afhankelijk van het doel waarvoor de verf gebruikt wordt. Acryl is verkrijgbaar in zowel dekkende als transparante producten, in verf, beits en grondverf. Eigenschappen zijn snel drogend, geurarm, minder milieubelastend en niet vergelend.

High Solids
High Solids zijn in principe alkydverven met veel minder oplosmiddel. Het zijn oxidatief drogende verfproducten waarbij, na verdamping van de (geringe) hoeveelheid terpentine, het bindmiddel reageert met zuurstof uit de lucht waardoor een (optimale) verffilm ontstaat. Naast high solids zijn er ook solids. Deze bevatten iets meer oplosmiddel dan high solids maar beduidend minder dan de traditionele alkydverven. High solids en solid zijn verkrijgbaar in zowel dekkende als transparante producten, in verf, beits en grondverf. Eigenschappen zijn dat het veel minder oplosmiddel bevat, uitstekende dekkracht, goede duurzaamheid en minder milieubelastend.

Muurverf
Muurverven zijn er in heel veel soorten en kwaliteiten en is voor het verven van allerlei steenachtige ondergronden. Belangrijk bij het verven van steenachtige materialen is dat de ondergrond goed droog en schoon is. De hoeveelheid bindmiddel en de toevoeging van diverse grondstoffen bepaalt of de muurverf goed dekkend, afwasbaar, vochtregulerend of buitenduurzaam is. Bij het gebruik binnenshuis worden de muurverven vooral toegepast in vertrekken waar veel waterdamp ontwikkeld wordt.

Veegvaste muurverf
Deze muurverf dekt nat vrij slecht. Opgedroogd geeft het een goede dekking. Deze verf is zeer watergevoelig. Met een natte spons kan de verflaag weer van de muur verwijderd worden. In een ruimte waar gerookt wordt trekt veel rook in de muurverf. Een nieuw aangebrachte laag zal spoedig weer vergelen. De oude laag moet door afwassen verwijderd worden. Als dit niet lukt dient men de oude laag zeer goed af te wassen.

Latex
Is afwasbaar met zeepwater. Het stelt hoge eisen aan de ondergrond. De ondergrond moet schoon zijn, vooral in keukens waar een vettige aanslag op de wand zit. Wanneer dampen bij grote hoeveelheden naar het plafond stijgen zal de verf van het plafond afschilferen. In dampvrije ruimten kan latex zeer goed worden toegepast.

Beits
Beitsen zijn er in veel soorten en kwaliteiten. Er wordt onderscheid gemaakt tussen transparante beits en dekkende beits. Bij een transparante beits blijft de structuur van het hout goed zichtbaar, terwijl deze bij een dekkende beits praktisch onzichtbaar wordt. De meeste binnenbeitsen zijn op basis van het waterverdunbare bindmiddel acryllaat. De meeste buitenbeitsen zijn op basis van alkydhars en terpentine. Voordelen van beits zijn dat het vochtregulerend en ademend is dit wil zeggen dat aanwezig vocht in het hout wel naar buiten kan ontsnappen, maar er geen vocht van buitenaf door de beitslaag het hout kan indringen. Beits is door zijn speciale samenstelling en vochtregulerende werking zeer flexibel, het zal niet snel bladderen of blazen en geeft daardoor een uitstekende bescherming tegen weersinvloeden. Daarnaast is beits snel aan te brengen, er hoeft niet eerst een laag grondverf aan te worden gebracht.

Het onderhoud is vrij eenvoudig. De oude beitslaag hoeft meestal niet verwijderd te worden. Alleen even schuren en schoon maken en je kan een nieuwe laag aanbrengen. Met het aanbrengen van elke nieuwe laag gaat wel weer iets van het transparante karakter verloren. Na 2 a 3 jaar is het verstandig een nieuwe laag aan te brengen. Bij het aanbrengen van enkele lagen dekkende beits is er nog maar weinig te zien van de oorspronkelijke structuur. Beits is toepasbaar op alle houtsoorten.

Polyurethaan
Polyurethaanverven zijn producten in dekkend en transparant waarvan het bindmiddel geheel of ten dele bestaat uit polyurethaan. Het polyurethaan- bestanddeel zorgt ervoor dat de laklaag harder en stijtvaster wordt. Het type bindmiddel en de hoeveelheid polyurethaan plus toevoegingen van diverse grondstoffen bepalen de kwaliteit van het product. De samenstelling is afhankelijk van het toepassingsgebied. De eigenschappen zijn dat het waterverdunbaar is, reukarm, het vergeelt niet, droogtijd ± 4 uur en slijtvast

 

Een keer per maand geeft bouwmarkt KARWEI een handige klustip op Wonenonline. Deze keer laat kluscoach Patrick zien hoe je een maatwerk schuifdeurkast van Storemax monteert. Heb je wat extra opbergruimte nodig? Denk dan eens aan een maatwerk kastenwand. Bij KARWEI bestel je de schuifdeuren en het kastinterieur van Storemax in iedere gewenste afmeting en kleur.

Van muur tot muur of met zijpanelen; met een schuifdeurkast van Storemax kun je alle kanten op. Let er wel goed op dat je nauwkeurig de maten neemt. Boven en onder, voor en achter, links en rechts. Kluscoach Patrick legt je uit hoe je dat doet en wat je moet doen bij maatverschil. Op KARWEI.nl stel je met de Storemax Selector vervolgens zelf eenvoudig je kastenwand samen. Ga met het definitieve ontwerp naar KARWEI.

Is het plaatsen van de schuifdeurkast moeilijk? Met behulp van de handleiding en de klusvideo valt dat reuze mee. Maar zorg wel voor wat hulp want voor sommige delen heb je echt een paar extra handen nodig. Meer weten? Bekijk dan de klusvideo en het volledige stappenplan over kastenwanden op maat maken op KARWEI.nl. Hier leer je ook hoe je een schuifdeurkast onder een schuin dak maakt.

Rollers of kwasten? Er zijn verschillende kwaliteiten verkrijgbaar. Wij hebben de eigenschappen eens voor u op een rijtje gezet.

Schuurmiddelen
Voordat u gaat schilderen dient u de ondergrond goed te schuren. Er zijn verschillende soorten schuurpapier verkrijgbaar. • Fijn schuurpapier: gebruikt u voor het schuren tussen twee lagen dit is noodzakelijk wanneer eerdere verflagen aanbrengt. Let er op dat u altijd in de lengte van het hout moet schuren. Het hout kan anders beschadigd worden en deze beschadigingen kunnen dan zichtbaar blijven.

 • Grof schuurpapier: gebruikt men voor het wegnemen van veel houtvezels, bij een sterke verruwing en voor het afronden van scherpe hoeken. Hoe hoger het nummer op het schuurpapier is, des te fijner is de korrel.


Kwasten
De kwaliteit van de kwast is van grote invloed op de kwaliteit en de snelheid van het schilderwerk. Er zijn diverse soorten kwasten; • Ronde kwasten: worden gebruikt om glans-, satijnglans-, of matte lak aan te brengen en zijn het meest geschikt voor smalle oppervlakken.

 • Platte kwasten: worden meestal gebruikt bij wat dunnere en makkelijk te verwerken verven. Een platte kwast gebruikt men meestal voor grote oppervlakken.

 • Ovale kwasten: voor de grotere oppervlakken.

 • Blokvormige kwasten: deze kunnen gebruikt worden om binnenmuren of plafonds te latexen.
De kwaliteit van het haar en de afmeting bepalen voor het merendeel de prijs. Er zijn verschillende soorten kwastharen; • Varkenshaar: is hol, en heeft aan het uiteinde een split waardoor de verf goed wordt opgenomen. Deze kwast is geschikt voor terpentine verdunbare alkydverven. De kwast droogt snel in en gaat snel vol met verf gaat zitten hierdoor moet hij regelmatig worden schoongemaakt.

 • Kunststofharen: deze zijn massief en soms voorzien van een kunstmatige split. Deze kwast neemt onvoldoende verf op en is ongeschikt voor alkydverven. Waterverdunbare acrylverven zijn er wel mee te verwerken, maar niet optimaal. De nieuwste ontwikkeling is een holle kunststofvezel met een kunstmatige split.

 • Een mengsel van beide haarsoorten; dit levert een goede kwast op voor het verwerken van waterverdunbare acrylverven. Traditionele terpentine verdunbare verven zijn er ook mee te verwerken, maar hier levert een varkensharen kwast nog steeds het beste resultaat. Doop een nieuwe kwast van te voren niet in het water! Het haar gaat dan uitstaan en de borstel is voorgoed bedorven.


Verfrollers
Naast het aanbrengen van muurverven is een roller ook geschikt voor het aanbrengen van hoog- en zijdeglansverven. Met een roller kan streeploos en gemakkelijk verf aangebracht worden. Er zijn diverse soorten rollers; • Schuimplastic roller: deze is geschikt om bijvoorbeeld een muurverf uit te rollen. Daar je deze roller moeilijk kan schoonmaken is deze niet geschikt voor herhaald gebruik.

 • Vachtroller: zijn uitstekend geschikt om muurverven direct op de wand of plafond aan te brengen. Ook te gebruiken bij structuurverven en sierpleister.

 • Structuurroller: deze zijn niet gemaakt om de structuurverf aan te brengen, na het aanbrengen van deze verf met een blokkwast de verf te voorzien van een bepaalde structuur.

 • Velours/mohair lakroller: deze is uitermate geschikt voor het verwerken van vloerlakken, hoogglans en zijdeglansverven en bestand tegen licht agressieve verdunningsmiddelen als thinner, benzine e.d.

 • Lakroller: deze is gemaakt van een zeer fijncellige schuimstructuur. Hoe fijner van structuur, hoe beter de verf zal uitvloeien en uitstekend geschikt om de meest voorkomende hoog- en zijdeglansverven streeploos te verwerken.

 • Acrylrollers: zijn uitstekend geschikt voor de verwerking van verf op acrylbasis door de dichtere pool en verticale inplant.


Bewaren
Heb je een kwast of roller gebruikt en wil je deze voor langere tijd opbergen, dan dien je deze na gebruik schoon te spoelen met terpentine of kwastenreiniger. Vervolgens insmeren met zachte groene zeep en daarna in een krant rollen. Bij hernieuwd gebruik uiteraard eerst de zachte zeep goed met lauw water uitspoelen. Heeft men waterverdunbare verven gebruikt, dan kan men het beste de kwast direct na gebruik goed uitspoelen in lauw water, goed laten drogen en opbergen.

Ben je van plan ben om de volgende dag de kwast of roller weer te gaan gebruiken, doe er dan plasticfolie omheen dan droogt hij niet uit en hoef je hem ook niet eerst uit te spoelen. Dit werkt vooral goed bij verf op waterbasis. Verf op oliebasis droogt echter sneller uit. U kunt dan een vochtige doek om het folie wikkelen.


Een keer per maand geeft bouwmarkt KARWEI een inspirerende tip op Wonenonline. Deze maand laat KARWEI styliste Marie-Gon de laatste trends in tuinmeubelen zien. Nog niet eens zo heel lang geleden zag je in praktisch iedere tuin hetzelfde tuinmeubilair: een hard plastic tafel met klapstoelen, in de standaardkleuren wit of groen. De laatste jaren is er op het gebied van tuinmeubelen echter veel veranderd. De trend om s zomers het leven steeds meer naar buiten te verplaatsen, heeft er voor gezorgd dat er tegenwoordig veel meer aandacht aan tuinmeubelen wordt besteed. In kwaliteit en uitstraling doet het moderne tuinmeubilair dan ook nauwelijks meer onder voor het meubilair binnenshuis.

En ook in het materiaalgebruik is de laatste veel gebeurd. Hoogwaardig hardhout en het praktische kunststof wicker bepalen het beeld. Hardhout vergt natuurlijk jaarlijks wat onderhoud, maar het levert wel een warm en sfeervol plaatje op. Het gevlochten kunststof wicker heeft als grote voordeel dat het nauwelijks onderhoud behoeft en je tuin of balkon juist een strakke, moderne uitstraling geeft. Zeker wanneer je kiest voor stijlvol antraciet. Maar wat je smaak of budget ook is: voor een witte plastic klapstoel in je tuin heb je anno 2010 écht geen excuus meer… Meer tips? Bekijk dan ook de video styling van balkon of terras op de website van KARWEI

Een keer per maand geeft bouwmarkt KARWEI een handige klustip op Wonenonline. Deze keer laat kluscoach Gerrie zien hoe je plinten plaatst. Een strakke laminaatvloer is pas écht af met een paar mooie plinten. KARWEI verkoopt ze in allerlei soorten en maten. En in vele trendy kleuren.

Meet eerst op hoeveel plinten je nodig hebt en houd rekening met 10% zaagverlies. Heb je een keuze gemaakt? Dan kun je aan de slag. In deze klusvideo laten we zien hoe je mdf-plinten plaatst.

Meten, aftekenen, boren, zagen en bevestigen. Met de uitleg van kluscoach Gerrie zet je de plinten er zo op. Maar let op; werk niet té snel. Check altijd eerst even of er geen leidingen in de muur lopen voordat je gaat boren. Het voordeel van de mdf-plinten: je schuift ze er gemakkelijk weer af om bijvoorbeeld kabels achter te leggen.

Meer weten? Bekijk dan de klusvideo en het volledige stappenplan over plinten plaatsen op KARWEI.nl. Ook handig als je nog laminaat moet leggen.

Een keer per maand geeft bouwmarkt KARWEI een inspirerende klustip op Wonenonline. Deze maand leggen we laminaat.

Laminaat is er in vele soorten en uitvoeringen. Luxere laminaatsoorten hebben de uitstraling van een echte houten vloer door een voelbare houtstructuur. Kliklaminaatvloeren zijn er in diverse houtkleuren, zoals teak, grenen en eiken - vaak in een aantal varianten per houtkleur. De laminaatwijzer helpt je uit te zoeken welk laminaat het meest geschikt is voor de ruimte waarin je het wilt leggen. Let ook op dat je een goede ondervloer kiest.

Het leggen van een ondervloer voorkomt geluidsoverlast en dankzij de isolerende werking blijven je voeten lekker warm. Het leggen van de eerste twee banen is het meest kritisch. Als deze er goed in liggen, komt de rest ook goed. Moeilijke hoeken en obstakels los je op met een zwaaihaak en een profielmal. Meer weten? Bekijk dan het volledige stappenplan over laminaat leggen en de vele andere handige klustips en stappenplannen op de website van Karwei

Het stukadoren met de troffel is voor de beginnende klusser een moeilijke, maar vaak wel een gewilde vaardigheid. Hiermee kunt u de basis leggen voor prachtige muren. En mooie wanden brengen sfeer in elke kamer. Stukadoorsmortel is in veel soorten verkrijgbaar. Rotband geeft de ideale gladde ondergrond voor behang, sierpleister en structuurverf. Geelband is iets grover en meer geschikt voor gekorreld schuurwerk. Beide zijn bruikbaar op elke steenachtige ondergrond.

Handig in eigen huis
Tip: Wilt u uw oude gemetselde muren vlak maken? De beste afwerking is een ouderwetse raaplaag. U koopt bij uw bouwmarkt zakken natte specie: een mengsel van kalk en zand. Samen met water en cement krijgt u een smeuïg geheel dat een prima basislaag voor uw muur is. Let wel op, deze stuclaag kunt u niet op gips of gasbeton zetten!

Het benodigde gereedschap:

  • kuip (huur)
  • mixer voor op
  • de boormachine
  • spaarbord van 50 x 50 cm
  • plakspaan
  • troffel
  • rei (liniaal zonder cijfers van 1.25 mtr lang)
  • houten schuurbord
  • hoekschopje
  • spons
  • blokkwast
  • waterpas
  • 10 mm dikke latten.

De voorbereidingen

Bewerk de ondergrond
Zorg voor een schone, droge en stofvrije ondergrond. Breng op sterk zuigende muren, zoals porisosteen, kalkzandsteen en baksteen met een blokkwast een voorstrijkmiddel aan. Bestrijk muren die juist weinig vocht opnemen, zoals beton, gipsblokken of geverfde muren met een hechtingsmiddel. Controleer bij geverfde muren of de ondergrond niet loslaat. Als dat wel zo is dan moet u de verflaag verwijderen. Maak de mortel aan volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Het opbrengen van de raaplaag
Gaat u een hele wand stukadoren met natte kalkspecie, plak dan met een beetje specie een paar latten van 10 mm dikte verticaal op de muur met een tussenruimte van ongeveer 50 cm, zodat u straks goed kunt afreien (met de rei strijkt u de laag helemaal recht en glad). Kijk met een waterpas of deze latten verticaal hangen en plak ze zover uit elkaar, dat de rei er drie kan overbruggen. Deze manier van werken slaat op een echt heel erg grove muur, het is het zogenaamde aanbrengen van een raaplaag, zie ook de tip van Vivare medewerker Jan Banning.

Op die basislaag kun je met Rotband een gladde pleisterlaag aanbrengen waarnaar de wand geschikt is voor sierpleister of behang. Met Geelband kun je schuurwerk maken.

Aan het werk
Schep wat mortel op het spaarbord. Plaats de plakspaan met de lange kant onder een hoek van 45 graden tegen de muur en smeer de mortel met een opgaande beweging uit. Heeft u een stuk gedaan, beweeg dan de rei er overheen, zigzaggend van beneden naar boven. Voeg waar nodig met de troffel specie toe en rei grote vlakken nogmaals af, maar dan diagonaal.

Hoeken
Hoeken kunt u extra verstevigen. Op een buitenhoek bevestigt u met wat mortel een metalen hoekbeschermer, die u wegwerkt onder het stucwerk. Bij een binnenhoek brengt u de mortel aan tot helemaal in de hoek en maakt die vervolgens strak met het hoekschopje.

Afwerking
Na ongeveer een half uur is de raaplaag stijf genoeg om te worden bijgewerkt. Schuur met de schuurplank het oppervlak dicht en glad. Verwijder de eventuele latten en vul de groeven op met mortel. Schuur dan het pleisterwerk nogmaals. De wand is nu klaar om af te werken met een pleisterlaag, steenstrips of tegels.

Glad en strak
Kleine scheurtjes in het stucwerk repareert u met een elastisch vulmiddel. Grotere scheuren kunt u herstellen door ze wat verder open te werken, goed schoon te maken, te bevochtigen en ze dicht te stoppen met mortel of een vulmiddel. Vaak scheurt een reparatie na verloop van tijd opnieuw, maar dat kan worden voorkomen. Steek aan beide zijden van de scheur zon 15 cm stucwerk weg, maak het gat schoon en vul deze eerst met acrylaatkit. Bevochtig de plek en breng een laag dunne gipspleister aan. Duw direct hierna een stuk stucband of glasvlies met de plakspaan in de pleisterlaag. Eindig met een tweede laag gipspleister, dik genoeg om de muur weer helemaal recht te maken.

Bron: Vivare

 

Een keer per maand geeft bouwmarkt Karwei een inspirerende klustip op Wonenonline. Deze maand gaan we tochtwering aanbrengen.

Tochtwering is een van de meest rendabele vormen van isoleren. Het aanbrengen van tochtwering is bovendien niet al te moeilijk, dus als je het zelf doet is het ook nog eens een hele goedkope manier om energie te besparen. Controleer of je ramen en deuren tochten door je hand of een brandende kaars voor de sponningen te houden. Meet de binnenmaat van het kozijn op. Bereken de totale hoeveelheid tochtstrip of tochtband die je nodig hebt. Denk ook aan een tochtwerende brievenbusklep en tochtprofielen voor de voordeur. Gebruik je zelfklevend tochtband? Ontvet het oppervlak met een schone doek en een klein scheutje ontvetter. Maak het oppervlak goed droog. Omdat tocht niet alleen langs de deur komt, maar vooral er onderdoor, plaats je voor een optimale isolatie ook een tochtprofiel. Bij buitendeuren monteer je het profiel op de onderkant van de deur, maar bij binnendeuren kun je het profiel vaak ook onder de deur aanbrengen.

Meer weten? Bekijk dan het volledige stappenplan over tochtwering aanbrengen en vele andere handige klustips en stappenplannen op de website van Karwei

Een keer per maand geeft bouwmarkt KARWEI een handige klustip op Wonenonline. Deze keer plaatst kluscoach Patrick een schutting. Wil je wat meer privacy in je tuin? Bij KARWEI vind je tuinschermen in allerlei soorten en maten. En in de klusvideo leer je hoe je de schutting zelf eenvoudig plaatst.

Een mooie, strakke schutting is een aanwinst voor je tuin. Kluscoach Patrick leert je hoe je de palen in een rechte lijn, waterpas en allemaal even hoog zet. Een paalpunt, voetstuk of rechtstreeks in de grond, voor iedere ondergrond heeft hij een oplossing.

Als de palen eenmaal staan, hang je de tuinschermen in een handomdraai. Let op: plaats de schutting op tien centimeter van de grond, dit voorkomt rotten van je tuinschermen. Maak je schutting vervolgens compleet met een stevige poort en werk de palen netjes af met metalen paalhoedjes. Voor de finishing touch, beits je de schutting in een mooie kleur. Meer weten? Bekijk dan de klusvideo en het volledige stappenplan van een schutting plaatsen op de KARWEI website. Ook voor meer klussen in de tuin kun je op onze website terecht.

Een keer per maand geeft bouwmarkt Karwei een inspirerende klustip op Wonenonline. Deze maand gaan we behangen.

Behangen is hip en leuk. In deze klusvideo zie je hoe je met succes je behangklus aanpakt. Handig omdat je ook leert hoe je veel voorkomende problemen oplost bij het aanbrengen van behang. Een goede voorbereiding is belangrijk. Je moet eventueel oud behang verwijderen. Een pas gestucte muur behandel je voor met voorstrijkmiddel. Gaten en scheuren repareer je met muurvuller. Bereken hoeveel behang je nodig hebt op basis van de omtrek van de ruimte. Let op dat je extra behang nodig hebt als je behang een patroon heeft.

Als je behang kiest, kijk je niet alleen naar het dessin en de kleur, maar ook naar de toepassingsmogelijkheden. Sommige behangsoorten zijn puur decoratief, terwijl anderen ook oneffenheden in de muur verbergen.

Werk bij het aanbrengen van het behang vanuit een hoek van boven naar beneden. Moet je behangen rondom een raam- of deurkozijn? Plak de baan er eerst in zijn geheel overheen en snijd hem daarna langs het hout af. Meer weten? Bekijk dan de volledige klusinstructie behang en of de vele andere handige stappenplannen of maatwerk adviezen op de website van Karwei .

Een keer per maand geeft bouwmarkt KARWEI een handige klus- of stijltip op Wonenonline. Deze keer vertelt stijlcoach Gerrie je alles over de verschillende soorten raamdecoratie.

Praktisch, functioneel of sfeerbepalend. Bij KARWEI vind je raambekleding voor iedere ruimte in je huis. In allerlei soorten en maten en in vele kleuren of dessins.

Van vochtbestendige rolgordijnen of jaloezieën voor in de badkamer tot sfeervolle vlinderjaloezieën voor in de woonkamer. En wat dacht je van luxe gordijnen, roljaloezieën, warmtewerende verduisteringsgordijnen en robuuste houten jaloezieën? KARWEI-stijlcoach Gerrie vertelt je er alles over.

Laat je inspireren door de tips en tricks in de stijlvideo en ga er zelf mee aan de slag. Combineer bijvoorbeeld eens verschillende soorten raambekleding en zoek er meteen bijpassende woonaccessoires bij.

Meer weten? Bekijk dan de stijlvideo met tips over raamdecoratie en gordijnideeën op KARWEI.nl. Hier leer je ook hoe je raamfolie aanbrengt.

Meer artikelen...