1075
Kalk in water? Zo bestrijd je het!
Gepubliceerd: 10-03-2022

Water ontharden heeft tal van voordelen. Het is beter voor je gezondheid en je bespaart er geld mee. Wat de beste manier is om kalk uit je water te halen? We leggen het je uit.

Hoe water ontharden?

Er zijn 2 manieren om water te ontharden. Er zijn waterontharders met zout en waterontharders zonder zout. Hieronder bespreken we de verschillen.

Optie 1: waterontharder met zout

Een waterverzachter met zout zet je hard water om in zacht water aan de hand van ionenuitwisseling. Deze ontharder heeft een harscilinder. Die wisselt calcium- en magnesiumionen in voor natriumionen.

Na een tijdje raakt die harscilinder natuurlijk verzadigd. Vervolgens start het regeneratieproces. Dat is een spoelbeurt met zout water. Er zijn twee verschillende soorten waterontharders met zout: elektronische en mechanische waterverzachters.

Elektronische waterverzachter

Water ontharden gebeurt bij een elektronische waterverzachter op elektriciteit. De spoelbeurten met zout water gebeuren volumegestuurd, op basis van je waterverbruik. Dit is het meest efficiënt en milieuvriendelijk.

De prijs van deze waterontharder is wel iets hoger dan die van een mechanische waterverzachter.

Mechanische waterverzachter

Een mechanische waterontharder werkt via waterdruk en wordt gestuurd door tijd. Dat wil zeggen dat de spoelbeurten op vaste tijdstippen gebeuren. Er wordt geen rekening gehouden of de harscilinder al dan niet verzadigd is.

Zo gebeuren er soms onnodige spoelingen wanneer er eigenlijk nog niet zoveel water verbruikt is. Mechanische waterontharders zijn wel iets goedkoper dan elektronische waterverzachters.

Optie 2: waterontharder zonder zout

Een andere optie om water te ontharden is een waterverzachter zonder zout te gebruiken. Hierbij komt geen zout aan te pas, waardoor je dus geen afvoer nodig hebt.

Dit soort waterverzachter zet hard water niet echt om in zacht water. Waterontharders zonder zout voorkomen kalkaanslag door kalk te doen rondzweven in het water. Op die manier kan het niet afzetten op de leidingen.

De effectiviteit van de werking van deze ontharder is nog niet officieel bewezen. Er zijn 2 verschillende soorten waterontharders zonder zout: waterverzachters met CO2-injectie en magnetische waterontharders.

Waterverzachter met CO2-injectie

Een waterverzachter met CO2-injectie doet wat de naam zegt. Het injecteert kleine hoeveelheden CO2-gas in het water. Vervolgens ontstaat er een chemische reactie wat de kalk doet oplossen in het water.

Ook kan je kiezen voor een actieve zinken anode. Hierbij hecht de kalk zich rond het vrijgekomen zinkion.

Magnetische waterverzachter

Een magnetische waterverzachter werkt aan de hand van elektromagnetisme. Er wordt een magnetisch veld gecreëerd waardoor de kalk in het water kristalliseert.

Het gevolg is dat de kalk met het water mee blijft stromen in de plaats van dat het afzet op je leidingen. Dit werkt dus enkel bij stromend water, bij stilstaand water is dit niet effectief. Dit soort waterverzachter wordt minder vaak aangekocht.

Het grote voordeel van een magnetische waterverzachter is dat het erg goedkoop is.

Een andere optie is het gebruik van polyfosfaten. Het water stroomt dan door een patroon met polyfosfaatzouten. Die zouten mengen zich met het calcium en magnesium, hierdoor zetten ze niet af op de leidingen.

Prijs waterontharder

De gemiddelde prijs voor een waterverzachter met zout is € 1.500. Een waterontharder zonder zout kost gemiddeld € 1.000 euro en is dus iets goedkoper.

Wat is de beste manier om kalk te bestrijden?

Indien je op de best mogelijke manier water wil ontharden in je woning is het aangeraden een waterverzachter met zout te kiezen. De werking en efficiëntie van deze apparaten zijn erg doeltreffend en bewezen. Van waterontharders zonder zout is de werking niet bewezen.

Dit is iets duurder, maar je verdient de investering terug. Je bespaart door lagere stookkosten, minder zeep en onderhoudsproducten dat je moet gebruiken en je huishoudtoestellen gaan simpelweg langer mee.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide