Van zwart gekleurd glas over grijze wanden tot matzwarte wastafels. Meer dan ooit duiken er donkere accenten in de witte badkamer op, die zorgen voor een luxueuze, tijdloze en stijlvolle uitstraling. Allibert, specialist in slimme badkameroplossingen, verrast je met heel wat eigentijdse ideeën voor zalig zen in zwart. 

Sphinx is al jaren toonaangevend in sanitair- en badkamerdesign. Inmiddels mag Sphinx zichzelf ook opbergspecialist noemen. Inzicht in hoe mensen zich gedragen in de badkamer, inspireert het merk om nog slimmere opbergoplossingen te ontwikkelen en badkamermeubels te maken waar alles op zijn plaats valt. Want meten is weten. Ook als het gaat om haarborstels en handdoeken. Daarom heeft Sphinx onderzocht wat mensen in de badkamer bewaren. En hoe vaak ze die spullen nodig hebben. Met deze informatie kan Sphinx badkamerseries ontwerpen, die uitblinken in maximaal comfort en opberggemak voor elke individuele gebruiker.

Als we denken aan comfort in de badkamer, denken we eerst aan whirlpoolbaden en inloopdouches. Hoewel deze luxe zonder twijfel van de badkamer een aangename plek maakt, is er nog het praktische comfort waarmee rekening gehouden moet worden in het ontwerp, zoals de individuele behoefte aan opbergruimte. 'Goede' opslag gaat over meer dan alleen het verbergen van producten en rommel om een rustige badkameromgeving te creëren. Het gaat om het plannen van de ruimte op een dusdanige wijze dat alle items in de badkamer netjes en op de meest geschikte plaats kunnen worden opgeborgen.

Hoe vaak gebruik je de krultang?
Wist je dat een gemiddeld gezin (2 volwassenen en 2 kinderen) 10 handdoeken en 24 verzorgingsproducten in de badkamer heeft liggen? Maar dat een éénpersoonshuishouden genoeg heeft aan 2 handdoeken en 6 verzorgingsproducten? Een gemiddeld gezin bewaart ook 42 cosmeticaproducten en 12 rollen toiletpapier in de badkamer. Dat is een totaal van 90 producten, die allemaal hun plaats moeten vinden in de badkamerruimte.

Daarnaast is het belangrijk te weten hoe vaak je deze spullen gebruikt. Een fles wc-reiniger heb je waarschijnlijk minder vaak in de hand dan een tube tandpasta. En je zult de handdoeken vaker vervangen dan je scheermes. Uit het onderzoek blijkt dat 90% van de persoonlijke hygiëneproducten en 50% van de cosmeticaproducten dagelijks gebruikt wordt. En items zoals extra toiletpapier, schone handdoeken en schoonmaakproducten zijn om de paar dagen of wekelijks nodig.

“Ik had bij mijn ontwerp voor Duravit al vanaf het begin het beeld voor ogen van een met water gevulde schotel op een eenvoudige tafel”, aldus de Deense designer Cecilie Manz. Uit deze gedachte is de Duravit-badkamercollectie Luv ontstaan, die compleet nieuwe designopties biedt voor royale badkamers of gasten-wcs’s.

Is je badkamer aan vervanging toe? Leuk om een nieuwe te kunnen gaan uitkiezen, maar let er alleen op dat je je niet verliest in het enorme aanbod. Een nieuwe badkamer is vaak een grote investering, en iets waar je jarenlang gebruik van zult willen gaan maken. Zaak dus om tijd en aandacht te besteden aan het voorbereidende aanschaftraject, om te voorkomen dat je teleurgesteld wordt. Om je hierbij te helpen vind je hieronder vijf praktische tips voor de aanschaf van een nieuwe badkamer. 

Als eerste ontdekten levenskunstenaars en designers in Londen en New York de fabriekshallen en garages die leegstonden in hun stad. Ze besloten om hier open, vrij en ook onconventioneel te gaan wonen en daarmee was een nieuwe inrichtings- en levensstijl geboren. Vanuit daar is een nonchalante loft-look ontstaan. Deze royale ruimtes vormen de perfecte spot voor royale badkamers.

Wat doe je als je niet beschikt over een grote, handige waskamer? Precies - dan moet je je behelpen met de ruimte die je wél ter beschikking hebt. Als je deze echter een beetje handig weet in te delen, kun je er haast net zoveel in kwijt als in een grote waskamer. Hier vind je 8 praktische tips waarmee je alles wat nodig is kwijt kunt in jouw kleine waskamer.

Heb je plannen je bestaande badkamer te gaan verbouwen? Of ga je een huis bouwen waarvan je de badkamer naar eigen idee mag inrichten? Waar begin je dan? Wat is er allemaal mogelijk op het gebied van badkamers? We geven je graag wat ideeën.

Sanitairfabrikant Grohe heeft samen met keramiekfabrikant Villeroy & Boch onderzoek gedaan naar de badkamer van de toekomst. De twee innovatieve bedrijven waren benieuwd naar hoe mensen over twintig jaar in hun huis willen leven en wat elke ruimte dan te bieden moet hebben. Dit resulteerde in vier modellen met elk de focus op één essentieel aspect; de Multi-ID badkamer (persoonlijk met ultiem gemak), de Healthness badkamer (een eigen gezondheidscentrum), de Zero Emissions badkamer (100% genieten, zonder schuldgevoel) en de Selfness badkamer (hypermoderne eigen spa). Het onderzoek is gedaan in samenwerking met het gerenommeerde Zukunftsinstitut in Frankfurt onder leiding van trendwatcher Matthias Horx.

Een betaalbare badkamer voor starters? Doe-het-zelfspecialist Allibert heeft begrepen dat die ook kwaliteit en looks mag hebben. Met de nieuwe badbekleding Fix-Alu en het vernieuwde kitmeubel Smart Pack breng je ook met beperkte plaats of middelen hedendaags comfort en uitstraling in de badkamer.

Allibert, bekend van zijn complete badkamers voor doe-het-zelvers, zet op Batibouw de jongste collecties in de kijker. Gefocust wordt op betaalbaarheid en kwaliteit, zonder te moeten inboeten op comfort en design. Door het innovatieve concept is Allibert ideaal voor renovatie, maar ook voor de nieuwbouw van starters.

In een goed ontworpen badkamer staat u centraal. Iedereen die gebruik maakt van de badkamer -jong én oud- moet het daar naar z’n zin hebben. Badkamerproducten moeten dan ook voor iedere generatie bruikbaar zijn. Stijlvol én functioneel. Maar waar moet je op letten en hoe kan zo´n comfortbadkamer er uit zien?

Vooropgesteld: wie een badkamer voor alle leeftijden gaat ontwerpen, moet beginnen met een goede planning. Heldere, fraaie interieurarchitectuur kan daarbij niet los worden gezien van voldoende bewegingsruimte. Met die basis-ingrediënten is iedere comfortbadkamer -nieuwbouw of renovatie- eenvoudig te realiseren. De techniek is hiervoor beschikbaar en de variëteit in het design van sanitairproducten nagenoeg onbegrensd.

Centrale vraag: bad of douche?
De eerste vraag die bij de inrichting van de badkamer aan de orde komt, is vaak ‘Wordt het een bad of douche?’ Voor comfortbadkamers kan deze vraag snel worden beantwoord: beide. De combinatie van bad en douche biedt ruimte voor iedere generatie en leefsituatie. Voor kinderen is het bad traditioneel niet alleen de plek om je te wassen, maar ook om te spelen. Volwassenen gebruiken het bad veel meer als plek voor ontspanning of als ‘oplaadpunt’. Voor andere gezinsleden geldt de douche juist als opkikker om ’s ochtends fris en wakker te worden. Naarmate de leeftijd vordert, neemt ook het belang van een inloopdouche toe. Zo’n douche is niet alleen optisch ruimtelijker, maar is ook een investering in de toekomst. Zeker wanneer vanaf het begin rekening worden gehouden met bijvoorbeeld een klapzitje aan de wand. Klapzitjes en handgrepen zijn tegenwoordig stijlvol te verwerken in ieder badkamerinterieur. Helemaal handig is het, wanneer een handgreep in de douche -dichtbij de bevestiging van de handdouche- alsook op de badrand wordt aangebracht. Jong en oud weten zich daarmee verzekerd van een veilige in- en uitstap. U heeft immers toch ook leuning bij de trap?

Ontwerpuitdaging: wc
Een volgende uitdaging bij het ontwerp is de plaatsing van de wc. Veel experts adviseren om -als de ruimte het toelaat- de wc in een aparte ruimte onder te brengen. De zithoogte waarop de wc wordt gemonteerd, heeft een duidelijk effect op het gebruikscomfort. Voor kinderen is het plezierig als de wc wat lager hangt. Volwassenen en met name ouderen geven de voorkeur aan een wat hogere zit, omdat je dan makkelijker op kunt staan. Met dergelijke aspecten houden de producten van tegenwoordig al rekening. Viega bijvoorbeeld biedt een wc-element dat individueel in hoogte kan worden versteld. Met één druk op de knop is de wc maximaal 8 cm naar boven of beneden te bewegen.

Techniek: intelligente producten
In het algemeen en zeker bij comfortbadkamers, is het belangrijk om producten te kiezen die het leven in de badkamer vereenvoudigen en veraangenamen. Dat betekent: producten die zich technisch hebben bewezen en tegelijkertijd eenvoudig te bedienen zijn. Zo kan een elektronisch badarmatuur de juiste watertemperatuur bewaken en de toevoer van water automatisch laten stoppen bij de gewenste vulhoogte van het bad. Ook kan worden gedacht aan producten die voor het oog niet zichtbaar zijn, zoals het creëren van een planchet langs de gehele wand van de badkamer. Al het leidingwerk wordt daarmee aan het oog onttrokken en er wordt veel meer ruimte gecreëerd. Tegelijkertijd ontstaat er ruimte om verzorgingsproducten op te zetten en om armgrepen naast de wc te bevestigen.

Fraai resultaat
Een comfortbadkamer is vrij van obstakels en is uitgevoerd met ergonomische producten die zich aan alle leefomstandigheden aanpassen. Door een keuze te maken voor functionele, stijlvolle designproducten, wordt de badkamer een wellness-oase. Een doordacht ontwerp en intelligente producten maken dat mogelijk.

Emco Bad presenteert zich op de SHK in Essen met talrijke nieuwe producten en aanvullingen voor exclusief badkamercomfort bij object- en privétoepassingen. Het zwaartepunt vormt zowel de functionele als de architectonische uitbreiding en optimalisering van het veelzijdige aanbod. Tot de highlights van het beursoptreden behoren variantrijke wasmeubeloplossingen, stijlvolle wastafelmodellen, zowel praktische als aantrekkelijke functiemodules en bergruimteconcepten, een nieuwe badkameraccessoires-serie alsook een nieuwe LED-lichtspiegel. Met de nieuwe producten maakt de fabrikant uit Lingen een grote speelruimte mogelijk bij de vormgeving van individuele designwerelden die specifieke eisenprofielen, gebruikersgerichte comforteisen en de huidige eisen van de markt in gelijke mate bedienen.

Voor haar innovatieve inrichtingssyteem 'Asis' stelde de onderneming voor de eerste keer een breed aanbod voor aan wastafels alsook van wastafelbladen en planchets. Met de nieuwe producten vindt er een consequente verdere ontwikkeling plaats van de wasmeubeloplossingen binnen het programma, die aanvullende mogelijkheden levert bij de individuele, zowel esthetisch als functioneel optimaal op elkaar afgestemde vormgeving van badkamers bij hoogstaande privé- en objecttoepassingen. Op die manier vormen de nieuwe, vrij hangende wasmeubelconsoles zowel in hun toepassingsbereik als kleur- en materiaalkeuze een ideale aanvulling op de veelzijdige module-eenheden en lichtspiegelkasten van het exclusieve ruimtesysteem. Tot het aanbod behoort een volledige wastafeloplossing met geïntegreerde wasbak, een met veel moderne opzetwastafels van toonaangevende fabrikanten combineerbaar wastafelblad alsook een zowel afzonderlijk alsook in combinatie met de wastafelvarianten aan te brengen planchet. De drie uitvoeringen zijn bovendien leverbaar in telkens drie verschillende kleuren en breedten alsook naar keuze met schuiflade of frontpaneel. Daarmee komt de fabrikant met een brede keuze aan wasmeubeloplossingen, die een grote speelruimte bij de vormgeving biedt aan nagenoeg alle eisenprofielen.

Bovendien bepaalt de fabrikant uit Lingen met evenzo praktisch als aantrekkelijk vormgegeven functionele modules een nieuwe trend voor haar innovatieve ruimtesysteem 'Asis'. De onderneming presenteerde acht nieuwe producten die het basisidee van het programma volgend klassieke badkameraccessoires in ruimtebesparende, stijlvolle functie-eenheden integreren. Kenmerkend voor de nieuwe modules is het verminderde functionele design, die een behoeftegeoriënteerde, speciaal op de desbetreffende comforteisen afgestemde badkamerinrichting mogelijk maakt. Op de voorgrond staat hier het op het desbetreffende gebruiksbereik afgestemde, eenvoudig bereikbare en op wens bijzonder gedetailleerd aanbrengen van de functionele elementen wat overeenkomt met de designwereld van het ruimtesysteem en daarmee eveneens tegemoet komt aan hoogstaande eisen wat de vormgeving betreft. De hoogwaardige, met stijlvolle glasfronten uitgevoerde modules weerspiegelen met betrekking tot hun conceptionele design, de materiaalkeuze alsook de verwerking zowel de jarenlange kennis van de onderneming als de actuele eisen van de markt. Op die manier vindt er een consequente functionele en architectonische uitbreiding van het programma plaats, die extra speelruimte biedt bij de vormgeving van een individuele welbevinden-ambiance in object- in privébadkamers in gelijke mate.

De fabrikant presenteerde eveneens nieuwe producten en aanvullingen op haar consequent verder ontwikkelde programma 'Emco monolith'. De reeds afgelopen jaar succesvol op de markt gelanceerde, hoogwaardige lichtspiegelkast uit de serie werd op nuttige wijze uitgebreid met een optioneel opbergsysteem met bijpassende accessoires, zich door een licht, sierlijk aandoend design onderscheidende wastafelmodellen alsook vier stijlvolle opbergmodules. Alle nieuwe producten zijn daarbij analoog aan de lichtspiegelkast wat betreft het uiterlijk, de materiaalkeuze alsook de afmetingen optimaal afgestemd op de sanitairemodule van de Monolith-serie van de onderneming Geberit. Vanwege hun sierlijke, tijdloze design, de innovatieve uitvoeringskenmerken en de hoogwaardige afwerking maken de productseries zowel afzonderlijk alsook in combinatie met elkaar een zich functioneel aanvullend alsook optisch een eenheid vormende badkamerambiance mogelijk die voldoet aan hoogstaande klantwensen.

Met de nieuwe serie 'Classic' presenteerde de fabrikant uit Lingen bovendien nog hoogwaardige badkameraccessoires voor hoogstaande esthetische eisen. Zoals al uit de naam duidelijk wordt, maakt de onderneming door een nieuwe interpretatie van klassieke accessoires de stijlechte integratie van het productassortiment in badkamers mogelijk, die zijn vormgegeven in een overeenkomstige sfeer. Het programma kenmerkt zich door een sprekend, helder design, de beperking tot de belangrijkste kernelementen alsook door een bijzondere esthetiek van het materiaal en vormt op deze manier een verbinding tussen historische charme, kwaliteit, comfort en functionaliteit. Karakteristiek kenmerk van de nieuwe serie badkameraccessoires zijn luxueus gevormde ronde of hoekige wandconsoles alsook glaselementen met hoogwaardige pantografische decors. Daarmee bedient het nieuwe programma volgens informatie van de fabrikant in eerste instantie de hoge verwachtingen van de gebruiker bij klassiek-elegante, luxueuze alsook met veel glamour vormgegeven badkamers voor hoogstaande object- en privétoepassingen.

Bovendien presenteerde de onderneming een nieuwe, met energie-efficiënte LED-lichttechniek uitgevoerde spiegel als uitbreiding van het innovatieve programma 'Prestige'. Karakteristiek voor het nieuwe product evenals voor de gehele serie is een compleet omlopende, traploze via een touch-sensor dimbare LED-verlichting. Daardoor biedt de passpiegel zowel losstaand als in combinatie met de reeds in het programma opgenomen lichtspiegels en lichtspiegelkasten een optisch highlight. In combinatie met zijn sierlijke, rechtlijnige design alsook het lage energieverbruik draagt het nieuwe product in het bijzonder in hoogwaardig ingerichte badkamers bij tot een exclusieve en originele ambiance. Met de programma-uitbreiding reageert de fabrikant op de sterke vraag van de markt en rondt het zijn veelzijdige, met moderne LED-techniek voorziene aanbod klantgericht af.

Creatieve productideeën zorgen ook in de kleinste kamer voor een aantrekkelijke en uitnodigende gasten badkamer. Ook al is de ruimte een beetje krap, creatieve oplossingen zoals planken of wandplaten garanderen een optimaal gebruik van de beschikbare ruimte. Duravit's X-Large wandtafeltje past perfect in een nis en heeft een zeer lichte uitstraling. Er wordt extra ruimte gecreëerd door de bijpassende X-Large verrijdbare rolcontainer.

BV De Sphinx Maastricht ontwikkelde een app vol inspirerende ideeën voor het inrichten van een nieuwe of de renovatie van de bestaande badkamer. De app presenteert het Badkamerboek van Sphinx in een speciale, interactieve editie.

In de hectiek van het moderne leven worden de ruimtes waarin we wonen en werken steeds meer afgestemd op onze hogere behoeftes. Bewust of onbewust zoeken we naar onze innerlijke lichtheid, ons kompas in het bruisende, en bij tijde turbulente leven. Met name in de badkamer willen we onszelf even volledig kunnen afsluiten van externe invloeden, om ons bewuste en fysieke zijn te zuiveren en te regenereren.

Design en technologie concentreren zich steeds meer op welzijn. Licht, lucht en ruimte, puur en natuurlijk, dat is de eenvoudige basis van onze welzijnsbehoefte; meer hebben we niet nodig. Maar in de uitvoering zijn concepten als eenvoud en essentie juist het moeilijkst te realiseren.

Delta Light® is gespecialiseerd in geavanceerd lichtdesign, minimalistisch in vormgeving, maximaal in resultaat. De innovatieve lichtdesigns van Delta Light® combineren optimaal functioneel licht met de esthetiserende functie van licht en de weldaad van sfeerverlichting. Ook duurzaamheid en veiligheid zijn van essentieel belang. Delta Light® brengt al deze kennis en expertise naar de tekentafel. Immers, in de badkamer wil iedereen zijn of haar optimale zelf ervaren.

Sfeer
De aangepaste sfeer brengt je in de juiste stemming. Met ledverlichting in de douche of als lichtlijn onder het bad worden subtiele accenten aangebracht in de ruimte. Dimmen verzekert gezelligheid en intimiteit. Indirecte verlichting via uplighting zal bijdragen tot een diffuse en warme verlichting.

Design
Accentverlichting kan de badkamer een heel andere dimensie geven en laat het toe om bijzondere kenmerken van de ruimte te accentueren. Door het toevoegen van een meer decoratieve armatuur of een bijzonder lichtpatroon krijgt de ruimte extra cachet.

Spiegel
De functionele verlichting ondersteunt dagelijkse taken. Speciale aandacht gaat uit naar de spiegel waar men zich scheert en opmaakt. Vooral het vermijden van schaduwwerking is hier belangrijk en zal worden gerealiseerd door het correct plaatsen van een diffuse fluorescentieverlichting waarbij het gelaat volledig wordt aangestraald.

De zachte pasteltinten versterken de zachte lijnen van de Duravit badkamerserie Happy D.2 van Sieger Design. De serie brengt een zachte, vrouwelijke vormgeving in de badkamer en combineert deze met praktische functionaliteit en technische highlights.

De nieuwe wandspiegelcollectie reflecteert letterlijk Geesa’s oog voor detail. Ontworpen door de internationaal vermaarde, maar oer-Hollandse designer Robert Bronwasser toont deze luxueuze R-collectie een strak en tevens subtiel design; rechte lijnen buigen om in golvende contouren. De spiegels zijn uitgerust met duurzaam geproduceerd spiegelglas en hebben een kwalitatief hoogwaardige afwerking. Verkrijgbaar met en zonder led-verlichting en optionele modules. Een prachtige reflectie van Dutch Design en naast de sanitaire ruimte ook toepasbaar in andere ruimtes in het huis.

De nieuwe luxueuze R-collectie spiegels, ontworpen door Robert Bronwasser, kent een strakke vormgeving, welke langzaam plaats maakt voor een meer elegant, vloeiend design. De R-collectie bestaat uit R30, R60 en Rflex spiegels, waarbij de R staat voor Radius – afronding. Elke spiegel is afgewerkt met een subtiel logo-label.

R30
Robert Bronwasser: ’De R30 is een functioneel en nuchter ontwerp, maar wel met een eigen karakter’. De R30 serie, bestaande uit vier verschillende formaten, vormt de basis van de wandspiegelcollectie van Geesa. De naam R30 staat voor ‘radius (afronding) van 30 millimeter’, deze zachte, vloeiende vorm geeft de spiegels een tijdloze elegantie mee. De spiegels zijn uitgerust met duurzaam geproduceerd spiegelglas en hebben een kwalitatief hoogwaardige afwerking.

R60
‘Deze spiegelcollectie reflecteert letterlijk ons oog voor detail’, aldus Ben van der Steen, managing director Geesa. De R60 serie staat voor luxe afwerking met een verchroomd frame. De vier verschillende formaten van de R60 zijn zowel met als zonder verlichting te verkrijgen. De dimbare led-verlichting ligt verhoogd op het spiegelglas waardoor het licht rondom kan stralen. De naam R60 staat voor ‘radius (afronding) van 60 millimeter’.

Rflex
Gun uzelf de flexibiliteit in dit design; speel met de strakke, verfijnde vormen, het dimbare led-licht en overige opties. De Rflex collectie kent een modulaire opbouw van verschillende losse elementen, zoals dimbare led-verlichting en een shelf-module met twee glazen. De vorm is strak, maar subtiel. Het witte frame geeft de serie een cleane, pure uitstraling. De naam Rflex staat voor de flexibiliteit van de gebruiker.

Kleine ruimtes of grote ruimtes, een badkamer indelen op maat vraagt tijd en aandacht. Met een slimme indeling creëer je ruimte en ontstaat er zelfs op een paar vierkante meter een heuse wellness.

De badkamer heeft tegenwoordig een compleet nieuwe functie. Hoe meer vierkante meters, hoe beter. De trend van dit moment is daarom het combineren van de bad- en slaapkamer, waardoor één grote ruimte ontstaat. Daarvoor moet wel de tussenmuur worden gesloopt. Een rigoureuze stap, maar wel een met een hoog ruimterendement. Ruimte winnen kan gelukkig ook eenvoudiger door te zoeken naar creatieve oplossingen. Kies bijvoorbeeld voor lichte kleuren tegels en badkamermeubels. Tegels in extra groot formaat hebben een vergrotend effect omdat je minder voegen ziet. Ook diagonaal geplaatste tegels laten de ruimte langer en dus groter lijken. Zwevende meubels hebben als voordeel dat je het totale vloeroppervlak blijft zien. Ook dat geeft een gevoel van ruimte. En het is bovendien handiger met schoonmaken.

Hoe kleiner het vloeroppervlak, hoe zorgvuldiger de selectieprocedure zal moeten zijn. Misschien is het visueel en praktisch beter om niet te kiezen voor een ligbad. Of het toilet uit de badkamer te verbannen. De meeste fabrikanten hebben overigens een uitgebreide collectie ruimtebesparende producten, zoals combibaden, handige hoekoplossingen voor bad en douche en multifunctionele douchecabines. Met voorzetwanden kun je de ruimte naar believen in de gewenste vorm kneden. De perfecte oplossing om een tussenmuurtje met of zonder bergruimte te creëren en leidingen of aansluitingen te camoufleren. En denk ook eens aan vloerverwarming in plaats van een wandradiator, dat kan ruimte opleveren.

Een dubbele wastafel is voor een huishouden met kinderen zeker geen overbodige luxe. Ook een tweepersoons inloopdouche is een grote trend. Buiten ruimtelijk en praktisch dient de gezinsbadkamer natuurlijk ook voldoende veilig en kindvriendelijk te zijn. Er is een ruim aanbod kindvriendelijke producten op de markt, zoals wegklapbare badpanelen (ook handig tegen spatten en spetteren). Zorg verder voor voldoende kastruimte en kies voor ontwerpen met ronde hoeken en kranen met voldoende grip voor kinderhandjes. Een veilige thermostaatkraan is een must voor de kindvriendelijke badkamer.

Niet alleen kinderen, ook ouderen hebben behoefte aan comfort en veiligheid. Een luxe douche of een gezondheidsbevorderende infraroodcabine met een ingebouwd zitje is wellicht een beter idee dan een verzonken bad waarbij het in en uit bad stappen lastig kan zijn. Er zijn zelfs combibaden waarbij de zijwand helemaal kan worden weggeklapt, waardoor instappen een eitje is. Een gelijkvloerse badkamer, waarbij hoogteverschillen zijn vermeden, is een goede keuze om risico’s als struikelen of vallen te verminderen. Vloertegels zijn standaard uitgerust met een antislip. Wie helemaal op safe wil spelen kiest kleine tegels: hoe meer voegen, hoe stroever de vloer zal zijn. Houdt ook rekening met de actieradius, zodat er voldoende bewegingsvrijheid is en de stootkansen tot een minimum worden beperkt.

Bron: Uw badkamer. Vraag hier gratis badkamerbrochures aan.

Aangepast sanitair is tegenwoordig nauwelijks meer van het moderne badkamer sanitair te onderscheiden, dankzij het prachtige en neutrale design. Vlakke douchevloeren, bijzondere douchecabines en moderne instapbaden. Mooie oplossingen om veilig en comfortabel te kunnen douchen of zelfstandig in bad te gaan. Het geeft ouderen en gehandicapten de mogelijkheid om langer thuis te blijven wonen en om zo goed en lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven functioneren.

Vlakke douchevloeren
De vlakke douchevloer die de hoge douchevloer of een bad moet vervangen, is in verschillende uitvoeringen en maten verkrijgbaar en heeft altijd antislip. Er bestaan uitvoeringen waarbij ook een rolstoel de vloer op kan worden gereden. De wanden om de douchevloer heen zijn er in alle soorten en maten en zijn heel makkelijk te plaatsen. De deuren zijn paniekbestendig. Wanneer iemand zich niet goed voelt, kan de deur snel naar buiten open.

Instapbaden
De aangepaste instapbaden zijn er ook in alle soorten en maten. De instap is veilig laag aangebracht en wanneer het ligbad een deur heeft, is deze in noodgevallen snel verwijderbaar. Met een ingebouwde lift kan u makkelijk het water in en na afloop tilt de lift u weer overeind. De baden hebben twee afvoeren waardoor het bad extra snel leeg loopt. Er bestaan ook inloopbaden waarbij douche en bad zijn gecombineerd.

Accessoires

Doordta er steeds meer vraag is naar aangepast sanitair, worden er ook steeds meer handige asseccoires ontwikkeld. De draaibare douchestoeltjes, om de douche in- en uit te draaien, worden veel gebruikt door mensen die slecht ter been zijn. Het nieuwste product is de U-grip voor de badkamer en douche. Deze blauwe greep is het alternatieve en innovatieve ontwerp voor de klinische en vaak wat lompe beugel in badkamer of toilet.

Veiligheid

De nieuwe generatie senioren wil liever niet naar bejaardenhuizen en verzorgingstehuizen toe. Daarom kiezen mensen er tegenwoordig vaak voor om het bestaande huis aan te passen en daar oud te worden. Maar of het nu thuis is, in een verpleeghuis of in een openbaar gebouw, de zelfstandigheid en veiligheid van ouderen en gehandicapten wordt aanzienlijk verbeterd door het huidige aangepast sanitair.

Bron: Uw badkamer. Vraag hier gratis badkamerbrochures aan.

Voordat u enthousiast allerlei badkamerspullen gaat uitzoeken voor uw nieuwe badkamer, is het van belang dat u exact weet over hoeveel ruimte u beschikt en hoe die ruimte eruit ziet. Daarmee krijgen u en uw badkameradviseur inzicht in de mogelijkheden en onmogelijkheden van de ruimte. Bovendien kan op basis van een goede plattegrond een realistisch ontwerp worden gemaakt.

Meten!
Meten is dus de eerste stap op weg naar uw nieuwe badkamer. Maak een zo nauwkeurig mogelijke plattegrond van de bestaande ruimte waar de nieuwe badkamer gerealiseerd moet worden. Wilt u de een deel van een nabijgelegen slaapkamer bij de nieuwe badkamer betrekken? Neem dan ook die ruimte mee in uw plattegrond.

Wanden en vloer
Begin met het meten van het vloeroppervlak en de hoogte van de wanden. Ga daarbij nauwkeurig te werk. Geef aan waar zich schuine wanden bevinden, waar de wand inspringt, waar eventuele kolommen en nissen zijn.

Ramen en deuren
Teken vervolgens in uw plattegrond waar ramen en deuren zijn gesitueerd. Neem bij het meten de plinten mee. Geef ook aan wat de draairichting van de ramen en deuren is. Meet ook de afstand van de vloer tot de onderkant van het raam en de afstand van het plafond tot de bovenkant van het raam. Geef voor de muren aan of het om binnenmuren of buitenmuren gaat.

Renovatie...
Wanneer het om een bestaande badkamer gaat die gerenoveerd moet worden, dan is het handig om in de plattegrond aan te geven waar de watervoorzieningen en afvoeren zich bevinden. Heeft u nu een wasmachineaansluiting in de badkamer en wilt u die behouden in uw nieuwe badkamer, teken dan aan waar die aansluiting zich bevindt.

...of nieuwbouw
Wanneer het gaat om een badkamer in een nieuwbouwwoning, dan kunt u handig gebruik maken van de bouwtekening. Met het maken van een nauwkeurige plattegrond is een belangrijke stap in de voorbereidingen voor de aanschaf van een nieuwe badkamer gezet. Neem daarvoor de tijd. Wanneer de plattegrond eenmaal klaar is, is het verstandig wat kopie�«n te maken. U kunt dan een kopie achterlaten bij de badkamerspecialist of installateur waarmee u in onderhandeling gaat.

U droomt van een nieuwe badkamer. Wellicht hebt u ook een verlanglijstje in uw hoofd. Een dubbele wastafel, een whirlpool, een royale douche, dat mooie meubel wat u in een tijdschrift heeft gezien? Realiseer u dat voor de aanschaf van een nieuwe badkamer een reëel budget nodig is. En besef ook dat een nieuwe badkamer een investering voor jaren is. Investeer daarom in kwaliteit.

Installatiekosten
Veel mensen vergeten dat met de aanschaf van nieuwe producten de badkamer nog niet gerealiseerd is. Daar komen de installatiekosten nog bij. Een niet te verwaarlozen post die in het budget meegenomen moet worden. Een goede stelregel is dat u voor de installatie van de badkamer rekening moet houden met hetzelfde bedrag als de aanschaf van de producten. Komen uw badkamerproducten in totaal op 10.000 euro dan komt er al snel 10.000 euro bij om uw nieuwe badkamer compleet te installeren. Wie daarmee geen rekening houdt, komt voor vervelende teleurstellingen te staan.

Niet vergeten!
Houdt ook rekening met kosten voor tegels, kranen, accessoires, verwarming, verlichting en ventilatie. Is een verbouwing nodig? Wilt u een slaapkamer bij de badkamer betrekken? Zijn water toe- en afvoer al aanwezig, of moeten deze nog gerealiseerd worden? Al deze aspecten zijn van belang voor een goede budgetbepaling.

Budgetassistent
Op SaniWeb vindt u een handig hulpmiddel om het budget van uw nieuwe badkamer te bepalen: de Budgetassistent. Ga er eens mee aan de slag. U krijgt daarmee een reëel beeld van de investering die nodig is om uw droombadkamer te realisere

U hebt een plattegrond van de badkamer gemaakt en het budget is bepaald. Tijd om te inventariseren welke producten een plek moeten krijgen in de nieuwe badkamer.

Het spreekt voor zich dat aan een badkamer voor een gezin met jonge kinderen andere eisen worden gesteld dan aan de badkamer voor de single. Ouderen hebben weer andere wensen en behoeften. Moet een nieuwe badkamer een wellnessruimte worden voor urenlang genieten? Of een praktische ruimte voor een snelle douche, alleen of met zn tweeën?

Nu en in de nabije toekomst
Laat uw gezinssituatie en levensfase een belangrijke rol spelen bij de inrichting van uw nieuwe badkamer. Kijk daarbij verder dan de dag van vandaag... een badkamer moet tenslotte jarenlang mee. Bedenk ook hoe de situatie in de nabije toekomst wellicht veranderd en neem dit mee in uw afwegingen.

In een gezin waarin iedereen s morgens tegelijk de deur uit moet, is een dubbele wastafel een uitkomst. Ook een meubel met veel opbergruimte is een goede investering. De single zal wellicht liever kiezen voor een esthetische designwastafel op een aflegplateau. De senior zal bij zijn overwegingen ook denken aan hulpmiddelen als grepen en zitjes.

Bad en/of douche?
Een belangrijke vraag is ook of er een voorkeur is voor baden of douchen. Is er ruimte voor beiden? Kan één van beiden vervallen? Of is een bad/douchecombinatie een optie? Wilt u wellicht u royale whirlpool voor twee?

Een extra grote doucheruimte, of een multifunctionele stoomdouche? Zet uw wensen op een rij en ga daarbij realistisch te werk. De beschikbare ruimte en het bepaalde budget zijn daarbij belangrijke richtlijnen.

Schipperen?
Moet u schipperen met de ruimte? Vraag u dan af of een toilet en/of bidet in de badkamer gewenst is. Wanneer zich vlakbij de badkamer een toiletruimte bevindt, dan kunt u deze voorzieningen in de badkamer wellicht laten vervallen. Daardoor blijft er meer ruimte over voor het vervullen van andere wensen. U kunt er eventueel ook voor kiezen om in de slaapkamer een wastafel of wastafelmeubel te plaatsen. Daarmee kan de badkamer ingevuld worden met echte wellnessproducten als royale douche, stoomcabine en/of whirlpool.

Hoe gaat de nieuwe badkamer eruit zien? Misschien hebt u wel een voorstelling in uw hoofd, maar kan dat in de praktijk ook zo uitgevoerd worden? Met de plattegrond weet u exact over hoeveel ruimte u beschikt om uw wensenlijstje tot uitvoer te brengen. Tijd om een ontwerp te (laten) maken.

Zelf experimenteren
Op deze pagina vindt u een badkamerontwerper. Daarmee kunt u zelf alvast experimenteren met verschillende indelingen. Een leuke manier om uw ideeën wat vastere vorm te geven. U kunt in de badkamerontwerper op Saniweb.nl de badkamermaten invoeren. Uw plattegrond komt daarbij goed van pas. Daarna kunt u allerhande badkamerproducten van uw keuze in de ruimte plaatsen, verschuiven, omdraaien, etc. Wanneer de badkamer helemaal naar uw wens is ingericht kunt u virtueel door de ruimte wandelen om het eindresultaat goed te bekijken.

Professionele kijk
Deze badkamerontwerper is bedoeld als hulpmiddel om voor uzelf een beeld te vormen over de mogelijkheden in uw specifieke ruimte. Maar ontwerpen is waarschijnlijk niet uw dagelijks werk. De hulp van een professionele badkameradviseur is daarom geen overbodige luxe. Deze heeft ervaring en goede kijk op het creatief indelen van ruimten, houdt rekening met voldoende bewegingsruimte en het uiteindelijke totaalplaatje. Ook houdt die adviseur rekening met aspecten als veiligheid, technische en bouwkundige factoren, etc.

In de meeste sanitairspeciaalzaken maakt men gebruik van driedimensionale ontwerpprogrammas. Daarmee kan men een ontwerp naar individuele wens maken. Sommigen bereken daarvoor een bepaald bedrag, wat in mindering wordt gebracht op de aanschafprijs van de uiteindelijke badkamer. Anderen maken het ontwerp kosteloos en vrijblijvend. Neem uw plattegrond en wensenlijst mee, zodat een passend ontwerp gemaakt kan worden.

Waar te vinden?
Natuurlijk kunt u er ook voor kiezen een interieurarchitect of een onafhankelijke badkameradviseur in te schakelen voor het ontwerp. In de rubriek Wie levert wat van SaniWeb.nl kunt u zoeken naar sanitairspecialisten, interieurarchitecten en badkameradviseurs.

Op basis van budget!
Een goed ontwerp, dat exact is afgestemd op de beschikbare ruimte en uw individuele wensen is een belangrijke basis voor het realiseren van uw badkamer. Bovendien is het een het van de leukste stappen in de voorbereiding. U krijgt een perfect beeld van het te verwachten eindresultaat. Zorg er wel voor dat degene die het ontwerp voor u maakt op de hoogte is van het budget dat u voor de totale badkamer wilt investeren. Anders krijgt u misschien wel een prachtig ontwerp, maar blijkt achteraf dat het financieel niet haalbaar is.

Meer artikelen...