“Ik had bij mijn ontwerp voor Duravit al vanaf het begin het beeld voor ogen van een met water gevulde schotel op een eenvoudige tafel”, aldus de Deense designer Cecilie Manz. Uit deze gedachte is de Duravit-badkamercollectie Luv ontstaan, die compleet nieuwe designopties biedt voor royale badkamers of gasten-wcs’s.

Het buitengewone design van de Luv-lijn is een uitgebalanceerde combinatie van typisch Scandinavisch minimalisme en tijdloze elegantie in zachte maar toch geometrische vormen. Met de materiaal- en kleurkeuze van de nieuwe badkamercollectie Luv, bewijst Cecilie Manz haar perfecte gevoel voor warmte en nuance. De nieuwe kleurgeneratie die exclusief voor Duravit is ontwikkeld met subtiele matte finish en glazuurtinten, onderstreept het frisse karakter van de Luv-lijn.

De collectie bevat ovale waskommen uit DuraCeram® in drie afmetingen. Door de subtiele lijnen, een ruime binnenkant en strakke randen krijgen de kommen een unieke uitstraling. Bij de waskommen met geïntegreerd kraangat zit de kraan achteraan in het midden, terwijl bij het kleine fonteintje deze aan de rechter- of linkerzijde zit. De klant heeft de keus tussen geglazuurde buitenoppervlakken met een zijdematte finish in wit, grijs of zand. Het contrast met de glanzend wit geglazuurde binnenkant van de waskom zorgt voor een unieke, warme uitstraling. Dit rustgevende beeld wordt helemaal afgemaakt door de keramische afvoerplugdeksels.

De wastafelmeubels zijn uitgerust met vier licht gebogen pootjes die tevens in hoogte verstelbaar zijn. Met deze nieuwe interpretatie van vormen, creëert Cecilie Manz op vakkundige en geheel eigen wijze een nieuwe uitstraling voor de wasplaats. Het wastafelmeubel wordt aangeboden in drie breedtes – 1788 mm voor twee wastafels, 1388 mm voor enkele wastafels en 688 mm voor het gasten-wc. De zijdematte finish in de tinten wit, Nordic wit, taupe, steengrijs, lichtblauw en nachtblauw geven de ruimte een heel eigen karakter. Het kwarts blad van het meubel in drie perfect op elkaar afgestemde kleurvariaties evenals de uitvoering van massief Amerikaans notenhout, kunnen naar keuze worden gecombineerd. Greeploze uitschuifbare laden zijn door de ingebouwde tip-on-techniek en het zelfsluitende systeem heel eenvoudig in het gebruik.

De exclusieve uitstraling krijgt een extra touch door de nieuwe spiegel met geïntegreerde dimfunctie en spiegelverwarming. De spiegels zijn verkrijgbaar in breedtes van 500 mm tot 1600 mm. Alle modellen zijn naast de standaardhoogte van 800 mm ook verkrijgbaar in 1200 mm. De ledverlichting bovenaan de spiegel zorgt voor een prettige sfeerverlichting met een optimale lichtsterkte tot 700 lux.

De Luv-collectie biedt krachtig gevormde ligbaden die een eenheid vormen met het silhouet van de waskommen. Het naadloos vervaardigde bad uit DuraSolid A voelt heerlijk zacht en warm aan en heeft een hoogwaardig matte look. Men kan kiezen voor een vrijstaand bad of een wand- en hoekversie. De hoekversie is beschikbaar als rechtse of linkse opstelling. Optioneel kan de wand- of hoekversie worden uitgebreid met een onopvallend ingebouwd Air-Whirlsysteem. Voor alle versies kan daarnaast een soundsysteem worden geïntegreerd met bediening door Bluetooth-compatibele apparaten.

Is je badkamer aan vervanging toe? Leuk om een nieuwe te kunnen gaan uitkiezen, maar let er alleen op dat je je niet verliest in het enorme aanbod. Een nieuwe badkamer is vaak een grote investering, en iets waar je jarenlang gebruik van zult willen gaan maken. Zaak dus om tijd en aandacht te besteden aan het voorbereidende aanschaftraject, om te voorkomen dat je teleurgesteld wordt. Om je hierbij te helpen vind je hieronder vijf praktische tips voor de aanschaf van een nieuwe badkamer. 

Welke eisen stel je aan je badkamer
Begin met jezelf de vraag te stellen welke functie een badkamer voor jou heeft, en welke minimale eisen er zijn. Geniet jij bijvoorbeeld altijd erg van een stomende douche, of lig je liever urenlang met een boek of tijdschrift in bad? Heb je een groot gezin en is het handig dat er twee mensen tegelijk kunnen douchen, en moet er ook veel opbergruimte zijn? Deze vragen helpen je bij het opstellen van een wensenlijst, die met bijvoorbeeld een bad, stoomdouche, dubbele douche of veel opbergruimte consequenties kan hebben voor de indeling van de badkamer.

Bepaal je budget en onderhandel over de prijs
Denk voordat je offertes gaat opvragen en winkels gaat bezoeken goed na over het budget dat je kunt besteden aan de nieuwe badkamer. In winkels wordt er vaak naar je budget gevraagd, het is verstandig hier altijd 10 procent onder te gaan zitten. Uiteindelijk zullen offertes vaak namelijk 10 procent hoger uitvallen dan het bedrag dat je noemt. Badkameradviseurs hebben het idee dat ze er al het mogelijk uithalen, maar de budgetoverschrijding is ook weer niet zo hoog dat het afschrikt. De prijzen bij verschillende winkels kunnen erg uiteenlopen, maar bij duurdere badkamers worden vaak weer hogere kortingen gegeven. Stelregels voor onderhandelingen: laat je niet dwingen tot het nemen van een snelle beslissing en neem de tijd, kom meerdere keren terug, laat merken dat je nog twijfelt en blijf vooral ontspannen (het is tenslotte een soort van spel).

Financiering van de nieuwe badkamer
Een badkamer is een behoorlijke grote uitgave, en bij het bepalen van het budget is het dus ook goed na te denken over mogelijke financieringsmogelijkheden. Heb je zelf geld gespaard, of krijg je een erfenis of schenking? Is dat niet het geval, dan kun je geld lenen bij MoneYou bijvoorbeeld. Bij een lening voor een nieuwe badkamer is het handig te kiezen voor doorlopend krediet. Zo heb je op ieder moment dat het nodig is geld beschikbaar voor bijvoorbeeld de aanschafkosten en aannemers die de badkamer plaatsen.

Prijzen bij verschillende sanitairwinkels vergelijken
Heb je je wensen en eisen op papier gezet en nagedacht over het budget, dan is het tijd om badkamers in sanitairwinkels te gaan bekijken. Oh ja, misschien ook wel handig om vooraf de preciese maten van de badkamer op te meten zodat adviseurs in winkels een gerichte offerte kunnen maken en je kunnen vertellen wat er allemaal mogelijk is. Ga diverse sanitairwinkels langs voor schetsen en offertes, en vraag deze mee naar huis om ze rustig te kunnen vergelijken. Bezoek trouwens de winkel waar je eigenlijk het liefst heen wilt als laatste, om te voorkomen dat je hier al ingaat op een aanbod dat misschien niet heel voordelig is.

Leg alle communicatie en afspraken vast
Bij de aanschaf en plaatsing van een badkamer zijn vaak meerdere partijen betrokken zoals diverse adviseurs en aannemers, en het is belangrijk dat iedereen weet hoe jouw ideale badkamer er straks uit moeten komen te zien. Zorg dat niet alleen in de koopovereenkomst alle relevante informatie staat over de nieuwe badkamer zoals leverings-, betalings- en garantievoorwaarden, maar houd ook latere wijzigingen bij in een dossier. Leg alle gesprekken vast, leg vast met wie ze hebben plaatsgevonden en laat alles schriftelijk bevestigen.

Is je nieuwe badkamer dan eindelijk geplaatst? Geniet er dan vooral van, en ga er niet nog lang over malen of je wel de juiste prijs hebt betaald en alles wel precies is zoals je vooraf in gedachten had!

Als eerste ontdekten levenskunstenaars en designers in Londen en New York de fabriekshallen en garages die leegstonden in hun stad. Ze besloten om hier open, vrij en ook onconventioneel te gaan wonen en daarmee was een nieuwe inrichtings- en levensstijl geboren. Vanuit daar is een nonchalante loft-look ontstaan. Deze royale ruimtes vormen de perfecte spot voor royale badkamers.

In een loft leven, betekent zowel ruimtelijke alsook functionele flexibiliteit. Want ondanks dat ieder loft in de basis uit één ruimte bestaat, is de indeling volledig individueel. Als een lege canvas, die met persoonlijkheid en karakter kan worden gevuld. Typisch voor alle loftwoningen zijn hoge wanden, grote ramen en deuren, meestal in combinatie met onbewerkte stenen- of bakstenen wanden. Er wordt bewust gekozen voor ruwe en onvervalste materialen, in plaats van gepolijste gaafheid te realiseren. Vaak is er een stedelijke sfeer met ruwe, industrieel-chique kenmerken.

Bij de badkamerinrichting is het belangrijk om het royale karakter van de ruimte te accentueren. Juist een loft biedt ruimte voor opvallende kleuren en patronen. Meubels mogen royaal zijn, maar niet tot in details worden afgestemd. Zoals bijvoorbeeld de serie L-Cube van Christina Werner van Duravit. Het designkarakter van dit veelzijdige meubelprogramma wordt door een geometrische vormenspraak gekenmerkt. Dankzij het spel met horizontale en verticale lijnen ontstaat een zakelijk gestructureerd beeld dat een opmerkelijke tegenhanger vormt met de informele loft-look. De in totaal 30 verschillende oppervlakken zorgen voor individuele accenten. In het bijzonder de keuze van de kleur Jade zorgt voor exclusieve nuances. Het samenspel met gouden deco-elementen verleent de ongedwongen loft badkamer een elegant accent. Royale tegels of opvallend behang in donkere kleuren ronden de inrichting af.

De ruimtelijke openheid van een loft vormt het ideale decor voor vrijstaande ligbaden. Omdat in loftwoningen de grenzen tussen badkamer, keuken en woonkamer vervagen, vormt een bad het opvallend middelpunt van de totale loft. In het bijzonder een opvallende badvorm kan het karakter van de totale loft bepalen. Het Duravit ligbad Paiova 5 van EOOS gaat nog een stap verder en verenigt sculpturaal design met individueel comfort: twee verschillende rugleuningen bieden de keuze tussen een ergonomische zitpositie en een bijzonder vlakke ligpositie, bovendien biedt het bad tegelijk plaats aan twee personen. In zacht contrast met de loft in ruw industrie-chique omgeving staat het bad Cape Cod van Philippe Starck. De organische vormen en warm aanvoelend materiaal maakt het bad licht en filigaan. Een zacht gevormde rand aan het hoofdeinde maakt een ontspannen bad belevenis, midden in de loft, mogelijk.


Wat doe je als je niet beschikt over een grote, handige waskamer? Precies - dan moet je je behelpen met de ruimte die je wél ter beschikking hebt. Als je deze echter een beetje handig weet in te delen, kun je er haast net zoveel in kwijt als in een grote waskamer. Hier vind je 8 praktische tips waarmee je alles wat nodig is kwijt kunt in jouw kleine waskamer.

1. Waskamer in een kast
Heb je echt maar heel weinig ruimte en beschik je niet eens over een echte wasruimte, dan kun je alles wat nodig is nog steeds efficiënt wegwerken in een kast. Met wasmachines en wasdrogers bovenop elkaar bespaar je al flink wat ruimte en in de omliggende kastruimte kun je alles kwijt wat je verder nodig hebt - inclusief wasmiddelen, wasverzachter enzovoorts.

2. Houd het netjes
Een waskamer is typisch een ruimte die zich al snel volstapelt met spullen en achterstallige was. In een kleine wasruimte heb je echter die luxe niet. Hoe meer spullen er los rondslingeren, hoe kleiner de ruimte lijkt te worden. Daarom kun je het beste zorgen dat je regelmatig een wasje draait en dat de ruimte er niet alleen gezellig, maar ook opgeruimd uitziet.

3. Kies neutrale kleuren
Schreeuwerige, drukke kleuren zorgen ervoor dat een ruimte kleiner en voller lijkt. Daarom kies je het best voor neutrale kleuren in je wasruimte. Vooral wit- en grijstinten zijn zeer geschikt om een mooie combinatie te maken. Kies je voor de juiste kleuren, dan lijkt je wasruimte groter dan hij is en ziet het er ook strak en modern uit.

4. Zorg voor zoveel mogelijk opbergruimte
Alles wat in het zicht ligt, kan storend werken in een kleine ruimte. Daarom zorg je bij voorkeur voor zoveel mogelijk opbergruimte in de vorm van kastjes. Je kunt dingen gemakkelijk uit het zicht opbergen, waardoor je wasruimte er netjes en schoon uit blijft zien. Let vooral op de extra wasruimte onder de wasmachine en wasdroger, door ze op een kastje te zetten. Zo krijg je een comfortabele werkhoogte én extra opbergruimte.

5. Maak gebruik van alle ruimte die je hebt
In sommige woningen denk je dat je helemaal geen ruimte hebt voor de wasmachine en / of de wasdroger. Toch zijn er verrassend veel hoeken die niet worden gebruikt en waar ze prima kunnen passen. Controleer dus altijd alle ruimtes in huis of je niet ergens de ruimte hebt om ze kwijt te kunnen. Kun je ze kwijt onder een schuine wand, installeer er dan planken boven zodat je ook deze loze ruimte benut.

6. Verschillende wasmanden
In een kleine wasruimte heb je niet de luxe al je was nog te gaan sorteren op het moment dat je wilt gaan wassen. Het is niet handig om alle was in één grote hoop op de grond te kieperen en uit te zoeken in een klein kamertje. Daarom kun je het beste zorgen voor een paar verschillende wasmanden waarin de was wordt voorgesorteerd. Zo zie je ook in één oogopslag welke was je nog moet draaien.

7. Strijkplank aan de deur
Een strijkplank neemt veel ruimte in. Niet alleen staat het ding regelmatig in de weg, maar hij is ook groot en onhandig om steeds te verzetten. Daarom is het een praktische oplossing als je een uitklapbare strijkplank aan de deur monteert. Hij zit niet in de weg, maar zodra je wilt graag strijken kun je hem eenvoudig uitklappen en is hij direct te gebruiken.

8. Opklapbaar droogrek
Dit idee is vergelijkbaar met de uitklapbare strijkplank: het opklapbare droogrek. Je kunt hem hangen waar je maar wilt en als het tijd is om de was te laten drogen klap je hem uit en kun je hem gebruiken. Dat is praktischer dan een grote droogmolen, waar je in een kleine wasruimte toch weinig aan hebt.

Heb je een kleine wasruimte, dan is het met deze 8 tips eenvoudig om deze praktisch in te richten. Zo kun je alles kwijt wat je nodig hebt aan wasmachines, wasdrogers, wasmiddelen en opbergruimte. Er is geen enkele reden om je te laten beperken door een tekort aan ruimte wanneer je deze praktisch indeelt!


Heb je plannen je bestaande badkamer te gaan verbouwen? Of ga je een huis bouwen waarvan je de badkamer naar eigen idee mag inrichten? Waar begin je dan? Wat is er allemaal mogelijk op het gebied van badkamers? We geven je graag wat ideeën.

Basis
De basis moet goed zijn. Kijk eens kritisch naar de indeling van de badkamer. Wat is de meest logische plek voor een douche? Wil je een dubbele wastafel? Is er nog plek voor een bad? Een bad is immers erg handig met kleine kinderen en natuurlijk ook heel ontspannend voor jezelf. Zeker na een grote verbouwing kun je dat wel gebruiken! Misschien kun je een stuk van een aangrenzende kamer bij je badkamer betrekken om een grotere badkamer te creëren. Dat is bovendien een meerwaarde voor je huis en wel zo fijn in de drukke ochtendspits.

Hoe is het gesteld met het leidingwerk? Geen verstoppingen of verouderd leidingwerk? En is de ventilatie goed? Zitten de stopcontacten op praktische plekken? Nu is het moment om het goed aan te pakken en ook op deze technische punten te letten. Je moet er toch niet aan denken dat je op een later moment nog iets open moet breken omdat er iets niet goed aangelegd is!

Kwaliteit
Ga voor kwalitatieve badkamermeubelen waar je jaren plezier van hebt. Sanitair is erg gevoelig voor kalkaanslag. Het zou jammer zijn als je blinkende kranen binnen de kortste keren dof zijn en je de kalk nauwelijks van je douchedeur kunt krijgen. Een glazen douchedeur heeft bovendien een luxere uitstraling dan een plastic douchewand. En een bad op pootjes kan een echt pronkstuk in je huis zijn. Ook vloerverwarming is een pluspunt in je badkamer. Heerlijk warme voeten als je uit de douche stapt!

Bezuinig niet op vakmensen. Een muurtje moet goed gestuct of betegeld zijn om lelijke vochtplekken in de toekomst te voorkomen. De afwatering moet goed zijn om overstromingsgevaar voor te zijn. Laat je in een speciaalzaak vrijblijvend adviseren, zodat je niets over het hoofd ziet.

Verlichting
Door je plafond wat te verlagen, kun je spotjes inbouwen. Spotjes die je kunt dimmen, zorgen direct voor een sfeervolle setting om lekker te badderen. Let er wel op dat ze waterdicht zijn.

Een fijne badkamer is de investering meer dan waard. Je brengt er namelijk stiekem best wat tijd in door. Dan is het wel zo fijn als de badkamer helemaal aan je wensen voldoet. Maar voor een flinke verbouwing moet je ook wat dieper in de buidel tasten. Heb je niet voldoende spaargeld? Informeer dan eens naar de mogelijkheden van een doorlopend krediet bij een kredietverstrekker als Findio en kijk hoe je je droombadkamer kunt realiseren!

Sanitairfabrikant Grohe heeft samen met keramiekfabrikant Villeroy & Boch onderzoek gedaan naar de badkamer van de toekomst. De twee innovatieve bedrijven waren benieuwd naar hoe mensen over twintig jaar in hun huis willen leven en wat elke ruimte dan te bieden moet hebben. Dit resulteerde in vier modellen met elk de focus op één essentieel aspect; de Multi-ID badkamer (persoonlijk met ultiem gemak), de Healthness badkamer (een eigen gezondheidscentrum), de Zero Emissions badkamer (100% genieten, zonder schuldgevoel) en de Selfness badkamer (hypermoderne eigen spa). Het onderzoek is gedaan in samenwerking met het gerenommeerde Zukunftsinstitut in Frankfurt onder leiding van trendwatcher Matthias Horx.

Me-time
Paul Flowers, als Senior Vice President verantwoordelijk voor design bij Grohe, geeft aan: ‘Tijd voor jezelf wordt steeds schaarser. Dit is een van de redenen waarom de badkamer een steeds belangrijkere ruimte wordt in huis. Het is namelijk nagenoeg de enige plek waar je je even terug kunt trekken om te ontspannen en waar je me-time kunt beleven.’ De studie naar de badkamer van de toekomst is een afgeleide van een onderzoek onder ruim 1000 consumenten, een analyse van internationale trends en maatschappelijke ontwikkelingen. Experts hebben de resultaten geïnterpreteerd en kwamen tot de vier modellen.

Multi-ID badkamer: persoonlijke badkamer
Nu al wil meer dan de helft van de consumenten individueel gemak in de badkamer. Met de moderne technologieën zal het over 20 jaar mogelijk zijn om alle elementen in de badkamer bij binnenkomst automatisch aan te passen aan de favoriete instellingen van de bezoeker. Denk aan de kamertemperatuur, de muziek, gekleurde verlichting, hoogte van de wastafel en het toilet, maar ook de gewenste oppervlakken zoals hout, steen of tegels kunnen middels projectie op schermen worden gerealiseerd. Een ander kenmerk van de Multi-ID badkamer is de variatie die aangebracht kan worden in meubels, zo zou het bad verdubbeld kunnen worden tot zithoek, de wastafel tot make-up studio en de spiegel kan veranderen in een news screen. Ook zal veel beslag multifunctioneel zijn; de handdouche kan niet meer alleen doseren met water maar ook met shampoo en de douchecabine kan omgetoverd worden tot een full-body droger. Extra voordeel van de Multi-ID badkamer is dat deze ook leverbaar zal zijn in semi-publieke omgevingen zoals hotels of kantoren. Met gebruik van onder meer op cloud gebaseerde technologieën kunnen gebruikers hun favoriete instellingen ook toepassen in een badkamer ver van huis. Grohe geeft al gehoor aan de behoefte van consumenten voor een Multi-ID badkamer met onder meer de serie GROHE F-digital Deluxe. Een uniek concept waarmee je je douche verandert in een persoonlijke spa. F-Digital Deluxe zorgt voor sfeerverlichting, ontspannende muziek en zachte stoom dankzij GROHE licht-, geluids- en stoommodules.

Healthness badkamer: medische gegevens in de badkamer
Voor mensen die behoefte hebben aan een badkamer met gezondheid gerichte functies, is er de Healthness badkamer. Over 20 jaar zou het mogelijk moeten zijn om de badkamer een centraal punt te laten zijn van gepersonaliseerde gezondheidszorg. Denk bijvoorbeeld aan het vervullen van bewakingsfuncties, meten van lichaamsfuncties en het verzamelen van vitale data over de gebruiker. Zo zou het toilet urine moeten kunnen analyseren, de tandenborstel zou informatie uit het speeksel moeten kunnen halen en zelfs bloedmetingen zouden gedaan moeten kunnen worden met bepaalde methoden. Paul Flowers geeft aan: ‘De visualisatie van medische gegevens in de badkamer zal een belangrijke rol spelen. We hebben grote delen van glas en keramiek waarop de informatie geprojecteerd kan worden in de vorm van pictogrammen of platte teksberichten. Zelfs een soort audio feedback is denkbaar.’ Ook zal de Healthness badkamer fitness-functionaliteiten in kunnen bouwen. Bijvoorbeeld door de gebruiker via een on-screen avatar te motiveren om bepaalde oefeningen te doen, maar ook motiverende muziek kan ingezet worden wanneer een virtuele personal trainer met de gebruiker aan de slag gaat. Verder zal het in deze badkamer door web based technologieën mogelijk zijn om online toegang te krijgen tot de dichtstbijzijnde apotheek en live chats te voeren met artsen.

Zero Emissions badkamer: duurzaamheid en luxe
Steeds meer mensen gaan bij het (ver)bouwen van hun badkamer bewuster om met energiebesparing en andere energie-efficiënte aspecten. Dit bewustzijn zal de komende jaren alleen maar groeien. In de Zero Emissions badkamer verdwijnt het gevoel van schuld door gebruik van natuurlijke hulpbronnen en energie. De badkamer zal een kleine electriciteitscentrale op zichzelf zijn, zal fungeren als een warmtewisselaar en zal een waterzuiveringfaciliteit hebben, waardoor het niet meer nodig is om aangesloten te zijn op het openbare water en energienetwerken. Mensen kunnen dan prima een paar keer per dag douchen of genieten van een whirpool zonder belasting van het milieu. Naast dergelijke milieubesparende technieken zullen natuurlijke materialen zoals hout en klei een grote comeback maken. Zij zijn hygiënisch, niet giftig en composteerbaar, en zorgen bovendien voor een aangenaam klimaat in de badkamer. Kortom, over 20 jaar kan de badkamer duurzaamheid en luxe combineren, evenals ecologie en innovatie. Selfness badkamer: evenwicht tussen geest, lichaam en ziel
Uit de studie blijkt dat de meeste respondenten hunkeren naar ontspanning en me-time in de badkamer. De Selfness badkamer zal ontworpen en ingericht zijn als een hypermoderne eigen spa. Deze badkamer zal mensen helpen om op een gewenst energieniveau te komen en evenwicht te bereiken tussen geest, lichaam en ziel. Met behulp van audio-apparatuur, sfeerverlichting, aromatherapie en schilderachtige achtergronden geprojecteerd op de muren, zullen gebruikers een reis naar een andere wereld ervaren. Een verscheidenheid van digitale thema’s zal kunnen worden geselecteerd waardoor de badkamer omgezet kan worden in een yoga-studio of een spa-lounge. Bovendien kan een hele reeks van verschillende functies worden geprogrammeerd om de ruimte af te kunnen stemmen op de bioritmes van de gebruikers. Grohe speelt hier al deels op in met de mogelijkheid om de douchecabine te kleuren zodat die voldoet aan de stemming van het moment, de ruimte te laten vullen met stoom en het kunnen laten afspelen van favoriete muziek. Voor handige draadloze bediening via smartphone, I-Pods en I-Pads maken deze toepassingen gebruik van Bluetooth-technologie.

Een betaalbare badkamer voor starters? Doe-het-zelfspecialist Allibert heeft begrepen dat die ook kwaliteit en looks mag hebben. Met de nieuwe badbekleding Fix-Alu en het vernieuwde kitmeubel Smart Pack breng je ook met beperkte plaats of middelen hedendaags comfort en uitstraling in de badkamer.

Een bad zonder wandbekleding rondom, het oogt niet fraai. Maar tegelwerk vereist vakmanschap, en de ‘snellere’ oplossingen laten vaak qua sterkte of esthetiek te wensen over. “Er bestaan momenteel weinig makkelijke oplossingen om een bad te bekleden”, zegt Leo Haeldermans Marketingverantwoordlijke van Allibert Benelux. “Tegels, acryl- of houtpanelen, elk heeft zijn voor- en nadelen. We hebben met aluminium een nieuw concept ontwikkeld: snel, makkelijk, mooi én sterk.”

Alu-Fix van Allibert is een gebrevetteerd voorzetpaneel bestaande uit een polyethyleen plaat tussen twee aluminium panelen. Met een dikte van slechts 3 mm krijg je zo een roestvrij, licht en makkelijk te monteren badbekleding. Bovendien kan het materiaal tegen een flinke stoot en gaat het onder invloed van vocht ook nooit vervormen of verkleuren.

Dankzij een uitgekiend systeem van hoekprofielen met magneten is Alu-Fix in 30 minuten aan de muur te installeren. Even snel zijn de panelen door de magneten te verwijderen, als je onderdelen onder het bad zou moeten repareren of vervangen. Alu-Fix is verkrijgbaar in wit, met keuze tussen één of 2 panelen (zijdes). De panelen zijn compatibel met alle Allibert baden, maar ook met andere merken met randhoogte 52-53,5 cm. New Smart Pack: alles in één
Ook ideaal voor starters is het Smart Pack kitmeubel van Allibert. In één verpakking zit een complete badkamermeubelcombinatie, m.n. 60 of 80cm-kitmeubel, spiegel, wastafel, sifon en lavabokraan, alles in 30 minuten monteerbaar. Het Smart Pack wordt dit jaar gelanceerd naast de bestaande witte kleur met een nieuwe afwerking in grijze eik en olm zand, ledverlichting, nieuwe handgrepen en extra ‘dunne’ wastafel in polybeton. Het meubel, in Frankrijk geproduceerd, voldoet aan alle moderne kwaliteit- en comforteisen zoals soft close sluiting van de frontdeuren en hoogwaardige afwerking. Het hout is PFEC-gecertificeerd.


Allibert, bekend van zijn complete badkamers voor doe-het-zelvers, zet op Batibouw de jongste collecties in de kijker. Gefocust wordt op betaalbaarheid en kwaliteit, zonder te moeten inboeten op comfort en design. Door het innovatieve concept is Allibert ideaal voor renovatie, maar ook voor de nieuwbouw van starters.

Een badkamer is er voor dagelijks gebruik, maar moet ook zorgen voor rust en ontspanning. “Toch blijft er door de dure energie-eisen van de ruwbouw vaak weinig ruimte om je ding te doen”, zegt Leo Haeldermans, Marketingverantwoordelijke van Allibert Benelux. “Je ziet vaak dat mensen zich behelpen met een ‘voorlopige’ goedkope oplossing, die dan jaren blijft staan. Met ons concept willen we daar een oplossing voor bieden.”

Met 6 verschillende badkamersamenstellingen focust Allibert op de hoogwaardige, maar betaalbare badkamer volgens het doe-het-zelfconcept. Leo Haeldermans: “Die scherpe prijs is mogelijk zonder de gebruikelijke tussenpersonen, terwijl we de productie volledig in eigen hand houden. Verder maken we enkel gebruik van standaardmaten, maar met een dermate breed gamma, dat iedereen toch de badkamer op maat van de ruimte én het budget kan samenstellen. Zo kunnen we kwaliteit bieden voor een zachte prijs.” De meeste badkamercollecties variëren in prijs tussen 1.000 en 2.000 euro. Daarbij kan de verbouwer kiezen uit een uitgebreid gamma badkameruitrusting, compleet met alle sanitaire opties en meubels. Betaalbaar wil niet zeggen ‘goedkope’ massaproductie. De ‘Absolute’ badkamermeubelen bieden modern design en hoogwaardige afwerking, zoals soft-close deuren, keuze uit 5 trendy kleuren (eik grijs of natuur, taupe, wit en zibeline), slimme accessoires en kwaliteitskraanwerk.

In mat wit of mat taupe: paradepaardje ‘Alto’

Wie de badkamers van Allibert ziet, gelooft amper dat het gaat om een doe-het-zelfformule. Neem nu de ‘Alto’, de blikvanger op Batibouw 2015 als witte oase van badkamercomfort. Details maken het geheel af: porseleinen of matte wastafels, optioneel natuurstenen wastafelblad, getrisseerde metalen handgrepen, nikkel geborstelde metalen poten of op een houten sokkel in dezelfde kleur, de spiegel met geslepen boord en afgeronde hoek, met of zonder retro ledlichting… Allibert slaagt erin het begrip ‘doe het zelf’ een compleet nieuwe invulling te geven.


In een goed ontworpen badkamer staat u centraal. Iedereen die gebruik maakt van de badkamer -jong én oud- moet het daar naar z’n zin hebben. Badkamerproducten moeten dan ook voor iedere generatie bruikbaar zijn. Stijlvol én functioneel. Maar waar moet je op letten en hoe kan zo´n comfortbadkamer er uit zien?

Vooropgesteld: wie een badkamer voor alle leeftijden gaat ontwerpen, moet beginnen met een goede planning. Heldere, fraaie interieurarchitectuur kan daarbij niet los worden gezien van voldoende bewegingsruimte. Met die basis-ingrediënten is iedere comfortbadkamer -nieuwbouw of renovatie- eenvoudig te realiseren. De techniek is hiervoor beschikbaar en de variëteit in het design van sanitairproducten nagenoeg onbegrensd.

Centrale vraag: bad of douche?
De eerste vraag die bij de inrichting van de badkamer aan de orde komt, is vaak ‘Wordt het een bad of douche?’ Voor comfortbadkamers kan deze vraag snel worden beantwoord: beide. De combinatie van bad en douche biedt ruimte voor iedere generatie en leefsituatie. Voor kinderen is het bad traditioneel niet alleen de plek om je te wassen, maar ook om te spelen. Volwassenen gebruiken het bad veel meer als plek voor ontspanning of als ‘oplaadpunt’. Voor andere gezinsleden geldt de douche juist als opkikker om ’s ochtends fris en wakker te worden. Naarmate de leeftijd vordert, neemt ook het belang van een inloopdouche toe. Zo’n douche is niet alleen optisch ruimtelijker, maar is ook een investering in de toekomst. Zeker wanneer vanaf het begin rekening worden gehouden met bijvoorbeeld een klapzitje aan de wand. Klapzitjes en handgrepen zijn tegenwoordig stijlvol te verwerken in ieder badkamerinterieur. Helemaal handig is het, wanneer een handgreep in de douche -dichtbij de bevestiging van de handdouche- alsook op de badrand wordt aangebracht. Jong en oud weten zich daarmee verzekerd van een veilige in- en uitstap. U heeft immers toch ook leuning bij de trap?

Ontwerpuitdaging: wc
Een volgende uitdaging bij het ontwerp is de plaatsing van de wc. Veel experts adviseren om -als de ruimte het toelaat- de wc in een aparte ruimte onder te brengen. De zithoogte waarop de wc wordt gemonteerd, heeft een duidelijk effect op het gebruikscomfort. Voor kinderen is het plezierig als de wc wat lager hangt. Volwassenen en met name ouderen geven de voorkeur aan een wat hogere zit, omdat je dan makkelijker op kunt staan. Met dergelijke aspecten houden de producten van tegenwoordig al rekening. Viega bijvoorbeeld biedt een wc-element dat individueel in hoogte kan worden versteld. Met één druk op de knop is de wc maximaal 8 cm naar boven of beneden te bewegen.

Techniek: intelligente producten
In het algemeen en zeker bij comfortbadkamers, is het belangrijk om producten te kiezen die het leven in de badkamer vereenvoudigen en veraangenamen. Dat betekent: producten die zich technisch hebben bewezen en tegelijkertijd eenvoudig te bedienen zijn. Zo kan een elektronisch badarmatuur de juiste watertemperatuur bewaken en de toevoer van water automatisch laten stoppen bij de gewenste vulhoogte van het bad. Ook kan worden gedacht aan producten die voor het oog niet zichtbaar zijn, zoals het creëren van een planchet langs de gehele wand van de badkamer. Al het leidingwerk wordt daarmee aan het oog onttrokken en er wordt veel meer ruimte gecreëerd. Tegelijkertijd ontstaat er ruimte om verzorgingsproducten op te zetten en om armgrepen naast de wc te bevestigen.

Fraai resultaat
Een comfortbadkamer is vrij van obstakels en is uitgevoerd met ergonomische producten die zich aan alle leefomstandigheden aanpassen. Door een keuze te maken voor functionele, stijlvolle designproducten, wordt de badkamer een wellness-oase. Een doordacht ontwerp en intelligente producten maken dat mogelijk.Emco Bad presenteert zich op de SHK in Essen met talrijke nieuwe producten en aanvullingen voor exclusief badkamercomfort bij object- en privétoepassingen. Het zwaartepunt vormt zowel de functionele als de architectonische uitbreiding en optimalisering van het veelzijdige aanbod. Tot de highlights van het beursoptreden behoren variantrijke wasmeubeloplossingen, stijlvolle wastafelmodellen, zowel praktische als aantrekkelijke functiemodules en bergruimteconcepten, een nieuwe badkameraccessoires-serie alsook een nieuwe LED-lichtspiegel. Met de nieuwe producten maakt de fabrikant uit Lingen een grote speelruimte mogelijk bij de vormgeving van individuele designwerelden die specifieke eisenprofielen, gebruikersgerichte comforteisen en de huidige eisen van de markt in gelijke mate bedienen.

Voor haar innovatieve inrichtingssyteem 'Asis' stelde de onderneming voor de eerste keer een breed aanbod voor aan wastafels alsook van wastafelbladen en planchets. Met de nieuwe producten vindt er een consequente verdere ontwikkeling plaats van de wasmeubeloplossingen binnen het programma, die aanvullende mogelijkheden levert bij de individuele, zowel esthetisch als functioneel optimaal op elkaar afgestemde vormgeving van badkamers bij hoogstaande privé- en objecttoepassingen. Op die manier vormen de nieuwe, vrij hangende wasmeubelconsoles zowel in hun toepassingsbereik als kleur- en materiaalkeuze een ideale aanvulling op de veelzijdige module-eenheden en lichtspiegelkasten van het exclusieve ruimtesysteem. Tot het aanbod behoort een volledige wastafeloplossing met geïntegreerde wasbak, een met veel moderne opzetwastafels van toonaangevende fabrikanten combineerbaar wastafelblad alsook een zowel afzonderlijk alsook in combinatie met de wastafelvarianten aan te brengen planchet. De drie uitvoeringen zijn bovendien leverbaar in telkens drie verschillende kleuren en breedten alsook naar keuze met schuiflade of frontpaneel. Daarmee komt de fabrikant met een brede keuze aan wasmeubeloplossingen, die een grote speelruimte bij de vormgeving biedt aan nagenoeg alle eisenprofielen.

Bovendien bepaalt de fabrikant uit Lingen met evenzo praktisch als aantrekkelijk vormgegeven functionele modules een nieuwe trend voor haar innovatieve ruimtesysteem 'Asis'. De onderneming presenteerde acht nieuwe producten die het basisidee van het programma volgend klassieke badkameraccessoires in ruimtebesparende, stijlvolle functie-eenheden integreren. Kenmerkend voor de nieuwe modules is het verminderde functionele design, die een behoeftegeoriënteerde, speciaal op de desbetreffende comforteisen afgestemde badkamerinrichting mogelijk maakt. Op de voorgrond staat hier het op het desbetreffende gebruiksbereik afgestemde, eenvoudig bereikbare en op wens bijzonder gedetailleerd aanbrengen van de functionele elementen wat overeenkomt met de designwereld van het ruimtesysteem en daarmee eveneens tegemoet komt aan hoogstaande eisen wat de vormgeving betreft. De hoogwaardige, met stijlvolle glasfronten uitgevoerde modules weerspiegelen met betrekking tot hun conceptionele design, de materiaalkeuze alsook de verwerking zowel de jarenlange kennis van de onderneming als de actuele eisen van de markt. Op die manier vindt er een consequente functionele en architectonische uitbreiding van het programma plaats, die extra speelruimte biedt bij de vormgeving van een individuele welbevinden-ambiance in object- in privébadkamers in gelijke mate.

De fabrikant presenteerde eveneens nieuwe producten en aanvullingen op haar consequent verder ontwikkelde programma 'Emco monolith'. De reeds afgelopen jaar succesvol op de markt gelanceerde, hoogwaardige lichtspiegelkast uit de serie werd op nuttige wijze uitgebreid met een optioneel opbergsysteem met bijpassende accessoires, zich door een licht, sierlijk aandoend design onderscheidende wastafelmodellen alsook vier stijlvolle opbergmodules. Alle nieuwe producten zijn daarbij analoog aan de lichtspiegelkast wat betreft het uiterlijk, de materiaalkeuze alsook de afmetingen optimaal afgestemd op de sanitairemodule van de Monolith-serie van de onderneming Geberit. Vanwege hun sierlijke, tijdloze design, de innovatieve uitvoeringskenmerken en de hoogwaardige afwerking maken de productseries zowel afzonderlijk alsook in combinatie met elkaar een zich functioneel aanvullend alsook optisch een eenheid vormende badkamerambiance mogelijk die voldoet aan hoogstaande klantwensen.

Met de nieuwe serie 'Classic' presenteerde de fabrikant uit Lingen bovendien nog hoogwaardige badkameraccessoires voor hoogstaande esthetische eisen. Zoals al uit de naam duidelijk wordt, maakt de onderneming door een nieuwe interpretatie van klassieke accessoires de stijlechte integratie van het productassortiment in badkamers mogelijk, die zijn vormgegeven in een overeenkomstige sfeer. Het programma kenmerkt zich door een sprekend, helder design, de beperking tot de belangrijkste kernelementen alsook door een bijzondere esthetiek van het materiaal en vormt op deze manier een verbinding tussen historische charme, kwaliteit, comfort en functionaliteit. Karakteristiek kenmerk van de nieuwe serie badkameraccessoires zijn luxueus gevormde ronde of hoekige wandconsoles alsook glaselementen met hoogwaardige pantografische decors. Daarmee bedient het nieuwe programma volgens informatie van de fabrikant in eerste instantie de hoge verwachtingen van de gebruiker bij klassiek-elegante, luxueuze alsook met veel glamour vormgegeven badkamers voor hoogstaande object- en privétoepassingen.

Bovendien presenteerde de onderneming een nieuwe, met energie-efficiënte LED-lichttechniek uitgevoerde spiegel als uitbreiding van het innovatieve programma 'Prestige'. Karakteristiek voor het nieuwe product evenals voor de gehele serie is een compleet omlopende, traploze via een touch-sensor dimbare LED-verlichting. Daardoor biedt de passpiegel zowel losstaand als in combinatie met de reeds in het programma opgenomen lichtspiegels en lichtspiegelkasten een optisch highlight. In combinatie met zijn sierlijke, rechtlijnige design alsook het lage energieverbruik draagt het nieuwe product in het bijzonder in hoogwaardig ingerichte badkamers bij tot een exclusieve en originele ambiance. Met de programma-uitbreiding reageert de fabrikant op de sterke vraag van de markt en rondt het zijn veelzijdige, met moderne LED-techniek voorziene aanbod klantgericht af.Creatieve productideeën zorgen ook in de kleinste kamer voor een aantrekkelijke en uitnodigende gasten badkamer. Ook al is de ruimte een beetje krap, creatieve oplossingen zoals planken of wandplaten garanderen een optimaal gebruik van de beschikbare ruimte. Duravit's X-Large wandtafeltje past perfect in een nis en heeft een zeer lichte uitstraling. Er wordt extra ruimte gecreëerd door de bijpassende X-Large verrijdbare rolcontainer.

Het ruimtebesparende duo van het fonteintje Vero en toilet in een opvallend rechthoekig ontwerp is bijzonder geschikt voor kleinere ruimten. Met slechts 25 cm breed, maar 45 cm diep, is de slanke wastafel de perfecte keuze voor een gastenbadkamer.

In het geval van echt kleine ruimtes, moeilijke hoeken, onhandige indelingen met schuine daken is het diagonale Architec fonteintje met geïntegreerd keramisch aflegvlak een efficiënte optie.

De spiegelkast van Duravit’s 2nd floor-serie accentueert door twee sfeervolle verticale lampen in de zijpanelen, waardoor de gastenbadkamer groter lijkt. Vier glazen legplanken bieden extra opbergruimte. Het praktische 2nd floor badmeubel is slechts 38 cm breed en voegt, met eiken afwerking, een huiselijke touch aan de kleine badkamer toe.

Er is geen reden waarom comfort niet samen kan gaan met elegantie zoals benadrukt wordt in de meubelserie Delos van Duravit. Zoals dat hoort bij een badkamer voor de gasten, is het badmeubel aangevuld met een half hoge kast en decoratieve wandplaten. De Delos-spiegel met zijn indirecte, niet-verblindende LED-licht, fleurt de ruimtebesparende inrichting op en verlicht het gezicht perfect.

De kleur zet de toon: de kleine badkamer lijkt groter met lichte kleuren en grote tegels. Het badmeubel uit de serie Darling New introduceert met fris azuurblauw een kleurrijk accent in de kleine, maar smaakvol ingerichte badkamer.

 

BV De Sphinx Maastricht ontwikkelde een app vol inspirerende ideeën voor het inrichten van een nieuwe of de renovatie van de bestaande badkamer. De app presenteert het Badkamerboek van Sphinx in een speciale, interactieve editie.

Sphinx biedt een ruime keus uit verschillende badkamerconcepten, in verschillende stijlen en designs. Alle elementen binnen een concept zijn perfect op elkaar afgestemd voor een harmonieus totaalbeeld. Wie op zoek is naar wat kleinere veranderingen binnen een bestaande badkamer, vindt eveneens volop inspiratie. Met veel keuze en mogelijkheden helpt de app om de producten en oplossingen te vinden die exact voldoen aan de wensen.

De app biedt inspiratie en praktische oplossingen en biedt de gebruiker optimaal gebruiksgemak. Grote, sfeervolle foto’s geven een goed beeld van de mogelijkheden voor het inrichten of renoveren van de badkamer. De app is interactief, voor snel en eenvoudig zoeken en is offline te gebruiken. Wanneer een nieuwe catalogus beschikbaar is krijg de gebruiker automatisch een melding.

 

In de hectiek van het moderne leven worden de ruimtes waarin we wonen en werken steeds meer afgestemd op onze hogere behoeftes. Bewust of onbewust zoeken we naar onze innerlijke lichtheid, ons kompas in het bruisende, en bij tijde turbulente leven. Met name in de badkamer willen we onszelf even volledig kunnen afsluiten van externe invloeden, om ons bewuste en fysieke zijn te zuiveren en te regenereren.

Design en technologie concentreren zich steeds meer op welzijn. Licht, lucht en ruimte, puur en natuurlijk, dat is de eenvoudige basis van onze welzijnsbehoefte; meer hebben we niet nodig. Maar in de uitvoering zijn concepten als eenvoud en essentie juist het moeilijkst te realiseren.

Delta Light® is gespecialiseerd in geavanceerd lichtdesign, minimalistisch in vormgeving, maximaal in resultaat. De innovatieve lichtdesigns van Delta Light® combineren optimaal functioneel licht met de esthetiserende functie van licht en de weldaad van sfeerverlichting. Ook duurzaamheid en veiligheid zijn van essentieel belang. Delta Light® brengt al deze kennis en expertise naar de tekentafel. Immers, in de badkamer wil iedereen zijn of haar optimale zelf ervaren.

Sfeer
De aangepaste sfeer brengt je in de juiste stemming. Met ledverlichting in de douche of als lichtlijn onder het bad worden subtiele accenten aangebracht in de ruimte. Dimmen verzekert gezelligheid en intimiteit. Indirecte verlichting via uplighting zal bijdragen tot een diffuse en warme verlichting.

Design
Accentverlichting kan de badkamer een heel andere dimensie geven en laat het toe om bijzondere kenmerken van de ruimte te accentueren. Door het toevoegen van een meer decoratieve armatuur of een bijzonder lichtpatroon krijgt de ruimte extra cachet.

Spiegel
De functionele verlichting ondersteunt dagelijkse taken. Speciale aandacht gaat uit naar de spiegel waar men zich scheert en opmaakt. Vooral het vermijden van schaduwwerking is hier belangrijk en zal worden gerealiseerd door het correct plaatsen van een diffuse fluorescentieverlichting waarbij het gelaat volledig wordt aangestraald.De zachte pasteltinten versterken de zachte lijnen van de Duravit badkamerserie Happy D.2 van Sieger Design. De serie brengt een zachte, vrouwelijke vormgeving in de badkamer en combineert deze met praktische functionaliteit en technische highlights.

Verbindend en karakteristiek designkenmerk van de complete badkamerserie is de steeds aanwezige geometrische basisvorm en de minimale rand van de baden en de wastafels. De zachte vorm komt ook volledig tot haar recht bij de meubels, spiegels en het filigraan wandboard in variabele breedte. Verder zijn er ook diverse wc’s en bidets in dezelfde softe optiek.

 

De nieuwe wandspiegelcollectie reflecteert letterlijk Geesa’s oog voor detail. Ontworpen door de internationaal vermaarde, maar oer-Hollandse designer Robert Bronwasser toont deze luxueuze R-collectie een strak en tevens subtiel design; rechte lijnen buigen om in golvende contouren. De spiegels zijn uitgerust met duurzaam geproduceerd spiegelglas en hebben een kwalitatief hoogwaardige afwerking. Verkrijgbaar met en zonder led-verlichting en optionele modules. Een prachtige reflectie van Dutch Design en naast de sanitaire ruimte ook toepasbaar in andere ruimtes in het huis.

De nieuwe luxueuze R-collectie spiegels, ontworpen door Robert Bronwasser, kent een strakke vormgeving, welke langzaam plaats maakt voor een meer elegant, vloeiend design. De R-collectie bestaat uit R30, R60 en Rflex spiegels, waarbij de R staat voor Radius – afronding. Elke spiegel is afgewerkt met een subtiel logo-label.

R30
Robert Bronwasser: ’De R30 is een functioneel en nuchter ontwerp, maar wel met een eigen karakter’. De R30 serie, bestaande uit vier verschillende formaten, vormt de basis van de wandspiegelcollectie van Geesa. De naam R30 staat voor ‘radius (afronding) van 30 millimeter’, deze zachte, vloeiende vorm geeft de spiegels een tijdloze elegantie mee. De spiegels zijn uitgerust met duurzaam geproduceerd spiegelglas en hebben een kwalitatief hoogwaardige afwerking.

R60
‘Deze spiegelcollectie reflecteert letterlijk ons oog voor detail’, aldus Ben van der Steen, managing director Geesa. De R60 serie staat voor luxe afwerking met een verchroomd frame. De vier verschillende formaten van de R60 zijn zowel met als zonder verlichting te verkrijgen. De dimbare led-verlichting ligt verhoogd op het spiegelglas waardoor het licht rondom kan stralen. De naam R60 staat voor ‘radius (afronding) van 60 millimeter’.

Rflex
Gun uzelf de flexibiliteit in dit design; speel met de strakke, verfijnde vormen, het dimbare led-licht en overige opties. De Rflex collectie kent een modulaire opbouw van verschillende losse elementen, zoals dimbare led-verlichting en een shelf-module met twee glazen. De vorm is strak, maar subtiel. Het witte frame geeft de serie een cleane, pure uitstraling. De naam Rflex staat voor de flexibiliteit van de gebruiker.Kleine ruimtes of grote ruimtes, een badkamer indelen op maat vraagt tijd en aandacht. Met een slimme indeling creëer je ruimte en ontstaat er zelfs op een paar vierkante meter een heuse wellness.

De badkamer heeft tegenwoordig een compleet nieuwe functie. Hoe meer vierkante meters, hoe beter. De trend van dit moment is daarom het combineren van de bad- en slaapkamer, waardoor één grote ruimte ontstaat. Daarvoor moet wel de tussenmuur worden gesloopt. Een rigoureuze stap, maar wel een met een hoog ruimterendement. Ruimte winnen kan gelukkig ook eenvoudiger door te zoeken naar creatieve oplossingen. Kies bijvoorbeeld voor lichte kleuren tegels en badkamermeubels. Tegels in extra groot formaat hebben een vergrotend effect omdat je minder voegen ziet. Ook diagonaal geplaatste tegels laten de ruimte langer en dus groter lijken. Zwevende meubels hebben als voordeel dat je het totale vloeroppervlak blijft zien. Ook dat geeft een gevoel van ruimte. En het is bovendien handiger met schoonmaken.

Hoe kleiner het vloeroppervlak, hoe zorgvuldiger de selectieprocedure zal moeten zijn. Misschien is het visueel en praktisch beter om niet te kiezen voor een ligbad. Of het toilet uit de badkamer te verbannen. De meeste fabrikanten hebben overigens een uitgebreide collectie ruimtebesparende producten, zoals combibaden, handige hoekoplossingen voor bad en douche en multifunctionele douchecabines. Met voorzetwanden kun je de ruimte naar believen in de gewenste vorm kneden. De perfecte oplossing om een tussenmuurtje met of zonder bergruimte te creëren en leidingen of aansluitingen te camoufleren. En denk ook eens aan vloerverwarming in plaats van een wandradiator, dat kan ruimte opleveren.

Een dubbele wastafel is voor een huishouden met kinderen zeker geen overbodige luxe. Ook een tweepersoons inloopdouche is een grote trend. Buiten ruimtelijk en praktisch dient de gezinsbadkamer natuurlijk ook voldoende veilig en kindvriendelijk te zijn. Er is een ruim aanbod kindvriendelijke producten op de markt, zoals wegklapbare badpanelen (ook handig tegen spatten en spetteren). Zorg verder voor voldoende kastruimte en kies voor ontwerpen met ronde hoeken en kranen met voldoende grip voor kinderhandjes. Een veilige thermostaatkraan is een must voor de kindvriendelijke badkamer.

Niet alleen kinderen, ook ouderen hebben behoefte aan comfort en veiligheid. Een luxe douche of een gezondheidsbevorderende infraroodcabine met een ingebouwd zitje is wellicht een beter idee dan een verzonken bad waarbij het in en uit bad stappen lastig kan zijn. Er zijn zelfs combibaden waarbij de zijwand helemaal kan worden weggeklapt, waardoor instappen een eitje is. Een gelijkvloerse badkamer, waarbij hoogteverschillen zijn vermeden, is een goede keuze om risico’s als struikelen of vallen te verminderen. Vloertegels zijn standaard uitgerust met een antislip. Wie helemaal op safe wil spelen kiest kleine tegels: hoe meer voegen, hoe stroever de vloer zal zijn. Houdt ook rekening met de actieradius, zodat er voldoende bewegingsvrijheid is en de stootkansen tot een minimum worden beperkt.

Bron: Uw badkamer. Vraag hier gratis badkamerbrochures aan.Aangepast sanitair is tegenwoordig nauwelijks meer van het moderne badkamer sanitair te onderscheiden, dankzij het prachtige en neutrale design. Vlakke douchevloeren, bijzondere douchecabines en moderne instapbaden. Mooie oplossingen om veilig en comfortabel te kunnen douchen of zelfstandig in bad te gaan. Het geeft ouderen en gehandicapten de mogelijkheid om langer thuis te blijven wonen en om zo goed en lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven functioneren.

Vlakke douchevloeren
De vlakke douchevloer die de hoge douchevloer of een bad moet vervangen, is in verschillende uitvoeringen en maten verkrijgbaar en heeft altijd antislip. Er bestaan uitvoeringen waarbij ook een rolstoel de vloer op kan worden gereden. De wanden om de douchevloer heen zijn er in alle soorten en maten en zijn heel makkelijk te plaatsen. De deuren zijn paniekbestendig. Wanneer iemand zich niet goed voelt, kan de deur snel naar buiten open.

Instapbaden
De aangepaste instapbaden zijn er ook in alle soorten en maten. De instap is veilig laag aangebracht en wanneer het ligbad een deur heeft, is deze in noodgevallen snel verwijderbaar. Met een ingebouwde lift kan u makkelijk het water in en na afloop tilt de lift u weer overeind. De baden hebben twee afvoeren waardoor het bad extra snel leeg loopt. Er bestaan ook inloopbaden waarbij douche en bad zijn gecombineerd.

Accessoires

Doordta er steeds meer vraag is naar aangepast sanitair, worden er ook steeds meer handige asseccoires ontwikkeld. De draaibare douchestoeltjes, om de douche in- en uit te draaien, worden veel gebruikt door mensen die slecht ter been zijn. Het nieuwste product is de U-grip voor de badkamer en douche. Deze blauwe greep is het alternatieve en innovatieve ontwerp voor de klinische en vaak wat lompe beugel in badkamer of toilet.

Veiligheid

De nieuwe generatie senioren wil liever niet naar bejaardenhuizen en verzorgingstehuizen toe. Daarom kiezen mensen er tegenwoordig vaak voor om het bestaande huis aan te passen en daar oud te worden. Maar of het nu thuis is, in een verpleeghuis of in een openbaar gebouw, de zelfstandigheid en veiligheid van ouderen en gehandicapten wordt aanzienlijk verbeterd door het huidige aangepast sanitair.

Bron: Uw badkamer. Vraag hier gratis badkamerbrochures aan.Voordat u enthousiast allerlei badkamerspullen gaat uitzoeken voor uw nieuwe badkamer, is het van belang dat u exact weet over hoeveel ruimte u beschikt en hoe die ruimte eruit ziet. Daarmee krijgen u en uw badkameradviseur inzicht in de mogelijkheden en onmogelijkheden van de ruimte. Bovendien kan op basis van een goede plattegrond een realistisch ontwerp worden gemaakt.

Meten!
Meten is dus de eerste stap op weg naar uw nieuwe badkamer. Maak een zo nauwkeurig mogelijke plattegrond van de bestaande ruimte waar de nieuwe badkamer gerealiseerd moet worden. Wilt u de een deel van een nabijgelegen slaapkamer bij de nieuwe badkamer betrekken? Neem dan ook die ruimte mee in uw plattegrond.

Wanden en vloer
Begin met het meten van het vloeroppervlak en de hoogte van de wanden. Ga daarbij nauwkeurig te werk. Geef aan waar zich schuine wanden bevinden, waar de wand inspringt, waar eventuele kolommen en nissen zijn.

Ramen en deuren
Teken vervolgens in uw plattegrond waar ramen en deuren zijn gesitueerd. Neem bij het meten de plinten mee. Geef ook aan wat de draairichting van de ramen en deuren is. Meet ook de afstand van de vloer tot de onderkant van het raam en de afstand van het plafond tot de bovenkant van het raam. Geef voor de muren aan of het om binnenmuren of buitenmuren gaat.

Renovatie...
Wanneer het om een bestaande badkamer gaat die gerenoveerd moet worden, dan is het handig om in de plattegrond aan te geven waar de watervoorzieningen en afvoeren zich bevinden. Heeft u nu een wasmachineaansluiting in de badkamer en wilt u die behouden in uw nieuwe badkamer, teken dan aan waar die aansluiting zich bevindt.

...of nieuwbouw
Wanneer het gaat om een badkamer in een nieuwbouwwoning, dan kunt u handig gebruik maken van de bouwtekening. Met het maken van een nauwkeurige plattegrond is een belangrijke stap in de voorbereidingen voor de aanschaf van een nieuwe badkamer gezet. Neem daarvoor de tijd. Wanneer de plattegrond eenmaal klaar is, is het verstandig wat kopie�«n te maken. U kunt dan een kopie achterlaten bij de badkamerspecialist of installateur waarmee u in onderhandeling gaat.U droomt van een nieuwe badkamer. Wellicht hebt u ook een verlanglijstje in uw hoofd. Een dubbele wastafel, een whirlpool, een royale douche, dat mooie meubel wat u in een tijdschrift heeft gezien? Realiseer u dat voor de aanschaf van een nieuwe badkamer een reëel budget nodig is. En besef ook dat een nieuwe badkamer een investering voor jaren is. Investeer daarom in kwaliteit.

Installatiekosten
Veel mensen vergeten dat met de aanschaf van nieuwe producten de badkamer nog niet gerealiseerd is. Daar komen de installatiekosten nog bij. Een niet te verwaarlozen post die in het budget meegenomen moet worden. Een goede stelregel is dat u voor de installatie van de badkamer rekening moet houden met hetzelfde bedrag als de aanschaf van de producten. Komen uw badkamerproducten in totaal op 10.000 euro dan komt er al snel 10.000 euro bij om uw nieuwe badkamer compleet te installeren. Wie daarmee geen rekening houdt, komt voor vervelende teleurstellingen te staan.

Niet vergeten!
Houdt ook rekening met kosten voor tegels, kranen, accessoires, verwarming, verlichting en ventilatie. Is een verbouwing nodig? Wilt u een slaapkamer bij de badkamer betrekken? Zijn water toe- en afvoer al aanwezig, of moeten deze nog gerealiseerd worden? Al deze aspecten zijn van belang voor een goede budgetbepaling.

Budgetassistent
Op SaniWeb vindt u een handig hulpmiddel om het budget van uw nieuwe badkamer te bepalen: de Budgetassistent. Ga er eens mee aan de slag. U krijgt daarmee een reëel beeld van de investering die nodig is om uw droombadkamer te realisereU hebt een plattegrond van de badkamer gemaakt en het budget is bepaald. Tijd om te inventariseren welke producten een plek moeten krijgen in de nieuwe badkamer.

Het spreekt voor zich dat aan een badkamer voor een gezin met jonge kinderen andere eisen worden gesteld dan aan de badkamer voor de single. Ouderen hebben weer andere wensen en behoeften. Moet een nieuwe badkamer een wellnessruimte worden voor urenlang genieten? Of een praktische ruimte voor een snelle douche, alleen of met zn tweeën?

Nu en in de nabije toekomst
Laat uw gezinssituatie en levensfase een belangrijke rol spelen bij de inrichting van uw nieuwe badkamer. Kijk daarbij verder dan de dag van vandaag... een badkamer moet tenslotte jarenlang mee. Bedenk ook hoe de situatie in de nabije toekomst wellicht veranderd en neem dit mee in uw afwegingen.

In een gezin waarin iedereen s morgens tegelijk de deur uit moet, is een dubbele wastafel een uitkomst. Ook een meubel met veel opbergruimte is een goede investering. De single zal wellicht liever kiezen voor een esthetische designwastafel op een aflegplateau. De senior zal bij zijn overwegingen ook denken aan hulpmiddelen als grepen en zitjes.

Bad en/of douche?
Een belangrijke vraag is ook of er een voorkeur is voor baden of douchen. Is er ruimte voor beiden? Kan één van beiden vervallen? Of is een bad/douchecombinatie een optie? Wilt u wellicht u royale whirlpool voor twee?

Een extra grote doucheruimte, of een multifunctionele stoomdouche? Zet uw wensen op een rij en ga daarbij realistisch te werk. De beschikbare ruimte en het bepaalde budget zijn daarbij belangrijke richtlijnen.

Schipperen?
Moet u schipperen met de ruimte? Vraag u dan af of een toilet en/of bidet in de badkamer gewenst is. Wanneer zich vlakbij de badkamer een toiletruimte bevindt, dan kunt u deze voorzieningen in de badkamer wellicht laten vervallen. Daardoor blijft er meer ruimte over voor het vervullen van andere wensen. U kunt er eventueel ook voor kiezen om in de slaapkamer een wastafel of wastafelmeubel te plaatsen. Daarmee kan de badkamer ingevuld worden met echte wellnessproducten als royale douche, stoomcabine en/of whirlpool.Hoe gaat de nieuwe badkamer eruit zien? Misschien hebt u wel een voorstelling in uw hoofd, maar kan dat in de praktijk ook zo uitgevoerd worden? Met de plattegrond weet u exact over hoeveel ruimte u beschikt om uw wensenlijstje tot uitvoer te brengen. Tijd om een ontwerp te (laten) maken.

Zelf experimenteren
Op deze pagina vindt u een badkamerontwerper. Daarmee kunt u zelf alvast experimenteren met verschillende indelingen. Een leuke manier om uw ideeën wat vastere vorm te geven. U kunt in de badkamerontwerper op Saniweb.nl de badkamermaten invoeren. Uw plattegrond komt daarbij goed van pas. Daarna kunt u allerhande badkamerproducten van uw keuze in de ruimte plaatsen, verschuiven, omdraaien, etc. Wanneer de badkamer helemaal naar uw wens is ingericht kunt u virtueel door de ruimte wandelen om het eindresultaat goed te bekijken.

Professionele kijk
Deze badkamerontwerper is bedoeld als hulpmiddel om voor uzelf een beeld te vormen over de mogelijkheden in uw specifieke ruimte. Maar ontwerpen is waarschijnlijk niet uw dagelijks werk. De hulp van een professionele badkameradviseur is daarom geen overbodige luxe. Deze heeft ervaring en goede kijk op het creatief indelen van ruimten, houdt rekening met voldoende bewegingsruimte en het uiteindelijke totaalplaatje. Ook houdt die adviseur rekening met aspecten als veiligheid, technische en bouwkundige factoren, etc.

In de meeste sanitairspeciaalzaken maakt men gebruik van driedimensionale ontwerpprogrammas. Daarmee kan men een ontwerp naar individuele wens maken. Sommigen bereken daarvoor een bepaald bedrag, wat in mindering wordt gebracht op de aanschafprijs van de uiteindelijke badkamer. Anderen maken het ontwerp kosteloos en vrijblijvend. Neem uw plattegrond en wensenlijst mee, zodat een passend ontwerp gemaakt kan worden.

Waar te vinden?
Natuurlijk kunt u er ook voor kiezen een interieurarchitect of een onafhankelijke badkameradviseur in te schakelen voor het ontwerp. In de rubriek Wie levert wat van SaniWeb.nl kunt u zoeken naar sanitairspecialisten, interieurarchitecten en badkameradviseurs.

Op basis van budget!
Een goed ontwerp, dat exact is afgestemd op de beschikbare ruimte en uw individuele wensen is een belangrijke basis voor het realiseren van uw badkamer. Bovendien is het een het van de leukste stappen in de voorbereiding. U krijgt een perfect beeld van het te verwachten eindresultaat. Zorg er wel voor dat degene die het ontwerp voor u maakt op de hoogte is van het budget dat u voor de totale badkamer wilt investeren. Anders krijgt u misschien wel een prachtig ontwerp, maar blijkt achteraf dat het financieel niet haalbaar is.U gaat een sanitairshowroom bezoeken. Waarschijnlijk hebt u bij de voorbereiding bepaalde producten of merken gezien die u aanspreken en die u wilt bekijken. Kijk op de website van de fabrikant van het product of de serie van uw voorkeur.

Meestal vindt u op de website de dealeradressen bij u in de buurt. Wilt u zeker zijn dat u bij uw komst kunt rekenen op de tijd van een goede adviseur, maak dan van te voren een afspraak met de showroom van uw keuze.

Hoe herkent u kwaliteit?
Natuurlijk wilt u zeker weten dat u zaken gaat doen met een betrouwbare en deskundige sanitairleverancier. Vaak is de presentatie van de showroom een goede graadmeter. U kunt ook letten op het predikaat Sanitairspecialist. Dit zijn specialisten die door de Stichting Verwarming en Sanitair zijn geselecteerd op kwaliteit in advisering, ontwerp en installatie van sanitair. U herkent deze showrooms aan het logo kwaliteit in sanitair en zij mogen zich presenteren met het predikaat Sanitairspecialist. Op de website van de Stichting Verwarming en Sanitair - www.sanitair.org - kunt u zoeken naar Sanitairspecialisten bij u in de buurt.

Een andere graadmeter is een het lidmaatschap van de De Centrale Branchevereniging Wonen (CBW). Dit is een brancheorganisatie voor ondernemers in het groot-, midden- en kleinbedrijf in de wonenbranche. Ook sanitairspeciaalzaken zijn hierbij aangesloten. Showrooms die het CBW-keur voeren bieden de zekerheid van veilig aanbetalen, productgarantie en een onpartijdige klachtafhandeling. Let op het CBW-erkend logo en controleer ook het jaartal op de sticker.! Op de site van CBW www.cbw.org vindt u welke zaken CBW-erkend zijn.

Kundig installateur
De meeste sanitairshowroom werken samen met deskundige installateurs of hebben eigen installateurs in dienst. Wilt u zelf op zoek naar een vakbekwame installateur? Let er dan op of het installatiebedrijf lid is van UNETO-VNI.

UNETO en VNI hebben in samenspraak met Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis algemene voorwaarden opgesteld die de verhouding tussen installateur en consument vorm geven: de Algemene Voorwaarden Consumentenwerk Installerende Bedrijven (afgekort: AVCIB). Deze consumentenvoorwaarden bieden u als consument extra zekerheid.

Daarnaast bestaat er de Geschillencommissie Installerende Bedrijven. Deze kan eventuele klachten behandelen over het werk van de installateur, voor zover de AVCIB in VNI-versie op de overeenkomst van toepassing zijn verklaard. UNETO-VNI staat garant voor de uitvoering van de uitspraken van deze Geschillencommissie als de installateur nalaat zelf de uitspraak na te komen. Zaken doen met een lid van UNETO-VNI biedt dus vele voordelen.

U vindt de bij UNETO-VNI aangesloten installateurs en de consumentenvoorwaarden op de website www.uneto-vni.nl

Kies bewust
Kies bewust voor een vakbekwame sanitairspecialist en installateur. Vraag naar garanties en service. De nieuwbouw of renovatie van een badkamer is een ingrijpende klus, waarbij u zich geen amateuristische aanpak kunt veroorloven. Ook in geval van verzekeringskwesties (lekkage, etc.) is het van belang dat de badkamer is aangelegd door een erkende installateur.Wanneer u een sanitairshowroom gaat bezoeken, neem dan uw plattegrond, wensenlijstje en eventueel ontwerp mee. Wilt u zich vrijblijvend oriënteren, bezoek dan een aantal sanitairshowrooms. Maak daarna een afspraak met de showroom die u het meeste aanspreekt, voor een persoonlijk advies.

Vragen, wikken en wegen
Stel tijdens het gesprek met de badkameradviseur alle vragen die u bezighouden. Aan de hand van uw wensen, plattegrond en budget kan deze goed inschatten hoe uw wensen het beste vervuld kunnen worden. Eventueel kunt u met de badkameradviseur ook de showroom van een fabrikant of groothandel bezoeken. Vele showrooms beschikken over een testruimte om whirlpools, stoomcabines of saunas uit te proberen. Maak hier gebruik van, wanneer u overweegt een dergelijk product aan te schaffen. U kunt dan in de praktijk ervaren of het product aan de verwachtingen voldoet.

Ori ë ntatie bij u thuis

De badkameradviseur zal de badkamerruimte graag bij u thuis komen bekijken. Hij/zij zal alles nog eens nauwkeurig nameten en letten op aspecten die nogal eens over het hoofd worden gezien. Daarbij valt te denken aan de warmwatervoorziening, bouwkundige aspecten, veiligheid, etc.

Ontwerp en begroting
De badkameradviseur zal graag een passend badkamerontwerp voor u maken. Wanneer een ontwerp helemaal aan uw verwachtingen voldoet, kan een begroting gemaakt worden

Vraag ook naar de installatiekosten. Deze nemen een aanzienlijk deel in van de totale kosten. Aan de hand van het voorstel kunt u natuurlijk nog aanpassen. Valt de offerte toch nog te hoog uit voor uw budget, praat daar dan over met uw sanitairspecialist/installateur en vraag hem om een alternatief.Meer artikelen...