2316
Badkamer inrichten
Gepubliceerd: 05-09-2012

Hoewel de badkamer terrein wint en er steeds meer waarde wordt gehecht aan ruimte en comfort is het oppervlak van de gemiddelde Nederlandse badkamers vaak aan de kleine kant. Daarom is het belangrijk om de aanwezige ruimte zo optimaal mogelijk te benutten en het soms te zoeken in creatieve oplossingen.

Hoeveel vierkantemeter
Er zijn nogal wat trucs die u kunt toepassen om een ruimte groter te doen lijken. Kiezen voor lichte kleuren bijvoorbeeld. Ook een interieur dat qua materiaal en vormgeving op elkaar is afgestemd zorgt voor eenheid en rust in de badkamer. Baden of whirlpools zijn meestal ruimtevreters. Een inloopdouche - waarvan de wanden direct op de vloer zijn geplaatst, levert juist ruimte op. Maar er zijn meer oplossingen. Een in de vloer verzonken douchebak of bad bijvoorbeeld. Dé trend van dit moment is het combineren van de bad- en slaapkamer, waardoor er één grote ruimte ontstaat. Daarvoor dient de tussenmuur die de badkamer en de slaapkamer van elkaar scheidt gesloopt te worden. Dat is een behoorlijk rigoureuze stap, maar het levert wel een hoog ruimterendementop.

Nummertjes trekken
Kom het ochtendritueel nummertjes trekken u ook zo bekend voor? Net als de rest het interieur stelt ook de badkamer speciale eisen aan een gezinssituatie met één of meer kinderen. Een dubbele wastafel is in een gezinsbadkamer zeker geen overbodige luxe. Ook een snelle tweepersoons inloopdouche is wellicht een beter idee dan - een tot lang badderen uitnodigend en bovendien ruimtevretend - vrijstaand bad. Buiten ruimtelijk en praktisch dient de gezinsbadkamer natuurlijk voldoende veilig en kindvriendelijk te zijn. Er is een ruim aanbod kindvriendelijke producten op de markt zoals wegklapbare badpanelen (ook handig tegen spatten en spetteren). Ten slotte: zorg voor voldoende kastruimte en kies voor ontwerpen met ronde hoeken en kranen met voldoende grip voor kleine kinderhandjes.

Dagje ouder
Bent u al wat ouder? Dan is er meestal sprake van een toegenomen behoefte aan comfort en veiligheid. Een luxe douche- of gezondheidsbevorderende infraroodcabine met een ingebouwd zitje is wellicht een beter idee dan een verzonken bad waarbij het in het bijzonder het opstaan lastig kan zijn. Een gelijkvloerse badkamer, waarbij hoogteverschillen zijn gemeden is een goede keuze om risicos als struikelen of vallen te verminderen. Houdt bij het indelen van dit type badkamer rekening met uw actieradius zodat u voldoende bewegingsvrijheid heeft en de stootkansen tot een minimum worden beperkt. Denk in plaats van aan harde, koude materialen ook eens aan zachte en warme materialen. Er zijn bijvoorbeeld ligbaden op de markt die gemaakt zijn van lichaamsvormend schuimachtig materiaal die bovendien lekker warm aanvoelen.

Thuis kuren
De kuur- of terwijl de wellness-badkamer garandeert n optimale ontspanning van lichaam en geest. De gangbare, traditionele badkamer die min of meer los staat van de rest van het huis, wordt steeds vaker geupgradednaar een wellness-ruimte die correspondeert met de hoge comfortstandaard van de rest van de woning. De keuze voor een wellness-ruimte brengt echter wel de nodige bouwkundige aanpassingen met zich mee. Soms is een verhoogde warmwatercapaciteit nodig en in geval van een whirlpool is een extra stoppengroep noodzakelijk. Ook zult u, om extra ruimte te creëren misschien een raam of deur moeten verplaatsten. Dat laatste is in ieder geval geen technisch probleem, omdat de badkamerdeur zich meestal niet in een dragende muur bevindt. Tip: voor het verkrijgen van meer muur- of indelingsruimte kunt u voorzetwanden gebruiken. Deze voorgemonteerde modules worden bedekt met gipsplaat, waardoor ze heel eenvoudig gestuukt of betegeld kunnen worden. Tevens kunt de voorzetwanden gebruiken om bergruimte te creëren of om leidingen en aansluitingen te camoufleren.

Ruimtetips

    • Creëer extra ruimte en meer indelingmogelijkheden door voorzetwandjes te gebruiken. Niet duur en erg praktisch
    • Kies voor zwevende, dus in de muur bevestigde meubelen of kranen, de ruimte eronder blijft vrij en dat oogt ruimtelijk.
    • Een grote spiegel helpt om een ruimte optisch groter te doen lijken.
    • Als u de mogelijkheid heeft, overweeg dan eens de badkamer bij de slaapkamer te betrekken door de tussenmuur te slopen. Het kan een zee aan ruimte én licht opleveren.
    • Kies voor vloerverwarming in plaats van een wandradiator. Het vrijlaten van de wanden levert ruimte op.
    • Geheel of gedeeltelijk verzonden ligbaden smokkelen als het ware met de ruimte, en leveren extra ruimte op.
    • Inloopdouches houden de vloer vrij, wat optisch gezien de ruimte vergroot.
    • Een dakkapel levert extra ruimte en licht op en is handig voor het plaatsen van bijvoorbeeld een ligbad.
    • Een afgesloten douchecabine biedt soelaas als u geen aparte badkamer heeft, deze kunt u in principe overal plaatsen, want hij sluit de doucheruimte af van de rest van het huis.
    • Met een taatsdraaiende kunt u de draaicirkel van een douchedeur aanzienlijk verkleinen, de deur is iets uit het midden bevestigd, waardoor de draaihoek kleiner wordt en daardoor ruimtebesparend is.
    • Kies voor schuifdeuren in plaats van opendraaiende deuren, dit gegeven kunt u zowel bij de badkamerdeur als bij de douchecabine toepassen.

Klein wordt groots
De kunst van het weglaten. Door het optimaal benutten van een kleine ruimte door te werken met lichteffecten en aandacht te besteden aan details en mooie materialen kan toch een groots en luxe effect worden bereikt. De meeste fabrikanten hebben overigens een uitgebreide collectie ruimtebespaarders zoals hoek-ligbaden, multifunctionele douchecabines en handige voorzetwanden om de ruimte naar believen in de gewenste vorm te kneden.

Bron: Uw badkamer.



inspiratiebrochures1.png

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide