532
De aannemer die mij helpt bij verbouwen is failliet: wat nu?
Gepubliceerd: 05-06-2023

Heb je een aannemer ingehuurd om je woning te verbouwen? Dan vertrouw je er ongetwijfeld op dat dit bedrijf de klus tot een goed einde brengt. Meestal gebeurt dit ook, maar dit is niet altijd het geval.

Zo kan een aannemer bijvoorbeeld failliet gaan tijdens de verbouwing. Als jou dit overkomt, zit je ongetwijfeld met je handen in het haar. Je hebt immers veel geld betaald, maar de verbouwing is niet af. Om jou een handje te helpen, vertellen we je hier wat je moet doen als de aannemer failliet gaat tijdens een verbouwing.

Bekijk de overeenkomst met de aannemer

Voordat de aannemer aan de verbouwing begonnen is, is er een overeenkomst getekend. Je denkt misschien dat zo’n overeenkomst niets meer waard is na een faillissement, maar dat is lang niet altijd het geval. Het is namelijk goed mogelijk dat een gedeelte van de overeenkomst ingaat op een eventueel faillissement van de aannemer. Reden genoeg om het contract nog eens goed door te kijken. Is er inderdaad een passage over faillissement opgenomen? Dan vind je hier waarschijnlijk hoe de situatie afgehandeld wordt als een aannemer tijdens een verbouwing failliet gaat.

WIN-VLOERKLEED.png

Neem contact op met de curator

Als jouw aannemer officieel failliet is verklaard, wordt er een curator aangewezen door de rechtbank. Zo’n iemand zorgt ervoor dat het faillissement van een bedrijf in goede banen wordt geleid en dat schuldeisers zoveel mogelijk krijgen waar ze recht op hebben. Daarom is het verstandig om contact op te nemen met de curator als de aannemer die jouw verbouwing uitvoert failliet gaat. De curator kan je informeren over het verdere verloop van het project. Hij kan je bovendien vertellen of er mogelijkheden zijn om de verbouwing alsnog af te ronden op basis van de gesloten overeenkomst.

Gebruik je rechtsbijstandverzekering

Je hoopt het waarschijnlijk niet, maar in veel gevallen wordt een verbouwing niet afgemaakt als een aannemer failliet is. Als jij vindt dat je hier wel recht op hebt, ontstaat er mogelijk een juridisch conflict met de aannemer. Heb je een rechtsbijstandverzekering? Dan kun je hier gebruik van maken. Althans, wel als je de juiste aanvullende dekkingen hebt afgesloten. Je bent dan verzekerd voor juridische hulp bij conflicten. Dankzij de juridische hulp is de kans een stuk groter dat het conflict in jouw voordeel beslecht wordt.

Denk je dat je een rechtsbijstandverzekering nodig hebt voor een conflict met een failliete aannemer? Dan ben je al te laat. Je bent namelijk niet verzekerd voor een conflict dat ontstaat of verwacht wordt voordat de verzekering begint. Daarnaast kun je te maken krijgen met wachttijd. Dit betekent dat je de eerste maanden van je verzekering nog geen recht hebt op juridische hulp. In sommige situaties kun je gebruik maken van een rechtsbijstandverzekering zonder wachttijd, maar een conflict over de verbouwing van een woning valt hier niet onder.

Zoek een nieuwe aannemer

Omdat het niet prettig is om lange tijd in een bouwval te wonen, ga je op zoek naar een nieuwe aannemer om de verbouwing af te ronden. Je maakt in dat geval extra kosten, maar mogelijk krijg je deze alsnog vergoed. Je kunt namelijk een schadevergoeding aanvragen bij de curator. Reken je overigens niet rijk, want de kans is niet bijzonder groot dat je nog geld terugziet.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide