Steigerhout meubilair maken wordt voor steeds meer mensen een hobby. Wat is er leuker dan na een werkdag of in het weekend lekker zelf klussen en je eigen perfecte meubels ontwerpen en maken. Aangezien steigerhouten meubels zowel voor binnen als buiten toepasselijk zijn kun je je fantasie helemaal de vrije loop geven. Het voordeel van steigerhout meubilair is dat het bij elke type interieur past. Strak, modern of landelijk, steigerhout past er altijd bij.

Klusideeën

Hieronder geven wij 10 tips en ideeën voor populaire steigerhout meubels:

 • Tuin/loungebanken
 • Tafels ( hoog en laag )
 • Kasten
 • Bureaus
 • Plantenbak
 • Bedden en ligbedden
 • Stoelen
 • Hondenhok
 • Statafels
 • Wanddecoratie

Steigerhout bewerken

Steigerhout is makkelijk om mee te werken aangezien het een robuust karakter heeft. Een ander groot voordeel is dat steigerhout bijna onderhoudsvrij is. Een nadeel is, vooral bij buitengebruik, dat het heel lichtelijk krom kan trekken of kleine scheurtjes kan gaan vertonen. Voor buitengebruik adviseren we om een vochtregulerende wash, beits of lak te gebruiken. Om het te onderhouden gebruik je water en groene zeep. Let op, dit is wanneer het meubilair niet bewerkt is met lak o.i.d.

Ben je enthousiast geworden over steigerhout meubels maken? Voor het maken van je eigen meubilair heb je natuurlijk ook goed gereedschap nodig zoals:

 • Decoupeerzaag
 • Boormachine
 • Handzaag
 • Schuurpapier
 • Steigerhoutschroeven

Voor het grote handgereedschap weten wij nog een Makita specialist. Daarmee bent u verzekerd van kwaliteit gereedschap dat u helpt met iedere klus.

Veel succes met het ontwerpen en bouwen van uw zelfgemaakte meubels. Wij zijn erg benieuwd naar het resultaat. Stuur ons een foto van het resultaat. De mooiste ontwerpen publiceren wij online.

Of je nou een handige doe-het-zelver bent of niet, als er klusjes in en om het huis te doen zijn kan je wel wat praktische klustips gebruiken. Wij hebben een aantal handige doe-het-zelf tips voor je op een rijtje gezet.

1 - Geen verfspatters op je hoofd
Heb je een schilderklusje waarbij je ook boven je hoofd moet schilderen dan zul je al snel merken dat je onder de verfspatters komt te zitten. Dat is helemaal niet nodig. Gebruik afplakband! Afplakband is niet alleen heel handig om de randjes af te plakken zodat je netjes recht kunt schilderen.. Draai wat afplakband rondom de kwast, net onder waar de haren beginnen en je voorkomt dat de druppels verf op je hoofd vallen tijdens het schilderen.

2 - Handige schuurhulp
Je kent het wel, voordat je gaat schilderen zul je eerst flink met schuurpapier in de weer moeten gaan. Vooral de ronde vormen en lastige hoekjes zijn vaak een vervelende klus. Gebruik hiervoor eens een boormachine! Er zijn veel verschillende hulpstukken voor een boormachine verkrijgbaar waaronder hulpstukken om te kunnen schuren.

3 - Help het verfblik gaat niet meer open
Wanneer je geschilderd hebt en de klus is nog niet klaar dan zul je het verfblik weer goed moeten sluiten om te voorkomen dat de verf uitdroogt. Doordat de randen van de blikken vaak besmeurd zijn met verf krijg je het blik niet meer goed dicht en laat staan nog open wanneer je weer verder wilt gaan. Dit kan je handig oplossen door na het schilderen wat aluminium folie om de randen van het blik te vouwen. Zo blijft het deksel niet meer aan het blik plakken en kan je hem goed sluiten.

4 - Boren in tegels zonder beschadigingen
Wil je een gaatje boren in de tegels van bijvoorbeeld de badkamer om hier iets te kunnen ophangen maar graag je tegels heel houden? Gebruik dan afplakand. Plak dit in een kruis op de plaats waar je het gaatje wilt boren en boor in het midden van het kruis. Je boor blijft zo op zijn plaats zodat je tegels niet beschadigen.

5 - Boren met een tennisbal
Vind jij het ook zo vervelend dat de hele kamer onder het stof komt als je een paar gaatjes in je muur of plafond wilt boren? Snijd eens een tennisbal door de midden en plaats hem met de open kant naar beneden om je boor heen en druk hem tegen de muur bij het boren. Voortaan blijft jouw kamer en kapsel stofvrij tijdens het boren.

6 - Unpluggen met een kurkentrekker
Handig om een flesje wijn open te maken, die kurkentrekker maar wist je dat je ook heel gemakkelijk pluggen uit de muur kunt halen met een kurkentrekker. Best handig!

Wat je klus ook is, van een schilderijtje ophangen tot een complete verbouwing, alles valt of staat met degelijk gereedschap. En het is niet handig om dit steeds bij je buren te moeten lenen dus zorg zelf voor een gereedschapskist met degelijke gereedschappen. Neem maar eens een kijkje op Gereedschapcentrum. Hier vind je voor elke klus het juiste gereedschapen en elke dag een aantrekkelijke aanbieding.

Fabienne Bruyninckx, Designer en Kleurexpert Histor: “We zien een enorme toename in populariteit van matte verfsoorten. Dit resulteert vanuit de trend dat mensen steeds meer rust en kalmte om zich heen willen. Hoe matter de glansgraad hoe minder lichtreflecties en prikkels er ontstaan voor onze waarneming van de sfeer in een omgeving. Daarom hebben we Krijtverf toegevoegd aan de exclusieve ONE by Histor verflijn. De 16 poedermatte kleuren waarin deze verf beschikbaar is passen helemaal bij de gevoelens van deze trend.”

ONE by Histor Krijtverf
ONE Krijtverf is een verf op waterbasis met natuurlijke pigmenten waaraan krijt is toegevoegd. Dit geeft de verf na het aanbrengen een prachtige poedermatte uitstraling. De krijtverf is uniek omdat het op muren, meubels en accessoires gebruikt kan worden. Door de verf op verschillende manieren aan te brengen kunnen diverse effecten gecreëerd worden zoals; doorschuureffect en verouderd/antiek effect. Naast de 16 nieuwe kleuren kan de krijtverf ook in de ruim 90 kleuren van de ONE by Histor collectie gemengd worden.

ONE by Histor Wax
Deze ook nieuw geïntroduceerde decoratieve wax is speciaal geschikt om te gebruiken over ONE Krijtverf. De wax kan voor meubels en accessoires worden gebruikt en is verkrijgbaar in drie verschillende kleuren: Brons, Wit en Grijs.

ONE by Histor Spalter
De ONE Spalter is een dunne, platte en stugge kwast. Door Krijtverf met deze kwast aan te brengen, ontstaat een mooi rustiek effect.

Soms dient u eerst oude verflagen te verwijderen. U kunt dit doen door bijvoorbeeld de verf eraf te schrapen met een plamuurmes, met een brander of föhn de verf eraf te smelten of een afbijtmiddel te gebruiken.

Ontvetten en schoonmaken
Voordat je gaat schilderen dient de ondergrond goed gereinigd te worden. Vuil, vet en oude waslagen veroorzaken een slechte hechting van de verf. Reinigen en ontvetten kan je doen met ammonia. Het nadeel is dat het schadelijk is voor de gezondheid en het milieu. Een andere manier om te ontvetten is met een thinner dit heeft een sterk ontvettende werking maar het vuil wordt hiermee nauwelijks verwijderd. Een vloeibare Rinser van bijvoorbeeld Flexa verwijderd vuil en vet zeer gemakkelijk en is bij juist gebruik onschadelijk voor mens en milieu.

Schuren
Na het ontvetten en schoonmaken dien je de ondergrond te schuren om een goede hechting te krijgen van de verf. Schuur altijd na het schoonmaken zodat inschuren van vuil en vet wordt voorkomen.

Verf zonder vellen
Neem een leeg blik of pot, doe een panty over het blik en giet de verf mét het vel door de panty. De verf is nu velvrij, en er zitten daardoor geen velrestjes/klontjes in uw schilderwerk.

Terpentine twee keer gebruiken
Na het schoonmaken van de verfkwasten de vuile terpentine in een fles doen. Doe de fles niet voller dan drie kwart en laat het enkel weken staan. De schone terpentine die dan overblijft, kan weer gebruikt worden om gebruikte verfkwasten schoon te maken (deze terpentine is niet geschikt voor het verdunnen van verf).

Pizzasnijder voor de verf
Soms heb je wel eens dat de opgedroogde verf twee houtdelen aan elkaar plakt. Met een mesje lossnijden is dan een mogelijkheid, maar dan loop je het risico het hout te beschadigen. Een pizzasnijder, zon wieltje dat ronddraait, is dan een goede oplossing. Ze zijn te koop in de supermarkt.

Verf verwijderen uit kleding
Natte vlekken eerst afdeppen, daarna behandelen met wasbenzine en vervolgens met een sterk schuimend wasmiddel. Ingedroogde vlekken behandelen met tinner en daarna insmeren met vochtige zeep. Vlek tegen elkaar wrijven en na een tijdje afschrapen.

Melk tegen de verfgeur
Als u schildert met verf op terepentinebasis kan die vervelende lucht nog lang blijven hangen in de ruimte. Vooral in de slaapkamer is het niet prettig als er een doordringende verflucht hangt. U kunt dit voorkomen door er een schaaltje volle melk neer te zetten. De melk neemt de verflucht op en dat scheelt een hoop ergernis. Na enkele dagen gooit u de melk gewoon weer weg.

Huiskamer schilderen
Als men een plafond of een wand in de huiskamer gaat schilderen dient men aan die kant van de kamer te beginnen waar het licht binnen valt Hierdoor blijft men zicht op het werk houden, zeer zeker als men een tweede laag aanbrengt.

Rauw ui
Smeer voor het schilderen het raam in met een rauw ui, zo kan men makkelijker geknoeide verf verwijderen.

Planken schilderen
Een handige manier om planken in één keer te schilderen incl.. de kopse kanten. Met spijkertjes in de kopse kanten zet u de plank schuin tegen de muur zonder dat hij de grond of de muur raakt. Ook de achterkant kunt u makkelijk schilderen door de plank aan de spijkers om te draaien.

Schone kwaststeel
Wil je steel van de verfkwast schoonhouden? Plak dan met papierplakband een hoekje van het verfblik af. Daar kun je de steel laten rusten zonder dat er verf aan komt.

Met meerdere kleuren verven
Moet je meer kleuren ergens aanbrengen met een rollertje, dan is dit misschien een goede tip: doe een plastic zak over het verfbakje en plak het stevig vast met verftape. Giet de verf in het met de zak bespannen bakje en rol de verf. Bij een nieuwe kleur hoef je dan alleen maar de zak te verwijderen en niet de hele bak schoon te maken.

Koop watergedragen verf, lak of beits
Watergedragen verven werken prettig omdat ze minder ruiken en sneller droog zijn. Ze bevatten maar weinig oplosmiddel. Hierdoor zijn ze milieuvriendelijker dan gewone verf.

Gebruik kwast en roller voor het opbrengen van verf
Vermijd het gebruik van een verfspuitbus. Kwast en roller zijn een milieuvriendelijker alternatief. Er is minder verfverlies en er ontstaat minder verfafval.

Een verfkrabber en schuurpapier voor het verwijderen van verf
Vermijd verfafbijtmiddelen met organische oplosmiddelen. Verfkrabber en schuurpapier zijn milieuvriendelijkere alternatieven.

Gooi uw verfgerei niet meteen weg
Tijdens een langere verfklus kunnen kwasten en rollers zonder ze uit te spoelen in een plastic zak bewaard worden (eventueel in de koelkast). Ze kunnen daarna zo weer gebruikt worden.

Verfresten horen altijd bij het KCA
Verfresten en oud verfgerei bevatten milieugevaarlijke stoffen. Daardoor behoren ze tot het Klein Chemisch Afval. Houd ze apart. Spoel ook resten van watergedragen verven niet door de gootsteen.

Een echte doe-het-zelf fanatiekeling pakt graag alle klusmogelijkheden in en om het huis zelf op. Toch is metaalbewerking niet iets dat mensen zo één, twee, drie zelf durven op te pakken. De techniek is moeilijk onder de knie te krijgen, de apparatuur en benodigdheden zijn duur en je hebt thuis geen plek om de werkzaamheden uit te voeren. Klinken deze argumenten je bekend in de oren? In dit artikel laten we je zien dat je deze argumenten direct van tafel kan vegen en zelf kan beginnen met lassen!

De basisprincipes van lassen
Lassen is een techniek waarmee je twee stukken metaal aan elkaar kan laten versmelten, waardoor de stukken aan elkaar verbonden worden. Dit versmelten gebeurt door middel van hitte en druk, waardoor de metalen vloeibaar worden en in elkaar overlopen. De permanente verbinding is erg stevig, maar is ook de reden wat zelf lassen afschrikt. Gaat het lassen fout, dan zijn de materialen wel aan elkaar verbonden. Onze tip: lees je eerst goed in en oefen dan met schroot van hetzelfde materiaal om het gevoel in de vingers te krijgen.

Zorg voor de juiste uitrusting
Het is belangrijk dat je de juiste uitrusting bij elkaar hebt voordat je gaat beginnen. Bescherm jezelf met beschermende kleding en een goede lashelm. Daarnaast heb je natuurlijk een lasapparaat nodig. Er zijn vele soorten verkrijgbaar, van €100 tot wel €4000 euro. Verdiep je dus goed in welke functies je wel en niet wil gebruiken en selecteer daarop je lasapparaat. Je kan ook een lasapparaat huren of leasen bij de meeste bouwmarkten. Je kan dus altijd een lasapparaat eerst testen voordat je overgaat tot aanschaf, wel zo handig!

Houd rekening met het materiaal
Niet alle metalen kunnen gelast worden met dezelfde lastechnieken. Let dus goed op bij het uitzoeken van een lasapparaat wat je er allemaal wel én niet mee kan. Rond het huis zal je vooral dingen gaan lassen die van RVS of gietijzer zijn gemaakt. Een lek in de gietijzeren dakgoot kan je het beste repareren door middel van lassen met een mig/mag-lasapparaat. Ook is de mig/mag methode een goede techniek om bijvoorbeeld zelf een vuurkorf te maken van oude gietijzeren onderdelen. Zorg er wel altijd voor dat je dezelfde materialen aan elkaar gaat lassen en niet per ongeluk verschillende types gietijzer probeert te lassen. Door de diversiteit in samenstelling en smelttemperaturen zullen deze namelijk niet goed hechten!

Wees creatief!
Wil je meer kennis en kunde opdoen met het lasvak, maar zijn al je klussen al klaar? Veel hobby lassers maken naast de nodige klus werkzaamheden de mooiste creaties van staal. Het leuke hieraan is dat je je creativiteit de vrije loop kan laten gaan. Wat dacht je bijvoorbeeld van een eigen gemaakte libelle voor in de tuin? deze maak je vanaf nu gewoon zelf!


Werkelijk geen idee hoe je een verfklus moet aanpakken? Of loop je als doorgewinterd klusser tóch vast op een detail? Dan ben je niet de enige. Uit onderzoek blijkt namelijk dat veel doe-het-zelvers tegen dezelfde barrières aanlopen. Vraagstukken die vaak heel eenvoudig zijn op te lossen. Daarom bieden we vanaf nu ‘Eerste hulp bij verfklussen.’ Met 10 Histor How To-video’s laten we zien hoe je verschillende verfklussen stap voor stap aanpakt. Zo weet je precies wat je te wachten staat.

Waar vrijwel elke klusser tegenaan loopt…
Recent onderzoek wijst uit dat niet alleen de schilderklus zelf, maar juist de voorbereiding regelmatig vragen oproept. ‘Wat heb ik nodig aan materialen?’ ‘Gebruik ik wel of geen grondverf?’ ‘Hoe pak ik schuren aan?’ en last but not least: ‘Hoe krijg ik een mooi glad eindresultaat?’ Vrijwel elke klusser loopt weleens vast, dus aan ons de taak om een helpende hand te bieden. De oplossing? Histor How To-video’s
Om je optimaal voor te bereiden introduceren we 10 Histor How To-video’s, waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe je een specifieke verfklus moet aanpakken. Een muur schilderen vergt nu eenmaal een andere aanpak dan een deur, trap op plafond. Je moet het maar net weten. Een goede voorbereiding is echt het halve werk. Na het kijken van onze instructievideo’s weet je precies wat je te doen staat.

De volgende How To-video’s staan online

1. Muur schilderen
2. Plafond schilderen
3. Binnendeur schilderen
4. Buitendeur schilderen
5. Kozijnen binnen schilderen
6. Trap schilderen
7. Plinten schilderen
8. Meubel schilderen
9. Sjablonen aanbrengen
10. Schilderen met Krijtverf


Een likje nieuwe verf op je buitendeur zorgt niet alleen voor een mooie uitstraling, het beschermt ook je houtwerk. Maar hoe zorg je ervoor dat de verf goed blijft hechten? En hoe behandel je beschadigingen? Met de juiste aanpak bescherm je je deuren extra lang tegen regen, zon en andere weersinvloeden. In de klusvideo van onze styliste Brechtje, zie je waar je op moet letten. Wil je de stappen rustig nalezen? Bekijk dan het stappenplan in de Verfkluswijzer. Tip: Print het stappenplan ook even uit, dan heb je hem altijd binnen handbereik! Download hier het gedetailleerde stappenplan én een lijst met alle benodigdheden voor deze klus. Ga voor meer informatie naar deVerfkluswijzer.

Ook voor je kozijnen binnen, hebben we een aantal handige tips en instructies voor je op een rij gezet. Onze styliste Brechtje, legt je in de korte instructievideo uit hoe je deze klus het best kunt aanpakken. Ze laat je stap voor stap zien waar je rekening mee moet houden. Wanneer je de video bekeken hebt en het stappenplan van de verfkluswijzer volgt, kan het eigenlijk niet fout gaan. Download hier het gedetailleerde stappenplan én een lijst met alle benodigdheden voor deze klus. Ga voor meer informatie naar deVerfkluswijzer.

Is je deur toe aan een nieuwe verflaag? Of wil je gewoon eens wat anders? Wanneer je je deuren gaat schilderen, zijn er een aantal dingen waar je goed op moet letten. Met de juiste voorbereiding zorg je ervoor dat je een mooi strak resultaat krijgt, waar je nog jarenlang plezier van hebt. In deze instructievideo laat Brechtje zien hoe je bijvoorbeeld oude verfresten verwijdert. En wanneer het beter is om eerst grondverf te gebruiken voor je een laklaag aanbrengt. Download hier het gedetailleerde stappenplan én een lijst met alle benodigdheden voor deze klus. Ga voor meer informatie naar de Verfkluswijzer.

Je muren witten? Zin in een compleet andere sfeer in de woonkamer of slaapkamer? Met een ander kleurtje op de muur, verander je de hele ruimte in een handomdraai. Maar wat voor soort afplaktape kun je het best gebruiken? Is het nodig de muur eerst te ontvetten? En hoe voorkom je dat er van die lelijke strepen achterblijven? Brechtje, onze Histor styliste, laat je in deze korte klusvideo stap voor stap zien hoe je het best te werk kunt gaan. Download hier het gedetailleerde stappenplan én een lijst met alle benodigdheden voor deze klus. Ga voor meer informatie naar deVerfkluswijzer.

Met Histor Krijtverf creëer je zelf makkelijk een brocante effect. Het leuke van krijtverf is dat het geschikt is voor zowel meubels als muren, maar ook voor accessoires. Bovendien is krijtverf zeer gebruiksvriendelijk én geurloos. In deze klusvideo zie je hoe je eenvoudig een tafeltje een doorschuureffect geeft en hoe je door met meerdere kleuren te werken, je meubels een speelse uitstraling geeft.

Een persoonlijk tintje geven aan de kinderkamer of met een leuke spreuk de muur verfraaien? Met een verfsjabloon kun je alle kanten op! Je kunt natuurlijk zelf een sjabloon ontwerpen, maar downloaden is wel zo makkelijk. Kies hier je sjabloon uit! In deze klusvideo laat Histor styliste Brechtje, je stap voor stap zien hoe je sjabloon mooi en strak op een muur komt. Ze geeft daarbij een aantal handige tips; bijvoorbeeld dat je het best kunt tamponeren met een tamponeerkwast en dat je de mal meteen na het schilderen moet verwijderen. Alle benodigdheden én het gedetailleerde stappenplan voor deze klus, vind je in onze Verfkluswijzer.

Wat doe je eerst? De muur? Of de plinten? In deze 2 minuten durende klusvideo geven we een aantal tips hoe je deze relatief eenvoudige schilderklus het best kunt aanpakken. Styliste Brechtje laat onder andere zien dat je kieren makkelijk vult met acrylaatkit, welke grondverf je gebruikt bij een lichte - of juist donkere - verf, en of je beter eerst met de boven- of onderkant van de plint kunt beginnen. Download hier het gedetailleerde stappenplan én een lijst met alle benodigdheden voor deze klus. Ga voor meer informatie naar de Verfkluswijzer.

De trap schilderen lastig? Welnee! Onze styliste Brechtje, laat je in deze klusvideo ‘stap voor stap’ zien hoe je deze klus het best kunt aanpakken. In de video zie je hoe je oude verflagen makkelijk verwijdert, welke grondverf je kunt gebruiken bij een lichte - of juist donkere – verf, en waar je op moet letten voor je begint. Vergeet je niet de treden ‘om-en-om’ te schilderen? Download hier het gedetailleerde stappenplan én een lijst met alle benodigdheden voor deze klus. Ga voor meer informatie naar deVerfkluswijzer.

Een fris kleurtje voor je dressoir? Een keukenstoel schilderen? In deze klusvideo laat Histor styliste Brechtje, stap voor stap zien hoe je makkelijk het mooiste resultaat bereikt. Als voorbeeld pakt styliste Brechtje een commode voor in de kinderkamer aan. Ze gebruikt daarbij watergedragen lak; dit droogt lekker snel, ruikt niet, verkleurt nauwelijks en is beter voor het milieu. Download hier het gedetailleerde stappenplan én een lijst met alle benodigdheden voor deze klus. Ga voor meer informatie naar deVerfkluswijzer.

Een fris gewit plafond, of een leuk kleurtje; daar knapt je hele kamer van op. Maar hoe zorg je ervoor dat het mooi strak wordt? Heb je een speciaal voorstrijkmiddel nodig? Brechtje, onze Histor-styliste, weet precies waar je allemaal op moet letten en legt je in deze instructievideo stap voor stap uit hoe je je plafond mooi schildert. Wist je bijvoorbeeld dat je het best kan werken met een denkbeeldige vlakverdeling? Download hier het gedetailleerde stappenplan én een lijst met alle benodigdheden voor deze klus. Ga voor meer informatie naar deVerfkluswijzer.

Het voorjaar komt steeds dichterbij en dat betekent lentekriebels! Veel mensen worden vrolijker, actiever en krijgen meer energie. Deze energie zetten we graag in om lekker naar buiten te gaan en te genieten van de natuur of om onze huiskamer een frisse metamorfose te geven. Een paar nieuwe kussens op de bank of wat nieuwe woonaccessoires doen vaak al wonderen maar misschien durf jij dit seizoen wel te gaan voor een nieuw kleurtje op de muur!

Kleuren hebben effect op je gemoedstoestand en geven een ruimtewerking. Een zwarte muur werkt ruimteverkleinend en heeft veel licht nodig, een witte muur werkt juist weer ruimtevergrotend. Kies je voor een grijze muur dan springen gekleurde woonaccessoires er goed uit. Verf je je muur blauw dan geeft dit een koele en verfrissende sfeer in je huiskamer. Met rood creëer je warmte en passie en wanneer je kiest voor paars dan heb je al snel een mysterieuze chique sfeer.

Wil je de uitdaging aangaan en dit voorjaar een kleurtje op de muur kies dan voor één muur, het liefst zonder ramen en deuren en probeer het uit! Waarschijnlijk krijg je er een vrolijk voorjaarsgevoel van en blijkt het na een tijdje toch niet bij je te passen, dan schilder je die muur gewoon weer in een neutrale kleur.

Heb je nog geen idee welke kleur je moet kiezen? Neem dan eens een kijkje op de website van Gamma waar je een handige verfkleurwijzer vindt. Hiermee pas je online elke gewenste kleur toe in het type interieur wat bij je past. Daarnaast vind je in elke vestiging van Gamma een enorm assortiment aan verven en kleuren waarvan ook kleurstalen beschikbaar zijn zodat je thuis op je gemak je favoriete kleur kiest.

Gaat het bij jou al kriebelen?
Behang is tegenwoordig weer helemaal hip en daar speelt Bison slim op in door de ontwikkeling van de Bison Wand&Klaar proefbehangen app. Met deze ‘digitale behanglijm’ tover je in een handomdraai een prachtig behang op je muur.

Sjouwen met zware behangboeken is nu echt verleden tijd. Maak met je tablet een foto van de wand die je wilt behangen en smeer de muur in met lijm. Vervolgens kies je uit een uitgebreide collectie van trendy behangpatronen jouw favoriete behang en met 1 druk op de knop zit het behang op de wand. Het is zelfs mogelijk om je eigen foto’s of patronen te gebruiken.

Omdat het digitale behanglijm is, is schuiven met meubels niet nodig. Ook foto’s, boekenplanken en schilderijtjes kunnen gewoon blijven hangen. Met de Bison Wand&Klaar app behang je hier heel gemakkelijk omheen.

Deel je creaties op social media
Heb je een aantal creaties gemaakt maar kom je er maar niet uit welke je moet kiezen? Geen nood! Schakel de hulp in van familie en vrienden. De Bison Wand&Klaar app is namelijk gekoppeld aan social media.

Nadat je je favoriete behangpatroon gekozen hebt krijg je van de Bison Wand&Klaar app nog een handig boodschappenlijstje waarop precies wordt vermeld hoeveel behangrollen, behanglijm en andere behangproducten je nodig hebt. Bovendien krijg je ook nog allerlei handige behangtips van de vakman!

Bekijk hier hoe de app werkt

Download gratis
Bison Proefbehangen is gratis te downloaden voor iOS en Android.

Kijk op www.proefbehangen.nl of ga direct naar de App store of Google Play.


Android


Itunes


‘Ik vind het onbegrijpelijk dat deze roller niet bij de consument bekend is. Een ideaal ding’, vertelt Danny Wilmans van het gelijknamige schildersbedrijf in Hoorn. Zijn enthousiasme heeft zich vertaald naar een nieuwe bedrijfje: Linomat Nederland. ‘Iedereen kan bij mij terecht, de groothandel, het schildersbedrijf, voor één roller, of meerdere. Zeg het maar.’

‘Je kent die situaties wel’, vertelt Wilmans, ‘Een gespoten plafond. Probeer dan maar eens strak in de hoek te besnijden om een mooie nauwkeurige kleurscheiding aan te brengen. Afplakken lukt dan nauwelijks; of je verf loopt door. Met de Linomat-roller een fluitje van een cent.’ Wilmans kwam de roller twee jaar geleden toevallig bij een groothandel tegen. ‘Ik was aan het werk bij een klant met pas gespoten plafond en wand, een binnenklus. Eens proberen dacht ik. Ik was werkelijk verbaasd. Je bespaart tijd en je hebt sowieso geen tape nodig. Die roller verdien ik dubbel en dwars terug.’ In dit geval niet het gladde praatje: ‘ik gebruik hem zelf ook, meneer’. Wilmans is zelf schilder, ziet de voordelen, wil die graag met andere delen én ziet toekomst voor de Linomat-rollers in Nederland en ver daarbuiten.

De speciale roller heeft dezelfde werking als een normale vachtroller maar heeft als extra een wegklapbare afdekplaatje aan de zijkant van de roller. Nadat de roller in de verf is gedoopt en uitgerold komt de werking van het afdekplaatsje tot zijn recht. Dit plaatje bevat twee rijen kleine korte penseelhaartjes. Eenmaal teruggeklapt tegen de roller, op zijn plaats gehouden door een uitsparing in de roller, nemen de haartjes verf op uit de roller en trekken zo een strakke afscheiding in een hoek. Wilmans weet uit ervaring dat de roller met afdekplaatje na het uitwassen zeker vier werken mee gaat. Duur? ‘Wat is duur. Duurder dan een gewone roller, ja. Maar goedkoop bij normaal gebruik en spotgoedkoop door de besparing van veel tijd. Linomat levert de roller in twee breedtes inclusief de verwisselbare afdekplaatsjes van beide diktes 5,5mm en 4,0mm.

Bron: Schildersvakkrant

www.linomat.nl


Een keer per maand geeft bouwmarkt KARWEI een handige klustip op Wonenonline. Deze keer laat kluscoach Gerrie zien hoe je maatwerk rolgordijnen of roljalozieën monteert. Wat extra sfeer in huis of je slaapkamer verduisteren? Een rolgordijn of roljaloezie biedt uitkomst. De raamdecoratie van KARWEI voldoet aan de laatste trends en is verkrijgbaar in vele kleuren en unieke dessins.

Voordat je een maatwerk rolgordijn of roljaloezie bij KARWEI bestelt, is het van belang dat je de juiste maat neemt. Hang je het rolgordijn in de dag of op de dag? En wil je er een met of zonder schulprand? Kluscoach Gerrie legt uit wat het precies betekent en hoe je moet meten.

Zodra je maatwerk rolgordijn of roljaloezie binnen is, kun je gaan monteren. Bepaal aan welke kant je het gordijn wilt bedienen en schroef de ophangbeugels vast. Let erop dat je ze waterpas hangt. Het ophangen van je rolgordijn of roljaloezie is vervolgens nog maar een fluitje van een cent.

Wil je meer weten over het monteren van maatwerk rolgordijnen of roljaloezieën? Bekijk dan de klusvideo en het volledige stappenplan op KARWEI.nl. Hier vind je ook meer informatie en klusinstructies van andere soorten raamdecoratie.

Wanneer u van plan bent om te gaan klussen met elektriciteit moet u aan uw eigen veiligheid denken. Op deze pagina vind u alle informatie die u nodig heeft om veilig met electriciteit om te gaan. Daarnaast leest u over schakelaars, kleuren van de electriciteitsdraden, zekeringen en het plaatsen van een stopcontact

Algemene tips
 • Zorg dat de spanning van de installatie af is voordat u eraan gaat werken


 • Schakel de elektriciteit uit door de hoofd- of groepsschakelaar om te zetten, of door de zekeringen te verwijderen


 • U kunt met een spanningszoeker of u de juiste groep(en) heeft uitgeschakeld


 • Zet nooit spanning op een elektriciteitsleiding die nog niet is afgewerkt


 • Draag bij het klussen bij voorkeur schoenen met rubber zolen


 • Werk nooit met vochtige of natte handen


 • Gebruik altijd goed gesoleerd gereedschap


 • Leg een zaklantaarn in de meterkast zodat u bij duisternis niet in het donker op de tast te werk hoeft te gaan.


 • Slaat er een zekering door? Schakel de stroom pas in als de oorzaak van het defect is verholpen. Weet u niet welk apparaat de zekering heeft doen doorslaan? Haal dan alle stekkers uit de stopcontacten en maak de zekering in orde. Sluit de apparaten één voor één aan totdat de zekering opnieuw uitgeschakeld wordt. In deze laatste zit de fout.


 • Brengt u zelf ingrijpende wijzigingen aan, laat die dan door een vakman controleren. Eventueel kunt u ook het afmonteren en het aansluiten aan de vakman overlaten.


ZEKERINGEN
De meest gebruikte zekeringen zijn stoppen van 16 ampère, herkenbaar aan een grijs verklikkertje. Daarnaast is zijn er nog zekeringingen van 10 ampère (rood verklikkertje) en 6 ampère (groen verklikkertje). Aan de hand van het ampèrage kunt u uitrekenen wat het maximale vermogen (Watt) van zon groep is:

6(Ampère) x 220 (Volt) = 1320 (Watt)

10 x 220 = 2200

16 x 220 = 3520

Als u gaat klussen, is het handig om direct te zien welke groep u uit moet schakelen. Hang een briefje in de stoppenkast met daarop wat op welke groep zit.

Een extra stopcontact maken
Wanneer u een extra stopcontact gaat aanleggen moet u zorgen dat de stroom is afgesloten. Sinds juli 1997 mogen uitsluitend nog stopcontactdozen met randaarde aangelegd worden, ook in woon- en slaapkamers. In ruimten met stenen vloeren, keukens, badkamers, kelders, garages, schuren en buitenshuis was deze extra beveiliging altijd al verplicht. Het betekent dat de contactdoos aangesloten moet zijn op een beschermleiding, zodat bij kortsluiting de stroom ongehinderd een uitweg kan vinden. Deze beschermleiding is gekoppeld aan de koperen waterleiding (in oudere huizen) of een aardelektrode, een metalen staaf die diep de grond in gaat.

Bij het normaaldozensysteem (Hierbij is sprake van een keten van lasdozen die de bedrading doorverbinden. Alle stopcontacten, schakelaars en lichtpunten zijn aangesloten op de dichtstbijzijnde lasdoos. Uitbreidingen zijn eenvoudig, omdat dit systeem vaak in het zicht is geïnstalleerd) onderbreekt u de bedrading tussen twee lasdozen, zaag de buis door, plaats er een nieuwe lasdoos bij en trek vandaar een leiding naar het stopcontact.

Bij het centraaldozensysteem (Bij het moderne contactdozensysteem komt de groepsleiding uit op een centraal geplaatste lasdoos, waarop alle stopcontacten, schakelaars en lichtpunten (soms ook een tweede centraaldoos) zijn aangesloten. Dit systeem is vaak geheel of gedeeltelijk weggewerkt in plafond en muren (inbouw). Uitbreidingen zijn ook mogelijk volgens het normaaldozensysteem. In de loop der tijd zijn sommige draadkleuren veranderd. Let dus extra op als u oude en nieuwe draden met elkaar verbindt. De stroomdraad was groen, maar is nu bruin. De nuldraad was rood, maar is nu blauw. De aardedraad was grijs, maar is nu geel/groen. De zwarte schakeldraad en de niet-geïsoleerde blanke aardedraad zijn gelijk gebleven)legt u de leiding aan van het stopcontact naar de centrale doos.

Een derde mogelijkheid is om een stopcontact te vervangen door een lasdoos, waardoor u maximaal vier aansluitmogelijkheden creëert.

In alle gevallen dient u als volgt te werk te gaan:

Teken de plaats van de dozen en het leidingverloop op de muur af. Verwijder de bestaande bedrading en monteer de lasdoos. Steek hierin de benodigde buizen en bevestig die met zadels op de muur. (om de veertig centimeter, en bij de lasdoos of stopcontacten een extra beugel op 10 cm.) Trek met een trekveer de draden door de buis en laat de einden 10 cm uitsteken. Verwijder met een striptang 1 cm isolatie en verbind draden met dezelfde kleur, door de aders in een lasklem te steken of ze met een tang in elkaar te draaien en van een lasdop te voorzien. Er mag geen koper meer zichtbaar zijn. Druk de verbindingen netjes in de lasdoos en schroef het deksel erop. Monteer aan het andere buiseinde de contactdoos. Verwijder ook hier ca. 1 cm isolatie en zet elk draadeind vast in een klem of contactschroef. De bruine draad komt op het aansluitpunt met de P, de geel/groene op die met het aardeteken (in het midden). Schroef het geheel tegen de muur en plaats de afdekkap.

Opbouw en inbouw van leidingen

Het aanbrengen van de leidingen in het zicht is niet de mooiste oplossing, maar wel verreweg de eenvoudigste. In plaats van de ronde PVC-buis kunt u ook decoratieve platte buis en hoekstukken gebruiken. (zogenaamde K25-goten) Voor inbouwmontage maakt u daar, waar de leidingen komen te liggen sleuven en uitsparingen in de muur. Zet de buizen vast met gebogen spijkertjes en trek eerst de bedrading. Herstel daarna de muur met specie, die u goed laat uitharden. Sluit de lasdoos aan, evenals de contactdoos die u tenslotte vastzet in de inbouwdoos.

Tip:

Door een te dikke stuclaag kan de inbouwdoos te diep zitten.  Plaats opvulringen om de inbouwdoos op het juiste niveau te brengen.

Schakelaars
De mogelijkheden met schakelaars en schakelmogelijkheden zijn zo divers, dat we er hier niet al te diep op ingaan. Werk in ieder geval volgens de gebruiksaanwijzing. Alleen bij tweepolige schakelaars mogen de blauwe draden op de schakelaar worden aangesloten. Merk bij wisselschakelaars met drie zwarte draden de draad die is aangesloten op de P-klem met een stukje tape. De andere twee zwarte draden mogen verwisseld worden.

Vervangt u een schakelaar door een dimmer, kies dan een dimmer met de juiste, of een overcapaciteit. Schroef de schakelaar, de ring en de bruine en zwarte draad los. Sluit de draden volgens de gebruiksaanwijzing aan op de dimmer. Zet deze vast in de inbouwdoos en monteer de afdekplaat en bedieningsknop. Behalve op- en inbouwdimmers bestaan er ook snoer en tafeldimmers voor armaturen die op een stopcontact zijn aangesloten. Voor halogeenverlichting zijn er speciale dimmers in de handel.

Bij het monteren van een stekker verwijdert u eerst ca. 4 cm van de snoermantel. Verwijder met een striptang ca. 1 cm isolatie, draai elke ader afzonderlijk in elkaar (solderen is beter) en schroef ze in de contactpennen. Doe het snoer onder de trekontlaster en zet de stekkerhelften in elkaar. Een snoer aansluiten op een fitting komt op hetzelfde neer, net zoals het aansluiten van een schakelaar. Hier knipt u, afhankelijk van het type, één of beide aders door.

Tip:

Als uw dimmer niet meer functioneert, kan het zijn dat de zekering in de dimmer stuk is. Open de dimmer, en vervang de zekering. Een brommende dimmer staat te laag; verhoog de lichtsterkte een beetje.

Een lamp ophangen
Hang een plafondlamp altijd aan een haakje, en nooit alleen aan de installatiedraden. Verbind installatiedraden en lampdraden met een kroonsteentje. Sluit u de lamp aan op een centraaldoos, verleng dan zonodig, na verwijdering van de afdekplaat, met een lasdop de zwarte schakeldraad. Maak op de bestaande lasdop van de blauwe nuldraad een aftakking. Zet de afdekplaat terug en monteer het kroonsteentje. Als u de lamp verder van de centraaldoos af wilt monteren, leidt het snoer dan langs het plafond. Hang de lamp aan een los, in het plafond aangebrachte haakje.


Een vleugje nostalgie of juist design van de bovenste plank. Parket is en blijft geliefd. Parketvloeren worden in vele varianten en vormen gelegd. Van parketstroken en parkettegels tot de visgraatvloer. De meest populaire vorm is wel het leggen van een zwevende (laminaat) parketvloer met stroken of lamellen. Naast het traditionele houten parket wordt de laminaatvariant met kunststof toplaag steeds populairder. Deze is een stuk goedkoper en het slijt minder snel en is verkrijgbaar in allerlei dessins en kleuren. Hoeveel (laminaat)parket u nodig heeft wordt bepaald door het legpatroon dat u voor ogen heeft. Maak een plattegrond van de kamer en bereken, op basis van de lamelbreedte, het aantal banen. Let wel: reken voor een diagonaal legpatroon circa 7% meer parket. Haal houten parket minimaal twee dagen voor het leggen in huis, zodat het kan acclimatiseren.

Het benodigde gereedschap
 • hamer


 • handzaag


 • hobbymes


 • kapzaag


 • metseldraad


 • potlood


 • profielmal


 • rolmaat


 • schroefmachine


 • winkelhaak


 • afstandhouders


 • aluminium tape


 • decoupeerzaagjes (fijn)


 • parket onderlaag


 • parket legset (slagblok en slagijzer)


 • parketlijm.


Voorbereiding
Voordat u aan de slag gaat, is het zaak eerst de ondergrond te controleren. Check bij een betonnen vloer of deze droog genoeg is (zeker als uw huis betrekkelijk nieuw is). De maximale vochtigheid bedraagt 3%. Bij de bouwmarkt kunt u een hygrometer huren die aangeeft wat de vochtigheidsgraad van de ondergrond is. Zorg verder voor een egale ondergrond, steek oneffenheden weg en vul gaatjes of deuken op met egaliseercement. Wilt u het laminaatparket leggen over een houten vloer, zorg dan dat uitstekende spijkers en andere oneffenheden verwijderd zijn. Zet verende vloerdelen met extra schroeven vast en breng een toplaag van 12 mm spaanplaat of multiplex aan. (zie Vloer egaliseren). Vervolgens bedekt u de vlakke ondergrond eerst met een speciale parket-onderlaag. Dit beschermt de parketvloer. Let op dat u deze laag met de aluminiumzijde naar boven legt. Er zijn ook zogenaamde groene ondervloerplaten verkrijgbaar als bodem voor uw parketvloer. Nadeel hiervan is wel dat uw vloer weer een stukje hoger komt te liggen. Gebruikt u deze platen, plak dan de naden af met aluminiumtape.

Aan het werk
Haal de plinten weg. Plaats eventueel langs de muren stroken spaanplaat van 10 mm dik waar u tegenaan kunt werken. Laat ook ruimte vrij langs drempels en leidingen, dan zal het parket daar nooit bol gaan staan. Wanden zijn nooit kaarsrecht, span daarom een draad strak langs de muur. Zet deze beginlijn met behulp van een metseltouwtje uit en doe dit gewoon op het oog. Plaatst u geen stroken spaanplaat, houd er dan rekening mee dat tussen de muur en het parket een ruimte van 1 cm open moet blijven om het uitzetten van het parket mogelijk te maken.

Veer en groef
Parket(laminaat)stroken hebben een veer en een groef. Die passen in elkaar waardoor een naadloos geheel ontstaat. Leg de eerste baan langs de draad met de groef naar de wand (gebruik per lamel 3 afstandhouders).

Handig in eigen huis
Tip van Linda van Summeren, adviseur marktbeleid en innovatie, met haar kinderen Siebe en Femme.

Laminaat vind ik ideaal als je kleine kinderen hebt. Binnen een mum van tijd is het zand dat zij meenemen uit de speeltuin en het gemorste eten en drinken weggezogen en gedweild. De trapauto mag gewoon in de kamer want last van je krassen heb je niet.

Maak een bewuste keus als u een vloer uitzoekt. Kies een vloer die bij u past. Realiseert u zich dat op parketvloeren gauw beschadigingen kunnen ontstaan door bijvoorbeeld het vallen van voorwerpen op de vloer. Laat de vloer geen ergernis zijn bij het eerste krasje. Als u zelf de parketvloer gaat leggen, denk dan aan het volgende.
 • Zorg dat er geen vocht vanuit de bestaande vloer kan indringen.


 • Alvorens u het parket aanbrengt, legt u een ondervloer gelijmd op een betonnen vloer of geschroefd op een houten vloer.


 • Leg eerst de houten vloerdelen uit zodat u goede verdeling krijgt.


 • Zorg dat de eerste strook op de juiste verdeling strak en recht wordt aangebracht.


 • Waarna de overige delen gelijmd of gespijkerd worden bevestigd.


 • Alvorens u de vloer gaat schuren maak eerst de eventuele aanwezige noesten op scheurtjes dicht.


 • Schuur altijd met de houtstructuur (lengte richting) mee.


 • U kunt de vloer op verschillende manieren afwerken, lakken, olin en in de was zetten. Elke methode heeft zijn eigen behandeling en uitstraling.


Handig in eigen huis
Tip: Maak een mooie overgang van de parketvloer naar een ander type vloer. Hiervoor zijn diverse typen metalen overgangsstrips verkrijgbaar. Parket van onbehandeld hout kunt u na 24 uur licht opschuren. Daarna kunt u de vloer in de was zetten of lakken. U kunt er ook voor kiezen de vloer te impregneren, zo voorkomt u vlekken. Deze manier is vrij onderhoudsarm, u zet de vloer daarna elk half jaar in de was. Vooral massief parket is gevoelig voor krassen. Voorzie de stoelpoten en tafeltjes daarom van viltrondjes. Teken de laatste parketlamel van de rij op de juiste lengte af met een potlood en zaag hem vervolgens op lengte met een scherpe fijngetande kapzaag. Zaag schuin door de lamel en houd de zaag niet te dwars op de lamel. Zo voorkomt u dat de zaagsnede erg ruw wordt en de randen van de vloer een aangevreten uiterlijk krijgen. Gebruikt u een decoupeerzaag, zet dan het potloodlijntje aan de onderkant van de lamel en neem een speciaal laminaatzaagje!

Leggen
Lijm in de eerste rij de kopse kanten van de lamellen aan elkaar. Druk bij de laatste lamel de hele rij tegen elkaar aan, met behulp van het slagijzer. Als de eerste rij ligt, gebruikt u het afgezaagde deel van de laatste lamel uit de eerste rij als beginstuk van de tweede rij. De groeven in de lange kant en de kopse kant kunt u van lijm voorzien met behulp van het handige tuitje van de lijmbus die u bij het laminaat of parket heeft gekocht. Schuif de lamellen in elkaar. Tik ze strak tegen elkaar, met behulp van het slagblokje. Voorzichtig met de hamer tikken anders beschadigt het parket. Sla nooit met de hamer rechtstreeks tegen de lamel maar gebruik altijd het slagblokje tussen de lamel en de hamer. Als u de veer van de lamel beschadigt, past de volgende lamel er zeker niet tegenaan. Gebruik bij de laatste rij of aan het einde van een rij, het slagijzer om de lamellen strak tegen elkaar aan te duwen. Teken leidingen af en zaag de lamel op die plek precies doormidden, maak een passende uitsparing voor de leiding en smeer beide lameldelen in met lijm en leg ze om de leidingen heen. Teken lastige vormen zoals deurposten af met behulp van een profielmal. Als u namelijk met een profielmal tegen het obstakel aanduwt, nemen de verschuifbare naalden van dit apparaatje de vorm over. Deze kunt u vervolgens aftekenen op de parketlamel. Zit het laminaatparket goed tegen elkaar aan, dan kunt u de eventuele stroken spaanplaat verwijderen en de plinten gaan aanbrengen. Zaag de plinten op maat en lijm ze op het parket of schroef ze aan de muur (afhankelijk van het type plint). Bron: Cires


Een keer per maand geeft bouwmarkt Karwei een inspirerende klustip op Wonenonline. Deze maand gaan we een hanglamp ophangen. Goede verlichting is altijd belangrijk, zowel in werk- als in woonkamers. Het aanbrengen van goede verlichting hoeft bovendien helemaal geen zware klus te zijn, zoals bovenstaande klusvideo bewijst.

Het is vooral belangrijk dat je de stroom van de betreffende groep niet vergeet uit te schakelen voordat je begint met het aansluiten van de lamp. Controleer altijd extra of er zeker geen stroom op de zwarte draad staat. Kijk ook goed met een leidingzoeker waar de elektrische leidingen in het plafond lopen voordat je in het plafond boort.

Het is goed denkbaar dat je verschillende soorten verlichting wilt voor woonruimten, slaapvertrekken en werkkamers. Het is echter ook mogelijk om dezelfde lamp voor meerdere toepassingen te gebruiken, bijvoorbeeld door er een dimmer op aan te sluiten. Er zijn verschillende dimmers voor verschillende soorten lampen. Het is zelfs mogelijk om verlichting te dimmen met afstandsbediening.

Meer artikelen...