17085
Schoonmaakadvies
Gepubliceerd: 01-09-2012 Laatste update: 14-09-2017

Het schoonmaken en schoonhouden van uw badkamer is erg belangrijk. Voornamelijk voor de hygiëne en uw gezondheid, maar evenzo voor een duurzaam genot van uw badkamer. Regelmatig schoonmaken voorkomt problemen. Raadpleeg altijd vooraf de eventuele instructies bij onze producten. Om zo lang mogelijk plezier te hebben van uw badkamer, geven wij u hierbij enkele adviezen voor het schoonmaken ervan.

Veiligheid
Voordat u begint, eerst enkele waarschuwingen. Lees altijd eerst zorgvuldig de gebruiksaanwijzing van het schoonmaakmiddel dat u gaat gebruiken! Een teveel aan schoonmaakmiddelen kan ernstig letsel veroorzaken. Sommige schoonmaakmiddelen moeten in combinatie met water worden gebruikt. Wees in dat geval voorzichtig met kokend water; het kan ernstige brandwonden veroorzaken en er kunnen schadelijke dampen ontstaan. Beter is dus het gebruik van lauwe of handwarme schoonmaakoplossingen. Het combineren van verschillende schoonmaakmiddelen is uit den boze. Er kunnen chemische reacties ontstaan die schadelijk zijn voor mens, milieu en de te reinigen producten. Houd uw schoonmaakmiddelen ook altijd buiten bereik van kinderen. Voorkomen is beter dan genezen. Kortom: bij een juist gebruik van uw schoonmaakmiddelen zijn de risicos minimaal!

Milieu
Schoonmaakmiddelen komen uiteindelijk in het milieu terecht. Fabrikanten zijn zich gelukkig hiervan bewust en zijn voorzichtig geworden in de samenstelling van de verschillende schoonmaakmiddelen. Ook een bewust gebruik van schoonmaakmiddelen kan de belasting van het milieu tegengaan. Zowel de keuze van een product als ook de gebruikte hoeveelheid ervan zijn in dit verband belangrijk. Gebruik nooit een agressiever middel dan nodig is. Voor de dagelijkse schoonmaakbeurt kunt u het best een vriendelijk middel gebruiken, voor de intensievere reiniging is een agressiever middel bedoeld en het gebruik ervan soms zelfs onvermijdelijk. Ook een overschrijding van de aanbevolen dosering betekent een extra belasting van het milieu. Meer reinigingsmiddel houdt niet in dat het sanitair schoner wordt; het teveel wordt niet gebruikt, maar rechtstreeks afgevoerd. Zuinig gebruik spaart het milieu.

Voorkom kalkaanslag
Als alle kalkaanslag is verwijderd, is het belangrijk om nieuwe kalkaanslag te voorkomen. Als er namelijk eenmaal kalkaanslag zit op het glazuur of glaswand, zal deze makkelijk aangroeien. Om de vorming van een dikke kalklaag tegen te gaan, kan ons beschermingsmiddel Sanishield worden gebruikt. Dit middel lost geen kalk op, maar zorgt ervoor dat de eerste, vaak nog nauwelijks zichtbare aanslag gemakkelijk te verwijderen is. Het is een milieu- en gebruiksvriendelijk middel dat alle gladde oppervlakken in de badkamer verzegeld. Deze transparante beschermlaag dicht de microscopisch kleine poriën in het oppervlak van glas, tegels en sanitair met moleculen die zich aan het oppervlak hechten als een onzichtbaar schild en deze water-, vuil-, en kalkafstotend maakt. Sanishield maakt een einde aan schuren en schrobben, spaart uren in de schoonmaak en doet oppervlakken er blijvend nieuw uitzien! Het heeft een maandenlange werking, is bestand tegen niet-schurende schoonmaakmiddelen kan probleemloos worden hernieuwd zonder ophoping.

Keramische sanitair
Het Sphinx sanitairkeramiek is voorzien van een zeer gladde en harde glazuur dat zorgt voor een makkelijk onderhoud. Het kan dagelijks snel en zonder moeite gereinigd worden met een vochtige doek en schoon water. Bij kalkafzettingen en hardnekkige vuilvlekken geven wij u de volgende schoonmaakadviezen.

Vuilresten
Bij sanitair en met name bij wastafels is er vaak sprake van vuil door zeepresten en huidvetten die aanslaan op het glazuur. De juiste schoonmaakmiddelen hiervoor zijn de zogenaamde allesreinigers. Het zijn middelen met een alkalische, ofwel niet-zure, samenstelling. Ook kan er nog een onderscheid gemaakt worden tussen allesreinigers op basis van zepen en allesreinigers op basis van synthetische wasactieve stoffen. Deze laatste groep heeft meestal een beter reinigende werking dan de eerste. Bij zeer sterke vervuiling voldoet een speciale badkamerreiniger doorgaans beter dan een allesreiniger, maar de belasting van het milieu is een stuk groter. Normaal gesproken is een allesreiniger ruim voldoende, minder belastend voor het milieu én toepasbaar voor meerdere schoonmaakklussen. Ook een verdunning van ammoniak met water is afdoende om zeepresten en huidvetten te verwijderen. De ammoniak moet verdund worden met water tot 2-3% om irritatie van de reukorganen te voorkomen. Het gebruik van schuurmiddelen op basis van zand wordt afgeraden. De onderste laag van het glazuur bevat meestal zeer kleine gasbelletjes. Door het veelvuldig schuren met deze middelen wordt de bovenste laag van het glazuur afgeschuurd, waardoor vuil in de gasbelletjes gaat zitten. Polijstmiddelen op basis van krijt kunnen wel op keramiek gebruikt worden; krijt is namelijk zo zacht dat het een polijstende werking heeft en geen schurende.

Tot slot nog een waarschuwing voor tandpasta met amine-fluoride. Als deze tandpasta kans krijgt te drogen in de wastafel, wordt het glazuur na een aantal uren onherroepelijk aangetast en ontstaat er een doffe plek. Tandpasta met amine-fluoride is dus goed voor het gebit, maar schadelijk voor het sanitair. Zorg er dus altijd voor dat het keramiek schoongemaakt wordt, wanneer deze tandpasta erop is achtergebleven. Sommige Sphinx producten zijn standaard voorzien van Sphinx SaniClean: de nieuwe toplaag met unieke vuilafstotende en onderhoudsvriendelijke eigenschappen.

Dankzij een speciale productiemethode wordt een beschermende, vuilafstotende laag aangebracht op het keramiek, waardoor vuil en kalk zich niet meer kunnen hechten! Het water parelt direct van het oppervlak af en neemt daarbij ook het aanwezige vuil en kalk mee. Hierdoor ontstaat een bescherming met een lange levensduur en blijft het keramiek bijzonder lang stralend en hygiënisch schoon. Met Sphinx SaniClean blijft uw badkamer zo goed als nieuw! Het Sphinx sanitairkeramiek is voorzien van een zeer gladde en harde glazuur dat zorgt voor een makkelijk onderhoud. Het kan dagelijks snel en zonder moeite gereinigd worden met een vochtige doek en schoon water. Bij kalkafzettingen en hardnekkige vuilvlekken geven wij u de volgende schoonmaakadviezen.

Kalk
Het grootste probleem bij sanitair en vooral closets is kalkaanslag. De oorzaak is dat kalk zich hecht aan alle materialen nadat het water verdampt is.

Bij hardnekkige vlekken en kalkafzetting kunnen het best azijnreinigers gebruikt worden. Deze zijn tevens het minst agressief en het minst schadelijk voor het milieu, onze handen en slijmvliezen. Bij extreme vlekken kunt u het beste een in azijn gedrenkt stukje wc-papier of stoflapje op de aangetaste plek leggen en s nachts laten inwerken. Daarna kan de aanslag zo worden weggeborsteld. Daarnaast zijn er nog de vertrouwde kalkoplosmiddelen, die in de supermarkt verkrijgbaar zijn.

De zogenaamde wc-blokjes zijn voor het reinigen van toiletten niet geschikt. Ze hebben nauwelijks of geen reinigende werking en belasten het milieu dus onnodig. Bovendien hebben ze een negatieve invloed op de werking van de waterspoeling van het closet en kunnen bij losraken verstoppingen in het riool veroorzaken.

Erg hardnekkige kalkaanslag kan goed worden bestreden met zoutzuur, dat echter zeer slecht is voor het milieu. In sommige gebieden is het ijzergehalte in het water erg hoog. Dit kan bruine vlekken op het keramiek achterlaten. Deze kunnen het beste worden verwijderd met een zoutzuuroplossing. Het zoutzuur moet worden verdund met water tot ongeveer 5-10%. De glazuren van Sphinx voldoen aan dusdanig hoge kwaliteitsnormen dat ze bestand zijn tegen de inwerking van zoutzuur. Altijd naspoelen met water!

Sphinx saniclean
Sommige Sphinx producten zijn standaard voorzien van Sphinx SaniClean: de nieuwe toplaag met unieke vuilafstotende en onderhoudsvriendelijke eigenschappen.

Dankzij een speciale productiemethode wordt een beschermende, vuilafstotende laag aangebracht op het keramiek, waardoor vuil en kalk zich niet meer kunnen hechten! Het water parelt direct van het oppervlak af en neemt daarbij ook het aanwezige vuil en kalk mee. Hierdoor ontstaat een bescherming met een lange levensduur en blijft het keramiek bijzonder lang stralend en hygiënisch schoon. Met Sphinx SaniClean blijft uw badkamer zo goed als nieuw!

Sphinx SaniClean onderhoudsadvies
Wanneer u onderstaand onderhoudsadvies voor Sphinx Saniclean goed volgt, geniet u langdurig van schoon en stralend keramiek! Voor het gebruik van Sphinx SaniClean-producten adviseren wij u deze eerst met een zachte, droge doek schoon te wrijven. Met Sphinx SaniClean zijn milieuvervuilende en agressieve schoonmaakmiddelen overbodig. U maakt uw keramiek namelijk met water en een zachte, vochtige doek met eventueel een mild reinigingsmiddel, snel en eenvoudig weer schoon. Dit zonder dat u hoeft te schrobben en schuren! Het gebruik van schuurmiddelen, chloorhoudende producten en agressieve onderhouds- en oplosmiddelen kunnen een negatief effect hebben op de eigenschappen van Sphinx SaniClean en worden daarom afgeraden.

Sphinx SaniClean kwaliteit
Intensieve testen bij een onafhankelijk onderzoeksinstituut hebben de unieke eigenschappen en de duurzame kwaliteit van Sphinx SaniClean bewezen.

Baden en douchebakken
De Sphinx baden en douchebakken zijn gemaakt van acryl, dat een glad oppervlak heeft. U kunt de baden en douchebakken het gemakkelijkst schoonmaken met een vochtige doek of gewoon zeepwater. Voor een extra reinigingsbeurt kan gebruik worden gemaakt van alkalische middelen. Restanten van zeep en huidvetten verdwijnen dan probleemloos.

Kalkaanslag verdwijnt als sneeuw voor de zon, wanneer u deze behandelt met een vochtige doek en droog zeeppoeder. Eventuele hardnekkige kalkaanslag wordt verwijderd met een schoonmaakazijn. Gebruik echter nooit azijnzuur op een acryl bad of douchebak; acryl lost hierin namelijk op! Ook mag er op acryl geen gebruik worden gemaakt van schuurmiddelen noch van organische oplosmiddelen zoals aceton, thinner, tetra en tri. Spoel na iedere poetsbeurt het gepoetste oppervlak met helder water na! Zelfs in het acryl ontstane krassen kunnen verwijderd worden. Er bestaat een verschil in behandeling tussen acryl in een matte kleur en acryl in een hoogglans kleur.

Hoogglans acryl
Krassen kunnen met behulp van een speciale polish, dat bij de vakhandel verkrijgbaar is, weggepolijst worden. Grote diepere krassen en brandvlekken kunnen voorzichtig behandeld worden met een zeer fijn schuurpapier (nr. 700). Voorzichtigheid is hierbij geboden. De door het schuren ontstane doffe plekken moeten worden nabehandeld met de speciale polish; het acryl krijgt dan haar glans weer terug.

Mat acryl
Acryl in een matte kleur mag nooit gepolijst worden, omdat er dan een glanzende plek ontstaat. Mocht er een kras in het acryl komen, neem dan contact op met Sphinx Customer Service. Zij zullen u dan het juiste behandelingsadvies geven.

Bad- en douchewanden
Net als sanitair kunnen ook douche- en badwanden het best regelmatig met een vochtige doek en schoon water worden gereinigd. Hardnekkige aanslag kan met een alkalische allesreiniger worden verwijderd. Lees voor het gebruik van reinigingsmiddellen altijd de aanwijzingen op de verpakking. Sommige producten kunnen aluminium, lichte metalen en kunststoffen aantasten. Eventuele hardnekkige kalkaanslag wordt verwijderd met een schoonmaakazijn.

Sphinx GlasPlus voor bad- en douchewanden
De douchewanden met veiligheidsglas kunnen -als u wilt- af fabriek behandeld worden met GlasPlus. Hiermee wordt het glasoppervlak een stuk gladder en water- afstotender en kan vuil en kalk zich minder hechten aan het glas van uw nieuwe douchewand! Dankzij GlasPlus bent u minder tijd kwijt met het schoonmaken en houdt u meer tijd over om te douchen!

Kranen, bad- en douchegarnituuren accessoires
Opgedroogd water laat kalkvlekken achter. Bij het reinigen hiervan gebruikt u bij voorkeur een zachte doek of een zeem. Het beste kunt u na gebruik de waterdruppels direct afnemen. Het gebruik van schurende, bijtende, azijnhoudende of agressieve reinigingsmiddelen moet worden vermeden. Armaturen van chroom kunt u probleemloos reinigen met zeepsop of een zacht vloeibaar reinigingsmiddel op basis van citroenzuur, waarna u de armaturen afspoelt en droogwrijft. Ook een reinigingsmiddel op basis van fosforzuur is geschikt om kalkaanslag op chroom te verwijderen. Gekleurde oppervlakken mogen uitsluitend worden gereinigd met een doek en zuiver water of met een zacht vloeibaar reinigingsmiddel op basis van citroenzuur. Middelen op basis van alcohol, chemische zuren of azijn en zogenaamde kalkverwijderende middelen zijn niet geschikt voor gekleurde oppervlakken.

Closetzittingen
Vuil kan het beste worden verwijderd met een alkalisch reinigingsmiddel. Gebruik geen schurend, chloor- of zoutzuurhoudend reinigingsmiddel. Vermijd dan ook het contact van zitting, deksel en scharnieren met elk closet reinigingsmiddel. Klap daarom de closetzitting omhoog bij het reinigen van het closet. Na het reinigen van de closetzitting, deze en de scharnieren altijd drogen!

Badkamermeubels
Voor het reinigen van de badkamermeubels neemt u een zachte doek en een milde, niet schurende allesreiniger. Bij voorkeur gebruikt u deze verdunt. Spiegels kunt u eenvoudig met een vochtige zeem schoonmaken. De randen van de spiegels altijd droog reinigen. Meubeloppervlakken kunnen niet tegen langdurige invloed van water of vocht, daarom deze in voorkomende gevallen drogen. Chemicaliën, nagellakremover, parfums / aftershaves en geparfumeerde lotions of crèmes, dienen onmiddellijk verwijderd te worden. Meubels met verlichting of stopcontacten mogen, na uitschakeling van de stroom, gereinigd worden met een droge of licht vochtige doek.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide