1503
Badkamer baden trends
Gepubliceerd: 10-09-2012

De oude Romeinen wisten het al: een bad nemen is meer dan een snelle, noodzakelijke wasbeurt in een efficiënte omgeving. Baden is genieten in een fraaie ruimte, waar je graag tijd doorbrengt om even helemaal te ontspannen. Diezelfde filosofie zit achter de modernste badkamers. Ze verwennen het oog, het lichaam en soms zelfs het oor.

Badkamers zijn tegenwoordig een volwaardig onderdeel van de woning. U kunt op deze ruimte echt uw persoonlijke stempel drukken. De variaties zijn bijna eindeloos. Heel nostalgisch bijvoorbeeld is een badkamer met handbeschilderd sanitair, dat in speciaalzaken verkrijgbaar is. Maar er bestaan ook meer klassieke ontwerpen met marmeren tegels en ouderwetse kranen. Of misschien kiest u wel voor een eigentijdse designbadkamer met hout en roestvrijstaal. Door gebruik te maken van accessoires kunt u uw eigen stijl accentueren. Heeft u bijvoorbeeld wel eens gedacht aan een vaas verse bloemen in de kleur van het sanitair? Maar u kunt natuurlijk ook werken met contrasten. Zo staat het fraai om in een badkamer met grijstinten en roestvrijstaal, pauwblauwe of feloranje details te verwerken.

Indeling
Houd bij de inrichting van de badkamer rekening met het aantal personen dat er gebruik van maakt. Moet het mogelijk zijn met meerdere personen tegelijk te douchen of te baden? Is de badkamer ook bestemd voor kleine kinderen? Door te spelen met de indeling kunt u vervolgens verrassende effecten bereiken. Plaats het bad eens niet in de hoek, maar midden in de badkamer. Zelfs in kleinere badkamers blijkt daar vaak toch ruimte voor te zijn. De overige badkamermeubels schikt u er vervolgens omheen. Dat kan makkelijk, want het nieuwste badkamermeubilair bestaat uit speelse, losse elementen. De massieve kastenwand is passé.

Verzorging
Persoonlijke verzorging wordt steeds belangrijker. Mensen staan tegenwoordig langer voor de spiegel dan vroeger. In de moderne badkamermeubels moet u dus alle spullen voor uw dagelijkse verzorging kunnen opbergen. Die nieuwe meubels zijn niet alleen fraai, maar ook kleine wondertjes van ruimtegebruik. Zo kan in een badkamermeubel bijvoorbeeld de wastafel worden ingebouwd. Op deze manier neemt deze bijna geen ruimte in, terwijl u eronder uw cr émes, aftershave en make-up op een elegante wijze opbergt.

Sfeer met licht en geluid
Ook voor een badkamer is het handig een verlichtingsplan te maken. Daarop kunt u vooraf aangeven welke plaatsen u op welke manier verlicht wilt hebben. U kunt de verlichting veilig en mooi in het plafond of in de badkamermeubels zelf inbouwen of u maakt u keuze uit het tegenwoordig brede scala aan speciaal voor de badkamer ontwikkelde verlichtingsarmaturen. Of u maakt een mix. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor zachte verlichting in het plafond en fellere lampen bij de spiegel. Bedenk wel dat slechte verlichting de zorgvuldig bepaalde uitstraling van uw badkamer teniet kan doen. En heeft u wel eens de mogelijkheid overwogen om de geluidsinstallatie in uw huiskamer uit te breiden met luidsprekers in de badkamer? Met een sfeervol muziekje wordt baden of douchen pas echt een feest!

Tegels
Bij de afwerking van de vloer en de muren heeft u de keus uit veel soorten tegels. Hierbij vallen verschillende trends te onderscheiden. Zo is het gebruik van kleine mozaïektegels weer populair. Deze fraai geglazuurde tegeltjes van enkele centimeters breed en hoog zijn geschikt om zowel rechte als ronde vlakken mee af te werken. U kunt eindeloos met de kleuren en de patronen varièren. Met het oog op kinderen of mensen die slecht ter been zijn, kunt u uit veiligheidsoverwegingen ook kiezen voor antisliptegels. Dé trend op dit moment echter is lambrisering. Badkamerwanden worden voorzien van een diagonaal betegelde onderwand in een uitgesproken kleur. Op de vloer ligt dezelfde tegel of een variant daarvan. De lambrisering wordt geaccentueerd en afgewerkt door bijvoorbeeld een hoge plint aan de onderzijde en een sierrand bovenaan.

Baden op maat
Wegzinken in een heerlijk geurende schuimmassa is en blijft natuurlijk pure verwennerij. Zeker met de huidige baden die steeds meer op lichaamsvormen worden toegesneden. De keuze van uw bad wordt voor een groot gedeelte bepaald door de mogelijkheden en indeling van uw badkamer. Maar daarnaast is die keuze, net als met een bed, afhankelijk van heel persoonlijke voorkeuren. Daarom: zoveel mensen, zoveel wensen, zoveel badvormen. De meest voorkomende basisvormen zijn rechthoekig, rond, halfrond, ovaal en zeshoekig. Maar andere variaties, zoals een pijlpuntvorm, zijn eveneens verkrijgbaar. Het voordeel van de meerhoekige baden laat zich raden: ze zijn heel gemakkelijk in een lastige of afwijkende hoek, tegen de muur of diagonaal tussen twee hoeken te plaatsen.

Niet all é é n in bad..

Wie graag samen met zijn of haar partner in bad gaat, of gezellig met de kinderen wil badderen, kan kiezen uit talloze aangepaste versies. Vorm en diepte kunnen worden aangepast, er zijn zelfs baden met zitbankjes of tegenover elkaar geplaatste rugvormen. Handig om te weten dat de kranen en de afvoerstop bij deze modellen in het midden zitten in plaats van aan een van de korte zijden. Asymmetrische baden kennen het voordeel dat je er op veel verschillende manieren in kunt liggen. Het ruimste hoekbadmodel kunt u met maar liefst 270 liter water laten vollopen. Het is voorzien van een zitting, een anti-slipbodem, een ingebouwd zeepbakje en kan worden geleverd met een hydro-massagesysteem.

Extra luxe
Natuurlijk kunt u uw badkamer ook als een eigen kuuroord inrichten. Compleet met een bubbelbad, whirlpool of sauna. Hoe dan ook, de tijden dat proper en net de enige criteria voor de badkamer waren zijn definitief voorbij. Het draait nu om genieten en ontspannen.

Bron: Vereniging Confortabel Wonen

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide